Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Alfons Kauders

#451 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Alfons Kauders »

JThomas wrote:ako ne bi u najskorijem roku dobili i jezdu i dafinu koji bi obećavali kamate milion posto u markama, da se izvuku preostali euri i dolari iz jastučnica, tu me reži...
Vjerovatno, jer bi u takvoj situaciji, banke jednostavno prestale poslovati na uobicajen nacin.

Ili to SDA misli da bi banke i dalje izdavale BAM kredite s fiksnom stopom i mijenjale BAM u EUR po zvanicnom kursu?
Prpa.ba

#452 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Prpa.ba »

Alfons Kauders wrote:Pa to im i jeste cilj.

Penzije i budzetska potrosnja da budu u "novim" markama koje bi zvanicno imale isti kurs... Ali bi nezvanicno taj kurs vrijedio koliko i zvanicni kurs dinara u Jugoslaviji 1987.

Fino brate, isplatis nekom penziju od 400KM u novim markama, i nek se jebe. Kurs prema euro bi formalno ostao 1.95, ali u stvarnosti penzioner ne bi dobio 200 i kusur eura, vec 150 eura. Penzioner na kraju dobio svojih 400KM, a drzava ustedila cetvrtinu.

Drzava na zvanicnom kursu kada treba isplatiti lovu, a po tom zvanicnom kursu nece biti moguce razmijeniti BAM za EUR.

Odlicna solucija. :-)
Odlicna solucija na odlicno kratak period, vidjeti pod Venecuela. Doduse, oni se jos i dobro drze, nama bi vec prvog dana rumenkove monetarne politike uslijedio juris na banke ne bi li ljudi osigurali ustedjevine. :mrgreen:
megaman4

#453 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by megaman4 »

Alfons Kauders wrote:
JThomas wrote:ako ne bi u najskorijem roku dobili i jezdu i dafinu koji bi obećavali kamate milion posto u markama, da se izvuku preostali euri i dolari iz jastučnica, tu me reži...
Vjerovatno, jer bi u takvoj situaciji, banke jednostavno prestale poslovati na uobicajen nacin.

Ili to SDA misli da bi banke i dalje izdavale BAM kredite s fiksnom stopom i mijenjale BAM u EUR po zvanicnom kursu?
Njihov je cilj sniziti vrijednost BAM-a na nacin ako si za npr. za 100 KM mogao kupiti 5-6 namirnica, u buducnosti ces moci za isti novac kupiti samo 1 ili 2. To znaci da se vracamo u doba 80- ih godina kada je moja stara da bi kupila namirnica u granapu, nosila bukvalno pune dzepove onih dinara da bi uzela samo litar mlijeka i jedan hljeb. To mi je sto puta pricala.
Prpa.ba

#454 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Prpa.ba »

I nije ni cudo sto je rumenko zapeo za Radoncica, jedino Avaz promptno informise o sve ucestalijim napadima na monetarnu politiku Centralne Banke. Garant ima kredite sa klauzulom u eurima pa ga prpa. :lol:
problemnatravunu

#455 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by problemnatravunu »

Dajte ljudi, nemojte se zamarati komentirajuci nebuloze ovog načelnika....
Image

samo najveći hitovi, ili ti ga greatest (S)hits , sto bi rek' Feral T
Haris.ba

#456 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Haris.ba »

Svake godine se jave na forumu sa temom o štampanju novca.

Ima tu i greške guvernera Centralne banke - što ne izađe u javnost i kaže - ne brukajte se. Gostovao je nedavno na dnevniku na federalnoj Softić - i na pitanje šta je problem da 600 miliona koliko Centralna banka ima više od pokrića iste pusti u budžet, ili doštampa.

Naravno, on je pričao o dokapitalizaciji i kako to ne može, o negativnim stopama. Ništa što bi narod shvatio.

