Ubrzano naoruzavanje

Post Reply
General War

#451 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

155_mm wrote: a sta te je konkretno toliko sokiralo?
-Kao prvo; federacija i PC nemaju svoje vazduhoplovstvo niti svoj budzet...sve je pod jednom komandom i jednim budzetom.
Pod dva: BiH je je odrekla borbene mlazne avijacije na osnovu preporuka NATO-a kao nerentabilnu granu expoatacije pa jos ni vise ni manje nego 62 borbena aviona.
Pod tri: Isto ovo vrijedi i za helikoptere (otkud federacija ovoliko, a pc ovoliko?) u PC je inace stacionirane gazela (gama-borbena verzija gazele) ali u posjedu OS BiH a ne eniteta...tako da dosta zbunjuje ovaj tekst.
155_mm

#452 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by 155_mm »

General War wrote:
-Kao prvo; federacija i PC nemaju svoje vazduhoplovstvo niti svoj budzet...sve je pod jednom komandom i jednim budzetom.
Pod dva: BiH je je odrekla borbene mlazne avijacije na osnovu preporuka NATO-a kao nerentabilnu granu expoatacije pa jos ni vise ni manje nego 62 borbena aviona.
Pod tri: Isto ovo vrijedi i za helikoptere (otkud federacija ovoliko, a pc ovoliko?) u PC je inace stacionirane gazela (gama-borbena verzija gazele) ali u posjedu OS BiH a ne eniteta...tako da dosta zbunjuje ovaj tekst.
pa da si upoznat koje godine su "dogovorene" ove cifre i kakvo je tad bilo stanje na terenu ne bi bio sokiran kolega. samo su kopirali tekst dogovora. mene ipak zbunjuje zbog cega je dozvoljeno imati vise tenkova nego oklopnih trabsportera.
General War

#453 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

155_mm wrote:
General War wrote:
pa da si upoznat koje godine su "dogovorene" ove cifre i kakvo je tad bilo stanje na terenu ne bi bio sokiran kolega. samo su kopirali tekst dogovora. mene ipak zbunjuje zbog cega je dozvoljeno imati vise tenkova nego oklopnih trabsportera.
Pa nije, oni citiraju odluku o 300 miliona maraka za kupovinu helikoptera koja je od ove godine cini mi se, nesto su sve udrobili, zato i kazem da mi se brojevi ne slazu jer nema sanse da bosni treba 62 borbena aviona :shock: na osnovu kojih podataka su dosli do ovih cifara nikako ne kontam.
155_mm

#454 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by 155_mm »

General War wrote:Pa nije, oni citiraju odluku o 300 miliona maraka za kupovinu helikoptera koja je od ove godine cini mi se, nesto su sve udrobili, zato i kazem da mi se brojevi ne slazu jer nema sanse da bosni treba 62 borbena aviona :shock: na osnovu kojih podataka su dosli do ovih cifara nikako ne kontam.
ma to su cifre koliko bosna smije imati cega po dogovoru iz kraja devedesetih u istom dogovoru imaju i podatci za HR i SRB. tada su postojale entitetske vojske pa su uzete u obzir sa omjerom 2 : 1. tako je tad bilo. danas naravno tog omjera nema pa vaze samo cifre za citavu BiH. to su samo onako usput naveli da se vidi koliko se ima akoliko se smije imati. bar za pomenute helikoptere.

nego vidim dosta strucnjaka za helikoptere na temi pa da pitam je li moguce da super puma kosta samo 12-13 mio. evrica.
General War

#455 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

155_mm wrote:
General War wrote:Pa nije, oni citiraju odluku o 300 miliona maraka za kupovinu helikoptera koja je od ove godine cini mi se, nesto su sve udrobili, zato i kazem da mi se brojevi ne slazu jer nema sanse da bosni treba 62 borbena aviona :shock: na osnovu kojih podataka su dosli do ovih cifara nikako ne kontam.
ma to su cifre koliko bosna smije imati cega po dogovoru iz kraja devedesetih u istom dogovoru imaju i podatci za HR i SRB. tada su postojale entitetske vojske pa su uzete u obzir sa omjerom 2 : 1. tako je tad bilo. danas naravno tog omjera nema pa vaze samo cifre za citavu BiH. to su samo onako usput naveli da se vidi koliko se ima akoliko se smije imati. bar za pomenute helikoptere.

nego vidim dosta strucnjaka za helikoptere na temi pa da pitam je li moguce da super puma kosta samo 12-13 mio. evrica.
Ama isto kao auto, imas osnovnu verziju a imas verziju troduplo skuplju sve zvisi sta hoces:

recimo evo koliko je liban dao za modernizovane UH1 II

LEBANON REQUESTS 18 HUEY IIS
The US State Department has approved a
Foreign Military Sale to the Government
of Lebanon for 18 Huey IIs and associated
equipment, parts, training and logistical support

for an estimated cost of $180 million
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#456 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

General War wrote:
Toto wrote: boze, Petra :shock:
zar ti na wikiju citas ono sto ti je struka
:lol:
Nije, Mirko S kojatovski, vec se nasmijah na tvoj zadnji post gdje kazes:
Jastreb i Galeg G4 su bili jako uspjeni u svojoj klasi i sasvim je razumljivo da se poslije njih krenulo u Orao
A da o windousima i autocadovima i ne pricam :D
Mozda tebi izgleda sjmesno ali je ovo za windovse savim tacno .. mozda si mladji pa ne znas kako je to izgledali devedestih godina

nema direkte veze sa avio industrijom ali ima veze sa razvojem ..
soko je bio veliki potrosac papira kroz konstruktivnu i tehnolosku dokumentaciju a o standradima i sisetmu standardizacije da i ne pricam
pa smo imali sopstvenu stampariju, Ploteri, skeneri koji su se nabavljali su radili pod windovsom ..

imali smo mi i tekstpocesore koji su radili pod UNIXom ali za stampariju je tad bilo bilo isplatnije kupovati win 3.11
CORELI Photoshopovi i ostali picvajzi graficke ind su prvo tu dosli

Uz to sto smo kupili sebi odmah su dva PC otisla na fakultet

u SOKOlu smo imali obrazovni centar sa informatickim kabinetom za srednje skole gdje su srednoskolci Mostara dolazili da vjezbaju programiranje u BASIC-u
samo 20 Spectruma je bilo za obuku djece ..

