Jučer me posjetio jedan prijatelj pa priča kako je uzeo da čita šejha Abdulaha Bošnjaka, kadasallahu sirrehu, njegova tumačenja hazreti ibn Arebijevih djela (u prevodu prof. dr Hafizovića), prije svega Fususu-l-hikema, i sl. Pa mi priča kako je oduševljen samim predgovorom ili uvodom kojeg je napisao šejh Bošnjak, a koji je veoma dug, temeljit i - oštar. Šejh Abdullah jasno ukazuje, sve navodeći ajete i hadise za svoju argumentaciju, kako i zašto ljudi ne bi trebali biti budale pa napadati šejha Muhjiddina, kadasallahu sirrehu, te kako, napadajući njega i ono što je on govorio, odnosno prozivajući ga nevjernikom ili slično, mogu teško nastradati na oba svijeta. I šejh Abdullah, između ostalog, navodi kur'ansko kazivanje o hazreti Musau i hazreti Hidru, alejhime-s-selam, kao predstavnika dviju vrsti znanja, obje su potrebne, zahirska/šerijatska i unutarnja/ledunij, o dva mora koja se dodiruju a ne miješaju se, te kako se obje strane valjaju poštovati, nije ih Allah džaba dao, valja poštivati i formu, kao i suštinu.Towelie wrote: Nisu jedini. Pogledaj muslimanske knjige fikha koje se bave uzimanjem abdesta, da vidis sta su komplikacije.
Ovu fakat vrijedi ponoviti. A, nuto plavke jest joj lijepo ... sirok osmijeh i vjestacki zub.Towelie wrote:
Towelie wrote:Nisu jedini. Pogledaj muslimanske knjige fikha koje se bave uzimanjem abdesta, da vidis sta su komplikacije.zagortenej wrote:jesu iskomplikovaliConnaisseur Karlin wrote:
Nesto je spomenuto u Tori,ali je objsnjeno u Midras , tj. Midras objasnjava molitve iz Tore.
Jeverji imaju puuuno knjiga,zapisa,ali moze se skuziti osnovna podjela. Kod mulimana je midras ekvivalent za tefsir.
Npr. poznata Sarajevska hagada sadrzi tekstove iz poslovanja,medicine,foklora iz odrdjenog peridoda jedne od jevrejskih grupa na odredjenoj teritoriji. Hagade su jod jedna od opcija rabiskih zapisa zivota jevreja.
Da rezimiram: Talmud/Midras i Hagade su dokumenti koji biljeze pravila vezna za zakone,za obicaje i sl. Klanjanje,pokreti tijela, tokom molitvi je opcionlano,ovisi od izbora rabina u njegovoj sinagogi,ili od doticne relgijske grupe.
Svi neki veseljaci, hajmo malo protestovat protiv islama? Hajmooo!Gojeni H wrote:
Ovu fakat vrijedi ponoviti. A, nuto plavke jest joj lijepo ... sirok osmijeh i vjestacki zub.![]()
![]()
asurbanipal wrote: Otkako sam prestao čitati vjerske knjige, razna fikhska i teološka naklapanja, osjećam se mnogo lakše, slobodnije. Dišem punim plućima...
arzuhal wrote:
Tako upozorava šejh Abdullah fakihe koji se bavi vanjskim stvarima, koji donose fetve i koji ulažu napore u iznalaženje rješenja s kojima se susreću Allahovi robovi u ovom pojavnom, svakodnevnom dunjalučkom životu, da ne zalaze u područje koje ne poznaju, koje je izvan njihova polja interesovanja i znanja, pa da ne zgriješe.
arzuhal wrote: Obrnuta situacija se desila Mensuru Halladžu, kada je čovjek batina izložio svoju tajnu javnosti, nešto što se ne može pojmiti u okvirima ovog pojavnog svijeta osim kao pogrešno. Zato će i alimi poput Gazalije kazati da su s potpunim pravom izvršili smrtnu kaznu nad Halladžom jer je sam sebi bio kriv, drukčije nisu ni mogli ni smjeli postupiti.
arzuhal wrote: Kada fakihi odu u filigransku širinu raspredanja o svakojakim propisima koja se tiču vjere, pa i pitanja abdesta, oni samo rade ono zbog čega postoje u ovom pojavnom svijetu, ništa jednostavnije nije od toga.
arzuhal wrote: Kada insan vjeruje u Allaha i vjeruje Allahu, onda da mu pod ruku dođe djelo od sedam tomova koje samo raspreda o abdestu i ničemu drugom, on tome prilazi s radošću, bez ikakva optrećenja jer Allah ovu vjeru i nije dao kao teret samo što ljudi svojim vlastitim, ljudskim aršinima mjere šta je to teret a šta nije pa počnu na svoju ruku odbacivati i mijenjati vjeru misleći da je time štite...
arzuhal wrote: Čovjek je postao dženetlija samo sa šehadetom, bez ijednog namaza u životu, bez ijednog dana posta i bilo čega drugog, samo šehadetom. I Poslanik, alejhi-selam, mu bio svjedokom.
arzuhal wrote: Čovjek, ako imalo ima pameti, neće biti navijač nego će nastojati da slijedi učene...A, opet, svako sebi odabire kako će i šta će...
arzuhal wrote:Još ti ne dišeš vjeru punim plućima, @asurbanipale, vare te privid, nešto te pritišće i guši, zamagljuje pogled, ljuti i ne da ti mira nikako...Na hajr...
asurbanipal wrote:arzuhal wrote:Još ti ne dišeš vjeru punim plućima, @asurbanipale, vare te privid, nešto te pritišće i guši, zamagljuje pogled, ljuti i ne da ti mira nikako...Na hajr...
