Da razjasnimo, ja lično nisam protiv ugnjetavanja bilo koje vjerske skupine sve dok se oni ponašaju u skladu sa zakonom. Ako recimo imaš grupu selefija koji nose bradice, imaju svoje skupove, predavanja, a pri tome ne rade na štetu nikome, onda ne vidim zašto bi im se poklanjala tolika medijska pažnja i zašto bi se progonili kada su u rangu Jehovinih svjedoka.hAZNADAR wrote:Sta bi trebalo a sta je mogucnost se da pricati. Mozemo li uhapsiti milion ljudi u BiH koji vjeruju u ispravnost cetnika, ustasa, i koji slijede tekovine,.. - ne mozemo, nemamo za to ni politicku ni bilo kakvu drugu moc. U mojoj BL se cetnici sepure i ne moze im niko nista. I sta onda?Vipsilon wrote:
Kao što i sam kažeš ima većih i ozbiljnijih prijetnji od samih selefija pa treba krenuti nekim redom.
Profesori sa Islamskih nauka će ti potvrditi da selefije predstavljaju izvorni čisti islam kojeg su prakticirale prve generacije muslimana.
Taj navodni "silni" novac koji dolazi od Arapa je iskorišten za gradnju dva fakulteta Islamskih nauka, jedan u Zenici, a drugi u Bihaću, ekstremno strašno!
Niko ne opravdava ekstreme, ima ih u svim slojevima društva i svim vjerskim skupinama, i trebaju se tretirati na isti način.
Recimo, SIPA jedan dan hvata ekstremne selefije, drugi dan ravnogorce, treći dan ustaše.
Tako nešto bih pozdravio.
Zbog te nemoci sto ne mozemo krenuti redom - treba dakle dozvoliti vehabijsko djelovanje kojeg smo imali priliku vidjeti u Bugojnu, nismo trebali osujetiti onu grupu bektasevic-Cesur da sa eksplozivom izadju i rade sto hoce, trebali smo pustiti u Sarajevu onog sto je puco na ulici da rokne jos kojeg policajca,.. ? Zato sto sve to ukupno nije ni blizu Srebrenice, pa eto - da im dopustimo da budu malo zlocesti ali da ne budu gori od cetnika? Usput receno - SIPA hapsi itekako i cetnike i ustase - samo sto sektaski mozgovi vode brigu samo o svojima.
A te profesore islamskih nauka sto selefije jedine svrstavaju u izvorne muslimane prodavajte nekom drugom. Ne velim da nema takvih budala, ali 99 % islamskih ucenjaka, profesora, ... se ogradjuje od selefizma i to je fakta.
Ti i dalje vrijedjas bosnjacki intelekt jeftinim forama. Opravdavanje zla jer ima nesto gore, koristenje bosnjacke tragedije kao paravan za svoje radnje, prisvajanje titule autorizovanog tumaca islama,... - jesu li to na hutbi naucili kako se uzimaju levati na fore?
Vehabije su defakto danas opasnost po Bosnjake, na cetnike i RS nisu u zadnjih 20 god nikada udarili.
Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
-
Vipsilon
#451 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
-
Vipsilon
#452 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Na osnovu nekoliko ekscesa pojedinaca ne treba stigmatizirati cijelu skupinu.
- zunazu
#453 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Čak i veći problem od vehabija su ovi koji na pitanja o njima odgovaraju četnicima i ustašama.shibonja wrote:Sta je cetnistvo bolje,i sta ce biti kada se cetnici vrate iz Ukrajine?
Tema su vehabije i nema tog zla na svijetu kojima se mogu pravdati ili pomjerati u drugi plan njihova nedjela.
Vehabije jesu četnici, a četnici jesu ustaše, i tako redom u krug u svim kombinacijama, jer su to sve skupine neljudi koji jednako štete ovoj državi i njenim građanima.
Znači, je3em najmilije i jednima i drugima i trećima.
- AcaLukas
#454 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Hoces reci da su svi cetnici po brdima ucestovali kada je bio masakr na Markalama? Mislim sigurno je bilo onih koji su samo gledali, nosili bradice, imali skupove po brdima, slusali malo predavanja Karadzica i onog ruskog pisca itd. Predavanja su bili o sarajevskim kjafirima, pardon turcima.. Nisu direktno pucali po Sarajevu, sto onda stigmatiziras sve cetnike?Vipsilon wrote:Na osnovu nekoliko ekscesa pojedinaca ne treba stigmatizirati cijelu skupinu.
