Kitite li jelku?
- dustaban
#451 Re: Kitite li jelku?
Dokle je doslo kicenje Jelke i kurchenje Bora ?

- basicm
#452 Re: Kitite li jelku?
Vidim racioalno razmisljate i razumijete postove, tako da onaj ko ne kiti jelku ispade diktator, primitivac, clan orkestra Fahdove dzamije itd. Opet ponavljam, neka kiti ko hoce, njegovo pravo i postujem, ali na silu ugurati da se ne kosi sa propisima islama ne moze. Moze neko biti musliman, a kititi jelku, ali zato treba sam sebi priznati da je slab na to i da to ne opravdava njegov postupak. Isto kao sto i ja sam imam neke stvari koje radim a nisu u skladu sa islamskim propisima, ne znaci da imam opravdanje i da nije grijeh.
- zateznistub
#453 Re: Kitite li jelku?
Haj' ne preeseravaj se. postujem svacije i da kiti i da ne kiti svakom svoje. Ali kao st tebi smeta ka d te neko "tjera" da kitis , nemas nikakvo morlno a ni vjersko pravo nekoga "smanjivati" kao vernika samo zato sto je metn'o nest sareno na zeleno drvo po mogućnosti palstično...basicm wrote:Vidim racioalno razmisljate i razumijete postove, tako da onaj ko ne kiti jelku ispade diktator, primitivac, clan orkestra Fahdove dzamije itd. Opet ponavljam, neka kiti ko hoce, njegovo pravo i postujem, ali na silu ugurati da se ne kosi sa propisima islama ne moze. Moze neko biti musliman, a kititi jelku, ali zato treba sam sebi priznati da je slab na to i da to ne opravdava njegov postupak. Isto kao sto i ja sam imam neke stvari koje radim a nisu u skladu sa islamskim propisima, ne znaci da imam opravdanje i da nije grijeh.
-
Bodkin
#454 Re: Kitite li jelku?
Boli nas bolan cuna sto je ne kitis. Kazes ne kitim jeku i tu stanes. Dakle temubsu usrali ovi sto bi objasnjavali da su to krscanske tradicije ili predkrscanske pa kako muslimani ne trebaju kititi i ostala sranja. Imali smo cak i jednu koja kaze da pravi srbi ne trebaju kititi. Dakle boli nas cuna sto je ne kitis sve dog ne pocnes vaziti o vjeribasicm wrote:Vidim racioalno razmisljate i razumijete postove, tako da onaj ko ne kiti jelku ispade diktator, primitivac, clan orkestra Fahdove dzamije itd. Opet ponavljam, neka kiti ko hoce, njegovo pravo i postujem, ali na silu ugurati da se ne kosi sa propisima islama ne moze. Moze neko biti musliman, a kititi jelku, ali zato treba sam sebi priznati da je slab na to i da to ne opravdava njegov postupak. Isto kao sto i ja sam imam neke stvari koje radim a nisu u skladu sa islamskim propisima, ne znaci da imam opravdanje i da nije grijeh.
- basicm
#455 Re: Kitite li jelku?
Kako ce mene neko natjerati da kitim? I ne smanjivam ga ja licno, nego propisi vjere. ama stvar je jednostavna, oni koji kite imaju svoje razloge, oni koji ne kite takodje imaju svoje razloge, a ovi postovi do sada pokazuju da ovo dvoje ne mozemo uskladiti. Dzaba tupimo, svako ima svoj stav, ja sam htio pokazati i drugu stranu medalje, ali nesto ste mi svi osjetljivi mnogo.
- dustaban
#456 Re: Kitite li jelku?
Volio bih da mi neki islam-expert objasni da li je u redu kicenje munare (iftar - kandilji) ?!
- zagortenej
#457 Re: Kitite li jelku?
nema u Kur'anu, ali ima zato u hadisima svašta. kažu da se musliman treba razlikovati od nevjernika, pa zato ne treba uzimati "tudje" običaje, a što je većina običaja u islamu arapska, to nikom ništa.broj dva wrote:Pitanje od strane teolosko-religioznog laika - konkretno gdje/kako Islam zabranjuje kicenje jelke ?
