Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
saimidin

#451 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by saimidin »

Dozer wrote:Ako postoje, a ja sam siguran da postoje, i ako mogu doci donas, onda su oni u odnosu na nas nesto slicno kao sto bismo mi danas bili za neandertalce.
Da li bismo se mi pokazali nenadertalcima, pojavili im se u kakvom porseu, i kako bi se to zavrsilo...?

Sto se tice brzina, da li mozemo uhvatiti svjetlost? Opipati je? Da li je materijalna? Nije. Ali, ipak smo smislili nacin kako da mjerimo njenu snagu i brzinu. I dosli smo do toga da se ona prostire, ili krece, kako ko voli, brzinom od 300.000 km/h, ili 83.333,33 m/s.

Da li je nasa misao uhvatljiva? Mozemo li je opipati? Materijalna je? Nije. Ail, i za nju smo ipak uspjeli smisliti nacin kako da je mjerimo, tj. da mjerimo elektricne impulse u mozgu. Jeste, sporiji su od 83.333,33 m/s, ili jos perciznije - mi jos uvijek i ne znamo tacno kako nas mozak funkcionise i sta sve moze, pa samim tim je pomalo prepotentno reci da smo nesto skontali.
Ali, cak iako mozemo izmjeriti kolicinu i brzinu elektricnih impulsa u nasem mozgu, nasa misao je i dalje neuporedivo brza od toga, ali i od svjetlosti.

Napravite sami sebi eksperiment i dok ovo citate zamislite plazu na Havajima. Da li je to brze od svjetlosti, odnosno da li bi svjetlost stigla do tamo brze od vase misli? Nije jer je limitirana na 83.333 m/s, a Havajska plaza je, ipak, malo dalje od toga :)

Ajnstajnova teorija je jos uvijek validna, ali, kako fizicar Charles Bennet sa Hopkinsa kaze - brzina u vakuumu nema granica, odnosno brzina sirenja svemira nema granica.
Malo je ovo kompleksno iz razloga sto se tijela u svemiru ne krecu sama za sebe, nego se krecu zajedno sa prostorom, tj. svemir se siri i sa sobom "vuce" sve objekte.
Ili, recimo to ovako. Poznata je grupa galaksija Hydra koja je od nas udaljena oko 3 biliona svjetlosnih godina. Njeno svjetlo, tj. nama vidljivi spektar, prestaje da dolazi do nas i astronomi i fizicari na osnovu toga zakljucuju da se Hydra krece brze od svjetlosti s obzirom da nesto ne mozes stici ako se krece brze od tebe, tj. da se svemir siri brze od brzine svjetlosti.
There is no limit to how fast the universe can expand, says physicist Charles Bennett of Johns Hopkins University. Einstein's theory that nothing can travel faster than the speed of light in a vacuum still holds true, because space itself is stretching, and space is nothing. Galaxies aren't moving through space and away from each other but with space—like raisins in a rising loaf of bread. Some galaxies are already so far away from us, and moving away so quickly, that their light will never reach Earth. "It's like running a 5K race, but the track expands while you're running," Bennett says. "If it expands faster than you can run, you'll never get where you're going."
ti uopste ne razumijes fiziku, a ni engleski, fino ti kaze da se prostor siri, dakle nista se ne krece brze od svjetlosti, prostor se siri, e sad mi samo reci da je prostor brizi od brzine svetlosti, pada potvrdis da nemas pojma.

ali na ovom budalasanju sa brzinom misli jasno je da ti nemas ni osnovne logicke sposobnosti, cuj ba zamisli havaje, jel to brze od vremena koje treba svetlosti da dodje do tamo.

jesi ti radio kad test inteligencije, ti meni izgledas ko da nisi bas tacan.
aurora313

#452 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by aurora313 »

saimidin wrote:ti uopste ne razumijes fiziku, a ni engleski, fino ti kaze da se prostor siri, dakle nista se ne krece brze od svjetlosti, prostor se siri, e sad mi samo reci da je prostor brizi od brzine svetlosti, pada potvrdis da nemas pojma...
Ovdje si se ili ograničio ili nisi razmišljao 'dalje iz kutije.'

