ti uopste ne razumijes fiziku, a ni engleski, fino ti kaze da se prostor siri, dakle nista se ne krece brze od svjetlosti, prostor se siri, e sad mi samo reci da je prostor brizi od brzine svetlosti, pada potvrdis da nemas pojma.Dozer wrote:Ako postoje, a ja sam siguran da postoje, i ako mogu doci donas, onda su oni u odnosu na nas nesto slicno kao sto bismo mi danas bili za neandertalce.
Da li bismo se mi pokazali nenadertalcima, pojavili im se u kakvom porseu, i kako bi se to zavrsilo...?
Sto se tice brzina, da li mozemo uhvatiti svjetlost? Opipati je? Da li je materijalna? Nije. Ali, ipak smo smislili nacin kako da mjerimo njenu snagu i brzinu. I dosli smo do toga da se ona prostire, ili krece, kako ko voli, brzinom od 300.000 km/h, ili 83.333,33 m/s.
Da li je nasa misao uhvatljiva? Mozemo li je opipati? Materijalna je? Nije. Ail, i za nju smo ipak uspjeli smisliti nacin kako da je mjerimo, tj. da mjerimo elektricne impulse u mozgu. Jeste, sporiji su od 83.333,33 m/s, ili jos perciznije - mi jos uvijek i ne znamo tacno kako nas mozak funkcionise i sta sve moze, pa samim tim je pomalo prepotentno reci da smo nesto skontali.
Ali, cak iako mozemo izmjeriti kolicinu i brzinu elektricnih impulsa u nasem mozgu, nasa misao je i dalje neuporedivo brza od toga, ali i od svjetlosti.
Napravite sami sebi eksperiment i dok ovo citate zamislite plazu na Havajima. Da li je to brze od svjetlosti, odnosno da li bi svjetlost stigla do tamo brze od vase misli? Nije jer je limitirana na 83.333 m/s, a Havajska plaza je, ipak, malo dalje od toga
Ajnstajnova teorija je jos uvijek validna, ali, kako fizicar Charles Bennet sa Hopkinsa kaze - brzina u vakuumu nema granica, odnosno brzina sirenja svemira nema granica.
Malo je ovo kompleksno iz razloga sto se tijela u svemiru ne krecu sama za sebe, nego se krecu zajedno sa prostorom, tj. svemir se siri i sa sobom "vuce" sve objekte.
Ili, recimo to ovako. Poznata je grupa galaksija Hydra koja je od nas udaljena oko 3 biliona svjetlosnih godina. Njeno svjetlo, tj. nama vidljivi spektar, prestaje da dolazi do nas i astronomi i fizicari na osnovu toga zakljucuju da se Hydra krece brze od svjetlosti s obzirom da nesto ne mozes stici ako se krece brze od tebe, tj. da se svemir siri brze od brzine svjetlosti.
There is no limit to how fast the universe can expand, says physicist Charles Bennett of Johns Hopkins University. Einstein's theory that nothing can travel faster than the speed of light in a vacuum still holds true, because space itself is stretching, and space is nothing. Galaxies aren't moving through space and away from each other but with space—like raisins in a rising loaf of bread. Some galaxies are already so far away from us, and moving away so quickly, that their light will never reach Earth. "It's like running a 5K race, but the track expands while you're running," Bennett says. "If it expands faster than you can run, you'll never get where you're going."
ali na ovom budalasanju sa brzinom misli jasno je da ti nemas ni osnovne logicke sposobnosti, cuj ba zamisli havaje, jel to brze od vremena koje treba svetlosti da dodje do tamo.
jesi ti radio kad test inteligencije, ti meni izgledas ko da nisi bas tacan.