Zenica / III Korpus A RBiH

Post Reply
insomnia78

#451 Re: Zenica tokom rata

Post by insomnia78 »

Warhead wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
Warhead wrote: Djavo je u detaljima a i budali je jasno kuda tvoje pitanje cilja.
griješiš,a kao što sam već napisao,i sam sam bio u armiji,ali to ne znači da bi trebao negirati ta ubistva
Pametnjakovicu, navedi mi jedan rat u kojem pripadnici neke strane u sukobu nisu nikad ubili ni jednog civila. Kao sto sam ti vec rekao, tvoje pitanje je krajnje stupidno i zlonamjerno. Po tvojoj izopacenoj logici ako je bilo ko, ko je nosio uniformu ARBiH, ubio nekog iz bilo kojeg razloga automatski povalaci da su... sta? Svi isti? E na tvoju zalost, takve infantilne simplifikacije mogu proci samo kod nekog ko ne zna sabrati dva i dva.

Na kraju, ako imas neke informacije o ubistvima, imas tuzilastvo i sud pa im imenom i prezimenom ispricaj o tome. U medjuvremenu baci malo pogled na statistiku MEDJUNARODNOG suda za ratne zlocine i skontaj malo ko je koga ubijao, ko je vodio pravedan a ko agresorski i genocidan rat.
Upravo
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
insomnia78

#452 Re: Zenica tokom rata

Post by insomnia78 »

E jesi se i pretrgo. Citavu godinu?

insomnia78

#453 Re: Zenica tokom rata

Post by insomnia78 »

insomnia78 wrote:E jesi se i pretrgo. Citavu godinu?

pretrgnuti,koliko si ti bio?
Nula.
I sta cemo sad?

prilagodjena

#454 Re: Zenica tokom rata

Post by prilagodjena »

ja bih zakonom zabranila ljudima koji u vrijeme rata nisu bili u bih da daju bilo kakav komentar vezano za događaje za u ratu
Warhead

#455 Re: Zenica tokom rata

Post by Warhead »

kakavdanakneiskustvu wrote: pametnjakoviću,gdje sam ja napisao da su svi u proteklom ratu isti?,gdje sam ja to napisao?

ne trebaš ti meni govoriti ko je kakav rat vodio,ja sam godinu dana u rovu bio braneći svoju državu

je li tako teško reći da je bilo pripadnika armije bih koji su ubijali civile?
Cuj, bio on u rovu i branio svoju drzavu?! Cijelu godinu i onda raspalio... Valjda zato sto su se ubijali civili a on nije imao stomak da podnese? Pa ako si bio svjedok ubistava zasto fino ne kazes ko je to koga ubio i kada, imenom i prezimenom? Sumnjam da si to u stanju jer ti je o ubijanju civila vjerovatno pricao rodjakov prijatelj, koji je opet cuo od svog komsije ciji je brat bio na licu mjesta (ili tako nesto).

Sto se tice ovog je li tesko odgovoriti na tvoje pitanje - jeste. Najeteze je odgovarati na glupa pitanja izvucena iz konteksta. Kad objasnis svrhu opetovanog postavljana pitanja za kojeg si se uhvatio ko p'jan plota mozda te neko i shvati ozbiljno i odgovori ti.
insomnia78

#456 Re: Zenica tokom rata

Post by insomnia78 »

prilagodjena wrote:ja bih zakonom zabranila ljudima koji u vrijeme rata nisu bili u bih da daju bilo kakav komentar vezano za događaje za u ratu
Ako mislis na mene. Bio sam citav rat u BiH, tako da po tom tvom zakonu imam pravo na komentar :)
Longplay

#457 Re: Zenica tokom rata

Post by Longplay »

Warhead wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: pametnjakoviću,gdje sam ja napisao da su svi u proteklom ratu isti?,gdje sam ja to napisao?

ne trebaš ti meni govoriti ko je kakav rat vodio,ja sam godinu dana u rovu bio braneći svoju državu

je li tako teško reći da je bilo pripadnika armije bih koji su ubijali civile?
Niko ti ovdje ne moze dati odgovor sta su pojedinci radili. Tvoje pitanje na pocetku je pogresno postavljeno: da li je Armija BiH ubijala civile(!?) Sama Armija BiH je bila sastavljena od civila pa je samim tim i tvoje pitanje krajnji apsurd (mogao si pitati i da li su ubijali sami sebe!?). Armija BiH su civili koji su se preko preko noci morali organizovati i odbraniti da ne bi zavrsili kao 200.000 Bosnjaka sirom Bosne u masovnim grobnicama od Srebrenice, Visegrada, Prijedora, Bijeljine...
glasic

#458 Re: Zenica tokom rata

Post by glasic »

kako je moguce da svaka diskusija zavrsi prepucavanjem i da se bas u svakoj spomene kako, u ovom slucaju zenicani, ne vole sarajlije? taj kompleks da neko nekog ne voli je postao vise nego smijesan i samo "malim" ljudima takve nebuloze padaju na pamet.

sto se tice Zenice i rata, fakat cudna tema. hm, koji li je prosjek godina forumasa?

btw ono sto ja nikad necu zaboraviti jeste granata ispaljena iz Viteza koja je pala par metara od mjesta gdje smo se mi djeca u tom trenutku igrali. hvala Bogu nije eksplodirala.
zemomak

#459 Zenica tokom rata

Post by zemomak »

Ja mislim da vise u ova mirnodobska vremena godisnje tragicno izgine ljudi u zenici, nego sto je navodno za vrijeme cijelog rata stradalo civila od strane armije bih...

Tapatalk via iPhone 4s
mayo

#460 Re: Zenica tokom rata

Post by mayo »

2Postavke su vam pogrešne,ne može regularna vojska/armija biti sastavljena od civila, onoga momenta kada neko položi zakletvu, postaje vojnik i po automatizmu prestaje biti civil, da ne palamudim, logička pogreška....
Odrastao sam u različitim dijelovima grada, k'o nomad što bi se reklo,B.Rijeka, pa početak rata Radakovo,T.Tau kod škole i savršeno se dobro sjećam i pucnjave kada je mala Matea poginula, onako predvečerje, odjednom počela pucnjava, teritorijalci bili oko zgrada, i u podrumima,trajalo možda 15-20 minuta, nakon što je završila, sva raja na prozore po inerciji istrčala,nikada neću zaboraviti miris baruta u zraku...
Sjećam se iseljavanja kasarne, prozor od stana mi gledao na auto-put,idu kolone vozila i poneki autobus sa vojnicima, dan ili dva kasnije krenula pucnjava prema P.Hanu i dalje, u toj akciji poginuo mi prijatelj Abe sa Mokušnica,srce mi se cijepalo. Naš komšija i radni kolega i kolega iz studenstkih dana mojih roditelja, bio snajperist , bar su mu pušku sa municijom i ispucalim čahurama našli u stanu, Slavko, inače rudarski inžinjer...
U toku te akcije krennulo i prvo granatiranje grada, pored naših zgrada prozviždala granata, pala u gradilište ali nije eksplodirala, nije su joj znali podesiti upaljač, svojim očima vidio kad su je inžinjerci pronijeli , onako na rukama, 120 mm...
Također se sjećam kad je bilo raketiranje Smetova, nažalost , poginuo komšija iz zgrade, bio regrut...
'92 bila relativno normalna, mi imali prijatelje u Splitu, imali stan trebali ići dole, u augustu 92 stara kupila karte da se ide, nismo otišli, sudbina... u konačnici i bolje je što nismo, poslije 8 mjeseci se sa Hrvatima zaratilo, ko zna šta bi dole bilo...
Još jedno gadno iskustvo;93 preselili u "Oblačnu", bio kod jarana na spavanju u B.Rijeci, k'o maksumi imali komodore, pa lupali igrica, a on to veče bio na redu za struju. U jutro se spakovao, krenuo kući preko mostića kod bazena, prošao pored svijeta koji je dijelio zemlju za bašte, poslije 2 minute, pale rakete iz VBR-a, strahota, udarni val me bacio na beton. poderao koljena :), sreća šta li, gelera na sve strane, dosta ljudi poginulo...
Pišem onako u tezama , ne zamjerite...
haris2908