Mi smo ubijeđeni da se ništa ne može kretati brže od svjetlosti, ali… ali to važi samo za 'našu' vasionu. Vidljivu.

Naime, nakon Big Bang-a, teoretski se ta inicijalna inflacija kretala 25 ili 50 puta brže od brzine svjetlosti stvarajući našu vasionu.
sizifinho

#453 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by sizifinho »

aurora313 wrote:
saimidin wrote:ti uopste ne razumijes fiziku, a ni engleski, fino ti kaze da se prostor siri, dakle nista se ne krece brze od svjetlosti, prostor se siri, e sad mi samo reci da je prostor brizi od brzine svetlosti, pada potvrdis da nemas pojma...
Ovdje si se ili ograničio ili nisi razmišljao 'dalje iz kutije.'

Mi smo ubijeđeni da se ništa ne može kretati brže od svjetlosti, ali… ali to važi samo za 'našu' vasionu. Vidljivu.

Naime, nakon Big Bang-a, teoretski se ta inicijalna inflacija kretala 25 ili 50 puta brže od brzine svjetlosti stvarajući našu vasionu.
pa vidiš mu po postu da je i sam ograničen, vjerovanjem da poznaje nekakvu tamo fiziku bolje od ostalih, čak si daje za pravo da sumnja u čovječiju inteligenciju...

Svaka čast na komentaru.
Dozer

#454 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by Dozer »

:D
sizifinho wrote:ako je ovo brzina svjetlosti, ja sam Einstein. Vec smo rekli da se u svemiru nista ne krece brze od svjetlosti, a 300.000 km/h nije brzina svjetlosti. Fizika nije kuhanje pa da odokativno ocjenis koliko treba brasna.
Da, u pravu si. I, ja zaista nemam problem priznati ako sam negdje nesto fulio ili pogrijesio, a jos manje cu traziti neke "dokaze" za nesto na sta nemam konretan odgovor ili ne zelim priznati da je nesto s cim se ja ne slazem ipak tacno/istinito.

Dakle, da - fulio sam brzinu svjetosti (ipak sam to daaavno ucio), i ona nije 300.000 km/h, nego ~300.000.000 m/s, preciznije - 299.792.458 m/s.
ALI! Ovo je pretpostavljena brzina svjetlosti u vakuumu, tj. bezvazdusnom prostoru, tj. svemiru. Svi znamo da brzina svjetlosti nije ni priblizna ovome na nasoj planeti. Recimo, brzina svejtlosti nije ista na 10 mnv, 1000 mnv, 10.000 mnv ili 30.000 mnv je je i gustina zraka razlicita, kao sto ni priblizno nije ista u vodi.
sizifinho wrote: Ti poredis svemir sa cesticom, Dozeru jarane, zasto ne priznas da bar sro se ovog tice nisi upravu...
Zapravo. ovo nije tacno. Ja pricam o brzini, a sad da li je to brzina cestice ili necega veceg, sasvim je nebitno. CInjenica je da fizicari tvrde da brzina svjetlosti vjerovatno nije ono najbrze. Nemoj mene kriviti ako ne razumijes sta je covjek rekao.
sizifinho wrote:Što se tiče kostiju, jest teško falsifikovati kost... nedavno su kao iskopali ogromnu familiju divova koja je kao dokaz da su nekad zemljom hodili ljudi visoki po 5 metara. Hoću li i u to vjerovati?
:lol: Znam za to, ali i znam da je dokazano da je to fake. Kost nije resko falsifikovati, ali DNK i te kako jeste ;). A za lobanju iz Perua je dokazano upravo suprotno, tj. ne da nije fake, nego je DNK analizama (ne jednom, nego vise njih) potvrdjeno da ne pripada ovoj planeti, odnosno nicemu nama poznatom (a cak nije ni jedina nadjena).
sizifinho wrote:Tu kuglu što sisa sunce...da si samo malo potražio na internetu po nekim vijabilnijim izvorima našao bi da je to fenomen koji se zove Sunčano koronalno izbacivanje masa, odnoso fenomen unutar fenomena koji se zove formiranje koronalnih šupljina...