Jehovi svjedoci nisu izboli hodzu u Bosni, nisu digli bombu u Bugojnom, nisu pucali po ambasadi. Neznam sto njih (i manekene
Logika ti je na nivou djeteta od 7 godina. Ili to, ili si teski bolesnik. Nisi mi odgovorio na pitanje, bil' trazio od sipe da sta rade ako ti oca izbodu (kao hodzu) ili ako ti mater u kakvom trznom centru prodavaju kao kurvu nepizmenoj i krezavoj bandi?
- alanx
#455 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Terry Holdbrooks - Americki vojnik, ateitsa, bivsci cuvar u Guantanamo Bay-u presao na Islam tokom svog boravka u Guantanamu:
James Yee - bivsi Americki vojnik - imam u Americkoj vojsci - o svom putu u Islam:
Indijac, Hindus, bivsi vlasnik nocnog kluba u Americi - o svom putu u Islam:
Brat Arnoud Van Doorn - bivsi desnicar - snimatelj anti-islamskih filmova o svum putu u Islam:
James Yee - bivsi Americki vojnik - imam u Americkoj vojsci - o svom putu u Islam:
Brat Arnoud Van Doorn - bivsi desnicar - snimatelj anti-islamskih filmova o svum putu u Islam:
-
Novak20
#456 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Aferim.Vipsilon wrote:Na osnovu nekoliko ekscesa pojedinaca ne treba stigmatizirati cijelu skupinu.
Skupina ima opasnu ideologiju koja podrazumjeva fizičku likvidaciju i zatiranje svega što je mimo njenih pravila. Primjer djelovanja takve skupine se vidi u Siriji i Iraku. Svaki pojedinac te skupine u BiH prihvata njena pravila čekajući više-manje strpljivo i mudro svojih pet minuta.
- Skijaš
#457 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
To su gluposti. Samo je mali procenat vehabija sklon nasilju i otvarati sezonu lova na ljude takvim generalizacijama je ludilo. Velika većina bi sigurno radije živjela u islamskoj BiH nego u sekularnoj, pa i u Americi imaš vjerski utjecaj na dosta političkih pitanja, od abortusa do homoseksualnih brakova i nema ništa loše u tom da želiš da se okvir društva u kojem živiš što je moguće više preklapa sa tvojim vjerskim ubjeđenjima (ako ih imaš). Ali tvrditi da neko ima zločinačke namjere samo zato što se moli bogu na ovaj ili na onaj način, to je otvaranje vrata nepravdi.Novak20 wrote:Skupina ima opasnu ideologiju koja podrazumjeva fizičku likvidaciju i zatiranje svega što je mimo njenih pravila. Primjer djelovanja takve skupine se vidi u Siriji i Iraku. Svaki pojedinac te skupine u BiH prihvata njena pravila čekajući više-manje strpljivo i mudro svojih pet minuta.
-
hAZNADAR
#458 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Nisu ni svi nacisti cinili zlocine. Ali su bili dio masinerije.Vipsilon wrote:Na osnovu nekoliko ekscesa pojedinaca ne treba stigmatizirati cijelu skupinu.
Nije svaki vehabija terorista - ali je svaki terorista - vehabija.
Sto cijelu grupaciju cini dijelom iste masinerije. Pogresno je generalno muslimane stigmatizirati na osnovu "ekscesa" pojedinaca - ali malobrojnu vehabijsku skupinu mozemo opravdano naznaciti kao potencijalno opasnu za okolinu.
-
hAZNADAR
#459 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
zunazu wrote:Čak i veći problem od vehabija su ovi koji na pitanja o njima odgovaraju četnicima i ustašama.shibonja wrote:Sta je cetnistvo bolje,i sta ce biti kada se cetnici vrate iz Ukrajine?
Tema su vehabije i nema tog zla na svijetu kojima se mogu pravdati ili pomjerati u drugi plan njihova nedjela.
Vehabije jesu četnici, a četnici jesu ustaše, i tako redom u krug u svim kombinacijama, jer su to sve skupine neljudi koji jednako štete ovoj državi i njenim građanima.
Vehabije se sjete cetnika samo onda kada su na udaru - inace ih nikada ne spominju jer su na njihvoj crnoj listi prvenstveno drugaciji muslimani.
- seln
#460 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Kako ovo gay zvuciVipsilon wrote: Selefije su dečkići
- seln
#461 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Pa sa cetnicima oni nemaju svadju..."vama vasa, a nama nasa vjera"...njima su problem kjafirli i bidaatli Bosnjaci i njih bi oni ugonili u suru - ako se mora, i oruzjem.hAZNADAR wrote:zunazu wrote:Čak i veći problem od vehabija su ovi koji na pitanja o njima odgovaraju četnicima i ustašama.shibonja wrote:Sta je cetnistvo bolje,i sta ce biti kada se cetnici vrate iz Ukrajine?
