JEL POCELO?

Post Reply
GoodTaste

#451 Re: JEL POCELO?

Post by GoodTaste »

Hakiz wrote:
GoodTaste wrote:Pitanje ...

Zasto gradjanina FBiH interesuje toliko RS?

Zasto bi gradjanin FBiH htio u rat ako bi se RS htijela da odvoji?

Zasto gradjanima FBiH to sve toliko smeta i smatraju RS i svojom drzavom kada, a sigurno ih znate i sami dosta, ima velika vecina onim koji ne zele da odu u RS ni na kafu, jer da ih ko ne bi vidio iz FBiH ili ne daj Boze pare da ostavis "onim"?

Zasto gradjanina FBiH toliko zanima RS,a niti je voli, niti priznaje, a idejni tvorac ovakve nakaradne drzave je pred svima potpisao njeno postojanje i sve ostalo sto ide uz to?

Ovo drugo i trece me bas zanima, sta je to u glavi pa da ima takve stavove... A iz svoje okoline, da uzmem u obzir 10 ljudi, njih 7 su takvi, a svi su "velike patriote" ...

:bih:
Pa, recimo da imaš komad imanja koji ti nije ničemu služio. Jednog dana ti ga neko silom otme. Hoćeš preći preko toga?

Ukratko, interesuje nas BiH čiji je privremeno okupirana teritorija pod nazivom RS sastavni dio, kao i imovina naših porodica koja je na tom okupiranom dijelu ostala.
Malo si kontradiktoran ... Komad zemlje koji ti nije nicemu sluzio i sad bi ga nazad? Vala bi ga halalio kad mi vec tolike godine nije NICEMU SLUZIO, kao sto kazes, a ne se borio za nesto sto NICEMU NE SLUZI, kao sto kazes ... :-)

Tebe samo zanima imovina, a ljudi na tom prostoru i ne bas ... Mozes ti tu imovinu prodati uvijek i kupi je u Sarajevu ...
Za tu "okupiranu" teritoriju smo se svi borili i stajali iza "vodje", pa sad kad si-smo bili na toj stranii trpi, a i dalje glasas za SDA garant ...

Nidje ovakva drzava sa ovakvim ljudima nece.
Od srca vam zelim da se poubijate svi, za nista ...

megaman4

#452 Re: JEL POCELO?

Post by megaman4 »

ja mislim, mada ne moram biti u pravu da je za SAD BiH ipak bitna kao država jer su ONI a ne licemjerna Evropa zaustavili rat i uspostavili kakvu-takvu normalnu državu, i smatram da su u tom sudbonosnom trenutku bili veći prijatelji nego cijela EU, možda sa izuzetkom Njemačke? Dalje, neki dan sam slušao da su Bošnjaci u Americi jedni od najlojalnih građana i da svi služe toj državi a većina se odlično uklopila u njihovo društvo, dok neki imaju čak i svoje privatne biznise. Amerika ma koliko god mi na globalnom planu bili protiv njih ona BiH smatra svojim prijateljem ali i partnerom, i ONi žele isključiti bilo kakvu mogućnost raspada BiH. Za Ameriku je BiH možda bitna jer ima direktna izlaz na Jadran kao i Hrvatska, pri čemu se planira graditi luka Neum, gdje bi bila naša kapetanija, pri čemu bi taj prilaz kontrolisali američki brodovi, čime bi za sva vremena bila zatvorena vrata Rusiji za izlaz na toplo more, jer je Crna Gora definitivno pod Američkom šapom. Još je ostala BiH, i zato se sve ovo i dešava, ali opet preko naših grbavih i krivih leđa.
BISCANIN2

#453 Re: JEL POCELO?

Post by BISCANIN2 »

92 oktobra smo rekli do Drine, stali smo kod Prijedora i Banjaluke, jer su potpisali do Drine. Vako ili nako ovaj ili onaj ali Bosna je do Drine. Ako budu srali kao 92 sa referendumima i ostalim nam je opet do Drine, samo ovog puta smo puno ravnopravniji u startu. Ja rezervne drzave nemam za ovu sam dao mladost i krvario i opet cu ako treba. Za svoju djecu, unucad i praunucad. Pa kako kome bude svoje ne dam a tudje necu. Pozdrav domovini.
salik79

#454 Re: JEL POCELO?

