Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gojeni H

#451 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Gojeni H »

madner wrote:
Dobro, ono middle class.

Uglavnom kupio ja nove skije neki dan i da uparim tole i pancerice, kad nema. :evil:
Pa upari odjecu i kakvu plasticnu gajbu ... odjeca + slicure, ha ja.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#452 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Chmoljo »

Muhamed Đakmić wrote:Pa ne sporim ja to, ali malo je pretjerano tvrditi da se u Jugoslaviji živjelo na visokoj nozi kad nije.

Naravno, sistem je bio uređen i da je opstao do danas vjerovatno bi proizveo ovaj život o kojem govorimo na temi za najveći dio stanovništva, ali bilo je tad bijede koliko hoćeš, samo što su očekivanja bila znatno niža.
ima i do ove globalne rustikalizacije.

naša huda djeca gledaju djecu ruskih, arapskih, ikoznasvečijih milijardera, ajfone na kamari, domperinjon u potocima, jahte, pozlaćene haube maseratija... pa kontaju: hjo da je i meni ovo...

pa onda vide drugu djecu, djecu ovih naših, čije su kamare ajfona malo manje, ali su opet kamare... pa kontaju ako se samo malo potrude, mogu ličiti na njih... pa onda pritisak na starce da nabave telefon koji košta trećinu njihovog voznog parka. pa onda oni i nabave. ulože u afirmaciju svog djeteta, jer ako se nosi brand, onda se lakše i afirmisati. danas je najveća vrijednost (materijalna, društvena, svaka) u brandu, koja se skupo plaća. ta, mi smo potrošačko društvo, nikad ne možeš dovoljno nakupovati nečega, uvijek ima nešto novije, uvijek ima nešto ekskluzivnije, uvijek brendiranije, nikad dovoljno para da se potroše... otud ljudi nikad nemaju dovoljno, otud vječno nezadovoljni, otud suludi krediti...
Dr. Kuca

#453 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dr. Kuca »

Ma inace, vise se gleda kako zive tamo na zapadu a ne gleda se kako oni i koliko rade. Jebiga, nasa dijaspora ovdje dolazi zubaru, frizeru, ocnom i u soping. Imam prijatelje koji iz svicarske dodju svako pola godine na te stvari, cak i ovdje kupuju stvari, tomi hilfinger, masimo duti, polo itd. Niti oni tamo hodaju po restoranima, kafama rijetko bas.
prog321

#454 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by prog321 »

@ Cmoljo,

Pa to pokrece svijet. Materijalna zudnja je veliki motivacioni faktor, jer da je nema niko ne bi htio ustati iz kreveta ponedjeljkom. :-D
edo_79

#455 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by edo_79 »

Chmoljo wrote:
Muhamed Đakmić wrote:Pa ne sporim ja to, ali malo je pretjerano tvrditi da se u Jugoslaviji živjelo na visokoj nozi kad nije.

Naravno, sistem je bio uređen i da je opstao do danas vjerovatno bi proizveo ovaj život o kojem govorimo na temi za najveći dio stanovništva, ali bilo je tad bijede koliko hoćeš, samo što su očekivanja bila znatno niža.
ima i do ove globalne rustikalizacije.

naša huda djeca gledaju djecu ruskih, arapskih, ikoznasvečijih milijardera, ajfone na kamari, domperinjon u potocima, jahte, pozlaćene haube maseratija... pa kontaju: hjo da je i meni ovo...