Image
Hajd' budi drug i priznaj da se ove tvoje slike i objasnjenja ama bas nikako ne podudaraju, pa cak i ne lice na ovo:

I..."zaboravio" si na onaj predmet u Kairu. Sta cemo s njm? Podsjecanje - nasi naucnici su utvrdili da vjerovatno pripada nekom naprednom sistemu propulzije. A star par hiljada godina :D
Last edited by Dozer on 23/08/2015 15:02, edited 1 time in total.
pemanapemani

#455 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by pemanapemani »

Hiljade artefakata je neobjašnjeno.

@Dozer je to već spomenuo.

Recimo, pleme Dogoni iz Malija je znalo za planetu Sirius B prije nego je to znala zvanična nauka.

200-tinjak piramida u Kini, koje su planski zasađene borovima.

Zlatni diskovi naroda Dropi, koji su nestali iz muzeja u Pekingu 1975.

Okamenjeni sklop zupčanika, pronađen, čini mi se, u pustinji Gobi, a koji je pomoću radioaktivnog ugljika datiran na nekoliko miliona godina...
Dozer

#456 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by Dozer »

saimidin wrote: ti uopste ne razumijes fiziku, a ni engleski, fino ti kaze da se prostor siri, dakle nista se ne krece brze od svjetlosti, prostor se siri, e sad mi samo reci da je prostor brizi od brzine svetlosti, pada potvrdis da nemas pojma.

ali na ovom budalasanju sa brzinom misli jasno je da ti nemas ni osnovne logicke sposobnosti, cuj ba zamisli havaje, jel to brze od vremena koje treba svetlosti da dodje do tamo.

Inace, obozavam diskutovati s onima koji smatraju da ce napadom, ironijom, sarkazmom, etikatiranjem, a onda na kraju i vrijedjanjem nametnuti svoje kao ispravno. U sustini, takvi obicno na kraju ispadnu gluplji nego to pokusavaju nametnuti drugima.

Da, fino covjek kaze da se prostor siri, a prostor je "nista", jel' tako? Jeste. A onda ti fino kaze i da svjetlost tih galaksija koje se udaljavaju nikada nece stici do nas, i da je to posljedica brzine odmicanja tih galaksija. A ako se nesto odmice toliko brzo da ni njegova svjetost ne moze stici do necega od cega se odmice, logican zakljucak je... sta ?

Sto se misli i svjetlosti tice, mislim da uopste nisi shvatio o cemu pricam, pa onda nije ni bitna dalja diskusija na tu temu. Ail, kad vec pitas - da, nasa misao, a ti je nazovi projekciojom slike u nasem umu (i to je i dalje nasa misao, zar ne? ;) ) jeste brza od svjetlosti. Osim, ako ti ne mislis da bi, recimo, svjetlost sijalice u tvojoj sobi stigla do Hvajske plaze brze nego ti mozes pomisliti na istu ;)

Ali, i @aurora313 ti je dao/la sasvim pristojan i inteligentan komentar -
vdje si se ili ograničio ili nisi razmišljao 'dalje iz kutije.'
A i ja tvrdim isto to - mi smo ubijedjeni. Ali, to ne mora znaciti i da smo u pravu. ;)
sizifinho

#457 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by sizifinho »

Dobro, @Dozeru, aurora313 je fino to sročila u uhvatila rupu u mom komentaru. Što se tiče našeg poznavanja ništa nije brže, ali to je samo naše znanje, koje je površno. Ali ipak, za sad se ništa ne kreće brže od brzine svjetlosti, i jbg, dok se to ne dokaže suprotnim, ja ne mogu prihvatiti ništa drugo. Ali se radujem trenutku tom. To će biti veliki skok u budućnost.

Što se tiče ovog objašnjenja koronalne šupljine, meni je dovoljno objašnjenje i puno logičnije od činjenice da se nekakva vanzemaljska tvorevina našla kod sunca i usisavala njegovu energiju. Probat ću ti naći nasin komentar, i mislim da su tu profesionalci kojima ja vjerujem.
Al to je ono što svi trebamo uraditi, birati u šta vjerujemo, kome vjerujemo i dok sve poštujemo jedni druge sve je 5.