MI smo djecu toga doba ucili programskim jezicima i programiranju
umjesto da se zaglupljuju igrajuci pasijans i cunterstrike
ucili ih da sami sebi programiraju igrice a za to treba zanti matematike i fizike
ovim danasnjim klincima je vrhunac kad nauce ctyl+c; ctrl+v
To je razvoj drug .. ti klinci danas ne rade po baustelima vec programiraju po najmocnijim kompanijama u EU ali se za njih ne zna

Autocad i CATIA su bila pod UNIXOM.. sta je UNIX bio tada a i danas pitaj ove informaticere samo da ti kazem da smo 1985 imali svoj internet u fabrici u Mostaru
malko se drikcije zvao ali to je to
i danas internet radi pod UNIX-om

ne znam kako da objanim da je znanje najbolje oruzije
umjesto sto se ubrzano naoruzavamo trebali bi da se ubrzano obazujemo ali ne kao acitve useri i potrosaci vec kao active programeri i proizvodjaci
Bodkin

#457 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Bodkin »

@toto ovo sto ti pricas je iz perspektive danasnje drzave toliki SF da mi se place. I dalje pokusavam da svarim da je postojao takav gigant koji je radio za bombardier ili boing. I to je samo jedna firma..
General War

#458 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

Toto wrote:
General War wrote:
Toto wrote: boze, Petra :shock:
zar ti na wikiju citas ono sto ti je struka
:lol:
Nije, Mirko S kojatovski, vec se nasmijah na tvoj zadnji post gdje kazes:
Jastreb i Galeg G4 su bili jako uspjeni u svojoj klasi i sasvim je razumljivo da se poslije njih krenulo u Orao
A da o windousima i autocadovima i ne pricam :D
Mozda tebi izgleda sjmesno ali je ovo za windovse savim tacno .. mozda si mladji pa ne znas kako je to izgledali devedestih godina

nema direkte veze sa avio industrijom ali ima veze sa razvojem ..
soko je bio veliki potrosac papira kroz konstruktivnu i tehnolosku dokumentaciju a o standradima i sisetmu standardizacije da i ne pricam
pa smo imali sopstvenu stampariju, Ploteri, skeneri koji su se nabavljali su radili pod windovsom ..

imali smo mi i tekstpocesore koji su radili pod UNIXom ali za stampariju je tad bilo bilo isplatnije kupovati win 3.11
CORELI Photoshopovi i ostali picvajzi graficke ind su prvo tu dosli

Uz to sto smo kupili sebi odmah su dva PC otisla na fakultet

u SOKOlu smo imali obrazovni centar sa informatickim kabinetom za srednje skole gdje su srednoskolci Mostara dolazili da vjezbaju programiranje u BASIC-u
samo 20 Spectruma je bilo za obuku djece ..

MI smo djecu toga doba ucili programskim jezicima i programiranju
umjesto da se zaglupljuju igrajuci pasijans i cunterstrike
ucili ih da sami sebi programiraju igrice a za to treba zanti matematike i fizike
ovim danasnjim klincima je vrhunac kad nauce ctyl+c; ctrl+v
To je razvoj drug .. ti klinci danas ne rade po baustelima vec programiraju po najmocnijim kompanijama u EU ali se za njih ne zna

Autocad i CATIA su bila pod UNIXOM.. sta je UNIX bio tada a i danas pitaj ove informaticere samo da ti kazem da smo 1985 imali svoj internet u fabrici u Mostaru
malko se drikcije zvao ali to je to
i danas internet radi pod UNIX-om

ne znam kako da objanim da je znanje najbolje oruzije
umjesto sto se ubrzano naoruzavamo trebali bi da se ubrzano obazujemo ali ne kao acitve useri i potrosaci vec kao active programeri i proizvodjaci
Sjecam se ja i spectruma i comodorea...ali ti nikako da se usaglasis sa datumima i tvojim tvrdnjama, SOKO koliko znam je prestao raditi nekad1992, operativni win 3. je izasao na trziste 1993...i mi smo jedva cekali da se igramo da se nelazemo :D
ne dvojim da SOKO trebao imati najmodernije tehnologije.
Zamisli sta je samo VTI onda imao ;-)
..Nego vis za vis toga sta bi sa onim autobusima sto su se poceli proizvoditi u SOKOLU?
Paul F.

#459 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Paul F. »

General War wrote:
Paul F. wrote:Ako sam dobro shvatio, sa parnim brojem propelera, rafalaš kroz njega kako ti ćeif i nema problema ?
Ma veze o cemu Toto prica...sto se tice tvog pitanja kako mogu mitraljezi pucat kroz propelere je u tome sto je to bilo se koristilo tokom sredine prvog svjetskog rata, vecinom su bili propeleri sa dvije elise, pa je postojao mehanizam "sinhronizator" koji je vriso bravljenje mitraljeza kada elisa prolazi putanjom metka...bilo je dosta problema sa tim mehanizmom.
Hvala na odgovoru. Pročačkah malo po internetu i vidjeh da je bilo više sistema i svaki je imao probleme. Roland Garos je navodno pao u zarobljeništvo zbog toga. Na elisama je imao nekakve ploče da ih štiti od metaka. Osovina se oštetila od udara metaka pa je morao sletiti na njemačku teritoriju. Izgleda da je bilo i slučajeva da se metak odbije o elisu pa ubije pilota.
Last edited by Paul F. on 07/08/2016 05:29, edited 1 time in total.
Toto

#460 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

General War wrote: Sjecam se ja i spectruma i comodorea...ali ti nikako da se usaglasis sa datumima i tvojim tvrdnjama, SOKO koliko znam je prestao raditi nekad1992, operativni win 3. je izasao na trziste 1993...i mi smo jedva cekali da se igramo da se nelazemo :D
..Nego vis za vis toga sta bi sa onim autobusima sto su se poceli proizvoditi u SOKOLU?
U pravu si, jebiga proslo je dosta godina, pobrka se dosta toga.. mogu prebaciti i podbaciti koju godinu verziju aplikacje.. ali ti detalji i nisu bitno za ove price
Bilo je dosta PC u operativno planskoj pripremi.. oni su nesto radili pod DOSom
windows je u stampariji bio garant.. koja vezija stvarno ne znam i ono 3.11 je greska ..
nisam mogao biti korisnik svega sto je bilo u fabrici..

