Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

aurora313

#451 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

ABH017 wrote:Ja sam elastičan ondje gdje mogu biti. Ja baš mislim da nisam krut uopšte i volim da diskutujem o svemu. I kad pišem o Kur'anu, uvijek iznosim svoje mišljenje, ono koje je meni blisko. Ono u šta sam siguran to kažem, napišem svoj stav. Ono što nisam siguran, kažem da nisam.
Šta te iznenađuje?
Ništa. Samo promatram.
ABH017

#452 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:
ABH017 wrote:Ja sam elastičan ondje gdje mogu biti. Ja baš mislim da nisam krut uopšte i volim da diskutujem o svemu. I kad pišem o Kur'anu, uvijek iznosim svoje mišljenje, ono koje je meni blisko. Ono u šta sam siguran to kažem, napišem svoj stav. Ono što nisam siguran, kažem da nisam.
Šta te iznenađuje?
Ništa. Samo promatram.
:lol:
Pa rekao da si iznenađen. Ali dobro, samo promatraj. :D
jasko_ba

#453 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

Magistar samo cinjenice pokazuje, nemojte tako ljudi. :lol:
Towelie

#454 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Ja imam jedno pitanje za ateiste. Kako mozete biti tako sigurni da Boga nema?Znam, reci cete da nema dokaza za Njegovo postojanje. Ako vam vec nisu dovoljno dobri religijski dokazi, zar nije agnosticizam realniji odnos spram postojanja Boga, narocito jer se postojanje Boga ne moze ni dokazati ni opovrgnuti materijalnim dokazima koje vi trazite?
aurora313

#455 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Towelie wrote:Ja imam jedno pitanje za ateiste. Kako mozete biti tako sigurni da Boga nema?Znam, reci cete da nema dokaza za Njegovo postojanje. Ako vam vec nisu dovoljno dobri religijski dokazi, zar nije agnosticizam realniji odnos spram postojanja Boga, narocito jer se postojanje Boga ne moze ni dokazati ni opovrgnuti materijalnim dokazima koje vi trazite?
Vrlo jednostavno.

Od nekih navodno 2700 bogova koji su postojali ili više ne postoje, niko nikada nije našao stvaran dokaz postojanja bilo kojeg od njih. I to uglavnom sve muških!

U stara vremena (recimo faraonsko doba u Egiptu) postojali su bogovi kojima se klanjalo i služilo nekih 4000 godina i koji su bili sve i svja za narod. Danas možeš za njih da kažeš: Nikad čuo. Isto važi i sa moćne bogove stare Grčke i Rima, Perzije ili Nordijskih zemalja.

Mašta je moćan instrument koji stvara ali i uništava.
r_faruk

#456 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

Towelie wrote:Ja imam jedno pitanje za ateiste. Kako mozete biti tako sigurni da Boga nema?Znam, reci cete da nema dokaza za Njegovo postojanje. Ako vam vec nisu dovoljno dobri religijski dokazi, zar nije agnosticizam realniji odnos spram postojanja Boga, narocito jer se postojanje Boga ne moze ni dokazati ni opovrgnuti materijalnim dokazima koje vi trazite?
vrlo jednostavno, ne vjerujem da postoji neko ko je stvorio sve da bi ga samo obozavali i njemu se klanjali. za mene su takve osobe sadisticki i narcisoidni gadovi.

sta bi trebalo da potvrdjuje postojanje svemoguceg. vecina pojava koje su se pripisivale bogovima su danas u potpunosti objasnjene. kuran i ostale vjerske knjige su pune mana i pravila koja su u potpunosti neprihvatljiva i smatram da, neko ko je svemoguc, jednostavno nije sebi smio dozvoliti onakve istupe. nedavno je bio eksperiment gdje su citali stihove biblije u koricama kurana, obrni knjigu i imaces isti efekat.

