Arapi u BiH, dobro ili lose?

Locked
crazy_diamond

#451 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

Fudo Bosna wrote:"...U sam resort do 17 sati nismo mogli ući.

- Samo uz dozvolu vlasnika - kaže nam portir na ulazu u ovo naselje od kojih 150 kuća, s umjetnim jezerom u sredini, restoranom, i igralištem za košarku i nogomet. Tu se gradi i trgovački centar, ali i nekoliko višekatnica. Nekad je tu bilo livada na kojoj su pasle ovce, a onda se pojavio investitor koji je zemljište otkupio.

Dok čekamo dozvolu, slušamo priču Samira, Mirze, Edite, Bajre i Šeherezade. I one vode debatu oko Arapa. I dok Samir pozdravlja ulaganja u Osenik, Mirza kaže kako su jedinu korist imali vlasnici tvrtki koji su izvodili radove.

‘Gdje je problem’

- Radnici su plaćeni mizerno, a vlasnici su paru strpali u džep. Toliko o priči kako svi imaju koristi. Nemaju - bijesan je Mirza.

Uskoro nam stiže poziv.

- Možete slikati, ali bez razgovora s gostima - objašnjava portir u Sarajevo Resortu. S nama šalje dvojicu pripadnika osiguranja. Naselje je pusto, a uz obalu jezera, naslonjene su pedaline.

- Navečer dođu i mještani pa se vozaju. Dvije marke je vožnja. Cijeli kompleks je otvoren za javnost, ali od 17 sati. Dođu ljudi i iz Sarajeva pa gledaju - priča jedan radnik. Tek je jedna kuća iznajmljena.

- Eno, onaj vam je iz Kuvajta. Dobrostojeći. Fini ljudi, uživaju - kaže naš sugovornik.

Iako smo se sutradan na Ilidži trebali naći s investitorima projekta, susret je zbog “velikih poslovnih obaveza, otkazan”.

Slične obaveze imali su gotovo i svi ostali arapski investitori i vlasnici agencija za nekretnine na Ilidži.

- Sada je vrlo zauzet, dođite sutra ili sljedeći tjedan - rekli bi nam djelatnici tih tvrtki.

Krajnji rezultat

Ipak, Asem Al-Rawasheleh, direktor marketinga i nabave tvrtke Unitic i konzultant u tvrtki Al Suwaidi& Al Khaja Nekretnine, čiji je vlasnik tvrtka iz UAE, bio je spreman za razgovor.

U Zagrebu je boravio krajem 90-ih kao novinar jedne agencije iz Kuvajta, a prije 15 godina otišao je u Sarajevo na studij prava.

- Nitko neće razgovarati s vama jer mediji samo pišu kako Arapi dolaze i kako ćemo potjerati sve iz Bosne te da ćemo se tu masovno doseliti. Zašto je problem kada investiramo u Sarajevo, a nije problem kada investiramo u Beograd na vodi, u hotele kraj Dubrovnika ili u Crnoj Gori? Nas se blati, a niti jedan incident nije bio s arapskim turistima. Ilidžu sada posprdno zovu mali Kuvajt? Ma dajte, molim vas. E, zato nitko neće razgovarati s vama - objašnjava Asem, koji je rođen u Jemenu.

Kaže mi kako je nekoliko razloga zbog čega ljudi s Bliskog istoka žele doći u Sarajevo.

Prvo, zemljište je jeftino. Prema Asemovom mišljenju, jeftinije je tu kupiti kuću, nego u Dubaiju proslaviti Novu godinu u hotelu. Ostali razlozi su dobra klima i sigurnost.

- Mi investiramo i ne vidimo problem ako se netko iz zemalja Zaljeva dolazi tu odmarati. Slične projekte uskoro ćemo imati i u Hrvatskoj - najavljuje mi...

Dojam je da je mnogo onih u Sarajevu kojima smeta rasprodaja Bosne na ovaj način. No mnogi uglavnom šute.

Oni koji jasno progovaraju o ovakvoj situaciju poznati su novinar i diplomat Zlatko Dizdarević i ugledni akademik i profesor arabistike Esad Duraković.

Duraković, priznaje mi, gotovo da je ogorčen sljepilom Bošnjaka jer na arapsko kupovanje zemljišta gledaju kao na priču o investicijama u turizmu. Za njega, radi se o svojevrsnom projektu u kojem će najviše izgubiti upravo Bošnjaci.

- To nisu klasični turisti, već će oni trajno ostati na svojoj zemlji u BiH - kaže Duraković.

Smatra kako u BiH već “imamo uvezene misionare islama raznih vrsta, koji svojim djelovanjem problematiziraju tradicionalni bošnjački kozmopolitizam i idu na ruku upravo onima koje još uvijek nosi inercija agresije do ostvarenja ciljeva koje su postavili”.

- U krajnjem rezultatu, koji je toliko realan da liči, zaista, na projekt, kada se naseli mnogo Arapa/muslimana - i to na najuvjerljiviji način naseljavanja, masovnom kupnjom grunta - realno je očekivati da će dodikovska politika imati dodatni, konačni argument za secesionizam - smatra Duraković.

Ni država, ni nacija

Analitičar Dizdarević slično vidi priču. Smatra kako se u BiH potiho ostvaruje filozofija Muslimanske braće koja u Bosni nikada nije postojala i koja nije svojstvena bošnjačkom načina življenja islama.

- Ta filozofija ne priznaje ni državu ni naciju, nego se priznaje takozvana filozofija uma, a to je da su svi muslimani diljem svijeta braća. Drugim riječima, svi muslimani u Indoneziji, Pakistanu ili ne znam gdje, bliži su mi nego moj komšija koji nije musliman - smatra Dizdarević.

O naseljavanju ima sljedeća razmišljanja.

- Na neki način, vi tu imate etničko čišćenje. Problem je sljedeći. Sada je to tako. Oni dolaze kao turisti na mjesec, dva. No za dvije, tri godine to više neće biti tako. Oni će se zatvarati u svoje sredine, uspostavljat će svoje sisteme u koje neće moći ući institucije. Zbog toga će otići mnogi Bošnjaci, a vi ćete imati sve brojniju populaciju koja će legalizirati svoj boravak, državljanstvom ili trajnim dozvolama, koja će nakon toga početi ostvarivati političke ambicije. A tada će biti kasno - smatra Dizdarević..."

Vrlo intreresantan, objektivan i poučan tekst, ovo samo ograničen , ili ko ima doobar interes , "ne vidi i ne konta" :D !

