Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#451 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by madner »

Lajavikrelac wrote:
detroit-mercy wrote:Kolika je prosjecna u BiH osim Sarajeva
450 KM +- ako imaš posao uopšte....Rumunija bar ima manju nezaposlenost i privredni rast ali zato što rade za siću i korupcije i tajkunizama kao i kod nas (ako ne i gore)
Jah, pa nema kantona da ima prosjek 450 KM. :roll:

Sarajevo jeste ispred, no po statistici samo nekih 20%. Mada je sivo crna ekonomija mnogo jaka. :D
AmirBaa

#452 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by AmirBaa »

TRANCE wrote: Argumenti su ti baš na nivou :-)
Rumunija je i u jeku recesije u EU imala rast plata od 5-6% godišnje. Sada kako raste ekonomija EU od 2014., taj rast plata se povećao na 13% godišnje. BiH je i u jeku recesije i u oporavku EU ekonomije imala rast plata oko 0 do 1%, ovisno od godine.
Također, ekonomska teorija i praksa pokazuju da će plate u državi poput Rumunije koja ima nezaposlenost 6% imati veći rast plata zbog bolje pregovaračke pozicije radnika, jer ako prosječan radnik nije zadovoljan rastom plata u jednoj kompaniji, lako će naći novi posao u drugoj gdje je taj rast veći. U državi poput BiH gdje je nezaposlenost 28% ako prosječan radnik nije zadovoljan platom može samo klepiti ušima, jer ima dovoljno radnika s biroa koji će raditi i za manje ako treba. Zato u BiH nema značajnijeg rasta plata još od 2009. godine.
A ti bujrum, tješi se mahalskim argumentima "al' u qrcu" kako smo bolji.
kakvih 28%, gdje to nadje? Koliko ja znam oko 40% je nezaposlenost u BiH i o tome se moze diskutovati, jer kad se neko ispali iz drzave da radi u njemackoj skinu ga sa biroa i broji se kao da su ga oni zaposlili :lol: :lol:
Fudo387

#453 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Fudo387 »

TRANCE wrote:Da, jer kako već napisah, u jeku recesije su im plate rasle 5-6% godišnje kad je nezaposlenost bila veća, a ekonomski rast niži, tako da je rast plata od preko 10% godišnje sasvim realan, što nije ništa neobično za državu u razvoju s dobrim ekonomskim rastom poput Rumunije. I BiH je prije 2009. kad smo imali dobar rast ekonomije imala rast plata od 9-10% godišnje, ali danas dobar ekonomski rast možemo samo sanjati za razliku od Rumunije. Naravno takav rast plata u Rumuniji neće vječno trajati, ali u naredne 2-3 godine hoće, osim ako naravno ne dođe opet do recesije u EU u tom periodu.
Aha, evo ga skrati rast plata od 13% na sljedece dvije tri godine.
Ja u Rumuniji nikad nisam bio, pojma nemam o njihovoj ekonomiji, samo mi malo cudno da i pored takve ekonomske ekspanzije svaka
druga kurva u Bosni dolazi iz Rumunije? Mislim, ako su vec toliko napredni sto se ne ostanu prcit po Rumuniji?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#454 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Domaci izdajnik »

Ekonomska ekspanzija po cijeni jako niske cijene rada šta je tu nejasno? Ja sam bio u Rumuniji ;-)
detroit-mercy

#455 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by detroit-mercy »

madner wrote:
Lajavikrelac wrote:
detroit-mercy wrote:Kolika je prosjecna u BiH osim Sarajeva
450 KM +- ako imaš posao uopšte....Rumunija bar ima manju nezaposlenost i privredni rast ali zato što rade za siću i korupcije i tajkunizama kao i kod nas (ako ne i gore)

Sarajevo jeste ispred, no po statistici samo nekih 20%. Mada je sivo crna ekonomija mnogo jaka. :D
Kod nas se svaki kurac objasnjava sivom ekonomijom. Pa jebem ti vise i tu sivu eknomiju, GRASovi tramvaji jos iz vremena olimpijade, vode u Sarajevu nema, TV pretplatu niko ne placa, institucije kulture nam u kurcu kurcevom, pogledaj stadione, skole, fakultete, bolnice, ulice, deponije smeca. Ali zato je za sve tu siva ekonomija, pa na sta onda raja trosi tu lovu iz sive ekonomije, na kladionice.
Iluzorno je porediti nas i Rumuniju i govriti kako smo bare/bare. Trenutno da, ali Rumunija privlaci toliko kapitala u auto, IT, masinogradnji i drugim sektorima i udara zdrave temelje za buducnost dok mi jos uvijek camimo cekajuci.
HAVANA

