Gubitak religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
wickerman

#451 Re: Gubitak religije

Post by wickerman »

Towelie wrote:Kako neki ateisti u situaciji kada ima vise razlicitih misljenja biraju ono koje je vise contra Islama, a pro njihovog stava. Evo konkretan slucaj Aisine godine. Svi su se uhvatili za tumacenje da je imala 9 godina kad je konzumirala brak, a nisu razmotrili da je imala 19, za sta postoje argumenti, takodje. Vise im odgovara da se Muhammed ozenio detetom, jelte.

Confirmation bias. :D
Postoje dvije mogucnosti, sad vjerovatno vecinu zanima tvoje misljenje ako je druga opcija u pitanju.
-Ako je imala 19 godina to je OK za tebe.
-Ako je imala 6,7,8,9, onda je to za tebe OK ili ?
Hakiz

#452 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

piupiu wrote: Ima i za postove rješenje - prijaviš sam svoj post i tražiš da se izbriše. Mada, tačkice su vjerovatno brže i lakše.
To bi značilo da ti trebaš pročitati prijavu, naći i izbrisati moj post. I umjesto da tebe maltretiram sa tim, lakše je meni staviti tačku. I to je sve.
Hakiz

#453 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

.

I ovo nije provokacija. ponovo sam se zaleio na jedan post, pa skontao da neće doprinijeti diskusiji, a i post na koji sam se zaletio je svakako off-topic.
Towelie

#454 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

wickerman wrote:
Towelie wrote:Kako neki ateisti u situaciji kada ima vise razlicitih misljenja biraju ono koje je vise contra Islama, a pro njihovog stava. Evo konkretan slucaj Aisine godine. Svi su se uhvatili za tumacenje da je imala 9 godina kad je konzumirala brak, a nisu razmotrili da je imala 19, za sta postoje argumenti, takodje. Vise im odgovara da se Muhammed ozenio detetom, jelte.

Confirmation bias. :D
Postoje dvije mogucnosti, sad vjerovatno vecinu zanima tvoje misljenje ako je druga opcija u pitanju.
Ja mogu u vezi druge varijante reci da to nije ok za mene jer gledam na hadise kroz prizmu Kur'ana i kroz duh Islama, uopste. Ne ulazim u verodostojnost hadisa iz varijante 2, znam da su sahih. Al meni to nije dovoljno. :D
asurbanipal

#455 Re: Gubitak religije

Post by asurbanipal »

wickerman wrote: Postoje dvije mogucnosti, sad vjerovatno vecinu zanima tvoje misljenje ako je druga opcija u pitanju.

Ili je Buharija slagao... :mrgreen:

Meni je zanimljivo da ima dosta zagovornika ove druge teze, samo im je problem što moraju racionalizirati i opravdati taj postupak. Tako Safvet Halilović kaže da je "iako je Aiša bila vrlo mlada, ipak bila šerijatski punoljetna...", ili opravdavanje da je npr. takva praksa bila uobičajena kod Arapa. Halilović je samo jedan iz mase islamskih učenjaka i teologa koji nije pokušao opovrgnuti autentičnost toliko "vjerodostojnih" predaja koji govore da se Aiša zaista udala sa 6 godina a da je spolni odnos imala sa 9 godina. Buharijeva zbirka se smatra najvalidnijom knjigom nakon Kur'ana, a neki idu tako daleko, da Buharijevu zbirku stavljaju u istu ravan sa Kur'anom, smatrajući da je sve što je u njoj istina i da se ništa ne smije pobijati.

Pitanje

Kako ćemo znati koji hadisi su vjerodostojni a koji nisu? I da li su svi hadisi u Sahih Bukhariju i Sahih Muslimu vjerodostojni?

Odgovor

Ulema koja se bavi proučavanjem hadisa i koji dobro pozanaju hadiske nauke (muhaddisi) su ti koji će dati ocjenu o vjerodostojnosti hadisa. Općeprihvaćen je stav kod muhaddisa da su hadisi u Sahihul-Buhari i Sahihu Muslim vjerodostojni (sahih).

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=544
asurbanipal

#456 Re: Gubitak religije

Post by asurbanipal »

Towelie wrote: Ja mogu u vezi druge varijante reci da to nije ok za mene jer gledam na hadise kroz prizmu Kur'ana i kroz duh Islama, uopste. Ne ulazim u verodostojnost hadisa iz varijante 2, znam da su sahih. Al meni to nije dovoljno. :D

Yusuf Qardawi bi sada rekao za tebe, budući da odbacuješ sahih Buharije, da nisi sunnit, nego mu'tezila. :mrgreen:
Towelie

#457 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

asurbanipal wrote:
Towelie wrote: Ja mogu u vezi druge varijante reci da to nije ok za mene jer gledam na hadise kroz prizmu Kur'ana i kroz duh Islama, uopste. Ne ulazim u verodostojnost hadisa iz varijante 2, znam da su sahih. Al meni to nije dovoljno. :D

