Bosna i Hercegovina (1940-1946)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
AkHolic
#451 Re: Bosnjaci u partizanima
Sudjelovanje Bošnjaka u partizanima bilo je skromno što jest razumljivo.Bošnjak koji nije bio pripadnik ili pristaša komunističke partije a takovih je bilo malo,nije imao ni razloga strahovati za vlastitu ili sigurnost svoje obitelji.U partizane su u početku odlazili u 90 % i više odlazili cro i bh Srbi uslijed terora ustaša.Od 1943 ili 1944,partizanskome pokretu masovnije pristupaju i pripadnici drugih naroda pa i Bošnjaci.NOVJ krajem rata dobrim dijelom bila je sastavljena od prebjega iz njoj neprijateljskih vojno političkih formacija - četnika,domobrana,handžar-divizije ...
-
dragan.s
#452 Re: Bosnjaci u partizanima
Dobro si to primjetio oko procenata, ali ne mijenja značajno stvar. Sve i da povećaš za tri puta, to je opet 6%. Ali mislim da je taj pristup (goli procenti bez navođenja vremena) pogrešan.wolf07 wrote: Dobro si ti skitio ove postotke samo ima jedan problem. Ne znam da li ti se omaklo ili se namjerno pravis matematicki neuk naime, postotci o udjelu bosnjackog stanovnistva se odnose na ukupno stanovnistvo u BOSNI I HERCEGOVINI a udio Bosnjaka u partizanima se mjeri spram cijele Jugoslavije!!! Da su svi Bosnjaci bili u partizanima od bebe u kolijevci do zadnje nene oni ne bi mogli ostvariti 30% partizanskog pokreta. A kad vec pricamo o konfiguraciji terena otprilike 70% prostora bivse Juge je brdsko-planinski teren. Po toj logici trebali su krenuti iz Slovenije ili Crne Gore koja je jos zeznutija vec BiH ali ne, krenuli su iz Srbije gdje su ubrzo dobili po usima jer se cetnicima nimalo nije gadila saradnja s Nijemcima i onda su razgulili u Bosnu.
Moje referiranje na zadnji rat ima smisla utoliko sto ovdje hoce da se prikaze kako su Bosnjaci u stvari bastinili ideju NDH. U prethodnom postu sam se radi toga osvrnuo na A R BiH, gradove gdje su Bosnjaci vecina i sl. iz cega je lako vidjeti da je Bosnjacima Ante Pavelic drag koliko i general Franko ili Pinoce. Dakle, nidje veze!
Fakat jeste da je veliki broj bošnjaka bio u partizanima (kao i u ustašama, ali ovdje pričamo o partizanima), ali je to jako puno zavisilo od teritorije i uticaja na te ljude. Npr. u Mostaru i okolini (sve do Čapljine) je bilo jako puno bošnjaka u partizanima od samog početka rata, jer je radnički pokret tu bio dosta jak. A učešće u ustašama dosta malo. Istočna Hercegovina sa druge strane je obrnuto, veliki broj bošnjaka u ustašama, a mali u partizanima. Ovome su naravno doprinjeli i sami partizani koji su u početku bili zajedno sa četnicima. Slično tome je bilo i u nekim drugim krajevima. Negdje je partizanski pokret bio jači, negdje slabiji. Neki su ljudi po par puta prelazili iz jedne formacije u drugu (ovo je posebno bilo često kod četnika).
Ono što danas zbunjuje je pozivanje na tekovine NOB-a, a posebno ZAVNOBIH, a sa druge strane opravdavanje učešća u nekim kvislinškim formacijama tipa "Handžar divizije" i sličnih. I uzimanjem kompletnih zasluga i tradicije NOB-a na sebe. Po sistemu "naši su radili sve ono dobro, a njihovi sve ono loše". Ili "sistem nije valjao, ali su naši ljudi u sistemu valjali". Neki dan gledam emisiju o Dž.Bijediću sa FTV-a. Neko ga je pomenuo na temi pa sam se sjetio. Džema je nakon rata neko vrijeme bio zamjenik ministra MUP-a BiH. Ako povežete šta je MUP (tada se zvala OZNA) radio nakon rata svakome je jasno da nije mogao ne okrvaviti ruke. Ali u emisiji ni riječi o tome. Kao da je bio upravnik dječjeg vrtića.
