Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Margita81

#451 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Margita81 »

Satori wrote:
uglavnomja wrote:i drugo, ako ce djeci obezbijediti nesto materijalno, ostaje pitanje mentalnog zdravlja te jadne djece. koliko god ta zajednica bila izolovana od normalnog zivota 21. vijeka, ipak djeca imaju kontakt sa vanjskim svijetom i kontaju, jako dobro kontaju, da nije isto imati tatu (i mamu naravno) svaki dan u svojoj kuci i imati nekog stranca, druge rase, drugog jezika, koji dodje i donese poklone, pare ... i zatvori se u sobu sa mamom (ili oni budu poslani kod dede) ... poznata scena iz filmova o zenama i parama.
Svakako. Za dijete je svakako mentalno puno zdravije da ga odgajaju nana i dedo ili da u krajnjoj liniji bude prepušten sam sebi i ulici dok mu mama rinta na poslu 10 sati za 450 KM. :thumbup:

Koga briga šta svijet kaže, ne kupuje taj isti svijet mlijeko malcu kad mu zatreba.
da, jeste zdravije!
Tebi je zdravije ako legne a nekim za pare nego da zaradi pa ma kako tesko bilo?
Pritom je sve ovo opravdano iskljucivo iz razloga jer su u prici arapi, muslimani, obicaji neki i sl.
Da pricamo npr o mormonima-bilo bi zlo i naopako.
Glavna vam je odlika licemjerje kako vam to nije jasno ;)
hadzinicasa

#452 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by hadzinicasa »

DaysleepeR wrote:ne kontam količinu licemjerstva sadržano u glumljenju advokata primitivnoj i nelegalnoj praksi a sama ne bi ni mrtva pristala na tako nešto...
zagovaranje prava na izbor ne moze se procitati se kao branjenje odredjenog izbora.
ili pak.... moze?
DaysleepeR

#453 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by DaysleepeR »

pustite šuplju, ja sam dijete samohrane majke koja se vazda borila sama za nas sve i nikad joj nije trebao sponzor
DaysleepeR

#454 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by DaysleepeR »

hadzinicasa wrote:
DaysleepeR wrote:ne kontam količinu licemjerstva sadržano u glumljenju advokata primitivnoj i nelegalnoj praksi a sama ne bi ni mrtva pristala na tako nešto...
zagovaranje prava na izbor ne moze se procitati se kao branjenje odredjenog izbora.
ili pak.... moze?
ne možemo zagovarati pravo na izbor ako je u pitanju nešto nelegalno ili nešto nenormalno

isto kao da zagovaramo nečije pravo da krade ili da ubije nekog
uglavnomja

#455 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by uglavnomja »

Satori wrote:
uglavnomja wrote:i drugo, ako ce djeci obezbijediti nesto materijalno, ostaje pitanje mentalnog zdravlja te jadne djece. koliko god ta zajednica bila izolovana od normalnog zivota 21. vijeka, ipak djeca imaju kontakt sa vanjskim svijetom i kontaju, jako dobro kontaju, da nije isto imati tatu (i mamu naravno) svaki dan u svojoj kuci i imati nekog stranca, druge rase, drugog jezika, koji dodje i donese poklone, pare ... i zatvori se u sobu sa mamom (ili oni budu poslani kod dede) ... poznata scena iz filmova o zenama i parama.
Svakako. Za dijete je svakako mentalno puno zdravije da ga odgajaju nana i dedo ili da u krajnjoj liniji bude prepušten sam sebi i ulici dok mu mama rinta na poslu 10 sati za 450 KM. :thumbup:

Koga briga šta svijet kaže, ne kupuje taj isti svijet mlijeko malcu kad mu zatreba.
malac kojem treba mlijeko nece biti na ulici nego u pelenema.

ima jos mama koje rintaju po citav dan, ali im ne pada na pamet da dovode strance na "nocenje" da ona ne bi radila. . uostalom i da ima i mamu i tatu u najidealnijim varijantama da oboje rade - opet bi bio ili kod nane ili u vrticu ili na ulici.
a ova zenska ocito ne radi. znaci sa djecom je po vazdan. samo joj pare fale.

