Kad su počele pripreme za rat?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
parapet

#451 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by parapet »

Lajavikrelac wrote:
parapet wrote:Slažem se da nije tema. Volio bih znati koje je to podrucje ostalo bez Srba kao sto se desilo u Srebrenici a ovdje govorimo stostruko vecem broju?
Bosanska Dubica - 50% stanovništva je pobijeno u WW2, uglavnom Srbi i Jevreji, ali platilo je glavom i dosta antifašista Bošnjaka.
1910
According to the 1910 census, the absolute majority in the Bosanska Dubica municipality were Orthodox Christians (82.94%).
1971

30,384 total

Serbs - 23,989 (78.95%)
http://en.wikipedia.org/wiki/Dubica,_Bo ... Population

Dakle 1910 - 83% 1971 - 79%

Dakle, disproporcije u odnosu stanovnistva na nivou statisticke pogreske.

Lajavikrelac wrote:
parapet wrote:Nije moguce ubiti toliko ljudi a da nakon tog "genocida" oni ne budu zbrisani sa nekog teritorija?
Puno zaselaka je zbirsano sa mape pod Kozarom, mnoge porodice su ugašene.... :(

Jedna digresija: Kad se govori o bitci na Kozari, treba uzeti u obzir da se ta partizanska teritorija prostirala od Gradiške do Bos. Novog, pod planinama Kozarom i Prosarom, znači ogromna naseljena teritorija, ne samo Mrakovica i tamo gdje je spomenik :-) Na planini Kozari je bitka kulminirala, jer je tu zatvoren obruč oko partizana a sa njima se povlačio i veliki broj civila koji su nastradali u zbjegovima na toj planini. To ljeto 1942 je Jasenovac pretvorilo u sabirni logor hiljada civila....Preko 20000 Njemaca, Ustaša i domobrana sa najmodernijim naoružanjem je napalo oko 3500 partizana koji su bili lako naoružani, i branili zbjegove. Obruč je preživjelo oko 1300 boraca. Moja porodica je učestvovala u toj bitci, pradjeda poginuo u proboju obruča ime mu na spomeniku, baka i prabaka pukom srećom preživjele logor 3 u Jasenovcu jer su ih odredili za rad. Spasio ih je oficir folksdojčer.
Znači pričam nešto što sam lično slušao, a ne tamo neki mudraci i sajtovi....
Ispada po toj priči da je Kozara bila gušće naseljena od Ciudad Mexica a ne neka siromasna vukoje*ina (sa oprostenjem)
PM72

#452 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by PM72 »

To ljeto 1942 je Jasenovac pretvorilo u sabirni logor hiljada civila....Preko 20000 Njemaca, Ustaša i domobrana sa najmodernijim naoružanjem je napalo oko 3500 partizana koji su bili lako naoružani, i branili zbjegove.
Ne mogu da izdržim a da ovo ne uporedim

To ljeto 1992 je Sarajevo pretvorilo u sabirni logor hiljada civila....Preko 20000 četnika sa najmodernijim naoružanjem je napalo oko 3500 partizana koji su bili lako naoružani, i branili zbjegove.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#453 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Domaci izdajnik »

parapet wrote:Ispada po toj priči da je Kozara bila gušće naseljena od Ciudad Mexica a ne neka siromasna vukoje*ina (sa oprostenjem)
Popis iz 1939. pogledaj. A šta ti sad nije jasno? Uzmi kartu pa vidi teritoriju koju sam naveo - od Bos. Gradiške do Bos. Novoga. Na Kozari je zatvoren obruč.
PM72 wrote:To ljeto 1992 je Sarajevo pretvorilo u sabirni logor hiljada civila....Preko 20000 četnika sa najmodernijim naoružanjem je napalo oko 3500 partizana koji su bili lako naoružani, i branili zbjegove.
Znači po tebi je bitka na Kozari i pogrom stanovništva partizanske teritorije izmišljotina? Ako sam pogrešno protumačio izvinjavam se....