#461 Re: Zenica tokom rata

Post by haris2908 »

Zelio bih da upitam Zenicane dobre ljude o ubistvu moga oca koje se desilo 07.01.1994. Zamoilio bih ako moze bez nekih tzv glupih komentara. Moj otac je zivo u Zenici tokom rata do pogibije, u trecem neboderu na ulazu u Zenicu iz pravca Sarajeva kad se predje most. Ne znam tacno adresu. Naime, moj otac Hasan Niksic je bio pripadnik ARBiH i kretao se u poslovnom drustvu visokih ljudi iz Zenice i BiH npr. Dzaferagic (KIMO), Ismet Sacirevic, Asim Fazlic, CSB Jaganjac ne mogu da se sjetim imena itd. Po zvanicnom izvjestaju Policije koji je nama prezentovan, slucaj se tretira kao nesretan mada nije nikada zakljucen i vodjen je pod mnogo sumnjivih okolnoosti, u koje ja sumnjam i cinjenice iz dokaza koji su mi predocili asocira me na profesionalno ubistvo i to iz visokih drzavni vlasti u to vrijeme. Te kobne noci, 07.01.1994 moj se otac vracao kuci u neboder koji sam pomenuo malocas i naisao je na punkt VP i Policije koji je bio tu stalno stacioniran po mojim saznanjima tokom citavog rata. Nakon legitimisanja moga oca na tom punktu oduzeto mu je auto marke golf Zuti. Izjave Policije govore da je bio prijateljski razgovor nakon cega se moj otac uputio kuci bez auta. Po moijim saznanjima i razgovora s zenom koja je svjedocila sa svog balkona (Zena Srpske nacionalnosti koja sada zivi u Beogradu) tom incidentu, nimalo nije bio prijatan. Nakon odlaska moga oca s punkta bez svoga automobila, nadjen je mrtav u propustu lifta od nebodera gdje je zivio( nakon sedam dana ). Moj otac je bio dobitnik zlatnog Ljiljana za razvoj Armije BiH i visoko kotirao u tadasnjim Civilnim i Vojnim strukturama. Prijatelji koji su ga poznavali, i vidjevsi njegovo auto ispred nebodera a ni traga Hasanu Niksicu poceli su se raspitivati o Hasanu. Po izjavama svjedoka, koji je upitao Asima Fazlica i Jaganjca tadasnjeg CSB o Hasanu: odgovorio je da se nebrinu da je Hasan otisao obici Vojsku u G.Vakufu da vidi sta im od MTS treba. Ljudi koji su trazili Hasana, su znali da to nije istina jer je njegov automobil bio ispred zgrade. Slucajnim pronalaskom bezzivotnog tijela moga oca jednog od stanara kada je sisao u podrum po drva u ocio je odsjaj prstena u prosirenju lifta i spazio tjelo moga oca. TZV istraga je pocela o ubistvu moga oca. Na obezbjedjenju iz VP, MUPa i sudskih vjestaka i tuzioca nije bilo niti jednog Bosnjaka sto je meni bilo malo za cudo u to vrijeme. Pitao sam se, gdje su nasli tolike Srbe i Hrvate a da ni jednog Bosnjaka nisu odredili da bude u istrazi. To mi je dalo indicju da su postavljene osobe na tom slucaju selektivno (osobe koje je puno lakse zastarsiti da ne postavljaju pitanja koja ne trebaju da se postavljaju). Poslije sam saznao, da su MUP Sarajevo i MUP Zenica, tacnije vodeci ljudi iz ovih organizacija kao gore navedeni i drugi dugovali ogromne svote novca mome ocu (oko pola miliona maraka u to vrijeme). Isto tako sam saznao da se taj novac i sva imovina moga oca poslije pokrala. Nakon razgovora s istraznim tuziocima koji su poslani na lice mjesta, u povjerenju su mi rekli da je tjelo sklonjeno prije nego sto su oni dosli i da su im svijece dali da rade. Oficijelno objasnjenje da je moj otac nesretno upao u prolaz lifta jer su vrata otvorena bila na sedmom spratu. Svako ko imalo zna, vrata lifta se nemogu otvoriti bez specijalnog kljuca ako lift nije na tom spratu. Sve ove i jos mnoge okolnosti i cinjenice koje necu govoriti ovdje me navode da je to ubistvo a ne na nesretan slucaj. Koga god sam pitao za informacije, svi su mi govorili nemoj sine puno pitat, prihvati kako je tako je jaki su jos uvijek. Ja nemogu da se pomirim s tim. S toga molim, bilo koga ko zna o ovome slucaju ista iz Zenice i Sarajeva ili o mome Ocu u to vrijeme da mi kaze i da mi pomogne u mome traganju za istinom. Ako pomaze Zenicanima da se prisjete slucaja i moga Oca, moj otac je ima radnju odjece i obuce u centru Zenice bivsa Astrina radnja. Zahvaljujem unaprijed
oglo

#462 Re: Zenica tokom rata

Post by oglo »

Lokalno pravosuđe: Neistraženi zločin u selu Šušanj

Piše: Dženana Sivac
Zenica

29 mart 2011 U zeničkom selu Šušanj u junu 1993. godine ubijeno je oko 20 civila hrvatske nacionalnosti. Za taj zločin još niko nije odgovarao, a porodice žrtava sumnjaju da ne postoji volja da se utvrdi istina.

Među nastradalima u selu Šušanj (općina Zenica) bilo je 10 starijih osoba iz porodica Marković i Vidošević. Unatoč sukobu pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH (ABiH) koji je započeo u aprilu 1993. godine, oni su odlučili ostati u svojim kućama, ali nisu preživjeli.

“Moj otac nije htio otići jer se nadao da će uspjeti napraviti komunikaciju, ali to je bio naivan pristup. Nije bilo borbe u selu Šušanj jer se vojska HVO-a povukla, a ostali su samo nepokretni ljudi, žene i oni koji nisu htjeli da odu. Sve muškarce na koje su naišli izveli su i pobili. Sve su bile likvidacije”, kaže fra Ivo Marković, koji je tada živio u Zagrebu.

Prema onome što je čuo od drugih, njegov otac Vlado, koji je tada imao 69 godina, izveden je s još trojicom muškaraca. Navodno je odveden u obližnje selo Ovnak (općina Travnik) i ubijen.

U vrijeme kada su ubijeni mještani Šušnja, Okružnom vojnom sudu u Zenici je javljeno da je dovezen veliki broj leševa u prosekturu bolnice, i to najmanje 15, od kojih je samo nekoliko mlađih osoba bilo u uniformi, a ostali su bili civili starije životne dobi.

Vlado Adamović, tadašnji istražni sudija Okružnog vojnog suda u Zenici, kaže da je njegov tim obavio uviđaj u bolnici, te navodi da je ujedno to bio jedini trag oficijelnog rada nekog organa iako su postojale službe bezbjednosti u vojsci koje su bile dužne evidentirati takve stvari.

