Nastavi dalje citanjeseln wrote:Koja jeftina polemika..._BataZiv_0809 wrote:Ako ti kazem da sam cetnik, da su mi idoli Nikolic, Seselj i Cosic, da mi je drag Milosevic ko otac,da zalim sto mi Mars na Drinu nije himna, hoces vise sjahat i sa mene i sa teme?
Jel posteno
Covjek ti podastre argumente, a ti kontriras nekim palanackim sarkazmom.
Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#451 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
-
titinpionir
#452 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Sta su dobijali do 1995 ?_BataZiv_0809 wrote:Amerika je jedina znala kako zaustaviti rat. A ti udari su samo posluzili da Milosevic sjedne za sto. Jer sto bi oni pregovarali u ratu kojeg su dobijali? Bar do 1995.
Kazem, procitaj Holbrukovu knjigu, masivna je, ali makar tok dejtonskih pregovora, taj dio je 100-tinjak stranica.
I zadnji put te molim/upozoravam da me prestanes nazivati svakakvih imenima. Naredni put cu te prijaviti. S merakom
Pa vec od polovine 1994 su poceli da gube i nikakve pobjeda nije bila vise u pitanju. Nekoliko puta su pokusali da ostvare neke znacanije pomake, ali ne samo da nisu uspjeli da naprave pomake ( Sarajevo, Brcko, Olovo, Bihac) vec su i izgubili : Kupres 1994, Bijelasnica-Treskavica 1994-95, Vlasic prva polovina 1995 ).
Ima jos jedna zanimljiva cinjenica u vezi pobjede i sta bi to znacilo .
Prekidanjem otvorene agresije Hrvatske i njenih kvislinga amerikanci su napravili analizu i gledali sta se treba uraditi da bi neka strana odnijela vojnicku a time i politicku pobjedu i dosli su do zakljucka da je potrebno 2 od 3 uslova :
Srbi :
1) Da Sarajevo stave u potpunu blokadu -pokusano vise puta , zadnji put 1993 ali nije uspjelo
2) Odsjecanje Tuzle od ostatka slobodnih teritorija- pokusano krajem 1994 , nije uspjelo
3) Okupacija Bihaca i bihacke krajine- pokusano vise puta , zadnji juli/august 1995, nije uspjelo
Armija RBiH
1) Deblokada Sarajeva- pokusano nekoliko puta, zadnji 1995 ali dobijeno u Dejtonu
2) Presjecanje "Posavskog koridora "- dobijeno u Dejonu , ustvari Arbitraznu odluku
3) Presjecanje " Drinskog " koridora- oslobodjenje Zvornika-nije uspjelo
Znaci srbi su pokusali da ispune sva tri uslova ali im nije uspjelo ni vojno a ni politicki, Armija je probala 1 vojno i nije uspjela ali je dobila 2 politicki.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#453 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Okej hajde pomjerit cemo moju tezu na koji mjesec unazad, ako to mijenja sustinu.titinpionir wrote:Sta su dobijali do 1995 ?_BataZiv_0809 wrote:Amerika je jedina znala kako zaustaviti rat. A ti udari su samo posluzili da Milosevic sjedne za sto. Jer sto bi oni pregovarali u ratu kojeg su dobijali? Bar do 1995.
Kazem, procitaj Holbrukovu knjigu, masivna je, ali makar tok dejtonskih pregovora, taj dio je 100-tinjak stranica.
I zadnji put te molim/upozoravam da me prestanes nazivati svakakvih imenima. Naredni put cu te prijaviti. S merakom
Pa vec od polovine 1994 su poceli da gube i nikakve pobjeda nije bila vise u pitanju. Nekoliko puta su pokusali da ostvare neke znacanije pomake, ali ne samo da nisu uspjeli da naprave pomake ( Sarajevo, Brcko, Olovo, Bihac) vec su i izgubili : Kupres 1994, Bijelasnica-Treskavica 1994-95, Vlasic prva polovina 1995 ).
Ima jos jedna zanimljiva cinjenica u vezi pobjede i sta bi to znacilo .
