ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post Reply
Dobrinja80

#453 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Dobrinja80 »

Thorgerson wrote:
Dobrinja80 wrote:Ovaj zakon ne nameće EU zbog naših poslodavaca ni zbog naših radnika, nego zbog sebe, jer kad stranci kupe naša javna preduzeća, Telekom i Elektroprivredu, hoće bez problema da se rijese viška radnika.
Nemojte se radovati, jer računi za struju telefon....će biti sigurno veći.
:-) :lol:

Pa ja ne vjerujem sta citam. Dakle, ti znas da tamo ima visak radnika i to jos pravdas da treba tako da bude. :-) Da ne govorimo o tome da taj visak radnika automatski proizovodi OGROMNE troskove. Jer u jednoj firmi poput npr. Telekoma ljudi su medju najvecim troskovima. Narocito oni koji su visak - sto i sama rijec kaze.

I dakle ti bi zastupao tezu da je ok sto tu ima visak, bez obzira sto ga mi placamo. Da, mi. Jer ga neko mora placati. Negdje se mora namiriti, a oni svoje racune ispostavljaju stanovnistvu, jel tako? Dakle, ako otjeras visak radnika automatski ti ostaje i visak novca - koji moze reinvestirati ili cak mozes smanjiti racune. Ali eto, investiraj prosiri kapacitet pa onda zaposli taj visak - koji u tom slucaju nece biti visak, nego ce biti potreba.

Jok, bosnjo nema posla, al daj zaposli 1000 ljudi nek ima. To u normalnom svijetu ne ide tako. Zato mi nismo normalan svijet.

I odakle onda izvuce pazi ovu drugu tezu, da bi se privatizacijom telekoma npr. sto ce automatski znaciti optimizaciju poslovanja, vecu efikasnost, vise usluga, bolje usluge te sasmim tim i vise korisnika, automatski znaciti i vece racune? Na osnovu cega ti to zakljuci? Ja bih prije rekao da ce biti suprotno.

A elektropriveda se nece privatizovati.
Hoće, fali nijemcima struje, a kad ti njemacka bude određivala cijenu impulsa baš će biti zadovoljna da snizi cijene.
Svugde gdje su pribatizovali EP i telekom došlo je do rasta cijena. Znaš li koliko je poskupila cijena struje u Crnoj Gori kad su njihovu EP privatizovali Italijanii?
Fudo387

#454 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Fudo387 »

nosara wrote:
madridist wrote: Kamo srece da nas je 45-te poklopio bilo ko od zapadnh sila...
Sreca slatka... :lol:

Danas ste konstantno naguzeni, podmazani, stavljaju vam svi odreda 20 godina... Nema bjelosvjetske halase koja vam ga ne mece... San je ostvaren, postali ste zapadna kuja... I jope' ne more... Nesto malo slovenci kao i prije, "posebni"... Ostali, karne... Cak ni ovi sto su SVE dali (dat ce i vise) usli u nato i uniju... KARNA... Sto ste zivjeli kao ljudi, zivjeli ste u socijalizmu... Nejma vise, zatvoreno... Sad naostrite zube i jedan drugog za grlo samo da bi imali za budjav lebac... A neki pomocnik zamjenika nizeg referenta iz Vasingtona ili Brisela ce vam rec da li ste se kvalifikovali da im budete roblje ili pak jos ne... :roll:
Pomocnik zamjenika nizeg referenta iz Vasingtona je razuman covjek, za razliku od durmitorskih ojebina koje su nakon sto im je Bosna sve dala istu razvalili do temelja.
Druze nosara krajnje je vrijeme da se pridruzite civilizacijskim tokovima i prestanete mlatiti praznu slamu.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#455 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by KatarinaKosaca »

hizo ramidovic wrote:mescini daje umenemi rodzo akif bijo upravu kadje govorijo daje bolje radit u drzavnoj firmi vego kod privatnika veli akifaga jesda kod privatnika ima vise posla alsu zato plate vece i redovnije u drzavnoj firmi ikad covijek malo razmisli tako ijest
Ma, Akif je legenda... :thumbup: :D
All Apologies

