Bosna i Hercegovina (1947-1987)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Smail Aga

#451 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Smail Aga »

sten_MK_II wrote:@"Smail Aga"
U svim sferama zivota osim politike je bilo nekomunista koliko hoces. Pusti suplju.
naprosto lazes, nabroji mi Bosnjake tj tadasnje Muslimane koji su bili ministri, direktori firmi, skola, univerziteta ili bilo cega a da nisu imali i partijsku knjizicu !
Naziv Muslimani sa velikim M su trazili bas oni Bosanski muslimani
nisu trazili bosanski muslimani, nego komunisticki poslusnici ( takodjer komunisti ) u tadasnjem sistemu...

kada ti decenijama ispiru mozak, onda nije ni cudo sto nemas svijest o svom nacionalnom identitetu..kada se zabrise svaki trag o tvom postojanju, tradiciji, vjeri, stradanjima kroz koja prolazis, i to planski sistematski i surovo, sta onda ocekivati drugo do li to sto si vec pomenuo..
Nije Tito oslobodio ovu zemlju,oslobodile u je partizanske jedinice. NOV Jugoslavije je bila cetvrta saveznicka sila u Evropi,usli smo duboko u Italiju i u Austriju a ne samo oslobodili nasu zemlju.
nakon sto su partizani bila lutajuca gerilska sumska vojska sa par desetina hiljada vojnika, taj broj se popeo na nekoliko stotina hiljada boraca...kako ? nekim brzim rastucim natalitetom ili primanjem cetnika ( bivsih koljaca genocidasa i zlocinaca koji su pobili samo u Foci 10 000 Bosnjaka muslimana ) u svoje jedinice ?
U AU su mu se opirali svom snagom
jos jedna netacnost.u AU su bili priznati kao Bosnjaci, i to ne samo bosanski muslimani nego i bosanski katolici i pravoslavci...

Bosanski muslimani su prvi put postali ravnopravni u FNR BiH i SFRJ ,gdje su to drugo bili ravnopravni u Kraljevini,u AU ili u Turskoj :-) :-) :-)
u AU bome jesu, a takodjer i u Osmanskom carstvu..sta ja mogu sto vama komunistima (h)istorija / povijest pocinje sa AVNOJ-em :-)
Kod Bosanskih muslimana je pismenost zenske populacije 1945 iznosila 3% , polozaj zene je bio ocajan,nije bilo maltene obrazovanih zena,usporediti to sa periodom FNR BiH i SR BiH je sramota.
nepismenost nije razlog da se zene natjeraju na odricanje svoje vjere, kulture i tradicije, ili si ti jedan od onih koji duboko vjeruje da samo gologuze zene mogu biti pametne, inteligentne i obrazovane, i da je potrebno da ih se skine da bi ih se obrazovalo ? :lol: zar to opismenjavanje zena nije moglo da se sprovede i realizira bez udara na tradiciju, vjeru obicaje i intimu zene muslimanke ?