Doduše opsada Sarajeva se može i tako reći, ali daleko manje ljudi je sa brda držalo zatočene civile u gradu oružjem. Jasam li u pravu?
Tomi110

#454 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

parapet wrote:
Tomi110 wrote:
Tomi110 wrote:

Činjenice su jako dobro poznate, Tuđman je nastao kao reakcija na Miloševića, odn instaliran ili pomognut je od strane hrvatskih komunista koji su u ono vrijeme drmali Hrvatskom, to je nepobitna činjenica, isto kao i činjenica da je Tuđman preko svoje obavještajne agenture znao koji je krajnji cilj Slobodana Miloševića i zato je htio zadovoljiti Miloševičev apetit na uštrb Bosne i normalno uz put podebljati "perec na jugu".
To su činjenice. Sa neprijateljem s kojim si u ratu ne sastaješ se 30-40 puta da bi pili viski i brstili svjetsku politiku.
@visokijablan
Imam jednu informaciju (koju sam dobio od bivšeg vojnika Kiseljačkog HVO-a) da je Mate Boban trebao biti ubijen u Kiseljaku od strane Kiseljačkog HVO za vrijeme Bošnjačko-Hrvatskog sukoba ali su ga spasile "zloglasne Maturice", razlog: bosanski Hrvati u Kiseljaku i oko njega načuli da se Kiseljak treba prepustiti Bošnjacima i sav narod (ko to hoće a ko neće neka ostane)treba biti premješten u Hercegovinu i Hrvatsku na tragu Tuđmanovog plana o humanom preseljenju stanovništva,odn podebljanja "pereca na jugu" Ima te li što dodati na ove tvrdnje?
Drugu informaciju koju imam je da za Šuška (pokojnog ministra obrane RH) svi hercegovački Hrvati su pravi Hrvati, a bosanski Hrvati su "bosanski katolici", a ne Hrvati. Da li znate za ove tvrdnje gospodine Visokijablan?
Još jedna informacija "sa terena" od birtaških sveznalica...
Ta informacija gospodine Parapet nije iz birtije nego od mog dunda iliti strica koji je bio u HVO-u Kiseljaka,mater mi je iz Kiseljaka rodom.Hvala na razumijevanju....
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#455 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Woody »

@paša moj:

3.500 partizana u Sarajevu?

20.000 četnika?

Image

E, jebi ga... Ne mogoh ni ja da izdržim a da ti se ne nasmijem.

Pa da je bio ovakav omjer šeher bi nam pao k'o šljiva u govno, a @troka bi nam danas bio naibu-reis...

Jebi ga, @paša 3.500 partizana nije bilo u SA ni 7. aprila 1945.

Živ ti meni bio :thumbup:
Domaci izdajnik

#456 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Uostalom evo mape pa sam tabiri kolika je to operacija bila:

Image

I nije Kozara bila naseljena, nego se narod povlačio na planinu Kozaru sa vojskom. Kozara je planina a ne brdo, a pod njom pogledaj koliko je gradova i sela....To je ko kad bi rekao otkud toliko poginulih na Igmanu kao da je bio naseljen kao Pariz :roll:

Hvala Profesore :thumbup:
PM72

#457 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by PM72 »

Znači po tebi je bitka na Kozari i pogrom stanovništva partizanske teritorije izmišljotina? Ako sam pogrešno protumačio izvinjavam se....

Doduše opsada Sarajeva se može i tako reći, ali daleko manje ljudi je sa brda držalo zatočene civile u gradu oružjem. Jasam li u pravu?
Ko kaže da je epopeja na Kozari - izmišljena? A 95% Srba u RS tvrdi da opsada Sarajeva nije postojala nego su sarajlije u stvari okružila srpska područja oko grada.

Ja sam samo zamjenio par brojeva i slova.Doduše,20 000 pripadnika SRK VRS je držalo grad pod opsadom.radili su isto ono što su njima radili nacisti.

Woody, :kiss: lafe moj.pametan si i znaš šta sam htio reći.Nemoj biti bukvalac.Niti smo bili partizani niti nas je 3500 branilo grad.zamjenio sam par slova i brojki - ništa nisam dodavao.
Domaci izdajnik

#458 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Aha ok nismo se razumjeli bez uvrede ;-) To za opsadu SA se slažem od strane VRS. Mapa nije namijenjena tebi nego parapetu ;-)
seln

#459 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by seln »

