Nisi u pravu. U državnim školama u nekim zemaljama vjeronauka nema, jer država to neće da plaća. Onda djeca mogu ići u 'dopunske škole', koje su religijskog karaktera. Imaju i privatne škole koje su denominacijske, pa ko hoće - može platiti. U većini država predaje se etika kao alternativni predmet za djecu koja ne idu na vjeronauk. U nekima postoje samo religijske studije - kao predmet 'religijske kulture' - a, ne kao vjeronauk.nasa wrote:Vjeronauk nema veze s ovom temom ali ako hocete po zapadu onda na zapadu isti postoji ali bez alternative dok nase skole nude alternativne predmete
Opet problemi sa Djeda Mrazom
- piupiu
#451 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
- zagortenej
#452 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Dupli
Last edited by zagortenej on 12/12/2015 17:41, edited 1 time in total.
-
sha_ba
#453 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ja samo rekoh da imaju škole na svom jeziku, a mi nemamo... A istoriju pa svako svoju uci... I nije da nekom šta brani, jedino je našem narodu nebitan jezik da im djeca uče, to spomenuh... hebo jezik, neka ih u džamijama vikendom.. Naravno da nema veze da DM zato se i izvinuh maloprije, nadam se da nije velika frkanasa wrote:pa zasto bi molim te Hrvati koji su vecinom katolici trazili svoj vjeronauk kad se uklope I u tamosnje vjerske institucije, tako da nije vazniji je mejtef, razmisli i o tomesha_ba wrote:Izvinjavam se na off-u ali me mogu se suzdržati
Činjenica je da u CH nema vjeronauka u školama ni u vrtićima.. Ima vikendom u lokalnom ´bosanskom' klubu... Dok komšije iz regiona organizuju škole na hrvatskom/ srpskom jeziku, uče jezik, geografiju, istoriju ... Ovi samo mejtef drmaju... Na moje pitanje zašto nema škola na bih jeziku, dobih odgovor kao nema interesovanja, važniji je mejtef...
Eto čisto iz mog iskustva
Plus koliko znam isto u nekim mjestima i drzavama vani bosanska djeca uce neke predmete na maternjem jeziku
Niz evropskih zemalja ima vjeronauku, evo u Hrvatskoj nema alternative, ili ides ili sjedis i cekas ali kao sto rekoh nije tema I nema veze s Deda Mrazom
PS Ciju istoriju uce
- zagortenej
#454 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Bivši reis je davno objasnio:
- nasa
#455 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
pa u nekim zemljama, u nekim skolama ali u mnogim imapiupiu wrote:Nisi u pravu. U državnim školama u nekim zemaljama vjeronauka nema, jer država to neće da plaća. Onda djeca mogu ići u 'dopunske škole', koje su religijskog karaktera. Imaju i privatne škole koje su denominacijske, pa ko hoće - može platiti. U većini država predaje se etika kao alternativni predmet za djecu koja ne idu na vjeronauk. U nekima postoje samo religijske studije - kao predmet 'religijske kulture' - a, ne kao vjeronauk.nasa wrote:Vjeronauk nema veze s ovom temom ali ako hocete po zapadu onda na zapadu isti postoji ali bez alternative dok nase skole nude alternativne predmete
Mislim, mozemo se lagati, ali npr.u masu skola u Engleskoj se pjevaju vjerske pjesme na proslavama u skolama, obiljezavaju vjerski praznic odnosno jedne vjere, zajednicki ide u Crkvu...i tako u mnogim zemljama....
Privatne skole su price za sebe, svuda u svijetu
Ako s druge strane govorimo o okruzenju onda mozemo tvrditi da smo mi najtolerantniji po tom pitanju.