Ja sam stariji covjek,sjecam se 70-ih i 80-ih u nijednu dzamiju na carsiji nisi mogao uci koliko je bila puna,zato pusti suplje o dzamiji.
ja ti rekoh gore, i Husejn Dzorlo u Teocaku je isao u svoju seosku dzamiju da bi onda odmah trcao do komesara sa izvjestajem.. :-)
Mi smo do 92 imali svoju drzavu BiH,u kojoj smo se za sve pitali i o kojoj smo odlucivali i ne vjerujem cemo u 50 godina doci do nivoa i suvereniteta SR BiH i sigurnosti i zastite koju su Bosnjaci u njoj uzivali.
imali smo i svoju JNA koja nas je stitila.. :-)
mrsko mi sada traziti podatke o oficirskom i visokooficirskom kadru u toj JNA, u kojem su ogromnu vecinu imali Srbi, Bosnjaci totalno ( kao i Hrvati i Slovenci ) zanemarivani i zakidani..to se u presudnim ratnim godinama itekako odrazilo na organizovanje otpora i odbranu zemlje i bosnjackog naroda, a ti mi trnunis o jednakosti i ravnopravnosti :-)
Nije vazno sta je Alija rekao,vazno je sta je radio. A uradio je sljedece: U saradnji sa SDS-om i HDZ-om je unistio TO BiH,kao i oslabio policijske snage. Alija je sa SDA za godinu dana potpuno unistio osnovu i temelje SR BiH.Sa time je zapecatio sudbinu bosnjackom narodu i izlozio ga bez drzave i vojske genocidu. Dok je svoga sina i svoju porodicu drzao u trezoru.
da ponovim ALija je imao bezbroj gresaka, nesposoban za rat i naivan, ali spocitavanje svih krivica uglavnom njemu za stradanje Bosne i bosanjckog naroda je drsko i bezobrazno..da se razumijemo nisam nikakav fan SDA, ta mafijaska organizacija, narocito u posljednih nekolik ogodina unistila je i unazadila i drzavu i narod,ali kriviti samo SDA je besmisleno...pa i tadasnji SDP je imao mogucnost i pravo da organizuje odbranu, ne bih rekao da se nesto pretrgao u tome... :-)
Nemoguce je nabrojati sve ugledne Bosnjake nekomuniste,premalen je ovaj forum za to. Osim toga jebes covjeka ako nije komunista. Bosanski muslimani su izasli sa prijedlogom da se na popisu 71 izadze sa nazivom Muslimani,nisu izasli Kinezi,sada da li su predlagaci bili komunisti ili ne,to je svejedno jer je to PRVI i najveci korak u nacionalnom osvjestenju bosanskih muslimana,koji su dotada bili iskljucivo islamska amforna masa bez nacionalne svijesti i organizacije. Zalosno je da neko u svojoj nacionalnoj mrznji ne zna da je Italija kapitulirala 1943. Poslije kapitulacije Italije,partizani su okrupnjali kao faktor i tada Velika Britanija a ne Sovjetski Savez zauzima Vis i predaje ga NOV,kao i daje komandu da Kraljevska Jugoslovenska avijacija i mornarica iz Egipta predze na Vis i stavi se pod komandu NOV. U januaru 44 'gerilici' NOV sa Spitfire-om odnose prvu zracnu pobjedu nad Njemcima u ratu. Osim prelaska cetnika u NOV,moramo pomenuti 13 SS diviziju Handzar,Hadziefendicevu legiju,Huskinu vojsku i sve seoske muslimanske milicije svi su oni 44/45 pored polumjeseca na kapu prisili i zvijezdu.
U osmanskom carstvu bosanski muslimani nisu imali apsolutno nikakvih nacionalnih prava.Nacionalna prava u Turskoj kao muslimanskoj zemlji nisu postojala. U AU je bio pokret same administracije AU za stvaranjem bosnjacke nacije ali najveci i najzesci neprijatelj su bili bosanski muslimani i njihov kler. Kler bosanskih muslimana,se bojao da ce stvaranjem jedne nacije sa 'kjafirima' islam biti u gubitku :-) :-) :-) Bosanski muslimani nisu NIKAD osnovali nijedno drustvo ili organizaciju sa nazivom bosnjacki ili bosanski do 45/93-e.
Zene nisu nasi objekti,nemamo mi njih sta skidati ni oblaciti ali za ocekivati je da zene u BiH prate modne trendove Njemacke i Italije ( sto i rade )a ne Saudijske Arabije. Vrijeme kada je religija imala najvazniji uticaj u ovjekovom zivotu je jednostavno iza nas.
Pogresno shvatanje JNA. JNA je bila savezna/federalna armija,ne armija BiH,sto BiH u Saveznoj Armiji nije imala dovoljan uticaj,mogu biti krivi samo BiH politicari i niko drugi. Slovenci su bili dovoljno zastupljeni u JNA,cak i prekomjerno u avijaciji i mornarici,gdje je bilo dovoljno i Hrvata,sto se itekako odrazilo na mogucnost vodjenje zracnoga rata JNA.
Porediti vojnu organizaciju ArBiH,gdje je bio SDP kao Tuzla i vojnu organizaciju gdje je bila SDA kao Istocna Bosna i Sarajevo je sramotno i nefer prema zrtvama.
seln

#452 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by seln »

Gojeni H wrote:Neka je vjecni rahmet onima koji su u Krajini ustali protiv tiranije.
Tiranije vlastodrsca koji nije dozvoljao nikakvo drugacije misljenje.
Ok, slazem se...rahmet im.
Samo mi reci, jesu li se ti isti ljudi pobunili protiv tiranije 1941-1945? Ili NDH nije bila tiranija?
seln

#453 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by seln »

The 51st State wrote:
Ma jasno... Sve u redu... :wink:
bas si totemista..., a cinjenica jeste da to sto je se digo na ustanak i prezivio, je sama po sebi ogromna stvar, ali posle malo staljin, malo kolhozi, malo satro demokratija, malo prema zapadu, pa potop posle tita..., system error.
I opet je napravio toliko da ove demokrate danas ne mogu ni okreciti.
nemoguce vruce

#454 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nemoguce vruce »