VTI i Soko su bili dio istog sistema i iste price bez kojih ne bi bilo ni jednog aviona VI exYU Vjerujem da je i u VTI bilo vrlo naprednih stvari

Dolazio sam u VTI jos kao student, Zotovic mi je predavao aerodinamiku u Mostaru , pa nas je vodao da vidimo aerodinamicke tunele. Sa njima sam najvise bio impresioniran.

Mejuhas stariji mi je drzao vazduhoplovne tehnologije, kod njega sam imao diplomski. Mejuhasa mladjeg sam upoznao kasnije kroz BPL.. A onda sam otisao u helikoptersko i inookoperaciju i vise nisam imao kontakta sa domacim programima..

SOKO je imao i tzv Civilni dio.. taj dio jako slabo poznam ali znam da su se radili kardani reduktori, osovine i svasta nesto za Crvenu ZAstavu , te klima uredjaji ..
Soko je imao i jednu od najjacih alatnica u YU . Proizvodnja aviona zahtjeva vrlo kompleksan sistem fabrikacionih, montaznih, kontrolnih i reglaznih alata .. taj koncept je Britanski i dosao je kroz JAstreba .. Alatnica je bila pola pola civil-vojska ali je radila dosta lata za automobilsku industriju ex YU ..mnogi alati za duboko izvlacenje i plasticnu deformaciju su zradjeni za Crvenu zastavu, TAM FAp itd. Covic Dragan je radio u Aaltnici

Tvornica auta Sarajevo je radila sa VW. Iz saradnje TAS-a, WV i SOkola izasao je projekat minibusa ..

Pred rat je zavrsena prototipska serija i vozali su se Mostarom.. sta je bilo dalje ne znam ..
Znam samo da je jedan od inzenjera iz te ekipa danas dio dizajnerskog tima Škoda Superb a prije Mitsubishi Lancer Mitsubishi Outlandera ..

ja sam i dansa ubjedje da bi u Mostaru mogli naparvit dobar remontni zavod za ove helikoptere koje nam NATO proizvodjci pokusavaju uvaliti, i koji se vrte na temi, kad bi nasm ovi kreteni znli ugovoriti takav posao ...
ali sta ocekivati od jednog buregdzije, svercera cigrama i kockara :D
Skijaš

#461 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Skijaš »

bh.tornjak wrote:Vijest prva:

VELIKI POSAO MORH-a I PENTAGONA Hrvatska kupuje moćno oružje koje će potpuno promijeniti vojnu ravnotežu u regiji!

Vijest druga:

Rusija i Srbija – "aktiviranje isporuka oružja"
Memorandum koji su u Moskvi potpisali MOS i Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije omogućava da se "značajno aktiviraju isporuke" oružja Beogradu.

ovo "ubrzano" naoruzavanje komsija i susjeda je pomalo (ili malo vise) zabrinjavajuce.
O cemu se zapravo radi...???
Radi li se samo o "zastrasivanju" potencijalnog napadaca ili se pripremaju za nesto sto bi se moglo "odigrati" na prostorima balkana...?
Ne vidim zbog čega bi Srbija i Hrvatska danas ratovale.
Paul F.

#462 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Paul F. »

Meš čini da su baš oni "krajine" suprotstavljenih velikih sila. Ako oni neće ratovat, ne znam ko hoće.
Toto

#463 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

Bodkin wrote:@toto ovo sto ti pricas je iz perspektive danasnje drzave toliki SF da mi se place. I dalje pokusavam da svarim da je postojao takav gigant koji je radio za bombardier ili boing. I to je samo jedna firma..
Da, vidi sta @seavolf pise za V.Z. ORAO u Rajlovcu par postova prije. I to prije ravno 35 godina
Neko bi trebao da zna pricu o Bratstvu novi Travnik, koji je bio takodoje dio vojne industrije ..
Energoinvest je opet bio gigant u svojoj bransi koji se megdanio po svjetskim trzistima. Hidrogradnja takodje. UPI je prqvio najbolje hrnovke na svijetu i pobjedio na tenderima USA vojske. Hepok je takodje bio gigant sa svjetskim brendovima u poljoprivredi

Kad to pogledas iz vizure danasnje evrope i amerike sve je bilo picknin dim, te za cinicne podjebancije i posmjeha al je bilo na svjetskom trzistu i odlicni u svojim bransama.

Giganti su donosili progres i napredak zajednici, jer su imali sve: od Vizije i naucnih instituta, labaratorija do magacina gotovih proizvoda i poliproizvoda.

Da znas kako se drukcije uci i spremaju ispiti kad imas stpendiju ko neko platu i svake sedmice ides na vjezbe u najsavremenije labratorije institute i radionice. Meni je prosjek prve dvije godine 6.0, mada je stvarno bio manji, jer se petice ne unose u indeks a na posljednoj godini 9 jer sam zano gdje i sta cu raditi a i da imam za vratit stipengiju.

POlitikante buni to: sto je bio socijalizam i komunizam ali to je bio pliticki sistem .. poiticki sistemi ne prave avione, kamione, brendirana vina, elektrane, dalekovode i transgormatore. To rade naucnici, inzenjeri, tehnicari.

