Okupatorske zastave na Bobovcu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
House

#451 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by House »

emilio,šta ono piše na kamenu? :lol: :lol:
Kitrona

#452 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Kitrona »

Meni se čini da se njeguje ta neka macho kultura kod istočnih susjeda. Sve puno nekih kuronja nesposobnih da razmišljaju dalje od "šta'š ti men govorit, vid ti glove" matrice.

Neki dan pričam sa jednim Bošnjakom preko Interneta i skrenemo na ribolov. I ja nešto pričam o tehnikama lova a veseli Bosanac će meni kako on to sve "rješava dinamitom". Te kako ribe same isplivaju i još se okrenu na leđa.

Kultura bully-ja a navodno su seljačine i đikani neki drugi...

[pljuc]
Kitrona

#453 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Kitrona »

zenit dozic wrote:Bosanska imena

A i ti kad naučiš taj bosanski pravopis možda i saznaš da se pridjevi pišu malim slovom.

Sa velikim slovom zvuči moćnije, jelda :D

O hebote, đikana...
zenit dozic

#454 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by zenit dozic »

Kitrona wrote:Meni se čini da se njeguje ta neka macho kultura kod istočnih susjeda. Sve puno nekih kuronja nesposobnih da razmišljaju dalje od "šta'š ti men govorit, vid ti glove" matrice.

Neki dan pričam sa jednim Bošnjakom preko Interneta i skrenemo na ribolov. I ja nešto pričam o tehnikama lova a veseli Bosanac će meni kako on to sve "rješava dinamitom". Te kako ribe same isplivaju i još se okrenu na leđa.

[pljuc]
Što bi reko najveći rvatski pisac 20.st "Sačuvaj me Bože rvatske kulture..." :lol: :oops:
Kitrona wrote:

A i ti kad naučiš taj bosanski pravopis možda i saznaš da se pridjevi pišu malim slovom.

O hebote, đikana...
ĐIkan te napravio, a kad smo kod ovoga sve što ima veze s Bosnom ja pišem velikim, velike nacije zahtjevaju velika slova :D
Kitrona

#455 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Kitrona »

Kitrona wrote:

O hebote, đikana...
ĐIkan te napravio
najprimitivnije (psihotične obrane - halucinatorna projekcija, psihotično poricanje, iskrivljavanje). Česte su u snovima i projekcijama, i u djece do pete godine.
narcističke obrane (nijekanje, primitivna idealizacija, projekcija, projektivna identifikacija, cijepanje, izvrtanje),
nezrele obrane (acting out, identifikacija, introjekcija, projekcija, regresija, pasivno agresivno ponašanje, somatizacija, shizoidne fantazije, blok, hipohondrija),
zrele ili zdrave obrane (altruizam, anticipacija, asketizam, sublimacija, humor, supresija),
neurotske (disocijacija, izolacija, potiskivanje, premještanje, pomak, kontrola, inhibicija, intelektualizacija, racionalizacija, izolacija, reaktivna formacija, seksualizacija, eksternalizacija).
https://hr.wikipedia.org/wiki/Mehanizmi_obrane
, a kad smo kod ovoga sve što ima veze s Bosnom ja pišem velikim, velike nacije zahtjevaju velika slova :D
Htio si reći: na veliko isfrustrirane nacije zahtijevaju velika slova... Što veći kompleksi to veća i slova.
hAZNADAR

#456 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hAZNADAR »

emillio estevez wrote:
Barem smmo zadrzali vlastita narodna immena,nismo Hans,Manfred ili Mujica .
Ovdje su i Mujo, Armin, Mustafa, Dino, Zlatko, Bisera, Nedim, Muhamed, Jasmin, Sabina,... domaca narodna imena. Kao sto su i kod Hrvata takodjer postala domaca narodna imena Robert, Karlo, Oto, Antonio, Silvio, Martin, Marija, Kasandra, Dino, .... tacno se u Hrvatskoj vidi ta kulturoloska granica nekadasnje zone svabskog ili talijanskog uticaja.
U Skandinaviji su odavno postala domaca imena koja zvuce engleski, francuski, spanski,.. imaju ih penzioneri hebote.

Cijela juzna Amerika kolijevka civilizacija Azteka, Maja, Inka,... ne samo da ima spanska i portugalska imena vec i spanski/portugalski jezik.

