(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nepass

#451 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Nepass »

Jack Be Nimble wrote:
Nepass wrote: Ja zivim na carsiji i u ramazanskom mjesecu bascarsija odise ramazanom. Vrijeme iftara usudio bih se reci da je turisticka atrakcija. I nekako mi je nepristojno po sata pred iftar hodati sa limenkom sarajevske u ruci, odvrnuti cecu ili sta vec.
Isto tako na zapadu pred bozic trgovi zrace bozicnim duhom, hiljade svjetala, jelka, pokloni kuhano vino. Milina za oci. Isto bi bilo tu ispadati iz rama zbog ponasanja.

Vecina ovdje krene sa pricom "sta je postac za mene uradio" to sve govori o nama kao narodu.
Ali isto tako na zapadu azijati i arapin mogu imati svoje prodavnice bez jelki i furati svoju muziku koja nije Jingle Bells.

Po tvome za 4. Juli ne bi smio ici na vatromet u majici Iron Maiden jer Eddie mase sa Union Jack.

Mozda citava Bascarsija puca od Ramazana i Nijemac u tome uziva, ali ne mozes mu zabranuti da iz torbe vadi sendvic i flasu vode 30 minta prije iftara.
Ja nigdje ne spomenuh zabrane vec obzir.
Mozda im treba letke podjeliti ko austrijanci arapima (da ne jedu nsa podu, da se ne cjenkaju itd). :D
Ali nije ni bit njemac vec nasa raja. Evo havana zivotno ugrozen ne moze sladoled pojesti zabranjuju mu postaci.
Onom ce se krmetina ohladiti.
Onaj odmah se za srbe svezo da se njihov post ne postuje.
Na ova tri primjera se moze vidjeti koliko smo sebicni i bez tolerancije.
Jos jednom da te zamolim da mi ne izvrces rijeci jer nigdje nisam spominjao zabrane. Ispascu jos neki religijski fanatik a nisam religiozan uopste.
mayab

#452 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by mayab »

Treba pod hitno mijenjati naslov teme :shock: , naslov je "(Ne)Konzumiranje alkohola........." , a ovde svi pišu o lokanju, lešenju,"ubijanju", opijanju...itd, ne pada mi naum više nijedan adekvatan izraz :D
Jedna do dvije pive ili jedna do dvije čaše dobrog vina , ili čaša žestice , je za mene stvar užitka , i pozitivna , ljekovita stvar , sa nekog psihofizičkog stanovišta...
Drugi je par rukava što islamska vjera te tekućine brani i u minimalnim količinama.....
Jack Be Nimble

#453 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Jack Be Nimble »

Nepass wrote:
Jack Be Nimble wrote:
Nepass wrote: Ja zivim na carsiji i u ramazanskom mjesecu bascarsija odise ramazanom. Vrijeme iftara usudio bih se reci da je turisticka atrakcija. I nekako mi je nepristojno po sata pred iftar hodati sa limenkom sarajevske u ruci, odvrnuti cecu ili sta vec.
Isto tako na zapadu pred bozic trgovi zrace bozicnim duhom, hiljade svjetala, jelka, pokloni kuhano vino. Milina za oci. Isto bi bilo tu ispadati iz rama zbog ponasanja.

Vecina ovdje krene sa pricom "sta je postac za mene uradio" to sve govori o nama kao narodu.
Ali isto tako na zapadu azijati i arapin mogu imati svoje prodavnice bez jelki i furati svoju muziku koja nije Jingle Bells.

Po tvome za 4. Juli ne bi smio ici na vatromet u majici Iron Maiden jer Eddie mase sa Union Jack.