postoji jedan serial "1000 ways to die.''
jedan tip je parkirao na mjesto za invalide, a invalida je zatjerao u tri pi*cke materine i nije se htio pomjeriti sa parking mjesta. u sljedecih par trenutaka ga je surferska daska opalila u glavu i slomila mu vrat. i neko kaze evo pravde ima boga. ja se pitam sta taj isti bog radi danas i sta je radio kada smo masovno ginuli i umirali od gladi, i zlostavljani od monstruma, ovamo ubi covjeka zbog parking mjesta...

cesto se pitam sto kazni ovu silnu djecu koja su tek dosla na svijet.

stvari su jednostavne, kada pocnes razmisljati bez predrasuda, prva stvar koju ces da uradis je odricanje od svemoguceg i zivices zivot punim plucima bez ogranicenja. savrseno ce te boliti neka stvar ko u sta vjeruje, ko je koje boje i kako se ko zove. vrlo ce ti tesko biti kada vidis da je neko povrijedjen, imaces poriv da svakome pomognes, ne samo bratu muslimanu, neces biti toliko uvrijedjen zbog svake sitnice, neces se tuci zato sto ti je neko nesto opsovao, neces ubiti brata zbog medje, sefica ce ti biti zena i bolice te briga za to jer ces je postovati zato sto zna da radi svoj posao, neces zenama zazidati prozor u sobi (poznat slucaj, nije nagadjanje), bolice te savrseno briga za gay populaciju (interesantni su, kulturni i nenasilni i nimalo ti ne bi bio problem druziti se sa njima),

ako sam ja kojim slucajem pogrijesio, pa ovo sve bog negdje cita i potpaljuje vatru, vjerujem da nisam uradio nista toliko lose da bi me bacio u tu, sada vec razgorenu, vjecnu vatru, a jedini razlog ce mu biti "nisi mi se klanj'o"
i dok on mene, ako pak kojim slucajem odluci drugacije, tako kaznjava, dobacuje mu neki andjeo, " 'alo boze, vamo u indiju siluju djevojcicu u vozu", a bog ga ljutito pogleda i kaze "bjez' tamo, vidis da radim"

iskreno se nadam da ovaj post nece biti nekome uvreda jer apsolutno nije napisan kao takav niti ima takvu smisao. takodjer, post se ne odnosi licno na postavljaca pitanja, odgovorio sam zasto smatram da bog ne postoji. ako se neko nasao uvrijedjen zbog ovog posta, onda bi trebo dobro da sjedne i dobro razmisli...
Towelie

#457 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

aurora313 wrote:
Vrlo jednostavno.

Od nekih navodno 2700 bogova koji su postojali ili više ne postoje, niko nikada nije našao stvaran dokaz postojanja bilo kojeg od njih. I to uglavnom sve muških!

U stara vremena (recimo faraonsko doba u Egiptu) postojali su bogovi kojima se klanjalo i služilo nekih 4000 godina i koji su bili sve i svja za narod. Danas možeš za njih da kažeš: Nikad čuo. Isto važi i sa moćne bogove stare Grčke i Rima, Perzije ili Nordijskih zemalja.

Mašta je moćan instrument koji stvara ali i uništava.
To objasnjava zasto ne verujes da postoji neko bozanstvo. S druge strane, posto se nepostojanje abrahamskog, transcendentnog Boga ne moze dokazati, i dalje smatram da bi agnosticizam bio realniji svetopogled.
mousstapha

#458 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

U principu da bi bio ateista i ne moras biti pretjerano siguran da bog ne postoji. To je vise izbor zivota u kojem odbijas zivjeti u dogmama, religijskim ogranicenjima i vjerovanjem u jednog boga. To je kao da gledam u stol na kojem su poredane sve religije od kojih svaka prodaje svoju bajku i spasenje tvrdeci da je upravo ona ta prava, a ja produzim do sljedeceg stola koji je prazan.
Mislim da je veci teret na vjernicima, jer se suocavaju sa pravim izborom. Pravi izbor znaci spasenje i nagradu, a pogresan izbor kaznu.
r_faruk

#459 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

brus li je to fino napisao :-D
skupljac_zeljeza

#460 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

mousstapha wrote: To je vise izbor zivota u kojem odbijas zivjeti u dogmama, religijskim ogranicenjima i vjerovanjem u jednog boga.
Biti vjernik je isto izbor. I vjernik ima pred sobom alternativa. Čime je to vjernik uskraćen u odnosu na nevjernika u religijskim ograničenjima?
aurora313

#461 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Nema veze sa gornjim pitanjem, ali danas nađoh neka pravila iz Sjeverne Koreje.