Ovakve ispade ovih intelektualaca koji vrijeđaju neću komentarisati
nightvision

#458 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by nightvision »

Dozer wrote: Da, fino covjek kaze da se prostor siri, a prostor je "nista", jel' tako? Jeste. A onda ti fino kaze i da svjetlost tih galaksija koje se udaljavaju nikada nece stici do nas, i da je to posljedica brzine odmicanja tih galaksija. A ako se nesto odmice toliko brzo da ni njegova svjetost ne moze stici do necega od cega se odmice, logican zakljucak je... sta ?
Logican zakljucak je da se dva objekta udaljavaju jedan od drugog jednakim brzinama tj.oba se krecu brzinom svjetlosti ali u kontra smjerovima. Rezultat toga je da svjetlost jednog objekta ne moze "stici" drugi objekat.
aurora313 wrote: Naime, nakon Big Bang-a, teoretski se ta inicijalna inflacija kretala 25 ili 50 puta brže od brzine svjetlosti stvarajući našu vasionu.
Kad vec to spominjes trebas napomenuti i da su u tim momentima vrijedili potpuno drugi zakoni fizike od onih koji su konstantni, koji vrijede danas, tj. kakve mi danas poznajemo.
saimidin

#459 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by saimidin »

Dozer wrote:
saimidin wrote: ti uopste ne razumijes fiziku, a ni engleski, fino ti kaze da se prostor siri, dakle nista se ne krece brze od svjetlosti, prostor se siri, e sad mi samo reci da je prostor brizi od brzine svetlosti, pada potvrdis da nemas pojma.

Inace, obozavam diskutovati s onima koji smatraju da ce napadom, ironijom, sarkazmom, etikatiranjem, a onda na kraju i vrijedjanjem nametnuti svoje kao ispravno. U sustini, takvi obicno na kraju ispadnu gluplji nego to pokusavaju nametnuti drugima.

Da, fino covjek kaze da se prostor siri, a prostor je "nista", jel' tako? Jeste. A onda ti fino kaze i da svjetlost tih galaksija koje se udaljavaju nikada nece stici do nas, i da je to posljedica brzine odmicanja tih galaksija. A ako se nesto odmice toliko brzo da ni njegova svjetost ne moze stici do necega od cega se odmice, logican zakljucak je... sta ?

Sto se misli i svjetlosti tice, mislim da uopste nisi shvatio o cemu pricam, pa onda nije ni bitna dalja diskusija na tu temu. Ail, kad vec pitas - da, nasa misao, a ti je nazovi projekciojom slike u nasem umu (i to je i dalje nasa misao, zar ne? ;) ) jeste brza od svjetlosti. Osim, ako ti ne mislis da bi, recimo, svjetlost sijalice u tvojoj sobi stigla do Hvajske plaze brze nego ti mozes pomisliti na istu ;)

Ali, i @aurora313 ti je dao/la sasvim pristojan i inteligentan komentar -
vdje si se ili ograničio ili nisi razmišljao 'dalje iz kutije.'
A i ja tvrdim isto to - mi smo ubijedjeni. Ali, to ne mora znaciti i da smo u pravu. ;)
halo ba kako ce se prostor kretat, de malo prokontaj, prostor se stvara u vremenu, to ti je einstanov prostor-vrijeme kontinuum.

brzina kretanja je predjeni put u nekom vremenu.

nemoze prostor imati brzinu. brzina se ostvaruje kretanjem necega u prostoru.

imas ovo objasnjeno na principu balona, kad na balon poredas tacke i napuhujes ga one se odmicu jedna od druge, tako i galaksije se odmicu jedna u odnosu na drugu, jer se izmedju njih stvara novi prostor, nemaju one brzinu vecu od brzine svjetlosti, nego se izmedju stvara vise prostora nego sto svejtlost moze preci.

ja tebe nisam htio uvrijediti, ali ko nema preko 100 IQ nemoze ovo shvatit. a to sto ti pricas da misli imaju brzinu mi daje za pravo da tvrdim da ti nisi bas inteligentan.

brzina stvaranja misli nije brzina kretanja, jel kontas ti sta pricas, gdje se krece tvoja misao, koji je joj predjeni put i u kom vremenu.