Prekidanjem otvorene agresije Hrvatske i njenih kvislinga amerikanci su napravili analizu i gledali sta se treba uraditi da bi neka strana odnijela vojnicku a time i politicku pobjedu i dosli su do zakljucka da je potrebno 2 od 3 uslova :
Srbi :
1) Da Sarajevo stave u potpunu blokadu -pokusano vise puta , zadnji put 1993 ali nije uspjelo
2) Odsjecanje Tuzle od ostatka slobodnih teritorija- pokusano krajem 1994 , nije uspjelo
3) Okupacija Bihaca i bihacke krajine- pokusano vise puta , zadnji juli/august 1995, nije uspjelo
Armija RBiH
1) Deblokada Sarajeva- pokusano nekoliko puta, zadnji 1995 ali dobijeno u Dejtonu
2) Presjecanje "Posavskog koridora "- dobijeno u Dejonu , ustvari Arbitraznu odluku
3) Presjecanje " Drinskog " koridora- oslobodjenje Zvornika-nije uspjelo
Znaci srbi su pokusali da ispune sva tri uslova ali im nije uspjelo ni vojno a ni politicki, Armija je probala 1 vojno i nije uspjela ali je dobila 2 politicki.
-
PM72
#454 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Slobo nikad i nije namjeravao napasti Bošnjake u Sandžaku jer nije imao razloga.Opkoljeni jakim snagama VJ sa razmještenim artiljerijskim snagama po strateškim mjestima kao što je Pešterska visoravan,Bošnjaci Sandžaka nisu ni mogli pružiti otpor.Oni koji su to htjeli - bili su u Bosni jal dijaspori.Dominion93 wrote:Pa ja bih se složio za Kosovo. U Sandžaku mislim da Milošević ipak ne bi ništa počinjao kako bi održao iluziju da "Srbija nije u ratu", i zbog problema sa Crnom Gorom. Ali sigurno je da je rat u HR i BiH kupio dosta vremena Albancima da organiziraju otpor.
Što se tiče albanaca, kako znam za sebe tako znam i za sranje na Kosovu.Uvijek su se izdvajali,pravili zidove,djecu,košpicarne i pekare.Imati pušku za njih je bio znak muškosti dok je Bošnjo radije uzimao kravu ili video rekorder nego kalašnjikov.Imali su Albaniju iza leđa i skoro otvorenu granicu za prenos svega,od pušaka do heroina.Znam za jednog rezervistu (Srbin) što je na Kosovu krajem 80-tih uzeo dobre pare prodajući puške za njemačke marke.Znao je uzeti i po 3000 DM za zastavinu automatsku pušku.Bošnjo i kad je kupovao puške (baš kad je vidio da sve ode u helać) tražio je PAP-ovku da može pođahkad otići u lov...
-
Dominion93
#455 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
A zato je Bošnjo tako i prošao. Ja neću nikad shvatiti kako je rat uspio Bosnu "iznenaditi". Semberija je ja mislim manje od 100km od Vukovara, moj stari je konkretno Hrvat i imali smo rodbinu u Zagrebu, nije da se nije znalo šta se događa. Gledamo prije mjesec dana dokumentarac o Vukovaru i to ga pitam, a dobijem teleći pogled i "Pa nije se o tome baš puno ni pričalo, sine".
Sreća što nisam naoružan.
(Inače čovjek obrazovan, bio FUNKCIONER u SFRJ)
Sreća što nisam naoružan.
-
titinpionir
#456 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Nije koji mjesec vec godinu i to onda mijenja sustinu, jer od polovine 1994 su bili na silaznoj putanji._BataZiv_0809 wrote:
Okej hajde pomjerit cemo moju tezu na koji mjesec unazad, ako to mijenja sustinu.