Komunjare su imale hiljade mahana ali su imali dvije dobre stvari: imali su viziju i postovali su struku i nauku. Oni iz gradskog centralog komitet su svakodnevno jebavali sefove, direktore, managere :D . Iako su sefovi i direktori bile moje kolege sa faksa nisu drzali do njih ni pisljiva boba a nama su se klanjali i jos pitali: kako ide?? treba li stogod? iako vecina nas nismo bili uopste u partiji. Dosta je bilo da znas igrat fudbala sa rajom i da razvaljujes u struci i oni su ti otvaratli vrata -do britaske kraljice ako treba a u komitet nisi moro dolazit ..

Komunjare nisu birale heiikoptere na internetu vec zovnu: partizanskog generala za strategiiju, pilota za taktku, avio inzenjera za inzenjering, avio mehanicara za logistiku, poljoprivrednog inzenjera, te dramaturga i pjesnika da "pismeno vodi zapisnik" i naprave tako dobar skolsko-borbeni avion Galeb G4 da ameri pozele da naruce 300 komada za sebe.
Ako te buni poljoprivredni inzenjer i dramaturg medju vazduhoplovcima: agronom je bio mladji jaran zaduzen za vino, rakiju i meze a dramatrg i pjesnik je bio autoritet i ono sto je danas NVO sektor.
Dok se "Avion" kalaiso u Sokolu: agronom brendira domacu autohtonu sortu grozda sa ledine, salijie vino "Zilavka" i upisa u sve svjetske vinske karte, destileriju napravi za raju. Kad je bio svjetski aeromiting noviteta u avio industriji na pariskom aerodromu Le Bourget, gdje se prestavljao Galeb G4, pilotima i uzvanicama svjetske avio industrije se tocila hercegovacka Zilavka u sred Pariza i Francuske.

Kad su vazduhoplovci pitali agronoma sta ti bolan bi: on im seretski odbusi: "vi da se kurcite avionima, kamionima i milionima a ja da nemam sa cime medju raju izac".

Nista nije romantizrano ..mozda mrvu da skratim pricu.. Vecinu likova iz price zna Bih istorija i javnost: Politicar je bio Dzemal Bijedic; strateg: partizanski komandant kasnije general JNA Omer Mrgan; vazduhoplovni inzenjer je bio Muhaned Voljevica -jedan od osnivaca mostrskog masiskog fakulteta i vazduhoplovnog odsjeka, pilot je bio tadasji probni pilot Sokola, kojem sam zaboravio nadimak -piloti se nikad nisu prestavljali imenima. ON je ostalima pricao o svojim probnim letovima i ikustvima a ja mastao da budem kao on.
Avio mehanicar u cijoj su kuci bili u Cernici je bio Ciber Omer, partizanski ilegalac koji je radio kao segrt kod svaba na mostarskom aerodromu u IIWW, ukrao kamion svabam i izveo ilegalce iz grada, noc prije vec ce im svabe provaliti celiju i onda se pjeske vratitio na aerodrom-medju svabe, ko da se nista nije desilo. Nisu trazili kradljivece kamiona na aerodromu.
Za taj podvig su mu se partizani oduzili i poslali ga na specijalizaciju u Mercede i kasnije imao najbolji privatni mercedesov servis u YU. a blage veze nije imo sa komunistima, partijom, samoupravljanjem nikad.. osim sto je volio raju i za raju ..

Agronom je bio prof, dr Osman Pirija osnivaca HEPOKa i tvorac brenada Zilavka, prijatelj vecine nabrojanih. Dramtaurg i "zapisnicar" Skender Kulenovic tada umjetnicki direktor mostarskog pozorista ..
Drustvo se sastalo na aksammiku za vrijeme godisnjih odmora u najstarijem i najcuvejem mostarskom naselju Cernica.

ja sam igro klikera u avliji i trckaro kad je nestajalo cigara i ako je trebalo trknut nac Skendera u Pozoristu ili donijet lubenise sa tepe i samo sam sluso kad je pilot nesto prico ostali su bili dosadni pioniru.

I nije ovo samo prica iz mostara kojoj mogu svjedocit..
Vracamo se iz Dorniera minhen i na areodromu sretnemo ekipu iz UPI Sarajevo .. caste, vesele se, imaju vijesli za mustuluka iz amerike.. UPI jeve hrenovke pobjedile na tenderu za americku vojsku i proglasene najbljim na svijetu.. Tajna uspjeha je kvalitet i u tome sto su nase hrenovke u sebi imale mesa a sve ostale samo "jestive djelove stoke za klanje" u prevodu: sve sto nije boje mesa: skemba, crijeva, vime, muda od bika, pizda od krave, glavusa itd.
Tad prehrambeni i avio tehnolozi u Jatovom avionu za beograd povezu pricu a mislili su da se nikad u strucii nece naci zajedno: da McDonalds ne bi doso u YUgu da JAT nije kupio Boeinge sa hladnjacama za McD pljekvice, da JAT ne bi kupio Boeinge da Boeing nije dao posla Sokolu. Da prehrambena industrija Yuge pravi fabriku za izradu lanch paketa za avioprevoznike uz Surcinski aerodrom i da je UPI upetljan, da je JAT ov remont dobio neki dobar posao na remontu nekih Boeinga i da mu treba Sokolova pomoc.. kod vecih ostecenja nekiih sklopova itd
Tad skontas da oni Titini i nisu bili tako naivni, da su imali mrvu ponosa i vodili racuna o sebi i svojima.