PM72 wrote:Seln,
Ja sam davno zakopao ratne sjekire i sa svojim bivšim neprijateljima radim,sarađujem,sjedim,cugam...i pričamo otvoreno o onome što je bilo.Trocadero je u par navrata vjerovatno i pucao na mene kao i ja na njega ali bilo pa prošlo - valja nam potrošiti ovo malo života što nam je ostalo.Nikad se ne zna,smrt nam je svima bliža od kragne ali ja svoj život ne mislim provoditi u smišljanju pasjaluka kako da naškodim "vlasima".Mrzim pametovanje tipa "šta ti misli onaj za stolom to ti misli i onaj pod stolom" jer to vrijedi za sve tri nacije.Pogotovo mi idu na živce priče tipa "sve bi oni nas pobili samo da im se pruži prilika " ili slične nebuloze.Moj patriotizam ne može ugroziti sjedeljka sa Trocaderom ili popijena piva.
Ja je nisam ni morao zakopati, kao sto je nisam ni iskopao, i jedno i drugo su uradili drugi umjesto mene. I ja vjerovatno ponekad popijem casicu sa nekim sa onu stranu musice, ali to ne znam, jer nikoga ne pitam; ne zelim da cujem price o magacionerima i bolnicarima.
Ja nisam patriota, bar ne onako kako ih Avaz zamislja, pa mi niko i ne moze ugroziti patriotizam. Ne mislim da mi svi "Vlasi" zele isto, znam neke koji mi sigurno zele dobro - u mojoj porodici, na primjer.
da budem iskren do kraja, ako si čitav rat proveo u Švedskoj kao što Trocadero tvrdi -onda nisi relevantan sagovornik u temama na kojima nas dvojca tumačimo tj. ubijamo dosadu.I prije bih sjeo s njim pa popio kafu.Nemaš se šta ljutiti ili tersati ali to ti je tako.Ja pošteno i iskreno govorim.Tačno je da nije moje da određujem šta ili kako ali bi mene bilo sramota da nekom solim pamet iz Skandinavije a metka opalio nisam.Ima ovdje ljudi što su u dijaspori a otišli iz Bosne poslije rata,naratovali se pošteno i takvima kapu skidam.Ali,šta da ja tumačim sa nekim kad napišem u Otesu ispred spomenika kad on ne zna ni gdje je Otes a Trocadero bio na tom mjestu.Kontaš?
I ja da budem iskren do kraja, zaboli me za vasim navikama u vezi kafe i piva. Ne znam gdje je Otes, jer nisam iz Sarajeva, ali za one koji jos nisu culi - nije rat bio samo u Sarajevu.
Ono sto me je iznenadilo: tvoj licni salonac me je iz ciste zlobe (ili u nedostatku argumenata) proglasio pobjeguljom, dezerterom, cime li vec...i smjestio me u Svedsku (vidis, cak i SRNA se prevari, nikad nisam bio u Svedskoj) i ti si to uzeo zdravo za gotovo. Nisi se ni potrudio da pitas mene, vodio si se onim "rek'o Trocadero, mora da je istina". Od njega me nije iznenadilo, predugo citam njegovo srbovanje, od tebe jeste.
P.S Ja sam rekao da su trebinjci najbolje prošli od svih protjeranih Bošnjaka - nije Trocadero.I stojim iza svojih riječi.Trebaš li imena i dokaze?
P.S. Moguce, ali ja nisam ni govorio o tome, vec o njegovoj primjedbi "prodali imanja, pobjegli u Svedsku, boli ih kurac", koja implicira da je neko srecan jer je prognan. Nije te on citirao, vec parafrazirao, dodavsi na vrsku kame srbovanja.
mO k3

#460 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by mO k3 »

Jedan podatak ....banjaluka
1989 bila je navodno neka nagradna igra od strane novina politika iz Beograda , na toj " nagradnoj igri" mogo si samo da učestvuješ ako primaš politiku u školi gdje si seje preplacivao .
Svaki dan su se dobijale i logično su se nosile novine kući gdje je počelo pranje mozgova
Domaci izdajnik

#461 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Politika Expres? Staru sam pitao, mislim da je nagrada bila auto :mrgreen: Emisija na TV je imala izvlačenje mislim da se zvala "Hajde da pitamo zajedno" pošto su je moji igrali, bili neki kuponi u tim novinama.....E sad, ispiranje mozgova pisanjem u njoj ne znam, mislim da djeca u OŠ nisu čitali takve novine pored Zagora, Alan Forda, Bleka itd...
parapet

#462 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by parapet »

Lajavikrelac wrote:
parapet wrote:Ispada po toj priči da je Kozara bila gušće naseljena od Ciudad Mexica a ne neka siromasna vukoje*ina (sa oprostenjem)
Popis iz 1939. pogledaj. A šta ti sad nije jasno? Uzmi kartu pa vidi teritoriju koju sam naveo - od Bos. Gradiške do Bos. Novoga. Na Kozari je zatvoren obruč.
Ajmo onda ovako

1931. srpski pravoslavci 1.028.139 44,45 %

http://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_stan ... ovini_1931.