U Kantonalnom tužilaštvu u Zenici ne žele komentarisati rad svojih prethodnika, ali ističu da je tačno da je u nekim predmetima urađeno manje, a u nekima više.

ovo je najveca mrlja mog grada al eto valjda ce neko odgovarat za nedjela nad nasim surgadjanima

“Šušanj nije složen predmet – imate događaje i neupitno je da se to desilo. Međutim, nelogično je očekivati da vojni organi urade istragu protiv svojih kolega. Svugdje je tako bilo. Mi smo sretni kad od njih imamo zadokumentovano makar nešto”, kaže Redžo Delić, tužilac Kantonalnog tužilaštva u Zenici.

Adamović pojašnjava da 1993. godine nije uspio u namjeri da obavi uviđaj na mjestu zločina jer su područja sela Šušanj i Ovnak okarakterisana kao “nesigurna”.

“Kada smo izrazili želju da idemo na teren, razlog zašto nam se ne dozvoljava bila je naša lična sigurnost. Kada smo, uprkos tome, htjeli da odemo i evidentiramo žrtve, onda smo oružjem spriječeni da idemo dalje. Ono što smo imali tada, i evidentirali smo”, objašnjava Adamović.

Prema informacijama do kojih je u tom periodu došao Božo Marković, drugi sin ubijenog Vlade Markovića, postojala je naredba za formiranje komisije koja bi ispitala zločine počinjene u selu Šušanj.

Božo Marković kaže da je imao informaciju da je po naredbi vrha ABiH u Zenici trebala biti osnovana komisija koja bi “ispitala okolnosti zločina u selu Šušanj”. Međutim, Markoviću nije poznato da je ta komisija išta uradila.

Da je komisija trebala biti osnovana, Marković je, navodi, saznao tako što je vidio zapovijest koju mu je jedan poznanik pokazao, ali mu nije dao da je fotokopira.

Za ubistva civila u selu Šušanj i Ovnak do sada je odgovarao jedino Raif Rizvić, bivši pripadnik Sedme muslimanske brigade ABiH, koji je 2003. pred Kantonalnim sudom u Zenici osuđen na devet godina zatvora.

Rizvić je osuđen za ubistvo civila Kazimira Markovića i njegov slučaj nije okvalifikovan kao ratni zločin.

Istrage zločina počinjenih u Šušnju i Ovnaku, vode se i u Tužilaštvu BiH, gdje nisu mogli dati više informacija zbog “interesa rada na predmetu”.

“Imam dojam da su se zločini napravili nakon što je stvoren osjećaj straha i frustracije. Užasni su zločini napravljeni tu, i ne samo u tom selu i ne samo taj dan. Najgori zločini su napravljeni, a sve istrage su zataškane”, kaže Ivo Marković.

Njegov brat Božo smatra da se mogao pronaći onaj ko je naredio da se ti ljudi ubiju jer je riječ o nevinim starcima koji su ubijeni bez ikakvog razloga. Markovići ne mogu da shvate zašto se zločin ne istraži i ne pronađu najodgovorniji za ubistvo njihovog oca i ostalih mještana zeničkog naselja Šušanj.

“Tragično je da se nikad ne istraži ko je to uradio”, dodaje Ivo Marković.

U Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Zenica, koja svakog 15. aprila obilježava stradanje civila i pripadnika HVO-a u ovom gradu, navode da je tokom 1993. godine širi prostor Zenice napustilo oko 15.000 Hrvata, dok ih je oko 500 bilo zatočeno u “znanim i neznanim logorima”.

U naselju Šušanj prije rata je živjelo 120 porodica, dok ih je sada svega desetak.
oglo

#463 Re: Zenica tokom rata

Post by oglo »

oglo

#464 Re: Zenica tokom rata

Post by oglo »

pa u to vrjeme na tom podrucju su bili patkovici,i jedan dio mudjahedina pa se predpostavlja ko je odogovoran
u emisiji 60 min tako navode
Sherlock_Holmes

#465 Re: Zenica tokom rata

Post by Sherlock_Holmes »

Čitajući ovu temu, odlučih se da malo više istražim po netu i naletih na sljedeće.
Pa da vi koji znate malo prokomentarišete, meni se čini malo pretjeranim, ali eto.

http://www.hic.hr/dom/367/dom04.htm
----------------------------------------------------------------------------------

Na području Zenice je prijavljeno nekoliko logora. Svi su bili pod vlašću BiH vlade ili Muslimanskih snaga. ICRC je potvrdio 6 logora sa oko 500 zatočenika ukupno.

Zatvor Zenica - KPD dom (potvrđen od UN i ICRC)

- logor pod kontrolom muslimanske teritorijalne obrane. Zatočenici su bili civili i vojnici hrvatske i srpske nacionalnosti. KPD je bio podijeljen u pet paviljona. Svaki od tih paviljona je imao ćelije od 15 - 20 m2. Unutar logora je bila i bolnica za zatočenike u kojoj su čuvari (prema izvješću ICRC) imali posebni "tretman" nad zatočenicima. Prije rata ovaj se zatvor koristio za teške kriminalce. Čak i u vrijeme logora, paviljon 4 je bio rezerviran za kriminalce. Prema svjedočenjima zatočenih u logor je dolazila srpska sutkinja i povremeno su imali "vojna suđenja" prema jugo zakonu. Međunarodni crveni križ je dobio dozvolu pristupa samo paviljonu 5 u kojem je bilo 200 do 300 zatočenika, uglavnom vojnika. U drugim paviljonima su bili civili. Premlaćivanje, izgladnjivanja i drugi oblici torture bili su svakodnevnica u logoru. Jedna od specifičnosti ovog logora je bilo vezanje zatočenika lancima za pod i premlaćivanje.

Muzička škola (potvrđen od UN i ICRC)

- nalazi se u samom centru grada. Uz zatvor to je još jedno mjesto koje se smatra logorom. Bio je pod kontrolom Muslimana odnosno MOS-a. U ovom logoru držani su isključivo Hrvati. Zatočenici su držani na nekoliko mjesta. Podrum je bio vlažan i bez danjeg svjetla. U kutu su imali kantu za nuždu koja se prelijevala i izazivala smrad. Spavalo se na drvenim paletama. Potkrovlje - na kojem je ljeti bilo vruće, a zimi hladno (15 m2),u prostorijama na katovima , na 3 katu su ispitivani tamo je bilo sjedište čuvara. Točan broj zatočenika nije poznat. Prema nekim izvješćima kreće se oko 1.500 Hrvata.

Prema nekim svjedočenjima zatočenici su držani i po 45 dana u prostorijama bez svjetla, a stražari su stalno puštali glasnu muziku tako da nisu mogli spavati. Zatočenici su tučeni policijskim palicama, telefonskim kablovima, drškom od lopate i čizmama.

--------------------------------------------------------------------------------

ZEN.-1241
Medicinski centar za prava čovjeka

I S K A Z

U Zenici je počela opća hajka na pripadnike HVO 17.04.1993. godine. Sišao sam u grad s majkom, bratom, suprugom i djecom. Njih sam smjestio kod rodice od bratove supruge. Ja sam se mislio vratiti u čardaš, ali je sve bilo blokirano tako da se nisam mogao vratiti. Pošto sam uvidio situaciju pronašao sam najbolje rješenje da odem kod majkine kume u Blatušu iza autobusne stanice, mislio sam i ubjeđen sam bio da me niko nije vidio kad sam došao zorom. Vrlo su me srdačno prihvatile, poslije mog objašnjenja pristale su da me kriju.