#456 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by All Apologies »

klixo wrote:
Matijevic_Vlado wrote:
klixo wrote:Da se nadovozem na offtopic :

Zna li netko kako se krecu plate kod vozaca(ovih sto voze za inostranstvo) , posto imamo jednog u firmi koji se zali da mu gazda malo placa.
Sve ispod 1000eura je malo, ako t inostranstvo nije nas region
1250 eura , vikend kuci...Kad nema posla nema ni plate , logicno :mrgreen:

U kojoj to firmi 1000,odnosno 1250 € ?
Clan moje porodice ima minimalac platu + 60 KM dnevnicu po danu koji provede izvan granica. Sretan je ako u mjesecu nabere 18 dana.
iPod

#457 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by iPod »

colt wrote:
gospodja profiterka wrote:
iPod wrote:Evo sve su prilike da će se usvojiti novi zakon o radu, da li je neko bolje upućen i da li zna šta evo kada dobijemo novu tranšu od MMF-a, i ponovo se potroše ti novci na saniranje budžetskih rupa, da li izlazimo na zelenu granu ili ide nova runda saginjanja, rast PDV-a, masovna privatizacija ili šta je sljedeće što možemo uraditi da bi se ponovo zadužili i tako u nedogled?
Sasvim sigurno ide rast PDV-a, kako su, ako se ne varam, predlagali i neki eksperti iz DF-a. Sasvim sigurno ide masovna privatizacija (jedva čekam), ali ovoga puta sa ozbiljnim investitorima i strateškim partnerima, za razliku od onih koji se nisu previše zanimali Zakonom o radu jer svakako nisu namjeravali pokretati proizvodnju, a ni poštivati zakon.

:kakoste:
Da je znati koja masovna privatizacija. BH Telecom će se manjinski privatizovati. Dakle i dalje je državna. EPBiH se neće nikako privatizovati (ova agenda-reforma) jer je Novalić rekao da zbog usaglašavanja sa RS, odustalo se od privatizacije elektroprivreda. Željeznice se neće svakako privatizovati. Željezara Zenica, tu imamo manjinski paket i ako se sve proda, ništa ne znači osim što se malo "namaknu" novci. U Sarajevo osiguranje imamo manjinski paket i vrijedi isto što i za željezaru. Rudnici se neće privatizovati jer to neće niko i nije nikom interesantna. Šta imamo još . . .Ako mislite da će doći do nekih otpuštanja, onda ste naivni svi koji tako mislite. Kad ovaj Zakon o radu krene u proceduru, udarat će te se u guzicu, šta ste podržali.
Vidiš to me upravo i zanima, da li se ovaj zakon donosi samo radi nove tranše od međunarodnog fonda, jer nekako mi je na osnovu pokazatelja kojih imamo na pretek od ranije logičnije razmišljati u pravcu da SDA i nije za provođenje istinskih reformi. Dosta je političara i analitičara govorilo o tome kako je i dosadašnji zakon bio dobar ali se nije provodio, tj. provodio se onaj dio za koji su se kačile budžetlije vezano za kolektivne ugovore.

Nešto ne vjerujem da će SDA otpuštati u telekomu ili elektroprivredi, ipak je tu većina uposlenika upravo zaposlena na njihovu preporuku i vezu.
Dobrinja80

#458 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Dobrinja80 »

klixo wrote:
Zavatoni wrote:BH Telecom će sigurno biti potpuno prodat...nigdje u EU ne postoji državni telecom, pa neće ni kod nas...a s druge strane imate agendu EU po pitanju telekomunikacija da do 2020 želi jednu regulatornu agenciju i 4 telecoma na području cijele evrope...
S druge strane...u BiH...m:tel ima skoro isti tržišni udio u BiH kao BH Telecom...skoro izjednačene prihode...profite...investicije...a u pola manje uposlenih...
Pa vi vidite hoće li biti otpuštanja u BH Telecomu kad se proda...
Cuj nigdje u svijetu drzavni telekom :zzzz:
Ovdje ocigledno svak mlati sta mu padne na pamet u datom trenutnku :-)