-
wolf07
#453 Re: Bosnjaci u partizanima
Ja sam pomenuo Dzemala Bijedica jer eto nema Bosnjaka medju vidjenijim clanovima partizanskog pokreta a covjek bio sef Valteru kojeg znaju svi od Vardara pa do Triglava + NR KINA
!!! Apsolutno se slazem da je ucesce u partizanima ovisilo o mjestu i da su tu odstupanja velika ali ista stvar je i sa drugim narodima. Npr. Hrvati su u Dalmaciji bili itekako naostreni da stupe u partizane dok je zapadna Hercegovina mogla prebrojati partizane Hrvate na prste jedne ruke. Drago mi je da bar neko razumije ovo oko procenata i tu treba dodati samo jednu stvar, hajde da prihvatimo da je udio Bosnjaka u partizanima 2,5% (mada je nejasna metodologija po kojoj se doslo do te brojke i ja vjerujem da je ona realno veca) ali treba uvijek imati na umu da su Bosnjaci u bivsoj Jugoslaviji cinili maksimalno oko 4,5% stanovnistva, dakle nije to neki prevelik nesrazmjer.
Poenta je da Bosnjaci jestu pristupali ustasama ali je to bio brak iz interesa - da bi se zastitili od cetnika. Dokaz za to je da nikad i nigdje nisu slavili ustastvo u recentnoj istoriji. S druge strane moram ponoviti da imate sijaset ulica i ustanova koje su nazvane po partizanima ne samo bosnjacke nacionalnosti u gradovima gdje su Bosnjaci vecina. Takvih primjera nema na drugim stranama, uglavnom je zadrzan tek pokoji partizan (a nerijetko su im i spomenici ruseni) pod uslovom da dolazi iz naroda koji je vecinski u tom gradu. Oni "drugi" partizani su ekspresno protjerani iz istorije. Njihovo mjesto su, gle apsurda, ustupljena ustasama i cetnicima. I sad se neko pita otkud Bosnjacima pravo da bastine partizanstinu
!!!
Poenta je da Bosnjaci jestu pristupali ustasama ali je to bio brak iz interesa - da bi se zastitili od cetnika. Dokaz za to je da nikad i nigdje nisu slavili ustastvo u recentnoj istoriji. S druge strane moram ponoviti da imate sijaset ulica i ustanova koje su nazvane po partizanima ne samo bosnjacke nacionalnosti u gradovima gdje su Bosnjaci vecina. Takvih primjera nema na drugim stranama, uglavnom je zadrzan tek pokoji partizan (a nerijetko su im i spomenici ruseni) pod uslovom da dolazi iz naroda koji je vecinski u tom gradu. Oni "drugi" partizani su ekspresno protjerani iz istorije. Njihovo mjesto su, gle apsurda, ustupljena ustasama i cetnicima. I sad se neko pita otkud Bosnjacima pravo da bastine partizanstinu
-
kockoglavi
#454 Re: Bosnjaci u partizanima
Nisi shvatio. nešto je se govorilo o političkim odnosima, pa sam rekao da na politiku htjeli ne htjeli nekad utječe i demografija. Zbog toga sam dao te brojke.wolf07 wrote:Dobro si ti skitio ove postotke samo ima jedan problem. Ne znam da li ti se omaklo ili se namjerno pravis matematicki neuk naime, postotci o udjelu bosnjackog stanovnistva se odnose na ukupno stanovnistvo u BOSNI I HERCEGOVINI a udio Bosnjaka u partizanima se mjeri spram cijele Jugoslavije!!! Da su svi Bosnjaci bili u partizanima od bebe u kolijevci do zadnje nene oni ne bi mogli ostvariti 30% partizanskog pokreta. A kad vec pricamo o konfiguraciji terena otprilike 70% prostora bivse Juge je brdsko-planinski teren. Po toj logici trebali su krenuti iz Slovenije ili Crne Gore koja je jos zeznutija vec BiH ali ne, krenuli su iz Srbije gdje su ubrzo dobili po usima jer se cetnicima nimalo nije gadila saradnja s Nijemcima i onda su razgulili u Bosnu.kockoglavi wrote:Mi ne govorimo o prošlom ratu već o 2. sv. ratu.
Na postupke političkog vodstva nekog naroda utječe puno toga pa i "demografska) snaga tog naroda.
Na popisu 1931 bilo je pravoslavaca 44%, muslimana 30% i katolika 23%.