Kad bi "Titini" kupovali ove helikoptere od Amera, koji se vrate po ovoj temi: prodali bi makar nesto domace amerima il ga ne bi kupili a imas se sta: zemaljska oprema koja ide uz helikoptere, Prevent bi sio presvlake za pilotska sjedista u helikopterima, ceradne, zastite za rotore i stakla. Behto u Gorazdu bi radio okove za pilotska sjedista -za helikopter su slicna anutombilskim .. Onaj les od Sokola bi mogo savijat makar dva metra cijevi za gorivnu instalaciju - ako nista drugo. Vojna industrija u Pucarevu moze na CNC masinama da u duralu glodje sve okove i nosace razne opreme unutar helikoptea, ima neki na Grmecu ili Kozari sto pravi jahte od kevlara: on moze da radi nesto od galanterije za kabinski prostor i komandu tablu.
Napunio bi se dobar sepet i stotinjak radnih mjesta za BiH i dobila referenc, da se radi za USA vojnu avio industriju.. nema veze sto je za sjediste u pitanju .. bitno je sa de uguzeljas na svjetsko trziste a onda: leti sokole.
Connaisseur Karlin

#464 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Connaisseur Karlin »

Seawolf wrote:
Pa i kod nas se mogao proizvoditi taj bolji motor, da su ideje razvoja krenule u drugom smjeru ... O.K. previše sam sitničav s obzirom na to kakvu situaciju imamo danas.

I da, jedan podatak koji danas zvuči prilično nevjerovatno: bivša nam država, odnosno V.Z. ORAO u Rajlovcu je bio drugi najveći proizvođač motora Rolls Royce Viper na svijetu - sklopio ih je 952 komada, a većina komponenti je bila po licenci proizvedena kod kooperanata unutar SFRJ.

eh,o tome govorim za Orao :)

Koliko je kostala licenca?
Connaisseur Karlin

#465 Re: Ubrzano naoruzavanje

Toto wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Seawolf,eh nek' si navartio na temu,ti i Ttoto ste eskperti za vojnu avijaciju :thumbup: znaci,bila sam u pravu u vezi Orla :D
Milsim da nisi bila u pravu za Orla. To sto ti tvrdis se moglo odnositi samo na Nadzvucni avion NA. Orao je bio samo kondiciona priprema za NA.
Inace mislim da ti strategija i nije bas jaca strana. Strategija se ne bazira a statistici.

Jastreb i Galeg G4 su bili jako uspjeni u svojoj klasi i sasvim je razumljivo da se poslije njih krenulo u Orao a onda je sasvim razumljivo da se Orao koritio kao bajpas za tehnoloski skok koji se morao ostvariti. To sto je Orao kao proizvod imao konkretnih tenickuh mahana nema nikakvih veza za stategijom industrijskog razvija neke drzave.

Strateska odluka da se industrija zemlje razvija preko avijacije je bila dobra. To sto smo mi bili mali pa nismo mogli razvijat pet aviona odjednom, pa 4 neuspjela bacit a jedan uvest u opsrativnu uptrebu to je drugi par opanaka. A nas je jos i politika dobro prcala ko i danas.

Soko je za samo 7-8 godina kooperacije sa AIrbusom na nekim liijama uduplao proizvodnju , otvarali nove smjene, pravio nove kapacitete, zaposljavao, osvajao nove proizvode, povecavali broj stipendija na fakultetima i srednjim skolama..
Neke tehnoloske linije smo vec bili isplatili i skoro zatvorili a otvorili nove pet puta vceg kapaciteta.

Soko je kupovao stotine stanova. Samo od posla sa Gadafiiem niklo je par naselja u Mostaru.
Za posao AIRBUSA i Boeinga pedesetak inzenjera je bilo na specijalizacijama po USA, njemackoj, francusko, engleskoj. Diplome sa masinskog fakulteta u Mostaru su sertificirane u USA za potrebe kooperacije sa Boeingom.
1985 u Mostar dolazi Autocad i Catia prvi PC i Windowsi u YU su dosli u Soko. a otale na fakuletete.
To su sve aspekti i dobrobiti razvoja zajenice u kojem se izgube sve dobre i lose strane jednog aviona i subjektivne ocjene kriticara i propagatora
Toto,samo kazem da se moglo bolje raditi na modifikacijama Orla. :)

Airbus i Boeing ste poceli raditi krajem '8tih godina,znaci 5 ili 6 godina prije pocetka rata.
Connaisseur Karlin

#466 Re: Ubrzano naoruzavanje

Toto wrote:
POlitikante buni to: sto je bio socijalizam i komunizam ali to je bio pliticki sistem .. poiticki sistemi ne prave avione, kamione, brendirana vina, elektrane, dalekovode i transgormatore. To rade naucnici, inzenjeri, tehnicari.
pa 70tih i 80tih je bio period naoruzavanja i vojan indusrija je bila centrlalna tacka razvoja vojnih aviona,ali to se desavalao upravo zahvljujuci ciljevima politicara,a ne inzinjera :)
Seawolf

#467 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Seawolf »

eh,o tome govorim za Orao :)

Koliko je kostala licenca?
Image
Image

Iskreno, nemam pojma, ali nije se radilo o velikim novcima, jer je politika dobro odradila posao, a i Viper tada više nije bio u cvijetu mladosti.

Prve varijante Vipera, dok je još pripadao Armstrong Siddeley-u, potječu s početka 50-ih godina (prošlog vijeka), varijante serije Mk.500 (prve sa 8-stepenim aksijalnim kompresorom, kao što je Mk.531 koji je išao u J-1 Jastreb) su s kraja 50-ih, a prve varijante serije Mk.600 (sa dvostepenom turbinom, umjesto dotadašnje jednostepene) se pojavljuju već početkom 60-ih.