Proda se telekom i umjesto uhljebljenim radnicima sav profit od otpustanja radnika otici ce jednom covjeku i eventualno 10ak % dionicara.
Pametno nema sta :mrgreen: 8-)
Mtel je državni telekom , samo što je većinski vlasnik država Srbija a ne država Bosna.
zašto se to zove privatizacija?
Slično je i sa HEronetom gdje vlasništvo ima njnemačka država.
vade_mecum

#459 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by vade_mecum »

iPod wrote:Nešto ne vjerujem da će SDA otpuštati u telekomu ili elektroprivredi, ipak je tu većina uposlenika upravo zaposlena na njihovu preporuku i vezu.
ma nece biti ni u ostalim JP i organima javne uprave. ko je bio uhljup lani, i ove je godine, samo stariji (i po novom zakonu :D )
KatarinaKosaca

#460 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by KatarinaKosaca »

EU nije striktno navela da će se BIH Telecom manjinski privatizirati. Čak nije BIH Telecom ni posebno navela, nego dvije entittetske Elektroprivrede i ostala JP bilo manjinski bilo većinski, sa depolitizacijom i smanjenjem korupcije i nepotizma. Tako da je spin o manjinskoj privatizaciji, valjda samo neka utjeha samom sebi ii bližnjim. Premijer, jeste, doduše rekao da to nee biti u mandatu ove Vlade,a li mi se čini da neće on baš o tome odlučivati
The BEN10

#461 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by The BEN10 »

miop wrote:Ko je DF-ova mindjusa?

Image
Hahahha, i mene interesuje. Lik ne zna konstruisat jednu jedinu rečenicu. :-)
edit: evo maskote http://dnevnik.ba/vijesti/bih/kad-hdz-k ... 7emo-vladu
Saša Mitrović
Last edited by The BEN10 on 31/07/2015 20:37, edited 1 time in total.
gospodja profiterka

#462 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by gospodja profiterka »

KatarinaKosaca wrote:EU nije striktno navela da će se BIH Telecom manjinski privatizirati. Čak nije BIH Telecom ni posebno navela, nego dvije entittetske Elektroprivrede i ostala JP bilo manjinski bilo većinski, sa depolitizacijom i smanjenjem korupcije i nepotizma. Tako da je spin o manjinskoj privatizaciji, valjda samo neka utjeha samom sebi ii bližnjim. Premijer, jeste, doduše rekao da to nee biti u mandatu ove Vlade,a li mi se čini da neće on baš o tome odlučivati
Naravno da neće on odlučivati, to su dugotrajni procesi. Čini mi se da ljudi ne kontaju najbitniju stvar: što se ne privatizira to će potpuno propasti. Prema tome, molite se da se sve privatizira.
Zavatoni

#463 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Zavatoni »

Dobrinja80 wrote:
klixo wrote:
Zavatoni wrote:BH Telecom će sigurno biti potpuno prodat...nigdje u EU ne postoji državni telecom, pa neće ni kod nas...a s druge strane imate agendu EU po pitanju telekomunikacija da do 2020 želi jednu regulatornu agenciju i 4 telecoma na području cijele evrope...
S druge strane...u BiH...m:tel ima skoro isti tržišni udio u BiH kao BH Telecom...skoro izjednačene prihode...profite...investicije...a u pola manje uposlenih...
Pa vi vidite hoće li biti otpuštanja u BH Telecomu kad se proda...
Cuj nigdje u svijetu drzavni telekom :zzzz:
Ovdje ocigledno svak mlati sta mu padne na pamet u datom trenutnku :-)

Proda se telekom i umjesto uhljebljenim radnicima sav profit od otpustanja radnika otici ce jednom covjeku i eventualno 10ak % dionicara.
Pametno nema sta :mrgreen: 8-)
Mtel je državni telekom , samo što je većinski vlasnik država Srbija a ne država Bosna.
zašto se to zove privatizacija?
Slično je i sa HEronetom gdje vlasništvo ima njnemačka država.
U t-comu njemacka ima maksimalno 15%...telekom srbije je u istoj poziciji kao i nasi telekomi...na prodaju je...
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#464 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Matijevic_Vlado »

klixo wrote:
Matijevic_Vlado wrote:
klixo wrote:Da se nadovozem na offtopic :

