Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#451 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by _BataZiv_0809 »

nosara wrote:DOKTOR DŽANKO - PLAGIJATOR BEZ STRAHA I MANE

Kako je sarajevski prof. dr. Muhidin Džanko plagirao Kajanove "rane radove"

Piše: Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.net
Objavljeno: 09. April 2007. 00:04:00

:D
Oj jbm ti kralja i otadzbinu sta sve necu procitat :lol:
joint union

#452 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by joint union »

breuer wrote:
joint union wrote:Ma uzeli bi mi njih, svakako je malo shupaka u Sarajevu, nego nam zao Beograda, ostace bez takvih mladih potencijala.
Velik je Beograd. Metropola. Ovdje je riječ o kasabi i odnosima unutar nje.
Aha, toliko je velik da bi ova dvojica gujice dali da odu iz metropole u kasabu.
Posto je krompir na Palama, staroj metropoli?
breuer

#453 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by breuer »

joint union wrote:Aha, toliko je velik da bi ova dvojica gujice dali da odu iz metropole u kasabu.
ma kakve bolan guhice, ko da njih zaboli za provincijalni šarm koji obitava u kotlini. al eto, zašto uskračivati određenim ljudima da žive u tom uvjerenju :)

Vidi što fino opada lišće sa ova dva prekrasna jablana kod Narodnog :P
JThomas

#454 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by JThomas »

neka vrati onda naš provincijski PDV, šta će to jednom svjetskom čovjeku.
joint union

#455 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by joint union »

breuer wrote:
joint union wrote:Aha, toliko je velik da bi ova dvojica gujice dali da odu iz metropole u kasabu.
ma kakve bolan guhice, ko da njih zaboli za provincijalni šarm koji obitava u kotlini. al eto, zašto uskračivati određenim ljudima da žive u tom uvjerenju :)

Vidi što fino opada lišće sa ova dva prekrasna jablana kod Narodnog :P
E, sta bi ova dvojica dali da vide taj prekrasni jesenji prizor...
breuer

#456 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by breuer »

joint union wrote:E, sta bi ova dvojica dali da vide taj prekrasni jesenji prizor...
Kažem ti, nikome ne treba braniti da živi u tom uvjerenju, možda čak da se napiše i kakav članak za Face TV, to mi je nekako u Senadovom maniru :D
beniciodeltoro

#457 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by beniciodeltoro »

Ommadawn wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Ommadawn wrote:
Pa i to što si naveo! Još da sam imao kameru 96-e da ti snimim gostovanja pojedinaca u ŠveCkoj, šta bi tu tek čuo. Pa Safet Isović koncert... Treba ti tri dana konstantnog slušanja Black Sabbatha i Nirvane da dođeš sebi!
Ma sta mi pricas :shock: :shock:

Baci koji detalj, tako ti svega. :roll:
Hos? Eo... :D

1996-a, ono Dejton, stao rat, euforija se jos nije smirila, godra ti za sve koji su prezivjeli, kontas kad ces u Bosnu.... Uglavnom, odrzavaju se razni koncerti, zovu mene raja da idem sa njima, prije koncerta se bacio neki rostilj, puno piva - a ja ni dijete, ni momak, tinejdzer, metalac, buntovnik, tek anatomiju poceo izucavati a da mi ja da sta pojebem. I dodjemo mi tako na koncert, alkohol udara u glavi - tamo imas sta i vidjeti, nekakve tetke sa crvenim kosama, muskarci sa stomacinama u bijelim kosuljama i kravatama, cure u minjacima, utegnutim farmerkama, digle nos, momci turiraju autima ko da su na trkama.
Prvo je Safet odrzao govor "Dragi Bosnjaci..." pa je onda Benjamin, u njega mu sin, nesto odrecitovao, ne sjecam se sta jer sam se nabacivao nekoj trebi iz Bosanske Dubice (ili bi iz Doboja), i onda krenu Sajo pjevati. "Bosno moja poharana".
Publika se zapalila, pocelo je "steranje vesa", Sajo uzasnut vice "spustite ruke dole! To kolo sto igrate je doslo od anamonih iz Srbije", spustaju se ruke, on izmedju strofa i refrena na glas govori "Ne halali!! Ne halali sto su majku i oca zaklali! Ne halali sto su ti zenu, sestru i kcerku silovali". Uzas!! Gledam u konzervu piva, pitam se da nisam sta pio sto nije pivo, mozda haluciniram.
Tokom druge pjesme, ustaje zena, ponesena sevdahom, ide prema Safetu, hoce da ga zagrli, da zapjeva sa njim a Safet ce "Bjez´! Bjez´tamo! Sklon´te se!" Niko se i ne uslika sa njim. "Glasajte za SDA!" "Cujem.....cujem....nasa omladina ide na koncerte....ide na koncerte nekakvih tamo Ceci...Ceci, Maci....idu a ne znaju...zaboravljaju kako su nas klali..."
Mislio sam da sanjam, da haluciniram.
Par dana kasnije gledao sam video-kasetu koju je neko snimio, a donio je moj rodjak od nekog prijatelja. Niti sam halucinirao, niti sanjao... :run:
:run:
Najbolje sto je te veceri bilo je Kemal Monteno, pjevajuci na gitari, ali je djelovao tuzno i cini mi se da je sam shvatio kako ne pripada tom ambijentu.