Popis 1948 srba -44%, neopredleljenih 30% (uglavnom muslimani bošnjaci) i Hrvata 23%. Popis 1991. -Muslimani 43%, Srbi 31%, Hrvati 17%.
Evo pitanja da su bili drukčiji omjeri bi li sve bilo isto.
Da ponovim, ne negiram bošnjačko-muslimansko sudjelovanje u partizanskom pokretu, već samo kažem da je precjenjeno. naravno za sve postoje razlozi.
Što se tiče toga da je partizanski pokret dobar dio rata djelovao po Bosni pa jedan od razloga je sama Bosna. Brda, planine i ogromne šume, ko stvoreno za partizansku borbu. Da su se partizani pokušali boriti na isti način u Slavoniji (a to je bio jedni način za koji su tehnički bili sposobni) NDH i Švabe bi ih počistili za nekoliko mjeseci.
Evo kontra pitanje. S obzirom na to da je dobar dio rata glavno područje partizanskog djelovanja bila Bosna kako to da nije bilo više Bošnjaka-Muslimana među partizanima.
Moje referiranje na zadnji rat ima smisla utoliko sto ovdje hoce da se prikaze kako su Bosnjaci u stvari bastinili ideju NDH. U prethodnom postu sam se radi toga osvrnuo na A R BiH, gradove gdje su Bosnjaci vecina i sl. iz cega je lako vidjeti da je Bosnjacima Ante Pavelic drag koliko i general Franko ili Pinoce. Dakle, nidje veze!
Iskreno rečeno ne da mi se sad puno tražiti pa ajmo ovako.
Po wikici (ako netko smatra da su podaci pogrešni nek rekne) je u staroj Jugoslaviji 1921 bilo 6.29% Muslimana, a u Jugi je 1948 bilo 5.1% Bošnjaka (mada se nisu mogli tako izjasniti ali nećemo gledati sitnice).
Sad se govori da je bošnjaka u partizanima bilooko 2%, ajmo to zaokružit na 2.5%, znači nisu dosegnuli ni svoj postotak koji su činili u stanovništvu.
I odakle onda ta politika da se bošnjaci busaju u prsa svojom partizanštvinom?
-
AkHolic
#455 Re: Bosnjaci u partizanima
Otud ,kako je forumašica Sabina jednom objasnila,što je Bosna i Hercegovina kao politički entitet u kojemu Bošnjaci mogu imat znatan utjecaj stečevina KPJ i partizanskog pokreta.kockoglavi wrote:
-
wolf07
#456 Re: Bosnjaci u partizanima
Otud sto su partizanstinu odjebali svi ostali i zamijenili je sa Thomsnovim hitovima a na drugoj strani to je obavio Baja Mali Knindza. Medjutim, posto to nije bilo dovoljno onda su i ostali vec afirmisani pjevaci poceli pjevatio cetnicke pjesme (Bora Corba, Cune Gojovic, Snezana Djurisic, Nada Topcagic, Era Ojdanic.............).AkHolic wrote:Otud ,kako je forumašica Sabina jednom objasnila,što je Bosna i Hercegovina kao politički entitet u kojemu Bošnjaci mogu imat znatan utjecaj stečevina KPJ i partizanskog pokreta.kockoglavi wrote:
Bosnjaci sad strse sa svojom partizanstinom ne zato sto su je odjednom prihvatili vec zato sto su je se drugi odrekli pa ruse spomenike partizanima i stavljaju spomenike ustasama i cetnicima, sta tu nije jasno?
-
armagedon3
#457 Re: Bosnjaci u partizanima
wolf07 wrote:Otud sto su partizanstinu odjebali svi ostali i zamijenili je sa Thomsnovim hitovima a na drugoj strani to je obavio Baja Mali Knindza. Medjutim, posto to nije bilo dovoljno onda su i ostali vec afirmisani pjevaci poceli pjevatio cetnicke pjesme (Bora Corba, Cune Gojovic, Snezana Djurisic, Nada Topcagic, Era Ojdanic.............).AkHolic wrote:Otud ,kako je forumašica Sabina jednom objasnila,što je Bosna i Hercegovina kao politički entitet u kojemu Bošnjaci mogu imat znatan utjecaj stečevina KPJ i partizanskog pokreta.kockoglavi wrote:
Bosnjaci sad strse sa svojom partizanstinom ne zato sto su je odjednom prihvatili vec zato sto su je se drugi odrekli pa ruse spomenike partizanima i stavljaju spomenike ustasama i cetnicima, sta tu nije jasno?
