Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
-
kopijas34
#451 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Nesto nam nema NIN-e. Izgleda kako je i dosao tako i ode. Bas steta. Toliko sam bio horan (
) da mi objasni teoriju "padanja iz neba" i ostale srodne znanosti. 
- dustaban
#452 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Pa vi zaista niste korektni. Titova Jugoslavija je ucinila najvise sto je mogla samim priznanjem naroda koji pripada "muslimanskom porijeklu". Svakoj budali je jasno da je upravo religija to sto nas je podjelilo na razlicite narode: katolici su Hrvati, pravoslavci - Srbi i muslimani su... sto? Bosanci? Bosnjaci? Turci?It_is_a_Leclerc wrote:Pa zato smo ga i izbacili i vratili naziv čiji je semantički korijen riječ Bosna. Inače, Hamdija Pozderac je u jednom razgovoru rekao : "Nude Muslimanstvo, ne daju Bosanstvo", potkazujući srbijansku struju u KPJ, koja je inzistirala da se, u cilju "neutralnosti", Bošnjaci/Bosanci ne nazivaju imenom koje ime veze s Bosnom.Grover wrote:Taj naziv, neadekvatan za etničku pripadnost(zapravo je njeno odsustvo), je izmišljen da se Srbi ne uzbihuzure previše.It_is_a_Leclerc wrote: Musliman s velikim M, narod koji je bio ustavna kategorija u Ustavu SFRJ
Mislim da su nasli najbolje moguce rjesenje spram defiunicije republike BiH. Nijedan narod u Bosni se ne smije zvati imenom Bosne upravo kako bi omogucio tu definiciju "ni, ni, ni... vec i, i ,i". I meni je to razlikovanje naroda i religije u istoj rijeci, samo sa velikim i malim slovom "M", bilo malo konfuzno ali neuporedivo manje nego je to ova konfuzija na relaciji Bosanci - Bosnjaci.
Nije dakle niko smjestio Bosnjacima sa nazivom Muslimani, vec upravo suprotno. Ali jebiga, nekima je ovdje Tito kriv sto nije stvorio islamsku drzavu!
Last edited by dustaban on 04/12/2014 20:18, edited 1 time in total.
-
kopijas34
#453 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
dustaban wrote:
Pa vi zaista niste korektni. Titova Jugoslavija je ucinila najvise sto je mogla samim priznanjem naroda koji pripada "muslimanskom porijeklu". Svakoj budali je jasno da je upravo religija to sto nas je podjelilo na razlicite narode: katolici su Hrvati, pravoslavci - Srbi i muslimani su... sto? Bosanci? Bosnjaci? Turci?
Mislim da su nasli najbolje moguce rjesenje spram defiunicije republike BiH. Nijedan narod u Bosni se ne smije zvati imenom Bosne upravo kako bi omogucio tu definiciju "ni, ni, ni... vec i, i ,i". I meni je to razlikovanje naroda i religije u istoj rijeci, samo sa velikim i malim slovom "M", bilo malo konfuzno neuporedivo ali neuporedivo manje nego je to ova konfuzija na relaciji Bosanci - Bosnjaci.
Nije dakle niko smjestio Bosnjacima sa nazivom Muslimani, vec upravo suprotno. Ali jebiga, nekima je ovdje Tito kriv sto nije stvorio islamsku drzavu!
Hajde Nikola spusti lopticu malo. Nije to ovo Serbian cafe jebemu misha.
- dustaban
#454 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ma nije vala ni Sandzak cahve!kopijas34 wrote:dustaban wrote:
Pa vi zaista niste korektni. Titova Jugoslavija je ucinila najvise sto je mogla samim priznanjem naroda koji pripada "muslimanskom porijeklu". Svakoj budali je jasno da je upravo religija to sto nas je podjelilo na razlicite narode: katolici su Hrvati, pravoslavci - Srbi i muslimani su... sto? Bosanci? Bosnjaci? Turci?
Mislim da su nasli najbolje moguce rjesenje spram defiunicije republike BiH. Nijedan narod u Bosni se ne smije zvati imenom Bosne upravo kako bi omogucio tu definiciju "ni, ni, ni... vec i, i ,i". I meni je to razlikovanje naroda i religije u istoj rijeci, samo sa velikim i malim slovom "M", bilo malo konfuzno neuporedivo ali neuporedivo manje nego je to ova konfuzija na relaciji Bosanci - Bosnjaci.
Nije dakle niko smjestio Bosnjacima sa nazivom Muslimani, vec upravo suprotno. Ali jebiga, nekima je ovdje Tito kriv sto nije stvorio islamsku drzavu!![]()
![]()
![]()
![]()
Hajde Nikola spusti lopticu malo. Nije to ovo Serbian cafe jebemu misha.