pa onda vide drugu djecu, djecu ovih naših, čije su kamare ajfona malo manje, ali su opet kamare... pa kontaju ako se samo malo potrude, mogu ličiti na njih... pa onda pritisak na starce da nabave telefon koji košta trećinu njihovog voznog parka. pa onda oni i nabave. ulože u afirmaciju svog djeteta, jer ako se nosi brand, onda se lakše i afirmisati. danas je najveća vrijednost (materijalna, društvena, svaka) u brandu, koja se skupo plaća. ta, mi smo potrošačko društvo, nikad ne možeš dovoljno nakupovati nečega, uvijek ima nešto novije, uvijek ima nešto ekskluzivnije, uvijek brendiranije, nikad dovoljno para da se potroše... otud ljudi nikad nemaju dovoljno, otud vječno nezadovoljni, otud suludi krediti...
U većini ovoga se druže slažem s tobom, ali u jednom dijelu ne... jeli suludo to što ne želim da do 56 godine živim sa starcima, što hoću da imam nešto svoje, što kupujem stan na kredit jer nisam u mogućnosti kešom platiti?

U potpunosti se slažem s tobom da današnja omladina puca na visoko, hoće da budu naj, da se porede sa svima a to ne ide tako ....
wewa

#456 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by wewa »

ja bih samo da potpisem Capsicuma - nekome ko nema djece, tesko je objasniti sta sve podrazumijeva POKUSATI djeci priustiti ono sto je nama bilo normalno kad smo odrastali, pa jos u radnickim porodicama...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#457 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Chmoljo »

edo_79 wrote:U većini ovoga se druže slažem s tobom, ali u jednom dijelu ne... jeli suludo to što ne želim da do 56 godine živim sa starcima, što hoću da imam nešto svoje, što kupujem stan na kredit jer nisam u mogućnosti kešom platiti?

U potpunosti se slažem s tobom da današnja omladina puca na visoko, hoće da budu naj, da se porede sa svima a to ne ide tako ....
pa o tome i govorim. bitnije je zbaviti telefončinu od skoro dvije milje, nego planirati budućnost i stvari poput krova nad glavom. stambeni krediti nisu suludi. sulud je kredit uzeti auto iznad svojih mogućnosti.
edo_79

#458 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by edo_79 »

Chmoljo wrote:
edo_79 wrote:U većini ovoga se druže slažem s tobom, ali u jednom dijelu ne... jeli suludo to što ne želim da do 56 godine živim sa starcima, što hoću da imam nešto svoje, što kupujem stan na kredit jer nisam u mogućnosti kešom platiti?

pa o tome i govorim. bitnije je zbaviti telefončinu od skoro dvije milje, nego planirati budućnost i stvari poput krova nad glavom. stambeni krediti nisu suludi. sulud je kredit uzeti auto iznad svojih mogućnosti.
STO POSTO U PRAVU..... ja kad vidim lika vozi auto neko bijesno, a znam da ga nema pas za šta da ujede, ma kaže na rate uzeo, pa IDIOTE, jesi normalan, ili telefoni po hiljadu i po ili dvije hiljade maraka na 24 rate ... sitnica ....

To treba svezati i (ove što kupuju auta) ubit rezervnom gumom a (ove što kupuju telefone) mlatit istim dok se ne resetuju na fabričke postavke.

Ali moj dobri Chmoljo opet sam ja IDIOT jer sam uzeo stambeni kredit, kao šta će ti to ba, veći ja idiot nego oni što uzeše kredite za auta, telefone, čizmice, dopičnjake bla bla bla ....... I hajd ti budi pametan sad :roll:
Logovan

#459 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Logovan »

Chmoljo wrote:

:thumbup: Inače smo naopak narod, tako da ništa čudno. :skoljka:
Dr. Kuca

#460 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dr. Kuca »

wewa wrote:ja bih samo da potpisem Capsicuma - nekome ko nema djece, tesko je objasniti sta sve podrazumijeva POKUSATI djeci priustiti ono sto je nama bilo normalno kad smo odrastali, pa jos u radnickim porodicama...