Drugi dan upadaju 4 MOS-ovaca i pod prijetnjom oružja ja sam ih zamolio da se obučem i u tom su me odveli, kao da idem na informativni razgovor. Oni su izveli mene i uveli me u kombi. Zatim su me odvezli u Muzičku školu kod parka. U Muzičkoj školi sprovode me u podrum. Tamo zatičem prof. Mašinskog fakulteta dopredsjednika HVO Zenica, N.N. i pripadnika HVO K.K. Taj dan nisam ispitivan tako da sam mogao krunicu i ostala lična dokumenta i sve što je ličilo na šahovnicu da uništim (to su osobni dokumenti). Krunicu sam sakrio. Drugi dan (noć) izvode K.K., nakon 10-20 minuta ga vračaju, sav je bio krvav. Odmah smo ga pitali što su mu radili, a on je rekao: "Samo su me izveli i udarali po glavi i cijelom tijelu drvenom palicom (drškom od lopate). Tu noć izvode ga ponovo ali su ga zadržali 2-3 sata, ali je bio mokar od znoja. Na naša pitanja od čega je mokar; rekao je da je kopao grob za sebe i nisu mu dali da odmori cijelo vrijeme. Ja sam pomislio da me žele preplašiti ako i mene izvedu da bi mogao pričati. što se tiče. N.N. vrlo je bio preplašen šta će se desiti s njegovom porodicom i sa njim. Iste noći su i njega izvodili i nisu ga tukli, bio je dan - dva i odveden je u nepoznatom pravcu i do dan danas ne znam gdje se nalazi.

Mene su izveli i uzeli mi lične podatke, kao i podatke moje familije, ime djece, žene, komplet uže familije. Tu noć me više nisu ispitivali, ta tri dana ništa mi nisu dali da jedem, ono što smo dobivali kruha stavljali smo u jednu vreću. Ispitivanja su već počela sutradan naveće od 24 - 06 sati ujutro. Izveli su me na treći kat gdje je kancelarija njihove policijske postaje. Svako postavljeno pitanje bila je i direktna optužba po mene, koliko sam dovezao oružja, gdje si ga ostavio. Ja sam rekao da nemam nikakve veze sa nabavkom oružja. Nakon što su mi postavili još bezbroj pitanja konstatacija na koje je bilo bespredmetno bilo što reći, jer su oni pitali i odgovarali optužbom o stvarima koje nisu imale nikakve veze sa mnom, te bi se u neko vrijeme njihovo "ispitivanje" i završilo. Oslovljavali su me isključivo "Ustašo". Vratili su me ponovo u podrum da bi me u toku noći ponovo izveli. Pri tom izvođenju počeli su me odmah tući, od samog izlaska iz podruma i tukli me do trećeg kata (nogama i policijskom palicom). Tukli su me muslimanski policajci:

1. OSMANOVIĆ SMAJO
2. OSMANOVIĆ SEJDO

Ta su dvojica braća. Uveli su me u jednu prostoriju i natjerali me da sjednem na fotelju tako da mi leđa budu nezaštićena. Policajci su mi bili s lijeve i desne strane,a predamnom je bio ISIĆ JASMIN prosvjetni radnik iz Busovaće.Optužili su me da sam krivotvorio dokumente i lažno se predstavio. Rekao sam da to nije istina jer imaju moju putovnicu, a da moj identitet mogu provjeriti kod mojih roditelja i susjeda. Oni su bili nezadovoljni mojim odgovorom pa me je ISIĆ JASMIN počeo šamarati, a policajci su me po leđima tukli šakama i nogama. Potom su me optužili da sam sa V.V. koja je tehnolog za ispitivanje voda, a u čijem stanu su me uhapsili, zasigurno trebao i pripremao trovanje vode kako bi otrovao VII muslimansku na Bilmištu. Kada sam to zanijekao uslijedile su nove batine i nisu me više ispitivali. Ispitivanje i batinanje je trajalo uobičajenih 30-tak minuta. Nakon toga su me poveli u podrum tukući me pri tom drvenom drškom od lopate. Tukli su me po cijelom tijelu jer sam pokušao zaštititi glavu, a udarci su me svaki put oborili na stubištu, gdje sam se dodatno izrazbijao. U podrumu su se već nalazili:

1. Š. F.RANJO
2. Š. A., pripadnici HVO, i 5 policajaca HVO:
1. J. D.
2. G. D.
3. G. D.
4. Š. M.
5. T. Z.
Sa njihovim dolaskom povećale su se do tad uobičajene porcije batinanja. Nakon jednog vremena te iste noći ponovno su me izveli uz batine na treći kat. U sobi je bio ISIĆ JASMIN koji me optuživao ponovno za pokušaj trovanja vode, za moje navodno obučavanje u Hrvatskoj, što sam ja sve nijekao jer nije bila istina. Također me je pitao tko su moji vanjski suradnici. Nakon što sam rekao da nisam imao nikakve suradnike on mi je zaprijetio da će me predati Mudžahedinima, da ne može slušati moje laži i vratio me u podrum bez batina.

Hranu smo dobivali vrlo rijetko - jedan dan bi je dobili, drugi dan ne bi. No, međutim od silnih batina nismo mogli ni to malo hrane što smo dobijali da jedemo, pa smo kruh odlagali u jednu vreću. Kasnije kad su batinanja bila nešto manja jeli smo i taj ustajali kruh jer drugog nije bilo. Naročit problem svima bilo je vršenje nužde. U podrumu je bila samo jedna kanta od oko 3-5 litara u kojoj smo obavljali nuždu. Kako nas je ponekad u prostoriji bilo i do 20 to su se urin i fekalije prelijevali preko te posude šireći nesnosan zadah u prostoriji, u kojoj inače nije bilo niti svjetla niti zraka. Podrum je bio do te mjere vlažan da bi zidovi bili mokri. Prozore smo morali držati zatvorene, jer bi vojnici pri povratku s ratišta (Muslimani) vrlo često kroz taj prostor znali zapucati, nakon što je jedan od zatočenika A.A. pokušao straži skrenuti pozornost od otvorenog prozora. Stražar DIZDAREVIĆ VEHID iz Vrselja kod Poljska je obećao da će on to srediti. No, međutim za desetak minuta došli su po A.A. i predali ga Muslimanima zatočenim u susjednoj prostoriji, zatočenim zbog odbijanja odlaska na ratište, da ga isprebijaju što su oni izuzetno "savjesno" i napravili. Kad su A.A. dovukli u našu prostoriju zadali su nam pred našim očima preko 100 udaraca drvenom palicom, dok je A.A. bespomoćno ležao na tlu. Jedan od onih koji su ga tukli fotografirao ga je. Vršenje nužde je bio naročit problem po mene s obzirom da imam trajni infekciju uretera, što podrazumijeva često i bolno mokrenje. Od posljedica batinanja 5 danaza redom mokrio sam krv. Izbjegavao sam koliko god sam mogao piti vodu i jesti hranu kako bi što rijeđe morao vršiti nuždu. Dodatni problem je bio što se za hranu i vodu i vršenje nužde uvijek moralo obratiti stražarima, što je njima bio dodatni povod za nova batinanja. S obzirom na prirodu moje bolesti tjelesna higijena je nešto što je čini snošljivom, no međutim 75 dana nisam se niti presvukao, niti okupao. Moji "isljednici" su znali za to jer su imali uvid u moju medicinsku dokumentaciju. Tražio sam da me pregledaju liječnici, no tom mom zahtjevu nikad nije bilo udovoljeno. Spavali smo na drvenim paletama s obzirom na veliki pritok Hrvata zatočenika kroz ovu prostoriju. Vrlo često nije bilo dovoljno mjesta na tim paletama, pa su ljudi na paletama spavali na smjenu, jer je pod bio betonski i vrlo vlažan.