Sve je to normalno u normalnom svijetu gdje seljacine nemaju privilegiju da tumace sta je ispravno a sta ne. Zato nacije nepterecene stoljecem sedmim i nemaju primitivizme koje mi imamo i nikada ne stagniraju.

Spominjanje imena srednjeg vijeka koje se upotrebljavaju i danas u Hrvata/Srba i time kao neki dokaz po pitanju autohtonosti i nepisano pravilo ko ima pravo da se poziva na tu eru - je bila i ostala mitomanija i prosto receno idiotizam.
Al kome ja pricam,... pretpostavljam da ces opaliti onu poznatu mantru o izdaji, prevjeri, ...

Stvari u BiH idu svojim tokom. Tolika panika i ocaj na ovoj temi pojedinih dovoljno govori.
hAZNADAR

#457 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hAZNADAR »

Kitrona wrote:Meni se čini da se njeguje ta neka macho kultura kod istočnih susjeda. Sve puno nekih kuronja nesposobnih da razmišljaju dalje od "šta'š ti men govorit, vid ti glove" matrice.

[pljuc]
Pa nije slucajno da se nadjes bas sa takvima. Ili si na istim talasnim duzinama kao takvi papci, ili mozda imas potrebu da sreces takve pa da se nesto osjecas kao kulturniji, civilizovaniji,...

Obicno oni sto prce mater i Isusa u svakoj drugoj recenici najvise izigravaju neku kulturu.

Od toliko Bosnji bas da se skontas sa nekim dinamitasem,.. :D Nije slucajno.
bdzs

#458 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by bdzs »

Evo ako nije bilo reakcija Dubravka Lovrenovića:
Prekrajanje istorije BiH, a u tom okviru i istorije srednjovjekovne Bosne, uzelo je novog maha s raspadom Jugoslavije i nastavilo se do danas.

Pogubne posljedice te opskurne discipline osjećaju već generacije mladih ljudi iz BiH, potpuno dezorijentiranih i bez ikakvog pozitivnog odnosa prema svojoj državi i domovini.

Ovo je poručio bosanskohercegovački istoričar Dubravko Lovrenović, nakon što je u subotu, 24. oktobra na Bobovcu, u vrijeme obilježavanja dana kada je umrla pretposljednja bosanska kraljica Katarina, kardinal Vinko Puljić poručio “da smo se okupili u hrvatskom kraljevskom gradu Bobovcu da molimo za domovinu i za sve narode koji žive u njoj”.

- Trojna etnokonfesionalna podjela BiH praćena je trojnom etnonacionalističkom mitomanijom i nastojanjem da se vlastiti korijeni utvrde u što je moguće daljoj istorijskoj „starini“. U tom kontekstu, moguća je izjava kardinala Puljića o „hrvatskom Bobovcu“, iako to Bobovac kao prestolnica Bosanskog kraljevstva i mjesto gdje se čuvala kruna bosanska, nikad nije bio. Je li to posljedica neinformiranosti ili loše namjere u ovom slučaju nije presudno – smatra profesor Lovrenović.

Dodaje da je presudno to da ova i ovakva prekrajanja povijesti srednjovjekovne Bosne nisu uskladiva sa proklamiranom kardinalovom namjerom da se na Bobovcu moli za „domovinu i za sve narode koji žive u njoj“.

- Ne može se naime (iskreno) „moliti“ u ozračju kroatizacije bosanskog Bobovca. Istina – kardinal nije precizirao šta misli pod pojmom „domovine“ – na Hrvatsku ili na BiH?" – zaključio je Lovrenović, prenosi Patria.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#459 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by emillio estevez »

hAZNADAR wrote:
emillio estevez wrote:
Ovdje su i Mujo, Armin, Mustafa, Dino, Zlatko, Bisera, Nedim, Muhamed, Jasmin, Sabina,... domaca narodna imena. Kao sto su i kod Hrvata takodjer postala domaca narodna imena Robert, Karlo, Oto, Antonio, Silvio, Martin, Marija, Kasandra, Dino, .... tacno se u Hrvatskoj vidi ta kulturoloska granica nekadasnje zone svabskog ili talijanskog uticaja.
U Skandinaviji su odavno postala domaca imena koja zvuce engleski, francuski, spanski,.. imaju ih penzioneri hebote.

Cijela juzna Amerika kolijevka civilizacija Azteka, Maja, Inka,... ne samo da ima spanska i portugalska imena vec i spanski/portugalski jezik.

