Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Moderator: anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#451 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Ovdje neki pricaju kao da je Dita sama od sebe propala 
- bavi
#452 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
pretjera ga za fetvu,ruke i nogeManu wrote:Ja teskih vremena! Ne smije covjek nista ni upitati. Imati svoje misljenje u ovoj drzavi zasluzuje makar fetvu, a jos ako je ono slucajno drugacije... razapinjanje, eventualno kidanje ruka, noga je neminovno.bavi wrote:Uz takve kakav si ti, dobro nam i jedna fabrika radi.Zastavnik_dzemo wrote:kakve su cijene dite? jesu li konkurentni? obzirom da je kvalitet neke žlj kategorije, ocekujem da budu bar 70% jeftiniji od persila ili ferija.
Pozdrav svim ljudima dobre volje i ono malo "mozaka" sto je ostalo ovdje:
ne volim negativne ljude... ono kad kreće od toga da ništa ne valja, ne vrijedi... a takvih je u ovoj zemlji mnogo...
ako nešto ne probam onda ne dajem komentare i držim se po strani, tek upotrebom nekog proizvoda, konzumacijom dajem mišljenje poput njegovog "kvalitet žnj kategorije".
- Manu
#453 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Izvini, nisam znao da si zena! U pravu si, ne voli niko razuman negativne osobe, ali hebi ga, forum je ovo...valjda se ovdje smije reci sto mislis a da te odmah ne zaskacu "oni cije je misljenje jedino ispravno".bavi wrote:
pretjera ga za fetvu,ruke i noge![]()
al mogu torbicom po glavi
![]()
![]()
![]()
ne volim negativne ljude... ono kad kreće od toga da ništa ne valja, ne vrijedi... a takvih je u ovoj zemlji mnogo...
ako nešto ne probam onda ne dajem komentare i držim se po strani, tek upotrebom nekog proizvoda, konzumacijom dajem mišljenje poput njegovog "kvalitet žnj kategorije".
Lijep vikend svima,
-
iz zadnje klupe
#454 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Ovi što se prepiru oko tehnologije, ako bi sada aktivirali mašinu koja puni, zavrće i pakuje 3DE, šta će im više radnici
U susjedstvu Dite je jedna fabrika koja je doživjela transfer tehnologije korakom od 100 godina
Siporex je proizvodio siporex blokove izlijevanjem mase u kalupe, e kad bi se ta masa ohladila, ljudi su ručno ogromnim alatima (ne znam kako da ih nazovem, čekičima, krampama) udarali u te kalupe i razdvajali kalupe od ohlađenih siporex blokova.
Došao Austrijanac, isti taj siporex samo nazvao ytong po svom brendu ( receptura je ostala 99,99% ista), ali je zato sve uveo na dugme
U susjedstvu Dite je jedna fabrika koja je doživjela transfer tehnologije korakom od 100 godina
Siporex je proizvodio siporex blokove izlijevanjem mase u kalupe, e kad bi se ta masa ohladila, ljudi su ručno ogromnim alatima (ne znam kako da ih nazovem, čekičima, krampama) udarali u te kalupe i razdvajali kalupe od ohlađenih siporex blokova.
Došao Austrijanac, isti taj siporex samo nazvao ytong po svom brendu ( receptura je ostala 99,99% ista), ali je zato sve uveo na dugme
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#455 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Koliko mu je radnika ostaloiz zadnje klupe wrote:Ovi što se prepiru oko tehnologije, ako bi sada aktivirali mašinu koja puni, zavrće i pakuje 3DE, šta će im više radnici![]()
![]()
-
iz zadnje klupe
#456 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Ne znam, mislim da nikog nije otpustio, čak je dosta primio i mladih, vjerovatno je onima pred penziju dao kvalitetne stimulativne otpremnine, a zahvaljujući 2-3 puta većoj proizvodnji nije bilo potrebe za otpuštanjem, ako bi Dita nekad i kad našla strateškog partnera, ako bi se nekako riješilo pitanje duga, mislim da bi se moralo uraditi isto ko i u Siporexu, povećati 2-3 puta proizvodnju, podmladiti strukturu radnika, a one starije kvalitetnim otpremninama stmulisati na prijevremenu penziju...Koliko mu je radnika ostalo
Međutim ovo je građevinski sektor koji ima potencijala da se širi, dok na žalost hemijski sektor su pokrili giganti tipa Henkel, P&G, a ono što su planirali kupiti na Balkanu, kupili su, za istočnu Evropu su zadužene njihove fabrike u Poljskoj i Rumuniji, mada ako ste kvalitetni, inovativni, možete opstati i u takvom okruženju, primjer beogradske biohemije koja praktično od juče postoji ali se ipak uspjela pozicionirati na tržištu, znači na kraju sve je do menadžmenta...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#457 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Bi li rjesenje bilo da ih kupi Bingo i prodaje pod svoju robnu marku?