Link integralnog članka:
http://** No links **.ba/clanak/151764/bosnjacko-sljepilo-etnicko-ciscenje-ili-investicije-zasto-arapi-tako-jeftino-kupuju-zemlju-i-naseljavaju-se-po-bosni

@breuer

A ko je ekspert za pitanje tog dijela svijeta, ako njih dvojica nisu, možda si ti :lol: , ti si atrakcija ove teme...

tekst je objektivan i u mnogome te demantuje, vi ste se uhvatili subjektivnih razmisljanja dizdarevica i durakovica, koji jesu za neke oblasti strucnjaci, al ovdje se bave samo nagadjanjem sta bi moglo biti ako i ako, dok vidimo u praksi da to nije tako i da najvjerovatnije nista problematicno nece biti

eto taj osenik je primjer, 150 kuca, jezerce i zahebancije, znam licno ljude koji su tu radili, nase firme sve i nasi radnici, radnici od kolega koje su korektne su zaradjivali lijepo, 2 milje i vise na zidanjima,malterisanjima,keramic itd, uglavnom se sve radi i placa po kvadratu i taj je sistem dobar za sve, ovakva naselja su dushu dala za dnevno nabiti dosta kvadrata i tako kao obican radnik mozes mjesecno koju milju uzeti. ne znam sta je tu bilo prije, neki kazu obicna ledina, sta je bosna imala koristi ako je bila ledina, u gruntu bosanska ledina pa sta, koji hajr od nje, sad s arapima na tu ledinu se sleglo dosta bh cigle,prozora,vrata, oluka,keramike,rashladnih uredjaja,stakla..dosta toga su bh firme proizvele, dosta i uvezle pa preprodale i ugradile. koliko je tu kvadrata cega uradjeno i naplaceno mozemo samo zamisliti, koliko dnevnica lijepih vodoinstalerskih,eloktroinstalerskih, satnice mashina, koliko struje je elektroprivreda kao drzavna firma prodala, koliko samo su okolne buregdzinice bureka radnicima prodali, koliko se kirija uzelo za smjestaj radnika, koliko goriva i akcize placeno....i sve to zahvaljajuci arapskim parama kojima je sve to placeno u krajnjoj linije, i sad razmislimo, jel ta ledina na oseniku, jedna od milion bh ledina toliko bitna da je u gruntu opstine ili nekog naseg privatnog lica, ili je bitnije da je ovo sto je naselje na ledini u prvoj fazi donijelo. i sad ce tu dolaziti arapi, malo se tu izlezavati,malo setati po rajvosa i drugim gradovima, svugdje ce nesto potrositi, i onda odose il kuci il u pariz malo,il u london,ili dubrovnik itd. A mozda je bolje da je ledina ostala kao simbol naseg otpora

a sta sad i da arapi u oseniku tu ostanu i zivjeti, jos vece korist, jer ce puno vise morati jesti,piti,hodati itd, sta nas zaboli kako oni vjeruju i jesul supci il raja, trositi moraju, placati radnike moraju koliko radnici zinu itd. Veliko je rajvosa, jos je veca njegova okolina, u kojoj je dosta tih i takvih ledina i 100 takvih naselja da napravis, ima mjesta za jos 500. I koliko god da arapa dodje da zivi za stalno, u sta cisto sumnjam, sve ce vise morati jesti,piti,hodati i imati sve vise radnika koji nece radit za dzaba il za malo.sta nam mogu ako imaju grunt na sebi, hocel nas gruntom udarati i tjerati da im hizmetimo. ljudi nisu nista krivi, sve je do nas, mi moramo imati vladavinu zakona i s arapima i bez njih, vrelo bosne i ostala javna dobra se ne mogu lako i ne smiju prodati, ledine nije problem prodavati, imam i ja zemlje, i lijepe one koja je u ratu spasila, ali i ledine i hantrage koju bi odmah prodo arapinu da hoce kupiti, ono sto mi je drago ne bi ni za kakve pare, sta je tu problem, zar uvijek moramo biti budale i usko razmisljati cak i u ovim situacijama kad nam se pare nude na tacni, prokockati jednu sjajnu priliku za klofanje para zbog 0,01 posto grunta, i zbog neke paranoje da ce nas arapi ko biva staviti u jaram.
Captain Ahab

#452 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Captain Ahab »

crazy_diamond wrote:
Fudo Bosna wrote:"...U sam resort do 17 sati nismo mogli ući.

- Samo uz dozvolu vlasnika - kaže nam portir na ulazu u ovo naselje od kojih 150 kuća, s umjetnim jezerom u sredini, restoranom, i igralištem za košarku i nogomet. Tu se gradi i trgovački centar, ali i nekoliko višekatnica. Nekad je tu bilo livada na kojoj su pasle ovce, a onda se pojavio investitor koji je zemljište otkupio.

Dok čekamo dozvolu, slušamo priču Samira, Mirze, Edite, Bajre i Šeherezade. I one vode debatu oko Arapa. I dok Samir pozdravlja ulaganja u Osenik, Mirza kaže kako su jedinu korist imali vlasnici tvrtki koji su izvodili radove.

‘Gdje je problem’

- Radnici su plaćeni mizerno, a vlasnici su paru strpali u džep. Toliko o priči kako svi imaju koristi. Nemaju - bijesan je Mirza.

Uskoro nam stiže poziv.

- Možete slikati, ali bez razgovora s gostima - objašnjava portir u Sarajevo Resortu. S nama šalje dvojicu pripadnika osiguranja. Naselje je pusto, a uz obalu jezera, naslonjene su pedaline.

- Navečer dođu i mještani pa se vozaju. Dvije marke je vožnja. Cijeli kompleks je otvoren za javnost, ali od 17 sati. Dođu ljudi i iz Sarajeva pa gledaju - priča jedan radnik. Tek je jedna kuća iznajmljena.

- Eno, onaj vam je iz Kuvajta. Dobrostojeći. Fini ljudi, uživaju - kaže naš sugovornik.

Iako smo se sutradan na Ilidži trebali naći s investitorima projekta, susret je zbog “velikih poslovnih obaveza, otkazan”.

Slične obaveze imali su gotovo i svi ostali arapski investitori i vlasnici agencija za nekretnine na Ilidži.

- Sada je vrlo zauzet, dođite sutra ili sljedeći tjedan - rekli bi nam djelatnici tih tvrtki.

Krajnji rezultat

Ipak, Asem Al-Rawasheleh, direktor marketinga i nabave tvrtke Unitic i konzultant u tvrtki Al Suwaidi& Al Khaja Nekretnine, čiji je vlasnik tvrtka iz UAE, bio je spreman za razgovor.

