Oj, hoćel meni iko objasnit onu zbrku s jajima.
Otkud mi onaj genitiv jednine umjesto akuzativa množine ili bar akuzativa jednine...
a znam padeže, titami...
ma reko bih ti nešto, al neću ipak ozbiljna je tema¤ jelena ¤ wrote:![]()
![]()
Oj, hoćel meni iko objasnit onu zbrku s jajima.![]()
Otkud mi onaj genitiv jednine umjesto akuzativa množine ili bar akuzativa jednine...![]()
a znam padeže, titami...umutim dva/tri/četiri jajeta!
Za svaki slučaj:mad_max_ba wrote:ma reko bih ti nešto, al neću ipak ozbiljna je tema![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
pa pravilno je oboje: jaja i jajeta¤ jelena ¤ wrote:![]()
![]()
Oj, hoćel meni iko objasnit onu zbrku s jajima.![]()
Otkud mi onaj genitiv jednine umjesto akuzativa množine ili bar akuzativa jednine...![]()
a znam padeže, titami...umutim dva/tri/četiri jajeta!
Ma ludilo, niđe logike...množina, a oblici jednine.Connaisseur Karlin wrote:
pa pravilno je oboje: jaja i jajetaako moze cetiri jajeta , ma moze i pet jejeta umjesto pet jaja
![]()
Meni se dopada sljedece objasnjenje:
U brašno dodati dva jaja.
Celu smesu umutiti sa dva jajeta.
Ali jajce je najbolji izraz
crno-bijela (haljina..crna i bijela kao jasno odvojene boje na haljini), u slučaju kada svaki član čuva svoje značenje..nijedan nije dopuna ili odredba drugog, polusloženice.¤ jelena ¤ wrote:
A kako se piše kad je nešto npr. crne i bijele boje ili svijetlo plave boje...
je li crno-bijelo ili crnobijelo, svijetlo-plavo ili svijetloplavo? I zašto je tako, a nije nako?
aha,cak se i pita sa jajima i pavlakom,zove JAJARA¤ jelena ¤ wrote:Ma ludilo, niđe logike...množina, a oblici jednine.Connaisseur Karlin wrote:
pa pravilno je oboje: jaja i jajetaako moze cetiri jajeta , ma moze i pet jejeta umjesto pet jaja
![]()
Meni se dopada sljedece objasnjenje:
U brašno dodati dva jaja.
Celu smesu umutiti sa dva jajeta.
Ali jajce je najbolji izraz
Sve nam se to sveti onaj dual, što smo ga išćerali iz jezika.
Aha, ako su dvije različite boje, onda ide crtica, a ako je nijansa jedne boje, onda ide spojeno.lmo wrote:crno-bijela (haljina..crna i bijela kao jasno odvojene boje na haljini), u slučaju kada svaki član čuva svoje značenje..nijedan nije dopuna ili odredba drugog, polusloženice.¤ jelena ¤ wrote:
je li crno-bijelo ili crnobijelo, svijetlo-plavo ili svijetloplavo? I zašto je tako, a nije nako?
a pridjevi nastali čistim slaganjem riječi u naporednom odnosu pišu se sastavljeno,nsvijetloplavo (nebo ..u toj jednoj nijansi plave)
e tako je formulisano pravilo, a poštujemo li ga...haj' ga znaj
ma nije tako, moze i crnobijelo i crno-bijelo, ovisi na sta se misli¤ jelena ¤ wrote:Aha, ako su dvije različite boje, onda ide crtica, a ako je nijansa jedne boje, onda ide spojeno.lmo wrote:crno-bijela (haljina..crna i bijela kao jasno odvojene boje na haljini), u slučaju kada svaki član čuva svoje značenje..nijedan nije dopuna ili odredba drugog, polusloženice.¤ jelena ¤ wrote:
a pridjevi nastali čistim slaganjem riječi u naporednom odnosu pišu se sastavljeno,nsvijetloplavo (nebo ..u toj jednoj nijansi plave)
e tako je formulisano pravilo, a poštujemo li ga...haj' ga znaj
Hvala.