-
iz zadnje klupe
#458 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Koliko mogu da pratim šta Bingo radi, njemu je srednjoročni plan da po mogućnosti prekrije što više BIH svojim marketima i da pokrene vlastitu prehrambenu industriju kojoj bi centar i središte bio u Živinicama.Bi li rjesenje bilo da ih kupi Bingo i prodaje pod svoju robnu marku?
O tome se puno ne priča, ali Bingo naveliko pravi nove hale i objekte na prostoru opštine Živinice, po pričama rekla-kazala prvo bi trebala startati fabrika vafla i keksa, dalje planove zna samo Senad i uža ekipa oko njega, ono što mi se sviđa kod njega što se ne samoreklamira ko onaj Rusmir iz As-a.
Dali će možda u nekom trenutku odlučiti da iznajmi (ne kupi) mašine iz Dita pa da proizvodi pod Bingo brendom, zavisi od više faktora, jedan od razloga zašto ljudi trenutno više vole Bingo od Konzuma, jeste što Bingo nudi širi asortiman proizovda, dok Konzum gura proizvode iz svoje grupacije i to ljudima ide na živce, uglavnom vidićemo...
- saiks
#459 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Zasto bi kupovao firmu sa 20 mil.duga? Isplatnije otvoriti svoju,i s novijim proizvodnim pogonima_BataZiv_0809 wrote:Bi li rjesenje bilo da ih kupi Bingo i prodaje pod svoju robnu marku?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#460 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Iz zadnje klupe a dobro upucen
Po tvojim procjenama-ima li sanse da Dita opstane? Mislim na zdravi dio firme i max 100 radnika.
Po tvojim procjenama-ima li sanse da Dita opstane? Mislim na zdravi dio firme i max 100 radnika.
-
StupskaBitanga
#461 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
opet nisi skontoa da ce se sada ici u prodaju i to se za bagatelu sad može dobiti i bez dzgova i repova koji će namirivati upravo iz prodajesaiks wrote:Zasto bi kupovao firmu sa 20 mil.duga? Isplatnije otvoriti svoju,i s novijim proizvodnim pogonima_BataZiv_0809 wrote:Bi li rjesenje bilo da ih kupi Bingo i prodaje pod svoju robnu marku?
- saiks
#462 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Zivi bili pa vidjeli sta ce se desiti,a i uloziti treba veliku sumu,tako daStupskaBitanga wrote:opet nisi skontoa da ce se sada ici u prodaju i to se za bagatelu sad može dobiti i bez dzgova i repova koji će namirivati upravo iz prodajesaiks wrote:Zasto bi kupovao firmu sa 20 mil.duga? Isplatnije otvoriti svoju,i s novijim proizvodnim pogonima_BataZiv_0809 wrote:Bi li rjesenje bilo da ih kupi Bingo i prodaje pod svoju robnu marku?
- IcedMFEarth
#463 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Svugdje na svijetu ljudi gledaju gdje mogu uštedjeti, tako da ako cijena i kvalitet budu odgovarali može se i preko grane prodavati. Samo ako se bude pametno radilo.
-
StupskaBitanga
#464 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
dita ima potencijal i hemijski bazen u blizini
Inače recimo Saponia dosta sirovine nabavlja iz koksare u Lukavcu a to je Diti tu u komšiluku. Samo malo volje truda i želje i može ovo. Krenuti pomalo i rasti u skladu sa tržištem. Najbitnija karakteristika je ne može sve preko noći i odmah
Inače recimo Saponia dosta sirovine nabavlja iz koksare u Lukavcu a to je Diti tu u komšiluku. Samo malo volje truda i želje i može ovo. Krenuti pomalo i rasti u skladu sa tržištem. Najbitnija karakteristika je ne može sve preko noći i odmah
- insomnia78
#465 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Ytong je samo jedan od proizvoda grupacije Xellatasmanijska neman wrote:ovo mi nikako ne ide sa austrijancimaiz zadnje klupe wrote:... nazvao ytong ...![]()
![]()
prije mi smrdi na kineze
-
iz zadnje klupe
#466 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
In Germany, the rise of Ytong began during the years of reconstruction in the post-war period, but reached its zenith during the years of the economic miracle in the early sixties. Even as early as 1952, former Minister of the Economy, Ludwig Erhard, challenged the construction industry to use Ytong as a, "recognised good and modern building material", that was furthermore comparatively inexpensive.nazvao ytong ...
ovo mi nikako ne ide sa austrijancima![]()
prije mi smrdi na kineze
Google, mati...
