AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#452 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Image
arzuhal

#453 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Towelie wrote: Nisu jedini. Pogledaj muslimanske knjige fikha koje se bave uzimanjem abdesta, da vidis sta su komplikacije.
Jučer me posjetio jedan prijatelj pa priča kako je uzeo da čita šejha Abdulaha Bošnjaka, kadasallahu sirrehu, njegova tumačenja hazreti ibn Arebijevih djela (u prevodu prof. dr Hafizovića), prije svega Fususu-l-hikema, i sl. Pa mi priča kako je oduševljen samim predgovorom ili uvodom kojeg je napisao šejh Bošnjak, a koji je veoma dug, temeljit i - oštar. Šejh Abdullah jasno ukazuje, sve navodeći ajete i hadise za svoju argumentaciju, kako i zašto ljudi ne bi trebali biti budale pa napadati šejha Muhjiddina, kadasallahu sirrehu, te kako, napadajući njega i ono što je on govorio, odnosno prozivajući ga nevjernikom ili slično, mogu teško nastradati na oba svijeta. I šejh Abdullah, između ostalog, navodi kur'ansko kazivanje o hazreti Musau i hazreti Hidru, alejhime-s-selam, kao predstavnika dviju vrsti znanja, obje su potrebne, zahirska/šerijatska i unutarnja/ledunij, o dva mora koja se dodiruju a ne miješaju se, te kako se obje strane valjaju poštovati, nije ih Allah džaba dao, valja poštivati i formu, kao i suštinu.

Tako upozorava šejh Abdullah fakihe koji se bavi vanjskim stvarima, koji donose fetve i koji ulažu napore u iznalaženje rješenja s kojima se susreću Allahovi robovi u ovom pojavnom, svakodnevnom dunjalučkom životu, da ne zalaze u područje koje ne poznaju, koje je izvan njihova polja interesovanja i znanja, pa da ne zgriješe. Ako budu izvana gledali ka onome o čemu govori ibn Arebi, doista će ga proglasiti onim što on nije bio - monističkim panteistom. Tako alim zahira, nimalo ne umanjujući potrebu njegova postojanja i njegova rada i truda, može zgriješiti na oba svijeta.

Obrnuta situacija se desila Mensuru Halladžu, kada je čovjek batina izložio svoju tajnu javnosti, nešto što se ne može pojmiti u okvirima ovog pojavnog svijeta osim kao pogrešno. Zato će i alimi poput Gazalije kazati da su s potpunim pravom izvršili smrtnu kaznu nad Halladžom jer je sam sebi bio kriv, drukčije nisu ni mogli ni smjeli postupiti.

Obje strane, i one duha i one izvanjskog, imaju svoj smisao i svoje mjesto, imaju svoje vrijednosti i svrhe. Obični insan se mora držati i jedne i druge strane, valja čuvati i formu i paziti na suštinu.

Kada fakihi odu u filigransku širinu raspredanja o svakojakim propisima koja se tiču vjere, pa i pitanja abdesta, oni samo rade ono zbog čega postoje u ovom pojavnom svijetu, ništa jednostavnije nije od toga. A svaki vjernik od toga može uzeti onoliko koliko mu treba. A tako i oni kojima je Allah u grudi usuo iz one druge posude znanja zbog koje bi, po riječima hazreti Ebu Hurejre, ljudi odmah isukali sablje i odrubili glave...

Kada insan vjeruje u Allaha i vjeruje Allahu, onda da mu pod ruku dođe djelo od sedam tomova koje samo raspreda o abdestu i ničemu drugom, on tome prilazi s radošću, bez ikakva optrećenja jer Allah ovu vjeru i nije dao kao teret samo što ljudi svojim vlastitim, ljudskim aršinima mjere šta je to teret a šta nije pa počnu na svoju ruku odbacivati i mijenjati vjeru misleći da je time štite...A čovjek je postao dženetlija samo sa šehadetom, bez ijednog namaza u životu, bez ijednog dana posta i bilo čega drugog, samo šehadetom. I Poslanik, alejhi-selam, mu bio svjedokom.

Čovjek, ako imalo ima pameti, neće biti navijač nego će nastojati da slijedi učene...A, opet, svako sebi odabire kako će i šta će...
Gojeni H

#454 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

Towelie wrote:
Image
Ovu fakat vrijedi ponoviti. A, nuto plavke jest joj lijepo ... sirok osmijeh i vjestacki zub. :lol: :lol: :lol:
asurbanipal

#455 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by asurbanipal »

Towelie wrote:
zagortenej wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Nesto je spomenuto u Tori,ali je objsnjeno u Midras , tj. Midras objasnjava molitve iz Tore.