a inace te zajednice ekstremnih vjernika su poznate po tome da im se djeca skitaju po ulicama :-)

a kad preraste mlijeko i nadje drustvo, tad ce postati svjestan koliko djeca znaju biti okrutna, pogotovo kad je neko drugaciji, donji, dolazi iz nenormalne zajednice dvoje (i vise) ljudi.

i ovo "Koga briga šta svijet kaže..." ne pije vode na balkanu, vazda je bilo vazno sta ce mahala reci. a kad mahala presudi - dzaba se vaditi.
zavezata-vreca

#456 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by zavezata-vreca »

svako za sebe zna sta mu je najbolje ... sve dok te zene nisu primorane na takav brak, to je ok. uostalom, koliko nasih zena se u ratu preudao za strance, pa poslije rata se poudavase zbog papira ... al eto nekom ovo s arapima ocito smeta.
DaysleepeR

#457 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by DaysleepeR »

zavezata-vreca wrote:svako za sebe zna sta mu je najbolje ... sve dok te zene nisu primorane na takav brak, to je ok. uostalom, koliko nasih zena se u ratu preudao za strance, pa poslije rata se poudavase zbog papira ... al eto nekom ovo s arapima ocito smeta.
nije isto.

stranci su vodili te žene vani sa sobom, ili su ostajali ovdje pa živjeli jako lagodno, ali bili tu

ovdje imaš ženu zaključanu u kući koju kupac posjeti par puta godišnje, koja nije legalno u braku

i logično je da smeta jer je nenormalno i civilizacijski prevaziđeno, nenormalno je i u većini arapskog svijeta
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#458 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Chmoljo »

DaysleepeR wrote:pustite šuplju, ja sam dijete samohrane majke koja se vazda borila sama za nas sve i nikad joj nije trebao sponzor
nemoj me pogrešno razumjeti, ali to te ne stavlja u njenu kožu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#459 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by _BataZiv_0809 »

DaysleepeR wrote:pustite šuplju, ja sam dijete samohrane majke koja se vazda borila sama za nas sve i nikad joj nije trebao sponzor
Isti sam.
uglavnomja

#460 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by uglavnomja »

zavezata-vreca wrote:svako za sebe zna sta mu je najbolje ... sve dok te zene nisu primorane na takav brak, to je ok. uostalom, koliko nasih zena se u ratu preudao za strance, pa poslije rata se poudavase zbog papira ... al eto nekom ovo s arapima ocito smeta.
fali ti jedna rijec u tekstu:

sa OZENJENIM arapima.

ove sto su se udavale i preudavale - radile su to legalno sa slobodnim ljudima.
DaysleepeR

#461 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by DaysleepeR »

Chmoljo wrote:
nemoj me pogrešno razumjeti, ali to te ne stavlja u njenu kožu.
naravno, ali ovdje se predstavlja da samohrane majke nemaju drugog izbora već da ili crknu od gladi ili da ganjaju brak iz interesa ili sličnu varijantu

to nije tačno jednostavno, uvijek ima izbora
Satori

#462 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Satori »

Margita81 wrote:Tebi je zdravije ako legne a nekim za pare nego da zaradi pa ma kako tesko bilo?
Pritom je sve ovo opravdano iskljucivo iz razloga jer su u prici arapi, muslimani, obicaji neki i sl.
Da pricamo npr o mormonima-bilo bi zlo i naopako.
Glavna vam je odlika licemjerje kako vam to nije jasno ;)
Boli me briga hoće li se neka žena udati za mormona, Arapa, Tajlanđana ili Brada Pitta, i hoće li se udati zbog ljubavi, potrebe, novca, slave ili dosade. Ako ona smatra da se treba udati i da će joj (i njenoj sadašnjoj ili budućoj djeci) tako biti dobro, za mene je to gotova stvar.
Sve dok su te osobe odrasle, punoljetne, mentalno zdrave i svojom voljom ušle u brak.
To nije nešto što bih ja lično učinila, ali ne mislim da iko od nas ima pravo da toj ženi sudi.
Bodkin

#463 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Bodkin »

kritichar wrote:Sve o braku znaju, koji je dobar, koji nije, biološki sat odkucava, ni kučeta ni mačeta, u biografiji tuce fijasko veza, a i dalje trune o ljubavi, romantici, srodnim dušama i ostalim filmskim bajkama
Nek ne seru vise i nek odu da ih arap kupi i drzi sa jos par zena u kuci a?
Satori