znaci da falsificirate povijest i povijesne cinjenice, povijesna cinjenica je da je u partizanima bilo 2 % Muslimana i to pred kraj rata, a prije i manje, a ovo sve ostalo je vasa propaganda
-
aut
#458 Re: Bosnjaci u partizanima
Netočni podatci .armagedon3 wrote:mozes ti ovdje lupa sa muslimanskom propagandom kolko oces,ali ou su cinjenice, sto je i dokazano argumentimasinuhe wrote:Hrvati i Srbi su 90 izgubili Drugi svjetski rat i stavili se na stranu ustasa i cetnika.
Povezivati Bosnjake sa fasizmom 1990 je isto kao i povezivati Nijemce 21 vijeka sa nacizmom
U Rijeci ste od nekih odrpanaca osnovali i Handzar diviziju 1992 i onda ih ubacivali u npr. Sijekovac.
Dosadni ste.
e ovo se zove mitomanija Muslimana
a u stvari bilo ovako
Partizani
Srbi + Crnogorci 52 %
Hrvati + Slovenci 46 %
Muslimani 2%
Ustase
Muslimani 56 %
Hrvati 44 %
Cetnici
Srbi i Crnogorci 97 %
Muslimani 3 %
Ovo su ti ispravni:
Ustaše:
Hrvati 72,64
Muslimani 26,29
Ostali 1,07
Partizani:
Srbi + Crnogorci + Muslimani 54 %
Hrvati + Slovenci -Makedonci 46 %
-
armagedon3
#459 Re: Bosnjaci u partizanima
dobro daj postoka Muslimana u partizanima?aut wrote:Netočni podatci .armagedon3 wrote:mozes ti ovdje lupa sa muslimanskom propagandom kolko oces,ali ou su cinjenice, sto je i dokazano argumentimasinuhe wrote:Hrvati i Srbi su 90 izgubili Drugi svjetski rat i stavili se na stranu ustasa i cetnika.
Povezivati Bosnjake sa fasizmom 1990 je isto kao i povezivati Nijemce 21 vijeka sa nacizmom
U Rijeci ste od nekih odrpanaca osnovali i Handzar diviziju 1992 i onda ih ubacivali u npr. Sijekovac.
Dosadni ste.
e ovo se zove mitomanija Muslimana
a u stvari bilo ovako
Partizani
Srbi + Crnogorci 52 %
Hrvati + Slovenci 46 %
Muslimani 2%
Ustase
Muslimani 56 %
Hrvati 44 %
Cetnici
Srbi i Crnogorci 97 %
Muslimani 3 %
Ovo su ti ispravni:
Ustaše:
Hrvati 72,64
Muslimani 26,29
Ostali 1,07
Partizani:
Srbi + Crnogorci + Muslimani 54 %
Hrvati + Slovenci -Makedonci 46 %
decko vise bilo Muslimana u Ustasama nek Hrvata,sto sam vec i argumentirao, kao i za ostalo
a broj Muslimana nije prelazio 2 % u partizanima
-
wolf07
#460 Re: Bosnjaci u partizanima
@armagedon 3
Nista ti nisi dakazao argumentima, nemoj sam sebi da tepas! Sve sto si ti napravio je da si napisao neke podatke za koje niko ziv ne zna odakle su, koliko su tacni i sl. Ja isto tako mogu da napisem sta god hocu i da to onda nazovem "argumentom".
Kad vec pomisnjes falsifikovanje istorijskih cinjenica i slicne nebuloze evo hajmo ovako. Daj mi jedan grad u kojem su Bosnjaci vecina gdje je srusen spomenik partizanima!
Ja tebi dajem dva odmah. Jedan sa srpskom vecinom - Trebinje i jedan gdje su Hrvati vecina - Siroki Brijeg. Spomenici sruseni u zadnjih godinu dana (u Trebinju mozda malo vise od godinu dana ali u svakom slucaju neposredna proslost).
P.S.
Molim te ne gnjavi vise sa onim podacima koliko je cijih partizana, ustasa i sl.! To vise nema smisla jer se jednostavno ne zna ko je, kad i kako dosao do tih podataka, znajuci koliko i kako je sminkana istorija u to doba svasta je moguce pogotovo imajuci u vidu da Bosnjaci odnosno Muslimani nisu bili priznati kao narod u to doba.