Bio sam u Diti prije 15 godina sa faksom i kao vodič nam je bio jedan od glavnih tehnologa firme. Na putu smo prošli pored kamiona koji je na beton istovarao neki materijal koji bi opisao kao stakleni providni komadi veličine šake, kad smo pitali šta je to, rekao je da je jedan od glavnih sastojaka za proizvodnju praškastog deterdženta i da ga nabavljaju iz Srbije, prema tome nisu sve sirovine oko Tuzle.Inače recimo Saponia dosta sirovine nabavlja iz koksare u Lukavcu a to je Diti tu u komšiluku. Samo malo volje truda i želje i može ovo.
Inače, da nisi pomiješao koksaru i sodaru, soda je ta koja se koristi za proizvodnju deterdženta, stakla i mnogo drugog, koks je samo za topljenje rude željeza pri proizvodnji čelika...
-
iz zadnje klupe
#467 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Inače neko spomenu naučni potencijal Tuzle s obzirom da je prije rata imala jaku hemijsku industriju ( Polihem, Sodaso, itd ), ja ću samo reći, od stare slave se ne živi, ovde postoji vic da je lako prepoznati diplomiranog tehnologa sa Univerziteta u Tuzli, jer druga rečenica koju će spomenuti, a koji obavezno im tamo profesori utuve u glavu, jeste ta da je ( po meni neprovjereno ) tehnološki fakultet u Tuzli bio drugi najjači tehnološki fakultet u bivšoj SFRJ.
Čak i ako je to bila istina, šta imaju danas od tog, potpuno propala hemijska industrija nažalost mnogo više govori od ove samohvale...
Čak i ako je to bila istina, šta imaju danas od tog, potpuno propala hemijska industrija nažalost mnogo više govori od ove samohvale...
-
StupskaBitanga
#468 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Nisam hemičar ali znam da se određene sirovine gore nabavljaju
Pa zar nema domaćeg hemičarskog kadra željnog usavršavanja i školovanja praktično mislim da sebi obezbjedi platu?
Pa zar nema domaćeg hemičarskog kadra željnog usavršavanja i školovanja praktično mislim da sebi obezbjedi platu?
-
Forumerrer
#469 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Najbolje rjesenje je bilo da Ditu kupi Violeta. Ionako su sad pokrenuli proizvodnju deterdzenata i omeksivaca.
-
probook
#470 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Jasta ce, ta nije Violeta postala gigant kupujuci propale firme. Duzni Bogu ocu 20 miliona, ma da imaju nzm ti kakvo ime 20 mil je 20 mil
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#471 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Jok eto nastala na poslovnom geniju,kao i svi poslijeratni giganti.
-
Drinski
#472 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Džaba je to njima objašnjavati.iz zadnje klupe wrote:Inače neko spomenu naučni potencijal Tuzle s obzirom da je prije rata imala jaku hemijsku industriju ( Polihem, Sodaso, itd ), ja ću samo reći, od stare slave se ne živi, ovde postoji vic da je lako prepoznati diplomiranog tehnologa sa Univerziteta u Tuzli, jer druga rečenica koju će spomenuti, a koji obavezno im tamo profesori utuve u glavu, jeste ta da je ( po meni neprovjereno ) tehnološki fakultet u Tuzli bio drugi najjači tehnološki fakultet u bivšoj SFRJ.
-
SSemir
#473 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
ti si bata previse opterecen kliše razmisljanjima prosjecnog ogranicenog bosnje_BataZiv_0809 wrote:Jok eto nastala na poslovnom geniju,kao i svi poslijeratni giganti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#474 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
Lafe kad je nesto nastalo na svercu i kriminalnoj privatizaciji, to nije klisej (ne govorim iskljucivo za violetu).SSemir wrote:ti si bata previse opterecen kliše razmisljanjima prosjecnog ogranicenog bosnje_BataZiv_0809 wrote:Jok eto nastala na poslovnom geniju,kao i svi poslijeratni giganti.
-
SSemir
#475 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata
klise je reci da su svi uspjesni poslijeratni privrednici ratni profiteri i kriminalci