Sve je to normalno u normalnom svijetu gdje seljacine nemaju privilegiju da tumace sta je ispravno a sta ne. Zato nacije nepterecene stoljecem sedmim i nemaju primitivizme koje mi imamo i nikada ne stagniraju.

Spominjanje imena srednjeg vijeka koje se upotrebljavaju i danas u Hrvata/Srba i time kao neki dokaz po pitanju autohtonosti i nepisano pravilo ko ima pravo da se poziva na tu eru - je bila i ostala mitomanija i prosto receno idiotizam.
Al kome ja pricam,... pretpostavljam da ces opaliti onu poznatu mantru o izdaji, prevjeri, ...

Stvari u BiH idu svojim tokom. Tolika panika i ocaj na ovoj temi pojedinih dovoljno govori.

Stvarno , narodna imena koja koristimo ,slavimo pretPosljednu kraljicu Bosne ...
I sada sam ja pod utjecajem halucinogenih sredstava jer imaomo vlastita narodna imena .
Autohtoni jesmo koliko god neki upiru da dokazu suprotno.
Jer imamo svijest o pripadnosti zemlji i narodu .

Mantre o izdaji i prelasku na osvajacka imena , necu komentirati .
Ti se odluci sto tvojoj nacionalnoj svijesti nedostaje ,da mene prozivas za svoj vlastiti strah o nekoj navodno maanjoj vrijednosti.
Jasno se vidi tko cuva sjecanja na propalo bosansko kraljevstvo ,a tko iz inata .
Kitrona

#460 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Kitrona »

hAZNADAR wrote:

[pljuc]
Pa nije slucajno da se nadjes bas sa takvima. Ili si na istim talasnim duzinama kao takvi papci, ili mozda imas potrebu da sreces takve pa da se nesto osjecas kao kulturniji, civilizovaniji,...

Obicno oni sto prce mater i Isusa u svakoj drugoj recenici najvise izigravaju neku kulturu.

Od toliko Bosnji bas da se skontas sa nekim dinamitasem,.. :D Nije slucajno.

Pa iskreno, uz iznimku pridržavanja minimalnih uvjeta da ne budeš baniran ja ne vidim neku veliku razliku ovdje.

Rasprava se povede oko toga da li je Tvrtko imao veze sa Subicima i odmah pocne prica o svojatanju, agresorima, kako ih treba srediti itd...

Nivo komunikacije je otprilike na istom nivou. Ku*čenje, krkanluk i mozak koji funkcionira na tripolarnom principu: bogumili, Islam i agresija.

Svaka rasprava zavrsi na tome.
Last edited by Kitrona on 26/10/2015 21:17, edited 1 time in total.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#461 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by emillio estevez »

House wrote:emilio,šta ono piše na kamenu? :lol: :lol:
Pise moja omiljena cujza . :lol:
Daj mi molim te .
hAZNADAR

#462 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hAZNADAR »

Nego tema.

Bobovac nije samo hrvatska svojina, nije nikad bio niti ce biti.

Ali je cinjenica da su neko vrijeme organizatori manifestacije bili jedini i imali slobodu da masu zastavama po svom izboru. Navikli se ljudi hebiga da hrvataju Bobovac i niko im u tome nije ni smetao niti su imali konkurenciju.

Sto znaci da je tu dakako i do bosnjacke pasivnosti i zakasnjele pameti. Ali za pamet nije nikada kasno. Polako nestaju komunisticki standardi i prolazi SDA era vjerskog busanja. Malo teze doduse,.. u Hrvatskoj se desava detudzmanizacija, a kod nas pored sina Bakira malo sporije.

Jos par godina ce negatori i panicari ismijavati bosnjacko pozivanje na srednjovjekovlje, pronalaziti stotine razloga za negacije i negodovanja,... ali ce stvari ipak leci na svoje mjesto i ljiljani na Bobovcu postati nesto normalno.

U jednoj bitnoj stvari su organizatori manifestacije na Bobovcu napravili gresku. Sto su tu unijeli simboliku susjedne drzave i usput i imena historije susjedne drzave. Da su se zadrzali samo na bosanskoj drzavnosti, bosanskom srednjem vijeku, bosanskoj katolickoj simbolici,... mozda bi imali neformalni monopol. Ovako su u neku ruku sa saharama i simbolikom, historijom susjedne drzave i potaknuli Bosnjake na reakciju.