Vehabije se sjete cetnika samo onda kada su na udaru - inace ih nikada ne spominju jer su na njihvoj crnoj listi prvenstveno drugaciji muslimani.
- Skijaš
#462 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Odgovornost je na pojedincima, bilo kakve generalizacije (vjerske, etničke, rasne ....) vode nepravdi.hAZNADAR wrote:Pogresno je generalno muslimane stigmatizirati na osnovu "ekscesa" pojedinaca - ali malobrojnu vehabijsku skupinu mozemo opravdano naznaciti kao potencijalno opasnu za okolinu.
-
L u c i f e r
#463 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
reativna generalizacija je ok...npr većina nacista su šupci...Skijaš wrote:Odgovornost je na pojedincima, bilo kakve generalizacije (vjerske, etničke, rasne ....) vode nepravdi.hAZNADAR wrote:Pogresno je generalno muslimane stigmatizirati na osnovu "ekscesa" pojedinaca - ali malobrojnu vehabijsku skupinu mozemo opravdano naznaciti kao potencijalno opasnu za okolinu.
- Skijaš
#464 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Da ne bude nesporazuma, stavio sam zagrade i u njih dopisao na šta mislim. Izgleda da sam trebao i podebljati. Vjerske generalizacije nisu opravdane, bilo da govorimo o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i njenom stadu, ili vehabijskim šejhovima (kojih ima svakakvih, a od kojih ogromna većina poštuje zakone zemalja u kojim žive). To što je neko vehabija ne govori apsolutno ništa o njegovom kapacitetu za zločin.L u c i f e r wrote:reativna generalizacija je ok...npr većina nacista su šupci...Skijaš wrote:Odgovornost je na pojedincima, bilo kakve generalizacije (vjerske, etničke, rasne ....) vode nepravdi.hAZNADAR wrote:Pogresno je generalno muslimane stigmatizirati na osnovu "ekscesa" pojedinaca - ali malobrojnu vehabijsku skupinu mozemo opravdano naznaciti kao potencijalno opasnu za okolinu.
- Kikibombona
#465 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Selefizam je ideologija kao komunizam, nacizam, anarhizam, liberalizam.....Skijaš wrote:
Da ne bude nesporazuma, stavio sam zagrade i u njih dopisao na šta mislim. Izgleda da sam trebao i podebljati. Vjerske generalizacije nisu opravdane, bilo da govorimo o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i njenom stadu, ili vehabijskim šejhovima (kojih ima svakakvih, a od kojih ogromna većina poštuje zakone zemalja u kojim žive). To što je neko vehabija ne govori apsolutno ništa o njegovom kapacitetu za zločin.
Ne mozemo za sve ljude jedne grupe reci da su losi, ali mozemo reci za ideologiju.
Nego....
-
afafaf
#466 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Kao sto sam napisao na temu u vezi dogadjaja u Parizu, prije ovih desavanja u Parizu mislio sam da kod nas nema radikalno islama ali ovaj da ga nazovem nemilorsidni hype u vezi teroristickog napada u Parizu me totalno razuvjerio i sada sam siguran da kod nas ima itekako potencijalni terorista sa kojim se treba ozbiljno pozabaviti.
E sad pitanje je koliko se ozibljno mogu shvatiti svi komentari na drustvenim mrezama i portalima?! Tu se i ja dvoumim, da li ovi jadnici sto podrzavaju terorizam samo to rade zato sto su glupi, zadojeni mrznjom i neobrazovani ili tu ima nesto vise.
E sad pitanje je koliko se ozibljno mogu shvatiti svi komentari na drustvenim mrezama i portalima?! Tu se i ja dvoumim, da li ovi jadnici sto podrzavaju terorizam samo to rade zato sto su glupi, zadojeni mrznjom i neobrazovani ili tu ima nesto vise.
- Solzenjicin
#467 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
I šta ovo dokazuje?alanx wrote:Terry Holdbrooks - Americki vojnik, ateitsa, bivsci cuvar u Guantanamo Bay-u presao na Islam tokom svog boravka u Guantanamu:
Jel ima onih koji prelaze na kršćanstvo? Ako ja sad postavim neke uratke jel se ti videi računaju kao golovi, pa ako bude neriješeno ide se u produžetke?