U Zagrebu je boravio krajem 90-ih kao novinar jedne agencije iz Kuvajta, a prije 15 godina otišao je u Sarajevo na studij prava.

- Nitko neće razgovarati s vama jer mediji samo pišu kako Arapi dolaze i kako ćemo potjerati sve iz Bosne te da ćemo se tu masovno doseliti. Zašto je problem kada investiramo u Sarajevo, a nije problem kada investiramo u Beograd na vodi, u hotele kraj Dubrovnika ili u Crnoj Gori? Nas se blati, a niti jedan incident nije bio s arapskim turistima. Ilidžu sada posprdno zovu mali Kuvajt? Ma dajte, molim vas. E, zato nitko neće razgovarati s vama - objašnjava Asem, koji je rođen u Jemenu.

Kaže mi kako je nekoliko razloga zbog čega ljudi s Bliskog istoka žele doći u Sarajevo.

Prvo, zemljište je jeftino. Prema Asemovom mišljenju, jeftinije je tu kupiti kuću, nego u Dubaiju proslaviti Novu godinu u hotelu. Ostali razlozi su dobra klima i sigurnost.

- Mi investiramo i ne vidimo problem ako se netko iz zemalja Zaljeva dolazi tu odmarati. Slične projekte uskoro ćemo imati i u Hrvatskoj - najavljuje mi...

Dojam je da je mnogo onih u Sarajevu kojima smeta rasprodaja Bosne na ovaj način. No mnogi uglavnom šute.

Oni koji jasno progovaraju o ovakvoj situaciju poznati su novinar i diplomat Zlatko Dizdarević i ugledni akademik i profesor arabistike Esad Duraković.

Duraković, priznaje mi, gotovo da je ogorčen sljepilom Bošnjaka jer na arapsko kupovanje zemljišta gledaju kao na priču o investicijama u turizmu. Za njega, radi se o svojevrsnom projektu u kojem će najviše izgubiti upravo Bošnjaci.

- To nisu klasični turisti, već će oni trajno ostati na svojoj zemlji u BiH - kaže Duraković.

Smatra kako u BiH već “imamo uvezene misionare islama raznih vrsta, koji svojim djelovanjem problematiziraju tradicionalni bošnjački kozmopolitizam i idu na ruku upravo onima koje još uvijek nosi inercija agresije do ostvarenja ciljeva koje su postavili”.

- U krajnjem rezultatu, koji je toliko realan da liči, zaista, na projekt, kada se naseli mnogo Arapa/muslimana - i to na najuvjerljiviji način naseljavanja, masovnom kupnjom grunta - realno je očekivati da će dodikovska politika imati dodatni, konačni argument za secesionizam - smatra Duraković.

Ni država, ni nacija

Analitičar Dizdarević slično vidi priču. Smatra kako se u BiH potiho ostvaruje filozofija Muslimanske braće koja u Bosni nikada nije postojala i koja nije svojstvena bošnjačkom načina življenja islama.

- Ta filozofija ne priznaje ni državu ni naciju, nego se priznaje takozvana filozofija uma, a to je da su svi muslimani diljem svijeta braća. Drugim riječima, svi muslimani u Indoneziji, Pakistanu ili ne znam gdje, bliži su mi nego moj komšija koji nije musliman - smatra Dizdarević.

O naseljavanju ima sljedeća razmišljanja.

- Na neki način, vi tu imate etničko čišćenje. Problem je sljedeći. Sada je to tako. Oni dolaze kao turisti na mjesec, dva. No za dvije, tri godine to više neće biti tako. Oni će se zatvarati u svoje sredine, uspostavljat će svoje sisteme u koje neće moći ući institucije. Zbog toga će otići mnogi Bošnjaci, a vi ćete imati sve brojniju populaciju koja će legalizirati svoj boravak, državljanstvom ili trajnim dozvolama, koja će nakon toga početi ostvarivati političke ambicije. A tada će biti kasno - smatra Dizdarević..."

Vrlo intreresantan, objektivan i poučan tekst, ovo samo ograničen , ili ko ima doobar interes , "ne vidi i ne konta" :D !

Link integralnog članka:
http://** No links **.ba/clanak/151764/bosnjacko-sljepilo-etnicko-ciscenje-ili-investicije-zasto-arapi-tako-jeftino-kupuju-zemlju-i-naseljavaju-se-po-bosni

@breuer

A ko je ekspert za pitanje tog dijela svijeta, ako njih dvojica nisu, možda si ti :lol: , ti si atrakcija ove teme...

tekst je objektivan i u mnogome te demantuje, vi ste se uhvatili subjektivnih razmisljanja dizdarevica i durakovica, koji jesu za neke oblasti strucnjaci, al ovdje se bave samo nagadjanjem sta bi moglo biti ako i ako, dok vidimo u praksi da to nije tako i da najvjerovatnije nista problematicno nece biti

eto taj osenik je primjer, 150 kuca, jezerce i zahebancije, znam licno ljude koji su tu radili, nase firme sve i nasi radnici, radnici od kolega koje su korektne su zaradjivali lijepo, 2 milje i vise na zidanjima,malterisanjima,keramic itd, uglavnom se sve radi i placa po kvadratu i taj je sistem dobar za sve, ovakva naselja su dushu dala za dnevno nabiti dosta kvadrata i tako kao obican radnik mozes mjesecno koju milju uzeti. ne znam sta je tu bilo prije, neki kazu obicna ledina, sta je bosna imala koristi ako je bila ledina, u gruntu bosanska ledina pa sta, koji hajr od nje, sad s arapima na tu ledinu se sleglo dosta bh cigle,prozora,vrata, oluka,keramike,rashladnih uredjaja,stakla..dosta toga su bh firme proizvele, dosta i uvezle pa preprodale i ugradile. koliko je tu kvadrata cega uradjeno i naplaceno mozemo samo zamisliti, koliko dnevnica lijepih vodoinstalerskih,eloktroinstalerskih, satnice mashina, koliko struje je elektroprivreda kao drzavna firma prodala, koliko samo su okolne buregdzinice bureka radnicima prodali, koliko se kirija uzelo za smjestaj radnika, koliko goriva i akcize placeno....i sve to zahvaljajuci arapskim parama kojima je sve to placeno u krajnjoj linije, i sad razmislimo, jel ta ledina na oseniku, jedna od milion bh ledina toliko bitna da je u gruntu opstine ili nekog naseg privatnog lica, ili je bitnije da je ovo sto je naselje na ledini u prvoj fazi donijelo. i sad ce tu dolaziti arapi, malo se tu izlezavati,malo setati po rajvosa i drugim gradovima, svugdje ce nesto potrositi, i onda odose il kuci il u pariz malo,il u london,ili dubrovnik itd. A mozda je bolje da je ledina ostala kao simbol naseg otpora