mislim da nije smijesno bilo bi zalosno sta ti pricas.
saimidin

#460 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by saimidin »

nightvision wrote:
Dozer wrote: Da, fino covjek kaze da se prostor siri, a prostor je "nista", jel' tako? Jeste. A onda ti fino kaze i da svjetlost tih galaksija koje se udaljavaju nikada nece stici do nas, i da je to posljedica brzine odmicanja tih galaksija. A ako se nesto odmice toliko brzo da ni njegova svjetost ne moze stici do necega od cega se odmice, logican zakljucak je... sta ?
Logican zakljucak je da se dva objekta udaljavaju jedan od drugog jednakim brzinama tj.oba se krecu brzinom svjetlosti ali u kontra smjerovima. Rezultat toga je da svjetlost jednog objekta ne moze "stici" drugi objekat.
aurora313 wrote: Naime, nakon Big Bang-a, teoretski se ta inicijalna inflacija kretala 25 ili 50 puta brže od brzine svjetlosti stvarajući našu vasionu.
Kad vec to spominjes trebas napomenuti i da su u tim momentima vrijedili potpuno drugi zakoni fizike od onih koji su konstantni, koji vrijede danas, tj. kakve mi danas poznajemo.

:thumbup:

odlicno, ako ovako jednostavno objasnjeno ne skonta nek se zapita nad sobom
sizifinho

#461 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by sizifinho »

saimidin wrote:
halo ba kako ce se prostor kretat, de malo prokontaj, prostor se stvara u vremenu, to ti je einstanov prostor-vrijeme kontinuum.

imas ovo objasnjeno na principu balona, kad na balon poredas tacke i napuhujes ga one se odmicu jedna od druge, tako i galaksije se odmicu jedna u odnosu na drugu, jer se izmedju njih stvara novi prostor, nemaju one brzinu vecu od brzine svjetlosti, nego se izmedju stvara vise prostora nego sto svejtlost moze preci.

ja tebe nisam htio uvrijediti, ali ko nema preko 100 IQ nemoze ovo shvatit. a to sto ti pricas da misli imaju brzinu mi daje za pravo da tvrdim da ti nisi bas inteligentan.

brzina stvaranja misli nije brzina kretanja, jel kontas ti sta pricas, gdje se krece tvoja misao, koji je joj predjeni put i u kom vremenu.

bez obzira što si ti upravu, činjenica da diskreditiraš nečiju inteligenciju na osnov nepoznavanja nečega i nerazumijevanja nečeg može samo mene dovesti u situaciju da posumnjam u tvoju mogućnost razumjevanja da neko ne poznaje kojekakvu materiju. Recimo to je kao da ja sad tebi kažem da nisi inteligentan jer ne znaš da se rječica ne uz glagol piše odvojeno, tako da nije "nemože" već "ne može".
Ti to nisi znao, tj nisi primjenio. Da li si ti manje inteligentan zbog tog?

Isto tako, otkud ti informacija da
Je li postoji neko istraživanje koje je ovo dokazalo ili si ti to sad onako odokativno rekao?
Također, od kud inteligencija ima veze s znanjem? Znanje i razumjevanje se stječe kroz konstantan proces čitanja i repeticije informacija, tako da vjerujem da neko ko ima IQ 99 može sasvim dobro naučiti i razumjeti fiziku, jednako kao i onaj s IQom od 101. Rekoh ja davno da je IQ samo debilno mjerilo gdje će se ljudi opet takmičiti čiji je veći. U ku*ac i IQ i ko ga dade.

Kada je pričao o mislima, mislio je na kvantnu isprepletenost, a pošto pišeš tu o prostor-vrijeme kontinuumu, onda znaš šta predstavlja ta isprepletenost. To što nije shvatio šta to znači uopšte ga ne čini manje inteligentnim. Pogotovo jer je to kvantni domen koji je iznimno komplikovan shvatiti jer u potpunosti napušta normalno i oočekivano.
Bodkin

#462 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by Bodkin »

poenta je da ovo nije historija ili geografija. brzina svjetlosti danas je najveca nama poznata koju mozemo kvantificirati. to je sve. sutra mozemo nesto novo otkriti. tako da mi je ovo nadmeno natezanje smijesno. pogotovo sto postoji sacica ljudi na svijetu koji ovo stvarno razumiju
sizifinho

#463 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by sizifinho »