Recimo, godine se tamo računaju od rođenja dede ovog današnjeg Kima.

Ujedno, po onom u šta Sj. Korejanci treba da vjeruju (državna dogma), je to da je mali Kim prohodao kada je imao 3 nedjelje!

Nije li tako bilo oko rođenja ili kojekakvih čudotvornih događaja sa nekim od pojedinaca koje danas mnogi slave kao svog stvarnog sveca ili više?

Interesantno kao paralela.
ABH017

#462 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

r_faruk wrote:
vrlo jednostavno, ne vjerujem da postoji neko ko je stvorio sve da bi ga samo obozavali i njemu se klanjali. za mene su takve osobe sadisticki i narcisoidni gadovi.

sta bi trebalo da potvrdjuje postojanje svemoguceg. vecina pojava koje su se pripisivale bogovima su danas u potpunosti objasnjene. kuran i ostale vjerske knjige su pune mana i pravila koja su u potpunosti neprihvatljiva i smatram da, neko ko je svemoguc, jednostavno nije sebi smio dozvoliti onakve istupe. nedavno je bio eksperiment gdje su citali stihove biblije u koricama kurana, obrni knjigu i imaces isti efekat.

postoji jedan serial "1000 ways to die.''
jedan tip je parkirao na mjesto za invalide, a invalida je zatjerao u tri pi*cke materine i nije se htio pomjeriti sa parking mjesta. u sljedecih par trenutaka ga je surferska daska opalila u glavu i slomila mu vrat. i neko kaze evo pravde ima boga. ja se pitam sta taj isti bog radi danas i sta je radio kada smo masovno ginuli i umirali od gladi, i zlostavljani od monstruma, ovamo ubi covjeka zbog parking mjesta...

cesto se pitam sto kazni ovu silnu djecu koja su tek dosla na svijet.

stvari su jednostavne, kada pocnes razmisljati bez predrasuda, prva stvar koju ces da uradis je odricanje od svemoguceg i zivices zivot punim plucima bez ogranicenja. savrseno ce te boliti neka stvar ko u sta vjeruje, ko je koje boje i kako se ko zove. vrlo ce ti tesko biti kada vidis da je neko povrijedjen, imaces poriv da svakome pomognes, ne samo bratu muslimanu, neces biti toliko uvrijedjen zbog svake sitnice, neces se tuci zato sto ti je neko nesto opsovao, neces ubiti brata zbog medje, sefica ce ti biti zena i bolice te briga za to jer ces je postovati zato sto zna da radi svoj posao, neces zenama zazidati prozor u sobi (poznat slucaj, nije nagadjanje), bolice te savrseno briga za gay populaciju (interesantni su, kulturni i nenasilni i nimalo ti ne bi bio problem druziti se sa njima),

ako sam ja kojim slucajem pogrijesio, pa ovo sve bog negdje cita i potpaljuje vatru, vjerujem da nisam uradio nista toliko lose da bi me bacio u tu, sada vec razgorenu, vjecnu vatru, a jedini razlog ce mu biti "nisi mi se klanj'o"
i dok on mene, ako pak kojim slucajem odluci drugacije, tako kaznjava, dobacuje mu neki andjeo, " 'alo boze, vamo u indiju siluju djevojcicu u vozu", a bog ga ljutito pogleda i kaze "bjez' tamo, vidis da radim"

iskreno se nadam da ovaj post nece biti nekome uvreda jer apsolutno nije napisan kao takav niti ima takvu smisao. takodjer, post se ne odnosi licno na postavljaca pitanja, odgovorio sam zasto smatram da bog ne postoji. ako se neko nasao uvrijedjen zbog ovog posta, onda bi trebo dobro da sjedne i dobro razmisli...
Meni je sve ovo OK, samo mi nije jasno zašto ateisti, u pravilu, misle da religiozni ljudi ne mogu biti dobri i da samo ateisti mogu da budu ovakvi kao što je opisano u boldiranom?
Po meni su to samo duboke predrasude.
mousstapha