Replika na samo dvije stvari koje mi nikako ne leze...
1. Hebes covjeka koji nije komunista. U sustini ova glupost ili bezobrazluk vise govori o tebi neko sve sto si dosada rekao.
2. Nemas sta ti ocekivati da se zene oblace ili skidaju po uzoru na Italiju ili Njemacku. Valjda je to osobno pravo. Cak i ova besmislica govori o komunistickom jednoumlju. Usput budi receno, prohujaj malo gore navedenim zemljama , ako nije problem trkni malo do Francuske, Engleske i Holandije pa da se uvjeris kako se gospoje oblace. Narocito one koje su shvatile islam i prihvatile ga kao nacin zivota, a vecina porijeklom i rodom iz gore navedenih zemalja... :mrgreen:
nosara

#455 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

nemoguce vruce wrote:Replika na samo dvije stvari koje mi nikako ne leze...
1. Jebes covjeka koji nije komunista. U sustini ova glupost ili bezobrazluk vise govori o tebi neko sve sto si dosada rekao.
Jes' malo u kost, ali kako vrijeme prolazi, sve je ociglednije... Tita mi...! :D
zambaklija

#456 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by zambaklija »

2. Nemas sta ti ocekivati da se zene oblace ili skidaju po uzoru na Italiju ili Njemacku. Valjda je to osobno pravo. Cak i ova besmislica govori o komunistickom jednoumlju. Usput budi receno, prohujaj malo gore navedenim zemljama , ako nije problem trkni malo do Francuske, Engleske i Holandije pa da se uvjeris kako se gospoje oblace. Narocito one koje su shvatile islam i prihvatile ga kao nacin zivota, a vecina porijeklom i rodom iz gore navedenih zemalja... :mrgreen:
neće još dugo :D :run:
sten_MK_II

#457 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by sten_MK_II »

@"Smail Aga"

Nemoguce je nabrojati sve ugledne Bosnjake nekomuniste,premalen je ovaj forum za to.
daj mi imena bar njih 5-6 a da su bili ministri u vladi tadasnje FNRJ ili kasnije SFRJ ..
Osim toga jebes covjeka ako nije komunista.
:lol: :lol:
:-) :-)

ovdje bi svakao iole ozbiljna rasprava trebala da stane ali s obzirom da sve vise narocito u zadnje vrijeme nastojite da udarate po nacionalnom i vjerskom identitet Bosnjaka moju raspravu sa tobom cu shvatiti pravednom borbom (i obavezom da bar ovako na ovom polju foruma dam svoj doprinos u borbi protiv te posati i kuge) protiv komunjarizma i komunjara, truhlog nazadnog sistema, koji se po postupcima, djelovanju i rezultatima nikako ne razlikuje od nacizma i fasizma..
Bosanski muslimani su izasli sa prijedlogom da se na popisu 71 izadze sa nazivom Muslimani,nisu izasli Kinezi,sada da li su predlagaci bili komunisti ili ne,to je svejedno jer je to PRVI i najveci korak u nacionalnom osvjestenju bosanskih muslimana,koji su dotada bili iskljucivo islamska amforna masa bez nacionalne svijesti i organizacije.

sta su ti vrli komunisti i patriote do tada cekali ? dug je period od 1945 do ´74. godine ?
Zalosno je da neko u svojoj nacionalnoj mrznji
ne znam na koga se ovo odnosi,ali bosnjaci su zadnji ti kojima imas pravo spocitavati nekakvu nacionalnu mrznju..to su uglavnom tvoji bivsi partijski drugovi iz reda prije svega srpskog, ali i hrvatskog naroda...

Bosanski muslimani nisu NIKAD osnovali nijedno drustvo ili organizaciju sa nazivom bosnjacki ili bosanski do 45/93-e.
:-)
ne rekoh li ja da za vas komuniste historija pocinje sa avnojem i zavnobihom :D otuda se i ne cudim za tvoje neznanje caspopisa, djela i tekstova na temu o bosnjastvu i bosnjacima...
ne znam bas kako drugima, ali meni ovdje sve vise sa tim radikalnim stavovima licis na srpske radikaliste i ekstremiste koji nastoje da zatru postojanje Bosnjaka kao nacije, bosnjacku kulturu tradiciju, jezik itd.ukratko na cetnika koji su nas pokusali zatrati i egzistencijalno u periodu ´92-´95..
jesma "Pjesma Bošnjaku" je objavio list "BOŠNJAK" u svome izdanju od 2. 7. 1891. Opisao je Safet-beg Bašagić riječima:

Znaš Bošnjace, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. [...]
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.
ali kao sto rekoh, sve pocinje (i hvala Bogu zavrsava se ) avnojom :D
ali za ocekivati je da zene u BiH prate modne trendove Njemacke i Italije ( sto i rade )a ne Saudijske Arabije.
pretpostavljam da tako mislis i kad su u pitanju slijedjenja homoseksualnih ( da ne kazem vulgarno pedersko-lezbackih :lol: ) trendova sadasnje moderne i civilizovane Evrope..ili je komunizam protiv te antidrustvene narodske pojave ?