Ja kad sam odrastao bio sam zadovoljan tenama sa pijace, kopackama sa pijace i loptom sa pijace. Danas roditelji pretjeruju udovoljavanjem djeci, sta ce djetetu od 10 godina mobitel od 400 KM? Zasto? Zasto ce djetetu od 10 godina jakna od 300 KM?
Ja sam sa 12 godina ostajao sam kuci i pravio sebi dorucak, isao sam u skolu, na treninge, danas roditelji voze djecu, cuvaju ih nana i dedo do 22 godine, ciste im, prave dorucke, ruckove, oni imaju obavezu samo skola i da izadju na kafe. Roditelji su napravili jednu tesku generaciju debila koja je sada nastupila 95-96 godista i dolazi jso debilnija 2000+ ta djeca veze sa zivotom nemaju jer su usukavana kroz citav zivot i misle da svizac zamotava cokoladu (cast izuzecima). Da ne kazem da su i roditelji neizivljeni, iskompleksorani itd. Ja sma isao na spavanje citajuci stripove, vasa djeca idu na sapvanje u farmu, velikog brata i zvezde granda i onda djeca misle da je to realnost i onda imate problem.
wewa

#461 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by wewa »

Dr. Kuca wrote:
wewa wrote:ja bih samo da potpisem Capsicuma - nekome ko nema djece, tesko je objasniti sta sve podrazumijeva POKUSATI djeci priustiti ono sto je nama bilo normalno kad smo odrastali, pa jos u radnickim porodicama...

Ja kad sam odrastao bio sam zadovoljan tenama sa pijace, kopackama sa pijace i loptom sa pijace. Danas roditelji pretjeruju udovoljavanjem djeci, sta ce djetetu od 10 godina mobitel od 400 KM? Zasto? Zasto ce djetetu od 10 godina jakna od 300 KM?
Ja sam sa 12 godina ostajao sam kuci i pravio sebi dorucak, isao sam u skolu, na treninge, danas roditelji voze djecu, cuvaju ih nana i dedo do 22 godine, ciste im, prave dorucke, ruckove, oni imaju obavezu samo skola i da izadju na kafe. Roditelji su napravili jednu tesku generaciju debila koja je sada nastupila 95-96 godista i dolazi jso debilnija 2000+ ta djeca veze sa zivotom nemaju jer su usukavana kroz citav zivot i misle da svizac zamotava cokoladu (cast izuzecima). Da ne kazem da su i roditelji neizivljeni, iskompleksorani itd. Ja sma isao na spavanje citajuci stripove, vasa djeca idu na sapvanje u farmu, velikog brata i zvezde granda i onda djeca misle da je to realnost i onda imate problem.
kad tako generaliziras, ispadas smijesan.

imate li pojma sta znaci opremiti djecu za skolu? mi ih imamo troje, dvoje skolaraca. imali smo srecu dok su oboje isli u osnovnu, pa su nasljedjivali udzbenike, bilo je dovoljno kupiti jedan nov komplet da ono sljedece ima solidne knjige i naredne godine.
nisu to oni udzbenici iz titinog vakta - neke od njih imam i danas, skoro im nista ne fali. ovim izdanjima korice otpadaju do kraja prvog tromjesecja. jedan komplet za starije razrede osnovne dodje i do 200 KM.

za svaku novu sezonu svakom djetetu treba kupiti obucu, a pristojnih patika od kojih im nece otpadati nokti nakon mjesec dana nosenja nema ispod 50KM i to u outletu. puta 3, puta sezona. odjecu, necete vjerovati, takodjer prerastu. cijene odjece su povoljnije po trznim centrima u vrijeme snizenja nego u FIS-u, Bingu i Azelu. kad kupite 3 puta 5 pari carapa, sjeticete se kako ona cifra o 50KM mjesecno za odjecu nije nikakvo pretjerivanje. zimska jakna traje godinu, eventualno dvije, hlace maksimalno godinu, majice, dzemperi, duksevi isto tako. rastu djeca, sram ih bilo. mala djeca narocito.