#463 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

skupljac_zeljeza wrote: Biti vjernik je isto izbor. I vjernik ima pred sobom alternativa. Čime je to vjernik uskraćen u odnosu na nevjernika u religijskim ograničenjima?
Pa po mnogim pitanjima ne moras konsultovati visi autoritet da bi dao svoj sud. Na primjer ne interesuje me sta neka knjiga kaze o homoseksualcima, o nacinu nosenja, o propisanim molitvama i ostalim ritualima. Valjda je to dovoljno primjera.
r_faruk

#464 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

Meni je sve ovo OK, samo mi nije jasno zašto ateisti, u pravilu, misle da religiozni ljudi ne mogu biti dobri i da samo ateisti mogu da budu ovakvi kao što je opisano u boldiranom?
ja polazim od svog okruzenja i licnih iskustava i ta iskustva prosirujem u komunikaciji sa ostalim ljudima. vjerniku vjera nalaze kako da postupa sa zenom, da ubije nevjernika, da ozeni dijete, kako da postupa sa homoseksualcima.
naravno, stvari se ne smiju generalizovati. ne poznajem puno vjernika koji su otvoreni i imaju pozitivan stav o homoseksualcima. zapravo ne poznajem ni jednog. poznajem nekoliko vjernika koji su izuzetno obrazovani ljudi, obisli svijet, imaju daleko vece iskustvo od mene, od takvih vjernika sam mnogo naucio kao osoba i ne rijetko sam ih poslusao i prihvatio njihov savjet, jednog sam ispratio na hadz. takodjer homoseksualnost je za njih nesto u potpunosti neprihvatljivo.

imam jedno pitanje za vjernike islamske vjeroispovijesti,

jeste li ikada bili u katedrali, pravoslavnoj crkvi ili nekoj drugoj bogomolji, ne turisticki u smislu organizovanog obilaska. nego, jeste li ikada setali sarajevom i svratili u katedralu da vidite sta tamo ima.

uspio sam uci u manje vise sve bogomolje osim u dzamiju. tamo sam samo mogao uci kada je bilo vjencanje i ispracaj na hadz.
ABH017

#465 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

r_faruk wrote:
ja polazim od svog okruzenja i licnih iskustava i ta iskustva prosirujem u komunikaciji sa ostalim ljudima. vjerniku vjera nalaze kako da postupa sa zenom, da ubije nevjernika, da ozeni dijete, kako da postupa sa homoseksualcima.
naravno, stvari se ne smiju generalizovati. ne poznajem puno vjernika koji su otvoreni i imaju pozitivan stav o homoseksualcima. zapravo ne poznajem ni jednog. poznajem nekoliko vjernika koji su izuzetno obrazovani ljudi, obisli svijet, imaju daleko vece iskustvo od mene, od takvih vjernika sam mnogo naucio kao osoba i ne rijetko sam ih poslusao i prihvatio njihov savjet, jednog sam ispratio na hadz. takodjer homoseksualnost je za njih nesto u potpunosti neprihvatljivo.

imam jedno pitanje za vjernike islamske vjeroispovijesti,

jeste li ikada bili u katedrali, pravoslavnoj crkvi ili nekoj drugoj bogomolji, ne turisticki u smislu organizovanog obilaska. nego, jeste li ikada setali sarajevom i svratili u katedralu da vidite sta tamo ima.