Pitanje glasi za sve kojima smetaju sahare na Bobovcu i koji postuju bosansko srednjovjekovlje:

Da li bi u skorije vrijeme osvanuli ljiljani na Bobovcu da nije bilo sahovnica?
hAZNADAR

#463 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hAZNADAR »

emillio estevez wrote:
hAZNADAR wrote:
emillio estevez wrote:

Stvarno , narodna imena koja koristimo ,slavimo pretPosljednu kraljicu Bosne ...
I sada sam ja pod utjecajem halucinogenih sredstava jer imaomo vlastita narodna imena .

Ti se odluci sto tvojoj nacionalnoj svijesti nedostaje ,da mene prozivas za svoj vlastiti strah o nekoj navodno maanjoj vrijednosti.
Jasno se vidi tko cuva sjecanja na propalo bosansko kraljevstvo ,a tko iz inata .
Ko dokazuje suprotno. Niko ne spori Hrvatima danasnjice u BiH autohtonost. Niti im negira naciju, jezik,.. sacuvajboze.
Ali Bobovac nije samo hrvatski, bosanska srednjovjekovna drzava nije hrvatska, Kotromanici nisu Hrvati, I napose Katarina nije bila Hrvatica.
A za imena sam vec objasnio i znao sam da ces krenuti po nekim nepisanim pravilima o koja su imana narodna a koja nisu. Nemoguce je sa zatucanim Balkancem razgovarati jer je uvjereniji u svoje vizije negoli doktor te nauke.
zenit dozic

#464 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by zenit dozic »

emillio estevez wrote:
hAZNADAR wrote:
emillio estevez wrote:

Malo si u koliziji sa samim sobom, slavite kraljicu Bosne, dajete djeci imena Bosanskih vladara, a onda govorite o autohtonosti i svijesti o pripadnosti, kome Hrvatskoj,Bosni :? a onda te iste Bosanske vladare nazivate hrvatskim :idea: jebo lud zbunjenog
Kitrona

#465 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Kitrona »

zenit dozic wrote:
emillio estevez wrote:
hAZNADAR wrote: Ovdje su i Mujo, Armin, Mustafa, Dino, Zlatko, Bisera, Nedim, Muhamed, Jasmin, Sabina,... domaca narodna imena. Kao sto su i kod Hrvata takodjer postala domaca narodna imena Robert, Karlo, Oto, Antonio, Silvio, Martin, Marija, Kasandra, Dino, .... tacno se u Hrvatskoj vidi ta kulturoloska granica nekadasnje zone svabskog ili talijanskog uticaja.

Malo si u koliziji sa samim sobom, slavite kraljicu Bosne, dajete djeci imena Bosanskih vladara, a onda govorite o autohtonosti i svijesti o pripadnosti, kome Hrvatskoj,Bosni :? a onda te iste Bosanske vladare nazivate hrvatskim :idea: jebo lud zbunjenog

Pa niko to ne spori. Mi smo ipak bili susjedi kroz povijest i sasvim je normalno da su se te kutlure pretapale. Neki kazu da se za hrvatsko ime nije znalo u Bosni do 19. stoljeca.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#466 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

hAZNADAR wrote:Mili Boze koja panika u redovima negatora bosnjacke nacije. :D

Koja impresivna borba i koji sve aduti da se dokaze nedokazivo.

Zasto je tolika panika da Bosnajci imaju svoju historiju kao i svi ostali?
Vjerovatno zato sto mnogima tek sada realnost novog politickog faktora postaje jasnija.
Bosnjaci imaju u ovoj zemlji najduzu istoriju ali oni Bosnjaci koji su predstavljali sve gradjane ove zemlje....ovi danasnji Bosnjaci predstavljaju samo jedan dio tih gradjana i nikako ne mogu biti nastavak tog istorijskog niza imena Bosnjak! Danasnji Bosnjaci naravno imaju istoriju kao sto je ima i svako izvo bice ali ta istorija pocinje od dolaska Osmanskog carstva....

"Izvorno ime Bošnjanin (u latinskim vrelima sing. Bosnensis) prvobitno označava pripadnika srednjovjekovnog bosanskog teritorija, kasnije države."

