Dolazi ljeto - ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Jaha TZ

#451 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Jaha TZ »

to šta ti voziš meni ne znači ništa

to što ti laprdaš bez ikakve veze je tvoj problem
ja nit sam kad napiso niti tvrdim da gume u različitim dimenzijama nemaju i različite osobine
i zauzimaju različite pozicije na testovima

ja govorim i postavljam testove o gumama koje mene interesuju
a to je dimenzija 195/65 R 15
klasična guma za auta kompakt klase

ostale me dimenzije ne interesuju i neka o njima pišu oni kojima su one interesantne
jefferson

#452 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

Jaha TZ wrote:to šta ti voziš meni ne znači ništa

to što ti laprdaš bez ikakve veze je tvoj problem
ja nit sam kad napiso niti tvrdim da gume u različitim dimenzijama nemaju i različite osobine
i zauzimaju različite pozicije na testovima

ja govorim i postavljam testove o gumama koje mene interesuju
a to je dimenzija 195/65 R 15
klasična guma za auta kompakt klase

ostale me dimenzije ne interesuju i neka o njima pišu oni kojima su one interesantne
Ja i sta taj test znaci? Kako te gume drze svoje performanse nakon 10,20,30000 km? Valjas gluposti ovdje, smori sa tim svojim nickovima, ADAC-om, Auto Bildom itd, institucijama u kojim nista nikad nije pobjedilo Golfa i Continental.
Sto ne testiraju gume nakon 20-30000km pa da vidimo gdje je koja guma.
To sta ti vozis ovdje ljudi znaju vec par godina, komad lima sa motorom velicine malo jace kosilice.
Jaha TZ

#453 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Jaha TZ »

znači to što i pokazuju testovi kroz razne discipline, pa ko šta voli da mu je značajno i da nečemu da prednost, bujrum
možda nekom nije važno dobro kočenje na mokroj cesti,
nego hoće da mu što duže guma traje, pa neće izabrat Contija nego Mišelin
onaj ko hoće da ne zapliva po mokroj cesti i da se dobro drži u krivinama uzet će Uniroyal
ko hoće dobro kočenje po suhom i dobro upravljanje na suhoj cesti uzet će Dunlop
ko hoće tihu gumu uzet će Bridgestone itd.
i na kraju ko hoće uravnoteženu gumu u svim disciplinama, a koje su kao takve ujedno i pobjednici testa gledajući ukupne rezultate, uzet će neku od guma sa vrha tabele, a to su: Dunlop (pobjednik); Goodyear, Fulda, Mišelin....

dakle, itekako testirane discipline znače i kazuju vrijedne podatke i svodi se na kraju da su uglavnom pobjednici provjereni brandovi, koje i ti spominješ, i onda ne znam čemu ti šupljara priča

u vezi toga što se ne testiraju polovne gume kad pređu 10, 15, 20 hiljada km, pametuješ bezveze
da li se i testovi automobila provode onda kada oni pređu 20,30 ili više hiljada kilometara
ili se rade kad su NOVI i to uglavnom taze modeli, tek kad izađu, a poznato je da tada imaju dječije bolesti, koje se kasnije kroz neko vrijeme uglavnom i otklone, ali se pokažu kao nedostaci na tim prvim testovima
a sa pređenom kilometražom auta prelaze samo u rubriku polovnih, rabljenih, korištenih ili kako god već

možda ADAC i njemački auto magazini podrazumjevaju visok standard svojih građna koji mijenjaju gume svake godine ili dvije, pa ih zaboli kao i čitatelje tih testova kakve će one biti kao polovne

a TI, tako pametan sa sličnima sebi "organizujte" testove polovnih guma i onda objavite i pametujte

btw
na testu za koji sam postavljao podatke uopšte nije pobijedio Continetal, čak je na 12.mjestu !!!! po ukupnim rezultatima koje ću takođe uskoro postavit
a kao još jedna potvrda tvoga budalasanja bez argumenata
kloniran

#454 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by kloniran »

Svaku temu userete jebenim prepucavanjem, prvo onu za zimske gume pa sad ovu :twisted:
Napravite posebno temu pa serite do mile volje!
Jaha TZ

#455 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Jaha TZ »

pa eto kad se javljaju oni koji su pametniji i pljuju po čitavim timovima
ljudi koji angažuju čitavu infrastrukturu (poligone, automobile, mjerne instrumente...)
i potroše kamaru para da bi došli do nekih relevantnih podataka

i koji misle da su popili svu pamet svijeta ako su prešli puno kilometara i promijenili nekoliko setova guma
direstraits0078

#456 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by direstraits0078 »

Ali moliću lijepo, kakve to veze ima sa modriča uljem u golfu 6 1.4?
starii

#457 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by starii »

ako je neko zainteresovan za gume Continental ContiEcoContact 3 165/70 R14 81T neka se javi..povoljno, ocuvane, vrlo malo koristene...
pipi-duga-carapa

#458 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by pipi-duga-carapa »

Seawolf wrote:
pipi-duga-carapa wrote:Prijedlozi
265/70R16 4x4 ?
Naravno, ljetna
Naziv firme, cijene?