Jeverji imaju puuuno knjiga,zapisa,ali moze se skuziti osnovna podjela. Kod mulimana je midras ekvivalent za tefsir.

Npr. poznata Sarajevska hagada sadrzi tekstove iz poslovanja,medicine,foklora iz odrdjenog peridoda jedne od jevrejskih grupa na odredjenoj teritoriji. Hagade su jod jedna od opcija rabiskih zapisa zivota jevreja.

Da rezimiram: Talmud/Midras i Hagade su dokumenti koji biljeze pravila vezna za zakone,za obicaje i sl. Klanjanje,pokreti tijela, tokom molitvi je opcionlano,ovisi od izbora rabina u njegovoj sinagogi,ili od doticne relgijske grupe.
jesu iskomplikovali :D
Nisu jedini. Pogledaj muslimanske knjige fikha koje se bave uzimanjem abdesta, da vidis sta su komplikacije.

Otkako sam prestao čitati vjerske knjige, razna fikhska i teološka naklapanja, osjećam se mnogo lakše, slobodnije. Dišem punim plućima... :mrgreen:
arzuhal

#456 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Gojeni H wrote:
Ovu fakat vrijedi ponoviti. A, nuto plavke jest joj lijepo ... sirok osmijeh i vjestacki zub. :lol: :lol: :lol:
Svi neki veseljaci, hajmo malo protestovat protiv islama? Hajmooo! :lol:

Ovo i nisu pravi ćafiri, ovo je neka varijanta vanila-kufra, da nas prevare kako su fini, odgojeni, napredni i to... :mrgreen: :lol:
arzuhal

#457 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote: Otkako sam prestao čitati vjerske knjige, razna fikhska i teološka naklapanja, osjećam se mnogo lakše, slobodnije. Dišem punim plućima... :mrgreen:
:thumbup:

O tome ja i pričam, nije sve za svakog, temelji i uslovi vjerovanja su jednostavni, kao i vjersko obredoslovlje, i sl. vjera je lahka, a svako će dobiti one konkretne odgovore koje bude htio i koje bude tražio, sve ima.

Ali ulaziti u bilo koja područja za koja se nije spremno (kao što su područja fikha ili hadisa, ili matematike, filozofije, bilo čega) i koja se ne razumiju, bez dovoljno znanja, brzopleto, naglavačke - naravno da će proizvoditi glavobolju, gušenje u prsima, izazivati osjećaje tjeskobe i anksioznosti, te od paničnog stvarati paranoičnog pojedinca. Zato sve treba s mjerom, Allah ne želi da nas optereti, mi se sami opterećujemo onim što nismo kadri iznijeti :)

Inače će ljudi samo belaje napraviti...Al' haj što naprave samima sebi nego oni to još šire dalje, proklamuju nešta i reklamiraju, da Allah sačuva i sakloni...
asurbanipal

#458 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote:
Tako upozorava šejh Abdullah fakihe koji se bavi vanjskim stvarima, koji donose fetve i koji ulažu napore u iznalaženje rješenja s kojima se susreću Allahovi robovi u ovom pojavnom, svakodnevnom dunjalučkom životu, da ne zalaze u područje koje ne poznaju, koje je izvan njihova polja interesovanja i znanja, pa da ne zgriješe.

Ma daj. Kakvi napori u vjerli lahkoj ? Koji su to napori ? Kojom rukom će čovjek uzeti kašiku ? Ili npr kojom nogom će prvo zakoračiti u ćenifu ? Ili s koje će strane prići svojoj ženi ?

arzuhal wrote: Obrnuta situacija se desila Mensuru Halladžu, kada je čovjek batina izložio svoju tajnu javnosti, nešto što se ne može pojmiti u okvirima ovog pojavnog svijeta osim kao pogrešno. Zato će i alimi poput Gazalije kazati da su s potpunim pravom izvršili smrtnu kaznu nad Halladžom jer je sam sebi bio kriv, drukčije nisu ni mogli ni smjeli postupiti.

Između ostalog, frajer sasuo hodžama istinu u lice.

arzuhal wrote: Kada fakihi odu u filigransku širinu raspredanja o svakojakim propisima koja se tiču vjere, pa i pitanja abdesta, oni samo rade ono zbog čega postoje u ovom pojavnom svijetu, ništa jednostavnije nije od toga.