-
oskarboy
#456 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
u engleskoj su oduvijek bili krscani kao i u citavoj evropi,isto tako i u bosni,pa ne pocinje povjest bosne sa pojavom turaka ovde,to jednom vise shvatite.ne zivite samo vi u bih.zive i druge vjere i nacije,pa nije bih vecinski muslimanska zemljanasa wrote:pa u nekim zemljama, u nekim skolama ali u mnogim imapiupiu wrote:Nisi u pravu. U državnim školama u nekim zemaljama vjeronauka nema, jer država to neće da plaća. Onda djeca mogu ići u 'dopunske škole', koje su religijskog karaktera. Imaju i privatne škole koje su denominacijske, pa ko hoće - može platiti. U većini država predaje se etika kao alternativni predmet za djecu koja ne idu na vjeronauk. U nekima postoje samo religijske studije - kao predmet 'religijske kulture' - a, ne kao vjeronauk.nasa wrote:Vjeronauk nema veze s ovom temom ali ako hocete po zapadu onda na zapadu isti postoji ali bez alternative dok nase skole nude alternativne predmete
Mislim, mozemo se lagati, ali npr.u masu skola u Engleskoj se pjevaju vjerske pjesme na proslavama u skolama, obiljezavaju vjerski praznic odnosno jedne vjere, zajednicki ide u Crkvu...i tako u mnogim zemljama....
Privatne skole su price za sebe, svuda u svijetu
Ako s druge strane govorimo o okruzenju onda mozemo tvrditi da smo mi najtolerantniji po tom pitanju.
-
oskarboy
#457 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
to je to licemjerstvouglavnomja wrote:i lik drobi o toleranciji (svojoj, naravno) i netoleranciji (tudjoj, naravno)beniciodeltoro wrote: Mala ispravka, M92 musliman a ne M93 muslimankoga su agresija a kasnije i genocid i etnička čišćenja trgnuli iz sna i iluzije Jugoslavenstva i bratstva i jedinstva i nacionalno i vjerski osvjestili.
A šta je najgore za vas, nisu samo M92 muslimani nego je i M92 Sarajevo gdje nikada neće biti šerijatska država ali će biti jedan balans između prihvaćanja i ne-prihvaćnja Djeda Mraza. Vodite vi djecu Djed Mrazu, nikada ja ne bi nikome to pravo uskratio ali su prošla davno vremena gdje ćemo svi morati trpiti Djed Mraza u jednoj prostoriji i ko je za i ko je protiv.
![]()
ne vidi baobab u svom oku, ali vidi otisak polenovog atoma u tudjem
- nasa
#460 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Jah znam, vec si nam objasnio porijeklo bosnjacke nacije.Samo se pitam gdje ti zivis pa ne znas da je vjeronauka po izboru islamska, katolicka ili pravoslavnaoskarboy wrote:u engleskoj su oduvijek bili krscani kao i u citavoj evropi,isto tako i u bosni,pa ne pocinje povjest bosne sa pojavom turaka ovde,to jednom vise shvatite.ne zivite samo vi u bih.zive i druge vjere i nacije,pa nije bih vecinski muslimanska zemlja
I nek si nam objasnio da je Engleska krscanska, haj sad cao
- beniciodeltoro
#461 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ma nisi na ignore, želim da ti odgovorim a onda me neko u međuvremenu citira sa žestokim rječnikom pa se zaboravi, halaliNaslovnica wrote:
Samo da pitam da li sam stavljen na ignore ili je nešto drugo u pitanju?
Naravno da se treba i o ovome razgovarati ali priznaj da je i ona strana koja zastupa tvoje stavove u grču, licemjerna, nekulturna i ima slično ponašanje kao oni što je kritikuju. Fali jedan predstavnik sa vaše strane a koliko vidimo (a tu moraš biti fer i priznati) mnogi koji su na ovoj temi pro-Djeda Mraz anti-religija se jednostavno nezrelo ponašaju i sa takvim razgovarati o njihovim pravima je (da prostiš na ekstremnom primjeru) razgovarati sa deklariranim ustašom sa U na avataru o ugroženosti Hrvata u BiH i šta učiniti po pitanju toga.
Gdje je problem u izjavi? Ti izgleda nemaš pojma šta je tolerancija. Tolerancija je isto reći da nikome ne oduzimam pravo da praktikuje šta želi ali isto želim da i ja imam pravo izbora hoću li prisustovati nečemu i to praktikovati.uglavnomja wrote:i lik drobi o toleranciji (svojoj, naravno) i netoleranciji (tudjoj, naravno)beniciodeltoro wrote: Mala ispravka, M92 musliman a ne M93 muslimankoga su agresija a kasnije i genocid i etnička čišćenja trgnuli iz sna i iluzije Jugoslavenstva i bratstva i jedinstva i nacionalno i vjerski osvjestili.