"U počecima osmanlijske vladavine polako dolazi do promjena u bosanskom jeziku te se narodna imena na ak kao Poljak, Slovak više upotrebljavaju pa i riječ Bošnjak. Sa stabilizacijom osmanlijske vlasti, riječ Bošnjak upotpunosti zamjenjuje srednjovjekovno Bošnjanin. Riječi kao Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti su označavali pripadnika bošnjačkog naroda odnosno potomke srednjovjekovnih Bošnjana. Dok istovremeno riječ Bošnjak-taifesi označava svakog pripadnika Bosanskog ejaleta bez obzira na narodnost, kulturu i jezik. Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti je označavalo čovjeka koji je pripadao bošnjačkom narodu, govorio bosanski jezik, slijedio bošnjačku i bosansku kulturu."

"U početcima osmanske vladavine Bošnjak (turcizirano a povijesno Bošnjanin) ime je za podanika kršćanske vjeroispovijesti, dok se izraz Bosnalu odnosio na islamizirano domaće pučanstvo."

Istorija je u principu velika kurva i ne kaze se dzaba da istoriju pisu pobjednici. Sjecam se isto tako tada u ratnim godinama kada je pokrentuta prica o uvodjenju imena Bosnjak umjesto musliman da Alija nije bas bio pretjerano za ali Adil Zulfikarpasic je ipak bio dovoljno veliko ime da ga ubjedi u suprotno. Problem imena Bosnjak je verlo jednostavan a bazira se na tome da jednostavno svojim nastupom SDA kada je uvela ime Bosnjak nije dala apsolutno nikakvog otklona da to budu i ljudi drugih konfesija koji se tako osjecaju. Tako da danas kada se kaze Bosnjak misli se iskljucivo na gradjane BiH islamske vjeroispovjesti sto je totalno istorijski pogresno.
hrasno38

#467 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

hAZNADAR wrote:Ali Bobovac nije samo hrvatski, bosanska srednjovjekovna drzava nije hrvatska, Kotromanici nisu Hrvati, I napose Katarina nije bila Hrvatica.
A za imena sam vec objasnio i znao sam da ces krenuti po nekim nepisanim pravilima o koja su imana narodna a koja nisu. Nemoguce je sa zatucanim Balkancem razgovarati jer je uvjereniji u svoje vizije negoli doktor te nauke.
Bobovac nije nikada bio niti malo Hrvatski niti iciji osim Bosanski
Srednjovjekovna Bosna kako joj i samo ime kaze nije bila Hrvatska ali jeste krscanska
Kotromanici su najvecim djelom Bosanci mada se negdje spominje mogucnost da su porijeklom i iz Kutine
Katarina je kcer Stjepana Kosace koji je po zapisima rodjen u Foci sto znaci da BH kadar 100%, doduse malo vise je Hercegovka jer je rodjena u Blagaju.
BHCluster

#468 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by BHCluster »

FARMAS

#469 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by FARMAS »

Komplet rasprava od prvog posta i prve stranice, na pravom Balkanskom primitivno zaostalom nivou, umjesto da se konretizuju stvari, pojasni i objasni, ko je okupator, zasto zastave pomenute na Bobovcu nisu pozeljne i zbog kojih razloga, sve ama bas sve se svodi, na prepucavanje, podjebavanje, nacionalisticko busanje i preseravanje, niko nije kriv jednom narodu sto se odrekao komplet Bosanske historije koju prije 1992. skoro pa nije ni poznavao, a od 1992. izmijesan "ljubavi" prema braci Turcima i "domovini" Turskoj pomijesao jednu jedinu zastavu BIH sa okupatorskom koji su tu isti zastavu gazili i na kraju u blato bacili, ali me ne cudi nista ipak je ovo Balkan :run:
hrasno38

#470 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

hAZNADAR wrote:Nego tema.

Bobovac nije samo hrvatska svojina, nije nikad bio niti ce biti.

Ali je cinjenica da su neko vrijeme organizatori manifestacije bili jedini i imali slobodu da masu zastavama po svom izboru. Navikli se ljudi hebiga da hrvataju Bobovac i niko im u tome nije ni smetao niti su imali konkurenciju.

Sto znaci da je tu dakako i do bosnjacke pasivnosti i zakasnjele pameti. Ali za pamet nije nikada kasno. Polako nestaju komunisticki standardi i prolazi SDA era vjerskog busanja. Malo teze doduse,.. u Hrvatskoj se desava detudzmanizacija, a kod nas pored sina Bakira malo sporije.