Horor...
:lol:
Jesi li ti to onaj Bošnjak iz Banja Luke koji piše po forumu da mu je lijepo u gradu genocidnom, gdje možeš svakih 50 metara naći đikanski grafit po zgradama, gdje negiraju državu BiH i skandiraju Ratko Mladić sve dok jedan Bošnjak Banjalučanin ne dođe u svoju Banja Luku i dadne do znanja ko je i šta je pa vam pokvari bratstvo i jedinstvo :-) a izgleda ti najgore bilo u Skandinaviji na Safetovom Koncertu
Pa jesu li te osunetili jadnog tamo, čuj Prva švedska pješadijska brigada bez stida priznaje da je bacila koji roštilj i cugnula koju pivu pa je ostala šokirana patriotskim porukama par mjeseci nakon završetka rata :lol:
"Hebeš Benjaminove i Safetove patriotske govore koje i nismo slušali, nama je godra da su naši preživjeli i to iskazujemo u kolu. Nije se džaba bacio roštilj i popila koja piva"
Udri Sajo! :serbo:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#458 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by _BataZiv_0809 »

beniciodeltoro wrote: :lol:
Jesi li ti to onaj Bošnjak iz Banja Luke koji piše po forumu da mu je lijepo u gradu genocidnom, gdje možeš svakih 50 metara naći đikanski grafit po zgradama, gdje negiraju državu BiH i skandiraju Ratko Mladić sve dok jedan Bošnjak Banjalučanin ne dođe u svoju Banja Luku i dadne do znanja ko je i šta je pa vam pokvari bratstvo i jedinstvo :-) a izgleda ti najgore bilo u Skandinaviji na Safetovom Koncertu
Pa jesu li te osunetili jadnog tamo, čuj Prva švedska pješadijska brigada bez stida priznaje da je bacila koji roštilj i cugnula koju pivu pa je ostala šokirana patriotskim porukama par mjeseci nakon završetka rata :lol:
"Hebeš Benjaminove i Safetove patriotske govore koje i nismo slušali, nama je godra da su naši preživjeli i to iskazujemo u kolu. Nije se džaba bacio roštilj i popila koja piva"
Pomjesao si ti svasta, a sad i licnost :lol:

Udri Sajo

beniciodeltoro

#459 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by beniciodeltoro »

_BataZiv_0809 wrote:
Pomjesao si ti svasta, a sad i licnost :lol:

Udri Sajo

Poenta ovog videa?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#460 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by _BataZiv_0809 »

Poenta je da te se izvrgne ruglu :thumbup:
Yug

#461 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by Yug »

Profesor ipak ne dolazi. :)

Српски режисер Емир Кустурица поручио је глумцу Јосипу Пејаковићу да неће моћи да се одазове његовом позиву да посјети Сарајево, јер „не би да залази у сарајевску маглу“.

Кустурица је рекао да је у Законику цара Душана писало да сваки становник Србије мора да госта прими и нахрани и, ако су временски услови неповољни и ако је магла прекрила пут, да га изведе до видљиве тачке да човјек настави путовање.

„Бојим се, посебно ових новембарских дана, иако је клима промијењена, да су у Сарајеву временски услови неповољни. А како тамо нису потпали под Душанов законик, оставићемо да мој долазак у Сарајево буде једно неријешено питање“, рекао је Кустурица за „Блиц – ТВ и Поп култура“.