zao mi je ljudi koji svom djetetu nisu u prilici ponuditi neku vanskolsku aktivnost - i zbog njih, jer je muka reci djetetu da nesto ne moze dobiti, a spada u elementarne potrebe, a i zbog djece. prosjecna mjesecna clanarina za sportske klubove je oko 40KM za 2-3 treninga sedmicno. idu sami. no, treba i oprema - za fudbal kopacke, za odbojku barem sorc i stitnici. pa onda i masina-dvije vise vesa sedmicmo.

onda imate izbor, hocete li investirati u zdravu hranu - pa za troje djece kila voca ispada smijesna kolicina dnevno, ili cete ih voditi po doktorima...

strip, inace, kosta preko 5KM za dvobroj. sin skuplja, to mu je nagrada za neuobicajen broj petica. ili posebno dobro usisane podove.
edo_79

#462 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by edo_79 »

Dr. Kuca wrote:

Ja sam sa 12 godina ostajao sam kuci i pravio sebi dorucak, isao sam u skolu, na treninge, danas roditelji voze djecu, cuvaju ih nana i dedo do 22 godine, ciste im, prave dorucke, ruckove, oni imaju obavezu samo skola i da izadju na kafe. Roditelji su napravili jednu tesku generaciju debila koja je sada nastupila 95-96 godista i dolazi jso debilnija 2000+ ta djeca veze sa zivotom nemaju jer su usukavana kroz citav zivot i misle da svizac zamotava cokoladu (cast izuzecima). Da ne kazem da su i roditelji neizivljeni, iskompleksorani itd. Ja sma isao na spavanje citajuci stripove, vasa djeca idu na sapvanje u farmu, velikog brata i zvezde granda i onda djeca misle da je to realnost i onda imate problem
.
Image

MA TOOO MAJSTORE!!!! :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
dust in the wind

#463 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dust in the wind »

wewa wrote:
Dr. Kuca wrote:

kad tako generaliziras, ispadas smijesan.

imate li pojma sta znaci opremiti djecu za skolu? mi ih imamo troje, dvoje skolaraca. imali smo srecu dok su oboje isli u osnovnu, pa su nasljedjivali udzbenike, bilo je dovoljno kupiti jedan nov komplet da ono sljedece ima solidne knjige i naredne godine.
nisu to oni udzbenici iz titinog vakta - neke od njih imam i danas, skoro im nista ne fali. ovim izdanjima korice otpadaju do kraja prvog tromjesecja. jedan komplet za starije razrede osnovne dodje i do 200 KM.

za svaku novu sezonu svakom djetetu treba kupiti obucu, a pristojnih patika od kojih im nece otpadati nokti nakon mjesec dana nosenja nema ispod 50KM i to u outletu. puta 3, puta sezona. odjecu, necete vjerovati, takodjer prerastu. cijene odjece su povoljnije po trznim centrima u vrijeme snizenja nego u FIS-u, Bingu i Azelu. kad kupite 3 puta 5 pari carapa, sjeticete se kako ona cifra o 50KM mjesecno za odjecu nije nikakvo pretjerivanje. zimska jakna traje godinu, eventualno dvije, hlace maksimalno godinu, majice, dzemperi, duksevi isto tako. rastu djeca, sram ih bilo. mala djeca narocito.

zao mi je ljudi koji svom djetetu nisu u prilici ponuditi neku vanskolsku aktivnost - i zbog njih, jer je muka reci djetetu da nesto ne moze dobiti, a spada u elementarne potrebe, a i zbog djece. prosjecna mjesecna clanarina za sportske klubove je oko 40KM za 2-3 treninga sedmicno. idu sami. no, treba i oprema - za fudbal kopacke, za odbojku barem sorc i stitnici. pa onda i masina-dvije vise vesa sedmicmo.

onda imate izbor, hocete li investirati u zdravu hranu - pa za troje djece kila voca ispada smijesna kolicina dnevno, ili cete ih voditi po doktorima...