Meni se čini da je ovako, da ne može i jedno i drugo, ali nije isključeno da griješim.plain vanilla wrote:
ma nije tako, moze i crnobijelo i crno-bijelo, ovisi na sta se misli
objasnila/objasnio je lmo
zapravo si vjerovatno u pravu¤ jelena ¤ wrote:Meni se čini da je ovako, da ne može i jedno i drugo, ali nije isključeno da griješim.plain vanilla wrote:
ma nije tako, moze i crnobijelo i crno-bijelo, ovisi na sta se misli
objasnila/objasnio je lmo
Ja ne znam ni jedan primjer u kojem se crno-bijelo može pisati spojeno. Koji je to slučaj u kojem ta dva člana u opisu nečega ne čuvaju svoje značenje?
Bilo bi jasnije kada bismo dobili primjer i za jednu i za drugu varijantu pisanja, ako su ispravne obje u slučaju različitih boja.
¤ jelena ¤ wrote:A kad se kaže Skok, to ti je isto ko kad kažeš Škaljić - nema greške i mirno spavaj.![]()
![]()
Zeznuta su ta pravila sa kojima nisi načisto jer zavise od konteksta i zasnovana su na jezičkom osjećaju... po principu:plain vanilla wrote:zapravo si vjerovatno u pravu
prenijelo me nesto, izgleda
pa, zapravo nije¤ jelena ¤ wrote:
Zeznuta su ta pravila sa kojima nisi načisto jer zavise od konteksta i zasnovana su na jezičkom osjećaju... po principu:
ako se značenje ovo, onda ovako...
To nikad ne fercera kako bi trebalo i uvijek se masovno griješi - kao po pravilu.![]()
Npr. postoji tamo neka oblast ekonomije koja se zove politička ekonomija (što neko ko nije ekonomista uopšte ne mora znati i najčešće ne zna)
e, sad...ako se govori o nečemu što se tiče te oblasti, onda se pridjev uz to nešto, npr. imenicu pitanja, piše spojeno...političkoekonomska pitanja.
Ali, ako se govori uporedo o političkim i ekonomskim pitanjima, dakle nečemu što se tiče politike i ekonomije, kao zasebnih oblasti, onda se pridjev uz imenicu pitanja, u tom slučaju, piše sa crticom kao polusloženica: političko-ekonomska pitanja.
I sve to zvuči logično i fino kad se ovako objasni, ali nije nimalo lako sa sigurnošću primijeniti u pisanju.
Pretpostavljam da te tako nešto prenijelo.
To što si rekla jeste logično, primjer je dobar i donekle je u skladu i sa mojim jezičkim osjećanjem, jer...plain vanilla wrote:
pa, zapravo nije![]()
Koliko se sjecam, u skoli smo ucili pravilo koje je prethodno forumas naveo. Dakle, ako su boje jasno razgranicene, onda je s crticom, ako nije tako onda bez.
To bi znacilo da je recimo dres Juvenusa (crne i bijele pruge) zapravo crno-bijeli, a kad govorimo o starom filmu, onda bi trebao biti crnobijeli film.S obzirom da nisam nasla potvrdu za to, mislim da me prenijelo
To ti ga doje patlidžan ljubičasta¤ jelena ¤ wrote: plavoljubičasto (ovo jesu naizgled dvije različite boje, pa može i s crticom ako kontekst tako nalaže, ali ovako napisano odnosi se na jednu boju, ljubičastu, gdje nam ovo plavo samo bliže određuje nijansu te ljubičaste u kojoj ima više plave, nego crvene) ...itd.
E nije... narod kaje plavi patliđan, nači patliđan je plav.mad_max_ba wrote:To ti ga doje patlidžan ljubičasta¤ jelena ¤ wrote: plavoljubičasto (ovo jesu naizgled dvije različite boje, pa može i s crticom ako kontekst tako nalaže, ali ovako napisano odnosi se na jednu boju, ljubičastu, gdje nam ovo plavo samo bliže određuje nijansu te ljubičaste u kojoj ima više plave, nego crvene) ...itd.
-Tata, tata, koje je boje sljiva?¤ jelena ¤ wrote: E nije... narod kaje plavi patliđan, nači patliđan je plav.
...sat vremena kasnije...![]()
![]()
edit: joj, jeste.
Odlican.plain vanilla wrote:-Tata, tata, koje je boje sljiva?¤ jelena ¤ wrote: E nije... narod kaje plavi patliđan, nači patliđan je plav.
...sat vremena kasnije...![]()
![]()
edit: joj, jeste.
-Plave, sine.
-A, zasto je ona sljiva crvena?
-Pa zato sto je zelena!