Vaš američki pandan je General Electric J85 (za Northrop F-5 Freedom Fighter / Tiger i T38 Talon i za Cessna A-37 Dragonfly)
vivaldi

#468 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by vivaldi »

Toto wrote:Nista nije romantizrano
ma uvijek ima romantike, kako nema.
Drvosjeca iz Dejcica

#469 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Toto wrote:
Bodkin wrote:@toto ovo sto ti pricas je iz perspektive danasnje drzave toliki SF da mi se place. I dalje pokusavam da svarim da je postojao takav gigant koji je radio za bombardier ili boing. I to je samo jedna firma..
Da, vidi sta @seavolf pise za V.Z. ORAO u Rajlovcu par postova prije. I to prije ravno 35 godina
Neko bi trebao da zna pricu o Bratstvu novi Travnik, koji je bio takodoje dio vojne industrije ..
Energoinvest je opet bio gigant u svojoj bransi koji se megdanio po svjetskim trzistima. Hidrogradnja takodje. UPI je prqvio najbolje hrnovke na svijetu i pobjedio na tenderima USA vojske. Hepok je takodje bio gigant sa svjetskim brendovima u poljoprivredi

Kad to pogledas iz vizure danasnje evrope i amerike sve je bilo picknin dim, te za cinicne podjebancije i posmjeha al je bilo na svjetskom trzistu i odlicni u svojim bransama.

Giganti su donosili progres i napredak zajednici, jer su imali sve: od Vizije i naucnih instituta, labaratorija do magacina gotovih proizvoda i poliproizvoda.

Da znas kako se drukcije uci i spremaju ispiti kad imas stpendiju ko neko platu i svake sedmice ides na vjezbe u najsavremenije labratorije institute i radionice. Meni je prosjek prve dvije godine 6.0, mada je stvarno bio manji, jer se petice ne unose u indeks a na posljednoj godini 9 jer sam zano gdje i sta cu raditi a i da imam za vratit stipengiju.

Komunjare su imale hiljade mahana ali su imali dvije dobre stvari: imali su viziju i postovali su struku i nauku. Oni iz gradskog centralog komitet su svakodnevno jebavali sefove, direktore, managere :D . Iako su sefovi i direktori bile moje kolege sa faksa nisu drzali do njih ni pisljiva boba a nama su se klanjali i jos pitali: kako ide?? treba li stogod? iako vecina nas nismo bili uopste u partiji. Dosta je bilo da znas igrat fudbala sa rajom i da razvaljujes u struci i oni su ti otvaratli vrata -do britaske kraljice ako treba a u komitet nisi moro dolazit ..

Komunjare nisu birale heiikoptere na internetu vec zovnu: partizanskog generala za strategiiju, pilota za taktku, avio inzenjera za inzenjering, avio mehanicara za logistiku, poljoprivrednog inzenjera, te dramaturga i pjesnika da "pismeno vodi zapisnik" i naprave tako dobar skolsko-borbeni avion Galeb G4 da ameri pozele da naruce 300 komada za sebe.
Ako te buni poljoprivredni inzenjer i dramaturg medju vazduhoplovcima: agronom je bio mladji jaran zaduzen za vino, rakiju i meze a dramatrg i pjesnik je bio autoritet i ono sto je danas NVO sektor.
Dok se "Avion" kalaiso u Sokolu: agronom brendira domacu autohtonu sortu grozda sa ledine, salijie vino "Zilavka" i upisa u sve svjetske vinske karte, destileriju napravi za raju. Kad je bio svjetski aeromiting noviteta u avio industriji na pariskom aerodromu Le Bourget, gdje se prestavljao Galeb G4, pilotima i uzvanicama svjetske avio industrije se tocila hercegovacka Zilavka u sred Pariza i Francuske.

Kad su vazduhoplovci pitali agronoma sta ti bolan bi: on im seretski odbusi: "vi da se kurcite avionima, kamionima i milionima a ja da nemam sa cime medju raju izac".

Nista nije romantizrano ..mozda mrvu da skratim pricu.. Vecinu likova iz price zna Bih istorija i javnost: Politicar je bio Dzemal Bijedic; strateg: partizanski komandant kasnije general JNA Omer Mrgan; vazduhoplovni inzenjer je bio Muhaned Voljevica -jedan od osnivaca mostrskog masiskog fakulteta i vazduhoplovnog odsjeka, pilot je bio tadasji probni pilot Sokola, kojem sam zaboravio nadimak -piloti se nikad nisu prestavljali imenima. ON je ostalima pricao o svojim probnim letovima i ikustvima a ja mastao da budem kao on.
Avio mehanicar u cijoj su kuci bili u Cernici je bio Ciber Omer, partizanski ilegalac koji je radio kao segrt kod svaba na mostarskom aerodromu u IIWW, ukrao kamion svabam i izveo ilegalce iz grada, noc prije vec ce im svabe provaliti celiju i onda se pjeske vratitio na aerodrom-medju svabe, ko da se nista nije desilo. Nisu trazili kradljivece kamiona na aerodromu.
Za taj podvig su mu se partizani oduzili i poslali ga na specijalizaciju u Mercede i kasnije imao najbolji privatni mercedesov servis u YU. a blage veze nije imo sa komunistima, partijom, samoupravljanjem nikad.. osim sto je volio raju i za raju ..

Agronom je bio prof, dr Osman Pirija osnivaca HEPOKa i tvorac brenada Zilavka, prijatelj vecine nabrojanih. Dramtaurg i "zapisnicar" Skender Kulenovic tada umjetnicki direktor mostarskog pozorista ..
Drustvo se sastalo na aksammiku za vrijeme godisnjih odmora u najstarijem i najcuvejem mostarskom naselju Cernica.

ja sam igro klikera u avliji i trckaro kad je nestajalo cigara i ako je trebalo trknut nac Skendera u Pozoristu ili donijet lubenise sa tepe i samo sam sluso kad je pilot nesto prico ostali su bili dosadni pioniru.

