Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Fina tema, samo pregršt podataka koje zlonamjernici mogu iskoristiti i zloupotrijebiti, čak i protiv nacionalne sigurnosti BiH. Npr.imeđu ostalog, zapeše mi za oko radarski položaji. Njihova je lokacija u SFRJ bila s razlogom klasifikovana strogo pov, a neki su zbog značaja položaja i specifičnosti bili "Državna tajna". Vojnici su potpisivali izjavu da su upoznati da čak i nakon odsluženja vojnog roka mogu doći pod udar zakona u slučaju da otkriju nešto što nebi trebalo. Za one koji ne znaju vrlo jednostavnom matematikom se, ukoliko se znaju radarski položaji, mogu izračunati zaklonski uglovi, putnje i visine na kojima letjelice mogu potpuno neopažaeno prošetati kroz vazdušni prostor neke zemlje. Da i ne spominjem neke druge stvari tipa terorizam i sigurnost civilnog vazdušnog saobraćaja, posebno u odnosu na "sa sve slikama" pomenutu agenciju BHANSA itd, itd....jer...Prijateljski savjet, malo opreznije sa slikama i lokacijama radarskih položaja. Eto.
Apsolutno si u pravu. Ovo, dosad izneseno je vec opste-poznata stvar. Potpisivnanjem regionalnih sporazuma je usvojen i akt kojim se regulisu i godisnje redovne kontrole vojske, naoruzanja i lokacija u regionu. Svi manje vise znaju jedni o drugima, ako ne sve ono bar 80 %. Naravno i ja krecem od te cinjenice, da je ovo sto se iznosi u javnost od strane nadleznih sluzbi, samo za pokazivanje. Mora (bar tako mislim) da postoje i neke skrivene stvari. LP u svakom slucaju i nadam se da ces doprinijeti temi.
pa iz BNT-a su najavljena dva artiljerijska oruzja da se uvode u proizvodnju. jedno je samohodna haubica a za drugo se ne zna. ja se nadam da je to drugo oruzje neka vrsta orkana. cak se sa snimki sajma u abu dabiju vide brosure sa orkanom na naslovnici.
sto se tice kasetne municije ogranicenje je ja mislim 9 komada unutar jedne bojeve glave rakete. i moraju imati mogucnost samounistenja nakon nekog vremena.
asker wrote:Moze li neko ko zna objasniti kakav je status Orkana trenutno u namjenskoj industriji BiH?
Manje vise se zna da ih je bilo nekoliko tu pocetkom rata, maznula ih JNA, dala ih Marticu a ovaj raketiro Zagreb, pa nesto se govorilo o par njih u Ukrajini itd.
Sta je sad s tim, moze li nasa namjenska proizvoditi ove mocne masine?
Nedavno na FTV-u je onaj lik, dal je on iz sindikata FBiH taman poceo pricu kako je SFOR nekad '96 uletio u pogone i kancelarije te "pokusali" kako on rece da izuzmu svu dokumentaciju vezanu za Orkan ali...................i tad ga glupa Duska prekide sa nekim pitanjem o lanjskom snijegu.
Vidim Srbi (Srbijanci ) se hvale nekim Orkanom koji je blijeda nedorecena kopija ovog naseg. Pisalo se na drugim temama ovdje na forumu kako nam Orkan ne treba, nije kompatibilan sa NATO standardima itd. Moguce, ali nama za "odvracanje potencijalnog neprijatelja" itekako treba nesto tako mocno. Mi se nemozemo kurcit protiv velikih al za komsiluk je ovo puna saka brade. A nas, domaci proizvod.
Koliko ja znam to je tacno,mislim da sam cak nekad vidio i pismenu naredbu za unistavanje dokumentacije(SAD je poslao?).U svakom slucaju mozes na to zaboraviti.Ne bi nam dozvolili da proizvodimo ista mocnije,stavise sumnjam da bi nam i prodali moderniju opremu.Mislim da bi za pocetak bilo dobro da bar odrzavaju vec postojecu opremu,koja iz godine u godinu propada.
asker wrote:Moze li neko ko zna objasniti kakav je status Orkana trenutno u namjenskoj industriji BiH?
Manje vise se zna da ih je bilo nekoliko tu pocetkom rata, maznula ih JNA, dala ih Marticu a ovaj raketiro Zagreb, pa nesto se govorilo o par njih u Ukrajini itd.
Sta je sad s tim, moze li nasa namjenska proizvoditi ove mocne masine?
Nedavno na FTV-u je onaj lik, dal je on iz sindikata FBiH taman poceo pricu kako je SFOR nekad '96 uletio u pogone i kancelarije te "pokusali" kako on rece da izuzmu svu dokumentaciju vezanu za Orkan ali...................i tad ga glupa Duska prekide sa nekim pitanjem o lanjskom snijegu.
Vidim Srbi (Srbijanci ) se hvale nekim Orkanom koji je blijeda nedorecena kopija ovog naseg. Pisalo se na drugim temama ovdje na forumu kako nam Orkan ne treba, nije kompatibilan sa NATO standardima itd. Moguce, ali nama za "odvracanje potencijalnog neprijatelja" itekako treba nesto tako mocno. Mi se nemozemo kurcit protiv velikih al za komsiluk je ovo puna saka brade. A nas, domaci proizvod.
Koliko ja znam to je tacno,mislim da sam cak nekad vidio i pismenu naredbu za unistavanje dokumentacije(SAD je poslao?).U svakom slucaju mozes na to zaboraviti.Ne bi nam dozvolili da proizvodimo ista mocnije,stavise sumnjam da bi nam i prodali moderniju opremu.Mislim da bi za pocetak bilo dobro da bar odrzavaju vec postojecu opremu,koja iz godine u godinu propada.
Zar nisu ameri pokupili I odvukli nezavrseni Orkan odmah na kraju rata....ili je to samo glasina
Za alat ne znam,a cuo sam da su odnijeli vise orkana,nisu bili potpuno ispravni ali trebali su im samo neki manji dijelovi. SAD je ovdje u najboljem slucaju indiferentan igrac koji radi za svoje interese,mada mislim da su pristrasni i da aktivno rade protiv jednog od naroda u BIH,pogodite kojeg.Sta bi sa onim MI-24 helikopterima koje je Bih navodno kupila u ratu,a koje nam opet navodno nisu dali dovesti?
za ove sto su direktno vezani za mehanizovane jedinice
po vasem licnom iskustvu koji je tenk bolji naslijedjene 84 ili americki sto su nam donirali,
vidim na slikama da se 84 rabe po poligonima, jel to zato sto su losije ili sto su lakse za odrzavat?