#456 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by HAVANA »

Tomahawk11 wrote:Ma BiH je totalno neuredjena, ektimonomija kasljuca, mi uvozimo jebenu vodu, sta dalje da pricamo. Nemamo se mi s kim porediti u Evropi dok neke stvari ne rijesimo unutar same drzave. Kad ce to biti....nije izvjesno da ce u skorije vrijeme.
Ma jeste to ali pun mi je i kurac jadikovki i socijalne price iz usta raznoraznih lajavaca na drzavu a smotaju mjesecno 2,3,4,5...milja na crno,uredno na birou...Sad mi uze 450 maraka za 12 klupica na prozorima,reklama,firma na piku,ko biva...Postavio,zurim,nisam ga ni pitao,reko daj racun da ti uplatim,nemam ja to,ja to vako...2 sata posla,a u 3 mi jedva stigao doci...Mnogo je takvih,nece regularno a pravi pare...Pa ko je lud ovde,mi sto otvorimo firmu ili oni ? Pola drzave radi na crno.
Fudo387

#457 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Fudo387 »

Lajavikrelac wrote:Ekonomska ekspanzija po cijeni jako niske cijene rada šta je tu nejasno? Ja sam bio u Rumuniji ;-)
Majke ti, sta ti svercas kad si vazda po tim budalastim zemljama?
Domaci izdajnik

#458 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

KurAve :mrgreen: :izet:
detroit-mercy

#459 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by detroit-mercy »

HAVANA wrote:
Tomahawk11 wrote:Ma BiH je totalno neuredjena, ektimonomija kasljuca, mi uvozimo jebenu vodu, sta dalje da pricamo. Nemamo se mi s kim porediti u Evropi dok neke stvari ne rijesimo unutar same drzave. Kad ce to biti....nije izvjesno da ce u skorije vrijeme.
Ma jeste to ali pun mi je i kurac jadikovki i socijalne price iz usta raznoraznih lajavaca na drzavu a smotaju mjesecno 2,3,4,5...milja na crno,uredno na birou...Sad mi uze 450 maraka za 12 klupica na prozorima,reklama,firma na piku,ko biva...Postavio,zurim,nisam ga ni pitao,reko daj racun da ti uplatim,nemam ja to,ja to vako...2 sata posla,a u 3 mi jedva stigao doci...Mnogo je takvih,nece regularno a pravi pare...Pa ko je lud ovde,mi sto otvorimo firmu ili oni ? Pola drzave radi na crno.
Pa gdje su te pare, vozis kroz BiH vise od pola kuca nema zavrsene fasade i to godinama. O infrastrukturi da ne pricamo, gdje zavrsi ta tolika cash lova ili se ipak radi o sitnoj lovi koja je dovoljna za use i nase :mrgreen: .
prog321

#460 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

Ejss, svaka druga??

Gdje si ti vozao? :-)
madner

#461 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by madner »

detroit-mercy wrote:
madner wrote:
Lajavikrelac wrote: 450 KM +- ako imaš posao uopšte....Rumunija bar ima manju nezaposlenost i privredni rast ali zato što rade za siću i korupcije i tajkunizama kao i kod nas (ako ne i gore)

Kod nas se svaki kurac objasnjava sivom ekonomijom. Pa jebem ti vise i tu sivu eknomiju, GRASovi tramvaji jos iz vremena olimpijade, vode u Sarajevu nema, TV pretplatu niko ne placa, institucije kulture nam u kurcu kurcevom, pogledaj stadione, skole, fakultete, bolnice, ulice, deponije smeca. Ali zato je za sve tu siva ekonomija, pa na sta onda raja trosi tu lovu iz sive ekonomije, na kladionice.
Iluzorno je porediti nas i Rumuniju i govriti kako smo bare/bare. Trenutno da, ali Rumunija privlaci toliko kapitala u auto, IT, masinogradnji i drugim sektorima i udara zdrave temelje za buducnost dok mi jos uvijek camimo cekajuci.
Pa ako ti statistika kaze 26% nezaposlenih a ne mozes naci fizickog radnika nesto ne stima.
Znam firme koje imaju prosjek! plata preko 2500 neto a prijavljuju circa 600 KM.
TV pretplata se u KSu placa :D a komunalne sluzbe su jedan perfidan nacin da se stranacki botovi nagrade.