Bodkin wrote:poenta je da ovo nije historija ili geografija. brzina svjetlosti danas je najveca nama poznata koju mozemo kvantificirati. to je sve. sutra mozemo nesto novo otkriti. tako da mi je ovo nadmeno natezanje smijesno. pogotovo sto postoji sacica ljudi na svijetu koji ovo stvarno razumiju
Bravo.
ma niko ne razumije ovo. Sami to tako kažu. Čestica danas pokazuje jedno svojstvo, sutra drugo. Džaba, ko kad zagrebeš noktom po tlu, pa imaš malo zemlje među noktima i ti pomisliš - evo ga, imam reprezentativan uzorak tla, ovako je na cijeloj planeti. Da li je?
Bodkin

#464 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by Bodkin »

sizifinho wrote:
Bodkin wrote:poenta je da ovo nije historija ili geografija. brzina svjetlosti danas je najveca nama poznata koju mozemo kvantificirati. to je sve. sutra mozemo nesto novo otkriti. tako da mi je ovo nadmeno natezanje smijesno. pogotovo sto postoji sacica ljudi na svijetu koji ovo stvarno razumiju
Bravo.
ma niko ne razumije ovo. Sami to tako kažu. Čestica danas pokazuje jedno svojstvo, sutra drugo. Džaba, ko kad zagrebeš noktom po tlu, pa imaš malo zemlje među noktima i ti pomisliš - evo ga, imam reprezentativan uzorak tla, ovako je na cijeloj planeti. Da li je?
gledao sam danas nesto na discovery-u gdje morgan freeman radi naraciju. govorilo se o tamnoj materiji. jarane kad sam ja vidio koliko njima godina treba za nesto sto oni kaze da breakthrough otkrice, a to je tako mala stvar, skontao sam koliko mi malo znamo o svemiru. i onda se neko na nekom forumu ponasa kao da je stephen hawking, a vrhunski strucnjaci u tom polju priznaju da su sve teorije i da ne znaju puno
sizifinho

#465 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by sizifinho »

Bodkin wrote: gledao sam danas nesto na discovery-u gdje morgan freeman radi naraciju. govorilo se o tamnoj materiji. jarane kad sam ja vidio koliko njima godina treba za nesto sto oni kaze da breakthrough otkrice, a to je tako mala stvar, skontao sam koliko mi malo znamo o svemiru. i onda se neko na nekom forumu ponasa kao da je stephen hawking, a vrhunski strucnjaci u tom polju priznaju da su sve teorije i da ne znaju puno
through the wormhole je ta emisija. Gledao sam i ja možda epizodu. Kad budem imao vremena gledat ću više. Pa mi znamo malo o našim oceanima, kamol svemiru. Sve su to teorije, ima tu i dokazanih stvari, tipa kvantne isprepletenosti i brzine svjetlosti, ali ostatak je teoretisanje. A teorija je često daleko od prakse.
saimidin

#466 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by saimidin »

sizifinho wrote:
saimidin wrote:

bez obzira što si ti upravu, činjenica da diskreditiraš nečiju inteligenciju na osnov nepoznavanja nečega i nerazumijevanja nečeg može samo mene dovesti u situaciju da posumnjam u tvoju mogućnost razumjevanja da neko ne poznaje kojekakvu materiju. Recimo to je kao da ja sad tebi kažem da nisi inteligentan jer ne znaš da se rječica ne uz glagol piše odvojeno, tako da nije "nemože" već "ne može".
Ti to nisi znao, tj nisi primjenio. Da li si ti manje inteligentan zbog tog?

Isto tako, otkud ti informacija da
Je li postoji neko istraživanje koje je ovo dokazalo ili si ti to sad onako odokativno rekao?
Također, od kud inteligencija ima veze s znanjem? Znanje i razumjevanje se stječe kroz konstantan proces čitanja i repeticije informacija, tako da vjerujem da neko ko ima IQ 99 može sasvim dobro naučiti i razumjeti fiziku, jednako kao i onaj s IQom od 101. Rekoh ja davno da je IQ samo debilno mjerilo gdje će se ljudi opet takmičiti čiji je veći. U ku*ac i IQ i ko ga dade.

