Bodkin wrote:@toto ovo sto ti pricas je iz perspektive danasnje drzave toliki SF da mi se place. I dalje pokusavam da svarim da je postojao takav gigant koji je radio za bombardier ili boing. I to je samo jedna firma..
Da, vidi sta @seavolf pise za V.Z. ORAO u Rajlovcu par postova prije. I to prije ravno 35 godina
Neko bi trebao da zna pricu o Bratstvu novi Travnik, koji je bio takodoje dio vojne industrije ..
Energoinvest je opet bio gigant u svojoj bransi koji se megdanio po svjetskim trzistima. Hidrogradnja takodje. UPI je prqvio najbolje hrnovke na svijetu i pobjedio na tenderima USA vojske. Hepok je takodje bio gigant sa svjetskim brendovima u poljoprivredi
Kad to pogledas iz vizure danasnje evrope i amerike sve je bilo picknin dim, te za cinicne podjebancije i posmjeha al je bilo na svjetskom trzistu i odlicni u svojim bransama.
Giganti su donosili progres i napredak zajednici, jer su imali sve: od Vizije i naucnih instituta, labaratorija do magacina gotovih proizvoda i poliproizvoda.
Da znas kako se drukcije uci i spremaju ispiti kad imas stpendiju ko neko platu i svake sedmice ides na vjezbe u najsavremenije labratorije institute i radionice. Meni je prosjek prve dvije godine 6.0, mada je stvarno bio manji, jer se petice ne unose u indeks a na posljednoj godini 9 jer sam zano gdje i sta cu raditi a i da imam za vratit stipengiju.
POlitikante buni to: sto je bio socijalizam i komunizam ali to je bio pliticki sistem .. poiticki sistemi ne prave avione, kamione, brendirana vina, elektrane, dalekovode i transgormatore. To rade naucnici, inzenjeri, tehnicari.
Komunjare su imale hiljade mahana ali su imali dvije dobre stvari: imali su viziju i postovali su struku i nauku. Oni iz gradskog centralog komitet su svakodnevno jebavali sefove, direktore, managere

. Iako su sefovi i direktori bile moje kolege sa faksa nisu drzali do njih ni pisljiva boba a nama su se klanjali i jos pitali: kako ide?? treba li stogod? iako vecina nas nismo bili uopste u partiji. Dosta je bilo da znas igrat fudbala sa rajom i da razvaljujes u struci i oni su ti otvaratli vrata -do britaske kraljice ako treba a u komitet nisi moro dolazit ..
Komunjare nisu birale heiikoptere na internetu vec zovnu: partizanskog generala za strategiiju, pilota za taktku, avio inzenjera za inzenjering, avio mehanicara za logistiku, poljoprivrednog inzenjera, te dramaturga i pjesnika da "pismeno vodi zapisnik" i naprave tako dobar skolsko-borbeni avion Galeb G4 da ameri pozele da naruce 300 komada za sebe.
Ako te buni poljoprivredni inzenjer i dramaturg medju vazduhoplovcima: agronom je bio mladji jaran zaduzen za vino, rakiju i meze a dramatrg i pjesnik je bio autoritet i ono sto je danas NVO sektor.
Dok se "Avion" kalaiso u Sokolu: agronom brendira domacu autohtonu sortu grozda sa ledine, salijie vino "Zilavka" i upisa u sve svjetske vinske karte, destileriju napravi za raju. Kad je bio svjetski aeromiting noviteta u avio industriji na pariskom aerodromu Le Bourget, gdje se prestavljao Galeb G4, pilotima i uzvanicama svjetske avio industrije se tocila hercegovacka Zilavka u sred Pariza i Francuske.
Kad su vazduhoplovci pitali agronoma sta ti bolan bi: on im seretski odbusi: "vi da se kurcite avionima, kamionima i milionima a ja da nemam sa cime medju raju izac".
Nista nije romantizrano ..mozda mrvu da skratim pricu.. Vecinu likova iz price zna Bih istorija i javnost: Politicar je bio Dzemal Bijedic; strateg: partizanski komandant kasnije general JNA Omer Mrgan; vazduhoplovni inzenjer je bio Muhaned Voljevica -jedan od osnivaca mostrskog masiskog fakulteta i vazduhoplovnog odsjeka, pilot je bio tadasji probni pilot Sokola, kojem sam zaboravio nadimak -piloti se nikad nisu prestavljali imenima. ON je ostalima pricao o svojim probnim letovima i ikustvima a ja mastao da budem kao on.