Ispitivanje se vršilo isključivo noću čime su nam razbili potpuno bioritam, pa je boravak u ovim prostorijama i u ovim okolnostima bivao psihički sve neizdržljiviji. Kako bi zatomili krike ljude koji su bivali mučeni, na razglas su puštali nesnošljivo bučnu "Arapsku muziku". Naročit metod mučenja bilo je učenje arapskih pjesama i molitava. Moje isljednike naročito je mučilo to što ja nisam poznavao velik broj ljudi, niti su ljudi previše poznavali mene jer sam u Zenicu poradi zaposlenja pristigao u srpnju 1991. godine, pa je njih to navodilo na zaključak da sam ja neka misteriozna osoba s misterioznim zadacima, ili im je takvo izmišljanje bila zgodna prilika za sve torture koje su vršili nad mnom. U jednom momentu ISIĆ JASMIN nakon što me je oborio i nogama mi skočio na prsa rekao je da mu je dosta mojih laži i da za mene ima "domaći zadatak" o čijem rješenju će zavisiti moj život. Dao mi je papir na kojem je bilo ispisano 10 pitanja u kojima oni traže odgovore na ista već postavljena pitanja. Naprimjer, tko su mi moji prvi suradnici među Hrvatima, koje sam Muslimane iz vojnih i policijskih struktura zavrbovao za svoje suradnike, da li poznajem ove ili one ljude, da li sam išao na obuku u Hrvatsku i gdje mi se nalazi brat. Postavljena pitanja su kod mene izazivala brojne dileme, jer sam znao da će moji stvarni ili izmišljeni odgovori prouzročiti određene posljedice po mene ili po druge Hrvate. Kako na većinu upita u istinu nisam znao odgovore a po dosadašnjem ispitivanju bilo mi je jasno da u to neću moći uvjeriti moje isljednike, te sam bio prinuđen se konzultirati sa ostalim zatočenim Hrvatima. Uz njihovu pomoć složio sam odgovore gdje su se spominjala i određena imena, ali u glavnom ljudi koji su bili već ubijeni ili su već na teritoriju pod kontrolom HVO. Također sam im odgovorio da mi se brat nalazi ili u Vitezu ili u Busovaći. Nakon što sam im predao papir s odgovorima više me nisu ispitivali ni odvodili. Tako je prošlo mojih prvih 10-tak dana. U naredna 2-3 dana nisu me više ispitivali ali si jednog dana ispraznili kompletnu prostoriju od hrvatskih zatočenika koje su odveli u meni nepoznatom pravcu. Ostali smo ja i P.P. po nacionalnosti Srbin i punac od Z.Z. U vremenu mog boravka u Muzičkoj školi u prostoriji u kojoj sam se ja nalazio (bile su još tri prostorije u Muzičkoj školi gdje su naši ljudi bili zatvoreni) prodefiliralo je što ja znam oko 47 Hrvata, s različitim vremenom boravka u toj prostoriji. Također je bio i različit tretman ljudi - nikome nije bilo ni malo lako, ali nekima je bilo stravično teško. Sjećam se jednog krhkog mladića kojem ne znam ime, uvukli smrvljena u prostoriju, nastavili su ga tući i pred nama do te mjere da se je raspala "zastavina" automatska puška raspala od siline kojom su ga tukli. Naročito se po okrutnosti isticao jedan stražar koji je nosio naočale, imao je falično oko (vjerojatno je bio ranjen ili tako nešto).

Nakon što su prosudili da taj mladić ne može ostati živ iznijeli su ga i više ne znam ništa o njegovoj sudbini. Znam samo da je taj siroti mladić iz hrvatskog naselja Brist. Naročito teško bili su tuženi A.A., ugledni civil iz Vjetrenica, S.S. pripadnik HVO, B.B. sa svojim sinom. Kad su bila batinanja pred nama mi smo nastojali da ničim ne izazovemo svoje mučitelje. Jedne prilike su me izveli pred zgradu gdje je bila raka koju je iskopao K.K. i rekli su mi da je to moj grob, u koliko ne budem dovoljno kooperativan. Z.Z., kojeg su strašno puno tukli, jedne prilike je stražar pitao da li bi mu bilo žao da ga zakolje, na što je MANDIĆ koji je već bio sav izgubljen od silnih batina, rekao da ne bi. Stražar mu je potom velikim vojničkim "Bowie" nožom odsjekao okovratnik na košulji, koja je i onako sva krvava i poderana, a potom ga zarezao tim istim nožem po vratu.