A šta je najgore za vas, nisu samo M92 muslimani nego je i M92 Sarajevo gdje nikada neće biti šerijatska država ali će biti jedan balans između prihvaćanja i ne-prihvaćnja Djeda Mraza. Vodite vi djecu Djed Mrazu, nikada ja ne bi nikome to pravo uskratio ali su prošla davno vremena gdje ćemo svi morati trpiti Djed Mraza u jednoj prostoriji i ko je za i ko je protiv.
![]()
ne vidi baobab u svom oku, ali vidi otisak polenovog atoma u tudjem
Gdje ti vidiš netolerantnu osobu ako niko ne oduzima pravo na Djed Mraza, samo želi da se ne praktikuje gdje su svi primorani da prisustvuju dolasku Djed Mraza?kamberovica polje wrote:Može li ovako?beniciodeltoro wrote: da bi i "vjernici" mogli imati svoja prava trebaju se prvo eliminisati netolerantne osobe iz svojih redova
- nasa
#462 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Izvini ali to je zalosno, vi zivite u Svici I uci svaki svoju istoriju I svaki svoj jezik, sta da ti kazem...sha_ba wrote:Ja samo rekoh da imaju škole na svom jeziku, a mi nemamo... A istoriju pa svako svoju uci... I nije da nekom šta brani, jedino je našem narodu nebitan jezik da im djeca uče, to spomenuh... hebo jezik, neka ih u džamijama vikendom.. Naravno da nema veze da DM zato se i izvinuh maloprije, nadam se da nije velika frka
Sto je problem da ti slusas hrvatsku ili srpsku ili jos bolje svi zajedno?
- kamberovica polje
#463 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Dosta ljudi ovdje ima problem s razumijevanjem razlika između religija. Kršćanstvo u Europi je postavljeno na marginu društva van svakih poluga moći i ovo što danas imamo je light verzija koja se u skladu s današnjim svijetom, malo je hardcore katolika osim možda onih u južnoj EU i u Poljskoj, sve ostalo su kampanjci dok je s Islamom druga priča. Da još uvijek postoje vjerski financirane škole i fakulteti u Europi ali oni su privatni, dok u državne škole religija ne smije ući. Problem s obdaništima je taj što su to institucije financirane od države u koje se gura vjeronauk, ista je stvar i s školama u RS-u gdje se uče srpski mitovi i priče o svetom Savi gdje su raspela postavljena po školi, ovo je nedopustivo u bilo kojoj sekularnoj zemlji. Bilo bi dobro da se više izjasnimo i da kažemo jesmo li sekularni ili nismo, između ne može.
- nasa
#464 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ma jeste malo sutra na margini drustva, mnoge zapadne zemlje su 10 puta vise religijske nego balkanske, fazon je samo sto su ljudi napredniji od Balkana I znaju staviti stvari na svoje mjesto te onda sve zajedno izgleda puno bolje nego nas cirkus
-
sha_ba
#465 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ama ne kontam šta je žalosno?? U gradu koji ima preko 150 nacija, netolerantnost ne može da postoji!! hiljade portugalaca, italijana, spanaca, brazilaca i da ne nabrajam svi imaju škole, uče djecu materinji jezik, nisam ni mislila samo na srbe i hrvate... Niko nikom ništa ne brani... Samo bosnjama to nije bitno, e to je meni žalosno!!nasa wrote:Izvini ali to je zalosno, vi zivite u Svici I uci svaki svoju istoriju I svaki svoj jezik, sta da ti kazem...sha_ba wrote:Ja samo rekoh da imaju škole na svom jeziku, a mi nemamo... A istoriju pa svako svoju uci... I nije da nekom šta brani, jedino je našem narodu nebitan jezik da im djeca uče, to spomenuh... hebo jezik, neka ih u džamijama vikendom.. Naravno da nema veze da DM zato se i izvinuh maloprije, nadam se da nije velika frka
A sto se tiče muzike nemam problema sa tim, slušam sve
- kamberovica polje
#466 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Maknimo se sad izvan DM problema. Ti si izjavio da nevjernicima treba dati prava tek onda kad se obračunaju s netolerantnim u svojim redovima. Pod broj jedan nevjernici nemaju redove i organizacije kao vjernici, pod broj dva da sam ja isto izjavu postavio prije tebe da vjernicima treba uskratiti sva prava dok se ne obračunaju s ekstremistima i netolerantnim u svojim redovima pola foruma bi mi skočilo za oči kako sam islamofob i komunjara, Hajde reci da nije tako!beniciodeltoro wrote: Gdje ti vidiš netolerantnu osobu ako niko ne oduzima pravo na Djed Mraza, samo želi da se ne praktikuje gdje su svi primorani da prisustvuju dolasku Djed Mraza?