:dance:
Vrijeme kada je religija imala najvazniji uticaj u ovjekovom zivotu je jednostavno iza nas.
mozda licno za tebe, i slicne tebi, sto svakako imate pravo na to, vas izbor i slobodna volja, tja nismo u komunjarskom sistemu da ljude mlatimo po podrumima ako nece da vjeruju u ono u sto mi vjerujemo :dance:

Osim prelaska cetnika u NOV,moramo pomenuti 13 SS diviziju Handzar,Hadziefendicevu legiju,Huskinu vojsku i sve seoske muslimanske milicije svi su oni 44/45 pored polumjeseca na kapu prisili i zvijezdu
to potvrdjuje cinjenicu da su titovi partizani bili minoran zanemariv pokret sve do kraja ´44. i veceg prodora Crvene armije i saveznika, i pokazuje kako je titina vojska narasla sa nekoliko hiljada na nekoliko stotina hiljada vojnika preko noci :-)
Last edited by sten_MK_II on 10/07/2012 14:18, edited 1 time in total.
sten_MK_II

#458 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by sten_MK_II »

zambaklija wrote:

na tvoju zalost hoce :thumbup: :dance:
nosara

#459 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

nosara wrote:
Ipak najveći dio Bošnjaka, bosanskih Srba i manji broj bosanskih Hrvata aktivno učestvuju u antifašističkom pokretu Josipa Broza Tita, dajući znatan doprinos Narodnooslobodilačkoj borbi i konačnom oslobođenju cijele zemlje od stranih okupatora. Time se Bosna i Hercegovina može pohvaliti, da je jedna od prvih zemalja antifašističke koalicije u porobljenoj Evropi 1941-1945. Na teritoriji Bosne i Hercegovine vode se neke od najžešćih bitaka (Neretva, Kozara, Sutjeska, Drvar) Drugog svjetskog rata na području jugoistočne Evrope. U Mrkonjić Gradu su 25. novembra 1943 godine postavljeni temelji savremene Bosne i Hercegovine, I zasjedanjem ZAVNOBiH-a. Dok su u Jajcu 29. novembra iste godine na II zasjedanju AVNOJ-a postavljene osnove nove, socijalističke Jugoslavije, u sklopu koje je Bosna i Hercegovina bila jedna od šest ravnopravnih republika.
:bih:
Da li neko zna, postoji li nekakvo ministarstvo za reviziju istorije i vracanje sata unazad, da pomognemo ovom decku iznad... :D

Zao mi je sto se zlopati u ovoj AVNOJ-evskoj BiH koja slavi SVE komunisticke praznike koji se ticu njene DRZAVNOSTI... Treba mu dat priliku da, tamo negdje, aprila 1945. godine sisama, ovaj prsima, zaustavi Titove partizane koji su razbucali njegove mentalne kompanjone... :D
Last edited by nosara on 10/07/2012 14:31, edited 1 time in total.
zambaklija

#460 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by zambaklija »

sten_MK_II wrote:
zambaklija wrote:

na tvoju zalost hoce :thumbup: :dance:
pa to bumo viđal ;-) ako se zahtjeva da se žene(turistkinje) oblače skladno načinu oblačenja u tim zemljama tako će biti i na zapadu,samo polahko,pun mi je k,nindži kornjača i kratkopantolonaša,nitko od njih neprivređuje ništa društvenom dohodku ali zato koriste sva socijalna prava a propagirju anti demokratiju i slič...ja da se pitam sve bi to satjerao u Iran ili Afganistan pa nek se tamo K koliko hoće,paraziti najgore vrste,IZVINJAVAM SE ODOH U OFF :x :x
sten_MK_II

#461 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by sten_MK_II »

zambaklija wrote:
pa to bumo viđal ;-) ako se zahtjeva da se žene(turistkinje) oblače skladno načinu oblačenja u tim zemljama tako će biti i na zapadu,samo polahko,pun mi je k,nindži kornjača i kratkopantolonaša,nitko od njih neprivređuje ništa društvenom dohodku ali zato koriste sva socijalna prava a propagirju anti demokratiju i slič...ja da se pitam sve bi to satjerao u Iran ili Afganistan pa nek se tamo K koliko hoće,paraziti najgore vrste,IZVINJAVAM SE ODOH U OFF :x :x
pa nemamo sta cekati, to vidimo svaki dan ..sve vise je islama i muslimana kako imigranata tako domacihi domicilnih u Evropi, to sto tebi smeta ( znam da da ti smeta, ne pravimo se naivni i ne umotavajmo to u neke celofane ) nece promijeniti cinjenicu da sve vise Nijemaca, Francuza, ili nekih drugih domicilnih prihvata islam.. :thumbup:

a sad sto jevropljane handri jer oni vise vole vodati cukicu umjesto imati bar 2-3 djece nisu im krivi niti Arapi, ni Turci, ni Kurdi ni Pakistanci..a mora se priznati sve ih je vise i pedera i lezbaca..a ni tu nisu krivi imigranti ;-)

a sto se tice tjeranja u afganistan ili SAudiju, vjerujem da bi..to su vec pokusali jedni slicni tebi sa cijelim jednim narodom ali prc...nije im uspjelo... :dance:
zambaklija