-
PM72
#457 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Kod nas u Sarajevu,konkretno kod mene,u zgradi u kojoj sam živio bilo je pola Srba i par Hrvata.Živjelo se dobro i nikad nije bilo ružne riječi u vezi nacije ili nacionalnosti.Rat u Hrvatskoj bio nam je daleko koliko i ovaj u Siriji.Naselja oko Sarajeva bila su u većini slučajeva izmješana i komšije su dobro pazile da ne uvrijede onog drugog.Ali,bilo je i suprotnih primjera.Vojkovići su bili prigradsko naselje u kojem su živjeli Srbi i to 100%.Svi su doseljeni 30-tih godina prošlog vijeka iz vukojebina Hercegovine a došli su na zemlju koja je oduzeta bivšim vlasnicima agrarnom reformom.U tom naselju je tinjalo četništvo od II svjetskog rata i iz Vojkovića nikad nijedan Srbin nije otišao u vojnu školu ili miliciju.Dok smo mi pravili zajedničke derneke sa komšijama i planirali skijanje na Jahorini,oni iz Vojkovića su slali dobrovoljce u Vukovar ili Krajinu.To nije izum samo vojkovićana nego i paljana,sokočana.Sve iz mjesta u kojima su Srbi imali procenat veći od 70 ili 80 % življa.Četništvo i hajdučija tamo nikad nije zamrla,kao i ustaštvo u zapadnoj hercegovini.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#458 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Polovina 1994 znaci 6 mjeseci do 1995titinpionir wrote:Nije koji mjesec vec godinu i to onda mijenja sustinu, jer od polovine 1994 su bili na silaznoj putanji._BataZiv_0809 wrote:
Okej hajde pomjerit cemo moju tezu na koji mjesec unazad, ako to mijenja sustinu.
-
titinpionir
#459 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
_BataZiv_0809 wrote:Polovina 1994 znaci 6 mjeseci do 1995titinpionir wrote:Nije koji mjesec vec godinu i to onda mijenja sustinu, jer od polovine 1994 su bili na silaznoj putanji._BataZiv_0809 wrote:
Okej hajde pomjerit cemo moju tezu na koji mjesec unazad, ako to mijenja sustinu.A i sam si naveo vise akcija koje su krenule 1995
Jesam naveo vise akcija iz 1995 ali je podloga za njih napravljena vec 1994, kada je krenulo " na dole " za srbe i vec 1994 a pogotovo ne 1995 nije bilo ni rijeci o nekog pobjedi. Oni su pokusavali da odnesu pobjedu sve do kraja ali vec od polovine 1994 nisu bili u mogucnosti da je odnesu vojno u svoju korist.
-
PM72
#460 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Tačno ali nismo mogli ni mi.Šta god smo probali - prošli smo kao bos po trnju.Izuzev Vlašića.Sve dok se nije NATO umješao.vec od polovine 1994 nisu bili u mogucnosti da je odnesu vojno u svoju korist.
-
titinpionir
#461 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
E jbg sada. A Kupres i to jos 1994 ? Valjda znas da je to Armija odradila i da je hv-hvo usetala u prazan grad kojeg je prije toga Armija uzela i sta je samo to strateski i takticki znacilo za nas,ako nista jesi li ikada bio u Bugojnu koje je do tada bilo doslovno u klijestima a od tada je bilo mnogo lakse. Pa Bjelasnica, Treskavica,pa oko Ozrena, pa onda ono sto se vratilo sto su srbi klepili u onoj ofanzivi na Olovo...nije nista prelomno samo po sebi ali sve skupa je bilo znacajno i znak da se guralo naprijed. A sve to dok NATO nije ni metka ispalio.PM72 wrote:Tačno ali nismo mogli ni mi.Šta god smo probali - prošli smo kao bos po trnju.Izuzev Vlašića.Sve dok se nije NATO umješao.vec od polovine 1994 nisu bili u mogucnosti da je odnesu vojno u svoju korist.
-
PM72
#462 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Veliš,Armija uzela Kupres pa pustila HVO da ušeta u njega.E tu epizodu sam očigledno prespavao.titinpionir wrote:E jbg sada. A Kupres i to jos 1994 ? Valjda znas da je to Armija odradila i da je hv-hvo usetala u prazan grad kojeg je prije toga Armija uzela i sta je samo to strateski i takticki znacilo za nas,ako nista jesi li ikada bio u Bugojnu koje je do tada bilo doslovno u klijestima a od tada je bilo mnogo lakse. Pa Bjelasnica, Treskavica,pa oko Ozrena, pa onda ono sto se vratilo sto su srbi klepili u onoj ofanzivi na Olovo...nije nista prelomno samo po sebi ali sve skupa je bilo znacajno i znak da se guralo naprijed. A sve to dok NATO nije ni metka ispalio.PM72 wrote:Tačno ali nismo mogli ni mi.Šta god smo probali - prošli smo kao bos po trnju.Izuzev Vlašića.Sve dok se nije NATO umješao.vec od polovine 1994 nisu bili u mogucnosti da je odnesu vojno u svoju korist.