Kada je pričao o mislima, mislio je na kvantnu isprepletenost, a pošto pišeš tu o prostor-vrijeme kontinuumu, onda znaš šta predstavlja ta isprepletenost. To što nije shvatio šta to znači uopšte ga ne čini manje inteligentnim. Pogotovo jer je to kvantni domen koji je iznimno komplikovan shvatiti jer u potpunosti napušta normalno i oočekivano.

nista onda mu ti objasni

:run:
sizifinho

#467 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by sizifinho »

saimidin wrote:

nista onda mu ti objasni

tipicno za tvoju sortu. Bjezis od dijaloga u kojem nemas osnovu da nekog diskreditujes.
Objasni ti covjeku, ali ga ne moras u procesu zvati glupim. Kultura bajo moj kultura.
Nista osobno, fkt.
Bodkin

#468 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by Bodkin »

jel neko od vas citao hawkingove knjige? ja sam na trecini sa the brief history of time
saimidin

#469 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by saimidin »

sizifinho wrote:
saimidin wrote:

nista onda mu ti objasni

tipicno za tvoju sortu. Bjezis od dijaloga u kojem nemas osnovu da nekog diskreditujes.
Objasni ti covjeku, ali ga ne moras u procesu zvati glupim. Kultura bajo moj kultura.
Nista osobno, fkt.

nema tu dijaloga, on prica kako je brzina njegovih misli veca od brzine svjetlosti, tu bi ti sve trebalo biti jasno.

vidi ja ne tvrdim da sam ja pametan, 90% stvari oko kvantne teorije ne kontam, za to treba dosta veca inteligencija od moje,
da je imam vjerovatno bi bio u cernu, zato ne smatram da je uvreda ako on mu kazem da on to nemoze skontat,
pa nismo svi istih mogucnosti, i to netreba biti uvreda, a za broj 100 IQ, pa to je odprilike normalna osoba, al nije stalo u 10 gore dole.
Dozer

#470 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by Dozer »

:lol:
Za pocetak, bilo bi dobro kada bi se postovi citali s razumijevanjem, a ako je nesto nejasno, onda je sasvim.ljudski pitati za pojasnjenje.
I to nema nikakve veze sa znanjem, nego upravo sa inteligencijom, jer inteligentni ljudi pitaju kada nesto ne znaju ili ne razumiju, dok oni drugi najcesce zauzimaju stav "ja znam" i krecu u odbranu svog znanja napadom. A to je zalosno...

Da se ovo sta pisem cita s razumijevanjem, ili bar pokusajem razumijevanja, uopste ne bismo u dijalogu dosli ovdje gdje smo sada, jer bi se odavno shvatilo da ja upravo i pricam.o tome kako mi, ljudi, sustinski nemamo pojma ni o cemu. Pocev od poznavanja same nase planete, pa do toga kako smo mi sami nastali. Ali, zato se uredno zadajemo u nekakve kvantne fizike i ispucavamo teorije o postanku svemira. A ne znamo ni kako nas vlastiti mozak funkcionise niti sta sve moze. Smijesno...

Sto se tice ovoga svjetlost-misao, pogresno je to shvaceno. Ali, necu dalje.

P.S. @Saimidine
Godisnje moram raditi MENSA-ine testove, a na zadnjem, ovogodisnjem, imao sam.nesto vise od 135 (namjerno ti necu reci koliko je to "nesto vise") ;-)

Imate na Discovery Science serial pod nazivom NASA's unexplained files. Nije zgoreg malo pogledati. Ljudi s.kamarama dokaza pricaju o svemu, a NASA uredno uvijek daje nekakva nesuvisla i smijesna obrazlozenja, pokusavajuci budalama napraviti cak i svoje astronaute i ubjedjujuci ih da nisu vidjeli ono sto jesu, nego nesto deseto, najcesce led ili komade kojecega sto su sami bacili :lol:
Last edited by Dozer on 23/08/2015 20:30, edited 1 time in total.
saimidin

#471 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by saimidin »

Dozer wrote::lol:
Za pocetak, bilo bi dobro kada bi se postovi citali s razumijevanjem, a ako je nesto nejasno, onda je sasvim.ljudski pitati za pojasnjenje.
I to nema nikakve veze sa znanjem, nego upravo sa inteligencijom, jer inteligentni ljudi pitaju kada nesto ne znaju ili ne razumiju, dok oni drugi najcesce zauzimaju stav "ja znam" i krecu u odbranu svog znanja napadom. A to je zalosno...