a sta sad i da arapi u oseniku tu ostanu i zivjeti, jos vece korist, jer ce puno vise morati jesti,piti,hodati itd, sta nas zaboli kako oni vjeruju i jesul supci il raja, trositi moraju, placati radnike moraju koliko radnici zinu itd. Veliko je rajvosa, jos je veca njegova okolina, u kojoj je dosta tih i takvih ledina i 100 takvih naselja da napravis, ima mjesta za jos 500. I koliko god da arapa dodje da zivi za stalno, u sta cisto sumnjam, sve ce vise morati jesti,piti,hodati i imati sve vise radnika koji nece radit za dzaba il za malo.sta nam mogu ako imaju grunt na sebi, hocel nas gruntom udarati i tjerati da im hizmetimo. ljudi nisu nista krivi, sve je do nas, mi moramo imati vladavinu zakona i s arapima i bez njih, vrelo bosne i ostala javna dobra se ne mogu lako i ne smiju prodati, ledine nije problem prodavati, imam i ja zemlje, i lijepe one koja je u ratu spasila, ali i ledine i hantrage koju bi odmah prodo arapinu da hoce kupiti, ono sto mi je drago ne bi ni za kakve pare, sta je tu problem, zar uvijek moramo biti budale i usko razmisljati cak i u ovim situacijama kad nam se pare nude na tacni, prokockati jednu sjajnu priliku za klofanje para zbog 0,01 posto grunta, i zbog neke paranoje da ce nas arapi ko biva staviti u jaram.
Rijetki glas razuma na temi :thumbup:
Fudo Bosna

#453 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

Fakat smo mi , koji smo protiv pljacke sopstvene Domovine, "uskogrudi i islamofobi", (iako vjerovatno poznajemo svoju vjeru i više, usred Evrope praktikujemo islam, ucimo Casni Kur'an, i idemo u dzamiju), dok se po Carsiji kikocu "ugrozeni" Arapi, ne naumpada im da odu na jaciju, iako im samo 50 tak metara od cevabdzinice ili buregdzinice na Carsiji uci ezan, iako, u zadnjoj sedmici ramazana, pred bajram, (gledao licno svojim ocima u SCC i BBI centrima ), po islamskim propisima obucene Arapke sa djecom i muzevima, familijarno, usred bijela dana piju sokove, (sto je neislamsko ponasanje za vjernika muslimana), pogotovu u pretezno vecinski Bosnjackom Sarajevu, gdje veliki broj ljudi posti, javno mrsiti i omalovazavati mjesec posta, ili rucaju uz ramazan , po trznim centrima, (Bosnjak islamske tradicije koji inace rijetko posti ili nikako ne posti, ne bi , iz opce kulture i pravila lijepog odgoja mrsio javno uz ramazan u Dubajiju ili Kuwajtu i ako je stranac/nearap), ali mi smo , Bosnjaci vjernici , po vama, "islamofobocni" i mi ih nepravedno stigmatiziramo :-) ?

A sto se tice legalnosti radnje da neko , Arap "turista", osnuje "trade", firmu uz ulog od 1000km , pa na tu firmu koja nema ofisa uopce ili praznu kancelarijicu od 15m2, kupi zemlje/ nekretnina na stotine hektara u iznosu od nekoliko stotina hiljada km. , da mi.ne bi raspravljali je li
to investicija ili mutljaza sa Memicem, nacelnicima drugih opcina i notarima, treba pozvati finansijsku i poresku i ostale inspekcije, i ako se utvrdi da je to regularno i ne krsi se zakon, nema problema, a ako ne,aktere tih radnji zakonski sankcionisati, te Arape protjerati , kazniti i zabraniti ulazak u BIH, narednih 15 godina, a kupoprodajne ugovore ponistiti.

A sto se forumasa tice, jasan je interes/licemjerstvo ovih sto brane te kupovine, sto se Arapima, "zetoniraju/uvlace" , u zadnjicu , i brane otimacinu grunta na forumima, i drze lekcije ostalima da su, "islamofobi !"
The 51st State

#454 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by The 51st State »

Dzaba krecis crazy-diamond, mentalno usancenje je preduboko da se shvati prosta logika koju im pokusavas adresirati.
crazy_diamond

#455 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

Fudo Bosna wrote:Fakat smo mi , koji smo protiv pljacke sopstvene Domovine, "uskogrudi i islamofobi", (iako vjerovatno poznajemo svoju vjeru i više, usred Evrope praktikujemo islam, ucimo Casni Kur'an, i idemo u dzamiju), dok se po Carsiji kikocu "ugrozeni" Arapi, ne naumpada im da odu na jaciju, iako im samo 50 tak metara od cevabdzinice ili buregdzinice na Carsiji uci ezan, iako, u zadnjoj sedmici ramazana, pred bajram, (gledao licno svojim ocima u SCC i BBI centrima ), po islamskim propisima obucene Arapke sa djecom i muzevima, familijarno, usred bijela dana piju sokove, (sto je neislamsko ponasanje za vjernika muslimana), pogotovu u pretezno vecinski Bosnjackom Sarajevu, gdje veliki broj ljudi posti, javno mrsiti i omalovazavati mjesec posta, ili rucaju uz ramazan , po trznim centrima, (Bosnjak islamske tradicije koji inace rijetko posti ili nikako ne posti, ne bi , iz opce kulture i pravila lijepog odgoja mrsio javno uz ramazan u Dubajiju ili Kuwajtu i ako je stranac/nearap), ali mi smo , Bosnjaci vjernici , po vama, "islamofobocni" i mi ih nepravedno stigmatiziramo :-) ?

A sto se tice legalnosti radnje da neko , Arap "turista", osnuje "trade", firmu uz ulog od 1000km , pa na tu firmu koja nema ofisa uopce ili praznu kancelarijicu od 15m2, kupi zemlje/ nekretnina na stotine hektara u iznosu od nekoliko stotina hiljada km. , da mi.ne bi raspravljali je li
to investicija ili mutljaza sa Memicem, nacelnicima drugih opcina i notarima, treba pozvati finansijsku i poresku i ostale inspekcije, i ako se utvrdi da je to regularno i ne krsi se zakon, nema problema, a ako ne,aktere tih radnji zakonski sankcionisati, te Arape protjerati , kazniti i zabraniti ulazak u BIH, narednih 15 godina, a kupoprodajne ugovore ponistiti.