A treba vallahi i dinar zaraditi... :mrgreen:

arzuhal wrote: Kada insan vjeruje u Allaha i vjeruje Allahu, onda da mu pod ruku dođe djelo od sedam tomova koje samo raspreda o abdestu i ničemu drugom, on tome prilazi s radošću, bez ikakva optrećenja jer Allah ovu vjeru i nije dao kao teret samo što ljudi svojim vlastitim, ljudskim aršinima mjere šta je to teret a šta nije pa počnu na svoju ruku odbacivati i mijenjati vjeru misleći da je time štite...

Kakvih sedam tomova ? :shock: Fino skočiš u rijeku, smočiš se i rashladiš k'o čovjek i eto ti abdesta. I opet šta je vjera ? Koliko se vjerskih transfera obavilo u minulim stoljećima na našim mikroprostorima ? A koliko se tek vjera mijenjala i "prilagođavala" nakon što je Muhammed a.s. preselio.

arzuhal wrote: Čovjek je postao dženetlija samo sa šehadetom, bez ijednog namaza u životu, bez ijednog dana posta i bilo čega drugog, samo šehadetom. I Poslanik, alejhi-selam, mu bio svjedokom.

Ihhh. Koliko je samo ljudi od strane "uleme" i pod "sabljom islama" bigajri hakk otjerano u džehennem. I opet će se naći neki razlog da se to opravda, jer nema većeg biznisa od religije...

arzuhal wrote: Čovjek, ako imalo ima pameti, neće biti navijač nego će nastojati da slijedi učene...A, opet, svako sebi odabire kako će i šta će...

Vrijeme i historija potvrđuju da se ne isplati biti učen. Obično su učeni u pravom smislu te riječi završavali u progonstvu, tavorili na marginama ili su u najgorem slučaju bili ubijani, završavali na vješalima i lomačama "pravde" ili pod "sabljom istine". Tako se radilo i u drevnoj Grčkoj, Kini, ili pak među semitskom braćom, Jevrejima i Arapima. Ako si učen, budeš razapet ili otrovan. Danas učeni obično svoje utiske ostave negdje u kartonima i arhivama biroa za zapošljavanje ili barem u kanalu radeći kod privatnika. Isplativije je u svakom slučaj biti pjevač ili npr. prodavač magle i ublehe, u što svakako spadaju političari i hodže...
arzuhal

#459 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Još ti ne dišeš vjeru punim plućima, @asurbanipale, vare te privid, nešto te pritišće i guši, zamagljuje pogled, ljuti i ne da ti mira nikako...Na hajr... :mrgreen:
asurbanipal

#460 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote:Još ti ne dišeš vjeru punim plućima, @asurbanipale, vare te privid, nešto te pritišće i guši, zamagljuje pogled, ljuti i ne da ti mira nikako...Na hajr... :mrgreen:

Ovo ti ja rahat od srca pišem, uz kahvu i cigaru. Kud ćeš veće ljepote... :mrgreen:
zagortenej

#461 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

asurbanipal wrote:
arzuhal wrote:Još ti ne dišeš vjeru punim plućima, @asurbanipale, vare te privid, nešto te pritišće i guši, zamagljuje pogled, ljuti i ne da ti mira nikako...Na hajr... :mrgreen:

Ovo ti ja rahat od srca pišem, uz kahvu i cigaru. Kud ćeš veće ljepote... :mrgreen:
Image
arzuhal

#462 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote: Ili s koje će strane prići svojoj ženi ?
Ovo nam je tačno precizirao Gospodar svih svjetova, u Kur'anu, gdje veli vjernicima da ženama svojim mogu prilaziti s koje god hoće strane :-D Divan li je naš Gospodar, Allah, koji nam je jasno rekao da možemo spolno općiti sa svojim suprugama ako hoćemo, naprimjer, i u svim položajima Kama Sutre, zar ne? Hvala Mu, a i ti donosi zahvalu Allahu, možeš i u sebi.

