1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

amar1994

#451 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by amar1994 »

klaki wrote:
Naslovnica wrote:Dizlo?
Izvini, bez uvrede, čuo sam to "dizlo" nekoliko puta prije, je li to specifičan izgovor iz nekog područja BiH?
Dizlo (od latinske riječi dizolare - što znači efikasan, iskoristiv) je posebna vrsta dizel motora koji svoje korijene vuku jos iz poslijeratne BiH (i okruženja). Za njih je karakteristican dobar rad motora, elasticnost i minimalna potrosnja (cek i do 30% manja od deklarisane) uz zavidnu snagu (nekada i do 20% vise od fabricke).
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
aj umro sam hahahahaah :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
:pisnuo:
:kiss: :thumbup:
basicm

#452 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by basicm »

Tacno covjek nauci svasta od vas.
condy

#453 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by condy »

NediM17 wrote: Eto vidis da ga ne bi mogao sipati cim bi se manje vozao po gradu. Ja bih se u Suzukiju isto vozao i da nema plin, ali kada mogu stediti, zasto ne bih. :wink:
Takva auta se ne koriste kao gradska auta. Sportsko auto sa benzinskim motorom od 3.2 kubika i 250 ps, koje troši po gradu 16-20 litara nije za svakodnevne gradske vožnje. Gdje to da vozikaš kao gradsko auto mogao ili nemogao to je suludo... :shock:

Druga je stvar, kad voziš auto koje je manje kubikaže i snage...potrošnja benzinca do 10 litara po gradu za mene nije ništa posebno...ti si odlučio da uštediš, i to je tvoj izbor. Svačije odluke treba poštovati, jer svako za svoj novac odlučuje šta će. Neki odluče da kupe dizelaša, neki da voze skuter po gradu ili biciklo, neki da koriste gradski saobraćaj ili da pješače, sve ima svoje za i protiv.
condy

#454 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by condy »

Naslovnica wrote:
condy wrote:Plin se ugradjuje jer ljudi nemaju love da sipaju benzin :wink:
Imam love da sipam benzin, ali zašto ne bih uštedio, ako mogu?
;-)
I koliko možeš mjesečno cca ušparati ?

Vani gdje je gorivo skuplje, ljudi obično toče na pumpama do vrha. Tako rade jer to mogu finansijski. Kod nas sipaju do pola rezervoara ili manje....kad god imaš potrebu da stežeš kaiš i da štediš na gorivu, onda jednostavno imaš potrebu za plinom. Nekome taj iznos koji tebi predstavalja štednju je obični i nebitni trošak, koji mu nije značajan s obzirom na prihode, i on jednostavno ne misli o plinu jer mu ne treba.
citroen xm

#455 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by citroen xm »

Jebo te, ispade da su Bosanci izmislili plin. :-) Pola Italije plinaši, Holandđani takođe.... i svi oni nemaju hljeba da jedu pa zato moraju ugraditi plin.

Samo se mi vjekovima svemu iščuđavamo, samo mi ničemu ne vjerujemo i stvaramo milion teorija zavjere. Koji će kurac ljudima fasada kada mogu grijati i onako kuću samo što umjeto 1000 KM za grijanje troše 2000 KM. Bijede, stavljaju fasadu.
NediM17

#456 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by NediM17 »

condy wrote:
NediM17 wrote: Eto vidis da ga ne bi mogao sipati cim bi se manje vozao po gradu. Ja bih se u Suzukiju isto vozao i da nema plin, ali kada mogu stediti, zasto ne bih. :wink:
Takva auta se ne koriste kao gradska auta. Sportsko auto sa benzinskim motorom od 3.2 kubika i 250 ps, koje troši po gradu 16-20 litara nije za svakodnevne gradske vožnje. Gdje to da vozikaš kao gradsko auto mogao ili nemogao to je suludo... :shock:

Druga je stvar, kad voziš auto koje je manje kubikaže i snage...potrošnja benzinca do 10 litara po gradu za mene nije ništa posebno...ti si odlučio da uštediš, i to je tvoj izbor. Svačije odluke treba poštovati, jer svako za svoj novac odlučuje šta će. Neki odluče da kupe dizelaša, neki da voze skuter po gradu ili biciklo, neki da koriste gradski saobraćaj ili da pješače, sve ima svoje za i protiv.
A6 2.7 TDI je pravi gradski malisan :-) . Pa daleko vise smisla ima voziti Golf 5 pa cak i sa 3.2FSI motorom po gradu, nego A6 pa taman i sa najmanjim 2.0 TDI motorom, cisto zbog gabarita, parkinga i sl.