Jos par godina ce negatori i panicari ismijavati bosnjacko pozivanje na srednjovjekovlje, pronalaziti stotine razloga za negacije i negodovanja,... ali ce stvari ipak leci na svoje mjesto i ljiljani na Bobovcu postati nesto normalno.

U jednoj bitnoj stvari su organizatori manifestacije na Bobovcu napravili gresku. Sto su tu unijeli simboliku susjedne drzave i usput i imena historije susjedne drzave. Da su se zadrzali samo na bosanskoj drzavnosti, bosanskom srednjem vijeku, bosanskoj katolickoj simbolici,... mozda bi imali neformalni monopol. Ovako su u neku ruku sa saharama i simbolikom, historijom susjedne drzave i potaknuli Bosnjake na reakciju.

Pitanje glasi za sve kojima smetaju sahare na Bobovcu i koji postuju bosansko srednjovjekovlje:

Da li bi u skorije vrijeme osvanuli ljiljani na Bobovcu da nije bilo sahovnica?
"Još jednom je, po ko zna koji put, kardinal Vinko Puljić pokazao i ukazao svima koji, umjesto u Bosni i Hercegovini, svoju domovinu vide lijevo ili desno od nje, da toplotu domovine mogu osjetiti samo ovdje i da je u jedinstvu sva tri naroda moraju graditi. Kardinal Puljić poručio je to s bedema bosanskog kraljevskog grada Bobovca, gdje su stolovali bosanski kraljevi, Dobri Bošnjani, upravljajući tada možda i najmoćnijom državom u regionu. - Moleći za domovinu, htio sam poručiti da nam trebaju mudri ljudi koji će je voditi, trebaju nam pošteni građani koji će je izgrađivati kako bismo svi živjeli u miru, slozi i jednakopravnosti - kazao je Puljić. Tim riječima poručio je ovaj čuvar bosanske tradicije da svi oni koji žive ovdje, mogu imati samo jednu domovinu, da je trebaju čuvati i moliti se za nju, a ne za njen nestanak."

Ako je ovdje ista sporno receno od covjeka koji i kad je bilo najteze nije mrdnuo iz ove zemlje onda se necemo nikada u izvotu sloziti i fajtat cemo se do iznemoglosti. Ovaj skup na Bobovcu samo pomraceni umovi vide kao neko prisvajanje necega sto nikada nije bilo niti ce biti Hrvatsko ali jeste izmedju ostalih "i" bosanskih Hrvata. Na zalost nikada niko nece dozvoliti u ovoj zemlji da mu drugi odredjuje sta ce govoriti jer ovo je drzava bez pobjednika i bez apsolutno nadmocnog. Ovaj skup na Bobovcu je nesto sto se dogadja svake godine u reziji hrvatske komponenete OS BiH i ne vidim tu apsolutno nista sporno, omalovazavajuce ili protuzakonito da se dize ovolika halabuka od pojedinih bolesnika kojima izgleda nije dosta sranja na ovim prostorima.
hAZNADAR

#471 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hAZNADAR »

hrasno38 wrote: Danasnji Bosnjaci naravno imaju istoriju kao sto je ima i svako izvo bice ali ta istorija pocinje od dolaska Osmanskog carstva....
.

:roll:

Reci mi jednu stvar, vec kad si tu da te pitam.

Cijeli svijet, skoro sve i jedna nacija na svijetu je u svojoj historiji imala razlicite vjere. Da sad ne nabrajam, neki su i dvije vjere promijenili i imaju trecu.
Napose i Srbi i Hrvati nemaju problema se pozivati na doba slavenskog penteona kada jos nisu bili krscani.

Sta je to sto razlikuje maksuz i specijalno samo Bosnjake od ostatka svijeta? Po cemu pravilo datiranja historije samo u slucaju Bosnjaka mora biti od primanja aktuelne vjere?
breuer

#472 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by breuer »

Zato što bošnjačke nacionalne svijesti na ovom prostoru ne bi bilo bez postojanja islama među ovdašnjim stanovništvom, jer je to jedna jedina stvar koja istinski razlikuje Bošnjake od njihovih komšija.
Leons

#473 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Leons »

hAZNADAR wrote:
hrasno38 wrote: Danasnji Bosnjaci naravno imaju istoriju kao sto je ima i svako izvo bice ali ta istorija pocinje od dolaska Osmanskog carstva....
.

:roll:

Reci mi jednu stvar, vec kad si tu da te pitam.