Fakihi kažu, naprimjer: Allah je dozvolio svaki položaj pri seksu, samo da prednja strana (iliti vadžajna, a ne analni otvor) budu "cilj" :mrgreen:
arzuhal

#463 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:

Pa to je taj privid o kojem ti pričam :mrgreen:
asurbanipal

#464 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by asurbanipal »

zagortenej wrote:
asurbanipal wrote:

Image

Kažu da je u rakiji znanje. I treba je piti samo kada te neka tegoba i stega uhvati. Tada oživiš i progledaš. :mrgreen:
arzuhal

#465 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Kahva i rakija nikad se ne odbija, veli naš hodža :thumbup: :-D
zagortenej

#466 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

islamske "nauke" jedine nauke u kojima nema nikakve promjene već 1400 god. čista dogma. oni su od vjere napravili "nauke" da bi odvratili ljude od istrazivanja Božije vjere, da bi ih zbunili i strpali u vjersko-dogmatske torove.
arzuhal

#467 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Čuj, da je pretvore u dogmu... :lol: (lolčina)... Eto to je to neznanje i površnost o kojoj pričam, ali džaba...PA VJERA I JESTE DOGMA!

Ljudi ne znaju ni osnovne termine i njihovo značenje, a htjeli bi da se ispucavaju tobože "mudrostima" i "zaključcima"...Pa ne popij...
zagortenej

#468 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:Čuj, da je pretvore u dogmu... :lol: (lolčina)... Eto to je to neznanje i površnost o kojoj pričam, ali džaba...PA VJERA I JESTE DOGMA!

Ljudi ne znaju ni osnovne termine i njihovo značenje, a htjeli bi da se ispucavaju tobože "mudrostima" i "zaključcima"...Pa ne popij...
:lol:
ovo je izjava godine.
ti očito nisi čitao Kur'an ili nisi uzeo pouku iz njega.

ja razumijem da ova man made religija jeste dogma, jer kako bi je drugačije slijepo slijedili. ali Božija vjera sigurno nije...
Poslanici su uvijek imali najveći otpor od strane dogmatičara.
Last edited by zagortenej on 18/05/2016 09:26, edited 1 time in total.
asurbanipal

#469 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote:Čuj, da je pretvore u dogmu... :lol: (lolčina)... Eto to je to neznanje i površnost o kojoj pričam, ali džaba...PA VJERA I JESTE DOGMA!

Možda u toj nekoj vašoj vjeri i sistemu ima dogme, ali kod mene nema...
arzuhal

#470 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:

:lol:
ovo je izjava godine.
ti očito nisi čitao Kur'an ili nisi uzeo pouku iz njega.

ja razumijem da ova man made religija jeste dogma, jer kako bi je drugačije slijepo slijedili. ali Božija vjera sigurno nije...
Poslanici su uvijek imali najveći otpor od strane dogmatičara.
asurbanipal wrote:

Možda u toj nekoj vašoj vjeri i sistemu ima dogme, ali kod mene nema...

U pravu ste obojica, ja doista ne znam kako vi i da li vjerujete, i sl.

S obzirom na to da dogma označava jasno definisane principe/načela neke vjere/religije koja se ne dovode u pitanje nego ih se vjeruje, bez provjere (kao što su imanski šarti u islamu, naprimjer), možda vi ne vjerujete u Allaha, ili meleke, ili Sudnji dan, ili poslanike...?

Ako vi imate snažne, empirijski potvrđene i eksperimentalno ponovljive znanstvene dokaze o Allahu, o melekima, o objavama..o tim načelima vjerovanja u islamu koja se, inače, dogamtski ne dovode u pitanje i u koja se vjeruje, onda napravite taj revolucionarni iskorak, bićete najslavniji ljudi na svijetu!!!
arzuhal

#471 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Znači tamam kad pomislim da nema dalje i da neću moći čuti ništa zabavnije, ispostavi se da sam se prevario i da šou traje...
asurbanipal

#472 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote: S obzirom na to da dogma označava jasno definisane principe/načela neke vjere/religije koja se ne dovode u pitanje nego ih se vjeruje, bez provjere (kao što su imanski šarti u islamu, naprimjer), možda vi ne vjerujete u Allaha, ili meleke, ili Sudnji dan, ili poslanike...?

Možda vjerujem, možda ne vjerujem. Možda ne vjerujem kako vi vjerujete ili na način na koji vi vjerujete. Šta ako vjerujem u neke od šarta, ne sve ? Ili, šta ako vjerujem u dva kitaba ? Kako god, vjera je personalna stvar, a ne odrednica u šta ćeš i kako ćeš vjerovati. Ko će mi to nametnuti ?