#462 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by zambaklija »

sten_MK_II wrote:
zambaklija wrote:
pa nemamo sta cekati, to vidimo svaki dan ..sve vise je islama i muslimana kako imigranata tako domacihi domicilnih u Evropi, to sto tebi smeta ( znam da da ti smeta, ne pravimo se naivni i ne umotavajmo to u neke celofane ) nece promijeniti cinjenicu da sve vise Nijemaca, Francuza, ili nekih drugih domicilnih prihvata islam.. :thumbup:

a sad sto jevropljane handri jer oni vise vole vodati cukicu umjesto imati bar 2-3 djece nisu im krivi niti Arapi, ni Turci, ni Kurdi ni Pakistanci..a mora se priznati sve ih je vise i pedera i lezbaca..a ni tu nisu krivi imigranti ;-)

a sto se tice tjeranja u afganistan ili SAudiju, vjerujem da bi..to su vec pokusali jedni slicni tebi sa cijelim jednim narodom ali prc...nije im uspjelo... :dance:
progovori vehabija iz tebe,al ovo boldirano ti neću halaliti,ali sabur,samo sabur....
Gojeni H

#463 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Gojeni H »

Vidi ovaj proljev...
Tito je oslobodio kitu od ovce, da nije bilo Saveznika i Crvene armije do ´65 bi ostao po sumama i planinama...
Dobro...1:1
Vasa omladina budalasta, nasa se malo zalijece...vrela je to krv bosnjacka, ratnicka. I komunisti, i Austrijanci, i Karadjordjevici ih ubjedjivali da su eto neka bezlicna grupa. A oni stotinama godina cijepali becke konjusare, madjarske poljoprivrednike, italijanske primadone i austrijske decke na proste razlomke.
Sad kad su skontali snagu, ne da bosnjacka sila na se. ;-)

Kao uvjereni anti-komunista zalim one koji ovako o marsalu kazu. Marsalu se moze natovariti toliko da tuzlanski chiro ne moze povuc', ali da mu se kaze da nije imao muda je ili neznanje ili uvreda. Krenuti sa 12 000 ljudi na Germane i juznoslavenske barbare je mogao samo neko sa mosnjama kapitalne velicine.
sten_MK_II

#464 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by sten_MK_II »

zambaklija wrote:
sten_MK_II wrote:
zambaklija wrote:

progovori vehabija iz tebe,al ovo boldirano ti neću halaliti,ali sabur,samo sabur....
nisam ja kriv ako ti od dzointa vidis oko sebe te bradate kratkopantolonase, no varas se ako mislis da samo tzv ´´vehabije´´ imaju ovakve stavove.. koga briga sta ces ti hoces li kome halaliti..ponizavanje pokrivene zene muslimanke je tako drsko i bezobrazno sto se dopusta i sto je svakako in na ovom forumu..pitas li se ti hoce li tebi zene pokrivene muslimanke halaliti sto ih ismijavas i ponizavas ?
Smail Aga

#465 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Smail Aga »

sten_MK_II wrote:@"Smail Aga"

Nemoguce je nabrojati sve ugledne Bosnjake nekomuniste,premalen je ovaj forum za to.
daj mi imena bar njih 5-6 a da su bili ministri u vladi tadasnje FNRJ ili kasnije SFRJ ..
Osim toga jebes covjeka ako nije komunista.
:lol: :lol:
:-) :-)

ovdje bi svakao iole ozbiljna rasprava trebala da stane ali s obzirom da sve vise narocito u zadnje vrijeme nastojite da udarate po nacionalnom i vjerskom identitet Bosnjaka moju raspravu sa tobom cu shvatiti pravednom borbom (i obavezom da bar ovako na ovom polju foruma dam svoj doprinos u borbi protiv te posati i kuge) protiv komunjarizma i komunjara, truhlog nazadnog sistema, koji se po postupcima, djelovanju i rezultatima nikako ne razlikuje od nacizma i fasizma..
Bosanski muslimani su izasli sa prijedlogom da se na popisu 71 izadze sa nazivom Muslimani,nisu izasli Kinezi,sada da li su predlagaci bili komunisti ili ne,to je svejedno jer je to PRVI i najveci korak u nacionalnom osvjestenju bosanskih muslimana,koji su dotada bili iskljucivo islamska amforna masa bez nacionalne svijesti i organizacije.

