Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ćete podržat DITU kupovinom njenih proizvoda ?

da
236
65%
ne
17
5%
kad vidim kakav će biti kvalitet
41
11%
kad vidim kakav će biti odnos cijene i kvaliteta
60
17%
ne znam
8
2%

Total votes: 362

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#451 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by _BataZiv_0809 »

Ovdje neki pricaju kao da je Dita sama od sebe propala :roll:
bavi

#452 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by bavi »

Manu wrote:
bavi wrote:
Zastavnik_dzemo wrote:kakve su cijene dite? jesu li konkurentni? obzirom da je kvalitet neke žlj kategorije, ocekujem da budu bar 70% jeftiniji od persila ili ferija.
Uz takve kakav si ti, dobro nam i jedna fabrika radi.
Ja teskih vremena! Ne smije covjek nista ni upitati. Imati svoje misljenje u ovoj drzavi zasluzuje makar fetvu, a jos ako je ono slucajno drugacije... razapinjanje, eventualno kidanje ruka, noga je neminovno.

Pozdrav svim ljudima dobre volje i ono malo "mozaka" sto je ostalo ovdje:

pretjera ga za fetvu,ruke i noge :D :D al mogu torbicom po glavi :mrgreen: :lol: :mrgreen:

ne volim negativne ljude... ono kad kreće od toga da ništa ne valja, ne vrijedi... a takvih je u ovoj zemlji mnogo...

ako nešto ne probam onda ne dajem komentare i držim se po strani, tek upotrebom nekog proizvoda, konzumacijom dajem mišljenje poput njegovog "kvalitet žnj kategorije".
Manu

#453 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by Manu »

bavi wrote:
pretjera ga za fetvu,ruke i noge :D :D al mogu torbicom po glavi :mrgreen: :lol: :mrgreen:

ne volim negativne ljude... ono kad kreće od toga da ništa ne valja, ne vrijedi... a takvih je u ovoj zemlji mnogo...

ako nešto ne probam onda ne dajem komentare i držim se po strani, tek upotrebom nekog proizvoda, konzumacijom dajem mišljenje poput njegovog "kvalitet žnj kategorije".
Izvini, nisam znao da si zena! U pravu si, ne voli niko razuman negativne osobe, ali hebi ga, forum je ovo...valjda se ovdje smije reci sto mislis a da te odmah ne zaskacu "oni cije je misljenje jedino ispravno".
Lijep vikend svima,
iz zadnje klupe

#454 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by iz zadnje klupe »

Ovi što se prepiru oko tehnologije, ako bi sada aktivirali mašinu koja puni, zavrće i pakuje 3DE, šta će im više radnici :-) :lol:

U susjedstvu Dite je jedna fabrika koja je doživjela transfer tehnologije korakom od 100 godina

Siporex je proizvodio siporex blokove izlijevanjem mase u kalupe, e kad bi se ta masa ohladila, ljudi su ručno ogromnim alatima (ne znam kako da ih nazovem, čekičima, krampama) udarali u te kalupe i razdvajali kalupe od ohlađenih siporex blokova.

Došao Austrijanac, isti taj siporex samo nazvao ytong po svom brendu ( receptura je ostala 99,99% ista), ali je zato sve uveo na dugme
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#455 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by _BataZiv_0809 »

iz zadnje klupe wrote:Ovi što se prepiru oko tehnologije, ako bi sada aktivirali mašinu koja puni, zavrće i pakuje 3DE, šta će im više radnici :-) :lol:

U susjedstvu Dite je jedna fabrika koja je doživjela transfer tehnologije korakom od 100 godina

Siporex je proizvodio siporex blokove izlijevanjem mase u kalupe, e kad bi se ta masa ohladila, ljudi su ručno ogromnim alatima (ne znam kako da ih nazovem, čekičima, krampama) udarali u te kalupe i razdvajali kalupe od ohlađenih siporex blokova.

Došao Austrijanac, isti taj siporex samo nazvao ytong po svom brendu ( receptura je ostala 99,99% ista), ali je zato sve uveo na dugme
Koliko mu je radnika ostalo :D
iz zadnje klupe

#456 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Koliko mu je radnika ostalo :D
Ne znam, mislim da nikog nije otpustio, čak je dosta primio i mladih, vjerovatno je onima pred penziju dao kvalitetne stimulativne otpremnine, a zahvaljujući 2-3 puta većoj proizvodnji nije bilo potrebe za otpuštanjem, ako bi Dita nekad i kad našla strateškog partnera, ako bi se nekako riješilo pitanje duga, mislim da bi se moralo uraditi isto ko i u Siporexu, povećati 2-3 puta proizvodnju, podmladiti strukturu radnika, a one starije kvalitetnim otpremninama stmulisati na prijevremenu penziju...