Žalosno je da kršćani mogu promijenit vjeru bez problema, dok muslimani ne.
Zašto
-
Vipsilon
#468 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Obje strane su krive - novinari koji su godinama prozivali, provocirali i udarali na svetinju muslimana, a i ovi što su na takav način reagirali.afafaf wrote:Kao sto sam napisao na temu u vezi dogadjaja u Parizu, prije ovih desavanja u Parizu mislio sam da kod nas nema radikalno islama ali ovaj da ga nazovem nemilorsidni hype u vezi teroristickog napada u Parizu me totalno razuvjerio i sada sam siguran da kod nas ima itekako potencijalni terorista sa kojim se treba ozbiljno pozabaviti.
-
Vipsilon
#469 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Kakvu logiku ti koristiš kada si došao do zaključka da je žalosno što su neke stvari iz kršćanstva nelegitimne u Islamu?Solzenjicin wrote:I šta ovo dokazuje?alanx wrote:Terry Holdbrooks - Americki vojnik, ateitsa, bivsci cuvar u Guantanamo Bay-u presao na Islam tokom svog boravka u Guantanamu:
Jel ima onih koji prelaze na kršćanstvo? Ako ja sad postavim neke uratke jel se ti videi računaju kao golovi, pa ako bude neriješeno ide se u produžetke?
Zašto
-
afafaf
#470 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Ali poenta je da mnogo vise steta nanese islamu teroristicki akt nego hiljadu karikatura Muhammeda ili bilo koga drugog.Vipsilon wrote:Obje strane su krive - novinari koji su godinama prozivali, provocirali i udarali na svetinju muslimana, a i ovi što su na takav način reagirali.afafaf wrote:Kao sto sam napisao na temu u vezi dogadjaja u Parizu, prije ovih desavanja u Parizu mislio sam da kod nas nema radikalno islama ali ovaj da ga nazovem nemilorsidni hype u vezi teroristickog napada u Parizu me totalno razuvjerio i sada sam siguran da kod nas ima itekako potencijalni terorista sa kojim se treba ozbiljno pozabaviti.
I da li u Kuranu pise da ako neko ismijava vjeru da ga ti mozes listi zivota? Ako to pise, onda razumijem sve ovo
- zli_hordas
#471 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Zasto nema vehabija u RS.
- zgembomaratonac
#472 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
01.08.2015
Povodom terorističkog napada u Parizu na forumu portala Klix.ba poziva se na klanje u Bosni i Hercegovini
http://saff.ba/na-forumu-portala-klix-b ... K_ZdEZ0xjp
01.09.2015
SIPA treba procesuirati pozive na klanje muslimana u BiH:
http://saff.ba/sipa-treba-procesuirati- ... K_ZJEZ0xjo

Povodom terorističkog napada u Parizu na forumu portala Klix.ba poziva se na klanje u Bosni i Hercegovini
http://saff.ba/na-forumu-portala-klix-b ... K_ZdEZ0xjp
01.09.2015
SIPA treba procesuirati pozive na klanje muslimana u BiH:
http://saff.ba/sipa-treba-procesuirati- ... K_ZJEZ0xjo

- Solzenjicin
#474 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Pa zar ne bi bilo bolje da se čovjek može sam odlučit koja mu vjera više odgovara, i onda istu prakticirat, na to mislim, ako netko želi postat musliman neka postane, ako netko želi postat katolik neka postane.Vipsilon wrote:Kakvu logiku ti koristiš kada si došao do zaključka da je žalosno što su neke stvari iz kršćanstva nelegitimne u Islamu?Solzenjicin wrote:I šta ovo dokazuje?alanx wrote:Terry Holdbrooks - Americki vojnik, ateitsa, bivsci cuvar u Guantanamo Bay-u presao na Islam tokom svog boravka u Guantanamu:
Zašto
Nije niti u kršćanstvu baš dozvoljeno samo tako mjenjati klubove, kao niti u judaizmu, ali muslimani imaju najviše probleme oko toga, i po kuranu, i od strane zajednice.
- res publica
#475 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Ma nemoj?Vipsilon wrote: Obje strane su krive - novinari koji su godinama prozivali, provocirali i udarali na svetinju muslimana, a i ovi što su na takav način reagirali.
A jesu li novinari prekršili neki francuski zakon, da bi se moglo reći da su krivi?
A udarali su na svetinje svih, a ne samo muslimana, pa drugi su šutjeli i trpili, jer ta vrsta poruke je nešto na šta svako ima pravo u slobodnom svijetu.