-
VjecitiStudent
#455 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Rasprava je o navodnoj zabrani Bošnjaka, od Austro-Ugarske pa nadalje.hizo ramidovic wrote:evo, kolega je malo precizniji:VjecitiStudent wrote:
![]()
Netačno, netačno, netačno, zabrane te vrste austrougarska vlast nikada nije izdala.
metastasio wrote:Naziv "bosanski jezik" ukinut je uredbom Zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu od 4. oktobra 1907. U oficijelnoj upotrebi od tada je bio "srpsko-hrvatski jezik". Time je Bosna i Hercegovina prva južnoslavenska zemlja koja je u službenu upotrebu uvela ovaj naziv jezika, daleko prije Srbije i Hrvatske. Inače, jedini koji su se suprotstavili ovoj odluci bili su bh. muslimani - njima je zato i dozvoljeno da u svojim publikacijama i dalje upotrebljavaju naziv "bosanski jezik". Posljednja knjiga na bosanskome jeziku štampana je negdje 1916. godine. Nakon toga taj naziv pada u zaborav, a ponovo ga afirmiraju između ostalih Isidora Sekulić ili Mak Dizdar. Pročitajte šta je Mak napisao o bosanskom jeziku 1970.: http://makdizdar.ba/marginalije-o-jeziku-i-oko-njega/
- NIN
#456 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Kako vec rekoh, profa je nesto nervozan i shodno tome, naslov ove teme i njegova poruka je neprikladna. Narod koji se identifikuje nekim arbitrarno, vjestacki uzetim imenom nije, niti moze biti izmisljen, dok ime tog naroda ipak moze. Dakle, nacija (narod) nije izmisljena nego ime te nacije, nekad, u jednom trenutku, sto konsenzusom, sto spontano, narodski, sto nametom, kao uostalom sto je slucaj i sa svim nacijama sirom planete*. Problem nastaje onda kada ime postane simbolom pripadnosti, a to je pravilo, pa otud i uzareni komentari jer simboli pripadnosti jesu svetinje mnogim, sto nije anomalija jer, ipak, mi smo ekstemno socijalna bica.
Druga stvar je sto nas je becka cizma malo zajebala pa bosanski zivalj nikad nije postao bosanskim (mrsko mi sad kopat po knjigama, traziti reference, ali svako ko se imalo razumije u tematiku znat ce na sta mislim) pa smo u nasoj drzavi, tj. u nasem dijelu carstva skoro pa preko noci dobili pripadnike susjednih zemalja, tacnije, zitelji Bosne su se poceli nazivati imenima karakteristicnim za susjedne zemlje, pokrajine, geografske toponime, nazovite to kako hocete jer poenta, a i pricamo samo o imenima, je u nazivima kojima smo od tada itekako opsjednuti.
Misljenja sam da nazivlje nije presudno jednoj individui, mada, u politickom smislu ipak jeste, sto je opet drugi aspekt, i da se ne treba toliko o tome baviti. Znam i to, a i priznajem da bavljenje bosnjastvom jeste posljedica bavljenja srpstvom i hrvatstvom i, po meni, to je opravdano, ako nista onda radi protuteze, a nje treba itekako biti. Takodjer, ako neko iz naseg okruzenja ne smatra bosnjastvo svojim, iako ima ime arapskog porijekla, ni to ne treba gledati ksenofobno i s nepovjerenjem jer, kao sto je poznato, drustvene odrednice nisu bioloske i ne nose se genima nego vise spadaju u jedan imaginarni kontekst koji je spoj istorijskih i ekonomskih okolnosti.
I da, geografska odrednica ne mora biti presudna u odabiru imena naroda, a primjera, evo na nasim prostorima, da ne idemo dalje, je na pretek.
Druga stvar je sto nas je becka cizma malo zajebala pa bosanski zivalj nikad nije postao bosanskim (mrsko mi sad kopat po knjigama, traziti reference, ali svako ko se imalo razumije u tematiku znat ce na sta mislim) pa smo u nasoj drzavi, tj. u nasem dijelu carstva skoro pa preko noci dobili pripadnike susjednih zemalja, tacnije, zitelji Bosne su se poceli nazivati imenima karakteristicnim za susjedne zemlje, pokrajine, geografske toponime, nazovite to kako hocete jer poenta, a i pricamo samo o imenima, je u nazivima kojima smo od tada itekako opsjednuti.