5. lipnja 1993. godine svi zatočenici odvedeni su u meni nepoznatom pravcu, osim mene i D.D. Isti dan su mene i D.D. odveli u potkrovlje Muzičke škole u prostoriji dimenzije 2 x 2 metra u kojoj je bila neka užasno prljava spužva i jedan deka za nas dvojicu, nismo imali posude za nuždu, niti bilo svjetlosti. Ponekad su nam znali donijeti i hranu. U susjednoj prostoriji oni su obavljali muslimanske vjerske obrede. U tih tjedan dana koliko smo u potkrovlju bili zatočeni, ja sam u par navrata išao čistiti njihove WC-e i u tim prilikama sreo sam i nekoliko "ARAPSKIH DRŽAVLJANA" koji su bili u civilu. Svi su od reda nosili brade i komunicirali na arapskom, a i sve radnje i kompletan dnevni ritam održavao se i bio je "arapskim". Na vratima sobe u kojoj su obavljali molitvu pisalo je flomasterom napisano na latiničnom pismom "HEZBOLAH". Na tom istom papiru na vratima bilo je napisano još nešto na arapskim pismom. U samoj molitvenoj prostoriji na zidovima se nalazilo dosta fotografija sa arapskim molitvenim motivima. Moram pripomenuti da su svi zatvorenici po dolasku u Muzičku školu bili temeljito opljačkani, a uzeli su nam čak i cipele pa i donji veš, tako da je većina hrvatskih zatočenika bila bosa. Htio bi svakako spomenuti neke momente vezane uz rad međunarodnih humanitarnih organa. Negdje po 20-tom danu mog boravka u Muzičkoj školi u jednom trenutku stražari su ispraznili naše prostorije, što je i do tada bila praksa smo što ja nisam znao smisao. Radilo se o tome da su najavljeni Evropski promatrači TIBO (Thibean) koji je Francuz i sa njim je bila prevoditeljica koja se meni predstavila kao SLAVICA, što je mene navelo na zaključak da je riječ o Hrvatici, pa sam se odvažio odgovoriti o stravičnim torturama kojima su izloženi Hrvati zatočeni u Muzičkoj školi. Kasnije sam zaključio da je moja procjena bila pogrešna, jer sam doznao da je prevoditeljica Muslimanka po imenu Senada. Ta prevoditeljica je bila visoka 1.60 cm. sa kratkom crnom kosom sa razdiobom, tamnije puti. Pravo ime od ove prevoditeljice koja se lažno predstavila saznao sam od jedne svoje prijateljice kojoj je ta SENADA i donijela vijest o mjestu na kojem sam zatočen. Moj navod o podvali muslimanske prevoditeljice moguće je u Evropskoj promatračkoj misije s obzirom da se taj posjet dogodio točno 20-tog dana po mom uhićenju. >Uhićen sam 19.04.1993. godine. Nakon što sam gospodinu Tibou prezentirao sve jade hrvatskih zatočenika on mi je uzvratio: "Nije to ništa što vaši rade Muslimanima" i po toj njegovoj reakciji shvatio sam da on nije došao kao netko tko će mi pomoći. Kad sam se vratio u našu prostoriju tamo su već bili i ostali zatočenici, dosada sklonjeni od Evropskih promatrača. Kada su doznali da sam razgovarao sa gospodinom Tibom bili su vidno deprimirani, jer oni su bili sklonjeni i nisu imali prilike razgovarati, pa su dakle bili sigurni da oni kao zatočenici nisu registrirani ni od kakve međunarodne organizacije, pa su im samim time i šanse za preživljavanje znatno manje. Istog dana dobio sam ponajveće batine od kad sam bio zatočen u školi. Napominjem da su to bile prve batine nakon možda 10-tak dana ničim izazvane i bez ikakvog ispitivanja koje je uobičajeno prethodilo batinanju. Također napominjem da nitko od drugih zatvorenika nije dobio batina, a mene su stražari neposredno prije razgovora sa gospodinom Tibeom upozorili da će me ubiti u koliko budem govorio išta o stvarnom stanju u školi. Sve to ukazuje da je prevoditeljica SENADA Muslimanka, na tom razgovoru sa mnom sve ove stvari protivno međunarodno humanitarnom pravu prenijela mojim muslimanskim mučiteljima. Nažalost, isto iskustvo s muslimanskim prevodiocima imali su kasnije i drugi brojni hrvatski zatočenici. Ponovo se vraćam na kronologiju zatočeničkih događanja. 13. lipnja 1993. godine napokon su nas oslobodili zatočeništva iz potkrovlja i prebacili nas u jednu garažu u Tetovu. Ta garaža je bila prepuna smeća i ja sam pretpostavljao da će nas vjerojatno ubiti. Međutim, u toku dana dolazili su nam mještani upućujući nam razne pogrde i prijeteći da će nas ubiti. Neshvatljiva mi je količina mržnje koju su tom priliko iskazivali. Na večer su nam priopćili da nas odvode u KP dom. Kad smo došli u KP dom odveli su me u samicu. Krevet je bio na zidu a mogao sam se pokriti jednom dekom, danju sam smio sjediti i hodati, a na krevetu sam mogao biti jedino noću zbog silnih bolova izazvanih uretrom. Noću najčešće spavao bih kad bi mi to bolovi dopuštavali. U prvih 8 dana nisam dobio kruha. Dva puta dnevno donosili bi mi kašu u kojoj je plivalo neko zrno graha ili riže. Svi su se ponašali kao da ne postojim. S obzirom da mi je brat u ovom istom KP domu radio kao stražar 15 godina i sa ljudima koji su između ostalog istraživali i pred mojom ćelijom, a neke od njih sam i sam poznavao pokušao sam nekako stupiti sa njime u kontakt ne bi li izmolio makar kupanje, brijanje, ili da mi prenese informaciju majci. BILIĆ EDINA nadzornika straže molio sam da dojavi majci gdje sam. Rekao mi je da za mene ne može i ne smije ništa učiniti, jer za mene nitko ne smije i ne znati. AHMIĆ SIRAĐA poznanika iz Lokvina molio sam da mi omogući da se makar u hladnoj vodi operem. Odveo me je do jednog korita i dao mi sapun i hladne vode. Na tjemenu glave mi se uhvatila tjemenjača pola centimetra i nikako to hladnom vodom nisam uspijevao istrljati, a slično je bilo i po cijelom tijelu. Tom prilikom otpalo mi je užasno puno kose, što me je dodatno ojadilo i deprimiralo. Nakon toga AHMIĆ SIRAĐ se više nije pojavljivao u mojoj blizini, a tako su micani i svi drugi koji su mi učinili i najbezazleniju uslugu. Ovo kupanje je inače moje prvo kupanje nakon 75 dana. Užasna depresija silila me ja da od kreveta naoštrim poklopac od konzerve i počeo sam se pripremati za samoubojstvo rezanjem žila. Po dolasku u KP dom Zenica i po ulasku u samicu upozoren sam da ne smijem koristiti prozor na ćeliji, jer ću u suprotnom biti kažnjen batinama. Kako sam cijelo vrijeme svog boravka čuo glasove kroz taj prozor i kako sam vidio da još dugo neću moći podnijeti ovakovo stanje, to sam bez obzira na moguću cijenu odlučio potražiti slamku spasa na tom prozoru. Prilikom šetnje zatvorenika po krugu kroz taj prozor prepoznao sam H.H. jednog od zapovjednika HVO, te sam pokušao stupiti u kontakt sa njim. To je bilo vrlo teško jer sam ja bio zarastao u bradu i imao vrlo dugu kosu, osim na dijelovima gdje mi upramenovima nije opala. Uz to mogao sam ga sa prozora vidjeti u vrlo kratkom dijelu zatvoreničkog kruga. Naša komunikacija usprkos prijetnjama stržara za koje mi je već bilo sasvim svejedno potrajala je nekoliko dana dok mu nisam objasnio tko sam i kakvoj sam poziciji. Valja pomenuti da sam kao pripadnik HVO- bio smješten u civilnom dijelu zatvora i to samo kao broj, tako da me u eventualnim posjetama vojničkom dijelu zatvora međunarodne organizacije nisu mogle registrirati.

Već spominjani susjed Musliman BILIĆ EDIN je ipak otišao do moje majke, obavjestio je o mome stanju i ishodio meni nužne lijekove i sedative i majčinu posjetu. Kad mi je majka došla s obzirom na moje psihičko i fizičko stanje te na zapušten izgled nije me uopće mogla prepoznati. Koliko god mi je bilo drago vidjeti majku, toliko je to i istodobno bilo teško, jer sam vidio koliko je i ona pri tom stradala, a uz to u meni se pobudila nada koja me je činila sve nestrpljivijim i svakim danom sve teže sam podnosio boravak u samici. Mišići su mi već atrofirali, a prilikom jednog pokušaja da H.H. dadem do znanja da sam živ, u ćeliju je upao stražar KARAMIJA VEHID iz Kaknja, oborio me za zid i teško nanio ozljede po glavi. Istodobno zbog problema sa ureterom pogoršalo mi se opće zdravstveno stanje, otpočela je neizdržljiva bol u nogama, leđima, a odrazilo se to i na srce. Moja agonija dokinuta je 05.rujna 1993. godine kada sam bio razmjenjen. Pošto nisam mogao hodati, brat me je uz pomoć sumještana u Busovaču donio na rukama. Za kraj ovog iskaza pobrajat ću po sjećanju imena Hrvata koji su prošli muke slične mojima, ali i imena mučitelja Muslimana koje sam prepoznao i kojih se sjećam;
Popis Hrvata koje sam sretao u zatočeništvu (a kojih se sjećam):

1. Prof. I. B.
2. I.V.
3. Š.F.
4. Š.A.
5. V.A.
6. R.K.
7. R.M.
8. otac R.M.
9. brat R.M.
1
0.dvojica rođaka od ovih R.-a
11.Z.R., pok. otac R.M.
12.Š.M.
13.G.D.
14 G.D.
15.T.Z.
16.J. D.
17.Č.N. (srbin)
18.B. I.
19.B. J.
20.B. I.
21.P. J.
22.S.H.
23.Č. K.
24.V. A.
25.M.A.
26.L.P.
27.otac L. P.
28.J. J. (mlađi)
29.J. F.
30.G.B. (Srbin)

Muslimani koji su odgovorni za smrt mnogih Hrvata u okrugu Zenice:

1. ISIĆ JASMIN
2. PIJANIĆ MENSUR
3. PERENDA BESIM (Šukrija)
4. TALIĆ NESIB
5. DIZDAREVIĆ VEHID
6. AVDIĆ FARUK
7. PAŠANOVIĆ HAJDAR
8. KARALIĆ JUSUF
9. DELABIĆ NAHID
10.OSMANOVIĆ SMAJO
11.SARAJLIĆ SAHUDIN
12.KARALIĆ FUAD
13.DRAGILOVIĆ NESIB
14.ĐULAN HAJRUDIN
15.OSMANOVIĆ SEJDO
16.Efendija EMIR Mahmutefendija KARALIĆ glavni za ove ekstreme
17.ŠETA JUSUF (upravnik doma ispred 7 muslim.)
18.PATKOVIĆ ŠERIF
Iskaz dajem dobrovoljno i potpisom svojim svjedočim autentičnost i povjerljivost na svakoj stranici.