Nista ti nisi dakazao argumentima, nemoj sam sebi da tepas! Sve sto si ti napravio je da si napisao neke podatke za koje niko ziv ne zna odakle su, koliko su tacni i sl. Ja isto tako mogu da napisem sta god hocu i da to onda nazovem "argumentom".
Kad vec pomisnjes falsifikovanje istorijskih cinjenica i slicne nebuloze evo hajmo ovako. Daj mi jedan grad u kojem su Bosnjaci vecina gdje je srusen spomenik partizanima!
Ja tebi dajem dva odmah. Jedan sa srpskom vecinom - Trebinje i jedan gdje su Hrvati vecina - Siroki Brijeg. Spomenici sruseni u zadnjih godinu dana (u Trebinju mozda malo vise od godinu dana ali u svakom slucaju neposredna proslost).
P.S.
Molim te ne gnjavi vise sa onim podacima koliko je cijih partizana, ustasa i sl.! To vise nema smisla jer se jednostavno ne zna ko je, kad i kako dosao do tih podataka, znajuci koliko i kako je sminkana istorija u to doba svasta je moguce pogotovo imajuci u vidu da Bosnjaci odnosno Muslimani nisu bili priznati kao narod u to doba.
-
kockoglavi
#461 Re: Bosnjaci u partizanima
Ajmo nešto razjasniti. Thompson je čist, možete vi pljuvati koliko hoćete ali on nastupa vani i nitko ne pravi probleme, čak su ga pustile i strane židovske udruge kad su vidil o čemu se radi.wolf07 wrote:Otud sto su partizanstinu odjebali svi ostali i zamijenili je sa Thomsnovim hitovima a na drugoj strani to je obavio Baja Mali Knindza. Medjutim, posto to nije bilo dovoljno onda su i ostali vec afirmisani pjevaci poceli pjevatio cetnicke pjesme (Bora Corba, Cune Gojovic, Snezana Djurisic, Nada Topcagic, Era Ojdanic.............).AkHolic wrote:Otud ,kako je forumašica Sabina jednom objasnila,što je Bosna i Hercegovina kao politički entitet u kojemu Bošnjaci mogu imat znatan utjecaj stečevina KPJ i partizanskog pokreta.kockoglavi wrote:
Thompson je samo žrtva mnogo dubljeg rata. Kao npr. ono kad su ga ima nekoliko godina pozvali u Pulu, a kad je pristao doći i to objavio onda ekipa počela napadati kako ga neće pustiti da sviraju.
I ne slažem se s vama. Bošnjaci se u zadnje vrijeme busaju u prsa svojom partizanštinom i izdižu se više nego što su zaslužili.
-
armagedon3
#462 Re: Bosnjaci u partizanima
@wolf prvo kakve veze sad ima tko rusio kad spomenike, ako se prica o WWII
drugo te teme obracene vec na mnogo kvalitetnijim forumima, i sve se zna
dalje kad pisem Musliman, mislim na muslimane, zna se kolko ih je bilo islamske vjeroispovjedi
zato ne lupaj da se ne zna, sa d drugo dal su bili islamizirani Hrvati ili islamizirani Srbi ili tko kog vec islamizirani uopce nije bitno, bitno je da su bili muslimani po vjeroispovjedi
http://www.mycity-military.com/Drugi-sv ... i.html[url][/url]
http://www.forum.hr/showthread.php?t=408246[url][/url]
kao i ovo
http://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot ... -1945/[url][/url]
http://www.zijadljakic.com/index.php?op ... id=115[url][/url]
drugo te teme obracene vec na mnogo kvalitetnijim forumima, i sve se zna
dalje kad pisem Musliman, mislim na muslimane, zna se kolko ih je bilo islamske vjeroispovjedi
zato ne lupaj da se ne zna, sa d drugo dal su bili islamizirani Hrvati ili islamizirani Srbi ili tko kog vec islamizirani uopce nije bitno, bitno je da su bili muslimani po vjeroispovjedi
http://www.mycity-military.com/Drugi-sv ... i.html[url][/url]
http://www.forum.hr/showthread.php?t=408246[url][/url]
kao i ovo
http://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot ... -1945/[url][/url]
http://www.zijadljakic.com/index.php?op ... id=115[url][/url]
-
dragan.s
#463 Re: Bosnjaci u partizanima
Jedini spomenik partizanima u Trebinju je u gradskom parku i nije srušen. Možda je bio oštećen i išaran grafitima, ali nije srušen. Koliko znam spomenik partizanima u Bileći je srušen. Spomenik partizanima u Širokom Brijegu? Onoj obadvojici koji su bili u partizanima? Može biti, nisam čuo.wolf07 wrote: Kad vec pomisnjes falsifikovanje istorijskih cinjenica i slicne nebuloze evo hajmo ovako. Daj mi jedan grad u kojem su Bosnjaci vecina gdje je srusen spomenik partizanima!