Misljenja sam da nazivlje nije presudno jednoj individui, mada, u politickom smislu ipak jeste, sto je opet drugi aspekt, i da se ne treba toliko o tome baviti. Znam i to, a i priznajem da bavljenje bosnjastvom jeste posljedica bavljenja srpstvom i hrvatstvom i, po meni, to je opravdano, ako nista onda radi protuteze, a nje treba itekako biti. Takodjer, ako neko iz naseg okruzenja ne smatra bosnjastvo svojim, iako ima ime arapskog porijekla, ni to ne treba gledati ksenofobno i s nepovjerenjem jer, kao sto je poznato, drustvene odrednice nisu bioloske i ne nose se genima nego vise spadaju u jedan imaginarni kontekst koji je spoj istorijskih i ekonomskih okolnosti.
I da, geografska odrednica ne mora biti presudna u odabiru imena naroda, a primjera, evo na nasim prostorima, da ne idemo dalje, je na pretek.
#457 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ako Srbi nisu Pravoslavci, Hrvati nisu Katolici, Japanci nisu Šintoisti, zašto bi Bošnjaci bili Muslimani ?!dustaban wrote:
Mislim da su nasli najbolje moguce rjesenje spram defiunicije republike BiH. Nijedan narod u Bosni se ne smije zvati imenom Bosne upravo kako bi omogucio tu definiciju "ni, ni, ni... vec i, i ,i". I meni je to razlikovanje naroda i religije u istoj rijeci, samo sa velikim i malim slovom "M", bilo malo konfuzno ali neuporedivo manje nego je to ova konfuzija na relaciji Bosanci - Bosnjaci.
To ime je vrlo jasno iznuđeno od srbijanske, nacionalističke struke KPJ, koja je držala da smo mi "Srbi muhamedanske vere" i da je najviše što nam mogu dati to da se identifikujemo isključivo kao vjerska, a ne kao etnička grupa.
-
goodbar
#458 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Komunisti su,eto umilostivsi se,konacno dali Bosnjacima nacionalno ime Muslimani,tek pocetkom ' 70-ih.Ali im nisu dali ime historijsko,da se Srbi i Hrvati,iz Bosne ne nadju uvrjedjeni.Poslije W W 2,ukinut je ZAVNO Sandzaka(da se Sandzak ne bi proglasio Republikom,mada je to obecano i kada je ukinut i Srbi i muslimani,koji su se borili u tamosnjim partizanskim jedinicama,osjecali su se prevareno),nije ni Bosna,tada,uracunata kao Republika(otuda samo 5.plamenova na grbu nove drzave,sesti je umetnut naknadno).A zasto je Bosnjacima,bas tada,pocetkom ' 70-ih,omiguceno da se zovu Muslimani?Kada pogledate taj period,obracun sa "Hrvatskim proljecem",srpsi liberali,na celu sa Latinkom Perovic,nikako se komunistima nije otvarao treci front.A sto se tice odrednice Bosanac,to je isto kao Jugosloven u SFRJ.Ta odrednica sve vise postaje izgovor srpskim nacionalistima da kazu-"eto,BiH je Jugoslavija u malom,pa kako Jugoslavija nije mogla da se odrzi,na moze ni BiH",zar to nije i papagajsko ponavljanje Mila Dodika?1991.god.na popisu,bilo je dosta "Jugoslovena",najvise medju tadasnjim Muslimanima.Da su se pisali,bar kao Muslimani,a ne kao "nacionalnost"vec prsle Jugoslavije,mozda bi Muslimana(Bosnjaka)tada bilo vec malo preko 50.posto i drugaciji,bolji, argumenti bi bili u rukama onih koji su zastupali bosnjacki narod.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#459 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
ja sam BOŠNJAK veliki - 188cm 90kg - i sutra idem na džumu inšaAllah
selam i pozdrav za sve
selam i pozdrav za sve
-
kopijas34
#460 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Totalno netacno. Vecina nacija su izvedene (njihovo ime jer to napadas) iz rodova. Dakle ako smo imali pleme Franacko to je bila nekada davno zapravo jedna prodica. Oni su bili Franci Bog zna pitaj zbog cega ali je to bilo ime jedne porodice koja je se sirila i sirila te asmilirala i druga plemena itd. Dakle ako je to izmisljeno (Sam rod) onda je sve na ovom jebenom svijetu izmisljeno. Zamisli da ti dobijes dijete i to tvoje dijete dobije tvoje prezime. I onda ti neko dodje i kaze:"Ma to je izmisljeno jer vidis neko nekada prije 800 godina je tvojoj familiji iz nepoznatih razloga dao to prezime".NIN wrote:Kako vec rekoh, profa je nesto nervozan i shodno tome, naslov ove teme i njegova poruka je neprikladna. Narod koji se identifikuje nekim arbitrarno, vjestacki uzetim imenom nije, niti moze biti izmisljen, dok ime tog naroda ipak moze. Dakle, nacija (narod) nije izmisljena nego ime te nacije, nekad, u jednom trenutku, sto konsenzusom, sto spontano, narodski, kao uostalom sto je slucaj i sa svim nacijama sirom planete. Problem nastaje onda kada ime postane simbolom pripadnosti, a to je pravilo, pa otud i uzareni komentari jer simboli pripadnosti jesu svetinje mnogim, sto nije anomalija jer, ipak, mi smo ekstemno socijalna bica.