Post by salik79 »

BISCANIN2 wrote:92 oktobra smo rekli do Drine, stali smo kod Prijedora i Banjaluke, jer su potpisali do Drine. Vako ili nako ovaj ili onaj ali Bosna je do Drine. Ako budu srali kao 92 sa referendumima i ostalim nam je opet do Drine, samo ovog puta smo puno ravnopravniji u startu. Ja rezervne drzave nemam za ovu sam dao mladost i krvario i opet cu ako treba. Za svoju djecu, unucad i praunucad. Pa kako kome bude svoje ne dam a tudje necu. Pozdrav domovini.
Samo da te poselamim, neki dan sam te citirao, a nisam ni znao da si jos aktivan :thumbup: :bih:
artime

#455 Re: JEL POCELO?

Post by artime »

Ja stvarno ne znam odakle vama sve ove informacije? :D Realno. Iz posta u post kao da ne zivim ovdje i uopste ne pratim sta se to desava, a upravno je suprotno. Da li je svaki forumash agent neki i ima neke skrivene podatke, ne znam :D Ali do sada je vrlo zanimljivo stivo, na granici SF-a. Cas ce neko zaratiti, cas ce se pomiriti.
Bosnjak333

#456 Re: JEL POCELO?

Post by Bosnjak333 »

BISCANIN2 wrote:92 oktobra smo rekli do Drine, stali smo kod Prijedora i Banjaluke, jer su potpisali do Drine. Vako ili nako ovaj ili onaj ali Bosna je do Drine. Ako budu srali kao 92 sa referendumima i ostalim nam je opet do Drine, samo ovog puta smo puno ravnopravniji u startu. Ja rezervne drzave nemam za ovu sam dao mladost i krvario i opet cu ako treba. Za svoju djecu, unucad i praunucad. Pa kako kome bude svoje ne dam a tudje necu. Pozdrav domovini.
Sto bi jedan francuski general rekao: "Recite koliko vrijedi vas patriotizam da vam platimo i gubite se iz drzave."

Tebi svaka cast prijatelju! :bih:
hAZNADAR

#457 Re: JEL POCELO?

Post by hAZNADAR »

GoodTaste wrote:

Malo si kontradiktoran ... Komad zemlje koji ti nije nicemu sluzio i sad bi ga nazad? Vala bi ga halalio kad mi vec tolike godine nije NICEMU SLUZIO, kao sto kazes, a ne se borio za nesto sto NICEMU NE SLUZI, kao sto kazes ... :-)

Tebe samo zanima imovina, a ljudi na tom prostoru i ne bas ... Mozes ti tu imovinu prodati uvijek i kupi je u Sarajevu ...
Za tu "okupiranu" teritoriju smo se svi borili i stajali iza "vodje", pa sad kad si-smo bili na toj stranii trpi, a i dalje glasas za SDA garant ...

Kada spominjes ovakve ljude u negativnom kontekstu - kreni prvo od sebe i slicnih.

Pitanje je da li je vise patriota koji nedaju cijepanje drzave ili onih koji bi halalili vise od pola zemlje. Neko od te dvije grupe mora popustiti i prikloniti se vecini.

A za prizivanje smrti neistomisljenicima,, da se uzajamno poubijaju svi koji ne misle kao ti, da prestanu da zive,... si zasluzio barem opomenu. Zavrsio sam sa tobom, ili si salonac ili haaza
_drunken_santa_

#458 Re: JEL POCELO?

Post by _drunken_santa_ »

hAZNADAR wrote:
_drunken_santa_ wrote:

ako te mogu zamoliti samo da obrazlozis ove tvrdnje da je federacija prakticno nemoguca i da je rs teritorija neophodna da bi bosnjaci bioloski opstali. mozda si u pravu, ali ja to ne vidim i jos nisam cuo neke argumente za ovu tvrdnju pa me zanima da ih cujem mozda cu se sloziti. i nisam salonac, sto se mene tice i rs i srbija se mogu ukinuti.
Ocekujes elaborat mozda o teritorijalnoj povezanosti, resursima, komunikacijama, vezu sa unskosanskim kantonom, opcenito infrastrukturu, pa onda valutu,... mislim - ako sam ne kontas - onda nema tih argumenata i realnosti koju ja mogu predociti.

