wewa wrote:
ja zbilja ne znam o kojem ti to modernom drustvu pricas
gdje su ti visoko rangirani poslovi i te zene koje ih odbijaju? ja takve ne znam.
slozicemo se da su predispozicije (bioloske) razlicite, zato borba za rodnu ravnopravnost ni ne tezi jednakosti - nego ravnopravnosti. i da, vecina zena ce MOZDA odabrati da radi manje a provodi vise vremena s porodicom ako joj je zagarantovana socijalna sigurnost, ali nece sve. a ako budemo naglasavali bioloske predispozicije i podijeljenost svijeta na muski i zenski, onda ce ti rijetki primjerci biti ugrozeniji nego sto jesu. a ne bih rekla da je to pokazatelj ili teznja modernog drustva, kako ga nazivas.
Pod modernim mislim sve osim arapskog svijeta (donekle), neke azijske države, afrike i ostale dosta konzervativne države koje se još drže patrijarhalnog sistema. Te države se vode logikom "ako je do sad sve išlo kako treba, nema razloga za promjenu". I za njih žene samo postoje tu da rode djecu i naprave da se jede. Samo pogledaj primjer Kine gdje su se ženi podvezivala stopala samo zato da se uklope u taj kalup da žena po izgledu mora biti dosta manja od muškarca. Ili recimo arapski svijet gdje sam već rekao da se žene zbog gluposti tipa varanja kamenuju, mimo njene volje tjeraju ih da nose vjerska obilježija (burke itd.) što je barem po meni opresija žene nebitno koliko ljudi to gura pod religijsku slobodu. Tako da je vrlo lagano napravit razliku između modernog i sjebanog društva
Moja mama je dok sam bio dijete dobila jako dobro placen posao + da putuje Europom (prodaja je u pitanju) ali ga je odbila jer je htijela da više vremena provodi samnom i htjela je da bude tu tokom svakog mog većeg datuma/koraka (rođendani, takmičenja itd.). Moj stari je čak bio pristao da nađe drugi posao koji će mu dati više vremena samnom da ona može ganjati svoje ambicije ali ona sama nije htjela jer je smatrala da su ti porodični trenutci važniji od velikih para. (živilo se svakako dobro jer su oboje radili ali eto svaki roditelj hoće koliko god je moguć bolji život za svoje dijete)
Moja rodica je advokatica i imala je priliku da postane glavni advokat za jednu firmu i odbila je iz otprilike istog razloga. (velik broj prekovremenih sati, strest itd.) Ukratko to su poslovi koji uzimaju ogromnu količinu vremena i živaca na koje većina majki neće pristati jer se od njih očekuje da budu oslonac djeci, a ne da recimo lijeci frustracije sa posla na djetetu koji od nje traži savjet itd

Na stranu to koliko mi govorili da su i očevi tu za podršku ali je opet činjenica da će većina djece biti više otvorenija prema majci nego ocu.
Ako pod ravnopravnost misliš po zakonu onda su barem u modernim zemljama žene po zakonu jednake, znaci prava su im ista kao muškarcima. Što se tiče tog drugog dijela mislim da feminizam baš tu ne pomaže. Današnji feminizam tjera žene da namjerno idu na poslove koji im se ne sviđaju, u većini slučajeva je to programiranje, tehnologije, teži fizički poslovi itd, samo zbog toga da dokažu muškarcima kako i one mogu to radit. I onda dobijemo masu depresivnih žena koje nisu mogle da prate svoje snove zato što su se bojale da će ih moderne feministkinje prozvat izdajicama ženskog roda i kako samo pridodaju rodnim stereotipima.