Zatvor Zenica (potvrđen od UN i ICRC)

Muzička škola (potvrđen od UN i ICRC)
Stadion Bila
Rudnik
Tvornica
Bolnica
Škola
Vojni Zatvor
It_is_a_Leclerc

#466 Re: Zenica tokom rata

Post by It_is_a_Leclerc »

Ne postoji nikakav ozbiljan dokument, pravosnažna presuda da nam ovo potkrijepi (piskaranja opskurnih portalčića u stilu - postoje dokazi, prema iskazima zaštićenog svjedoka, evo inicijala nekih ljudi, to nisu) ? Mogu i ja napisati da prema iskazima nekih svjedoka Petar Pan živi u Jelahu, a da postoje dokazi kako je Friedrich Nitschze sifilis fasovao u Pazariću, ali džaba ti kad ih ne mogu iznijeti :)

Da se odmah ogradim..U ratu je bilo nečasnih postupaka pojedinaca iz Armije R BiH, ali su oni bili na nivou ekscesa, a nikako na nivou udruženog zločinačkog poduhvata, što su potvrdili i svi relevantni sudovi svijeta.
Sherlock_Holmes

#467 Re: Zenica tokom rata

Post by Sherlock_Holmes »

It_is_a_Leclerc wrote:Ne postoji nikakav ozbiljan dokument, pravosnažna presuda da nam ovo potkrijepi (piskaranja opskurnih portalčića u stilu - postoje dokazi, prema iskazima zaštićenog svjedoka, evo inicijala nekih ljudi, to nisu) ? Mogu i ja napisati da prema iskazima nekih svjedoka Petar Pan živi u Jelahu, a da postoje dokazi kako je Friedrich Nitschze sifilis fasovao u Pazariću, ali džaba ti kad ih ne mogu iznijeti :)

Da se odmah ogradim..U ratu je bilo nečasnih postupaka pojedinaca iz Armije R BiH, ali su oni bili na nivou ekscesa, a nikako na nivou udruženog zločinačkog poduhvata, što su potvrdili i svi relevantni sudovi svijeta.
To me najviše i zbunjuje.
Za ovo na kraju se slažem.
It_is_a_Leclerc

#468 Re: Zenica tokom rata

Post by It_is_a_Leclerc »

Sherlock_Holmes wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Ne postoji nikakav ozbiljan dokument, pravosnažna presuda da nam ovo potkrijepi (piskaranja opskurnih portalčića u stilu - postoje dokazi, prema iskazima zaštićenog svjedoka, evo inicijala nekih ljudi, to nisu) ? Mogu i ja napisati da prema iskazima nekih svjedoka Petar Pan živi u Jelahu, a da postoje dokazi kako je Friedrich Nitschze sifilis fasovao u Pazariću, ali džaba ti kad ih ne mogu iznijeti :)

To me najviše i zbunjuje.
Za ovo na kraju se slažem.
O čemu nema pravosnažne presude, to se nije ni desilo. I time treba zatvoriti sve teme o tome.
atheist

#469 Re: Zenica tokom rata

Post by atheist »

"Ravna linija smrti" redakcije 60 minuta je zapravo jedini dokumentarac o ratnim dešavanjima u Zenici. Moglo je su tu naravno još mnogo toga dodati, ali i ono što je urađeno je mnogo (s obzirom na nedostatak dokumentacija iz tog vremena).

Na youtube-u postoji par ratnih snimaka, ali mislim da ih postoji još mnogo koji nisu nigdje objavljeni.

Ne bih da ponavljam rečeno (mnogi su prepričali neka dešavanja iz prve ili druge ruke). Bilo je mnogo anegdota i mnogo ljudi koji su tada prolazili kroz Zenicu. Gledajući sa današnje distance, nekako se činilo da smo kao neka pozornica, i loša pozorišna predstava za ostatak svijeta.

Nekada 94' u školu Sestre Ditrih je došla Christian Amanpour, ratna novinarka CNN-a, koja je dobila sijaset nagrada za izvještavanje iz BiH. Danas ta njena posjeta izgleda baš kao dio neke pozorišne predstave. Koliko se sjećam, ta posjeta je bila usputna - jer vraćala se iz Viteza, i vjerovatno joj je falilo srceparajućih i lešinarskih scena sa djecom, pa je svratila u školu. Pokušavao sam godinama taj izvještaj naći na netu (čak sam i nju kontaktirao i njenu redakciju) ali bezuspješno.

Ono što nije pomenuto na samoj temi (a zanimljivo je) je sam paralelni život koji se odvijao u Zenici tada. U kinu 29. novembar su recimo bila značajna (za tadašnje vrijeme) okupljanja zeničkih repera (Double Two, Alfa 7, Gluho Doba ...). Labud je u Šenu imao poletarac ujutru u 11, a navečer je bio Labud Music Top Show party.

Ne znam da li mi se čini, ali tada je bilo više elana u stvaranju kakvih takvih događaja, nego što ih je danas u miru. Nismo imali šta jesti, gađali su nas granatama, tjerali na ratišta, grad je bio pun izbjeglica - ali opet, svi su se opirali opštem haosu.

U svakom slučaju, možda je prerano pisati historiju tih događaja jer je historija danas politika i ništa više. Znam samo da je prilično iritantno čitati po raznoraznim forumima o etničkom čišćenju u Zenici (gdje još fali samo ona priča o logoru na Bilinom Polju) i prokletim arapima (ko biva, bilo ih je oko 3 miliona u gradu gdje je šerijat bio na snazi).

A u ratu je bilo ipak malo bolje, nego li je danas, jer zapravo je najviše ljudi otišlo nakon rata - što je uveliko promjenilo demografsku sliku grada, te sve ono što se danas dešava na ulicama Zenice.
Eborg

#470 Re: Zenica tokom rata

Post by Eborg »

Ima dosta tih ratnih snimaka vezanih za muziku na temi Dubioze Kolektiv.
atheist

#471 Re: Zenica tokom rata

Post by atheist »

Eborg wrote:Ima dosta tih ratnih snimaka vezanih za muziku na temi Dubioze Kolektiv.
Nema baš dosta. Ima jedan dio iz 29 novembra, i nešto malo sa ceste.

Nema nigdje Šena, a nema ni poletaraca iz Lincnerovog objekta 92' (na ćošku stare čaršije).

Nema ni haustorskih mini koncerata.
Eborg

#472 Re: Zenica tokom rata

Post by Eborg »

Sjećam se posjete Alije Izetbegovića Zenici, bio je "doček" pred "Bosankom", prošao je glavnom ulicom i mahao ljudima na prostoru današnjeg video-ekrana, čini mi se u 17:00 h.

Je li to moguće da je to ovo ili je bilo više "oficijelnih" posjeta Zenici?
U Zenici je 11. jula 1995. godine, u poslijepodnevnim satima, odrzana redovna 37. sjednica Izvrsnog odbora SDA BiH i zasjedanje Kluba poslanika SDA BiH (Bosnjaka) u Skupstini Republike/Federacije BiH, na kojima je ucestvovalo cjelokupno drzavno, vojno i politicko rukovodstvo, izuzev dr. Harisa Silajdzica, predsjednika Vlade BiH, i Muhameda Sacirbegovica, ministra vanjskih poslova Vlade BiH. U arhivi Stranke demokratske akcije, pod brojem 03/3-011-1247/95 ostalo je zabiljezeno da je 11. jula 1995. godine Izvrsni odbor SDA BiH razmatrao pitanje kandidiranja vrsioca duznosti potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i clana Predsjednistva Republike BiH i donio zakljucak: "Izvrsni odbor SDA predlaze da se na mjesto v.d. potpredsjednika Federacije i clana Predsjednistva Republike BiH imenuje Edhem Bicakcic, potpredsjednik SDA, do povratka dr. Ejuba Ganica na tu duznost. Ustavni osnov za ovu zamjenu definisat ce se naknadno". Za sjednicu Kluba poslanika SDA BiH (Bosnjaka) u Skupstini Republike/Federacije BiH, koja je potom odrzana u kasnim poslijepodnevnim satima, predlozene su dvije tacke dnevnog reda. Prva je bila prijedlog Izvrsnog odbora SDA o kandidiranju Edhema Bicakcica za v.d. potpredsjednika Federacije i clana Predsjednistva BiH, a druga rasprava o aktuelnoj politickoj i vojnoj situaciji.