Sarajevo i okolina :)

Hvala
Teško da ćeš kod nas naći pristojnu ljetnu gumu u toj dimenziji.

Uglavnom su svesezonske, sa nižim brzinskim indeksima i sa niskim oznakama kategorije potrošnje (najčešće "F") i kategorije ponašanja na mokrom (u najboljem slučaju "C").

Ako ti je to O.K, pogledaj u "Guma M", u Neđarićima, Yokohama Geolandar A/T-S 265/70 R 16 112T. Sa njima ne smiješ voziti brže od 190 km/h, ali pretpostavljam da vozilo sa tom dimenzijom guma i nema veću maksimalnu brzinu.

I, da, koje je vozilo u pitanju?

EDIT: možeš kod njih uzeti i Matador MP71-IZZARDA 265/70 R 16 112T, cijena za plaćanje gotovinom je 210 KM po jednoj gumi.

Upravo sam malo gledao Matador MP71-IZZARDA pneumatiuke... ole!
Meni djeluju dobre, jesu srednja klasa ali, izdrzljive, sve ima svoje.
I cijenom odlicne!
Svidja mi se jos i Michelin LTX AT2, General Grabber serija mozda HTS, Continental CountryCross LTX2 a i priblizno slicne tipe ostalih brendova .
Nema puno takvih guma, stvarno ih je jaaaako tesko naci. Pa valjda ko i moja oklopna mazga ;-)
A sve treba da se poklopi sa podacima, jel tako?

p.s. Neka ostane u pp za tip auta, ok..
A Moram javno ovdje - HVALA na lijepim savjetima puno si mi pomogao! :-) Biće nešto od svega ovog. :thumbup:
Vidal89

#459 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Vidal89 »

Ned071 wrote:
Vidal89 wrote:Danas nabacio zadnje nove Made in France -Sportiva 195/65r15 na akciji DOT 1015 77KM :)

prednje nedavno nove Dunlop sport bluresponse 110KM odlicne, znaci nema dalje :-D
gdje si kupio?
koje Dunlop ili Sportiva?
Seawolf

#460 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Seawolf »

pipi-duga-carapa wrote:
Upravo sam malo gledao Matador MP71-IZZARDA pneumatiuke... ole!
Meni djeluju dobre, jesu srednja klasa ali, izdrzljive, sve ima svoje.
I cijenom odlicne!
Svidja mi se jos i Michelin LTX AT2, General Grabber serija mozda HTS, Continental CountryCross LTX2 a i priblizno slicne tipe ostalih brendova .
Nema puno takvih guma, stvarno ih je jaaaako tesko naci. Pa valjda ko i moja oklopna mazga ;-)
A sve treba da se poklopi sa podacima, jel tako?

p.s. Neka ostane u pp za tip auta, ok..
A Moram javno ovdje - HVALA na lijepim savjetima puno si mi pomogao! :-) Biće nešto od svega ovog. :thumbup:
Molim lijepo :)

Samo, molim te, obrati pažnju da je za pneumatike Matador MP71-IZZARDA u dimenzji 265/70 R 16 112T, tačan podatak za kategoriju potrošnje goriva "E", a za kategoriju prijanjanja na mokrom također "E". I da je deklarisana buka jednaka 73 dB. To su one oznake na EU naljepnici.

To možeš provjeriti ovdje:

http://www.matador-tyres.co.uk/products-4Sum-mp71.php

I ovdje:

http://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rsho ... eugart=PKW

Jer je na stranici od "Guma M", za taj isti pneumatik u toj dimenziji, naveden pogrešan podatak da je kategorija potrošnje goriva "E", kategorija prijanjanja na mokrom "C", a deklarisana buka jednaka 71 dB:

http://www.cijenaguma.ba/auto-gume/2831
Ned071

#461 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Ned071 »

Vidal89 wrote:
Ned071 wrote:
Vidal89 wrote:Danas nabacio zadnje nove Made in France -Sportiva 195/65r15 na akciji DOT 1015 77KM :)

prednje nedavno nove Dunlop sport bluresponse 110KM odlicne, znaci nema dalje :-D
gdje si kupio?
koje Dunlop ili Sportiva?
Dunlop? Hvala
pipi-duga-carapa

#462 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by pipi-duga-carapa »

Seawolf wrote:Samo, molim te, obrati pažnju da je za pneumatike Matador MP71-IZZARDA u dimenzji 265/70 R 16 112T, tačan podatak za kategoriju potrošnje goriva "E", a za kategoriju prijanjanja na mokrom također "E". I da je deklarisana buka jednaka 73 dB. To su one oznake na EU naljepnici.