Međutim ovo je građevinski sektor koji ima potencijala da se širi, dok na žalost hemijski sektor su pokrili giganti tipa Henkel, P&G, a ono što su planirali kupiti na Balkanu, kupili su, za istočnu Evropu su zadužene njihove fabrike u Poljskoj i Rumuniji, mada ako ste kvalitetni, inovativni, možete opstati i u takvom okruženju, primjer beogradske biohemije koja praktično od juče postoji ali se ipak uspjela pozicionirati na tržištu, znači na kraju sve je do menadžmenta...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#457 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by _BataZiv_0809 »

Bi li rjesenje bilo da ih kupi Bingo i prodaje pod svoju robnu marku?
iz zadnje klupe

#458 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Bi li rjesenje bilo da ih kupi Bingo i prodaje pod svoju robnu marku?
Koliko mogu da pratim šta Bingo radi, njemu je srednjoročni plan da po mogućnosti prekrije što više BIH svojim marketima i da pokrene vlastitu prehrambenu industriju kojoj bi centar i središte bio u Živinicama.
O tome se puno ne priča, ali Bingo naveliko pravi nove hale i objekte na prostoru opštine Živinice, po pričama rekla-kazala prvo bi trebala startati fabrika vafla i keksa, dalje planove zna samo Senad i uža ekipa oko njega, ono što mi se sviđa kod njega što se ne samoreklamira ko onaj Rusmir iz As-a.
Dali će možda u nekom trenutku odlučiti da iznajmi (ne kupi) mašine iz Dita pa da proizvodi pod Bingo brendom, zavisi od više faktora, jedan od razloga zašto ljudi trenutno više vole Bingo od Konzuma, jeste što Bingo nudi širi asortiman proizovda, dok Konzum gura proizvode iz svoje grupacije i to ljudima ide na živce, uglavnom vidićemo...
saiks

#459 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by saiks »

_BataZiv_0809 wrote:Bi li rjesenje bilo da ih kupi Bingo i prodaje pod svoju robnu marku?
Zasto bi kupovao firmu sa 20 mil.duga? Isplatnije otvoriti svoju,i s novijim proizvodnim pogonima
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#460 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by _BataZiv_0809 »

Iz zadnje klupe a dobro upucen :thumbup:

Po tvojim procjenama-ima li sanse da Dita opstane? Mislim na zdravi dio firme i max 100 radnika.
StupskaBitanga

#461 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by StupskaBitanga »

saiks wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Bi li rjesenje bilo da ih kupi Bingo i prodaje pod svoju robnu marku?
Zasto bi kupovao firmu sa 20 mil.duga? Isplatnije otvoriti svoju,i s novijim proizvodnim pogonima
opet nisi skontoa da ce se sada ici u prodaju i to se za bagatelu sad može dobiti i bez dzgova i repova koji će namirivati upravo iz prodaje
saiks

#462 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by saiks »

StupskaBitanga wrote:
saiks wrote:
opet nisi skontoa da ce se sada ici u prodaju i to se za bagatelu sad može dobiti i bez dzgova i repova koji će namirivati upravo iz prodaje
Zivi bili pa vidjeli sta ce se desiti,a i uloziti treba veliku sumu,tako da
IcedMFEarth

#463 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by IcedMFEarth »

Svugdje na svijetu ljudi gledaju gdje mogu uštedjeti, tako da ako cijena i kvalitet budu odgovarali može se i preko grane prodavati. Samo ako se bude pametno radilo.
StupskaBitanga

#464 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by StupskaBitanga »

dita ima potencijal i hemijski bazen u blizini
Inače recimo Saponia dosta sirovine nabavlja iz koksare u Lukavcu a to je Diti tu u komšiluku. Samo malo volje truda i želje i može ovo. Krenuti pomalo i rasti u skladu sa tržištem. Najbitnija karakteristika je ne može sve preko noći i odmah
insomnia78

#465 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by insomnia78 »

tasmanijska neman wrote:
iz zadnje klupe wrote:... nazvao ytong ...
ovo mi nikako ne ide sa austrijancima :lol: :lol:

prije mi smrdi na kineze
Ytong je samo jedan od proizvoda grupacije Xella
iz zadnje klupe

#466 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

nazvao ytong ...

ovo mi nikako ne ide sa austrijancima :lol: :lol:

prije mi smrdi na kineze
In Germany, the rise of Ytong began during the years of reconstruction in the post-war period, but reached its zenith during the years of the economic miracle in the early sixties. Even as early as 1952, former Minister of the Economy, Ludwig Erhard, challenged the construction industry to use Ytong as a, "recognised good and modern building material", that was furthermore comparatively inexpensive.