1. Pare u devizama koje su pokriće KM ne stoje u trezoru kod Čeke. Ta lokacija se čuva ako se zarati da Bake može da se sakrije.
Te pare stoje/leže na računima stranih finanisjkih institucija/banaka. Koje su uvele negativne stope na pare koje leže kod njih. Ovih 600 miliona KM je upravo za te slučajeve - jer Centralna banka sada plaća da pare leže - nema nikakve zarade (koja je inače minimalna).

2. Centralna banka mora imati sredstva za amortizaciju raznih šokova. Šta bi bilo da nema ovih rezervi? Morali bi uzeti kredit od MMF -a, i onda vraćati da nema ovih para. U konstelaciji gdje se političari ne mogu ništa odgovoriti da Centralna banka čeka jedan dan, a da ne može intervenisati dovodi do erozije povjerenja u valutu. A valuta opstaje samo zbog toga.

3. Sistem kurenci borda je relativno nova ujdurma. Teoretski pokriće jeste 100%. Ali, u praksi se traži i određeni kušn (zaleđe) da bi moglo da se u slučajevima promjena reaguje. Negdje kažu da je dovoljno 110-115%, negdje 130%.

3. U slučaju doštampavanja kako su to ovi naši zamislili, ili ugrožavanja sistema kurensi borda - to bi bio najveći udar na privredu. Kome treba objašnjavati zašto - taj nek uzme osnove makroekonomije, pa polahko.

4. Ja znam da bih pretvorio sve pare u KM -u u devize, možda čak i iznio iz države. A nisu to neka ogromna sredstva. Možete misliti šta bi to značilo za finansijski sistem kada bi to lančano krenulo?
mistek

#457 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by mistek »

Mislim da se ovdje Efendić, u osnovi, pogrešno izražava. Ne misli on na štampanje dodatne milijarde i automatski napuštanje aranžmana valutnog odbora (mada postoje oni koji bi i ovo zagovarali, iako je CBBiH jedna od najfunkcionalnijih državnih institutucija, a taj valutni odbor savršena stvar za nas - normalno, takve stvari uglavnom potiču iz RS).

Stvar je u tome da CBBiH na računu rezervi ima 700-800 miliona KM viška. Najprostije, on je nastao kao "profit" CBBiH. Ekonomski stručnjaci, profesori koji imaju veze s tim, te svi iole nezavisni članoviNO CBBiH ne bi ove pare dirali ni za živu glavu. S druge strane, vladajuća politika bi da ove pare uzme i troši, pa nevažno za šta - javni dug, infrasukturu, budžetski deficit. Laički, to se čini uredu, ali je fazon što svi ekonomisti ističu da je bolje imati ove pare u rezervi, za ne daj Bože. Možda bi više trebalo ići u smjeru promjene zakona, pa da CBBiH ove pare oplemeni kroz neka sigurna ulaganja, pa te viškove gurati. Ili, sačekati da ovo naraste još, pa djelimice trošiti.

Recimo, bivši guverner, Kemal Kozarić, baš s ogorčenjem priča o trošenju ovih para i veli da su baš žestoki pritisci, uglavnom iz RS, da se one puste u opticaj (evo sad očito to i SDA gura što će onda postati i realna priča ubrzo). Svi drugi relevantni profesori s Ekonomskog fakulteta uglavnom imaju isto mišljenje.

Edit: Evo, Haris je to još bolje objasnio, pogotvo tačka 2 značajna :thumbup: :thumbup:
addem

#458 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by addem »

Onog momenta kada pocne da se stampa novac kako ovaj genijalac predlaze ova zemlja ce propasti.
Prpa.ba

#459 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Prpa.ba »

Idioti ne shvataju da i sama ova prica utice na raspolozenje javnosti i smanjenje povjerenja sto je dovoljno za minijaturne udare na stabilnost KM-a, a hvala Bogu znamo kako u ekonomiji i mala grudvica moze pokrenuti lavinu. :-)
Haris.ba

#460 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Haris.ba »

Ma to je ona švercerska škola.