Srbi 1.135.732 44.29 %

http://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_stan ... ovini_1948.

Dakle prema popisima od 1931 do 1948 u BiH broj Srba je porastao za 107.000

Srez Bosanska Dubica 33.129 Srbi 28.121
http://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_stan ... ovini_1931.

SREZ BOSANSKA DUBICA 26900 Srbi 22.641
http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePubli ... 534001.pdf (Stranica 55)

Dakle, u 2 popisa prije i poslije rata 5.000 razlike zaSrbe a pitanje je koliko ih se odselilo u Vojvodinu i ostale gradove.

Gdje je tih 50% pobijenih?
Tomi110

#463 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

parapet wrote:
Tomi110 wrote:@visokijablan
Da li znate gospodine da Hrvatska nije imala nikakve šanse uči u NATO i EU dok je gospodin Tuđman bio živ i da su svi svjetski političari zaobilazili Hrvatsku u velikom luku i da se čak spremala optužnica u Haagu za gospodina Tuđmana da kojim slučajem nije prije vremena otišao Svetom Petru.
Ko je zaobilazio?

A što se tiče optužnice, jedna više-manje, biti ptužen ne znači i biti okrivljen, pogotovu u slučaju vrle Carle...
A ko je to bio od predsjednika i premijera bio na pogrebu Tuđmanu?Ja znam jedino za predsjednika Turske Demirela, mađarski premijer Orban, slovenački premijer Drnovšek i makedonski premijer Ljupčo Georgijevski, i zaboravih Antu Jelavić ispred RBiH.
mO k3

#464 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by mO k3 »

Lajavikrelac wrote:Politika Expres? Staru sam pitao, mislim da je nagrada bila auto :mrgreen: Emisija na TV je imala izvlačenje mislim da se zvala "Hajde da pitamo zajedno" pošto su je moji igrali, bili neki kuponi u tim novinama.....E sad, ispiranje mozgova pisanjem u njoj ne znam, mislim da djeca u OŠ nisu čitali takve novine pored Zagora, Alan Forda, Bleka itd...
Mislim da si u pravu politika expres .... Ne sjećam se vise , ali ne radi se o tome da su djeca čitala nego njihovi roditelji ....
Jesi u bl ???
Domaci izdajnik

#465 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Yup ;-)

Ovom parapetu čovjek nacrta i pokaže mapu a on opet...ajd ne trolaj više živ bio. Iz Potkozarja se nisu selili u Vojvodinu ala Osma ofanziva, to je više podgrmečki kraj zadesilo. Uporedi te podatke sa popisom poslije rata, pa sam izračunaj....
mO k3

#466 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by mO k3 »

Lajavikrelac wrote:Yup ;-)

Ovom parapetu čovjek nacrta i pokaže mapu a on opet...ajd ne trolaj više živ bio. Iz Potkozarja se nisu selili u Vojvodinu ala Osma ofanziva, to je više podgrmečki kraj zadesilo. Uporedi te podatke sa popisom poslije rata, pa sam izračunaj....
koji dio možda smo komšije
visokijablan

#467 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by visokijablan »

parapet wrote:
Lajavikrelac wrote:Tako nekako, ali Jasenovac je bio ogroman kompleks u koji su dovođeni ljudi iz skoro cijele NDH (znaš kolika je to teritorija bila) ne samo sa Kozare. U Operaciji Vajs (Kozara) je nastradalo oko 25.000 civila 1942. Ima to na temi o Prebilovcima detaljno da ne spamujemo, nije tema.
Slažem se da nije tema. Volio bih znati koje je to podrucje ostalo bez Srba kao sto se desilo u Srebrenici a ovdje govorimo stostruko vecem broju?

