Nemoguce je nabrojati sve ugledne Bosnjake nekomuniste,premalen je ovaj forum za to. Osim toga jebes covjeka ako nije komunista. Bosanski muslimani su izasli sa prijedlogom da se na popisu 71 izadze sa nazivom Muslimani,nisu izasli Kinezi,sada da li su predlagaci bili komunisti ili ne,to je svejedno jer je to PRVI i najveci korak u nacionalnom osvjestenju bosanskih muslimana,koji su dotada bili iskljucivo islamska amforna masa bez nacionalne svijesti i organizacije. Zalosno je da neko u svojoj nacionalnoj mrznji ne zna da je Italija kapitulirala 1943. Poslije kapitulacije Italije,partizani su okrupnjali kao faktor i tada Velika Britanija a ne Sovjetski Savez zauzima Vis i predaje ga NOV,kao i daje komandu da Kraljevska Jugoslovenska avijacija i mornarica iz Egipta predze na Vis i stavi se pod komandu NOV. U januaru 44 'gerilici' NOV sa Spitfire-om odnose prvu zracnu pobjedu nad Njemcima u ratu. Osim prelaska cetnika u NOV,moramo pomenuti 13 SS diviziju Handzar,Hadziefendicevu legiju,Huskinu vojsku i sve seoske muslimanske milicije svi su oni 44/45 pored polumjeseca na kapu prisili i zvijezdu.sten_MK_II wrote:@"Smail Aga"
naprosto lazes, nabroji mi Bosnjake tj tadasnje Muslimane koji su bili ministri, direktori firmi, skola, univerziteta ili bilo cega a da nisu imali i partijsku knjizicu !U svim sferama zivota osim politike je bilo nekomunista koliko hoces. Pusti suplju.
nisu trazili bosanski muslimani, nego komunisticki poslusnici ( takodjer komunisti ) u tadasnjem sistemu...Naziv Muslimani sa velikim M su trazili bas oni Bosanski muslimani
kada ti decenijama ispiru mozak, onda nije ni cudo sto nemas svijest o svom nacionalnom identitetu..kada se zabrise svaki trag o tvom postojanju, tradiciji, vjeri, stradanjima kroz koja prolazis, i to planski sistematski i surovo, sta onda ocekivati drugo do li to sto si vec pomenuo..
nakon sto su partizani bila lutajuca gerilska sumska vojska sa par desetina hiljada vojnika, taj broj se popeo na nekoliko stotina hiljada boraca...kako ? nekim brzim rastucim natalitetom ili primanjem cetnika ( bivsih koljaca genocidasa i zlocinaca koji su pobili samo u Foci 10 000 Bosnjaka muslimana ) u svoje jedinice ?Nije Tito oslobodio ovu zemlju,oslobodile u je partizanske jedinice. NOV Jugoslavije je bila cetvrta saveznicka sila u Evropi,usli smo duboko u Italiju i u Austriju a ne samo oslobodili nasu zemlju.
jos jedna netacnost.u AU su bili priznati kao Bosnjaci, i to ne samo bosanski muslimani nego i bosanski katolici i pravoslavci...U AU su mu se opirali svom snagom
u AU bome jesu, a takodjer i u Osmanskom carstvu..sta ja mogu sto vama komunistima (h)istorija / povijest pocinje sa AVNOJ-emBosanski muslimani su prvi put postali ravnopravni u FNR BiH i SFRJ ,gdje su to drugo bili ravnopravni u Kraljevini,u AU ili u Turskoj![]()
![]()
![]()
![]()
nepismenost nije razlog da se zene natjeraju na odricanje svoje vjere, kulture i tradicije, ili si ti jedan od onih koji duboko vjeruje da samo gologuze zene mogu biti pametne, inteligentne i obrazovane, i da je potrebno da ih se skine da bi ih se obrazovalo ?Kod Bosanskih muslimana je pismenost zenske populacije 1945 iznosila 3% , polozaj zene je bio ocajan,nije bilo maltene obrazovanih zena,usporediti to sa periodom FNR BiH i SR BiH je sramota.zar to opismenjavanje zena nije moglo da se sprovede i realizira bez udara na tradiciju, vjeru obicaje i intimu zene muslimanke ?