Zna li netko kako se krecu plate kod vozaca(ovih sto voze za inostranstvo) , posto imamo jednog u firmi koji se zali da mu gazda malo placa.
Sve ispod 1000eura je malo, ako t inostranstvo nije nas region
1250 eura , vikend kuci...Kad nema posla nema ni plate , logicno :mrgreen:
Nije lose ako ne vozi vise od 45h sedmicno :D. Dokle ide? Znaci na cisti procenat radi? Koja kompanija? :mrgreen:
gospodja profiterka

#465 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

The BEN10 wrote:

Image
Saša Mitrović
Je li to onaj Brčak?
The BEN10

#466 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by The BEN10 »

The BEN10 wrote:

Image
Saša Mitrović
Je li to onaj Brčak?
https://www.facebook.com/sasa.mitrovic.710
Bit će da jeste. :)
klixo

#467 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by klixo »

Matijevic_Vlado wrote: Nije lose ako ne vozi vise od 45h sedmicno :D. Dokle ide? Znaci na cisti procenat radi? Koja kompanija? :mrgreen:
Sjeverna Njemacka , odveze i doveze od Pon do Pet... Po dvije voznje su potrebne + sa granice do Sa i obrnuto... To su 44h sata voznje , znaci to je tu negdje.
Ne bih da govorim ime kompanije :mrgreen:

Edit : Nije na procenat , vec sedmicno 600 i kusur maraka,nekad ostane duze onda se lezanje racuna 10e po danu mada je to rijetkost.
Last edited by klixo on 31/07/2015 20:53, edited 1 time in total.
Hakiz

#468 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Hakiz »

KatarinaKosaca wrote:EU nije striktno navela da će se BIH Telecom manjinski privatizirati. Čak nije BIH Telecom ni posebno navela, nego dvije entittetske Elektroprivrede i ostala JP bilo manjinski bilo većinski, sa depolitizacijom i smanjenjem korupcije i nepotizma. Tako da je spin o manjinskoj privatizaciji, valjda samo neka utjeha samom sebi ii bližnjim. Premijer, jeste, doduše rekao da to nee biti u mandatu ove Vlade,a li mi se čini da neće on baš o tome odlučivati
Naravno da neće on odlučivati, to su dugotrajni procesi. Čini mi se da ljudi ne kontaju najbitniju stvar: što se ne privatizira to će potpuno propasti. Prema tome, molite se da se sve privatizira.
Kada ti privatnik kojeg interesuje samo profit bude određivao cijenu vode, a ti budeš radila za 200 ili 300 eura (ako bude sreće), sjeti se ovoga.

Dobro pazi šta želiš, moglo bi se i ostvariti.
KatarinaKosaca

#469 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by KatarinaKosaca »

Hakiz wrote:Kada ti privatnik kojeg interesuje samo profit bude određivao cijenu vode, a ti budeš radila za 200 ili 300 eura (ako bude sreće), sjeti se ovoga.

Ja sad plaćam vodu kao da imam bazen. Ne određuje mi privatnik. A telefon i internet mi daje privatnik, imam uslugu 24h, veselo platim račun nikad manji i čak imam osobu na forumu koja mi sve riješi... Ko brani uslugu vodovoda, struje i ostalih monopolista da Bog da je uvijek imao.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#470 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by pici »

KatarinaKosaca wrote:
Hakiz wrote:Kada ti privatnik kojeg interesuje samo profit bude određivao cijenu vode, a ti budeš radila za 200 ili 300 eura (ako bude sreće), sjeti se ovoga.