Da li u Kuranu pise "Thou shal not put shinning balls or other decorations on a green tree" ili nesto slicno ?
Pogotovo sto se kod nas jelka veze za novu godinu a ne za bozice..
Last edited by zagortenej on 17/12/2015 10:17, edited 1 time in total.
- uglavnomja
#458 Re: Kitite li jelku?
basicm wrote:Kako ce mene neko natjerati da kitim? I ne smanjivam ga ja licno, nego propisi vjere. ama stvar je jednostavna, oni koji kite imaju svoje razloge, oni koji ne kite takodje imaju svoje razloge, a ovi postovi do sada pokazuju da ovo dvoje ne mozemo uskladiti. Dzaba tupimo, svako ima svoj stav, ja sam htio pokazati i drugu stranu medalje, ali nesto ste mi svi osjetljivi mnogo.
razlika izmedju "vas" -pravih vjernika i nas - neopterecenih je jako jednostavna:
mi radimo ono sto hocemo, kad hocemo zato sto hocemo, zato sto volimo, zato sto nam se nesto svidja, sto se svidja drugim ljudima oko nas ... ili ne radimo ono sto ne volimo. nema pravila, nema kazne i nagrade "onozemaljske", ni dzehenema ni pakla, ni dzeneta i raja sa druge strane.
a vi radite po pravilima, nekim rigidnim, besmislenim, apsolutno nebitnim i u krajnjoj liniji "robotiziranim" normama, gdje vi iskljucite mozak i radite ono sto je nekad neko (mozda
sve kao zabranjeno, a nidje ne pise da je zabranjeno ... svi sve znate, a nidje osnove. sve ljevakovici, i slicni ljudi sa iq broja cipela koji vam odredjuju kako cete pisat i srat, vozit, sa kim se druzit i zenit ... hebote zivot, ne smije spavat i prdit ...
samo zabrane i pravila, i prijetnje necim imaginarnim ako ih prekrsis. a zivot prolazi
a ne vjerujete u deda mraza
-
nightvision
#459 Re: Kitite li jelku?
ne kitim jelku, ali zato kitim jelu. 
- zateznistub
#460 Re: Kitite li jelku?
Da svi zivimo po propisima vjere od onih obicnih pa sve do onih koji se busaju u prsa (svak' svojom) ovo bi bilo idealno mjesto. prema tomebasicm wrote:Kako ce mene neko natjerati da kitim? I ne smanjivam ga ja licno, nego propisi vjere. ama stvar je jednostavna, oni koji kite imaju svoje razloge, oni koji ne kite takodje imaju svoje razloge, a ovi postovi do sada pokazuju da ovo dvoje ne mozemo uskladiti. Dzaba tupimo, svako ima svoj stav, ja sam htio pokazati i drugu stranu medalje, ali nesto ste mi svi osjetljivi mnogo.
live and let it live...
- basicm
#461 Re: Kitite li jelku?
Ja ovdje vidim samo gomilu uvreda, nigdje racionalnosti slobode uma, postivanja prava drukcijeg misljenja, svega onoga cime se ateizam dici. Ti si radikal kao i ovi bombasi, samo ti vuces lijevo oni desno. Zar dopustas sebi da budes kao oni?
- Rampage
#462 Re: Kitite li jelku?
Ma samo nek' se kitinightvision wrote:ne kitim jelku, ali zato kitim jelu.
Ne kitim (jelku), naravno:)
-
missko
#463 Re: Kitite li jelku?
Pa i vi neoptereceni ste optereceni nekim nepisanim drustvenim formama ili zivite i vodite se samo strastima kao zivitinje a Bog vam podario razum.uglavnomja wrote:basicm wrote:Kako ce mene neko natjerati da kitim? I ne smanjivam ga ja licno, nego propisi vjere. ama stvar je jednostavna, oni koji kite imaju svoje razloge, oni koji ne kite takodje imaju svoje razloge, a ovi postovi do sada pokazuju da ovo dvoje ne mozemo uskladiti. Dzaba tupimo, svako ima svoj stav, ja sam htio pokazati i drugu stranu medalje, ali nesto ste mi svi osjetljivi mnogo.