Nije moguce ubiti toliko ljudi a da nakon tog "genocida" oni ne budu zbrisani sa nekog teritorija?

Neznam koje pravoslavne župe su na tom području ostale bez vjernika,no znam da je u tom ratpotpuno prazno ostalo oko dvadesetak katoličkih župa u sjeverozapadnoj Bosni,Baniji ,Lici i Kordunu..
Time ne umanjujem Jasenovac,ali mislim da još nije kasno za neovisno i znanstveno istraživanje tog logoora.Ostaje pitanje koliko bi djece završilo u Sarajevskom zološkom vrtu i dvorištu bolnice u Vukovaru da je Velikosrbska opcija do kraja dobila rat?
visokijablan

#468 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by visokijablan »

Tomi110 wrote:
visokijablan wrote:Memorandum SANU i njihovo Akademsko instaliranje Miloševića su bili uvod u rat.Bio je to stari,uvijek živi veliko Srbski plan povučen iz ladice na svjetlo dana,i jasno se kazalo u njemu da svi Srbi trebaju živjeti u jednoj državi.To se postiglo kroz dvije Jugoslavije a ideja je stara gotovo koliko i Srbski narod na ovim prostorima..
A podjela je vidljiva kroz RS,i svako postavljanje u istu ravan Miloševića i Tuđmana u vezi početka rata i podjele BIH je debilizam li u naj manju ruku nepoznavanje činjenica.
Činjenice su jako dobro poznate, Tuđman je nastao kao reakcija na Miloševića, odn instaliran ili pomognut je od strane hrvatskih komunista koji su u ono vrijeme drmali Hrvatskom, to je nepobitna činjenica, isto kao i činjenica da je Tuđman preko svoje obavještajne agenture znao koji je krajnji cilj Slobodana Miloševića i zato je htio zadovoljiti Miloševičev apetit na uštrb Bosne i normalno uz put podebljati "perec na jugu".
To su činjenice. Sa neprijateljem s kojim si u ratu ne sastaješ se 30-40 puta da bi pili viski i brstili svjetsku politiku.
Tuđman je nastao iz nužde zbog odbrane od Miloševića,i u tom početku nije imao ništa i nikakvu obavještajnu strukturu,sve to se razvijalo polagano i kroz krvavi rat.
O kasnijoj podjeli Bosne učestovali su svi,no inicijativa je stzizala od Miloševića i tkz .međunarodnih mirovnih posrednika..kakko nam je poznato tu se upecao i Izetbegović i Bošnjačko rukovodstvo.Ako se u tih četrdesetak pregovora barem na jedan dan zaustavio rat i spasio jedan život..oni su bili opravdani.
visokijablan

#469 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by visokijablan »

@visokijablan
Imam jednu informaciju (koju sam dobio od bivšeg vojnika Kiseljačkog HVO-a) da je Mate Boban trebao biti ubijen u Kiseljaku od strane Kiseljačkog HVO za vrijeme Bošnjačko-Hrvatskog sukoba ali su ga spasile "zloglasne Maturice", razlog: bosanski Hrvati u Kiseljaku i oko njega načuli da se Kiseljak treba prepustiti Bošnjacima i sav narod (ko to hoće a ko neće neka ostane)treba biti premješten u Hercegovinu i Hrvatsku na tragu Tuđmanovog plana o humanom preseljenju stanovništva,odn podebljanja "pereca na jugu" Ima te li što dodati na ove tvrdnje?
Drugu informaciju koju imam je da za Šuška (pokojnog ministra obrane RH) svi hercegovački Hrvati su pravi Hrvati, a bosanski Hrvati su "bosanski katolici", a ne Hrvati. Da li znate za ove tvrdnje gospodine Visokijablan?[/quote]

Neznam dali su istinite,ali kažem to o podjeli na nekave kantone treba tražiti u torbama međunarodnih posrednika ..uglavnom se naslućuje koji su im bili ciljevi i za čiji račun su posredovali.
parapet

#470 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by parapet »

Dakle, mapa je dokaz da su Srbi nestali uslijed genocida?

Svasta sam sreo na forumu ali ovakvo plitko razmisljanje jos ne.

Mapa moze eventualno biti prilog o kretanju vojske a ako nisi znao vojske ti se ponekad krecu a ne bi vjerovao organiziraju i akcije.