A sto se forumasa tice, jasan je interes/licemjerstvo ovih sto brane te kupovine, sto se Arapima, "zetoniraju/uvlace" , u zadnjicu , i brane otimacinu grunta na forumima, i drze lekcije ostalima da su, "islamofobi !"
jedan je par opanaka fudo sto ti prezires te arape zbog njihovog ponasanja, supaluka i tih stvari, ti si castan vjernik, oni ce po mojoj procjeni ako u dzehenemu budu nacionalni pregradci kakvi biti u pregradku najdubljem, i ja ih prezirem zbog tih stvari, drazi su mi recimo islandjani od arapa, sve je to jedan par opanaka sto nam se ne svidjaju il bolje reci gade, a drugi je par opanaka sto se moze izvuci ogromna korist od njih, bez da im se ista posebno uvlacis, cisto posteno s ekonomske strane nasupis i to je to, samo ih ne dirati i prodavati u skladu sa zakonom i to je to, nek piju sokove za ramazan, nek piju i pivu, zaboli nas, al dvije po dvije markice za to, ako pocnu pravit belaj lako im je stati u kraj, parkiraju na travu, neka, 40 markica, hoce kupiti njivicu neku ledini, bujrum, 20-30 hiljada, hoce i kucice, bujrum 100 milja, hocel buljiti u neciju zenu ili je seksualno pokusati uznemiriti, stos u glavu, hoce li braniti memic u nedjelima, isto stos, i krivicne prijave i protiv njih i onih koji ih brane, pa da vidimo koliko ce se kurchiti, a nece sigurno i sve je to pretjerano, ponasat ce se uglavnom fino i normalno, poneki eksces ako se i desi i pravna drzava koja nam treba i bez njih kad reaguje, i taj poneki incident nece biti zabiljezen

nista oni nisu posebno ni opasniji ni nekulturniji od nasih sirovina koji su vise ljepota nelegalno ispregradjivali, nekulturno se i bahato ponasaju, hebo grunt, vise volim da mi prvi komsija bude normalan arapa koji ce tu doci na odmor ili zivjeti pola godine, ili stalnom nego da je grunt na bosnji nekom sirovini,krkanu itd,taj grunt se precjenjuje druze moj, nije ti to nikakva bitna stavka generalno, i oni ga ne pljackaju nego kupuju, to je velika razlika
basicm

#456 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by basicm »

breuer wrote:
Duraković je pokazao da nije rang akademika, smušeni naučnik na zalasku karijere.

Dizdarević je rang kolumniste i piskarala populističkih tekstova.

Nisam spomenuo samo islamofobiju, već i rasizam i šovinizam, iskazivanje fobije prema osobama stranog porijekla, različite boje kože, načina odijevanja, različite kulture uopšte, sve što se može očitovati u vašim postovima :D umotano u tobožnji strah o "našem" gruntu :-)
[emoji106]

Sent from my iPhone using Tapatalk
sarlo

#457 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by sarlo »

and wrote:samo se debil bez ideje i budućnosti boji svemiraca.
ljudi dolaze sa parama i ulažu, a ti treba da kreiraš pravila igre.
eto bolje da zemlja stoji i propada,a da nam dolaze turisti s ruksacima i u gojzericama .
Skini zastavu? Skini molim te. Pod tom zastavom sam krv lio, moj brat, Dajdza, sva rodbina koju imam i koju sam imao.

Nema tog novca zbog kojih bi prodao principe i Bosnu. Dio mene je dio ove zemlje i muka mi je kad je izdaju i prodaju.
Zato ne skrnavi svetu zastavu. Stavi kamilu, pustinju, sliku 50 maraka za koliko vas kupuju po forumu. Samo nas nemoj ponizavati. Nas koji jos uvijek vjerujemo u ovu zemlju. A ti idi za parama.
Ah da i argumenti.
Zemlja propada? Zemlja ne moze propasti, nema amortizacije.
animals

#458 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by animals »

Niko ne luta kao Bosnjaci..
ne znaju, bi li sa Turcima ili Arapima..
ili se prodali bilo kome ko je musliman..
ovo nije islamofobija, ovo je istina..
hAZNADAR

#459 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by hAZNADAR »

crazy_diamond wrote:
Fudo Bosna wrote:Fakat smo mi , koji smo protiv pljacke sopstvene Domovine, "uskogrudi i islamofobi", (iako vjerovatno poznajemo svoju vjeru i više, usred Evrope praktikujemo islam, ucimo Casni Kur'an, i idemo u dzamiju), dok se po Carsiji kikocu "ugrozeni" Arapi, ne naumpada im da odu na jaciju, iako im samo 50 tak metara od cevabdzinice ili buregdzinice na Carsiji uci ezan, iako, u zadnjoj sedmici ramazana, pred bajram, (gledao licno svojim ocima u SCC i BBI centrima ), po islamskim propisima obucene Arapke sa djecom i muzevima, familijarno, usred bijela dana piju sokove, (sto je neislamsko ponasanje za vjernika muslimana), pogotovu u pretezno vecinski Bosnjackom Sarajevu, gdje veliki broj ljudi posti, javno mrsiti i omalovazavati mjesec posta, ili rucaju uz ramazan , po trznim centrima, (Bosnjak islamske tradicije koji inace rijetko posti ili nikako ne posti, ne bi , iz opce kulture i pravila lijepog odgoja mrsio javno uz ramazan u Dubajiju ili Kuwajtu i ako je stranac/nearap), ali mi smo , Bosnjaci vjernici , po vama, "islamofobocni" i mi ih nepravedno stigmatiziramo :-) ?