Ne zna zaraditi velike pare nego švercanjem valuta.

Sve mi je u glavi stara izreka "prvorazredni se okružuju prvorazrednima, a drugorezredni trećerazrednima".

P.S.
Još strašnija mi je njegova izjava da se sve može bez zaduživanja. Uglavnom. Mislio sam da poslije Novalića (koji se ipak donekle razumije) ne može doći gori premijer. Mogu misliti onda njegovih rješenja. Treba penzije povećati? Štampaj.
megaman4

#461 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by megaman4 »

Haris.ba wrote:Ma to je ona švercerska škola.

Ne zna zaraditi velike pare nego švercanjem valuta.

Sve mi je u glavi stara izreka "prvorazredni se okružuju prvorazrednima, a drugorezredni trećerazrednima".

P.S.
Još strašnija mi je njegova izjava da se sve može bez zaduživanja. Uglavnom. Mislio sam da poslije Novalića (koji se ipak donekle razumije) ne može doći gori premijer. Mogu misliti onda njegovih rješenja. Treba penzije povećati? Štampaj.
Efendic zivi u svom svijetu. Ne znam koje je godiste ovaj rumenko i da li doticni pamti hiperinflaciju iz 1990 godine u bivsoj SFRJ. Posto lupa ove stvari, ne pamti.

Ante Markovic je uveo tada konvertibilni dinar ciji je kurs prema Njemackoj marki bio 1:7 koliko se sjecam.

Tada je moj stari imao platu oko 1200 maraka sve do pocetka rata 1992. Znamo kako se ekonomski raspala tadasnja drzava, upadom Srbije u devizni sistem narodne banke.

Ovi zele slican scenarij, da stampaju pare bez pokrica i da kazu da vrijedi i dalje isti kurs marke prema euru, sto je laz.

Bojim se da vec sada nije nastupilo nepovjerenje prema BAM-u, sto moze imati teske posljedice po privredu, a krajnji rezultat samo dragi Bog zna.
Alfons Kauders

#462 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Alfons Kauders »

mistek wrote:Mislim da se ovdje Efendić, u osnovi, pogrešno izražava. Ne misli on na štampanje dodatne milijarde i automatski napuštanje aranžmana valutnog odbora (mada postoje oni koji bi i ovo zagovarali, iako je CBBiH jedna od najfunkcionalnijih državnih institutucija, a taj valutni odbor savršena stvar za nas - normalno, takve stvari uglavnom potiču iz RS).

Stvar je u tome da CBBiH na računu rezervi ima 700-800 miliona KM viška. Najprostije, on je nastao kao "profit" CBBiH. Ekonomski stručnjaci, profesori koji imaju veze s tim, te svi iole nezavisni članoviNO CBBiH ne bi ove pare dirali ni za živu glavu. S druge strane, vladajuća politika bi da ove pare uzme i troši, pa nevažno za šta - javni dug, infrasukturu, budžetski deficit. Laički, to se čini uredu, ali je fazon što svi ekonomisti ističu da je bolje imati ove pare u rezervi, za ne daj Bože. Možda bi više trebalo ići u smjeru promjene zakona, pa da CBBiH ove pare oplemeni kroz neka sigurna ulaganja, pa te viškove gurati. Ili, sačekati da ovo naraste još, pa djelimice trošiti.

Recimo, bivši guverner, Kemal Kozarić, baš s ogorčenjem priča o trošenju ovih para i veli da su baš žestoki pritisci, uglavnom iz RS, da se one puste u opticaj (evo sad očito to i SDA gura što će onda postati i realna priča ubrzo). Svi drugi relevantni profesori s Ekonomskog fakulteta uglavnom imaju isto mišljenje.

Edit: Evo, Haris je to još bolje objasnio, pogotvo tačka 2 značajna :thumbup: :thumbup:
Ta ce ekonomista kraj hodze iz Malezije?