Yusuf Qardawi bi sada rekao za tebe, budući da odbacuješ sahih Buharije, da nisi sunnit, nego mu'tezila. :mrgreen:
Ne odbacujem zbirku, vec pojedinacni hadis iz zbirke. Zbirku u globalu smatram verodostojnom, ali ne i ama bas svaki hadis u njoj.
Inace, moze se biti u isto vreme i sunit i mutezila, kao i sunit i sufija i tome slicno.
asurbanipal

#458 Re: Gubitak religije

Post by asurbanipal »

Towelie wrote: Ne odbacujem zbirku, vec pojedinacni hadis iz zbirke. Zbirku u globalu smatram verodostojnom, ali ne i ama bas svaki hadis u njoj.
Inace, moze se biti u isto vreme i sunit i mutezila, kao i sunit i sufija i tome slicno.
Zar ne znaš kako su mu'tezilije okončale ?

Nije Buharija švedski sto...
Towelie

#459 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

A kako su okoncali Omer, Osman, Ali, Hasan, Husejn? Je li to argument istinitosti onoga sta su zastupali i za sta su se borili?
To se moze reci za Kur'an za ciju autenticnost garantuje sam Allah swt. Za hadise nema takve garancije te stoga se ne mora sve slepo prihvatiti. Makar ja tako postupam. :)
aurora313

#460 Re: Gubitak religije

Post by aurora313 »

Towelie wrote: To se moze reci za Kur'an za ciju autenticnost garantuje sam Allah swt. Za hadise nema takve garancije te stoga se ne mora sve slepo prihvatiti. Makar ja tako postupam. :)
Gdje to stoji i na koji način garantuje?
Towelie

#461 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

aurora313 wrote:
Towelie wrote: To se moze reci za Kur'an za ciju autenticnost garantuje sam Allah swt. Za hadise nema takve garancije te stoga se ne mora sve slepo prihvatiti. Makar ja tako postupam. :)
To stoji u Kur'anu (Doista Mi objavljujemo Kur’an i doista ga Mi čuvamo. (el-Hidžr, 9) ) i pre nego sto ukazes na cirkularnu logiku znaj da prihvatanjem Islama i prihvatas i neka pravila. Jedno od njih je da je Kur'an nepromenjena Bozija rec.
Na koji nacin se garantuje? Pa, imas u svakoj generaciji na hiljade hafiza, sad se taj broj meri i milionima. Do dana danasnjeg nije promenjen niti jedan harf.
zagortenej

#462 Re: Gubitak religije

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
aurora313 wrote:
To stoji u Kur'anu (Doista Mi objavljujemo Kur’an i doista ga Mi čuvamo. (el-Hidžr, 9) ) i pre nego sto ukazes na cirkularnu logiku znaj da prihvatanjem Islama i prihvatas i neka pravila. Jedno od njih je da je Kur'an nepromenjena Bozija rec.
Na koji nacin se garantuje? Pa, imas u svakoj generaciji na hiljade hafiza, sad se taj broj meri i milionima. Do dana danasnjeg nije promenjen niti jedan harf.
opet pogrešan kontekst zbog (namjerno) lošeg (ideoloskog) prevoda:

Uistinu! Mi, Mi objavljujemo Zikr, i uistinu!, Mi smo njegovi čuvari. (Mlivo)

nigdje se ne spominje Kuran.

a sta je Zikr? to je pitanje za Ehli zikr :)
Ali Kemal

#463 Re: Gubitak religije

Post by Ali Kemal »

aurora313 wrote:
Ko ce da garantuje, niko :oops:
5 0 5

#464 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:59, edited 1 time in total.
nasa

#465 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

asurbanipal wrote:
Towelie wrote: Ne odbacujem zbirku, vec pojedinacni hadis iz zbirke. Zbirku u globalu smatram verodostojnom, ali ne i ama bas svaki hadis u njoj.

A zasto ne bi bio? Ne vidim nijedan razlog zbog kojeg bi mi morali reci da je ama bas sve tacno ili da nije tacno.Covjek je skupljao najbolje sto je mogao, mogle su se greske potkrasti, a pogotovo je moglo I bez njegove krvice da se naknadno pogresno cita neki hadis ili nesto mijenja itd.
piupiu

#466 Re: Gubitak religije

Post by piupiu »