To možeš provjeriti ovdje:

http://www.matador-tyres.co.uk/products-4Sum-mp71.php

I ovdje:

http://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rsho ... eugart=PKW

Jer je na stranici od "Guma M", za taj isti pneumatik u toj dimenziji, naveden pogrešan podatak da je kategorija potrošnje goriva "E", kategorija prijanjanja na mokrom "C", a deklarisana buka jednaka 71 dB:

http://www.cijenaguma.ba/auto-gume/2831
Tacno, primjetio sam te stvari, nisu jedini koji prave greske.
Gledao sam i u Makbelu, imaju zanimljivih opcija.
Jaha TZ

#463 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Jaha TZ »

Jaha TZ wrote:nesretniče potraži broj Auto bilda sa tim testom iz 2013. godine
i to možeš
ili original
ili srbijansko izdanje
ili na linku
http://www.autobild.de/artikel/sommerre ... 71373.html
http://www.autobild.de/heftarchiv/hefta ... 96314.html
i ne bi mi žao dat ljudima euro za skidanje testa u pdf-u
a ovdje ga postavljam džaba, za nevjerne tome

Image
Image
Image
Image
Jaha TZ

#464 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Jaha TZ »

Image
Image
direstraits0078

#465 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Uvalio se cova citav jedan €, respect. Ali sta s uljem modrica, pumpom hifa i ostalim? :lol:
Jaha TZ

#466 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Jaha TZ »

:D

Image
Jaha TZ wrote:Image
Image
a

kao što sam već pisao vezano i za ADAC-ove testove i ocjene
i ovdje su ocjene vrlo čudne i praktički netačne
najobičniji primjer je disciplina kočenje na mokroj cesti
Continental kao njabolji ima ocjenu 1- a Uniroyal kao najgori 1+ ( i u tabeli su jedna pored druge gume)
što je niđe veze
ako neko konta kako su dobili takve ocjene nek se javi :D
meni se čini da su greškom zamijenili redove
pa bi kočenje (bremsen) trebalo biti pretposljednji red (gdje sada stoji kraisbahn-kružna staza), a ne posljednji
jer u tom pretposljednjem redu bi bile tačne ocjene za kočenje: Continental 1- a Uniroyal 3+

p.s.
pošto je tabela sa ocjenama poprilično konfuzna i teško se logički može povezat
sa izmjerenim vrijednostima u pojedinim disciplinama
probat ću napravit novu tabelu koja će biti tačna sa ocjenama i
uporediva sa izmjerenim rezultatima po pojedinim disciplinama
polazeći od kriterija da će najbolji rezultat u disciplini nosit ocjenu 1
a guma sa najlošijim rezultatom će imat ocjenu 3,5

pa ćemo vidjet kakvi će onda bit konačni redosljed guma, a uvažavajući Auto-bildov odnos
po kojem u ukupnoj ocjeni učestvuje:
40% segment ponašanja po mokroj cesti
40% segment ponašanja po suhoj cesti
i 20% se odnosi na troškove, ili ekonomičnost

a procentulano učešće pojedinih disciplina u okviru jednog segmenta će takođe biti prikazano na tabeli
s tim da ću uvažiti njihove odnose po najnvoijim testovima, a ne po ovom iz 2013.
pa na primjer sada će kočenje po mokrom učestvovat sa 35% u ocjeni u segementu ponašanja gume po mokroj cesti
(po konkrentom testu iz 2013.g. učešće je bilo manje, 30%)
skafiskafsnjak

#467 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by skafiskafsnjak »

Uniroyal...tradicionalno najbolje gume :lol: :lol:

Ebesh ti to,ja stavio goodyear
daddy-kool

#468 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by daddy-kool »

IcedFlame wrote:
Rimad wrote:Po pitanju gdje se stavljaju nove gume - naprijed ili nazad. Slijedeći plakat govori o situaciji kada je u pitanju mokra cesta:

http://www.michelinman.com/mediabin/App ... 042009.pdf

Eto, ako neko misli da zna bolje od korporacije Michelin . . .
Jesi li ikad vozio auto sa prednjim pogonom do granice proklizavanja? Jel' znas sta je understeer a sta oversteer?