uspio sam uci u manje vise sve bogomolje osim u dzamiju. tamo sam samo mogao uci kada je bilo vjencanje i ispracaj na hadz.
Po meni su to predrasude, malo dublje, nego se činilo na prvi pogled. Malo si pretjerao sa opisom vjernika. Ako je to tako, kao što kažeš, a kažeš i da poznaješ mnogo vjernika, koliko ih poznaješ da su oženili dijete, ubijaju nevjernike ili tuku žene. Ako već ne vjerujete, nema potrebe da iznosite najlošije stvari, koje ste čuli o vjeri, kao standardni protutip vjernika. Dobro bi bilo provjeriti to. Postoji razlika između dozvoljenih, odobrenih, naređenih, pokuđenih i zabranjenih stvari. Veliki je to raspon, a vjera nije ni tako kruta, ni isključiva, kad se malo bolje upozna. S tim da ne želim reći da ne postoje ljudi, kao ovi što si ih opisao. Ja, recimo, poznajem mnogo nevjernika, koji misle i žive tako, ali i vjernika. Međutim, to ne utiče na moj stav o onima koji ne vjeruju. Svakako ti imaš pravo da misliš šta god hoćeš.
Što se tiče ulaska u crkvu, to mi je bio problem ranije, dok nisam bio vjernik. Sad od kako sam vjernik, to mi uopšte nije problem. Ulazio sam i ulazim i u manastire i u crkve, pravoslavne i katoličke. U džamije idem, uglavnom kad moram, i kad stignem. Vjera me naučila da ne budem nacionalista, da ne budem rasista, već da svakog čovjeka gledam kroz njegova djela. Vjera me naučila da volim sve ljude, da nemam predrasude, već da učim i razumjevam i poštujem drugačije od sebe, sve dok to ne ugrožava mene.
skupljac_zeljeza

#466 Re: Svijet bez religija

mousstapha wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Biti vjernik je isto izbor. I vjernik ima pred sobom alternativa. Čime je to vjernik uskraćen u odnosu na nevjernika u religijskim ograničenjima?
Pa po mnogim pitanjima ne moras konsultovati visi autoritet da bi dao svoj sud. Na primjer ne interesuje me sta neka knjiga kaze o homoseksualcima, o nacinu nosenja, o propisanim molitvama i ostalim ritualima. Valjda je to dovoljno primjera.
I to je izbor. Hoću pravila igre. Ne želim šutati loptu bez veze. Da li ću napraviti prekršaj ili dobiti žuti karton u toku igre i to je moj izbor.

Ako misliš ili vjeruješ da živiš bez pravila mislim da se grdno varaš.

ABH017

#467 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Kako to da komšija nevjernik ne može očima gledati Božu Vreću i kaže da ga treba "smaknut", a meni, kao vjerniku, je Božo jako simpatična osoba, sviđaju mi se neki njegovi životni stavovi. Uopšte me ne interesuje njegovo sexualno opredjeljenje ili njegova religijska pripadnost. Čovjek radi ono što najviše voli i daje cijelog sebe u tome što radi, oblači se kako mu se sviđa, ne dira druge i ne popuje im kako trebaju da se ponašaju.
Iskreno govoreći, na neki način, on je primjer, kako ljudi trebaju da se ponašaju i kako da žive. Od njega bi mnogi, na ovom forumu, imali šta da nauče, bez kategorizacije.
r_faruk

#468 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

prije svega nisam rekao da poznajem mnogo vjernika.

da li stvarno mislis da se ove stvari koje sam naveo trebaju provjeravati. ono sto sam naveo kao primjere se zaista desava. licno nisam prisustvovao ovim djelima koja sam naveo, a oni koji su mi govorili o silovanjima, vjencavanjima itd. su upravo arapi koji su zivjeli u tim okruzenjima (muslimani, poste, klanjaju i niti jedan vakat se ne preskace, zene su pokrivene), odnosno takve se stvari desavaju njihovoj rodbini, a oni svoju djecu (zensku) ne smiju pustiti same u taxi.

mogu ti samo reci da su ti ljudi ovdje prodisali i oslobodili se milion stvari, cak se lagano i salovi skidaju, odnosno osjetili su slobodu i vidjeli da se moze i drugacije.

covjece, tamo je divlji zapad, jordan, palestina, libija. ne znam koliko si upoznat sa njihovim plemenima i sektama koje postoje. koja se tek tu zvjerstva rade.