razlika izmedju "vas" -pravih vjernika i nas - neopterecenih je jako jednostavna:
mi radimo ono sto hocemo, kad hocemo zato sto hocemo, zato sto volimo, zato sto nam se nesto svidja, sto se svidja drugim ljudima oko nas ... ili ne radimo ono sto ne volimo. nema pravila, nema kazne i nagrade "onozemaljske", ni dzehenema ni pakla, ni dzeneta i raja sa druge strane.
a vi radite po pravilima, nekim rigidnim, besmislenim, apsolutno nebitnim i u krajnjoj liniji "robotiziranim" normama, gdje vi iskljucite mozak i radite ono sto je nekad neko (mozda) napisao, tipa u wc ulazis lijevom nogom ... u koji bolan crni wc prije 1500 godina??????? pise li kojom rukom vodu pustas iz kotlica?
![]()
sve kao zabranjeno, a nidje ne pise da je zabranjeno ... svi sve znate, a nidje osnove. sve ljevakovici, i slicni ljudi sa iq broja cipela koji vam odredjuju kako cete pisat i srat, vozit, sa kim se druzit i zenit ... hebote zivot, ne smije spavat i prdit ...
samo zabrane i pravila, i prijetnje necim imaginarnim ako ih prekrsis. a zivot prolaziu ocekivanju posmrtne nagrade ...
Kao hodat cu gol ulicom zato sto mi se tako svidja ili jebavat cu se na klupi u trznom centru zato jer mi se svidja ili ima i kod vas nekih pravila ?
-
1946--1987
#464 Re: Kitite li jelku?
Ja glupe raaprave, nek radi ko sta hoce al nek meni ne namece to svoje i dovidjenja.Ja nikom necu pokusati da namecem svoje.
Ps. Svidja mi se fazon u SCC-u, okititi tako da prodje u oba smjera, tj. Sto bi nele karajlic rekao ispod zita i i iznad zita.
Ps. Svidja mi se fazon u SCC-u, okititi tako da prodje u oba smjera, tj. Sto bi nele karajlic rekao ispod zita i i iznad zita.
- Rampage
#465 Re: Kitite li jelku?
Ti neopterečenuglavnomja wrote:basicm wrote:Kako ce mene neko natjerati da kitim? I ne smanjivam ga ja licno, nego propisi vjere. ama stvar je jednostavna, oni koji kite imaju svoje razloge, oni koji ne kite takodje imaju svoje razloge, a ovi postovi do sada pokazuju da ovo dvoje ne mozemo uskladiti. Dzaba tupimo, svako ima svoj stav, ja sam htio pokazati i drugu stranu medalje, ali nesto ste mi svi osjetljivi mnogo.
a vi radite po pravilima, nekim rigidnim, besmislenim, apsolutno nebitnim i u krajnjoj liniji "robotiziranim" normama, gdje vi iskljucite mozak i radite ono sto je nekad neko (mozda) napisao, tipa u wc ulazis lijevom nogom ... u koji bolan crni wc prije 1500 godina??????? pise li kojom rukom vodu pustas iz kotlica?
![]()
samo zabrane i pravila, i prijetnje necim imaginarnim ako ih prekrsis. a zivot prolaziu ocekivanju posmrtne nagrade ...
1946--1987 wrote:Ja glupe raaprave, nek radi ko sta hoce al nek meni ne namece to svoje i dovidjenja.Ja nikom necu pokusati da namecem svoje.
-
The BEN10
#466 Re: Kitite li jelku?
Familija Kim Jong klonova.

- zateznistub
#467 Re: Kitite li jelku?
Ko i čime je tebe neko ovdje uvrijedio?basicm wrote:Ja ovdje vidim samo gomilu uvreda, nigdje racionalnosti slobode uma, postivanja prava drukcijeg misljenja, svega onoga cime se ateizam dici. Ti si radikal kao i ovi bombasi, samo ti vuces lijevo oni desno. Zar dopustas sebi da budes kao oni?
A ti jesi jer si nekog okarakterizirao kao "slabog" vjerovatno vjernika...
-
1946--1987
#468 Re: Kitite li jelku?