Vracamo se iz Dorniera minhen i na areodromu sretnemo ekipu iz UPI Sarajevo .. caste, vesele se, imaju vijesli za mustuluka iz amerike.. UPI jeve hrenovke pobjedile na tenderu za americku vojsku i proglasene najbljim na svijetu.. Tajna uspjeha je kvalitet i u tome sto su nase hrenovke u sebi imale mesa a sve ostale samo "jestive djelove stoke za klanje" u prevodu: sve sto nije boje mesa: skemba, crijeva, vime, muda od bika, pizda od krave, glavusa itd.
Tad prehrambeni i avio tehnolozi u Jatovom avionu za beograd povezu pricu a mislili su da se nikad u strucii nece naci zajedno: da McDonalds ne bi doso u YUgu da JAT nije kupio Boeinge sa hladnjacama za McD pljekvice, da JAT ne bi kupio Boeinge da Boeing nije dao posla Sokolu. Da prehrambena industrija Yuge pravi fabriku za izradu lanch paketa za avioprevoznike uz Surcinski aerodrom i da je UPI upetljan, da je JAT ov remont dobio neki dobar posao na remontu nekih Boeinga i da mu treba Sokolova pomoc.. kod vecih ostecenja nekiih sklopova itd
Tad skontas da oni Titini i nisu bili tako naivni, da su imali mrvu ponosa i vodili racuna o sebi i svojima.

Kad bi "Titini" kupovali ove helikoptere od Amera, koji se vrate po ovoj temi: prodali bi makar nesto domace amerima il ga ne bi kupili a imas se sta: zemaljska oprema koja ide uz helikoptere, Prevent bi sio presvlake za pilotska sjedista u helikopterima, ceradne, zastite za rotore i stakla. Behto u Gorazdu bi radio okove za pilotska sjedista -za helikopter su slicna anutombilskim .. Onaj les od Sokola bi mogo savijat makar dva metra cijevi za gorivnu instalaciju - ako nista drugo. Vojna industrija u Pucarevu moze na CNC masinama da u duralu glodje sve okove i nosace razne opreme unutar helikoptea, ima neki na Grmecu ili Kozari sto pravi jahte od kevlara: on moze da radi nesto od galanterije za kabinski prostor i komandu tablu.
Napunio bi se dobar sepet i stotinjak radnih mjesta za BiH i dobila referenc, da se radi za USA vojnu avio industriju.. nema veze sto je za sjediste u pitanju .. bitno je sa de uguzeljas na svjetsko trziste a onda: leti sokole.
Nisam te ranije upratio na forumu do ove teme ali brate svaka ti je zlatna. :thumbup:
zateznistub

#470 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by zateznistub »

Toto wrote:

.... do poda.... :thumbup:
General War

#471 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

Toto wrote:
General War wrote: Sjecam se ja i spectruma i comodorea...ali ti nikako da se usaglasis sa datumima i tvojim tvrdnjama, SOKO koliko znam je prestao raditi nekad1992, operativni win 3. je izasao na trziste 1993...i mi smo jedva cekali da se igramo da se nelazemo :D
U pravu si, jebiga proslo je dosta godina, pobrka se dosta toga.. mogu prebaciti i podbaciti koju godinu verziju aplikacje.. ali ti detalji i nisu bitno za ove price
Bilo je dosta PC u operativno planskoj pripremi.. oni su nesto radili pod DOSom
windows je u stampariji bio garant.. koja vezija stvarno ne znam i ono 3.11 je greska ..
nisam mogao biti korisnik svega sto je bilo u fabrici..

VTI i Soko su bili dio istog sistema i iste price bez kojih ne bi bilo ni jednog aviona VI exYU Vjerujem da je i u VTI bilo vrlo naprednih stvari

Dolazio sam u VTI jos kao student, Zotovic mi je predavao aerodinamiku u Mostaru , pa nas je vodao da vidimo aerodinamicke tunele. Sa njima sam najvise bio impresioniran.

Mejuhas stariji mi je drzao vazduhoplovne tehnologije, kod njega sam imao diplomski. Mejuhasa mladjeg sam upoznao kasnije kroz BPL.. A onda sam otisao u helikoptersko i inookoperaciju i vise nisam imao kontakta sa domacim programima..

SOKO je imao i tzv Civilni dio.. taj dio jako slabo poznam ali znam da su se radili kardani reduktori, osovine i svasta nesto za Crvenu ZAstavu , te klima uredjaji ..
Soko je imao i jednu od najjacih alatnica u YU . Proizvodnja aviona zahtjeva vrlo kompleksan sistem fabrikacionih, montaznih, kontrolnih i reglaznih alata .. taj koncept je Britanski i dosao je kroz JAstreba .. Alatnica je bila pola pola civil-vojska ali je radila dosta lata za automobilsku industriju ex YU ..mnogi alati za duboko izvlacenje i plasticnu deformaciju su zradjeni za Crvenu zastavu, TAM FAp itd. Covic Dragan je radio u Aaltnici

Tvornica auta Sarajevo je radila sa VW. Iz saradnje TAS-a, WV i SOkola izasao je projekat minibusa ..

Pred rat je zavrsena prototipska serija i vozali su se Mostarom.. sta je bilo dalje ne znam ..
Znam samo da je jedan od inzenjera iz te ekipa danas dio dizajnerskog tima Škoda Superb a prije Mitsubishi Lancer Mitsubishi Outlandera ..

ja sam i dansa ubjedje da bi u Mostaru mogli naparvit dobar remontni zavod za ove helikoptere koje nam NATO proizvodjci pokusavaju uvaliti, i koji se vrte na temi, kad bi nasm ovi kreteni znli ugovoriti takav posao ...
ali sta ocekivati od jednog buregdzije, svercera cigrama i kockara :D
Pa zato ti mene zbunjujes sa nekim tvrdnjama a sve kad spomenes datume, kazes da ste radili za airbus A 340 a prvi serijski avion napravljen 1991 godine tj, poletio. Ali stvarno ne zelim biti sitnicav...a posebno prema nasim tadasnjim strucnjacima, uvjek sam tvrdio da smo propustili zlatnu priliku da postanemo neko i nesto u svemu sa ovim nesretnim ratom. sad mi se zeludac prevrne kad cujem kako je nekakav uspjeh kad neko napravi par plastenika posranih malina..ili otvori supermarket. :-)
Dodje mi da se samozapalim kada sam cuo da ce PZL proitvoditi uh 70, Turski TAI...ali eto tako je kako je...sta drugo ocekivati od burekdzija i nacionalno osvjescene stoke sitnog zuba. :sad:
General War