Kontaju ljudi imati CB bez rezervi, jer fakticki to zagovaraju. S obzirom da imamo jebeni currency board, te silne milijarde o kojim se vazda prica jednostavno nizu rezerva, vec pokrice za emitirane markice.

Rezerva je ono sto preostane. Tih 700-800 miliona o kojim se prica nije nikakav "visak" vec rezerva.
Alfons Kauders

#463 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote: P.S.
Ja bolan! To nismo ni dotakli, a kreten fakticki zagovara da se kapitalni projekti grade iz vlastitih sredstava - kojih nema...

Odnosno, ima ako "odstampamo" par milijardi. Genijalni plan SDA.

Matere mi, njima treba zakonom zabraniti da se bave bilo cim sto ima ikakve veze s brojevima. Prvo Konakovic, pa ovaj debil, a Fadila da i ne pominjem.

Ne bi im dao da vode trafiku, kamoli centralnu banku.
megaman4

#464 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by megaman4 »

Alfons Kauders wrote:
Ja bolan! To nismo ni dotakli, a kreten fakticki zagovara da se kapitalni projekti grade iz vlastitih sredstava - kojih nema...

Matere mi, njima treba zakonom zabraniti da se bave bilo cim sto ima ikakve veze s brojevima. Prvo Konakovic, pa ovaj debil, a Fadila da i ne pominjem.

Nasa je velika sreca sto stranci nece ni da cuju za dodatno stampanje para. Samo je pitanje dokad?
Haris.ba

#465 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Haris.ba »

Alfons Kauders wrote:

Još spominje kako je Juga napravila velike hidrocentrale. On očito misli da je to Juga napravila iz vlastitih sredstava.

Ko ono po forumu piše da je SDA najbolji baštinik ideja komunista? :D
Alfons Kauders

#466 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:
Alfons Kauders wrote:

Još spominje kako je Juga napravila velike hidrocentrale. On očito misli da je to Juga napravila iz vlastitih sredstava.

Ko ono po forumu piše da je SDA najbolji baštinik ideja komunista? :D
Napravili tudjim parama i besplatnom radnom snagom.

Zamisli na sta bi licilo kada bi SDA jugend napravila radnu akciju?

Za sat vremena bi molili da ih neko upuca, samo da ne dignu lopatu.
madner

#467 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by madner »

Teoretski bi trebalo to uraditi. Prakticno sa ovim sarlatanima ni u snu. :D
mousstapha

#468 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by mousstapha »

Kad ste se već raspisali o valutama, da postavim onda još jedno laičko pitanje. :)

Šta bi značilo za bh ekonomiju da smo uveli euro kao što je to uradila Crna Gora?
Alfons Kauders

#469 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Alfons Kauders »

mousstapha wrote:Kad ste se već raspisali o valutama, da postavim onda još jedno laičko pitanje. :)

Šta bi značilo za bh ekonomiju da smo uveli euro kao što je to uradila Crna Gora?
Nista bitno, jer vec imamo euro, samo u drugom pakovanju.

CG koristi euro, ali nije ga "uvela" - tj nije clanica eurozone, vec manje vise radi sto i mi.
mousstapha

#470 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by mousstapha »

Alfons Kauders wrote:
mousstapha wrote:Kad ste se već raspisali o valutama, da postavim onda još jedno laičko pitanje. :)

Nista bitno, jer vec imamo euro, samo u drugom pakovanju.

CG koristi euro, ali nije ga "uvela" - tj nije clanica eurozone, vec manje vise radi sto i mi.
Tako sam nešto i pretpostavio. :thumbup:
Itsoktobealone

#471 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Itsoktobealone »

mousstapha wrote:
Alfons Kauders wrote:
Meni fakat vise nije jasno da li u Sarajevu uopste postoje skole i fakulteti.
Pa zato se ide u Maleziju. :D

Za cigarete se momački provalio, ali to sam nekako uspio ignorisati. Nego zanima me da li je tačna njegova tvrdnja da je prilikom osnivanja centralne banke traženo da je svaka marka pokrivena u devizama i da sada imamo ustvari višak od preko milijarde.