- beniciodeltoro
#467 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Normalno da jesam primao paketiće od Djed Mraza jer sam bio dijete u onom sistemu dok nas 92. ne probudi komšija iz dubokog sna i iluzije o bratstvu i jedinstvu, taj isti komšija koji je se kleo u to isto bratstvo i jedinstvo. Ako bar ima nešto pozitivno u onom groznom ratu onda je to da nas je Bošnjake nacionalno i vjerski osvjestio.oskarboy wrote:to je to licemjerstvouglavnomja wrote:i lik drobi o toleranciji (svojoj, naravno) i netoleranciji (tudjoj, naravno)beniciodeltoro wrote: Mala ispravka, M92 musliman a ne M93 muslimankoga su agresija a kasnije i genocid i etnička čišćenja trgnuli iz sna i iluzije Jugoslavenstva i bratstva i jedinstva i nacionalno i vjerski osvjestili.
![]()
ne vidi baobab u svom oku, ali vidi otisak polenovog atoma u tudjemcuj trpi djed mraza
![]()
![]()
![]()
![]()
a kladim se da si masu puta primao sa smjeskom paketice od tog mrskog ti djed mraza,stidi se licemjeru
Ne boj se, nismo mi grozan narod da želimo nekome nešto zabraniti, mi samo sada imamo ista prava kao ostali
- kamberovica polje
#468 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Koje su to zemlje npr? Govorimo o zapadnoj i sjevernoj Europi, Ameri i njihovi rednecksi me ne zanimaju, oni su drugi svijet.nasa wrote:Ma jeste malo sutra na margini drustva, mnoge zapadne zemlje su 10 puta vise religijske nego balkanske, fazon je samo sto su ljudi napredniji od Balkana I znaju staviti stvari na svoje mjesto te onda sve zajedno izgleda puno bolje nego nas cirkus
- nasa
#470 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Jesi se zalila da nemate bosanski jezik, a ima hrvatski I srpski? Jesi! Ja ti kazem da je zalosno sto organizujete sve te jezike I da ne vidim problem da ti kao bosnjo slusas srpski ili hrvatski kao I historiju itd.sha_ba wrote:Ama ne kontam šta je žalosno?? U gradu koji ima preko 150 nacija, netolerantnost ne može da postoji!! hiljade portugalaca, italijana, spanaca, brazilaca i da ne nabrajam svi imaju škole, uče djecu materinji jezik, nisam ni mislila samo na srbe i hrvate... Niko nikom ništa ne brani... Samo bosnjama to nije bitno, e to je meni žalosno!!nasa wrote:Izvini ali to je zalosno, vi zivite u Svici I uci svaki svoju istoriju I svaki svoj jezik, sta da ti kazem...sha_ba wrote:Ja samo rekoh da imaju škole na svom jeziku, a mi nemamo... A istoriju pa svako svoju uci... I nije da nekom šta brani, jedino je našem narodu nebitan jezik da im djeca uče, to spomenuh... hebo jezik, neka ih u džamijama vikendom.. Naravno da nema veze da DM zato se i izvinuh maloprije, nadam se da nije velika frka
A sto se tiče muzike nemam problema sa tim, slušam sve
Ako ti je sve OK sta se zalis?