Поводом најаве Пејаковића да ће „потурити плећа да Кустурицу доведе у Сарајево“ и да са њим „засједне“ у некој од тамошњих кафана, српски режисер је одговорио да претпоставља да би „као што је то ред на Балкану“ та кафана била подвојена и да би у њој било оних који би га радо линчовали, али и оних којима је Изетбеговића на врх главе.

„Било би у тој кафани ликова као у Андрићевој ‘Госпођици’, беспосличара, сјецикеса и оних што је Алија Изетбеговић отровао, а његов син Бакир наставио да трује“, нагласио је Кустурица.

Прослављени режисер поручио је Пејаковићу да ће он њега да угости „у једном од својих градова“ и да ће сусрет бити пријатан и другарски.

На питање под којим условима би опет отишао у град свог дјетињства и младости, Кустурица је рекао „нека у Сарајеву направе нешто што би било уважено у историјској и временској машини“.

„Нека подигну објекат који је православни или католички, нека ураде нешто што смо ми урадили у Вишеграду. Биће то добро и за наш и за њихов и за цијели свијет. И то да ураде, опет не бих отишао“, рекао је Кустурица.
beniciodeltoro

#462 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by beniciodeltoro »

_BataZiv_0809 wrote:Poenta je da te se izvrgne ruglu :thumbup:
Ništa protiv tebe lično ali najgori su oni što postavljaju video ili sliku pa eto misterije, skontaj poentu. Nije ovo Facebook da se častimo videima kao odgovorima ili kao onda kada nisi mogao dati odgovor na ezan pa počeo sa vicevima o Sandžaklijama.
Znam ja vrlo dobro na šta ciljaš (slično kao odgovor velikom Hrvatu Čoviću kada mu neko postavi stari dokument o Jugoslavenu sa ćirilicom) ali želim da konkretno kažeš na šta ciljaš ili da bar potvrdiš jer ovo je forum za diskusiju a ne Facebook zid
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#463 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by _BataZiv_0809 »

beniciodeltoro wrote: Ništa protiv tebe lično ali najgori su oni što postavljaju video ili sliku pa eto misterije, skontaj poentu. Nije ovo Facebook da se častimo videima kao odgovorima ili kao onda kada nisi mogao dati odgovor na ezan pa počeo sa vicevima o Sandžaklijama.
Znam ja vrlo dobro na šta ciljaš (slično kao odgovor velikom Hrvatu Čoviću kada mu neko postavi stari dokument o Jugoslavenu sa ćirilicom) ali želim da konkretno kažeš na šta ciljaš ili da bar potvrdiš jer ovo je forum za diskusiju a ne Facebook zid
Vidi, nemam namjeru raspravljati sa tobom jer izvrces teze i drzis se ideoloske matrice ko pijan plota. Evo nabolji primjer ovo za ezan. Ja te pitam je li u Sandzaku ista odluka donesena i sad me na pravdi boga optuzujes da sam pricao viceve o sandzaklijama :izet:

Sto se tice Saje, svaka cast na umjetnickom djelu koje nam je ostavio, a o njegovoj politickoj angazovanosti i sklonosti ka bliskim odnosima sa vlasti, pjesma je sasvim ilustrativna ;-)
spreca

#464 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by spreca »

Yug wrote:Profesor ipak ne dolazi. :)

Српски режисер Емир Кустурица поручио је глумцу Јосипу Пејаковићу да неће моћи да се одазове његовом позиву да посјети Сарајево, јер „не би да залази у сарајевску маглу“.

Кустурица је рекао да је у Законику цара Душана писало да сваки становник Србије мора да госта прими и нахрани и, ако су временски услови неповољни и ако је магла прекрила пут, да га изведе до видљиве тачке да човјек настави путовање.

„Бојим се, посебно ових новембарских дана, иако је клима промијењена, да су у Сарајеву временски услови неповољни. А како тамо нису потпали под Душанов законик, оставићемо да мој долазак у Сарајево буде једно неријешено питање“, рекао је Кустурица за „Блиц – ТВ и Поп култура“.

Поводом најаве Пејаковића да ће „потурити плећа да Кустурицу доведе у Сарајево“ и да са њим „засједне“ у некој од тамошњих кафана, српски режисер је одговорио да претпоставља да би „као што је то ред на Балкану“ та кафана била подвојена и да би у њој било оних који би га радо линчовали, али и оних којима је Изетбеговића на врх главе.