P.S. I dokazivanje Radončićevog etničkog porijekla bilo žalosno slušati. A to je područje na kojem bi trebao biti mnogo sigurniji, s obzirom na obrazovanje.
Jeste, istina je. Centralna banka ima oko 1.5 milijarde u rezervama koje su ustvari pokrice za svaku marku na trzistu (u ekonomiji). Opće je poznato da (a ovo možeš naći u njihovim izvodima) CB svake godine knjiži sve veće dobitke koji dolaze od jednostavne dospjele kamate na tu "rezervnu štednju", a onda oni plačaju negativnu kamatu za čuvanje novca u stranim bankama (Švicarska, Švedska, Njemačka). Oduzmi i saberi, oni uberu nešto profita svake godine.

Ovo Efendićevo neću komentarisati, ko ima iole malo ekonomskog znanja, zna da bi država otišla u kurac da se to njegovo desi. Svejedno, ja i dalje mislim da inflacija (koja bi bila povećana) ne bi bila najveći problem jer postoje načini i mehanizmi da se to kontroliše. Najveći problem bi bio, dakako, siledžijsko ponašanje vlasti i sve tri strane koje bi svako malo printale novac kad je njima ćejf. Povećaj penzije? Štampaj novac. Popuni budžetske rupe? Štampaj novac. Smanji broj nezaposlenih? Štampaj novac. Uglavnom, kontaš poentu.

Ono što vjerujem da bi bila dobra stvar jeste da se DIO (tih rezervi ipak ima malo više, može se preživjeti i sa 100% pokrića; mi ga imamo više) rezervi odvoji i osnuje board sačinjen od NEUTRALNIH i EKSPERTNIH stručnjaka koji će razviti akcioni plan za STRUKTURNE investicije (znači fabrike, fabrike...i jesam li rekao fabrike?) u poljima oportuente prednosti nad ostalim državama i u tome se specijalizovati. Znači drvna industrija, prehrambena, Goražde zona (semi-high end technology; primjeri Bekta), energija. Uz to tražiti strane partnere koji će drage volje investirati (lično sam u ovome učestvovao; ima ih, al' niko neće da ga se pravi lud i vara okolo na svakom čošku), i predati im management sa manjinjim udiom vlasništva (provjeren recept; primjer Air Serbia) jer jedina gora stvar od dati vladajućim strukturama da štampa novac jeste pustiti im bilo kakvo vlasništvo nad kompanijama od strukturnog investiranja, to bi sve nestalo za 10 dana. Ovo je samo početak, al' je solidan početak.
JThomas

#472 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by JThomas »

to da se samo najavi, grudva bi krenula. povjerenje u državu je takvo da bi apsolutno svako ko ima ikakvu ušteđevinu u km krenuo da je pretvori u devize...i za dva mjeseca bi euro bio pet maraka.
JThomas

#473 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by JThomas »

a to bi bio sjajan test lojalnosti simpatizera vlasti. smiješ li staviti ušteđevinu na to pišeš po forumu?

smiješ li staviti ušteđevinu da je bake pametniji nego što izgleda, da je gagi evropski lider i nosilac evropskih vrijednosti, ili da je dodole garant opstanka srpskog naroda u bosni i hercegovini...? :mrgreen:
Commendatore91

#474 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by Commendatore91 »

Treba. Momak je lijep, mlad i simpatičan! Samo naprijed Semire, oko babovo. Psi pseudograđanski neka laju. Samo ti svoj posao!
JThomas

#475 Re: Po Vama treba li Semir Efendić načelnik općine Novi Grad Sarajevo da obnovi mandat

Post by JThomas »

naprosto fantastičan... :mrgreen:
Locked