15:30 - 16:00, Zenica: Prijedlog Izvrsnog odbora SDA obrazlozio je Alija Izetbegovic, predsjednik SDA i predsjednik Predsjednistva Republike BiH. Izetbegovic je podsjetio da je Ejup Ganic onemogucen da radi nakon saobracajne nesrece, ali da ozdravljenje napreduje dobro i da ce ponovo preuzeti ove duznosti kad se oporavi. Problem zamjene, naglasio je Izetbegovic, ima politicku i pravnu dimenziju. Ustavom nije rijeseno pitanje na koji se nacin regulira vrsenje duznosti u ovakvom slucaju, kada je covjek ziv ali onesposobljen na duzi rok. Politicka dimenzija problema je odgovor na pitanje ko treba da ga zamijeni. Izetbegovic je objasnio da se Izvrsni odbor SDA BiH jednoglasno odlucio za inzinjera Bicakcica, kao potpredsjednika SDA, poslanika u Skupstini BiH i direktora Elektroprivrede BiH. Razlozi za takvu odluku su njegov politicki rejting i ocjena da je on covjek koji Ganica moze odmah zamijeniti. Kao pravnu dimenziju problema, Izetbegovic je predstavio dilemu da li je ovo imenovanje na Klubu definitivno ili treba ici i na Skupstinu, da li se imenuje samo za potpredsjednika Federacije ili za sve Ganiceve funkcije. Izetbegovic je procijenio da je odluka Kluba neophodna, ali da ce biti potrebna i odluka Skupstine. Ako se Hrvati sloze, a preliminarno postoji saglasnost, onda ce Bicakcic moci fakticki odmah preuzeti duznost. Predlozena je i odluka za zamjenu Ganica u Predsjednistvu, kao jedinom mjesovitom organu, ako Bosnjacima i Stranci bude nedostajao taj, Ganicev glas. Inicijativa Izvrsnog odbora SDA da se kao v.d. potpredsjednika Federacije i clan Predsjednistva imenuje Edhem Bicakcic, prihvacena je jednoglasno.
kongres

#473 Re: Zenica tokom rata

Post by kongres »

Ne bih pozelio nikome da je morao provesti i jedan ratni dan u toj ofucanoj kvaziurbanoj naseobini.Tamo je navodno bilo koncentrisano hiljadama prognanika sa podrucja centralne bosne a nesto i bosanske krajine.Muskarci (muhadziri izbjeglice i dosle)su bile mobilisane -nesto u 7 korpus a nesto u 7 muslimansku(vecina boraca-dosle).Ostatak protjeranog naroda je zavisio od humanitarne sadake koja bi im zapala kad se lokalne gazde namire i rasprodaju brasno ulje secer i ostalo.Sverc na sve strane(u po rata devize devize kupujemo- pred pijacom).Policije hiljadama kao i logisticara-pijacnim danom grad prepun ljudi-sve omladina-a ko biva mobilizacija vazi za sve-moj k.Arapskih humanitarnih organizacija na svakom cosku-humanitarne nigdje-ilahije kaside selami na sve strane-morala i vjere nigdje.Nije mi se svidjala kao grad ni prije rata a u toku rata je bila nocna mora-iz komunistickih udarnih cizama skok u demokratsko vjerske cipelice.PIsem iz vlastitog iskustva i to ne mnogo bolje je da ne bih povrijedio niciju ljubav prema gradu koji stvarno mogu voljeti samo oni koji su tamo rodjeni. :cry:
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#474 Re: Zenica tokom rata

Post by anthraxQ »

kongres wrote:Ne bih pozelio nikome da je morao provesti i jedan ratni dan u toj ofucanoj kvaziurbanoj naseobini.Tamo je navodno bilo koncentrisano hiljadama prognanika sa podrucja centralne bosne a nesto i bosanske krajine.Muskarci (muhadziri izbjeglice i dosle)su bile mobilisane -nesto u 7 korpus a nesto u 7 muslimansku(vecina boraca-dosle).Ostatak protjeranog naroda je zavisio od humanitarne sadake koja bi im zapala kad se lokalne gazde namire i rasprodaju brasno ulje secer i ostalo.Sverc na sve strane(u po rata devize devize kupujemo- pred pijacom).Policije hiljadama kao i logisticara-pijacnim danom grad prepun ljudi-sve omladina-a ko biva mobilizacija vazi za sve-moj k.Arapskih humanitarnih organizacija na svakom cosku-humanitarne nigdje-ilahije kaside selami na sve strane-morala i vjere nigdje.Nije mi se svidjala kao grad ni prije rata a u toku rata je bila nocna mora-iz komunistickih udarnih cizama skok u demokratsko vjerske cipelice.PIsem iz vlastitog iskustva i to ne mnogo bolje je da ne bih povrijedio niciju ljubav prema gradu koji stvarno mogu voljeti samo oni koji su tamo rodjeni. :cry:

reci nam nesto o sebi ...

odakle si ti, otkud u Zenici?
kongres

#475 Re: Zenica tokom rata

Post by kongres »

anthraxQ wrote:
kongres wrote:Ne bih pozelio nikome da je morao provesti i jedan ratni dan u toj ofucanoj kvaziurbanoj naseobini.Tamo je navodno bilo koncentrisano hiljadama prognanika sa podrucja centralne bosne a nesto i bosanske krajine.Muskarci (muhadziri izbjeglice i dosle)su bile mobilisane -nesto u 7 korpus a nesto u 7 muslimansku(vecina boraca-dosle).Ostatak protjeranog naroda je zavisio od humanitarne sadake koja bi im zapala kad se lokalne gazde namire i rasprodaju brasno ulje secer i ostalo.Sverc na sve strane(u po rata devize devize kupujemo- pred pijacom).Policije hiljadama kao i logisticara-pijacnim danom grad prepun ljudi-sve omladina-a ko biva mobilizacija vazi za sve-moj k.Arapskih humanitarnih organizacija na svakom cosku-humanitarne nigdje-ilahije kaside selami na sve strane-morala i vjere nigdje.Nije mi se svidjala kao grad ni prije rata a u toku rata je bila nocna mora-iz komunistickih udarnih cizama skok u demokratsko vjerske cipelice.PIsem iz vlastitog iskustva i to ne mnogo bolje je da ne bih povrijedio niciju ljubav prema gradu koji stvarno mogu voljeti samo oni koji su tamo rodjeni. :cry:

reci nam nesto o sebi ...

odakle si ti, otkud u Zenici?
razumijem tvoju znatizelju ali je bolje da ne govorim i ne pisem previse o svemu tome-sticaj okolnosti a jako dobro poznajem taj grad bar u toku rata(neka tako i ostane-kome je bila dobra neka je kome nije valjala nadam se da je uspio naci mjesto pod suncem na drugome mjestu-mene je naucila i na tome joj hvala-hebes patriotizam bez profita)
Post Reply