Mozda citava Bascarsija puca od Ramazana i Nijemac u tome uziva, ali ne mozes mu zabranuti da iz torbe vadi sendvic i flasu vode 30 minta prije iftara.
Mozda im treba letke podjeliti ko austrijanci arapima (da ne jedu nsa podu, da se ne cjenkaju itd). :D
Ali nije ni bit njemac vec nasa raja. Evo havana zivotno ugrozen ne moze sladoled pojesti zabranjuju mu postaci.
Jos jednom da te zamolim da mi ne izvrces rijeci jer nigdje nisam spominjao zabrane. Ispascu jos neki religijski fanatik a nisam religiozan uopste.
Ok nije zabrana, obzir. Ipak obzir je dvosmjerna ulica. Jedan ima obzira prema onome koji posti, ali ovaj koji posti mora da ima obzira prema ovome drugome da ga zaboli lijevo uho za Ramazan i kada neko smije jesti ili piti.

Obzir je ako si pozvnan na iftar ne pojaviti se sa flasom vina. A na ulici pratis zakone drzave i to su ti glavni obziri. Ako se uvede zakon da se ne smije javno jesti ili piti za vrijeme Ramazana to je druga prica. Do tada furas svoje sve dok to svoje ne nacini zlo nekome drugome.
upsy_daisy

#454 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by upsy_daisy »

detroit-mercy wrote: Iskreno, kada sam ja bio mladji nije bilo tog nekog velikog ispoljavanja religije niti je religija imala ta neka javna obiljezja tako da sam za Ramazan znao samo po tome sto su mi dedo i nana postili i za bajram kad bi se hajrovo koji dinar. A i postaca je bilo znatno manje nego danas, medju svim starosnim kategorijama.
Ovako kad citam o ovim oazama tolerancije, kako komsije inovjernici niti jedu niti piju zbog Ramazana :) pitam se u kakvim ste to hippy comunama zivjeli.
U tom slučaju se ja pitam u kakvom si to ispraznom okruženju živio
HAVANA

#455 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by HAVANA »

Nepass wrote:
Jack Be Nimble wrote:

:? Kome bolan zabranjuju postaci,ko je to rekao? Ti nesta trunio o sladoledu,meni sega bilo,cuj havani zabranjuju. :-)
animus

#456 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by animus »

mayab wrote:Treba pod hitno mijenjati naslov teme :shock: , naslov je "(Ne)Konzumiranje alkohola........." , a ovde svi pišu o lokanju, lešenju,"ubijanju", opijanju...itd, ne pada mi naum više nijedan adekvatan izraz :D
Jedna do dvije pive ili jedna do dvije čaše dobrog vina , ili čaša žestice , je za mene stvar užitka , i pozitivna , ljekovita stvar , sa nekog psihofizičkog stanovišta...
Drugi je par rukava što islamska vjera te tekućine brani i u minimalnim količinama.....
:thumbup:
Umjereno ne moze biti lose. Za ramazan izbjegavam iz vjerskih razloga, obzira i licnog stava. Drugim danima sam stava da moze koliko god ima mjeru i nikoga ne ugrozava.
Ovo nije licemjerstvo i ko to tako smatra on je u stvari licemjer.
Treba poznaati i istoriju zabrane alkohola u islamu da bi se mogli diskutovati o ovoj temi.
Nepass

#457 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Nepass »

@Havana
Prva ti je bila "ko ce meni zabraniti" itd
Okrenuli ste pricu kao da serijat vlada u ks dok sam ja samo ustvrdio da mi je normalno imati obzira prema postacima.
Nije ni bitno, svak ima svoje poglede na svijet
dječak sa šibicama

#458 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by dječak sa šibicama »

Cherry-Cherry wrote:"Kad prođe ramazan, pa ćemo sjest..." :mrgreen: :mrgreen:
A moremo i u Spasovdansku, ako nas ko i vidi dosao je iz istih razloga :D
HAVANA

#459 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by HAVANA »