Eto ne moras mi zahvaljivati sto sam te poucio
visokijablan

#471 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by visokijablan »

Da li znate gospodine da Hrvatska nije imala nikakve šanse uči u NATO i EU dok je gospodin Tuđman bio živ i da su svi svjetski političari zaobilazili Hrvatsku u velikom luku i da se čak spremala optužnica u Haagu za gospodina Tuđmana da kojim slučajem nije prije vremena otišao Svetom Petru.
Predpostavljam,no misli te li Vi da je Tuđman pomrsio račune nekih međunarodnih centara moći i da su mu se rado željeli osvetiti.
Tomi110

#472 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

visokijablan wrote:
Predpostavljam,no misli te li Vi da je Tuđman pomrsio račune nekih međunarodnih centara moći i da su mu se rado željeli osvetiti.
Mislite na Britance možda?I kako im je to uspio pomrsiti račune i koje?
visokijablan

#473 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by visokijablan »

Tomi110 wrote:
visokijablan wrote:
Mislite na Britance možda?I kako im je to uspio pomrsiti račune i koje?
Lijepo,Jugoslavija i u njoj V.Srbija su bili njihovi favoriti.
Domaci izdajnik

#474 Re: Kad su počele pripreme za rat?

parapet wrote:

Dakle, mapa je dokaz da su Srbi nestali uslijed genocida?

Svasta sam sreo na forumu ali ovakvo plitko razmisljanje jos ne.

Mapa moze eventualno biti prilog o kretanju vojske a ako nisi znao vojske ti se ponekad krecu a ne bi vjerovao organiziraju i akcije.

Eto ne moras mi zahvaljivati sto sam te poucio
Jes, jes....dobri vojaci Švejkovi malo se igrali rata, pa im se, ono, sklanjao narod da ne smeta. baš dubokoumna analiza :-) ....idi na Poskok pa tamo pametuj.
Tomi110

#475 Re: Kad su počele pripreme za rat?

Post by Tomi110 »

visokijablan wrote:
Tomi110 wrote:
visokijablan wrote:Memorandum SANU i njihovo Akademsko instaliranje Miloševića su bili uvod u rat.Bio je to stari,uvijek živi veliko Srbski plan povučen iz ladice na svjetlo dana,i jasno se kazalo u njemu da svi Srbi trebaju živjeti u jednoj državi.To se postiglo kroz dvije Jugoslavije a ideja je stara gotovo koliko i Srbski narod na ovim prostorima..
A podjela je vidljiva kroz RS,i svako postavljanje u istu ravan Miloševića i Tuđmana u vezi početka rata i podjele BIH je debilizam li u naj manju ruku nepoznavanje činjenica.
Tuđman je nastao iz nužde zbog odbrane od Miloševića,i u tom početku nije imao ništa i nikakvu obavještajnu strukturu,sve to se razvijalo polagano i kroz krvavi rat.
O kasnijoj podjeli Bosne učestovali su svi,no inicijativa je stzizala od Miloševića i tkz .međunarodnih mirovnih posrednika..kakko nam je poznato tu se upecao i Izetbegović i Bošnjačko rukovodstvo.Ako se u tih četrdesetak pregovora barem na jedan dan zaustavio rat i spasio jedan život..oni su bili opravdani.
Imao je i te kako ,mislite li da Perković,Boljkovac, Manolić nisu imali ljude od povjerenja u Beogradu, pa Goran Hadžić je bio hrvatski doušnik dok ga nisu dobro nalupali na Plitvicama. Za Miloševića ste u pravu,sve inicijative su dolazile od njega. A za ovo sastanjčenje zar ne mislite da je malo degutantno dok se krv proliva po Hrvatskoj i BiH ,Tuđman i Milošević imaju stalnu telefonsku vezu ,tepaju si Sloba i Franja, za svaku pizdariju šalju Hrvoja Šarinića kao potrčka ili kurira, koji na kraju izjavljuje da je citiram : "Tuđman vjerovao Miloševiću". Mislim stvarno jebe lud zbunjenoga. I za kraj rata nije trebalo biti, po meni to je bila samo šarena laža za ovce/podanike. U krvi izvojevana sloboda srpskog ili hrvatskog naroda aha malo morgen......
Post Reply