sta su ti vrli komunisti i patriote do tada cekali ? dug je period od 1945 do ´74. godine ?
Zalosno je da neko u svojoj nacionalnoj mrznji
ne znam na koga se ovo odnosi,ali bosnjaci su zadnji ti kojima imas pravo spocitavati nekakvu nacionalnu mrznju..to su uglavnom tvoji bivsi partijski drugovi iz reda prije svega srpskog, ali i hrvatskog naroda...

Bosanski muslimani nisu NIKAD osnovali nijedno drustvo ili organizaciju sa nazivom bosnjacki ili bosanski do 45/93-e.
:-)
ne rekoh li ja da za vas komuniste historija pocinje sa avnojem i zavnobihom :D otuda se i ne cudim za tvoje neznanje caspopisa, djela i tekstova na temu o bosnjastvu i bosnjacima...
ne znam bas kako drugima, ali meni ovdje sve vise sa tim radikalnim stavovima licis na srpske radikaliste i ekstremiste koji nastoje da zatru postojanje Bosnjaka kao nacije, bosnjacku kulturu tradiciju, jezik itd.ukratko na cetnika koji su nas pokusali zatrati i egzistencijalno u periodu ´92-´95..
jesma "Pjesma Bošnjaku" je objavio list "BOŠNJAK" u svome izdanju od 2. 7. 1891. Opisao je Safet-beg Bašagić riječima:

Znaš Bošnjace, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. [...]
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.
ali kao sto rekoh, sve pocinje (i hvala Bogu zavrsava se ) avnojom :D
ali za ocekivati je da zene u BiH prate modne trendove Njemacke i Italije ( sto i rade )a ne Saudijske Arabije.
pretpostavljam da tako mislis i kad su u pitanju slijedjenja homoseksualnih ( da ne kazem vulgarno pedersko-lezbackih :lol: ) trendova sadasnje moderne i civilizovane Evrope..ili je komunizam protiv te antidrustvene narodske pojave ?

:dance:
Vrijeme kada je religija imala najvazniji uticaj u ovjekovom zivotu je jednostavno iza nas.
mozda licno za tebe, i slicne tebi, sto svakako imate pravo na to, vas izbor i slobodna volja, tja nismo u komunjarskom sistemu da ljude mlatimo po podrumima ako nece da vjeruju u ono u sto mi vjerujemo :dance:

Osim prelaska cetnika u NOV,moramo pomenuti 13 SS diviziju Handzar,Hadziefendicevu legiju,Huskinu vojsku i sve seoske muslimanske milicije svi su oni 44/45 pored polumjeseca na kapu prisili i zvijezdu
to potvrdjuje cinjenicu da su titovi partizani bili minoran zanemariv pokret sve do kraja ´44. i veceg prodora Crvene armije i saveznika, i pokazuje kako je titina vojska narasla sa nekoliko hiljada na nekoliko stotina hiljada vojnika preko noci :-)
Ubi me bolan sa ovim sjeckanjem postova :-) :-)
Sto ne odgovaras u komadu ,kao covjek i komunista. :D :D
Nevazno je ko je i sta bio u FNRJ i SFRJ ,posebno od ustava 1974 ili ti negiras drzavnost i suverenitet BiH ?? Bosanski muslimani su imali glavnu i vodecu ulogu u BiH,posebno od 60-ih. Sto je rezultiralo nacionalnim osvjescivanjem i kao sto vec rekosmo ustavom iz 74-e,kada je Jugoslavija prakticno spala na konfederaciju.
Ako ja prihvatam da je tebi islam mjerilo svega i svacega,onda i ti meni trebas prihvatiti da mi je komunizam ,mjerilo svega. Ako je tebi svaki musliman brat,meni je svaki komunista brat. Posteno :D :D
Zasto su bosanski komunisti cekali da tek 60-ih( ne 74-e kako si ti rekao ) pokrenu kampanju nacionalizacije bosanskih muslimana. Odgovor je u tome da se cekalo ,da se slomije srpski nacionalizam u Bosni,da bosanski muslimani steknu polozaj i uticaj u BiH,isto to je bilo vrijeme ogromnog demografskoga porasta bosanskih muslimana a isto tako,prije u samom narodu nije postojala svijest o nacionalnom identitetu. 60-e su godine kada su bosanski muslimani preuzeli BiH u svoje ruke i drzali su je sve do dolaska SDA na vlast.
Ja ne spocitavam nacionalnu mrznju bosanskim muslimanima,mi sa tim nemamo velikih problema nego iskljucivo tebi. List Bosnjak je bilo lokalno glasilo jednoga lica,samoga Basagica,ugaseno je zbog maloga tiraza i ekonomske neisplativosti. Ocito je da bosanski muslimani nisu prihvatali bosnjacke ideje. Ne postoji nijedna organizacija ni udruzenje koje su bosanski muslimani osnovali a da ima bosansko/bosnjacki naziv nego iskljucivo muslimanski. To je prosto jedna cinjenica,koja je svima poznata. Bosanski muslimani nisu dozivjeli nacionalni preporod u 19-om vijeku kao Srbi i Hrvati,nego su vezali identitet iskljucivo za islam. Taj zaostatak u drustvenom razvoju je jedan od glavnih krivaca za neadvekatno organiziranje bosanskih muslimana u odbrani i ocuvanju zemlje i naroda.
Gay is naravno OK. :D :D :D :D
To da religija nema uticaj kao prije,to je cinjenica koja je svima poznata. Naravno ti vjeruj,ko ti brani.
Da,ponovim,partizani su ojacali ne dolaskom Sovjeta,nego padom Italije 1943 i saveznickoga priznanja NOV-a kao saveznika isto 1943.
nosara