Google, mati...
Inače recimo Saponia dosta sirovine nabavlja iz koksare u Lukavcu a to je Diti tu u komšiluku. Samo malo volje truda i želje i može ovo.
Bio sam u Diti prije 15 godina sa faksom i kao vodič nam je bio jedan od glavnih tehnologa firme. Na putu smo prošli pored kamiona koji je na beton istovarao neki materijal koji bi opisao kao stakleni providni komadi veličine šake, kad smo pitali šta je to, rekao je da je jedan od glavnih sastojaka za proizvodnju praškastog deterdženta i da ga nabavljaju iz Srbije, prema tome nisu sve sirovine oko Tuzle.

Inače, da nisi pomiješao koksaru i sodaru, soda je ta koja se koristi za proizvodnju deterdženta, stakla i mnogo drugog, koks je samo za topljenje rude željeza pri proizvodnji čelika...
iz zadnje klupe

#467 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Inače neko spomenu naučni potencijal Tuzle s obzirom da je prije rata imala jaku hemijsku industriju ( Polihem, Sodaso, itd ), ja ću samo reći, od stare slave se ne živi, ovde postoji vic da je lako prepoznati diplomiranog tehnologa sa Univerziteta u Tuzli, jer druga rečenica koju će spomenuti, a koji obavezno im tamo profesori utuve u glavu, jeste ta da je ( po meni neprovjereno ) tehnološki fakultet u Tuzli bio drugi najjači tehnološki fakultet u bivšoj SFRJ.

Čak i ako je to bila istina, šta imaju danas od tog, potpuno propala hemijska industrija nažalost mnogo više govori od ove samohvale...
StupskaBitanga

#468 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by StupskaBitanga »

Nisam hemičar ali znam da se određene sirovine gore nabavljaju
Pa zar nema domaćeg hemičarskog kadra željnog usavršavanja i školovanja praktično mislim da sebi obezbjedi platu?
Forumerrer

#469 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by Forumerrer »

Najbolje rjesenje je bilo da Ditu kupi Violeta. Ionako su sad pokrenuli proizvodnju deterdzenata i omeksivaca.
probook

#470 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by probook »

Jasta ce, ta nije Violeta postala gigant kupujuci propale firme. Duzni Bogu ocu 20 miliona, ma da imaju nzm ti kakvo ime 20 mil je 20 mil
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#471 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by _BataZiv_0809 »

Jok eto nastala na poslovnom geniju,kao i svi poslijeratni giganti.
Drinski

#472 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by Drinski »

iz zadnje klupe wrote:Inače neko spomenu naučni potencijal Tuzle s obzirom da je prije rata imala jaku hemijsku industriju ( Polihem, Sodaso, itd ), ja ću samo reći, od stare slave se ne živi, ovde postoji vic da je lako prepoznati diplomiranog tehnologa sa Univerziteta u Tuzli, jer druga rečenica koju će spomenuti, a koji obavezno im tamo profesori utuve u glavu, jeste ta da je ( po meni neprovjereno ) tehnološki fakultet u Tuzli bio drugi najjači tehnološki fakultet u bivšoj SFRJ.

Čak i ako je to bila istina, šta imaju danas od tog, potpuno propala hemijska industrija nažalost mnogo više govori od ove samohvale...
Džaba je to njima objašnjavati.
SSemir

#473 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by SSemir »

_BataZiv_0809 wrote:Jok eto nastala na poslovnom geniju,kao i svi poslijeratni giganti.
ti si bata previse opterecen kliše razmisljanjima prosjecnog ogranicenog bosnje
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#474 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by _BataZiv_0809 »

SSemir wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Jok eto nastala na poslovnom geniju,kao i svi poslijeratni giganti.
ti si bata previse opterecen kliše razmisljanjima prosjecnog ogranicenog bosnje
Lafe kad je nesto nastalo na svercu i kriminalnoj privatizaciji, to nije klisej (ne govorim iskljucivo za violetu).
SSemir

#475 Re: Da li ćete podržati DITA-u kupovinom domaćih deterdženata

Post by SSemir »

klise je reci da su svi uspjesni poslijeratni privrednici ratni profiteri i kriminalci
Locked