A to redovno srecem u Sarajevu gdje urbana elita jednostavno ima shvatanje drzave dokle pogled seze i nije svjesna koliko ta idila u njihovoj kuci moze zacas ekonomski i politicki da se urusi. Bosnajci su zavisni od cijelog teritorija, jednostavno tako. Komunikacije, ceste, protok novca, struje, infrastruktura,... a gdje je tek buducnost gdje ce mozda u fildzanu biti i pretjesno.
Znam ja dobro da bi sarajevska elita halalila i vise od pola drzave zarad veceg luksuza, ono barem sto misle da bi dobili nesto time. Ali na srecu ima ljudi koji ne razmisljaju tako.

Konkretno u ovoj situaciji nece doci do puske u ruke i branjenja domovine. Treba prvo sazriti i politicki i nacionalno a tvoje pisanje je jasan dokaz da smo jos daleko od toga. Bez uvrede, ali izjavio si veceras nesto za sto si zasluzio itekako kritike. Nije u pitanju pateticna nostalgija, srcedrapajuci patriotizam i principi. Ko zna - zna.
ja priznajem da ne znam, tj. ne razumijem prakticne razloge zasto se tvrdi da federacija ne moze sama. ali nije mi jasno, kad je to vec tako evidentno, zasto mi ih ti ne das? nije dovoljno reci komunikacije. sta s njima? fildzan? znas li ti koji je postotak teritorije po glavi stanovnika u fbih? resursi? prvo fbih ima jace resurse od rs, drugo ima mnogo bogatih zemalja bez resursa. to nije argument.

mislim, daju se demagoski i emotivni razlozi. nikakvi pravi argumenti.
Drinski

#459 Re: JEL POCELO?

Post by Drinski »

Ma, ovaj santa, od pocetka trolla.
Progressive House

#460 Re: JEL POCELO?

Post by Progressive House »

podrška miletu od laktaša :bih: :bih: :thumbup:

do konačnog ukidanja genocidne nakaze :wink:
JThomas

#461 Re: JEL POCELO?

Post by JThomas »

pa ako već pričamo hipotetički o tome, puno bi lakše federacija sama nego RS sama.
Hakiz

#462 Re: JEL POCELO?

Post by Hakiz »

GoodTaste wrote:
Hakiz wrote:
GoodTaste wrote:Pitanje ...

Zasto gradjanina FBiH interesuje toliko RS?

Zasto bi gradjanin FBiH htio u rat ako bi se RS htijela da odvoji?

Zasto gradjanima FBiH to sve toliko smeta i smatraju RS i svojom drzavom kada, a sigurno ih znate i sami dosta, ima velika vecina onim koji ne zele da odu u RS ni na kafu, jer da ih ko ne bi vidio iz FBiH ili ne daj Boze pare da ostavis "onim"?

Zasto gradjanina FBiH toliko zanima RS,a niti je voli, niti priznaje, a idejni tvorac ovakve nakaradne drzave je pred svima potpisao njeno postojanje i sve ostalo sto ide uz to?

Ovo drugo i trece me bas zanima, sta je to u glavi pa da ima takve stavove... A iz svoje okoline, da uzmem u obzir 10 ljudi, njih 7 su takvi, a svi su "velike patriote" ...

Pa, recimo da imaš komad imanja koji ti nije ničemu služio. Jednog dana ti ga neko silom otme. Hoćeš preći preko toga?

Ukratko, interesuje nas BiH čiji je privremeno okupirana teritorija pod nazivom RS sastavni dio, kao i imovina naših porodica koja je na tom okupiranom dijelu ostala.

Ne skonta ti mene. Ja sam rekao da se ljudi znaju ubijati zbog dijela imanja koji im ne služi ničemu, a gdje neće bit izainteresovani za 49% zemlje u kojoj žive.

A to što mene tamo interesuje trenutno samo imovina: Moja porodica je tamo živjela do 92. Danas ne živi. Šta misliš, probudili se moji jedno jutro i rekli "Hajde da odemo odavde" onako iz dosade? Neće biti. Pa, kada ste nas već tako lijepo ispratili, šta sada očekujete?

Ima rješenje. Ukinemo entitete, izvinete se za sve zlo koje ste uradili i idemo dalje. Insistiranjem na zadržavanjem prava na ekskluzivno vladanje nad teritorijom koju ste okupirali i na entitet koji ste ostvarili kroz genocid, zločine, silovanja neće nas pomiriti.
nightvision

#463 Re: JEL POCELO?