ogranicenost?, heh, vjera je upravo takva. i da, vjera je zaista kruta

na koji drugi nacin objasniti besmislene zabrane?

ja ovdje ne napadam nikoga, niti mi je to namjera, niti zelim nekoga ubjediti da ne treba vjerovati,
bilo bi lijepo kada bi se objektivno moglo razgovarati, medjutim, u vjerskim knjigama se nista ne smije preispitivati niti se smije o tome raspravljati... sve je ultimativna istina. ako ne vjerujes udri bicem. nedavno je onaj malac kaznjen sa vise desetina udaraca bicem jer je online podrzavao ateizam. pa zar nije to kruto i ogranicavajuce...
r_faruk

#469 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

ABH017 wrote:Kako to da komšija nevjernik ne može očima gledati Božu Vreću i kaže da ga treba "smaknut", a meni, kao vjerniku, je Božo jako simpatična osoba, sviđaju mi se neki njegovi životni stavovi. Uopšte me ne interesuje njegovo sexualno opredjeljenje ili njegova religijska pripadnost. Čovjek radi ono što najviše voli i daje cijelog sebe u tome što radi, oblači se kako mu se sviđa, ne dira druge i ne popuje im kako trebaju da se ponašaju.
Iskreno govoreći, na neki način, on je primjer, kako ljudi trebaju da se ponašaju i kako da žive. Od njega bi mnogi, na ovom forumu, imali šta da nauče, bez kategorizacije.
apsolutno komsija nije u pravu, a tvoje razmisljanje je nesto sto ne bi trebalo nikoga iznenaditi i trebalo bi biti normalna pojava. ja imam isto misljenje o bozi vreci kao i ti, a ja sam ateista, ti vjernik.

kao sto rekoh, ne treba generalizovati... ali ako se govori o teisti vs ateisti, moras priznati da je ono negativno mnogo vise izrazeno u ovoj prvoj grupi.

evo ja na primjer smatram da se ja i ti ne bi nikada posvadjali ili potukli i da bismo mogli bilo kakav nesporazum rijesiti bez ikakvih problema, razgovorom i na obostrano zadovoljstvo....

kada je bio queer festival, nisu protestvovali ateisti...
mousstapha

#470 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

skupljac_zeljeza wrote:
Pa ne mislim uopste. Ne znam kako si to izvukao. Ja samo kazem da ne zivim prema religijskim pravilima, ogranicenjima. Nazovi ih kako hoces.
skupljac_zeljeza

#471 Re: Svijet bez religija

mousstapha wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Pa ne mislim uopste. Ne znam kako si to izvukao. Ja samo kazem da ne zivim prema religijskim pravilima, ogranicenjima. Nazovi ih kako hoces.
Stvar doživljaja tih ograničenja. Nekome su sastavni dio života i zadovoljan je dok nekome sa strane djuluju strašno. Kada odgledaš seriju Hazreti Omer, razumjet ćeš bolje šta sam htio reći.
Tabhana

#472 Re: Svijet bez religija

Post by Tabhana »

Eno imamo "svijet" bez religije u Sjevernoj Koreji, vidim odlično funkcionira :thumbup:
ABH017

#473 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

r_faruk wrote:
ABH017 wrote:Kako to da komšija nevjernik ne može očima gledati Božu Vreću i kaže da ga treba "smaknut", a meni, kao vjerniku, je Božo jako simpatična osoba, sviđaju mi se neki njegovi životni stavovi. Uopšte me ne interesuje njegovo sexualno opredjeljenje ili njegova religijska pripadnost. Čovjek radi ono što najviše voli i daje cijelog sebe u tome što radi, oblači se kako mu se sviđa, ne dira druge i ne popuje im kako trebaju da se ponašaju.
apsolutno komsija nije u pravu, a tvoje razmisljanje je nesto sto ne bi trebalo nikoga iznenaditi i trebalo bi biti normalna pojava. ja imam isto misljenje o bozi vreci kao i ti, a ja sam ateista, ti vjernik.