Bjelašnica? Šta s njom? Treskavica? jeste-uzeti tenkovi
-
titinpionir
#463 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Nisi prespavao vec ti @woody nije javio a i da jeste ne bi vidio od one sile jugo-komunjarskih zastava i titinih slika koje ste nosali po Sarajevu aprila 1992 kada je ostatak Bosne i Hercegovine gorio, pokrile oci pa niste vidjeli dalje od Sebilja. Znas onu " bosna od Kozije cuprije pa do Marin Dvora " cim si prespavao da je Armija oslobodila Kupres a javljas se na temama o zlocinima Orica oko Srebrenice i sta je Alija javno i tajno radio i koliko je para imao ili nije imao . Sve se zna kada se treba pljuvati i kupiti politicke poene ali ne zna se kako su momci iz Armije krvarili prema Kupresu.PM72 wrote:Veliš,Armija uzela Kupres pa pustila HVO da ušeta u njega.E tu epizodu sam očigledno prespavao.titinpionir wrote:E jbg sada. A Kupres i to jos 1994 ? Valjda znas da je to Armija odradila i da je hv-hvo usetala u prazan grad kojeg je prije toga Armija uzela i sta je samo to strateski i takticki znacilo za nas,ako nista jesi li ikada bio u Bugojnu koje je do tada bilo doslovno u klijestima a od tada je bilo mnogo lakse. Pa Bjelasnica, Treskavica,pa oko Ozrena, pa onda ono sto se vratilo sto su srbi klepili u onoj ofanzivi na Olovo...nije nista prelomno samo po sebi ali sve skupa je bilo znacajno i znak da se guralo naprijed. A sve to dok NATO nije ni metka ispalio.PM72 wrote:
Tačno ali nismo mogli ni mi.Šta god smo probali - prošli smo kao bos po trnju.Izuzev Vlašića.Sve dok se nije NATO umješao.![]()
Bjelašnica? Šta s njom? Treskavica? jeste-uzeti tenkovii pomaknuta teritorija kao i na Nišićima ali sve u svemu - ništa naročito.Popušili na Podveležju,Kulen Vakufu,Goraždu...
I samo da se zna, Kupres su odradili momci iz 7 Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine a u grad su unisli prvi momci iz bugojanske i jajacke brigade
-
titinpionir
#464 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
5 strana Zapisnici Vrhovnog Savjeta Odbrane RSJ: 2 novembar 1994
http://www.sense-agency.com/upload/docu ... 1.1994.pdf
Tu pise, crno na bijelo :

http://www.sense-agency.com/upload/docu ... 1.1994.pdf
Tu pise, crno na bijelo :
Ako se zna da se hv-hvo ukljucio u borbu protiv srba tek u novembru 1994 , znaci da su gubici od 3000 vojnika koje su imali u septembru i oktobru 1994 zasluga ArmijeDo sada su , od 1 septembra uspeli da osvoje 843 kvadratna kilometra prostora. Sa tog prostora Srbi su morali da povuku ukupno oko 15.750 stanovnika.
Dosadasnji ukupni gubici: poginulo je 536 pripadnika, teze ranjeno 673, lakse ranjeno 1.842, nestalo ili zarobljeno 235. To znaci da su za dva meseca borbe izgubili oko 3.000 ljudi ili prosecno oko 1.500. Medjutim, posto je intenzitet borbenih dejstava bio daleko manje, taj broj se krece oko 1.000 u septembru a u oktobru oko 2.000.
Gubici u materijalnim sredstvima jesu : 15 tenkova, oko 30-ak raznoraznih artiljerijskih orudja i protivavionskih i druga sitnija sredstva.
-
PM72
#465 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Kao prvo,ne diraj mi Woody-ja.Nisi prespavao vec ti @woody nije javio a i da jeste ne bi vidio od one sile jugo-komunjarskih zastava i titinih slika koje ste nosali po Sarajevu aprila 1992 kada je ostatak Bosne i Hercegovine gorio, pokrile oci pa niste vidjeli dalje od Sebilja. Znas onu " bosna od Kozije cuprije pa do Marin Dvora " cim si prespavao da je Armija oslobodila Kupres a javljas se na temama o zlocinima Orica oko Srebrenice i sta je Alija javno i tajno radio i koliko je para imao ili nije imao . Sve se zna kada se treba pljuvati i kupiti politicke poene ali ne zna se kako su momci iz Armije krvarili prema Kupresu.