„Било би у тој кафани ликова као у Андрићевој ‘Госпођици’, беспосличара, сјецикеса и оних што је Алија Изетбеговић отровао, а његов син Бакир наставио да трује“, нагласио је Кустурица.

Прослављени режисер поручио је Пејаковићу да ће он њега да угости „у једном од својих градова“ и да ће сусрет бити пријатан и другарски.

На питање под којим условима би опет отишао у град свог дјетињства и младости, Кустурица је рекао „нека у Сарајеву направе нешто што би било уважено у историјској и временској машини“.

„Нека подигну објекат који је православни или католички, нека ураде нешто што смо ми урадили у Вишеграду. Биће то добро и за наш и за њихов и за цијели свијет. И то да ураде, опет не бих отишао“, рекао је Кустурица.
:lol: :lol: :lol: nebih ni ja kad znam da me tamo niko ne ceka :lol: :lol: ........odoh se rasplakat :lol:
beniciodeltoro

#465 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by beniciodeltoro »

_BataZiv_0809 wrote:
beniciodeltoro wrote: Ništa protiv tebe lično ali najgori su oni što postavljaju video ili sliku pa eto misterije, skontaj poentu. Nije ovo Facebook da se častimo videima kao odgovorima ili kao onda kada nisi mogao dati odgovor na ezan pa počeo sa vicevima o Sandžaklijama.
Vidi, nemam namjeru raspravljati sa tobom jer izvrces teze i drzis se ideoloske matrice ko pijan plota. Evo nabolji primjer ovo za ezan. Ja te pitam je li u Sandzaku ista odluka donesena i sad me na pravdi boga optuzujes da sam pricao viceve o sandzaklijama :izet:

Sto se tice Saje, svaka cast na umjetnickom djelu koje nam je ostavio, a o njegovoj politickoj angazovanosti i sklonosti ka bliskim odnosima sa vlasti, pjesma je sasvim ilustrativna ;-)
Ja pitam Leclerca kakav je njegov odgovor što crkve i radio stanice nisu poštovale minut šutnje nakon što je pohvalio odluku IZ dan prije jer se ponašaju kao sav normalan svijet (iako je na dan žalosti taj "normalni" svijet ignorisao minut šutnje) a ti meni o Sandžaku :? :? :? Pa ako i ti nemaš odgovor čemu onda trolanje srednjoškolskim fazonima? Kakve veze Sandžak ima sa pitanjem u vezi odluka u BiH?

A za Saju rahmetli, ja znam dobro kako pojedini vole Bošnjacima muslimanima nabijati na nos videa, slike i citate iz arhive prijeratne kao ultimativni dokaz kako smo licemjerni i kako smo oportunisti koji pjevamo onako kako aktuelna vlast voli a ne uzimate u obzir da postoji i opcija da smo se mi najviše kleli u Jugoslaviju dok nam komšije ne zabiše nož u leđa dok se ne probudismo iz sna gdje nas je agresija, genocid i opsada nacionalno i vjerski ojačala. Bilo nas je dosta Bošnjaka koji smo pjevali o Titi i Jugi a danas nas sve više pjeva o Muji, kaHvi, selamu i akšamu jer nije važno šta smo pjevali nego šta pjevamo sada
A te 1996. godine nas je još bilo koji smo se kleli u SDA dok nismo skontali ko je i šta je pa tako i Sajo, danas samo još budžetlije i oni iz ruralnih sredina se kunu u SDA
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#466 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by _BataZiv_0809 »

beniciodeltoro wrote: Ja pitam Leclerca kakav je njegov odgovor što crkve i radio stanice nisu poštovale minut šutnje nakon što je pohvalio odluku IZ dan prije jer se ponašaju kao sav normalan svijet (iako je na dan žalosti taj "normalni" svijet ignorisao minut šutnje) a ti meni o Sandžaku :? :? :? Pa ako i ti nemaš odgovor čemu onda trolanje srednjoškolskim fazonima? Kakve veze Sandžak ima sa pitanjem u vezi odluka u BiH?