...
-
kockoglavi
#464 Re: Bosnjaci u partizanima
Samo malo, mi govorimo o Bošnjacima u partizanima.dragan.s wrote:Jedini spomenik partizanima u Trebinju je u gradskom parku i nije srušen. Možda je bio oštećen i išaran grafitima, ali nije srušen. Koliko znam spomenik partizanima u Bileći je srušen. Spomenik partizanima u Širokom Brijegu? Onoj obadvojici koji su bili u partizanima? Može biti, nisam čuo.wolf07 wrote: Kad vec pomisnjes falsifikovanje istorijskih cinjenica i slicne nebuloze evo hajmo ovako. Daj mi jedan grad u kojem su Bosnjaci vecina gdje je srusen spomenik partizanima!
...
Taman da Hrvati i Srbi poruše sve spomenike to ne mijenja činjenicu da je broj Bošnjaka u partizanima bio mikroskopski mali.
Istina je da se Bošnjaci danas masocno pale na partizane, ali taj vlak je prošao.
- sinuhe
#465 Re: Bosnjaci u partizanima
2% od 800 000 (kao eto na kraju rata je bilo toliko partizana) bi bilo 16 000. Vala moralo je biti vise u maju 45-te.
Evo ja kazem da nijedan musliman nije bio u partizanima.
Samo reci mi sto uzimas tu statistiku iz Jugoslavije a ne onu o Jasenovcu? Nesto uzmes a nesto zaboravis
Samo reci mi sto uzimas tu statistiku iz Jugoslavije a ne onu o Jasenovcu? Nesto uzmes a nesto zaboravis
-
kockoglavi
#466 Re: Bosnjaci u partizanima
A znači uzimaš onu iz maja četrdeset pete? To ono kad je rat bio skoro gorov?sinuhe wrote:2% od 800 000 (kao eto na kraju rata je bilo toliko partizana) bi bilo 16 000. Vala moralo je biti vise u maju 45-te.![]()
Ajde reci koliko je tada bilo Muslimana u partizanima, a ja ću ti reći koliko ih je bilo u ustašama.
Jasenovac ne spominji jer dobro znaš da su brojke napuhane, a uz to bilo je dosta i bošnjaka što su radili ko čuvari, a kako i ne bi kad su bili ustaše.
- sinuhe
#467 Re: Bosnjaci u partizanima
Eto uzmi bilo koji period pa pomnozi sa 2%.
Ne znam samo kako su Hrvati stigli popuniti redove dvije vojske pa jos slati ljudstvo kao HiWijevce u Njemacku. U toj NDH izgleda niko nista nije radio. Pjevali borbene po sumama
Ne znam samo kako su Hrvati stigli popuniti redove dvije vojske pa jos slati ljudstvo kao HiWijevce u Njemacku. U toj NDH izgleda niko nista nije radio. Pjevali borbene po sumama
-
kockoglavi
#468 Re: Bosnjaci u partizanima
Ne fantaziraj, nismo u vrtiću.sinuhe wrote:Eto uzmi bilo koji period pa pomnozi sa 2%.
- sinuhe
#469 Re: Bosnjaci u partizanima
Pa jeste fantazija, ne mogu vojnici zivjeti od zraka.
-
kockoglavi
#470 Re: Bosnjaci u partizanima
Istina da ne mogu.sinuhe wrote:Pa jeste fantazija, ne mogu vojnici zivjeti od zraka.
-
dragan.s
#471 Re: Bosnjaci u partizanima
Moja reakcija je bila samo na tvrdnju da je u Trebinju porušen spomenik partizanima i ništa više.kockoglavi wrote:Samo malo, mi govorimo o Bošnjacima u partizanima.dragan.s wrote: Jedini spomenik partizanima u Trebinju je u gradskom parku i nije srušen. Možda je bio oštećen i išaran grafitima, ali nije srušen. Koliko znam spomenik partizanima u Bileći je srušen. Spomenik partizanima u Širokom Brijegu? Onoj obadvojici koji su bili u partizanima? Može biti, nisam čuo.