I samo da se zna, Kupres su odradili momci iz 7 Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine a u grad su unisli prvi momci iz bugojanske i jajacke brigade![]()
Kao drugo,ja i sad volim vidjeti zastavu sa petokrakom i čuti "Hej sloveni".Ljepša je nego ova nakarada od zastave koju zovem Varta i kad mumljamo na nekakvu "intermeco" himnu.Ja sam ratovao protiv četničke zastave a ne protiv petokrake.Ona je nestala 26 juna 1991.
Kao treće,sarajlije su dobacile malo dalje od Sebilja pa ih je bilo od Goražda do Krajine tako da tu priču ostavi nekom drugom.Seljački kompleksi me ne dotiču.
Kao četvrto,ako je Armija UNIŠLA
kao četvrto,ne pominji mi Aliju i Orića jer mi kvariš miran san.Doduše,kažu da je dobro govna sanjati.
-
Fudo387
#466 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Niko.PM72 wrote:Kao četvrto,ako je Armija UNIŠLA u Kupres,ko ih istjera iz njega? Sjećam ih se na kupreškim vratima i kod tunela a nizbrdo nisu silazili.
Prepustili grad ustasama da ih uvucemo u rat sa cetnicima.
- agent_zero
#467 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
PM72 wrote:Kao prvo,ne diraj mi Woody-ja.Nisi prespavao vec ti @woody nije javio a i da jeste ne bi vidio od one sile jugo-komunjarskih zastava i titinih slika koje ste nosali po Sarajevu aprila 1992 kada je ostatak Bosne i Hercegovine gorio, pokrile oci pa niste vidjeli dalje od Sebilja. Znas onu " bosna od Kozije cuprije pa do Marin Dvora " cim si prespavao da je Armija oslobodila Kupres a javljas se na temama o zlocinima Orica oko Srebrenice i sta je Alija javno i tajno radio i koliko je para imao ili nije imao . Sve se zna kada se treba pljuvati i kupiti politicke poene ali ne zna se kako su momci iz Armije krvarili prema Kupresu.
I samo da se zna, Kupres su odradili momci iz 7 Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine a u grad su unisli prvi momci iz bugojanske i jajacke brigade![]()
Kao drugo,ja i sad volim vidjeti zastavu sa petokrakom i čuti "Hej sloveni".Ljepša je nego ova nakarada od zastave koju zovem Varta i kad mumljamo na nekakvu "intermeco" himnu.Ja sam ratovao protiv četničke zastave a ne protiv petokrake.Ona je nestala 26 juna 1991.
Kao treće,sarajlije su dobacile malo dalje od Sebilja pa ih je bilo od Goražda do Krajine tako da tu priču ostavi nekom drugom.Seljački kompleksi me ne dotiču.
Kao četvrto,ako je Armija UNIŠLAu Kupres,ko ih istjera iz njega? Sjećam ih se na kupreškim vratima i kod tunela a nizbrdo nisu silazili.
kao četvrto,ne pominji mi Aliju i Orića jer mi kvariš miran san.Doduše,kažu da je dobro govna sanjati.
Eh kako bi ga ja po toj tintari izlupo "jugokomunjarskom" zastavom, vidi se iz aviona da je neki Alija jugend.
-
titinpionir
#468 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Gdje bi ti dirao jarana koji prepisuje cetnicku propagandu sa stormfronta pa podmece pod svoju , nisam ja takav, druzite se i jaranite se koliko vam je volja.PM72 wrote:Kao prvo,ne diraj mi Woody-ja.Nisi prespavao vec ti @woody nije javio a i da jeste ne bi vidio od one sile jugo-komunjarskih zastava i titinih slika koje ste nosali po Sarajevu aprila 1992 kada je ostatak Bosne i Hercegovine gorio, pokrile oci pa niste vidjeli dalje od Sebilja. Znas onu " bosna od Kozije cuprije pa do Marin Dvora " cim si prespavao da je Armija oslobodila Kupres a javljas se na temama o zlocinima Orica oko Srebrenice i sta je Alija javno i tajno radio i koliko je para imao ili nije imao . Sve se zna kada se treba pljuvati i kupiti politicke poene ali ne zna se kako su momci iz Armije krvarili prema Kupresu.
Kao četvrto,ako je Armija UNIŠLAu Kupres,ko ih istjera iz njega? Sjećam ih se na kupreškim vratima i kod tunela a nizbrdo nisu silazili.