jedan je par opanaka fudo sto ti prezires te arape zbog njihovog ponasanja, supaluka i tih stvari, ti si castan vjernik, oni ce po mojoj procjeni ako u dzehenemu budu nacionalni pregradci kakvi biti u pregradku najdubljem, i ja ih prezirem zbog tih stvari, drazi su mi recimo islandjani od arapa, sve je to jedan par opanaka sto nam se ne svidjaju il bolje reci gade, a drugi je par opanaka sto se moze izvuci ogromna korist od njih, bez da im se ista posebno uvlacis, cisto posteno s ekonomske strane nasupis i to je to, samo ih ne dirati i prodavati u skladu sa zakonom i to je to, nek piju sokove za ramazan, nek piju i pivu, zaboli nas, al dvije po dvije markice za to, ako pocnu pravit belaj lako im je stati u kraj, parkiraju na travu, neka, 40 markica, hoce kupiti njivicu neku ledini, bujrum, 20-30 hiljada, hoce i kucice, bujrum 100 milja, hocel buljiti u neciju zenu ili je seksualno pokusati uznemiriti, stos u glavu, hoce li braniti memic u nedjelima, isto stos, i krivicne prijave i protiv njih i onih koji ih brane, pa da vidimo koliko ce se kurchiti, a nece sigurno i sve je to pretjerano, ponasat ce se uglavnom fino i normalno, poneki eksces ako se i desi i pravna drzava koja nam treba i bez njih kad reaguje, i taj poneki incident nece biti zabiljezen

nista oni nisu posebno ni opasniji ni nekulturniji od nasih sirovina koji su vise ljepota nelegalno ispregradjivali, nekulturno se i bahato ponasaju, hebo grunt, vise volim da mi prvi komsija bude normalan arapa koji ce tu doci na odmor ili zivjeti pola godine, ili stalnom nego da je grunt na bosnji nekom sirovini,krkanu itd,taj grunt se precjenjuje druze moj, nije ti to nikakva bitna stavka generalno, i oni ga ne pljackaju nego kupuju, to je velika razlika

Znas kako kazu Svabe kada im u prici o problemu stranaca kazes da isto ima kriminalaca, socijalaca, problema,.. medju samim etnickim Nijemcima?

Nase sirovine - nas problem. Strane sirovine - neka budu strani problem i raus.

Jarane, sve je lijepo sto pises. Ali razmisljaj malo da duze staze. Bosnjaka ima preko 50% a sabijeni su na 25% teritorije. I bas se taj grunt naveliko prodaje. Sta ostavljas buducim generacijama?
hAZNADAR

#460 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by hAZNADAR »

animals wrote:Niko ne luta kao Bosnjaci..
Nije to lutanje vec glupost,... ili smanjene intelektualne sposobnosti nekih ljudi. Plus lopovluk nacelnika poput ovog sa Ilidze.
Ljudi ne razmisljaju na duze staze vec samo danas.
Fudo Bosna

#461 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

hAZNADAR wrote:
Nije to lutanje vec glupost,... ili smanjene intelektualne sposobnosti nekih ljudi. Plus lopovluk nacelnika poput ovog sa Ilidze.
Ljudi ne razmisljaju na duze staze vec samo danas.

:thumbup:

Upravo tako uz mali dodatak...

Neki ovdje u isti kos trpaju Turke i Arape, to nije isto.
Turska je ekonomska i vojna i po broju stanovnika, 80 mil, regionalna velesila, nije "banana drzava", poput Kuvajta ili Katara, Turci imaju radne navike, proizvode na stotine proizvoda, izvoze u desetine zemalja, (ne zive samo od prodaje sirove nafte, kao nesposobni trutovi, poput Arapa nego i od prodaje sopstvene tehnologije/pameti, jedna su od 15-20 najjacih ekonomija svijeta), pripadaju istom meshebu/ vjerskom pravcu , kao i Bosnjaci, umjerenom sunijjskom islamu, i najbitnije, tamo zivi 5 miliona Bosnjaka, patriotski orjentisanih prema Domovini porijekla, BIH !
basicm

#462 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by basicm »

Fudo hajd ti nama reci istinu, tebe ne zulja grunt nego mezhebi kao i akademika tvoga. Strah te da ces vehbija postati.
Arapi za razliku od turaka nas ne svojataju, ovi malo-malo pa mi smo jedan narod. Po tom pitanju ih nabijem i jedne i druge, ali kako kad je kod nas kompleks da se nekom prikacimo.
Ma sta ja pisem kad ode grunt...

mali_balon

#463 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by mali_balon »

Jest mi smo jedan narod a vam ti ga zabije bez vazelina, nako na suho....a arapi (ovi zaljevski) misle da su oni jedni pravi muslimani a svi ostali su nevjernici i cigani lopovi i neradnici....
Ma samo ih uzimat ....jebat ih tamo sve...i turke i kuvajcane i saudijce i emiracane.....
Danguba

#464 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Danguba »

Kao neko ima izbora. :D
Svabu hocu Italijan me ne interesuje. :-)

Daj sta das je jedina parola u ovom zaboravljenom svijetu. Tu naravno spadaju sve ex Yu drzavice.
Fudo Bosna

#465 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

basicm wrote:Fudo hajd ti nama reci istinu, tebe ne zulja grunt nego mezhebi kao i akademika tvoga. Strah te da ces vehbija postati.
Arapi za razliku od turaka nas ne svojataju, ovi malo-malo pa mi smo jedan narod. Po tom pitanju ih nabijem i jedne i druge, ali kako kad je kod nas kompleks da se nekom prikacimo.
Ma sta ja pisem kad ode grunt...

Normalno da me zulja grunt, jer najmanje dolaze kao turisti, jos manje kao investitori, a najvise kao nelegalni kupci nase zemlje u cemu ih bosanske, "prodane duse", svesrdno i izdajnicki pomazu.

I normalno da mi kao sunijji, hanefijskog mezheba/ maturidijskoesserijske akide, ne odgovaraju, ovi Arapi hanbelije ili wehabije, i da nam takva ideologija, ovdje u Bosnjackom dijelu BIH, najmanje treba.

Podljedice Abdulwehabovog ucenja se najbolje vide u Siriji, Iraku , Afgsnistanu, gdje su isilovci, (inspirirani wehabizmom), ucinili necuvene zlocine, najvise nad muslimanima, (a gotive drzavu Izrael, ne smeta im), i niko ko je sponzor te ideologije , nije dobrodošao u BIH !
insomnia78

#466 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by insomnia78 »

A ti kreni u borbu. Mozes ih npr. "vatati" na šiizam. Ono, Homeinijeve slike po banderama, proslava Ašure, bicevanje i rezanje sabljama po cesti :D
Ako to ne upali uvijek mozes potegnuti radikalnije metode. Krmeca glava na ogradi. "Arapi napolje", pretuces im koju zenu i dijete i sl.
:D
Fudo Bosna

#467 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

insomnia78 wrote:A ti kreni u borbu. Mozes ih npr. "vatati" na šiizam. Ono, Homeinijeve slike po banderama, proslava Ašure, bicevanje i rezanje sabljama po cesti :D
Ako to ne upali uvijek mozes potegnuti radikalnije metode. Krmeca glava na ogradi. "Arapi napolje", pretuces im koju zenu i dijete i sl.