Cijeli svijet, skoro sve i jedna nacija na svijetu je u svojoj historiji imala razlicite vjere. Da sad ne nabrajam, neki su i dvije vjere promijenili i imaju trecu.
Napose i Srbi i Hrvati nemaju problema se pozivati na doba slavenskog penteona kada jos nisu bili krscani.

Sta je to sto razlikuje maksuz i specijalno samo Bosnjake od ostatka svijeta? Po cemu pravilo datiranja historije samo u slucaju Bosnjaka mora biti od primanja aktuelne vjere?
Vidis da frajer ne zna gdje udara... Cas pise jedno cas drugo.. Jugosloven koji bi se izjasnio Bosnjakom samo ako ce i druga dva naroda... U protivnom je Bosanac po komunistima. A blebece o autenticnosti. Bosnjaci trebaju promjeniti ime jer su promjenili vjeru... Opet potvrda moje teze da su svi ovakvi neokomunisti manje vise politicki Srbi/Hrvati.
Leons

#474 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Leons »

breuer wrote:Zato što bošnjačke nacionalne svijesti na ovom prostoru ne bi bilo bez postojanja islama među ovdašnjim stanovništvom, jer je to jedna jedina stvar koja istinski razlikuje Bošnjake od njihovih komšija.
Sad se i alternativnom historijom bavite?
Neces nikada direktno reci ) ali moze se lako prepoznati to velikoserpsko rezonovanje.
Last edited by Leons on 26/10/2015 22:56, edited 1 time in total.
stari grad Visegrad

#475 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by stari grad Visegrad »

Drugo otvoreno pismo kardinalu Vinku Puljiću:
Drugo otvoreno pismo kardinalu Vinku Puljiću, nadbiskupu Vrhbosanskom povodom proglašenja Bobovca “hrvatskim kraljevskim gradom”
NE KRIVOTVORITI POVIJEST JER BOBOVAC JE GRAD BOSANSKIH KRALJEVA