#466 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

sten_MK_II wrote:
zambaklija wrote:

Gojeni H

#467 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Gojeni H »

seln wrote:
Gojeni H wrote:Neka je vjecni rahmet onima koji su u Krajini ustali protiv tiranije.
Samo mi reci, jesu li se ti isti ljudi pobunili protiv tiranije 1941-1945? Ili NDH nije bila tiranija?
Pa neki jesu. Receno je da su nekoliko "vodja" bili bivsi partizani. Ili sam nesto propustio?
sten_MK_II

#468 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by sten_MK_II »

Gojeni H wrote:
Vidi ovaj proljev...
Tito je oslobodio kitu od ovce, da nije bilo Saveznika i Crvene armije do ´65 bi ostao po sumama i planinama...
Dobro...1:1
Vasa omladina budalasta, nasa se malo zalijece...vrela je to krv bosnjacka, ratnicka. I komunisti, i Austrijanci, i Karadjordjevici ih ubjedjivali da su eto neka bezlicna grupa. A oni stotinama godina cijepali becke konjusare, madjarske poljoprivrednike, italijanske primadone i austrijske decke na proste razlomke.
Sad kad su skontali snagu, ne da bosnjacka sila na se. ;-)

Kao uvjereni anti-komunista zalim one koji ovako o marsalu kazu. Marsalu se moze natovariti toliko da tuzlanski chiro ne moze povuc', ali da mu se kaze da nije imao muda je ili neznanje ili uvreda. Krenuti sa 12 000 ljudi na Germane i juznoslavenske barbare je mogao samo neko sa mosnjama kapitalne velicine.
aposlutno se slazem, ali zanemarivati i potirati bosnjacki identitet, bosnjacku ulogu u borbi protiv fasizma i nacizma, meni znaci stati na stranu velikosrpske ideologije zatiranja svega bosnjackog, od nacionalnog, tradicijonalnog,kulturnog i vjerskog identiteta, tako se eto gore nadje lik u ranijim postovima i tvrdi, da nigdje Bosnjaka nema, da nisu se ni sami kako tvrdi borili za svoj identitet, do 1974 godine kada su zalaganjem bosnjackih komunista priznati kao Muslimani :-)

ako je ta komunisticka inteligencija bila tako dalekovida, zasto se nije borila i izborila jos na tom avnoju i zavnobihu za priznavanje Bosnjaka kao nacije ( pa zar i njima samim ne bi vise odgovarala ta odrednica nego kasnije 1974 Musliman :-) ) ? meni to govori i da oni sami, komunisticki predstavnici, ili nisu marili za nacionalni identitet bosnjaka ili su prihvatili velikosrpsku i velikohrvatsku hegemoniju i prevlast, te uvjeravali narod da treba da se kao Srbi, Hrvati ili neopredjeljeni izjasnjavaju na popisima.. :-)

nije li besmisleno da u recimo jednom Kozarcu sa 99 % bosnjacke vecine, statuu ima i naziv skole nosi jedan Srbin umjesto Ahmeda Melkica,koji je iz Kozarca, borca i branioca Kozare !? sta su radili ti muslimanski :-) :lol: - koji apsurd od sintagme, bosnjacki komunisti tada ???
Last edited by sten_MK_II on 10/07/2012 15:14, edited 3 times in total.
seln

#469 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by seln »