I naravno da sve odluke treba postovati, a ne krenuti sa predrasudama kako ljudi ugradjuju plin samo zato sto nemaju za benzin. :-)
Naslovnica

#457 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by Naslovnica »

condy wrote:
Naslovnica wrote:
condy wrote:Plin se ugradjuje jer ljudi nemaju love da sipaju benzin :wink:
Imam love da sipam benzin, ali zašto ne bih uštedio, ako mogu?
;-)
I koliko možeš mjesečno cca ušparati ?

Vani gdje je gorivo skuplje, ljudi obično toče na pumpama do vrha. Tako rade jer to mogu finansijski. Kod nas sipaju do pola rezervoara ili manje....kad god imaš potrebu da stežeš kaiš i da štediš na gorivu, onda jednostavno imaš potrebu za plinom. Nekome taj iznos koji tebi predstavalja štednju je obični i nebitni trošak, koji mu nije značajan s obzirom na prihode, i on jednostavno ne misli o plinu jer mu ne treba.
Imaš računicu na prethodnim stranama, mrsko mi je ponavljati. Kada se pogleda godišnja ušteda, nije nimalo zanemarljiva, dapače.
Uglavnom, ako mjesečno zbog posla prelazim 3-4k km, itekako mi se isplati ubaciti plin, a sve to pošto nemam dovoljno veliku platu da mi gorivo ne bi bila itekako važna stavka. Na stranu ostali porodični izdaci. Čovjek, ako na raspolaganju ima ograničena sredstva, gleda gdje će uštedjeti ako je u mogućnosti. Ne vidim po čemu bi to bio problem.
Ovo što sam ti boldovao, ja i sam znam, ne znam šta pokušavaš da time kažeš?
Nekome taj iznos koji tebi predstavalja štednju je obični i nebitni trošak, koji mu nije značajan s obzirom na prihode, i on jednostavno ne misli o plinu jer mu ne treba
?! :roll: :lol:
Bakir1

#458 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by Bakir1 »

ma gluposti, recimo ovako, firma placa koristenje privatnog vozila u sluzbene svrhe, na nacin cijena goriva * 0,2 * broj kilometara...
benzinac sa plinom obracun ovako:
1,82 * 0,2 * 100 km = 36,40 KM
stvarna potrosnja sa amortizacijom po istom sablonu:
0,6 * 0,2 * 100 km = 12 KM
razlika: 24,40 KM na 100 km
da meni nisu kupili sluzbeni auto, ja bih na corsu stavio plin i instalaciju vratio za 45 dana
condy

#459 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by condy »

NediM17 wrote:
condy wrote:

A6 2.7 TDI je pravi gradski malisan :-) . Pa daleko vise smisla ima voziti Golf 5 pa cak i sa 3.2FSI motorom po gradu, nego A6 pa taman i sa najmanjim 2.0 TDI motorom, cisto zbog gabarita, parkinga i sl.

I naravno da sve odluke treba postovati, a ne krenuti sa predrasudama kako ljudi ugradjuju plin samo zato sto nemaju za benzin. :-)
To nisu predrasude, to je nepobitna činjenica. Mislim, svaki put kad odem sipati gorivo jasno vidim kako ljudi sipaju, za 20 maraka, ko sipa za 50 on je beg. Daj bolan, svima je jasno da većina ljudi zbog malih primanja ima problem sa sipanjem goriva. Koliko ih znam koji imaju auta a idu pješke na posao ili koriste gradski saobraćaj. I onda kad ugrade plin oni štede, pa ne treba se niko toga stidit. Normalno je da ćeš uštedjeti tako i da će moći više vozit auto nego da sipa benzin, i da ne može toliko očigledno točit benzina.