Da se ovo sta pisem cita s razumijevanjem, ili bar pokusajem razumijevanja, uopste ne bismo u dijalogu dosli ovdje gdje smo sada, jer bi se odavno shvatilo da ja upravo i pricam.o tome kako mi, ljudi, suatinski nemamo.pojma ni o cemu. Pocev od poznavanja same nase planete, pa do toga kako smo mi sami nastali. Ali, zato se uredno zadajemo u nekakve kvantne fizike i ispucavmo teorije o.postanku svemira. A ne znamo ni kako nas vlastiti mozak funkcionise nit sta sve moze. Smijesno...

Sto se tice ovoga svjetlost-misao, pogresno je to shvaceno. Ali, necu dalje.

P.S. @Saimidine
Godisnje moram raditi MENSA-ine testove, a na zadnjem, ovogodisnjem, imao sam.nesto vise od 135 (namjerno ti necu reci koliko je to "nesto vise") ;-)

Imate na Discovery Science serial pod nazivom NASA's unexplained files. Nije zgoreg malo pogledati. Ljudi s.kamarama dokaza pricaju o svemu, a NASA uredno uvijek daje nekakva nesuvisla i smijesna obrazlozenja, pokusavajuci budalama napraviti cak i svoje astronaute i ubjedjujuci ih da nisu vidjeli ono sto jesu, nego nesto deseto, najcesce led ili komade kojecega sto su sami bacili :lol:
:thumbup:

bravo za tebe, to onda znaci da nas sve ovde zajebavas, jer to sto vidis na toj seriji nije za ozbiljnu publiku, to je americke
domacice i paranoike, da im prodje vrijeme, a ti to kao inteligentna osoba vrlo dobro znas.
Bodkin

#472 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by Bodkin »

ja obavezno izguglam ljude iz ovih dokumentaraca koje gledam o nauci
sizifinho

#473 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by sizifinho »

Dokaz koliko su ti IQ testovi pogrešno vodeći leži u činjenici da što ih više radiš - veće rezultate postižeš. Nije da ti postaješ inteligentniji, samo postaješ bolji u rađenju tih testova.
Dozer

#474 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by Dozer »

:lol: Vrlo tacno :thumbup:
I ja mislim da su glupost, ali eto...nekima su nadasve mjerodavni :D

@Bodkine
Isti sam ti, ali masa ovih koji pricaju i daju nalaze svega toga, vrlo cesto su vjerodostojni. Eh, sad.... Drugi par rukava jeste to sto ce neko drugi ispaliti masu kojekakvih stvari, najcesce totalno nevezanih za tematiku, a sve s ciljem diskreditacije tih ljudi.
Ali, ja to skoro uvijek gledam ovako - da li je neki dr.prof. sa svojih 60-70-80 godina starosti bas toliki idiot da cijeli svoj zivot i rad baci pod noge lupetajuci kojekakve gluposti?
Da li bi ti? Ja? Bilo ko to uradio tako, a da nisi siguran u nesto?

Ili, da li bi ti vise vjerovao svojim ocima ili necemu sto ce ti neko naknadno objasniti o tome sta si ti vidio?

Evo, ovaj snimak tog ociglednog objekta koji je pored Sunca (a nije ovo jedini takav snimak, ima ih jos kamara, i to u raznim situacijama i uglovima) - meni je toliko ocito da to jeste objekat, a ne koronarno desavanje. Pa obratite paznju na koronarne izbacaje koji se desavaju cijelo vrijeme oko tog objekta, i sasvim je jasno da on nije ni blizu toga.
Bodkin

#475 Re: Kako nastadosmo - od boga ili vanzemaljaca, ili je to isto?

Post by Bodkin »

sizifinho wrote:Dokaz koliko su ti IQ testovi pogrešno vodeći leži u činjenici da što ih više radiš - veće rezultate postižeš. Nije da ti postaješ inteligentniji, samo postaješ bolji u rađenju tih testova.
kao i svaki drugi standardizovani test
Post Reply