Ja rekao da vlada serijat? :shock: Gdje? Da vlada, havana bi otisao ili pogino.Procitaj ti ponovo moje postove,mozda skontas.Havana postuje svacije ,a nije se rodio ko ce meni narediti kako da zivim i sta i kad da jedem i pijem.Tu pricu o ponasanju pred odredjenim ljuda ne trebas meni objasnjavati,znam je dobro.Mati mi je s vratnika,necu na mejdan otic i otvorit gajbu pive u po ramazana sigurno...ali na nekim drugim mjestima cu raditi sta ja hocu i da,bicu bezobrazan prema bilo kome ko hoda po gradu i namece svoje stavove i nacin zivota.Pijem alkohol kad mi je ceif,jedem krmetinu kad mi je ceif,vjera me apsolutno ne zanima,zivim kako sam citav zivot zivio...kome to smeta ,zaboli me qrac.Uvrijediti necu,dok me ne uvrijedis.
supercali

#460 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by supercali »

Malo glupa prica al ajde
Prvo ovo me dotice jedino ako mi postac pocne vaziti kako trebam postiti i sl
Kad mu objasnim da ne vjerujem u boga ili se usuti ili pocne nemoj jesti pred postacima

U gradu nikad necu izbjegavati jesti ako sam gladan zedan i sl
On posti za sebe ja jedem za sebe da ne bi pao u nesvjest
Imat cu obzira jedino kad dodjem kod nekoga kad sam u drustvu i znam da je neko postac i sl ostalo sebi posti i nema mi pravo govoriti kad cu ja jesti piti i sta sve dok smo na javnom mjestu
Na privatnom moze me otjerati ako je njegovo a kod mene moze samo adio pa neka se ljuti koliko ko hoce
Cherry-Cherry

#461 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Cherry-Cherry »

dječak sa šibicama wrote:
Najjači su mi oni, što odu u Lukavicu da kupe slaninu. Jbg, ovdje ih može neko poznat vidjeti u Konzumu... :mrgreen:
Banksy

#462 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Banksy »

Lakše će se odreć' pive, nego Cece ...

Kakogod, ne zaboravimo i podvucimo, radi se o javnom prostoru sekularne države.

Onima koji poste, sve najbolje. Dani su topli i dugi, neće biti lako, sretno ... :thumbup:
Fudo387

#463 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Fudo387 »

Cherry-Cherry wrote:
Najjači su mi oni, što odu u Lukavicu da kupe slaninu. Jbg, ovdje ih može neko poznat vidjeti u Konzumu... :mrgreen:
Nema nista jace od onih kojima je forum jedino mjesto na kojem imaju muda da progovore o komsijama, jaranima...takorekuci, picke.
HAVANA

#464 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by HAVANA »

Cherry-Cherry wrote:
E to su posebne picke. :lol: Jebo slaninu.Bolji je vrat i prsuta. :D Jebo mater ovo su jedine stvari zbog kojih mi zlo dodje sto ne zivim vani...Nit me ko pitao sta jedem,kome se molim,u sta vjerujem...Radi i zivi svoj zivot,postuj zakon...i cao.Slomise ovde s nakim moralom ,a morala ni na mapi.
HAVANA

#465 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by HAVANA »

Za sta sluzi uopste ovakva tema?To je valjda licni izbor i uvjerenje.Sto mi sad ovde moramo srat,svi vako djuture.
dječak sa šibicama

#466 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Guranje glave u tudji tanjur ili kucu/stan, je najveci oblik nekulture, ako cemo vec.
dječak sa šibicama

#467 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

HAVANA wrote:Za sta sluzi uopste ovakva tema?To je valjda licni izbor i uvjerenje.Sto mi sad ovde moramo srat,svi vako djuture.
Ko da je ovo prva tema oko koje bosanci vole naprdjivati :D
Cherry-Cherry

#468 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Cherry-Cherry »

Jest @Havana, u pravu si, vrat je bolji :thumbup: Mada su meni i čvarci vrh, to mi je kao čips :thumbup:

Al najjači su mi oni, što lafo poste, da bi se dodvorili nekome, koje su tek to p... :-) :mrgreen:
Bodkin

#469 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bodkin »

Post je postao mainstream. Ja se ne razumijem u to ali su mi neki objasnili da nije samo post os hrane i pica nego i od losih misli, psovanja, kocke i slicno.