Nemam ja nikakvih problema sa parkiranjem i sl. Meni je taman po mjeri :)
Odvikao sam se od manjih auta, i teško bi ponovo mogao na manje
condy

#460 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by condy »

Bakir1 wrote:ma gluposti, recimo ovako, firma placa koristenje privatnog vozila u sluzbene svrhe, na nacin cijena goriva * 0,2 * broj kilometara...
benzinac sa plinom obracun ovako:
1,82 * 0,2 * 100 km = 36,40 KM
stvarna potrosnja sa amortizacijom po istom sablonu:
0,6 * 0,2 * 100 km = 12 KM
razlika: 24,40 KM na 100 km
da meni nisu kupili sluzbeni auto, ja bih na corsu stavio plin i instalaciju vratio za 45 dana
Da li ti taj službeni ima plinsku instalaciju ?
Naslovnica

#461 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by Naslovnica »

condy wrote:
NediM17 wrote:
condy wrote:

To nisu predrasude, to je nepobitna činjenica. Mislim, svaki put kad odem sipati gorivo jasno vidim kako ljudi sipaju, za 20 maraka, ko sipa za 50 on je beg. Daj bolan, svima je jasno da većina ljudi zbog malih primanja ima problem sa sipanjem goriva. Koliko ih znam koji imaju auta a idu pješke na posao ili koriste gradski saobraćaj. I onda kad ugrade plin oni štede, pa ne treba se niko toga stidit. Normalno je da ćeš uštedjeti tako i da će moći više vozit auto nego da sipa benzin, i da ne može toliko očigledno točit benzina.

Pa ko je rekao da se neko stidi?! :roll: :roll: :roll: :lol:
Ovo drugo može, a i ne mora biti istina. Zašto ne bih tih, bubam, 1000 KM razlike godišnje, iskoristio negdje drugo? :wink:
Ne ugrađuju svi plin zato što nemaju da toče gorivo, nego zato što ljudi racionališu i razmišljaju o troškovima. Možda ostavljaju na stranu za penziju? Mislim, ko si ti (i ja) da znamo i sudimo šta ljudi rade sa svojim parama :wink:
Bakir1

#462 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by Bakir1 »

nema, dizel je...
stari 89 kupi r9 iz italije, sa plinskom instalacijom...
plin nije sramota...
Naslovnica

#463 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by Naslovnica »

Meni više nije čudno kada neko ugradi plinsku instalaciju na automobil vrijednosti 50.000km, što da ne?
Ali mi je čudno kada na to auto stave makbel gume (imam jednog u susjedstvu). E to je sramota. :-)
condy

#464 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by condy »

Naslovnica wrote: Pa ko je rekao da se neko stidi?! :roll: :roll: :roll: :lol:
Ovo drugo može, a i ne mora biti istina. Zašto ne bih tih, bubam, 1000 KM razlike godišnje, iskoristio negdje drugo? :wink:
Ne ugrađuju svi plin zato što nemaju da toče gorivo, nego zato što ljudi racionališu i razmišljaju o troškovima. Možda ostavljaju na stranu za penziju? Mislim, ko si ti (i ja) da znamo i sudimo šta ljudi rade sa svojim parama :wink:
Ljudi koji racionalisu i razmisljaju o troskovima kupuju dizelasa a ne benzinca, pogotovo ne nekog jaceg i veceg :wink:

Osima ako i na dizelu ne moze da "ustedi".
Naslovnica

#465 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by Naslovnica »

condy wrote:
Naslovnica wrote: Pa ko je rekao da se neko stidi?! :roll: :roll: :roll: :lol:
Ljudi koji racionalisu i razmisljaju o troskovima kupuju dizelasa a ne benzinca, pogotovo ne nekog jaceg i veceg :wink:

Osima ako i na dizelu ne moze da "ustedi".
Ti imaš pravo na svoje mišljenje i način razmišljanja, a ja imam pravo da se ne slažem sa istim.
Tako da ću ovdje da te pozdravim i prekinem svaku daljnju polemiku sa tobom na ovoj temi, jer je to, bar što se mene tiče, samo gubljenje vremena.
Usput, hvala konstruktivnim učesnicima diskusije (nije ih bilo baš puno), a gospodi zvanoj "obrtni momenat" bih preporučio da otvore zasebnu temu pa tamo nastave diskusiju. :)
Pozdrav!
NediM17

#466 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by NediM17 »

condy wrote: To nisu predrasude, to je nepobitna činjenica. Mislim, svaki put kad odem sipati gorivo jasno vidim kako ljudi sipaju, za 20 maraka, ko sipa za 50 on je beg. Daj bolan, svima je jasno da većina ljudi zbog malih primanja ima problem sa sipanjem goriva. Koliko ih znam koji imaju auta a idu pješke na posao ili koriste gradski saobraćaj. I onda kad ugrade plin oni štede, pa ne treba se niko toga stidit. Normalno je da ćeš uštedjeti tako i da će moći više vozit auto nego da sipa benzin, i da ne može toliko očigledno točit benzina.

Jesi li i ti od tih sto sipaju za cvaju?

Da znas da si potpuno upravu, ja plina zaista sipam za 20KM (40l * 0.5KM), ne zato sto nemam, kako ti mislis, nego nazalost ne moze stati vise. :sad: :lol:

A dizela uspijem nagurati po 60-70KM (to bi valjda trebala biti neka kategorija "paša" po tvojoj klasifikaciji). I da znas ja oba svoja vozila sipam uvijek do vrha, i kad potrosim opet do vrha, i tako u krug, godinama.

A koliko si pun predrasuda govori i ovaj dio gdje govoris da ljudi idu na posao pjeske, ili gradskim saobracajem, jer nemaju za gorivo. Mozda neki uzivaju u setnji do posla, mozda neki setaju zbog zdravlja, sta bi rekao za one sto se voze biciklom na posao? Eklatantni primjer razmisljanja skorojevickog papka.

Pretpostavljam kada si kupovao auto da si se cjenkao, sigurno nisi platio onoliko koliko ti je prodavac trazio, a cudi me kada si tako galantan da nisi udvostrucio trazenu cijenu i hladno je platio. Stednja je mudrost trosenja, kaze jedna stara poslovica, i ne znam zbog cega bi pametan covjek trebao da se stidi. Ta prica da ces se moc vise voziti sa plinom nego sa benzinom kod mene ne pije vode, jer se vozim onoliko koliko mi treba (pa bio to benzin, dizel ili plin). Ne bi mi bio nikakav problem tociti ni benzinca, ali vise volim tu razliku potrositi na "some u Jablanici, nego da marke izlaze kroz auspuh", sto bi rekao jedan moj vrli jaran.

I ne znam sta se javlja ova dizelska fukara. Tu pricu bih mogao svariti kad je prica neko ko vozi benzinca koji loce 15-20 litara (kao npr. nas 530i :mrgreen: ), a mojne mi hadziluka sa dizelom.

I ne zaboravi, valja investirati pare u plinsku instalaciju (1000-1500KM), prema tome ta prica da su to ljudi koji nemaju para, bas i ne stoji. To se u kulturnom svijetu zove investicija, nesto ulozis, da bi puno vise dobio.

Citroen vam je dao odlican primjer sa fasadom!

@Bakir1

:thumbup:
condy

#467 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by condy »

Nisi ti dobar sa zdravljem :)
NediM17

#468 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by NediM17 »

Jos jesam, ali postaje mi sve losije citajuci ove tvoje baljezgarije.
citroen xm

#469 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by citroen xm »

Joj što ne mogu šuplje priče i supe na viljušku.

Nije on kupio G5 3.2 FSI iako mu je tiha patnja jer to nije auto za grada. Zato je kupio A6 2.7 TDI. Potrošnja nije problem jer troše "skoro isto" tako da bi mogao sipati i taj FSI, ali bi manje vozio.

Ja koliko je tu nelogičnosti majko moja mila. :lol: :lol: Ali valja svoje postupke uvijek opravdati.