Siva ekonomija je fakt, a da od sive ekonomije drzave nema fajde nije nista cudno.

I to onda stvar cudan dojam, jer kada odes u Rumuniju imas osjecaj da si otisao u Zenicu, jad i cemer :D a statistika kaze da smo tu negdje.
Fudo387

#462 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Fudo387 »

Lajavikrelac wrote:KurAve :mrgreen: :izet:
Znao sam.
:D
Ma pametno.
tututuuuu

#463 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by tututuuuu »

Bas me tema podsjeti.

Ulaz na Sveuciliste/Univerzitet :D

https://www.google.ba/imgres?imgurl=htt ... M%3A&w=640
Tomahawk11
Globalni moderator

#464 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Tomahawk11 »

HAVANA wrote:
Tomahawk11 wrote:Ma BiH je totalno neuredjena, ekonomija kasljuca, mi uvozimo jebenu vodu, sta dalje da pricamo. Nemamo se mi s kim porediti u Evropi dok neke stvari ne rijesimo unutar same drzave. Kad ce to biti....nije izvjesno da ce u skorije vrijeme.
Pa lud si ti. Oni koriste rupe u zakonu, a ti sve regularno. Malo je reci da pola drzave radi na crno. Sto bi, kad mu je ista ta drzava dala priliku da radi kontra zakona. Kaze nadje mu neprijavljene radnike, napise mu kaznu....jebo te kazna, puno manje ga dodje nego da placa doprinose za radnike :mrgreen:
Onda imas foru sa minimalcem. I tu je problem. Drzavi sicu, a ostalo u koverti. I to je vise na crno nego regularno. Eto samo da se ispostuje.
A bas to je pokazatelj onog sto sam rekao za ekonomiju. Drzava je tu kriva, sto ti gledas da bude sve po propisu, a masa je onih koji rade samo za svoj dzep, na crno.
A socijala se prosipa vise nego sto je to zaista tako. Nije crno koliko se kuka. Samo kazem da itekako imamo potencijala, ali ga ne koristimo dovoljno. I politicko uredjenje da je kako treba, pa bi se mozda i ovo pitanje rada na crno drugacije gledalo.
Eto prica je i o Hrvatskoj. Odes na more, odera ga zivog ako je na crno. Trci da prijavi.
detroit-mercy

#465 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Ejss, svaka druga??

Gdje si ti vozao? :-)
Na poslovni do Zagreba i nazad :mrgreen: .
Domaci izdajnik

#466 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Tomahawk11 wrote: Odes na more, odera ga zivog ako je na crno. Trci da prijavi.
Ko te to tako rosno laže :? :lol: ubiše moleraj i unutrašnje radove na crno po primorju znam par ljudi, a tek ribolov i prodaja strancima i restoranima "ispod tezge" crnjaka ko u priči....
detroit-mercy

#467 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by detroit-mercy »

madner wrote:
detroit-mercy wrote:
madner wrote:

Pa ako ti statistika kaze 26% nezaposlenih a ne mozes naci fizickog radnika nesto ne stima.
Znam firme koje imaju prosjek! plata preko 2500 neto a prijavljuju circa 600 KM.
TV pretplata se u KSu placa :D a komunalne sluzbe su jedan perfidan nacin da se stranacki botovi nagrade.

Siva ekonomija je fakt, a da od sive ekonomije drzave nema fajde nije nista cudno.

I to onda stvar cudan dojam, jer kada odes u Rumuniju imas osjecaj da si otisao u Zenicu, jad i cemer :D a statistika kaze da smo tu negdje.
Pa kad je tako bajno, od kuda to da je u Zenici jad i cemer iako je Zenica jedan od vecih-prosperitetnijih centara u BiH. Zar ovim sam sebe ne dovodis u koliziju :mrgreen: .
Neki dan vijest u Han Pijesku zatvaraju jedinu trafiku :mrgreen: , da ne pricamo o Varesu, Mrkonjicu, Grahovu i masi ostalih za koje je zenica Las Vegas. Ili je drzava od MarinDvora do Carsije i malo oko Shidija i BBIa pa je sve okupano svjetlom :mrgreen: .
Tomahawk11
Globalni moderator

#468 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Tomahawk11 »