Ja sad plaćam vodu kao da imam bazen. Ne određuje mi privatnik. A telefon i internet mi daje privatnik, imam uslugu 24h, veselo platim račun nikad manji i čak imam osobu na forumu koja mi sve riješi... Ko brani uslugu vodovoda, struje i ostalih monopolista da Bog da je uvijek imao.

hajde de gazdarice... jel taj fHorumas zaduzen i za krecenje, maltanje, vozanje po sHopin centrima... ko ima ima... placas li doprinose fHorumasu :mrgreen:
KatarinaKosaca

#471 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by KatarinaKosaca »

pici wrote:hajde de gazdarice... jel taj fHorumas zaduzen i za krecenje, maltanje, vozanje po sHopin centrima... ko ima ima... placas li doprinose fHorumasu :mrgreen:
Rekla sam ti da ne plaćam. Ja i Al Capone to ne radimo. Šta čekaš da me prijaviš? I nije forumaš, nego forumašica iz Telemacha sve riješi... privatni kapital-zakon!
gospodja profiterka

#472 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Hakiz wrote:
Kada ti privatnik kojeg interesuje samo profit bude određivao cijenu vode, a ti budeš radila za 200 ili 300 eura (ako bude sreće), sjeti se ovoga.

Pa bolan... Javno preduzeće koje ja svojim parama krpim isporučuje mi curak kontaminirane i govnaste vode, jer sve pare daje na plate i beneficije umjesto da zakrpi raspalu vodovodnu mrežu. Govna nam djeca piju, govna. I to za naše pare. Ne samo za onaj račun koji platimo, već i za raznorazne zakrpe od poreskog novca kojima šopamo nehljebe. Razumiješ li ti da vodu plaćaš, na raznorazne načine, svakoga dana, a stiže ti curak koji ne može odvesti toalet papir iz šolje, ugodno začinjen fekalijama, glistama i osiromašenim uranom, jer se sve tvoje pare troše na nečije regrese? Razumiješ li ti to? Pa imamo redukcije kao da je 1993. A i bolje nam je da imamo redukcije nego da pijemo tu kloaku.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#473 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by pici »

KatarinaKosaca wrote:
pici wrote:hajde de gazdarice... jel taj fHorumas zaduzen i za krecenje, maltanje, vozanje po sHopin centrima... ko ima ima... placas li doprinose fHorumasu :mrgreen:
Rekla sam ti da ne plaćam. Ja i Al Capone to ne radimo. Šta čekaš da me prijaviš?

ma jok ja i ja sam ti neka vrsta robovlasnika samo preko berze :mrgreen: ... nemerem otpilit one porezne klosaHare jos me ganjaju za porez na dobit... a vidjaj djavla sve iz fadiljove stranke :mrgreen:
KatarinaKosaca

#474 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by KatarinaKosaca »

gospodja profiterka wrote:Pa bolan... Javno preduzeće koje ja svojim parama krpim isporučuje mi curak kontaminirane i govnaste vode, jer sve pare daje na plate i beneficije umjesto da zakrpi raspalu vodovodnu mrežu. Govna nam djeca piju, govna. I to za naše pare. Ne samo za onaj račun koji platimo, već i za raznorazne zakrpe od poreskog novca kojima šopamo nehljebe. Razumiješ li ti da vodu plaćaš, na raznorazne načine, svakoga dana, a stiže ti curak koji ne može odvesti toalet papir iz šolje, ugodno začinjen fekalijama, glistama i osiromašenim uranom, jer se sve tvoje pare troše na nečije regrese? Razumiješ li ti to? Pa imamo redukcije kao da je 1993. A i bolje nam je da imamo redukcije nego da pijemo tu kloaku.
Razumiju oni sve, ali neće da se odreknu tog regresa o kojem govoriš ;-)
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#475 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Matijevic_Vlado »

klixo wrote:
Matijevic_Vlado wrote: Nije lose ako ne vozi vise od 45h sedmicno :D. Dokle ide? Znaci na cisti procenat radi? Koja kompanija? :mrgreen:
Sjeverna Njemacka , odveze i doveze od Pon do Pet... Po dvije voznje su potrebne + sa granice do Sa i obrnuto... To su 44h sata voznje , znaci to je tu negdje.
Ne bih da govorim ime kompanije :mrgreen:
Jos jedno pitanje :D. Jel tih 1250€ ima kad baci 4 takve ture? Malo je 300€ po turi :D. Toliko se moze zaraditi za par dana kad se do Austrije ode i vrati. Samo je fazon sto nece imati 4 takve ture do Austrije :D. Ne znam, digni covjeku na 1450€ i bice prezadovoljan :D
Post Reply