#464 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Satori »

Da li bi je manje poštovala ako bi se ona preudala tokom tvog djetinjstva, jer je smatrala da tako treba? (nebitno iz kog razloga)
Chmoljo

#465 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Chmoljo »

DaysleepeR wrote:naravno, ali ovdje se predstavlja da samohrane majke nemaju drugog izbora već da ili crknu od gladi ili da ganjaju brak iz interesa ili sličnu varijantu

pa dobro, to se podrazumijeva. isto kao što se podrazumijeva i da ovaj izbor ne mora nužno biti loš. nećemo ići u krajnosti.

stvar je u tome da je neko jači, a neko slabiji. vi kao djeca znate samo dio toga šta je ona (ili on, znam jednog... u čovjeku bije hiljadu srca) pretrpila da bi vas izvela na pravi put, odnosno ono što je dopustila da vidite. neko slabije volje, slabijeg karaktera, možda to nije u stanju, a što, naravno ne znači da je zbog toga i lošija osoba.

ja sam, recimo, za slobodu izbora. ima tu i refleksa gađenja na mahalaštinu i zadiranje u tuđi prljavi veš, ali sve dok nema kršenja zakona i dok zbog tog izbora ne ispaštaju drugi, onda...
DaysleepeR

#466 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by DaysleepeR »

Satori wrote:
Da li bi je manje poštovala ako bi se ona preudala tokom tvog djetinjstva, jer je smatrala da tako treba? (nebitno iz kog razloga)
ne bih, naravno, ali samo želim da istaknem da šupljirate sa pričom da je neko prinuđen na ropstvo ovakve vrste
uglavnomja

#467 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by uglavnomja »

Satori wrote:
brkas pojmove ...

udati se (ili preudati :roll: ) znaci ozakoniti vezu sa jednim covjekom, sa kojim ce ona i dijete zivjeti u zajednici, stalno, svaki dan, u istoj kuci, dijeliti sve, i materijalno i nematerijalno, u zajednici u kojoj ce to dijete mozda ocuha nekad poceti zvati ocem ...

a ovo njesra od "braka sa vec ozenjenim covjekom" koji nije priznat nigdje osim u zajednicciama kozejeba nema veze sa tim.
Last edited by uglavnomja on 10/06/2016 12:36, edited 1 time in total.
Satori

#468 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Satori »

DaysleepeR wrote:
Satori wrote:
ne bih, naravno, ali samo želim da istaknem da šupljirate sa pričom da je neko prinuđen na ropstvo ovakve vrste
Nisam rekla da je prinuđena, rekla sam da te žene smatraju da to tako treba. Mi to možemo razumjeti ili ne.
DaysleepeR

#469 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by DaysleepeR »

Chmoljo wrote:
DaysleepeR wrote:naravno, ali ovdje se predstavlja da samohrane majke nemaju drugog izbora već da ili crknu od gladi ili da ganjaju brak iz interesa ili sličnu varijantu

pa dobro, to se podrazumijeva. isto kao što se podrazumijeva i da ovaj izbor ne mora nužno biti loš. nećemo ići u krajnosti.

stvar je u tome da je neko jači, a neko slabiji. vi kao djeca znate samo dio toga šta je ona (ili on, znam jednog... u čovjeku bije hiljadu srca) pretrpila da bi vas izvela na pravi put, odnosno ono što je dopustila da vidite. neko slabije volje, slabijeg karaktera, možda to nije u stanju, a što, naravno ne znači da je zbog toga i lošija osoba.

ja sam, recimo, za slobodu izbora. ima tu i refleksa gađenja na mahalaštinu i zadiranje u tuđi prljavi veš, ali sve dok nema kršenja zakona i dok zbog tog izbora ne ispaštaju drugi, onda...
pa eto ovdje ima kršenja zakona, ljudskih prava i ispašta kompletno društvo jer lagano idemo nazad u srednji vijek sa percepcijom društveno prihvatljivog

nije samo ovo slučaj, ali dok ostatak svijeta ide naprijed, kod nas imamo aparthejd u školama, ugovorene brakove, treće žene u sobicama, itd. itd.
hadzinicasa