A za Saju rahmetli, ja znam dobro kako pojedini vole Bošnjacima muslimanima nabijati na nos videa, slike i citate iz arhive prijeratne kao ultimativni dokaz kako smo licemjerni i kako smo oportunisti koji pjevamo onako kako aktuelna vlast voli a ne uzimate u obzir da postoji i opcija da smo se mi najviše kleli u Jugoslaviju dok nam komšije ne zabiše nož u leđa dok se ne probudismo iz sna gdje nas je agresija, genocid i opsada nacionalno i vjerski ojačala. Bilo nas je dosta Bošnjaka koji smo pjevali o Titi i Jugi a danas nas sve više pjeva o Muji, kaHvi, selamu i akšamu jer nije važno šta smo pjevali nego šta pjevamo sada
A te 1996. godine nas je još bilo koji smo se kleli u SDA dok nismo skontali ko je i šta je pa tako i Sajo, danas samo još budžetlije i oni iz ruralnih sredina se kunu u SDA
Poredis neuporedivo. Vrijeme ezana je odluka nadleznih tijela IZ i samim tim je i mogu mijenjati. Zbog cega potreba da se spominju crkve i zvona? Je li to ona vjecna "a vidi kako oni rade".

Pitao sam te za Sandzak jer si otamo (pretpostavljam zbog gorljive podrske), pa me cisto zanima kako to dole hoda.

Sto se tice Bratstva i Jedinstva i ideje Jugoslavije, to se slazem. Reagovao sam na pricu koju je Sajo pricao. Ne ide u istu recenicu "nemojte halaliti ubili su vam clana porodice" i "glasajte za SDA" .
Yug

#467 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by Yug »

spreca wrote:

:lol: :lol: :lol: nebih ni ja kad znam da me tamo niko ne ceka :lol: :lol: ........odoh se rasplakat :lol:
Pa vidis da ga zovu :).odlaze u Andricgrad,Mokru Goru,prate sta radi....Et i ti kad oplaces vrati se da vidis sta se pise o KUSTI. :-D
incognito071

#468 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by incognito071 »

19 stranica o covjeku koji vise ne postoji :? :?
drugovi i drugarice, Emir Kusturica je umro jos '92

budite pozdravljeni
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#469 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by _BataZiv_0809 »

Delirij ludjaka
spreca

#470 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by spreca »

Yug wrote: Pa vidis da ga zovu :).odlaze u Andricgrad,Mokru Goru,prate sta radi....Et i ti kad oplaces vrati se da vidis sta se pise o KUSTI. :-D
O Shupku se sve zna ....jedino ako ti znas jos sta :mrgreen:
Ommadawn

#471 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by Ommadawn »

Udri Sajo! :]
- Nisam. Pobrkao si nešto. Ja sam Bosanac protjeran iz Banja Luke u maju 1993-e.
- Nije mi lijepo u Banjaluci, ukoliko na to referiraš. Da jeste, živio bih tamo ili bih ga češće posjećivao. Ali nije. I meni smetaju debilni grafiti, baš kao i debilizam Sejfudina Tokića. Vidiš on bi mogao zajedno sa Kusturicom i Neletom - iste moralne gromade koje uživaju u društvu Milorada Dodika.
- Jesu, osunetili su me u Skandinaviji. Što tebe interesuje baš moj kurac?
- Najgore mi je bilo između marta 1992 i maja 1993 u Banja Luci. O tome imaš na drugoj temi, par detalja. Jah, i septembra 2006-e kad su mi javili da su mi amidžu našli u masovnoj grobnici.
- Zamisli rat se završio! Šta misliš o čemu drugom su moji vršnjaci u BiH razmišljali u to vrijeme nego o derneku, pivama, mesu, koncertima, putovanjima i gdje će ga strpati?
- Došao sam da čujem sevdalinku, ne političke govore i pametovanja. Na turbo-folk su išli i idu, koliko god se to nama ne sviđalo i ja ne vidim razliku između Cece i Šemse, meni je to isti antisluh.
- Svako ima svoj muzički ukus. Po pitanju sevdalinke, ja preferiram Zaima Imamovića. Safet, ma koliko god kvalitetan pjevač, meni ne "leži".
Ommadawn

#472 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote:

Delirij ludjaka
Ne znam što to Pejakoviću treba... Da nije promijenio profesiju pa se bavi njegom duševnih bolesnika?
piupiu

#473 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by piupiu »

beniciodeltoro wrote:Čovjek objasni sve
http://haler.blogger.ba/arhiva/2008/10/08/1831190