Gospodine Puljiću!
Još se nije osušila ni tinta na pismu koje smo uputili Vama i ministrici obrane BiH Marini Pendeš u vezi sa pokušajima pohrvaćivanja bosanskog kraljevskog grada Bobovca, pa tako i Bosne, a Vi i dalje krivotvorite povijest tvrdnjom kako je Bobovac “grad hrvatskih kraljeva.”
Ta povjesna neistina ne može postati istinom ni kad je izgovorite kao Vrhbosanski nadbiskup to jeste kao najviši katolički vjerodostojnik u Bosni.
Ta neistina ne može biti istina čak i kad je izreknete u dekoru hrvatske državne ikonografije i u “nazočnosti hrvatskh vojnika i redarstvenika.”
Jer, Bobovac je povjesno bio i ostao grad bosanskih i samo bosanskih kraljeva - prijestonica srednjovjekovne kraljevine Bosne.
Neutemljenom tvrdnjom kako je Bobovac “grad hrvatskih kraljeva” Vi pokušavate sugerirati kako je i Bosna hrvatska zemlja na koju polažu pravo hrvatski nacionalisti.
Vi ste time, gospodine Puljiću, obezvrijednili i zvanje koje Vam je i dodijeliio Vatikan i Papa Pavle II nakon priznanja naše RBiH kao suverene međunarodno priznate države u njenim povjesnim granicama. Niste li se time usprotivili i politici Vatikana i samom Papi iako ste mu podigli spomenik u sred Sarajeva!
Izjavom kako je Bobovac “grad hrvatskih kraljeva” pokušavate osnažiti vjetar u leđa secesionističko-nacionalističkim težnjama iz Hrvatske i kroatiziranih katolika Bosne koji polažu pravo na dio etnički čiste državne teritorije suverene države Bosne i Hercegovine kao na dio hrvatske države.
Ono što ni pape i rimska kurija uz pomoć mađarskih i europskih križara, njihovih hrvatskih saveznika - bribirskih knezova nisu uspjeli ognjem i mačem, ono što Pavelić nije mogao fašističkim osvajanjem uz parolu Hrvatska do Drine – ono što bojovnici HVO-a i HV nisu uspjeli u združenom neprijateljskom pothvatu odvojiti od Bosne u cilju pripajanja Hrvatskoj, Vi to pokušavate kao nadbiskup Vrhbosanski krivotvorenjem povijesti tvrdnjom kako je Bobovac „grad hrvatskih kraljeva.“ Ako je Bobovac grad hrvatskih kraljeva, logički ispada kako je i Bosna hrvatska zemlja. To bi moglo proći kada bi neko koristio Vašu logiku umjesto povjesnih istina i suvremene zbilje.
Čak je i Marinko Čavara, desna ruka nacionaliste Dragana Čovića i predsjednik Federacije BiH u Vašoj nazočnosti nazvao Katarinu "bosanskom kraljicom", a Bobovac simbolom bosansko-hrvatske državnosti - ta istina nije doprla do Vaših ušiju.
Ali mi, građani Bosne, potomci slavnih Ilira i bogumila, nećemo ni Vama ni Vama sličnima sa Zapada i Istoka nikada dati za pravo, jer Bosna nikada nije bila Hrvatska, isto kao što nije bila ni turska, ni srpska. Bosna je uvijek bila svoja i svoga bosanskog puka. Koliki i kakav otpor su bosanski patrioti pružili svim zavojevačima, najbolji je svjedok nekrivotvorena povijest.
Tri stotine godina je Rimska kurija vodila krstaške ratove protiv bosanske heresi imajući na umu ne samo vjerske, nego i političke ciljeve. Za iskorjenjivanje bosanske jeresi ognjem i mačem, papa je razbojnike, palikuće, pa čak i ubojice amnestirao krivice obećavši im posjede u Bosni. Mađarskim kraljevima kao vođama križara obećavavao je Bosnu u trajni posjed.
Bosanski bogumili su se smatrali pravim sljedbenicima apostolske vjere, nisu se klanjali križu i idolima, zvono su smatrali đavolskom napravom. Nisu priznavali crkvenu hijerahiju. Nisu se kao katolička i pravoslavna crkva lakomili za bogatstvom, nego su živjeli isposnički život kao časni i moralni ljudi. Time su stekli neprijatelje i sa Istoka i sa Zapada i to baš u liku crkve.
Ban Kulin se zbog papine prijetnje odrekao bogumilske vjere na saboru na Bilinom polju. Čim je tako otklonio opsanost od križarskog rata i osvajanja Bosne, odmah se vratio na staru vjeru zajedno sa svojim podanicima.
Tri stotine godina, katolički križari nisu mogli nauditi Bosni niti silom pokrstiti njeno stanovništvo. Bosanskom biskupu je boravak u Bosni bio toliko nepodnošljiv i neizdržljiv da je 1252. utekao iz Bosne u Đakovo.
Godine 1304. Bosni je nametnuta vlast hrvatskih bribirskih knezova, ali su se bogumili digli na noge; u žestokim borbama poginuo je nametnuti tuđinac knez Mladen Šubić, a bogumili su vratili na vlast svoju dinastiju Kotromanića.
I istočni bosanski susjedi Srbi koristili su svaku priliku kako bi nasilno pokrstili bosanske bogumile i nasilno ih preveli u pravoslavlje, posebno one u Podrinju, i prisvojili Bosnu. Srpskih car Dušan je 1350. opsjedao Bobovac, ali su branitelji pružili strašan otpor, pa se nakon teških gubitaka srpski vladar praznih šaka vratio preko Drine.
U izvješaju starješine bosanskih franjevaca Ivana Kalistana upućenog papi Kalistu II 4. srpnja 1455. navodi se kako raški mitropilta nastoji pokrstiti bosanske heretike ali „ovi radije umiru u nevjeri, nego da prime pravoslavlje.“
Bosanski patrioti oduprli su se osvajačkim težnjama i Srbije i Hrvatske. Iako je počinjen genocid, iako je u združenom neprijateljskom pothvatu počinjeno mnogo zvjerstava, potomci bosanskih bogumila svih vjera, građani RBiH, obranili su svoju državu. Braniće je i ubuduće.
Stoga, gospodine kardinale Puljiću, krajnje je vrijeme da ponešto naučite iz nepatvorene historije Bosne, umjesto da se služite povjesnim krivotvorinama.
Ako vam nisu po volji bosanski povjesničari, koristite se povjesnom građom koju su nam ostavili F. Rački, fra Ivan Frano Jukić, V. Klaić, Pavao Anđelić, a tu je i bogata dubrovačka, a i vatikanska knjižnica.
Bedrudin Gušić
Ibrahim Halilovic
Post Reply