A zasto bih ja , "krenuo u borbu", borba za moju Domovinu je bila 1992-1995, kada je vecina danasnjih "vatrenih" forumasa,razgulila u BIH, nije moj problem problem stranih useljenika koji krse zakon kupovinom zemlje preko osnivanja fiktivnih firmi, imaju finansijska i poreska kao i , na nivou drzave, Ministarstvo civilnih poslova, za pitanje stranih useljenika, stranih drzavljana. Ja sam svoj na svome ovdje sam stotinama godina u svojoj Domovini, svome vatanu!

Nisam ni sija , uvazavam bracu sijje, medjutim ja sam sunnijja kao i moji preci pola milenija unazad.

Sto se krmecih glava tice, to mi Bosanci ne znamo, (a ja sam Bosnjak/musliman), to mnogo bolje rade tvoji , u drzavi iz koje pises, ja i moji sugradjani ,Sarajlije, nismo bili sovinisti/nacionalisti ni u ratu prema krscanima, zasto bi to bili prema Arapima/muslimanima, a eventualno krsenje zakonitosti , (fiktivne kupovine zemlje na firmu), je posao drzavnih organa, (a nisam njihov uposlenik), znaci post ti je, " nidje veze", a logika ti je ; " sjedi jedan 1 i to sa postoljem !"
Fudo Bosna

#468 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

insomnia78 wrote:A ti kreni u borbu. Mozes ih npr. "vatati" na šiizam. Ono, Homeinijeve slike po banderama, proslava Ašure, bicevanje i rezanje sabljama po cesti :D

A zasto bih ja , "krenuo u borbu", borba za moju Domovinu je bila 1992-1995, kada je vecina danasnjih "vatrenih" forumasa,razgulila iz BIH, nije moj problem, problem stranih useljenika koji krse zakon kupovinom zemlje preko osnivanja fiktivnih firmi, imaju finansijska i poreska kao i , na nivou drzave, Ministarstvo civilnih poslova, za pitanje stranih useljenika, stranih drzavljana. Ja sam svoj na svome ovdje sam stotinama godina u svojoj Domovini, svome vatanu!

Nisam ni sija , uvazavam bracu sijje, medjutim ja sam sunnijja kao i moji preci pola milenija unazad.

Sto se krmecih glava tice, to mi Bosanci ne znamo, (a ja sam Bosnjak/musliman), to mnogo bolje rade tvoji , u drzavi iz koje pises, ja i moji sugradjani ,Sarajlije, nismo bili sovinisti/nacionalisti ni u ratu prema krscanima, zasto bi to bili prema Arapima/muslimanima, a eventualno krsenje zakonitosti , (fiktivne kupovine zemlje na firmu), je posao drzavnih organa, (a nisam njihov uposlenik), znaci post ti je, " nidje veze", a logika ti je ; " sjedi jedan 1 i to sa postoljem !"
Last edited by Fudo Bosna on 06/09/2016 23:38, edited 1 time in total.
insomnia78

#469 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by insomnia78 »

Pa sta onda kmecis vec danima. Utusi nas jarane. Idu izbori, reaguj, pisi pisma, mailove
Fudo Bosna

#470 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

insomnia78 wrote:Pa sta onda kmecis vec danima. Utusi nas jarane. Idu izbori, reaguj, pisi pisma, mailove

Kmecis ti i tvoja dijaloska nekultura, a ako ti se ne cita i ne diskutuje, razligu i odgrebi mi iz zivota i to u skokovima !
Bavi se problemima drzave u kojoj zivis!
crazy_diamond

#471 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

hAZNADAR wrote:
crazy_diamond wrote:

Znas kako kazu Svabe kada im u prici o problemu stranaca kazes da isto ima kriminalaca, socijalaca, problema,.. medju samim etnickim Nijemcima?

Nase sirovine - nas problem. Strane sirovine - neka budu strani problem i raus.

Jarane, sve je lijepo sto pises. Ali razmisljaj malo da duze staze. Bosnjaka ima preko 50% a sabijeni su na 25% teritorije. I bas se taj grunt naveliko prodaje. Sta ostavljas buducim generacijama?
Jesil bas siguran da ja tako sa svabama, svabe su primile ne par hiljada,nego par miliona stranaca, i to nisu tama dosli s parama da trose,nego bez gaca, u svabiji imas turske kvartove,turaka je dosta koji miluljaju tamo,kradu,petljaju,koristte svabsku socijalu,rodjenim svabama uzimaju poslove, paa opet ne otjeruju ih,zasto,zato su im potrebni, isto ko i nama arapi,samo sto su oni nama deset puta potrebniji nego turci svabama, lako ce oni naci drugu radn snagu,mi cemo tesko naci nekoga kome je nasa zemlja interesantna da u nju donose pare, a i turci mogu kupovati po njemackoj,mogu i arapi, svabo je mudar,stavi na papir sta dobije i sta gubi, zato ne otjeruje nego prima i dalje sve dok mi treba i koliko treba

Treba biti mudar u zivotu i znati raspolagati s onim sto imas i koristiti prilike jer ne ukazuju se svaki dan. Ako cemo o bosnjacima na 25 posto teritorije, i to 25 posto nije iskoristeno ni 20 posto,puno tu jos ima prostora slobodnog i za koristenje i za prodaju ako je pametna, teritorija i grunt su relativne stvari, nije bitno imas li 10 dunuma il 100 dunuma,neko od 10 dunuma zivi zivotari ,neko od 10 dunama uzme milion ako je na pravom mjestu, a neko a sto dunuma hantrage nema za kafu, i ne moze ni prodati jer niko nece da kupi posto god nudi.
bitno je gdje je to, kakva je zemlja, recimo sta ja znam, ako imas 10 dunuma na lijepom mjestu pored zeljeznice, a nemas para ni vremena ni da to iskrcis s vremena na vrijeme, a zivis i patis se u nekom stancicu s platicom nekom, zar nije pametno to prodat arapu kakvom za lupam 150 hiljada maraka, uloziti u ono sto ti je potrebno i od cega svaki dan imas neke koristi,hebo njivu i grunt ako je samo gledas i to jednom godisnje,a opet od tih masnih arapskih para ako ti je stalo do grunta i procenata mozes kupit u rs 50 dunuma za trecinu para sto ti ostane od arapa,i tako ce bosnjaci imati generalno jednog bosnjaka sa 100 milja u padze i 5 put vise zemlje gruntovno nego sto je imo, ako cemo cerati tu logiku. Sve je to relativni