A vi ostali se ponašate kao djeca koja su odrasla pa ne žele prihvatiti činjenicu da Djed Mraz ne postoji i da je bilo sve iluzija, ne želite sebi kvariti djetinjstvo i mladalačke dane. Ako ste onda bili nezreli i niste puno analizirali New Primitives i važno vam je bilo samo zahebavati se i koju curu pokupiti uz muziku Pušenja bar možete sada
Moram reći da je ovakvu ocjenu sarajevske intelektualne scene, kao i ove literarno pozitivističke analize sarajevskog Novog primitivizma mogao napisati samo neko ko ima vrlo površno znanje o 'ateističkom' intelektualnom periodu (to je, valjda, nekakav vrijednosni sud :roll:) svoga grada; kao i neko ko ne razumije ni analitičku, niti psihološku ulogu humora u društvu.

Prof. dr. Džanko - ako se radi o istoj osobi - bi trebao jako dobro znati šta je to literarni pozitivizam, a šta sposobnost za samoreflektivni humor. Ovo potonje je odlika zrelosti i samosvijesti sarajevskog kulturološkog miljea, a, ne "nacionalistička podvala" bošnjačkom političkom ili kulturološkom narodu od kojeg nekoga treba štititi. Samosvijest se - na kraju balade - najčešće pojavljuje u paru sa (zdravim i pozitivnim) samopouzdanjem. :wink: Iz njegove analize sarajevskog intelektualnog života moglo bi se - a, moguće je da sam i ja površna u ovoj svojoj ocjeni - zaključiti da ga isti vjerovatno nije pretjerano zanimao jer o njemu, čini mi se, malo (ili nedovoljno) zna. A, ako sam u krivu, onda je njegova analiza blago rečeno tendenciozna. Tipični ispolitizirani novogovor.
beniciodeltoro

#474 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by beniciodeltoro »

_BataZiv_0809 wrote:
beniciodeltoro wrote: Ja pitam Leclerca kakav je njegov odgovor što crkve i radio stanice nisu poštovale minut šutnje nakon što je pohvalio odluku IZ dan prije jer se ponašaju kao sav normalan svijet (iako je na dan žalosti taj "normalni" svijet ignorisao minut šutnje) a ti meni o Sandžaku :? :? :? Pa ako i ti nemaš odgovor čemu onda trolanje srednjoškolskim fazonima? Kakve veze Sandžak ima sa pitanjem u vezi odluka u BiH?

Poredis neuporedivo. Vrijeme ezana je odluka nadleznih tijela IZ i samim tim je i mogu mijenjati. Zbog cega potreba da se spominju crkve i zvona? Je li to ona vjecna "a vidi kako oni rade".

Pitao sam te za Sandzak jer si otamo (pretpostavljam zbog gorljive podrske), pa me cisto zanima kako to dole hoda.

Sto se tice Bratstva i Jedinstva i ideje Jugoslavije, to se slazem. Reagovao sam na pricu koju je Sajo pricao. Ne ide u istu recenicu "nemojte halaliti ubili su vam clana porodice" i "glasajte za SDA" .
Nisam Sandžaklija :wink: pojedini su mislili na onoj temi da sam Sandžaklija koji brani Sandžaklije ali ja sam na onoj temi samo bio Bošnjak rodom iz Bosne koji je branio druge Bošnjake, tako bi isto branio Bošnjake iz Dalmacije ili Ankare.
A ovo za moju lokaciju Novi Pazar, nakon one teme neki lik iznenada iz čista mira postavi na temi Pariz kada sam imao raspravu sa nekim da li se smije ezan pomjeriti
jao_situacije wrote:
beniciodeltoro wrote:
jao_situacije wrote:
što vi njemu uopće objašnjavate lik je sandžaklija
jaro moj ostavi se ti bosne imaš zukorlića i zilkića pa sa njima to riješi
ove sandžaklije samo neke belaje prave il pljačkaju sa kalašnjikovima il prijete iz beča il su u fahdovoj džamiji
koji je vaš problem ?
Zaboravio si i navesti da je Sandžaklija kriv što Emir šonjo ne može naći curu :lol:
ne znam ja nikakvog emira i njegovu curu
ja samo znam da je moj nekada prelijepi grad uništen ilegalnim naseljavanjem vas sandžaklija
kolektivno se bavite kriminalom, uništili ste gras, uništili ste gradsku infrastrukturu
čega god se uhvatite uništite to do neprepoznatljivosti

de mi reci jel te hastra, znaš li da ministarstvo civilnih poslova provjerava i revidira postupak dodjele državljanstava
najveći strah vam je da se vratite u pazaaar
ako Bog da doživjećemo i taj dan pa da se svi vratite na pešter
:cao:
Umjesto da ja nekome objašnjavam ko sam i šta sam slađe je da su takvi likovi na hAparatima pa nek se pitaju jesam li ili nisam :D
beniciodeltoro