Vecinaovi sto ja vidim da poste ne postuju to bas. I bas takvi forsiraju da se svi trebaju suzdrzavati lizanja sladoleda na ulici za vrijeme ramazana.
Ako ljudima niko ne brani da poste i niko ih ne zajebava i pokusava odvesti na pravi put, odjebite onda i od mene dok jedem u cugam za ramazan
dale cooper

#470 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by dale cooper »

U crvenoj Tuzli nas nije briga šta ko radi prije, u toku i poslije Ramazana. :mrgreen:
Ali ozbiljno, ja nikada nisam naišao na bilo kakvo negodovanje ili prijekore bilo onih koji poste ili onih
koji to ne rade. Može biti da se i ne krećem u krugovima ljudi kojima je to neka velika stvar, ali fakat
nisam primjetio da iko od toga pravi neku frku. Haman je to u šeheru furka. :skoljka: :mrgreen:
dječak sa šibicama

#471 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

To je vec posebna tema, cemu post ako su ti gresne misli, ili nafumas kutiju cigara preko noci. Od cega si se ti ocistio.

Tih vjernika na baterije je pun balkan, najglasniji, najagresivniji, a lafo vjernici.
Banksy

#472 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Banksy »

Bodkin wrote:Post je postao mainstream. Ja se ne razumijem u to ali su mi neki objasnili da nije samo post os hrane i pica nego i od losih misli, psovanja, kocke i slicno.

Vecinaovi sto ja vidim da poste ne postuju to bas. I bas takvi forsiraju da se svi trebaju suzdrzavati lizanja sladoleda na ulici za vrijeme ramazana.
Ako ljudima niko ne brani da poste i niko ih ne zajebava i pokusava odvesti na pravi put, odjebite onda i od mene dok jedem u cugam za ramazan
Ja vidim samo jednog jedinog. Ostali su uglavnom nemuslimani, pa na temi o ramazanu trabunjaju o čvarcima.
dječak sa šibicama

#473 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

dale cooper wrote:U crvenoj Tuzli nas nije briga šta ko radi prije, u toku i poslije Ramazana. :mrgreen:
Ali ozbiljno, ja nikada nisam naišao na bilo kakvo negodovanje ili prijekore bilo onih koji poste ili onih
koji to ne rade. Može biti da se i ne krećem u krugovima ljudi kojima je to neka velika stvar, ali fakat
nisam primjetio da iko od toga pravi neku frku. Haman je to u šeheru furka. :skoljka: :mrgreen:
Danas je Tuzla daleko urbanije mjesto od Sarajeva, to je cinjenica. Sarajevo je puno seljaka, ne mislim na poljoprivrednike, oni furaju neku svoju malogradjansku modu, do navece veliki vjernik a navece na turbofolk koncertu.

Onda tu su i sarajevske mahale, takodje dosljaci cast izuzecima, samo sto su nekad davno ramazani u mahalama bili lijepi, dok je to bila privatna stvar pojedinca ili mahale (da i to je moguce :D).
dječak sa šibicama

#474 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Banksy wrote:
Bodkin wrote:Post je postao mainstream. Ja se ne razumijem u to ali su mi neki objasnili da nije samo post os hrane i pica nego i od losih misli, psovanja, kocke i slicno.

Ja vidim samo jednog jedinog. Ostali su uglavnom nemuslimani, pa na temi o ramazanu trabunjaju o čvarcima.
Sjajan komentar

Image
Heller

#475 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Heller »

dale cooper wrote:U crvenoj Tuzli nas nije briga šta ko radi prije, u toku i poslije Ramazana. :mrgreen:
Jos kad se naklatim ispred SDA/IZ/MERHAMETA s pivom :mrgreen:
Post Reply