Ja sam bosnjak i stalo mi je do bosnjaka i svih onih koji vole bih obzira na nacije,to je moj narod i volio bi da svi dobro zivimo,da bi to uspjeli moramo biti mudri u rasudjivanju, `dobro sracunati sta je prece u kojem trenutku,s onim najbitnijim stvarima smo u manjku, manje bitnih stvari imamo i viska podobro, sad nam je najprece da ima vise posla, da bosnjaci u sto vecem broju imaju para jer para je u ovom svijetu najbolji garant slobode,napretka,skolovanja,razvijanja biznisa itd, gruntaza i dunumaza je isto dobra stvar,nekome i korisna,al mnogima i nije i takvi treba da prodaju i ulazu u nesto sto znaju i vole raditi. Prema tome jarane ako se ne bavis poljoprivredom intezivno,a imas neke zemlje,jedan dio ostavi za ne daj boze, a jedan dio komotno prodaj arapu za lijepu paru i to ulozi u nesto sto znas i volis,naposlijetku i da arapu prodas pa shebes pare na putovanja,trebe i provode,opet ti je korisniji jer imaces lijepa sjecanja barem, a zarasle njivice neces se ni po cemu sjecati

Nema nista od tjeranja kaprica nekih, ako si mehanicar,prodaj zemlju i kupuj dijagnostiku,plati sebi usavrsanje i bices situiran cijeli zivot,hebo njivice ako zarastu,najbolji garant opstanka bosne i dobrih bosanaca su pare i mudrost i znanje, ako cemo do toga doci ako zrtvujemo 0,01 grunta onda zasto ne

Sve je relativno, neka je zemljica svetinja, nekad je bolje prodati zemljice pa kupiti kravice ili puskice ili masinice, ili prodat zemljice pa zavrsit skolice, ili shebat na curice, sve zavisi u kakvom vremenu zivis,sta ti je veci prioritet itd
crazy_diamond

#472 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

A treba biti mudar i ne vjerovati svakoj ujdurmi medijskoj,malo rasudjivati zdravorazumski,danas slucajno vidim prilog sa face televizije o arapima i razgovor s tim nekim nacelnikom smijesnim, i sta sam ja mogo zakljucit ko objektivan posmatrac

Jedno je prica da se prodaje vrelo bosne za male pare,al u istom tom prilogu u insertazi na snimcima vidis ono sto obara cijelu pricu. Prvo nije prodavano vrelo bosne nego tek neka manja povrsina koja je valjda tek u blizini vrela bosne, na snimcima vidis i sve ti je jasno, zemljiste je u stvari jedna zarasla strmina, nista tu nit mozes posijat nit cak ovce mogu pasti,jedino mozda divokoze i zmije bi se adaptirale,i cijena koliko skontah je bila 7 i po milja dunum, i po forumu ujdurma sto se nekom nadem nije nudilo, a realni meni da ko ponudi ne bi platio ni hiljadu, jer ono sto je najbitnije u prici je to da je stranaca i strmina, i vide se neke vijendice valja arapske, da bi se napravile treba platiti odmah u startu par milja maraka bager i kamione da ti skidaju brdo i vuku zemlju, onda posto je tolika strmina valja iskesiti par desetina hiljada maraka u potporne zidine da ti s prvom jacom kisom vikendice ne bi bile zatrpane klizistem, a i opet pored zidina debelih metar i tone zeljeza u njima i stotine kubika betona i dalje si u riziku dobrom ako krene vece kliziste koliko ce to izdrzati, onda vidim drvene bandere,znaci i pitanje struje i vode valj sistemski rjesavati i to ko zna s koje udaljenosti i koliko milja treba uloziti.

I tako znaci da bi bilo sta tu izgradio nije problem tih 7 i po milja po dunumu, nego 20-30 milja koje treba uloziti da bi se dovelo u stanje da gradis i koristis, i tako kad ne slusas slijepo sta ti se servira, ima logike sto je dunum tako jeftin,i ako je taj nacelnik prodavo do sad tako, ne vjerujem da je nesto bas na tome hajrovo puno, a ako se uspio i na tome ugraditi onda je tu neko dobro prehebao arape, naravno za svako mito i nelegalnu radnju neko treba odgovarati, cak i u ovom slucaju gdje ne vidim da je neka ljepota ili sloboda gradjana d se setaju vrelom bosne narusena, niti je placena vrijednost tog zemljista konkretno neka bagatela ako je otisla po toj cijeni,jer zaista na prvi pogled barem i ne vrijedi vise
Last edited by crazy_diamond on 07/09/2016 01:23, edited 1 time in total.
Danguba

#473 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Danguba »

Ode zemlja. :-)

Holandija je velicine otprilike BiH-e a ima 17 miliona stanovnika.

Mi se zabrinuli za 3 hektara zemlje. :D

Kakvi smo, dobro nas i Arapi zapadose.
Gojeni H

#474 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Gojeni H »

Nije lose sto Fudo iznosi odredjene nepravilnosti kod prodaje/dodjele zemljista miki-maus firmama u arapskom vlasnistvu.
Odgovornost za bilo kakve nepravilnosti je na domacim (uglavnom opstinskim i kantonalnim) vlastima.

S druge strane ... prelijepo bi bilo da nam IKEA prebaci R&D odjel u Bosnu, da Amerikanci pocnu naglo ulagati u namjensku industriju, da nam djeca umjesto u kladionici, vrijeme provode praveci video igrice, nove kompjuterske programe, da neki Hamza pronadje lijek protiv raka, itd, i tako blize ...

Ali, kad ovoga nema, nijednoj marki se ne gleda u zube ... ovamo privatno lice, tamo gradjevinska firma, pare se ubacuju u sistem ...
Reisova

#475 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Reisova »

Gojeni H wrote:Nije lose sto Fudo iznosi odredjene nepravilnosti kod prodaje/dodjele zemljista miki-maus firmama u arapskom vlasnistvu.
Odgovornost za bilo kakve nepravilnosti je na domacim (uglavnom opstinskim i kantonalnim) vlastima.

S druge strane ... prelijepo bi bilo da nam IKEA prebaci R&D odjel u Bosnu, da Amerikanci pocnu naglo ulagati u namjensku industriju, da nam djeca umjesto u kladionici, vrijeme provode praveci video igrice, nove kompjuterske programe, da neki Hamza pronadje lijek protiv raka, itd, i tako blize ...

Ali, kad ovoga nema, nijednoj marki se ne gleda u zube ... ovamo privatno lice, tamo gradjevinska firma, pare se ubacuju u sistem ...
Pare se ubacuju u sistem koji ne vidis ni ti ni ja. Pare ce otici u provatne dzepivw jer sistema nema a problemi ostaju. Nisam protiv vec nacina na koji se to radi.

Locked