ja ti rekoh gore, i Husejn Dzorlo u Teocaku je isao u svoju seosku dzamiju da bi onda odmah trcao do komesara sa izvjestajem..Ja sam stariji covjek,sjecam se 70-ih i 80-ih u nijednu dzamiju na carsiji nisi mogao uci koliko je bila puna,zato pusti suplje o dzamiji.![]()
imali smo i svoju JNA koja nas je stitila..Mi smo do 92 imali svoju drzavu BiH,u kojoj smo se za sve pitali i o kojoj smo odlucivali i ne vjerujem cemo u 50 godina doci do nivoa i suvereniteta SR BiH i sigurnosti i zastite koju su Bosnjaci u njoj uzivali.![]()
mrsko mi sada traziti podatke o oficirskom i visokooficirskom kadru u toj JNA, u kojem su ogromnu vecinu imali Srbi, Bosnjaci totalno ( kao i Hrvati i Slovenci ) zanemarivani i zakidani..to se u presudnim ratnim godinama itekako odrazilo na organizovanje otpora i odbranu zemlje i bosnjackog naroda, a ti mi trnunis o jednakosti i ravnopravnosti![]()
da ponovim ALija je imao bezbroj gresaka, nesposoban za rat i naivan, ali spocitavanje svih krivica uglavnom njemu za stradanje Bosne i bosanjckog naroda je drsko i bezobrazno..da se razumijemo nisam nikakav fan SDA, ta mafijaska organizacija, narocito u posljednih nekolik ogodina unistila je i unazadila i drzavu i narod,ali kriviti samo SDA je besmisleno...pa i tadasnji SDP je imao mogucnost i pravo da organizuje odbranu, ne bih rekao da se nesto pretrgao u tome...Nije vazno sta je Alija rekao,vazno je sta je radio. A uradio je sljedece: U saradnji sa SDS-om i HDZ-om je unistio TO BiH,kao i oslabio policijske snage. Alija je sa SDA za godinu dana potpuno unistio osnovu i temelje SR BiH.Sa time je zapecatio sudbinu bosnjackom narodu i izlozio ga bez drzave i vojske genocidu. Dok je svoga sina i svoju porodicu drzao u trezoru.
U osmanskom carstvu bosanski muslimani nisu imali apsolutno nikakvih nacionalnih prava.Nacionalna prava u Turskoj kao muslimanskoj zemlji nisu postojala. U AU je bio pokret same administracije AU za stvaranjem bosnjacke nacije ali najveci i najzesci neprijatelj su bili bosanski muslimani i njihov kler. Kler bosanskih muslimana,se bojao da ce stvaranjem jedne nacije sa 'kjafirima' islam biti u gubitku
Zene nisu nasi objekti,nemamo mi njih sta skidati ni oblaciti ali za ocekivati je da zene u BiH prate modne trendove Njemacke i Italije ( sto i rade )a ne Saudijske Arabije. Vrijeme kada je religija imala najvazniji uticaj u ovjekovom zivotu je jednostavno iza nas.
Pogresno shvatanje JNA. JNA je bila savezna/federalna armija,ne armija BiH,sto BiH u Saveznoj Armiji nije imala dovoljan uticaj,mogu biti krivi samo BiH politicari i niko drugi. Slovenci su bili dovoljno zastupljeni u JNA,cak i prekomjerno u avijaciji i mornarici,gdje je bilo dovoljno i Hrvata,sto se itekako odrazilo na mogucnost vodjenje zracnoga rata JNA.
Porediti vojnu organizaciju ArBiH,gdje je bio SDP kao Tuzla i vojnu organizaciju gdje je bila SDA kao Istocna Bosna i Sarajevo je sramotno i nefer prema zrtvama.