Isto tako i za petokraku, neko voli i danas kukaste krstove, neko voli Drazu rehabilitovanog borca za pravdu Mihailovica a neko petokraku ..svakom svoje i u to se ne mijesam. Ja sam samo skrenuo paznju da od te ljubavi za petokrakrakom niste vidjeli dalje od Sebilja kada je 7 Korpus gurao prema Kupresu a vidjeli ste i te kako sve ono kad se treba popljuvati da se kupe politicki poeni u ime te petokrake.
Kao sto je @fudo potvrdio iz Kupresa ih niko nije istjerao vec su se povukli po dogovoru , cilj je bio da se hv-hvo okrene od cetnickih saveznika koji su im prodavali naftu na neprijatelje koji ce da puca na njih. I uspjelo se ali to je ipak visa politika.
Poenta je da je Armija Republike Bosne i Hercegovine 1994 oslobodila Kupres a to sto vi iz Sarajeva to prespavali pa to negiras ili se pravis da nemas pojma...to je vasa sramota, cast izuzecima ali ti si sam to priznao.
Last edited by titinpionir on 29/12/2015 09:31, edited 1 time in total.
-
Kitrona
#469 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
titinpionir wrote:cilj je bio da se hv-hvo okrene od cetnickih saveznika koji su im prodavali naftu na neprijatelje koji ce da puca na njih.
E svasta cu procitati... HVO se okrenuo protiv VRS jer mu je ABiH ustupila Kupres...
Kao da otprije nije bilo dogovora na visem nivou, kao da Amerika i Turska nisu posredovala u tim pregovorima, kao da nije dogovorena akcija od prije...
-
titinpionir
#470 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Nije,ni ranijeg dogovora a kamo li Amerikanaca i Turske. Armija je pokusavala da nagovori hv-hvo da se ukljuce ali su se ovi pravili mutavi dok su u isto vrijeme prodavali naftu srbima. Tek kada su vidjeli da srbi nece moci da zadrze Kupres, kada je Demirovac vec pao, tek su se tada ukljucili. I usetali u prazan grad iz kojeg se Armija vec povukla.Kitrona wrote:titinpionir wrote:cilj je bio da se hv-hvo okrene od cetnickih saveznika koji su im prodavali naftu na neprijatelje koji ce da puca na njih.
E svasta cu procitati... HVO se okrenuo protiv VRS jer mu je ABiH ustupila Kupres...![]()
Kao da otprije nije bilo dogovora na visem nivou, kao da Amerika i Turska nisu posredovala u tim pregovorima, kao da nije dogovorena akcija od prije...
-
Kitrona
#471 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
titinpionir wrote:Nije,ni ranijeg dogovora a kamo li Amerikanaca i Turske. Armija je pokusavala da nagovori hv-hvo da se ukljuce ali su se ovi pravili mutavi dok su u isto vrijeme prodavali naftu srbima. Tek kada su vidjeli da srbi nece moci da zadrze Kupres, kada je Demirovac vec pao, tek su se tada ukljucili. I usetali u prazan grad iz kojeg se Armija vec povukla.Kitrona wrote:titinpionir wrote:cilj je bio da se hv-hvo okrene od cetnickih saveznika koji su im prodavali naftu na neprijatelje koji ce da puca na njih.
E svasta cu procitati... HVO se okrenuo protiv VRS jer mu je ABiH ustupila Kupres...![]()
Radilo se o otpocetka koordiniranoj akciji. Prema vasim pricama HVO se pojavio kad je sve bilo gotovo i dobio poklon od ABiH...
Ne mogu vjerovati kakvih bilmeza ima ovdje:

-
titinpionir
#472 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Kitrona wrote:titinpionir wrote:Nije,ni ranijeg dogovora a kamo li Amerikanaca i Turske. Armija je pokusavala da nagovori hv-hvo da se ukljuce ali su se ovi pravili mutavi dok su u isto vrijeme prodavali naftu srbima. Tek kada su vidjeli da srbi nece moci da zadrze Kupres, kada je Demirovac vec pao, tek su se tada ukljucili. I usetali u prazan grad iz kojeg se Armija vec povukla.Kitrona wrote:
Radilo se o otpocetka koordiniranoj akciji. Prema vasim pricama HVO se pojavio kad je sve bilo gotovo i dobio poklon od ABiH...![]()
Ne mogu vjerovati kakvih bilmeza ima ovdje:
Ni blizu koordinirana operacija. Armija je gurala prema Kupresu od 19 oktobra, i taj pravac je bio planiran kao sporedni, glavni pravac je isao prema Donjem Vakufu. Ali kada se shvatilo da su srbi vecinu svojih snaga prebacili prema Donjem Vakufu i da je tu stalo a da dobro ide prema Kupresu onda se vecina jedinica okrenula prema tom pracu. Tako da niko prije 19 oktobra nije ni mogao da planira ili bilo sta da koordinira.