Hvala Michelinu, ali ja cu uvijek radije prihvatiti oversteer nego understeer, barem imam neku kontrolu nad autom.
Kada malo razmislim većina vozačke populacije nikada nije išla svjesno do granice proklizavanja, i mislim da bi zbog nedostatka takvog iskustva bilo puno bolje za većinu da ima understeer na vozilu. Meni ova Michelin priča ima smisla, velikoj većini oversteer znači potpuni gubitak kontrole.
jefferson

#469 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

Ubiste s tim testovima.
Imal kakvih testova sta bude nakon 30-40,000km?
Ja vise vjerujem kada ljudis voja iskustva napisu nego kada ADAC kaze da imam najbolju gumu, sljedeci 500km. Poslije toga, ko zna.
direstraits0078

#470 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Ako se dilajla, memo, modrica, golf6 1.4, jaha tz, drzava, i kako-se-ono-vec-jos-zvao sloze, onda je to tako. Bar sto se njega tice. :lol:
channel10

#471 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by channel10 »

Nakon 30 000-40 000 km vjerovatno zavrse na nekom otpadu :-D
topcam
Vozim: uzbrdo

#472 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by topcam »

jefferson wrote:Ubiste s tim testovima.
Imal kakvih testova sta bude nakon 30-40,000km?
Ja vise vjerujem kada ljudis voja iskustva napisu nego kada ADAC kaze da imam najbolju gumu, sljedeci 500km. Poslije toga, ko zna.
Evo iz prve ruke, ljetne, 100.000 presao, nema ih vise kupiti GY Eagle F1 (ima nesta slicno, imenom, ali nije ista sara), u pocetku se trosile brzo,
poslije nikako (postale plasticne, kako vulkanizer rece). Inace GY gume imaju tu odliku da u pocetku brze gube na dubini profila.
Kontra im je Michelin. Pisem o gumama koje sam koristio/imao. U istom periodu, 3 seta zimskih guma izmjenjao. GY UG 5, UG6, i Michelin sad i
dok moze.

Preko vikenda sam htio ljetne da stavim, ali jedna ima "bubreg", jedva se vidi, vise se pod prstom osjeti, mozda 2-3mm izbaceno i jedno 15mm u precniku, nekih 3-4000 presao sa tim gumama. s`puco u trotuar, da izbjegnem neku debelu kljusinu, felga (svaka) je i onako bila musterija
za Haketa, ali zbog krave moram i gumu kupovati (po mojoj slobodnoj procjeni), a ubrzo planiram mjenjati auto.
GY EfficienceGrip (trenutne), ali ni blizu onim Eagle F1, i pored pojacanih bokova, otisla u helac. :mrgreen: I inace, auto dosta sporije,
svjestan sam da je pola konja crklo ili samo lezi na livadi, ipak, razlika je osjetljiva. Nizbrdo i sa vjetrom u ledja, 25 km/h manje,
od nekadasnje brzine po ravnom, iste dimenzije gume, ista felga.

PS: Vozim po propisima, ovo brze samo gdje je zakonski dozvoljeno, a i tu samo radi katalizatora :mrgreen:

PS2: Opet bih uzeo Eagle F1 (mislim da ponovo imaju V saru) i ne da je odlicna guma, ako bude slicna ovim koje sam imao.
topcam

#473 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by topcam »

channel10 wrote:Nakon 30 000-40 000 km vjerovatno zavrse na nekom otpadu :-D
Predjes za 6 mjeseci 70.000 i bacis gume? :) Dva seta :mrgreen:
channel10

#474 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by channel10 »

topcam wrote:
Ne prelazim toliko :D . Sa zadnjim ljetnjim sam presao 40 000 -50 000 u 3-4 sezone i dosta od njih. Red je da se i druge pokazu. A drugi neka rizikuju kad imaju kad :D
topcam

#475 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by topcam »

channel10 wrote:
topcam wrote:
Ne prelazim toliko :D . Sa zadnjim ljetnjim sam presao 40 000 -50 000 u 3-4 sezone i dosta od njih. Red je da se i druge pokazu. A drugi neka rizikuju kad imaju kad :D
Sve je to relativno, danas bas razgovaram sa vozacem kamiona od nase firme (mali kamioncin 7,5t) pa mjenjali gume, nisam sad siguran,
ali kao prosjek je 120.000 u dvije godine, pa mjenjaju, on 200.000 presao, preventivno stavljaju nove, ili bolje receno, prosle 2 godine,
a on presao nesto vise. Mislim da mu je najduza destinacija SA-ZE, neznam ni gdje nabere tolike kilometre. :mrgreen:
Locked