nasa wrote:Pa jeste, tipa ne vole arape jer eto oni ne mogu da se integrisu, radikalni itd. onda ne vole ni ruse, rumune, cehe itd. jer za svaki narod imaju set predrasuda i sl.Na kraju uz svu volju nije bas ni lako integrisati se u mnoga evropska drustva iako oni navodno cekaju sve s pricom o uvazavanju, ljudskim pravima...
Kod nas je situacija slozena zbog cinjenice da je dugo kroz historiju politicka dominacija isla s vjerskom dominacijom pod ruku I odatle taj strah i prica o ugrozenosti koja dalje proizvodi i odredjenu vrstu iskljucivosti po tim pitanjima.
Ali ono sto se meni svidja kod nas je da se mi ipak poznajemo, znamo jedni o drugima, kakvo god misljenje imali o drugom nije nam frka niti van pameti posjetiti ga pa cak i proslaviti zajednicki te takozvane razlike i sl.Nisam nikako vidjela puno takvih primjera u evropskim zemljama koje sam posjetila cak kontakt je takoreci minimalan.
Eh, to, to ... pitanje Arapa u Sarajevu je jako dobar test. Imamo mi jako dobrih strana. Svaka dobra ima svoje naličje, kao i svaka loša. Uvijek se radi o dvije strane iste medalje, na neki način. Mi smo prisni, prisna kultura, kultura bliskosti ... isto tako ta prisnost ponekad prelazi granice dobrog ukusa i uopšteno granicu gdje se završavam ja i počinješ ti. Meni je jako drago što u našem jeziku postoji persiranje ... iako je, s druge strane, i to tradicionalizam. Toga u engleskom jeziku, na primjer, nema. Kad mi neko ko me ne poznaje kaže 'ti', ja se zapitam zašto je to tako, kakav se odnos uspostavlja tikanjem stranca. U porodici imam ljudi koji su mi rod, a koje čitav život iz poštovanja persiram, na primjer. Jednostavno, ne mogu preći tu granicu. Možda ni to ne valja ... ali, opet ...

A, što se zajedničkih proslava tiče, opet mislim da je to u zemljama Novog svijeta drugačije. Tamo religije ne igraju tako bitnu ulogu u svakodnevnom životu; one su više pitanje kulturološkog identiteta; i sve se to zbrčka ... mladi Amerikanci, Kanadjani, Australci, Novozelandjani su puno otvorenije zainteresovani za 'drugog' i 'drugačijeg' nego mi, jer imaju direktan i svakodnevan pristup i izloženost svim mogućim rasama, kulturama, jezicima, kuhinjama, religijama ... Osim toga, takvom ih pristupu uči i sistem, kroz razne Affirmative Actions, školske manifestacije, gradske i kulturne manifestacije ... a i imaju više prilika da putuju, da upoznaju svijet.
MyTao

#467 Re: Gubitak religije

Post by MyTao »

nasa wrote:
asurbanipal wrote:

A zasto ne bi bio? Ne vidim nijedan razlog zbog kojeg bi mi morali reci da je ama bas sve tacno ili da nije tacno.Covjek je skupljao najbolje sto je mogao, mogle su se greske potkrasti, a pogotovo je moglo I bez njegove krvice da se naknadno pogresno cita neki hadis ili nesto mijenja itd.
Dobro je samo sto mi sada znamo sta je tacno od onog sto je pricao a sta ne. :-)
Towelie

#468 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

Mozemo znati, ako umemo da gledamo na pravi nacin. Kur'an je Furkan - rastavljac istine od neistine, i nepogresivi filter za sve ostalo.
zagortenej

#469 Re: Gubitak religije

Post by zagortenej »

Towelie wrote:Mozemo znati, ako umemo da gledamo na pravi nacin. Kur'an je Furkan - rastavljac istine od neistine, i nepogresivi filter za sve ostalo.
da,da, i Musa a.s. je imao Kur'an:

I kad dadosmo Musau Knjigu i Furkan, da biste se vi uputili (2:53)
Towelie

#470 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
Towelie wrote:Mozemo znati, ako umemo da gledamo na pravi nacin. Kur'an je Furkan - rastavljac istine od neistine, i nepogresivi filter za sve ostalo.
da,da, i Musa a.s. je imao Kur'an:

I kad dadosmo Musau Knjigu i Furkan, da biste se vi uputili (2:53)
Imao je Tevrat, takodje Objavu, koja, pazi sad, takodje rastavlja istinu od neistine. Moze li Bozija rec biti ista drugo nego Istina? Nije li sam Bog sama Istina?
5 0 5

#471 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:58, edited 1 time in total.
Towelie

#472 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

5 0 5 wrote:
Towelie wrote:Imao je Tevrat, takodje Objavu, koja, pazi sad, takodje rastavlja istinu od neistine. Moze li Bozija rec biti ista drugo nego Istina? Nije li sam Bog sama Istina?
moze li se bog registrovati na forum da potvrdi to sto ti pises?
Nemoj se ljutiti, ali ovo je jos bezveznije pitanje od onog da li Bog moze da stvori kamen koji ne moze da podigne.
5 0 5

#473 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Towelie

#474 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

5 0 5 wrote:
Towelie wrote: Nemoj se ljutiti, ali ovo je jos bezveznije pitanje od onog da li Bog moze da stvori kamen koji ne moze da podigne.
necu. mozes li mi onda ponuditi dokaz te "bozije istine", a da dokaz nije knjiga koju je napisao covjek?
Ne mogu. Pisano je na forumu mnogo, mnogo o tome i svi su ostali na svome. Ono sto je za nekog dokaz, za nekog nije. I to nas vraca na pocetnu tacku.
5 0 5

#475 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Post Reply