Lajavikrelac wrote:
Tomahawk11 wrote: Odes na more, odera ga zivog ako je na crno. Trci da prijavi.
Ko te to tako rosno laže :? :lol: ubiše moleraj i unutrašnje radove na crno po primorju znam par ljudi, a tek ribolov i prodaja strancima i restoranima "ispod tezge" crnjaka ko u priči....
Pa bgm velika vecina trci....oni sto rizikuju...jbg, ima i takvih. Sigurno je da vise placaju drzavi nego ovdje u BiH. Ko ti ovdje prijavi studenta, radnika, bilo koga sto mu je podstanar? Niko. Tamo se ipak boje inspekcije koja bahne i onda si jebo jeza u ledja.
Pazi, to su Balkanci.....krale su se i kozne jakne u Njemackoj (ne znam da li je taj trend jos ziv), fetis je to bio, ali kad te uhvati, znaju se posljedice....tako i ovo, Balkanac je to, pokusace pa sta bude, ali sigurno je da u Hr toga dosta manje ima nego kod nas.
madner

#469 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by madner »

Pa ovo je bio mali jab sa strane protiv Zenice :D a i nije Bukurest opste toliko los.

Male opstine su u kurcu, to je tako od Vardara do Triglava, ali bome i u Rumuniji. :D
HAVANA

#470 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by HAVANA »

detroit-mercy wrote:
HAVANA wrote:
Pa gdje su te pare, vozis kroz BiH vise od pola kuca nema zavrsene fasade i to godinama. O infrastrukturi da ne pricamo, gdje zavrsi ta tolika cash lova ili se ipak radi o sitnoj lovi koja je dovoljna za use i nase :mrgreen: .
Mozda usko gledam ali nije mali broj ljudi koje srecem,ovo sto po sarajevu znam ljudi da znaju i hoce raditi svojim rukama oko struje,vode,grijanja,keramike,auto-mehanike,auto- elektrike,lakiranja,parketa,rigipsa,prozora...ja ga ne znam da se uklapa u ovih 850km a znam ih sto skidaju i po 5 milja...Ja vise nemam majstora nizasta,moram moliti po 10 dana da dodje.Ovog za klupice jebene cekam 10 dana...Cudno je ovo sve,neko jedva,neko se ubi od posla...A hrvatska je isto luda skroz,na peljescu sam za postavljanje 1m2 plocica placao 18 eura :-) isto na crno...U belgiji mi je to firma radila oficijelno za 15 eura m2...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#471 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote:Ili je drzava od MarinDvora do Carsije i malo oko Shidija i BBIa pa je sve okupano svjetlom :mrgreen: .
I to oko Shiddija i BBI-a je na potezu MD-Carsija :D
detroit-mercy

#472 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Pa ovo je bio mali jab sa strane protiv Zenice :D a i nije Bukurest opste toliko los.

Male opstine su u kurcu, to je tako od Vardara do Triglava, ali bome i u Rumuniji. :D
Da ali onda uporedi njihove vece gradove i nase vece gradove, jesu li bare bare ili ima razlike :mrgreen:.
Fudo387

#473 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote:Ili je drzava od MarinDvora do Carsije i malo oko Shidija i BBIa pa je sve okupano svjetlom :mrgreen: .
Pa realno, van tog kruga i Sarajevo izgleda k'o Kandahar. :D
vivaldi

#474 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by vivaldi »

detroit-mercy wrote:Kod nas se svaki kurac objasnjava sivom ekonomijom. Pa jebem ti vise i tu sivu eknomiju, GRASovi tramvaji jos iz vremena olimpijade, vode u Sarajevu nema, TV pretplatu niko ne placa, institucije kulture nam u kurcu kurcevom, pogledaj stadione, skole, fakultete, bolnice, ulice, deponije smeca. Ali zato je za sve tu siva ekonomija, pa na sta onda raja trosi tu lovu iz sive ekonomije, na kladionice.Iluzorno je porediti nas i Rumuniju i govriti kako smo bare/bare. Trenutno da, ali Rumunija privlaci toliko kapitala u auto, IT, masinogradnji i drugim sektorima i udara zdrave temelje za buducnost dok mi jos uvijek camimo cekajuci.
:thumbup:

rumuni su i bez rata imali katastrofalnu polaznu tacku, ali ne ide im lose kako su se rijesili komunizma. trenutno su fazi da neko srednjih godina mozda nece imati prosperitetnu buducnost, ali se s pravom moze nadati da ce mu bar dijete imati. samim tim su bolji od nas
detroit-mercy

#475 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
Mikrokosmos :mrgreen:
Post Reply