Danas je u svakom slučaju religija postala parada kiča, marketing, parodija. Možda je to bila i ranije, ali svakako da su svi ti efekti vidljivi i danas: Evo me postim, vidi me kako klanjam haj' me slikaj, evo me na hadžu, baci jedan selfie, vidi me što sam fin, kako pomažem i dajem, de me uslikaj... Plus još razni koncerti "duhovne" muzike, pa onda večeri hifza, nabuba se Kur'an napamet i haj' ga recituj. Šta će ti danas hifz pored tolikih cd zapisa, odštampanih Kur'ana, interneta itd. ? Mene nedavno jedan uvjerava kako je opravdano što je sultan Tayyip napravio onolike dvore, veće i od Versaillesa. Kaže, ono bi i Pejgmaber onako odobrio ili uradio, ne znaš ti ko je Tayyip, nemoj tako na njega, ne znaš ti ko je on, Allahov rob, ako nešto protiv njega mog'o bi te Allah kazniti... Eto, ispade Hazreti Tayyip, još malo pa Pejgamber...
arzuhal

#473 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:
arzuhal wrote: S obzirom na to da dogma označava jasno definisane principe/načela neke vjere/religije koja se ne dovode u pitanje nego ih se vjeruje, bez provjere (kao što su imanski šarti u islamu, naprimjer), možda vi ne vjerujete u Allaha, ili meleke, ili Sudnji dan, ili poslanike...?

Možda vjerujem, možda ne vjerujem. Možda ne vjerujem kako vi vjerujete ili na način na koji vi vjerujete. Šta ako vjerujem u neke od šarta, ne sve ? Ili, šta ako vjerujem u dva kitaba ? Kako god, vjera je personalna stvar, a ne odrednica u šta ćeš i kako ćeš vjerovati. Ko će mi to nametnuti ?
Mene ne interesuje kako ti vjeruješ i u šta vjeruješ, to jeste tvoja osobna stvar, sasvim je OK. Mene samo pođahkad zainteresuje kada ti ili neko sličan tebi - neko ko pokaže da ne razumije ni osnovno značenje riječi dogma ili bilo kojeg sličnog termina kojeg koristi a ne razumije ga - počne da priča o stvarima o kojima nema dovoljno znanja, dakle površno, a popraćeno beslovesnim potcjenjivanjem, emocijama i sl. Zašto se bez razloga dovoditi u takve neugodne situacije u kojima se pokazuje ta nespremnost, brzopletost, neznanje i sl. zar ne? :mrgreen:

Dakle u redu je o svom vlastitom vjerovanju, poluvjerovanju ili nevjerovanju pričati, to je itekako poželjno, ali uzimati čitavu jednu vjeru pa razglabati o njoj bez znanja, o ljudima koji vjeruju, o...

To zna na koncu biti baš tužno, kada se pogleda sa strane, prođe i onaj humoristični momenat...
zahson

#474 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zahson »

Towelie wrote:
Ono sto je naredjeno - naredjeno je. Mozemo raspravljati kako cemo to odraditi, ali ne bi trebali pricati kako je to nejasno, pa mi necemo to raditi dok nam melek ne sidje da nam natenane opise ... i je l' se uci Fatiha ili Ihlas ... na drugom rekatu ikindijskog suneta. :D Sjoj, sege.
Pa i nije sega. Ako neko tvrdi da je iz hadisa naucio kako da klanja, njegovo je i da argumentuje tu tvrdnju istim tim hadisima. Dakle, pitanje i dalje stoji, gde je hadis koji kaze sta se uci da drugom rekatu ikindijskog farza? Ako to vec ima u hadisima, red je da nam neko to i pokaze. :)

Nisi mi odgovorio na pitanja, ni na argumentaciju, kojom se potvrđuje da su hadisi zapisivani u doba Allahovog Poslanika savs. A ja cu tebi odgovoriti, i to knjigom, u kojoj imas sve sto te zanima sa dokazima i izvorima.

Ako te konkretno zanima ikindijski farz, on se nalazi na 169. strani, Allah te uputio na pravi put.

http://d1.islamhouse.com/data/bs/ih_boo ... _zikra.pdf
Towelie

#475 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Otkako sam prestao čitati vjerske knjige, razna fikhska i teološka naklapanja, osjećam se mnogo lakše, slobodnije. Dišem punim plućima... :mrgreen:[/quote]
Da bi se doslo na ovakav zakljucak, mora se pre toga procitati puno knjiga, teoloskih i fikhskih naklapanja. :D
Post Reply