Ovo ti ja rahat od srca pišem, uz kahvu i cigaru. Kud ćeš veće ljepote...

Ovo nam je tačno precizirao Gospodar svih svjetova, u Kur'anu, gdje veli vjernicima da ženama svojim mogu prilaziti s koje god hoće straneasurbanipal wrote: Ili s koje će strane prići svojoj ženi ?
Pa to je taj privid o kojem ti pričamasurbanipal wrote:arzuhal wrote:Još ti ne dišeš vjeru punim plućima, @asurbanipale, vare te privid, nešto te pritišće i guši, zamagljuje pogled, ljuti i ne da ti mira nikako...Na hajr...
zagortenej wrote:asurbanipal wrote:arzuhal wrote:Još ti ne dišeš vjeru punim plućima, @asurbanipale, vare te privid, nešto te pritišće i guši, zamagljuje pogled, ljuti i ne da ti mira nikako...Na hajr...
arzuhal wrote:Čuj, da je pretvore u dogmu...(lolčina)... Eto to je to neznanje i površnost o kojoj pričam, ali džaba...PA VJERA I JESTE DOGMA!
Ljudi ne znaju ni osnovne termine i njihovo značenje, a htjeli bi da se ispucavaju tobože "mudrostima" i "zaključcima"...Pa ne popij...
arzuhal wrote:Čuj, da je pretvore u dogmu...(lolčina)... Eto to je to neznanje i površnost o kojoj pričam, ali džaba...PA VJERA I JESTE DOGMA!
zagortenej wrote:arzuhal wrote:Čuj, da je pretvore u dogmu...(lolčina)... Eto to je to neznanje i površnost o kojoj pričam, ali džaba...PA VJERA I JESTE DOGMA!
Ljudi ne znaju ni osnovne termine i njihovo značenje, a htjeli bi da se ispucavaju tobože "mudrostima" i "zaključcima"...Pa ne popij...![]()
ovo je izjava godine.
ti očito nisi čitao Kur'an ili nisi uzeo pouku iz njega.
ja razumijem da ova man made religija jeste dogma, jer kako bi je drugačije slijepo slijedili. ali Božija vjera sigurno nije...
Poslanici su uvijek imali najveći otpor od strane dogmatičara.
asurbanipal wrote:arzuhal wrote:Čuj, da je pretvore u dogmu...(lolčina)... Eto to je to neznanje i površnost o kojoj pričam, ali džaba...PA VJERA I JESTE DOGMA!
Možda u toj nekoj vašoj vjeri i sistemu ima dogme, ali kod mene nema...
arzuhal wrote: S obzirom na to da dogma označava jasno definisane principe/načela neke vjere/religije koja se ne dovode u pitanje nego ih se vjeruje, bez provjere (kao što su imanski šarti u islamu, naprimjer), možda vi ne vjerujete u Allaha, ili meleke, ili Sudnji dan, ili poslanike...?
Mene ne interesuje kako ti vjeruješ i u šta vjeruješ, to jeste tvoja osobna stvar, sasvim je OK. Mene samo pođahkad zainteresuje kada ti ili neko sličan tebi - neko ko pokaže da ne razumije ni osnovno značenje riječi dogma ili bilo kojeg sličnog termina kojeg koristi a ne razumije ga - počne da priča o stvarima o kojima nema dovoljno znanja, dakle površno, a popraćeno beslovesnim potcjenjivanjem, emocijama i sl. Zašto se bez razloga dovoditi u takve neugodne situacije u kojima se pokazuje ta nespremnost, brzopletost, neznanje i sl. zar ne?asurbanipal wrote:arzuhal wrote: S obzirom na to da dogma označava jasno definisane principe/načela neke vjere/religije koja se ne dovode u pitanje nego ih se vjeruje, bez provjere (kao što su imanski šarti u islamu, naprimjer), možda vi ne vjerujete u Allaha, ili meleke, ili Sudnji dan, ili poslanike...?
Možda vjerujem, možda ne vjerujem. Možda ne vjerujem kako vi vjerujete ili na način na koji vi vjerujete. Šta ako vjerujem u neke od šarta, ne sve ? Ili, šta ako vjerujem u dva kitaba ? Kako god, vjera je personalna stvar, a ne odrednica u šta ćeš i kako ćeš vjerovati. Ko će mi to nametnuti ?
Towelie wrote:Pa i nije sega. Ako neko tvrdi da je iz hadisa naucio kako da klanja, njegovo je i da argumentuje tu tvrdnju istim tim hadisima. Dakle, pitanje i dalje stoji, gde je hadis koji kaze sta se uci da drugom rekatu ikindijskog farza? Ako to vec ima u hadisima, red je da nam neko to i pokaze.Ono sto je naredjeno - naredjeno je. Mozemo raspravljati kako cemo to odraditi, ali ne bi trebali pricati kako je to nejasno, pa mi necemo to raditi dok nam melek ne sidje da nam natenane opise ... i je l' se uci Fatiha ili Ihlas ... na drugom rekatu ikindijskog suneta.Sjoj, sege.