Mislim da je razumno razmisljati na ovaj nacin.Svako nek u svoja cetiri zida radi sta hoce a ima (ili nema) neko ko to sve gleda i ko ce (ili nece) za to odgovarati i cao.Al samo nek je u cetiri zida molit cu
Kraj rasprave, kljucaj temu
Kraj rasprave, kljucaj temu
- salik79
#469 Re: Kitite li jelku?
The BEN10 wrote:Familija Kim Jong klonova.![]()

- basicm
#470 Re: Kitite li jelku?
Procitaj zadnji post od @uglavnomjazateznistub wrote:Ko i čime je tebe neko ovdje uvrijedio?basicm wrote:Ja ovdje vidim samo gomilu uvreda, nigdje racionalnosti slobode uma, postivanja prava drukcijeg misljenja, svega onoga cime se ateizam dici. Ti si radikal kao i ovi bombasi, samo ti vuces lijevo oni desno. Zar dopustas sebi da budes kao oni?
A ti jesi jer si nekog okarakterizirao kao "slabog" vjerovatno vjernika...
A opet nekome reci da je slab vjernik i ukazati na gresku nije uvreda, kao sto i meni kad neko kaze ne radis to dobro nemam pravo da se ljutim jer sam dobio dobronamjernu kritiku. Molio bih da citate postove bez predrasuda, i stvar ce biti mnogo jasnija.
-
Bodkin
#471 Re: Kitite li jelku?
Bog mi je dao razum da mislim, a ne da drugi misle za mene i govore mi sta da radim. Ljude ne ubijam jer nije u redu, a ne jer mi neko omnipotentno bice kaze da ne smijem. Isto tako u kupatilo ulazim nekad jednom i nekad drugom nogom jer da tolika glupost bude bitna nekome sa razumom nije normalnomissko wrote:Pa i vi neoptereceni ste optereceni nekim nepisanim drustvenim formama ili zivite i vodite se samo strastima kao zivitinje a Bog vam podario razum.uglavnomja wrote:basicm wrote:Kako ce mene neko natjerati da kitim? I ne smanjivam ga ja licno, nego propisi vjere. ama stvar je jednostavna, oni koji kite imaju svoje razloge, oni koji ne kite takodje imaju svoje razloge, a ovi postovi do sada pokazuju da ovo dvoje ne mozemo uskladiti. Dzaba tupimo, svako ima svoj stav, ja sam htio pokazati i drugu stranu medalje, ali nesto ste mi svi osjetljivi mnogo.
![]()
Kao hodat cu gol ulicom zato sto mi se tako svidja ili jebavat cu se na klupi u trznom centru zato jer mi se svidja ili ima i kod vas nekih pravila ?
-
Shaptach kobilama
#472 Re: Kitite li jelku?
U mene žena ukrašava a ja je kitujem ..pardon kitim 
-
missko
#473 Re: Kitite li jelku?
Bog mi je dao razum da mislim, a ne da drugi misle za mene i govore mi sta da radim. Ljude ne ubijam jer nije u redu, a ne jer mi neko omnipotentno bice kaze da ne smijem. Isto tako u kupatilo ulazim nekad jednom i nekad drugom nogom jer da tolika glupost bude bitna nekome sa razumom nije normalno[/quote]missko wrote:Pa i vi neoptereceni ste optereceni nekim nepisanim drustvenim formama ili zivite i vodite se samo strastima kao zivitinje a Bog vam podario razum.uglavnomja wrote:basicm wrote:Kako ce mene neko natjerati da kitim? I ne smanjivam ga ja licno, nego propisi vjere. ama stvar je jednostavna, oni koji kite imaju svoje razloge, oni koji ne kite takodje imaju svoje razloge, a ovi postovi do sada pokazuju da ovo dvoje ne mozemo uskladiti. Dzaba tupimo, svako ima svoj stav, ja sam htio pokazati i drugu stranu medalje, ali nesto ste mi svi osjetljivi mnogo.
![]()
Pa ne mozes onda porediti ulazak u kupatilo i kicenje jelke
-
Bodkin
#474 Re: Kitite li jelku?
Ako nije ok kititi jelku, jel ok okititi stan? Ako jeste koja je razlika? Ako padne kuglica na fikus jel to zabranjeno?
-
sumirprimus
#475 Re: Kitite li jelku?
fikus je so ejtiz.