Post by nightvision »

Mene interesuje zna li neko da li je distrikt brcko dobio ove instrukcije o prestanku odnosa sa sudom i tuzilastvom bih.
klavirdžija

#464 Re: JEL POCELO?

Post by klavirdžija »

JThomas wrote:pa ako već pričamo hipotetički o tome, puno bi lakše federacija sama nego RS sama.
Samo što RS ne mora sama, jer ima Srbiju. Onaj ko misli da bi i Federacija ostala cijela, tj da bi se Hrvati borili za nekakvu Federaciju ili uopšte protiv RS (prvo nemoguće, drugo jako upitno), mora da je na malo jačim drogama. :roll:
JThomas

#465 Re: JEL POCELO?

Post by JThomas »

samo što srbija ima sasvim dovoljno svojih siromaha i nipošto nije luda za još milion...kad bi mogli uzeti samo centar banja luke, možda.
artime

#466 Re: JEL POCELO?

Post by artime »

Ne znam kako je svako fulio onu izjavu Izetbegovica o stvaranju MEGA ili Makro kantona čini se. Elem, većih kantona.
Ideja koja se vrti godinama. Kako se to uklapa u ovu pricu o ukidanju ili rekonstuiranju entiteta.
Mada, svaki pokusaj o tome, mene najvise asocira na utopiju, koja je daleko od stvarnosti.
Danguba

#467 Re: JEL POCELO?

Post by Danguba »

nightvision wrote:Mene interesuje zna li neko da li je distrikt brcko dobio ove instrukcije o prestanku odnosa sa sudom i tuzilastvom bih.
samo pola... :D
JThomas

#468 Re: JEL POCELO?

Post by JThomas »

samo sa sudom, a ne i tužilaštvom.
klavirdžija

#469 Re: JEL POCELO?

Post by klavirdžija »

artime wrote:Ne znam kako je svako fulio onu izjavu Izetbegovica o stvaranju MEGA ili Makro kantona čini se. Elem, većih kantona.
Ideja koja se vrti godinama. Kako se to uklapa u ovu pricu o ukidanju ili rekonstuiranju entiteta.
Mada, svaki pokusaj o tome, mene najvise asocira na utopiju, koja je daleko od stvarnosti.
Ne uklapa se nikako u priču o ukidanju entiteta, nego u onu o uvođenju trećeg na mala vrata uz puno šuplje priče, Bake-stajl.
nightvision

#470 Re: JEL POCELO?

Post by nightvision »

Danguba wrote:
nightvision wrote:Mene interesuje zna li neko da li je distrikt brcko dobio ove instrukcije o prestanku odnosa sa sudom i tuzilastvom bih.
Nista trecina, nego odmah pola? :mrgreen:
daddy-kool

#471 Re: JEL POCELO?

Post by daddy-kool »

Nije (još) počelo.

artime

#472 Re: JEL POCELO?

Post by artime »

klavirdžija wrote:
artime wrote:Ne znam kako je svako fulio onu izjavu Izetbegovica o stvaranju MEGA ili Makro kantona čini se. Elem, većih kantona.
Ne uklapa se nikako u priču o ukidanju entiteta, nego u onu o uvođenju trećeg na mala vrata uz puno šuplje priče, Bake-stajl.
Pa drugačije ispada struktura BiH kada se kaze da se sastoji od kantona, nego od one da se sastoji od entiteta. Od koji je jedan proizvod rata, nasilne borbe i otimacine, nego recimo, u slucaju kantona, u verziji 21. st. kao slucaj dogovora izmedju nacionalne vlastele.
Danguba

#473 Re: JEL POCELO?

Post by Danguba »

nightvision wrote:
Danguba wrote:
Nista trecina, nego odmah pola? :mrgreen:
ona trecina ide u polovinu...ne znam kako da ti to objasnim. :D
goodbar

#474 Re: JEL POCELO?

Post by goodbar »

Treba jos malo izdržati,do americkih predsjednickih izbora.Do dolaska Klintonke na vlast,a onda-GOODBAY Mile.
nightvision

#475 Re: JEL POCELO?

Post by nightvision »

Danguba wrote: ona trecina ide u polovinu...ne znam kako da ti to objasnim. :D
Ne treba, razumijemo se. :mrgreen:
Post Reply