I da, ajmo sad svi u glas: Plinaši su fukare, dizel se voli!!!
condy

#470 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by condy »

citroen xm wrote:Joj što ne mogu šuplje priče i supe na viljušku.

Nije on kupio G5 3.2 FSI iako mu je tiha patnja jer to nije auto za grada. Zato je kupio A6 2.7 TDI. Potrošnja nije problem jer troše "skoro isto" tako da bi mogao sipati i taj FSI, ali bi manje vozio.

Ja koliko je tu nelogičnosti majko moja mila. :lol: :lol: Ali valja svoje postupke uvijek opravdati.

I da, ajmo sad svi u glas: Plinaši su fukare, dizel se voli!!!
Znaci, ti ovdje govoris zasto sam kupio a6 a zbog cega nisam golf r32? Izvini, poznajemo se mi slucajno pa ti znas moje razloge :? Ili ono po svom izmisljas i zakljucujes o drugima o kojima nista ne znas.
citroen xm

#471 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by citroen xm »

Ne govorim ja iz svoje glave ništa. Ne ulazim u tuđi život. Samo sam malo uključio slagalicu u glavi pa posložio tvoj post-dva iz ove teme. Možda sam pogriješio, ali si to ti sam sve rekao i to ne zavučeno već sasvim otvoreno.
condy

#472 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by condy »

stonotenisercina wrote:Plin je za fukare, doduse ta fukara ima milju i vise da plati ugradnju, eto koji je on pajac, garant neki balo voza tatinog golfa 4 tdi (crveno ti ):-), uzet na kredit,a uz ratu kredita se mjesecno daje jos cifra za lamelu,zamajac, dizne, turbinu, kad razmislim, tata je morao uzeti zamjenski kredit,da bi namirivao ove djelove,al to je normala, to su "potrosni dijelovi", pa da se nebi precesto trosili, sipa za cvaju loze, a njemu je kupio kupon za Gras da moze na faks otici, a tamo kolega s plinom ko dingospo svaki dan na predavanja, pa koke usput kuci poveze, a on trci kuci, ode zadnja trola....tako plin ne valja,jer on osta suha k...a :-)
I u cemu je razlika izmedju tebe i tih o kojima pises ...ti nesto pametniji od njih jel :roll: :mrgreen:
condy

#473 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by condy »

citroen xm wrote:Ne govorim ja iz svoje glave ništa. Ne ulazim u tuđi život. Samo sam malo uključio slagalicu u glavi pa posložio tvoj post-dva iz ove teme. Možda sam pogriješio, ali si to ti sam sve rekao i to ne zavučeno već sasvim otvoreno.
Sta sam ja ono po tebi rekao da nisam kupio GR32 jer trosi puno po gradu vec sam kupio A6 da vozim po gradu sa V6 motorom ? :-)

Jedini razlog sto mi treba vece vozilo sa vecim gepekom, udobnije vozilo za duza putovanja, sto sam i napisao ali ti to nisi upratio. Ja sipam vani gorivo po 1.55 eura i onda mi dodju plinasi i kazu jel ti sipas za cvaju... :-)
citroen xm

#474 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by citroen xm »

Dizelaš se svugdje u svijetu kupuje radi štednje, to je svima jasno. To uopšte nije problem. Problem je što takvi ljudi plinašima kenjaju o štednji.
tempuser

#475 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by tempuser »

Naslovnica wrote:Meni više nije čudno kada neko ugradi plinsku instalaciju na automobil vrijednosti 50.000km, što da ne?
Ali mi je čudno kada na to auto stave makbel gume (imam jednog u susjedstvu). E to je sramota. :-)
Pazi tu postoje varijacije na temu. Smisao V8-V10-V12 motora u autima srenje vise, visoke klase, SUV-ovima itd jeste da kroz rastrosnost pokazu moc vlasnika. Iako je LPG instalacija u takvim autima nesumnjivo ekonomski opravdana, smisao takvog auta nije ekonomicnost i ja razumijem kad se ljudi ibrete kad na Cayeneu, ML-u, X5, A8 isl vide LPG instalaciju.
Post Reply