Taman da Hrvati i Srbi poruše sve spomenike to ne mijenja činjenicu da je broj Bošnjaka u partizanima bio mikroskopski mali.
Istina je da se Bošnjaci danas masocno pale na partizane, ali taj vlak je prošao.
O samoj temi sam rekao šta mislim stranicu ranije. Nije poenta da li je bošnjaka bilo 2 ili 6%. Poenta je što su se nažalost srbi i hrvati odrekli partizana i maltene je sramota priznati da ti je djed (ili otac) bio u partizanima. Sa druge strane kod bošnjaka je bez obzira na mali broj učesnika obrnuto (ne naravno kod svih, ne smije se generalisati).
Ono što meni smeta je što kad se piše o tom vremenu (barem na forumima) za sve ono najgore u tom periodu su krivi oni drugi (većinom srbi), a naši su bili "med i mlijeko". Znači konkretno, Ranković je bio tiranin, ubica najgore vrste (nije nažalost daleko od istine), ali njegov potčinjeni Džema Bijedić je bio duša od čovjeka, ne daj Bože da je on nekome presudio ili šta nažao učinio. I takvih je primjera masa.
-
kockoglavi
#472 Re: Bosnjaci u partizanima
Vidim šta pokušavaš reći, samo kažem da nije to ono šta se točno u temi traži.dragan.s wrote:Moja reakcija je bila samo na tvrdnju da je u Trebinju porušen spomenik partizanima i ništa više.kockoglavi wrote:Samo malo, mi govorimo o Bošnjacima u partizanima.dragan.s wrote: Jedini spomenik partizanima u Trebinju je u gradskom parku i nije srušen. Možda je bio oštećen i išaran grafitima, ali nije srušen. Koliko znam spomenik partizanima u Bileći je srušen. Spomenik partizanima u Širokom Brijegu? Onoj obadvojici koji su bili u partizanima? Može biti, nisam čuo.
O samoj temi sam rekao šta mislim stranicu ranije. Nije poenta da li je bošnjaka bilo 2 ili 6%. Poenta je što su se nažalost srbi i hrvati odrekli partizana i maltene je sramota priznati da ti je djed (ili otac) bio u partizanima. Sa druge strane kod bošnjaka je bez obzira na mali broj učesnika obrnuto (ne naravno kod svih, ne smije se generalisati).
Ono što meni smeta je što kad se piše o tom vremenu (barem na forumima) za sve ono najgore u tom periodu su krivi oni drugi (većinom srbi), a naši su bili "med i mlijeko". Znači konkretno, Ranković je bio tiranin, ubica najgore vrste (nije nažalost daleko od istine), ali njegov potčinjeni Džema Bijedić je bio duša od čovjeka, ne daj Bože da je on nekome presudio ili šta nažao učinio. I takvih je primjera masa.
Ali kad si se već dotakao toga postoje razlozi što Bošnjaci vole Tita i partizane i što jake struje u Hrvata i Srba ga mrze. Tu ne mislim na nikakav nacionalizam već na razne procjene kakve bi sad bile Hrvatska ili Srbija.
- sinuhe
#473 Re: Bosnjaci u partizanima
Evo o ekonomiji NDH sa wikipedie.
200 000 ljudi na radu u Njemacku. Od cega su ti ljudi zivjeli i ko je tu uopste bilo sta radio
WTF 
NDH je izdrzavala 3 od 5 vojskiNDH se nalazila u iznimno teškoj gospodarskoj situaciji. Država je morala snositi troškove svih njemačkih i dijela talijanskih snaga na svom području.[14] Talijanska okupacija joj je oduzela pomorsku privredu i brodogradnju, a mađarska najnaprednija poljoprivredna područja. Nešto kasnije partizani su pod svoju kontrolu stavili i velik dio poljoprivrede, te šume, i blokirali vitalne prometne pravce. Nadalje, njemački i talijanski interesi na području NDH su uglavnom bili gospodarski. Italija se planirala okoristiti nalazištima boksita u Dalmaciji i Hercegovini te drvom.[45] No, Njemačka je željela boksit za sebe. Iz boksitnih jama u NDH moglo se (bez novih investicija) eksploatirati najmanje 500.000 tona godišnje, što je za njemačku proizvodnju aluminija bilo „od životne važnosti“, jer je činilo nešto više od 40% ukupnih njemačkih potreba.[46] Kako je rat odmicao, sve veći dio industrije stavljan je u njemačku službu, posebno željezara u Zenici i današnji Đuro Đaković u Slavonskom Brodu, kao i rudnici i šume.[45] Sukcesijom jugoslavenskih, 1941. su osnovane Hrvatske državne željeznice.