kao sto rekoh, ne treba generalizovati... ali ako se govori o teisti vs ateisti, moras priznati da je ono negativno mnogo vise izrazeno u ovoj prvoj grupi.

evo ja na primjer smatram da se ja i ti ne bi nikada posvadjali ili potukli i da bismo mogli bilo kakav nesporazum rijesiti bez ikakvih problema, razgovorom i na obostrano zadovoljstvo....

kada je bio queer festival, nisu protestvovali ateisti...
Slažem se, ali nisu protestvovali ni 99,99% vjernika u BiH. Protestvovala je šačica bradonja, koja, niti zna protiv čega, ni zbog čega je protestvovala. Ja čak ni sve "bradonje" ne gledam isto, jer nisu isti, a kamo li da sve muslimane poistovjećujem s njima.
Uzmi za primjer Beograd i Zagreb. Ko je tu bio na skupu protiv queer festivala? Oni nemaju extremnih muslimana.
Jesi li, igdje na ova tri mjesta, vidio nekog vjerskog službenika? Neke vjerske autoritete ili učenjake?
Ne mogu sa sigurnošću reći da su svi u tim grupama bili vjernici, čak ni u Sarajevu.
Sjećam se kad je na baščaršiji napadnuta grupa vjernika hare krišna, koji su, u vrijeme džuma namaza, pjevali pored džamije. Napali su ih ljudi iz obližnjih kafića, dok ni jedan vjernik nije napustio obred. Šta reći za to?
Ovo se tiče i tvog prijašnjeg posta, ne možeš na osnovu postupaka jednog ili grupe vjernika, ocjenjivati vjeru. Ne bi bilo lijepo ni da ja tebe, kao ni bilo kojeg drugog čovjeka, ocjenjujem na osnovu mog komšije, ili bilo koga drugog.
To što je tamo divlji zapad, kako kažeš, nije do vjere, već do njihovih vlasti, koje se na taj način održavaju na vlasti. Tu je vjera zloupotrijebljena, ali preširoka je to tema.

Želim reći da to da li ćeš biti dobar čovjek, ne zavisi od toga da li si religiozan, crn, bijel, žut, jesi li ljevičar ili desničar, potpuno je nebitno.
I još nešto. Kroz život sam naučio, da najveća zla čine ljudi, koji imaju predrasude, koji ne poznaju ništa drugačije od sebe i slušaju samo ono što im njihov lider kaže.
Islam ne propisuje da se žene maloljetnice (iako će se naći mnogi, koji će na ovo dati svoj odgovor), raspravljali smo na tu temu više puta na ovom forumu, dokazali istinu i ušutkali one koji su sve muslimane trpali u isti lonac. Pa mi se ne da o tome ponovo sve pisati. Niti da se ubijaju nevjernici. Da je tako imali bi svakodnevna ubistva i ovdje, ali i u drugim krajevima svijeta. A nemamo ih. Više se muslimani ubijaju međusobno, zbog livne koristi njihovih lidera.
r_faruk

#474 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

ovo o cemu ja govorim nije postupak jednog ili grupe vjernika, vec jednog vjerskog drustva, drzave ciji su temelji vjera (ne govorim o festivalu).

i ne ocjenjujem na osnovu vjere ljude. upravo sam napisao da sam od nekih vjernika jako puno naucio i primio mnogo kvalitetnih savjeta, pratio ih na hadz, idem na bajrame, bozice itd., slavim novu godinu (da sam u nekoj drugoj drzavi to ne bih veceras mogao raditi) ako ti u ovome vidis predrasude... onda...

cijela ova prica je krenula sa pitanjem kako mozemo biti sigurni da boga nema. evo ja sam siguran da ga nema.
mishic

#475 Re: Svijet bez religija

Post by mishic »

Mislim da bi svijet najbolje funkcionirao kada na njemu nebi bilo ovih koji bi da ga uređuju prema sebi i svom shvatanju.
A da je njih jako puno pokazuje i ova rasprava na forumu.
Locked