strip, inace, kosta preko 5KM za dvobroj. sin skuplja, to mu je nagrada za neuobicajen broj petica. ili posebno dobro usisane podove.
pusti ove kvazimoraliste što pričaju o djeci, o troškovima a nemaju pojma o pojmu... I inače je na ovom forumu hit izgovoriti da je za normalan život četvoročlane porodice haman i previse imati 1500 KM. to gospodo nije normalan život nego životarenje.
wewa

#464 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by wewa »

ima, bolan, ljudi koji djecu podizu i s triput manje - ali ne rade to zato sto tako zele, nego sto moraju. ja im skidam kapu i molim Boga da im olaksa i uveca nafaku.
sumirprimus

#465 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

nemoguca misija, mir i sigurnost mu ne mozes kupit.
druga vremena.
mislim slazem se svama generalno, onda pokusavas zaokupirat ih obavezama,treninznima,sekcijama,videoigricama,putovanjima,kako vec ko na sto navikao i koliko je u mogucnosti.
teska skoro pa nemoguca misija,ali i kljuc u pokusavati napravit od njih ljude. :thumbup:
Dr. Kuca

#466 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dr. Kuca »

Sto ce djetetu po 3 para cizama? jakni? Kape? Svake godine mu mjenati kopacke a one stare jos dobre? zato jer je neki njegov drug kupio, pa roditelj da se njegovo dijete ne izdvaja zavali se i kupi. Zasto mu mjenjati mobitel svaku godinu?Normalno da dijetetu treba priustiti ali ovo danas nije normalno. Niko me ne moze ubijediti u suprotno. Danas roditelje neodgajaju dijecu nego ih odgaja instagram, fb i rijaliti emisije. Pa sve vise imamo maloljetnica koje se ponasaju kao maca diskrecija, ili djecaka koji mislie da su pinki ili novi celo itd. Ja jos uvijek nemam dijete ali imam djece u familiji, drustvu i vidim. Jebote, kolegi sa posla sin nece da se javi 7 razred osnovne skole zato jer nece da mu kupi PS4 :shock: i ovaj kao zabrinut. E takav zivot je skup, trositi vise nego sto zaradis.
madner

#467 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by madner »

Pa sta ce sa jednom jaknom ako se djete nekad uprlja?

Ista jakna na -10 i 20 stepeni?
wewa

#468 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by wewa »

Dr. Kuca wrote:Sto ce djetetu po 3 para cizama? jakni? Kape? Svake godine mu mjenati kopacke a one stare jos dobre? zato jer je neki njegov drug kupio, pa roditelj da se njegovo dijete ne izdvaja zavali se i kupi. Zasto mu mjenjati mobitel svaku godinu?Normalno da dijetetu treba priustiti ali ovo danas nije normalno. Niko me ne moze ubijediti u suprotno. Danas roditelje neodgajaju dijecu nego ih odgaja instagram, fb i rijaliti emisije. Pa sve vise imamo maloljetnica koje se ponasaju kao maca diskrecija, ili djecaka koji mislie da su pinki ili novi celo itd. Ja jos uvijek nemam dijete ali imam djece u familiji, drustvu i vidim. Jebote, kolegi sa posla sin nece da se javi 7 razred osnovne skole zato jer nece da mu kupi PS4 :shock: i ovaj kao zabrinut. E takav zivot je skup, trositi vise nego sto zaradis.
hajde ponavljaj za mnom - trooojeeee djeeeeceeee, triiii paaaaraaaa obuuuuceeeeee.

i neces vjerovati, sin u godini dana otisao sa 40,5 na 43 obucu.

ko je spomenuo mobitele? mi svojima nikad nijedan nismo kupili, naslijede nase, stare najmanje po 3-4 godine. a ni mi ne nosimo nista osim nize klase.

ubise te generalizacije.
wewa

#469 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by wewa »

madner wrote:Pa sta ce sa jednom jaknom ako se djete nekad uprlja?