Gradsko je stanovništvo naglo siromašilo i mnogi su bili na rubu gladi. Visoka inflacija koju nije pratio porast primanja, nezaposlenost koja prisiljava na odlazak na rad u Njemačku i činjenica da ukupan broj radnika i osoba odvedenih u Njemačku s područja NDH na prisilni i robovski rad premašuje 200.000 značajno su poremetile bilo kakvo funkcioniranje gospodarstva.[14] Bilo je zabranjeno "sakrivanje i stavljanje izvan prometa" živežnih namirnica, a rast cijena se pokušao umanjiti najstrožim kaznama, po potrebi i smrtnom.[47] Seljaci su bili strijeljani, jer su, umjesto da viškove svojih poljoprivrednih proizvoda predaju po ograničenim cijenama Hrvatskom državnom monopolu, robu pokušali prodati na crnom tržištu.[48]
-
kockoglavi
#474 Re: Bosnjaci u partizanima
O čemu ti pričaš?sinuhe wrote:Evo o ekonomiji NDH sa wikipedie.NDH je izdrzavala 3 od 5 vojskiNDH se nalazila u iznimno teškoj gospodarskoj situaciji. Država je morala snositi troškove svih njemačkih i dijela talijanskih snaga na svom području.[14] Talijanska okupacija joj je oduzela pomorsku privredu i brodogradnju, a mađarska najnaprednija poljoprivredna područja. Nešto kasnije partizani su pod svoju kontrolu stavili i velik dio poljoprivrede, te šume, i blokirali vitalne prometne pravce. Nadalje, njemački i talijanski interesi na području NDH su uglavnom bili gospodarski. Italija se planirala okoristiti nalazištima boksita u Dalmaciji i Hercegovini te drvom.[45] No, Njemačka je željela boksit za sebe. Iz boksitnih jama u NDH moglo se (bez novih investicija) eksploatirati najmanje 500.000 tona godišnje, što je za njemačku proizvodnju aluminija bilo „od životne važnosti“, jer je činilo nešto više od 40% ukupnih njemačkih potreba.[46] Kako je rat odmicao, sve veći dio industrije stavljan je u njemačku službu, posebno željezara u Zenici i današnji Đuro Đaković u Slavonskom Brodu, kao i rudnici i šume.[45] Sukcesijom jugoslavenskih, 1941. su osnovane Hrvatske državne željeznice.
Gradsko je stanovništvo naglo siromašilo i mnogi su bili na rubu gladi. Visoka inflacija koju nije pratio porast primanja, nezaposlenost koja prisiljava na odlazak na rad u Njemačku i činjenica da ukupan broj radnika i osoba odvedenih u Njemačku s područja NDH na prisilni i robovski rad premašuje 200.000 značajno su poremetile bilo kakvo funkcioniranje gospodarstva.[14] Bilo je zabranjeno "sakrivanje i stavljanje izvan prometa" živežnih namirnica, a rast cijena se pokušao umanjiti najstrožim kaznama, po potrebi i smrtnom.[47] Seljaci su bili strijeljani, jer su, umjesto da viškove svojih poljoprivrednih proizvoda predaju po ograničenim cijenama Hrvatskom državnom monopolu, robu pokušali prodati na crnom tržištu.[48]200 000 ljudi na radu u Njemacku. Od cega su ti ljudi zivjeli i ko je tu uopste bilo sta radio
WTF
NDH je uzdržavala Domobrane koji su bili njena glavna vojska, ustaše su bili mali dio te vojske, nešto kao specijalna postrojba. Pa i danas sve vojske svijeta uz "običnu" vojsku imaju neke pod jedinice pod posebnim režimom.
partizani nisu bili NDH vojska.
Malo se gubiš?
- sinuhe
#475 Re: Bosnjaci u partizanima
Hrvatska vojska, njemacka, i italijanska a u neka doba i cetnike. NDH kao privredno cudo.