#470 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by hadzinicasa »

DaysleepeR wrote:
hadzinicasa wrote:
ili pak.... moze?
ne možemo zagovarati pravo na izbor ako je u pitanju nešto nelegalno ili nešto nenormalno

isto kao da zagovaramo nečije pravo da krade ili da ubije nekog
da kad bi kriteriji za normalno ili legalno bili jednaki.
po serijatskom zakonu ovo je, recimo legalno i normalno.

to sto nama ovdje nije.... a potezanje samohranog roditelja kao oruzja za ispravnost stavova.... tacno, neke zene uspiju, bolje su obrazovane, imaju posao, krov nad glavom, podrsku porodice, ili nemaju nista od Toga no snaznu volju pa uspiju.... ima onih i Koje ne uspiju pa gledaju kako im djeca gladuju. i? da postoji razvijen socijalni sistem koji bi se pobrinuo da ta djeca nisu gladna, ni po' jada.

i izvini nije isto kao krasti i ubijati, necemo relativizirati.
DaysleepeR

#471 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by DaysleepeR »

Satori wrote:
Nisam rekla da je prinuđena, rekla sam da te žene smatraju da to tako treba. Mi to možemo razumjeti ili ne.
neko smatra da treba kad ti neko opsuje mater uzeti nož i ubiti ga, a taj izbor niko ne podržava jer je nenormalan

dakle nisi u pravu
Last edited by DaysleepeR on 10/06/2016 12:39, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#472 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by DaysleepeR »

hadzinicasa wrote:
da kad bi kriteriji za normalno ili legalno bili jednaki.
po serijatskom zakonu ovo je, recimo legalno i normalno.

to sto nama ovdje nije.... a potezanje samohranog roditelja kao oruzja za ispravnost stavova.... tacno, neke zene uspiju, bolje su obrazovane, imaju posao, krov nad glavom, podrsku porodice, ili nemaju nista od Toga no snaznu volju pa uspiju.... ima onih i Koje ne uspiju pa gledaju kako im djeca gladuju. i? da postoji razvijen socijalni sistem koji bi se pobrinuo da ta djeca nisu gladna, ni po' jada.

i izvini nije isto kao krasti i ubijati, necemo relativizirati.
šerijatski zakon je što se tiče ove države apstrakcija i ostaće tako dok šerijatlije ne uzmu oružje i ne okupiraju silom komplet državu i ne promijene sistem, dakle ubleha

nelegalno je krasti i ubijati, kao i poligamija, to su izbori koji povlače nelegalnu praksu sa sobom i ti se izbori ne mogu podržavati

niti bi ti podržala moj izbor da ti spucam šamar ako recimo ovako diskutujemo licem u lice pa mi šukneš, a šamar nije nelegalan niti isto kao krasti i ubijati
Chmoljo

#473 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Chmoljo »

DaysleepeR wrote:pa eto ovdje ima kršenja zakona, ljudskih prava i ispašta kompletno društvo jer lagano idemo nazad u srednji vijek sa percepcijom društveno prihvatljivog

nije samo ovo slučaj, ali dok ostatak svijeta ide naprijed, kod nas imamo aparthejd u školama, ugovorene brakove, treće žene u sobicama, itd. itd.
i iftare na otvorenom.
m_l

#474 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by m_l »

Chmoljo wrote:

Image
Satori

#475 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Satori »

DaysleepeR wrote:šerijatski zakon je što se tiče ove države apstrakcija i ostaće tako dok šerijatlije ne uzmu oružje i ne okupiraju silom komplet državu i ne promijene sistem, dakle ubleha

nelegalno je krasti i ubijati, kao i poligamija, to su izbori koji povlače nelegalnu praksu sa sobom i ti se izbori ne mogu podržavati

niti bi ti podržala moj izbor da ti spucam šamar ako recimo ovako diskutujemo licem u lice pa mi šukneš, a šamar nije nelegalan niti isto kao krasti i ubijati
Možda je nelegalno, ali opet ponavljam, možeš to pokušati razumjeti i staviti se u kožu "prestupnika" ili ne.
Post Reply