#472 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

Toto,samo kazem da se moglo bolje raditi na modifikacijama Orla. :)

Airbus i Boeing ste poceli raditi krajem '8tih godina,znaci 5 ili 6 godina prije pocetka rata.
:roll:
A sta je nego modificiranje kada mu nabavis moderno naoruzanje koje niko u regiji nije imao?...pogledaj izgleda kabina iz pocetka osamdesetih kod zapadnih aviona iste namjene - isto...Sredinom osamdesetih se krenulo u projektovanje NA, a i kupila se eskadrila Mig 29...krenulo se u modifikaciju Supergaleba (standard M) koji se pokazao kao daleko naprednija platforma koja bi se mogla utusiti nesvrstanim (zaboravljate da je supergaleb prodat Mianmaru)..amerikanci bili zagrijani sa svoj JTAC program, letili sa njime (u Mostaru)...sve u svemu u to vrijeme jako dobra avijacija.
Svi su bili svjesni nedodtatka orla, ali Orao nije bio prioritet.
vivaldi

#473 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by vivaldi »

General War wrote: uvjek sam tvrdio da smo propustili zlatnu priliku da postanemo neko i nesto
upitno je dosta toga, jer ima tu vise spleta okolnosti, nego nase pameti. kad se pogledaju imena, tesko se otet utisku da smo i tada radili samo ono sto su nam drugi dali da radimo za njih i za sta su nas obucili.

svijet je tada bio puno manji nego danas, a mi smo bili puno veci. osim toga, dobar dio svijeta je tada bio iza "zavjese" pa su bili van konkunrecije naspram nas.

da ne spominjem zapadne firme, mi smo imali silnu pamet ali smo se ipak vozali u ceskim tramvajima, skodini generatori ili kako se to vec zove pokretali nase elektrane, njihova skola filma je za nas bila stvar prestiza..., a pritom manji od nas.

kad sam bio klinac za mene je gavrilovic bio bog i batina...dok nisam otisao u bijednu madjarsku pa probao njihovu prehrmabenu industriju. Da sam to mogao kupovati ovdje, sumnjam da bi se gavro ikada vise nasao u mom frizideru.

danas vise nema zeljezne zavjese. Danas su na trzistu i cesi i slovaci i madjari i poljaci, otvorenu kinu da i ne spominjem. Liga je danas puno puno jaca.

kako ide ona pjesma "po nama se nista nece zvati" :D
General War

#474 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

vivaldi wrote:
General War wrote: uvjek sam tvrdio da smo propustili zlatnu priliku da postanemo neko i nesto
upitno je dosta toga, jer ima tu vise spleta okolnosti, nego nase pameti. kad se pogledaju imena, tesko se otet utisku da smo i tada radili samo ono sto su nam drugi dali da radimo za njih i za sta su nas obucili.

svijet je tada bio puno manji nego danas, a mi smo bili puno veci. osim toga, dobar dio svijeta je tada bio iza "zavjese" pa su bili van konkunrecije naspram nas.

da ne spominjem zapadne firme, mi smo imali silnu pamet ali smo se ipak vozali u ceskim tramvajima, skodini generatori ili kako se to vec zove pokretali nase elektrane, njihova skola filma je za nas bila stvar prestiza..., a pritom manji od nas.

kad sam bio klinac za mene je gavrilovic bio bog i batina...dok nisam otisao u bijednu madjarsku pa probao njihovu prehrmabenu industriju. Da sam to mogao kupovati ovdje, sumnjam da bi se gavro ikada vise nasao u mom frizideru.

danas vise nema zeljezne zavjese. Danas su na trzistu i cesi i slovaci i madjari i poljaci, otvorenu kinu da i ne spominjem. Liga je danas puno puno jaca.

kako ide ona pjesma "po nama se nista nece zvati" :D
To je apsolutno tacno, ali mi sad gledamo iz ove prspektive danasnje...tako je, dosta smo i uvozili, ali nije bilo nemoguce i to proizvesti ako je SK za to...ti to bolje znas, ali ja koliko vidim ono sto je u interesu u zapadnim drzavama isto rade kao i Mi u bivskoj SFRJ iako su nama tvrdili da je pogresno...da drzava pokriva gubitke npr...
Bodkin

#475 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Bodkin »

Toto wrote:a onda leti sokole.
Nisam htio da citiram cijeli post. Oduzio si ga brate :D ali neka. Sjecam da si ti jedan o starijih clanova foruma dok je nesto jos i valjao i moglo se nauciti nesto :thumbup:
Znam ja koncept tadasnje drzave gdje je sve moralo biti domace. Gdje se gurala domaca proizvodnja cak i kad he bila losija ali postojale su neke druge prednosti. I danasnjem svijetu bi bilo puno teze napraviti to sve ali bi bilo moguce sa pocetnom pozicijom koju smo napravili 1950-1990

Ono sto ja govorim je da moja generacija nikad nece osjetiti taj osjecaj gdje slusas o nekim svjetskim gigantima i onda tu u dvoristu imas mogucnost da radis za te iste firme. Kad sam ja faks upisivao zanimalo me svasta nesto ali sam na kraju zavrsio ekonomiju jer se sa tim moze naci posao, a moji me nisu odgajali da zavrsim faks da bih isao vani.
Dok sam studirao vani ( kasnije dobio stipendiju) pokusao sam upasti u bombardier ili slicne firme i nisam uspio. Ono uvijek ta neka zelja postoji i ni u ludilu ne mogu da zamislim da negdje u bosni moze postojati institucija koja je dovoljno dobra da radi bilo sta za svjetske gigante. Ako hoces nesto slicno moras na zapad (ili istok ovih dana).

To je ono na cemu zavidim vasoj generaciji. I ja sam vidio i naucio svakakvih gluposti ali ni blizu tome. Danas se svodi na krkanluk i velike ideje su davno nestale iz drzave...
Post Reply