Avio mehanicar u cijoj su kuci bili u Cernici je bio Ciber Omer, partizanski ilegalac koji je radio kao segrt kod svaba na mostarskom aerodromu u IIWW, ukrao kamion svabam i izveo ilegalce iz grada, noc prije vec ce im svabe provaliti celiju i onda se pjeske vratitio na aerodrom-medju svabe, ko da se nista nije desilo. Nisu trazili kradljivece kamiona na aerodromu.
Za taj podvig su mu se partizani oduzili i poslali ga na specijalizaciju u Mercede i kasnije imao najbolji privatni mercedesov servis u YU. a blage veze nije imo sa komunistima, partijom, samoupravljanjem nikad.. osim sto je volio raju i za raju ..
Agronom je bio prof, dr Osman Pirija osnivaca HEPOKa i tvorac brenada Zilavka, prijatelj vecine nabrojanih. Dramtaurg i "zapisnicar" Skender Kulenovic tada umjetnicki direktor mostarskog pozorista ..
Drustvo se sastalo na aksammiku za vrijeme godisnjih odmora u najstarijem i najcuvejem mostarskom naselju Cernica.
ja sam igro klikera u avliji i trckaro kad je nestajalo cigara i ako je trebalo trknut nac Skendera u Pozoristu ili donijet lubenise sa tepe i samo sam sluso kad je pilot nesto prico ostali su bili dosadni pioniru.
I nije ovo samo prica iz mostara kojoj mogu svjedocit..
Vracamo se iz Dorniera minhen i na areodromu sretnemo ekipu iz UPI Sarajevo .. caste, vesele se, imaju vijesli za mustuluka iz amerike.. UPI jeve hrenovke pobjedile na tenderu za americku vojsku i proglasene najbljim na svijetu.. Tajna uspjeha je kvalitet i u tome sto su nase hrenovke u sebi imale mesa a sve ostale samo "jestive djelove stoke za klanje" u prevodu: sve sto nije boje mesa: skemba, crijeva, vime, muda od bika, pizda od krave, glavusa itd.
Tad prehrambeni i avio tehnolozi u Jatovom avionu za beograd povezu pricu a mislili su da se nikad u strucii nece naci zajedno: da McDonalds ne bi doso u YUgu da JAT nije kupio Boeinge sa hladnjacama za McD pljekvice, da JAT ne bi kupio Boeinge da Boeing nije dao posla Sokolu. Da prehrambena industrija Yuge pravi fabriku za izradu lanch paketa za avioprevoznike uz Surcinski aerodrom i da je UPI upetljan, da je JAT ov remont dobio neki dobar posao na remontu nekih Boeinga i da mu treba Sokolova pomoc.. kod vecih ostecenja nekiih sklopova itd
Tad skontas da oni Titini i nisu bili tako naivni, da su imali mrvu ponosa i vodili racuna o sebi i svojima.
Kad bi "Titini" kupovali ove helikoptere od Amera, koji se vrate po ovoj temi: prodali bi makar nesto domace amerima il ga ne bi kupili a imas se sta: zemaljska oprema koja ide uz helikoptere, Prevent bi sio presvlake za pilotska sjedista u helikopterima, ceradne, zastite za rotore i stakla. Behto u Gorazdu bi radio okove za pilotska sjedista -za helikopter su slicna anutombilskim .. Onaj les od Sokola bi mogo savijat makar dva metra cijevi za gorivnu instalaciju - ako nista drugo. Vojna industrija u Pucarevu moze na CNC masinama da u duralu glodje sve okove i nosace razne opreme unutar helikoptea, ima neki na Grmecu ili Kozari sto pravi jahte od kevlara: on moze da radi nesto od galanterije za kabinski prostor i komandu tablu.
Napunio bi se dobar sepet i stotinjak radnih mjesta za BiH i dobila referenc, da se radi za USA vojnu avio industriju.. nema veze sto je za sjediste u pitanju .. bitno je sa de uguzeljas na svjetsko trziste a onda: leti sokole.