Ista jakna na -10 i 20 stepeni?
cuj sta ces - u kucni pritvor! nije mu bio pos'o da se prlja!
sumirprimus

#470 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

Dr. Kuca wrote:Sto ce djetetu po 3 para cizama? jakni? Kape? Svake godine mu mjenati kopacke a one stare jos dobre? zato jer je neki njegov drug kupio, pa roditelj da se njegovo dijete ne izdvaja zavali se i kupi. Zasto mu mjenjati mobitel svaku godinu?Normalno da dijetetu treba priustiti ali ovo danas nije normalno. Niko me ne moze ubijediti u suprotno. Danas roditelje neodgajaju dijecu nego ih odgaja instagram, fb i rijaliti emisije. Pa sve vise imamo maloljetnica koje se ponasaju kao maca diskrecija, ili djecaka koji mislie da su pinki ili novi celo itd. Ja jos uvijek nemam dijete ali imam djece u familiji, drustvu i vidim. Jebote, kolegi sa posla sin nece da se javi 7 razred osnovne skole zato jer nece da mu kupi PS4 :shock: i ovaj kao zabrinut. E takav zivot je skup, trositi vise nego sto zaradis.
druze ba rastu djeca.
igraju se,deru,prljaju,kvase,habaju ko niko...

odgajali bi i nas internet i fejsbuk 100% al ih tad nije bilo... :D
nartavno da je za inteligenciju bolje citav dan bit napolju i sam istrazivat,al nema toga vise zaboravi nit je sigurno nit je moguce...nego gledaj kako da iskoristis te nove tehnologije u nesto dobro i korisno za djecu...da ne vise po grandu,cod.u il pornhabu...
Naslovnica

#471 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Naslovnica »

Iz ličnog iskustva, četveročlanoj porodici sa dvoje osnovaca, 2000-2500 je pristojna i jedva dovoljna suma novca za mjesečne potrebe, bez ikakvih luksuziranja. Sve ispod toga je krpljenje i sastavljanje kraja s krajem.
Doduše, moji idu u produženi boravak, pa je to u startu -400KM mjesečno.
Dr. Kuca

#472 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dr. Kuca »

Ma hajde. Tako je sve.
wewa

#473 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by wewa »

sumirprimus wrote:
nemoguca misija, mir i sigurnost mu ne mozes kupit.
druga vremena.
mislim slazem se svama generalno, onda pokusavas zaokupirat ih obavezama,treninznima,sekcijama,videoigricama,putovanjima,kako vec ko na sto navikao i koliko je u mogucnosti.
teska skoro pa nemoguca misija,ali i kljuc u pokusavati napravit od njih ljude. :thumbup:
upravo tako.
park iza zgrade je 'besplatan' - osim sto je, eto, okupljaliste lokalnih dilera i baraba.
ali zato super jeftino prodjes, nema izdataka za clanarinu.
Euridika
Globalna šefica

#474 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Euridika »

wewa wrote:imate li pojma sta znaci opremiti djecu za skolu? mi ih imamo troje, dvoje skolaraca. imali smo srecu dok su oboje isli u osnovnu, pa su nasljedjivali udzbenike, bilo je dovoljno kupiti jedan nov komplet da ono sljedece ima solidne knjige i naredne godine.

Ovo potpisujem. I ja imam troje djece, od toga dvoje školske (osnovna škola). S tim da više ne vrijedi pravilo da se udžbenici u osnovnoj školi mogu prenositi s djeteta na dijete, jer se sad popis udžbenika mijenja iz godine u godinu, vrlo često i u jednoj godini varira od razreda do razreda. Ja imam i dodatne troškove za produženi boravak za djecu, te vrtić za najmlađe dijete. :sad:
sumirprimus

#475 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

Dr. Kuca wrote:Ma hajde. Tako je sve.
nemoj se ljutit,al to ti niko ne moze objasnit dok sam ne dodjes u tu situaciju.
pa onda shodno svojim saznanjima i mogucnostima ces sam procijenit sta i kako. :thumbup:
Post Reply