Gojeni H wrote:
seln wrote:
Pa neki jesu. Receno je da su nekoliko "vodja" bili bivsi partizani. Ili sam nesto propustio?
Bivsi partizan je i onaj ko se pridruzio u 90. minutu utakmice.
Je li bilo organizatora ustanka kao sto je bilo organizatora pobune?
sten_MK_II

#470 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by sten_MK_II »

nosara wrote:
sten_MK_II wrote:
zambaklija wrote:

koje ispiranje mozga..a komunisti kazu vjera opijum za narod.. :lol:
nosara

#471 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

seln wrote:
Gojeni H wrote:
seln wrote: Ok, slazem se...rahmet im.
Bivsi partizan je i onaj ko se pridruzio u 90. minutu utakmice.
Je li bilo organizatora ustanka kao sto je bilo organizatora pobune?
Prvo, nema bivsih partizana...

Drugo, mnogi tada ustase u Cazinskom kraju, jer je bilo bolje ustat (bolja hrana, oruzje, logistika) nego se u partizanima borit protiv agresora...
Last edited by nosara on 10/07/2012 15:24, edited 1 time in total.
nosara

#472 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

sten_MK_II wrote:
nosara wrote:
sten_MK_II wrote:

koje ispiranje mozga..a komunisti kazu vjera opijum za narod.. :lol:
Ti se ne moras brinut... :wink:
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#473 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Woody »

Odgovor za @Gojeni H:
Iz knjige Vere Kržišnik-Bukić, nisam našao podatak da je ijedan od učesnika bio partizan. Što je i logično, jer taj kraj nikada i nije bio naklonjen partizaniji. Interesantno je da su 15-ak učesnika ove pobune bili Srbi, što isključuje organizovani pokušaj Bošnjaka na rušenju vlasti. Ovo opet ukazuje i na mogućnost odmazde komunista zbog nepostojanja čvrste baze u ovim krajevima, ili što bi oni rekli: zakazao je društveno-politički angažman :lol:

Ali, isto tako je fakat da je i širom YU postojao otpor kolektivizaciji u kojem je stradalo daleko više seljaka od ovih 700-injak (a 15 njih je osuđeno na smrt streljanjem), najviše po Vojvodini i Slavoniji. Dakle, može se reći da je ovo bio posljednji čavao u mrtvačkom sanduku stvaranja kolhoza u FNRJ. Jebi ga, neko je morao i najebati. Nakon ovoga, napuštena je ideja kolektivizacije upotpunosti. Ali ne samo zbog Cazinske Bune, nego inače.

E, sad, mene interesuje, zašto se ovom pridaje toliki značaj, jer u ta doba je bilo mnoštvo oružanih pobuna. Recimo, kosovskih Albanaca, ostataka Ustaša u Hercegovini i četnika po Srbiji i BiH... Jer, ponavljam, ova buna nije imala Bošnjački predznak i nisu se pobunili begovi, nego obični krajiški seljaci
nemoguce vruce

#474 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nemoguce vruce »

zambaklija wrote:

E sad si me pravo uplasio... :shock:
nosara

#475 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

Woody wrote:Odgovor za @Gojeni H:
Iz knjige Vere Kržišnik-Bukić, nisam našao podatak da je ijedan od učesnika bio partizan. Što je i logično, jer taj kraj nikada i nije bio naklonjen partizaniji. Interesantno je da su 15-ak učesnika ove pobune bili Srbi, što isključuje organizovani pokušaj Bošnjaka na rušenju vlasti. Ovo opet ukazuje i na mogućnost odmazde komunista zbog nepostojanja čvrste baze u ovim krajevima, ili što bi oni rekli: zakazao je društveno-politički angažman :lol:

Ali, isto tako je fakat da je i širom YU postojao otpor kolektivizaciji u kojem je stradalo daleko više seljaka od ovih 700-injak (a 15 njih je osuđeno na smrt streljanjem), najviše po Vojvodini i Slavoniji. Dakle, može se reći da je ovo bio posljednji čavao u mrtvačkom sanduku stvaranja kolhoza u FNRJ. Jebi ga, neko je morao i najebati. Nakon ovoga, napuštena je ideja kolektivizacije upotpunosti. Ali ne samo zbog Cazinske Bune, nego inače.

E, sad, mene interesuje, zašto se ovom pridaje toliki značaj, jer u ta doba je bilo mnoštvo oružanih pobuna. Recimo, kosovskih Albanaca, ostataka Ustaša u Hercegovini i četnika po Srbiji i BiH... Jer, ponavljam, ova buna nije imala Bošnjački predznak i nisu se pobunili begovi, nego obični krajiški seljaci
Zbog bratstva i jedinstva pobunjenika...? :?
Post Reply