#475 Re: Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Post by beniciodeltoro »

piupiu wrote:
beniciodeltoro wrote:Čovjek objasni sve
http://haler.blogger.ba/arhiva/2008/10/08/1831190

A vi ostali se ponašate kao djeca koja su odrasla pa ne žele prihvatiti činjenicu da Djed Mraz ne postoji i da je bilo sve iluzija, ne želite sebi kvariti djetinjstvo i mladalačke dane. Ako ste onda bili nezreli i niste puno analizirali New Primitives i važno vam je bilo samo zahebavati se i koju curu pokupiti uz muziku Pušenja bar možete sada
Moram reći da je ovakvu ocjenu sarajevske intelektualne scene, kao i ove literarno pozitivističke analize sarajevskog Novog primitivizma mogao napisati samo neko ko ima vrlo površno znanje o 'ateističkom' intelektualnom periodu (to je, valjda, nekakav vrijednosni sud :roll:) svoga grada; kao i neko ko ne razumije ni analitičku, niti psihološku ulogu humora u društvu.

Prof. dr. Džanko - ako se radi o istoj osobi - bi trebao jako dobro znati šta je to literarni pozitivizam, a šta sposobnost za samoreflektivni humor. Ovo potonje je odlika zrelosti i samosvijesti sarajevskog kulturološkog miljea, a, ne "nacionalistička podvala" bošnjačkom političkom ili kulturološkom narodu od kojeg nekoga treba štititi. Samosvijest se - na kraju balade - najčešće pojavljuje u paru sa (zdravim i pozitivnim) samopouzdanjem. :wink: Iz njegove analize sarajevskog intelektualnog života moglo bi se - a, moguće je da sam i ja površna u ovoj svojoj ocjeni - zaključiti da ga isti vjerovatno nije pretjerano zanimao jer o njemu, čini mi se, malo (ili nedovoljno) zna. A, ako sam u krivu, onda je njegova analiza blago rečeno tendenciozna. Tipični ispolitizirani novogovor.
Ja znam samo da su se New Primitives sastojali od 95% ne-Bošnjaka od kojih je 95% imalo bošnjačka umjetnička imena, da su tekstovi Pušenja i skečevi Nadrealista bili uglavnom o džeparošima, fukarama, koji su bili mangupi po ulicama jer nisu završavali škole. Dok je beogradska i zagrebačka rock scena imala predivne tekstove sarajevski novi primitivizam je bilo uglavnom šprdanje i omaložavanje i to gle čuda u multi kulti Sarajevu gdje su uglavnom to bile neke Zije, Rize i Hakije kao glavni likovi. To nas vodi nazad u školske klupe kada smo učili kako su Ante i Marko čisti a Husi su uši prljave.
Sada će neko reći "U Pušenja su pjesme autentične jer tako je Sarajevo bilo"
Zašto je uvijek u tim pjesmama neki tupavi lik Bošnjak ako je Sarajevo multi kulti bilo?
Kako je bilo autentično kada su tu raju činili Nenad, Dražen, Branko, Mirko, Davor, Darko, Boris?

Čak i oni članovi New Primitivesa što su za razliku od Neleta, Emira, Muharema i Rize dokazali da su good guys kao Elvis ili Sejo su nekoliko puta dokazali da i oni vole podhebavati Bošnjake. Sjećam se kada je Sejo rekao u jednoj emisiji "najljepše je proći Baščaršijom petkom a ono drma rock muzika iz džamije u podne" ili Elvisova pjesma gdje se pominje da je veći od Allaha.
Da pojasnim, ja ne smatram članove New Primitivesa klasičnim agresivnim fašistima ali su oni kroz skoro svaku pjesmu ili skeč dokazali da smatraju Bošnjake muslimane u BiH građane drugog reda i nižom klasom.
Velika se razlika primjeti i u tekstovima Zabranjenog Pušenja, dok je prije rata se svaki put nešto bošnjačko pominjalo na jedan ciničan način pjesme sa Sejom s uglavnom bile potpuna suprotnost
Post Reply