- nasa
#471 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Pa Ameri su religiozni kao I mikamberovica polje wrote:Koje su to zemlje npr? Govorimo o zapadnoj i sjevernoj Europi, Ameri i njihovi rednecksi me ne zanimaju, oni su drugi svijet.nasa wrote:Ma jeste malo sutra na margini drustva, mnoge zapadne zemlje su 10 puta vise religijske nego balkanske, fazon je samo sto su ljudi napredniji od Balkana I znaju staviti stvari na svoje mjesto te onda sve zajedno izgleda puno bolje nego nas cirkus
- tututuuuu
#472 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Inace, jedno od objasnjenja oko Djeda Mraza/Bozicnjaka i poklona.
Prije 1945. djeci je šestog prosinca darove donosio Sveti Nikola, a na Božić mali Isus, ili Kristkindl u Zagrebu. Nakon dolaska komunista na vlast darove za Novu Godinu je počeo donositi Djed Mraz, vrlo vjerojatno uvezen iz Sovjetskog Saveza. 1990. nakon pada komunističke diktature, kada se Božić ponovo smio javno slaviti, kao zamjena za navodno komunistički termin Djed Mraz, izmišljena je zamjena Djed Božićnjak, koji je darove donosi za Božić. Puno ljudi taj termin nije prihvatilo i nastavili su koristiti izraz Djed Mraz. Sad se koriste oba termina i zbunjuju ljude.
- uglavnomja
#473 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
nasa wrote:Ma jeste malo sutra na margini drustva, mnoge zapadne zemlje su 10 puta vise religijske nego balkanske, fazon je samo sto su ljudi napredniji od Balkana I znaju staviti stvari na svoje mjesto te onda sve zajedno izgleda puno bolje nego nas cirkus
moze li lista bar 5 tih zemalja?
- beniciodeltoro
#474 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Pod broj jedan ko im brani da imaju svoje redove i organizacije, koliko god sam za toleranciju što bi ja ili bilo koji drugi vjernik borio tuđe borbe, nek se pokrenukamberovica polje wrote:Maknimo se sad izvan DM problema. Ti si izjavio da nevjernicima treba dati prava tek onda kad se obračunaju s netolerantnim u svojim redovima. Pod broj jedan nevjernici nemaju redove i organizacije kao vjernici, pod broj dva da sam ja isto izjavu postavio prije tebe da vjernicima treba uskratiti sva prava dok se ne obračunaju s ekstremistima i netolerantnim u svojim redovima pola foruma bi mi skočilo za oči kako sam islamofob i komunjara, Hajde reci da nije tako!beniciodeltoro wrote: Gdje ti vidiš netolerantnu osobu ako niko ne oduzima pravo na Djed Mraza, samo želi da se ne praktikuje gdje su svi primorani da prisustvuju dolasku Djed Mraza?
Drugo, koliko god vjernici imali netolerantnih osoba imaju i tolerantne, gdje su tolerantni kod "nevjernika". Pogledaj samo ovu temu, talibančići, pećine, nenormalni, vjeruju u bajke, maltretiraju svoju djecu, ISIL i ostali "argumenti".
Najlakše je pojedinima kukati na temi "Njima smeta Djed Mraz a naša djeca moraju u školama i vrtićima imati religiju"
Pa pokrenite se, nije samo 2-3 roditelja po vrtiću da uloži žalbu pa ništa se ne desi na kraju, gdje su protesti, peticije, "urbane" stranke, ne-nacionalne stranke. Mislite sa 2-3 roditelja po obdaništu ili školi promijeniti stanje u državi.
Umjesto da šta pokrenete vi pokušavate drugoj strani nabaciti grižnju savjesti što smo imali odgovarajuće ljude koji su u pravo vrijeme na pravom mjestu zgrabili priliku. I još da se odreknemo prava zbog nekih čiji su najjači argumenti "zaostali talibani"
-
sha_ba
#475 Re: Opet problemi sa Djeda Mrazom
Ja ko da Španski pišem... Nije mi ok da nema bosanskohercegovačke škole!!! I nije ok da mi hladno neko argumentira kao nema zainteresiranih... To dosta i govori o nama..
Ne smeta mi ni jedna druga, dapače respekt od mene na organizaciji.
Ne smeta mi ni jedna druga, dapače respekt od mene na organizaciji.