Znaci od 19 oktobra Armija je gurala i tek u noci sa 31/1 oktobar hv-hvo se ukljucio ali i to je bilo bez ikakve koordinacije iako je Armija trazila nekoliko puta do tada sastanak da se organizuje zajednicki djelovanje ali je hv-hvo to odbijao. I zato je hv-hvo krenuo tada kada su shvatili da srbi nece moci Kupres da zadrze.
Zato je tek 2 Novembra 1994 odrzan sastanak gdje je dogovoreno razgranicenje, znaci tek jedan dan prije ulaska u grad je povela bilo kakvav dogovor i zajednicko planiranje. Imas zvanicna dokumenta o tome i sve je crno na bijelo.
A ovo za bilmez ide ti prijava pa svome caci to govori kada ga u stali vidis.
-
titinpionir
#473 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Alejkum muselam sarajevski eroju i patrioto, kako je na stormfrontu, dosadno pa si kod nas navratio ?Woody wrote:Mahsuz selam Titinom PiJoniru od @PM72 i @Woody-ja:
E, jesi bilmez, Allahu dragi. Ko da te je @seln pravio
Čitam šta pišeš na temi "Saradnja HVO-VRS..." i šta ovdje nabrabonja o Kupresu, pa ne mogu da vjerujemDaj, bolan, odluči se već jednom. Pa jesu li VRS četnici, a HVO ustaše ili nisu.
Haj' pa kad to spremiš javi mi se odmah na početku polugodišta, jer sam ti za ovo već zaključio ocjenu. A bilo je i nastavničko vijeće...![]()
Pozdrav domovini
Citaj i samo citaj, znam da u tvoj crnom tefteru, ili kako vec zoves stormfront neces o ovome puno naci, sigurno ces se nesto novo nauciti.
A bilmez nazovi vojvodi svome koji te je napravio pa mu tada stavi neku kool sliku
-
Kitrona
#474 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
titinpionir wrote:Kitrona wrote:
Ni blizu koordinirana operacija. Armija je gurala prema Kupresu od 19 oktobra, i taj pravac je bio planiran kao sporedni, glavni pravac je isao prema Donjem Vakufu. Ali kada se shvatilo da su srbi vecinu svojih snaga prebacili prema Donjem Vakufu i da je tu stalo a da dobro ide prema Kupresu onda se vecina jedinica okrenula prema tom pracu. Tako da niko prije 19 oktobra nije ni mogao da planira ili bilo sta da koordinira.
Znaci od 19 oktobra Armija je gurala i tek u noci sa 31/1 oktobar hv-hvo se ukljucio ali i to je bilo bez ikakve koordinacije iako je Armija trazila nekoliko puta do tada sastanak da se organizuje zajednicki djelovanje ali je hv-hvo to odbijao. I zato je hv-hvo krenuo tada kada su shvatili da srbi nece moci Kupres da zadrze.
Zato je tek 2 Novembra 1994 odrzan sastanak gdje je dogovoreno razgranicenje, znaci tek jedan dan prije ulaska u grad je povela bilo kakvav dogovor i zajednicko planiranje. Imas zvanicna dokumenta o tome i sve je crno na bijelo.
Gdje se na ovoj karti vidi to "guranje" ABiH? Podsjecam te da su ovo sluzbeni kartografi UNPROFOR-a?
A ovo za bilmez ide ti prijava pa svome caci to govori kada ga u stali vidis.
Bilmez je prema Google translate-u - neznalica. Ignorant. Uopce nije uvreda nego uobicajeno prozivanje za neznanje.
Posto to nisi znao ispada da si stvarno - bilmez tj. neznalica i ignorant.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#475 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ma neko voli Aliju, neko Karadzica, ne ulazim ja u to