To bi bilo retardirano. Isto tako i Englezi su nastali iz plemene Angela ; to je znaci familija i rod prvobitno bila. Nista vjestacko nema u tome. Sada u slucaju Bosne postoje razne teorije koje razmatraju pleme koje je osnovalo prvobitnu zemljicu Bosnu. Sve zemlje prije 10. vijeka i prije stvaranja kasno feudalnih drzava, su bile :
1)Ili gradske drzave (multi rodske)
2)Ili bazirane na plemenu jednom.
Marko Vego to pleme koje je osnovalo prvobuitnu Bosansku knezevinu smatra "Besima". John V.A. Fine se ne izjasnjava tacno o imenu plemena ali smatra da je to pleme jedno od slavenskih plemena koje se spominje u Franackim Analima u 6. vijeku. Takodjer se Vjekoslav Klaic ne izjasnjava o tacnom imenu plemena ali isto navodi da je to pleme tu bilo od samog pocetka naseljivanja slavena (A taj pocetak nam oznacuju Franacki Anali i to je jedini izvor o nasoj zemlji pored DAI-a iako se u tim analima ime zemlje cak i ne spominje; spominje se samo da "Slaveni prelaze Savu u 550. godini).
Last edited by kopijas34 on 04/12/2014 20:43, edited 3 times in total.
-
-H-E-L-L-
#461 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Nije to samo odabrano tek tako.Ima to veze i sa potencijalno vecom glasackom bazom.Takodjer ima veze i sa tim sto je to bio neutralan termin koji nije znacio alarm za vladajuce krugove u Beogradu tada.Malo pregledaj situaciju u kraljevini jugoslaviji pa ces vidjeti koliki je utjecaj rezima tada bio,i bosnjacka prosvjetna i kulturna drustva su zavisila od njihove milosti,neka je kralj finansirao,dobro se pregledalo sta ko pise i na nacin izrazavanja.Juga se morala stavljati u prvi plan,jedino sto se moglo isticati jeste muslimanstvo i nista vise.Spaho je vjesto balansirao izmedju centralistickih krugova predvodjenih srbima i federalistickih predvodjenih hrvatima.Upravo ta pozicija je omogucila da mozemo kolko-tolko disati u kraljevini jugoslaviji.Imao sam prilike citati i neke naredbe i dopise iz tog perioda.Zapravo je na neki nacin jugoslovenstvo u prvoj jugoslaviji znacilo spas.Jedini nacin da ne budes u nemilosti rezima je bilo stati na srpsku nacionalisticku struju ili jugoslovensko unitaristicku,jer ipak je lakse bilo zaklinjati se u jugoslovenstvo nego u srpstvo.Korosec i Spaho su neke mrvice izvlacili upravo pristajuci uz Jugoslovensku radikalnu zajednicu(evo primjer kakve je izjave morao tu podrzavati -"poštovanje triju imena našega naroda - Srbin, Hrvat i Slovenac i njihove ravnopravnosti, poštovanje tradicije, jer će se na taj način razvijati međusobno poverenje."ali je zato dobio vecu moc u banovinama koje su nacinjene od teritorija BiH),ili Spaho prije toga kada je izvuko turki paragraf.Naravno sve je to palo kada su Srbi i Hrvati sjeli za stol i krenuli crtat karte.Upravo malo prije crtanja karata je Spaho umro.Kontroverzno je jos da li je umro ili je ubijen.Postoji dosta dokaza da je ubijen kako bi se olaksalo sprovodjenje S-H dogovora._BataZiv_0809 wrote:Pa dosli smo do zakljucka da je zateceno stanje (1945) bilo da je muslimanskom narodu najvaznija bila njihova vjerska odrednica, a narodna i ne toliko.hizo ramidovic wrote: o cemu ti pricas!?
o kakvim uslovima govoris-narod koji tu zivi stoljecima treba da ispuni neke uslove da bi se komsije smilovale i dozvolile da se zove kako hoce?
kakva afirmacija i ustavna nominacija-sta su trebali uraditi bosnjaci da bi im neko priznao pravo na izjasnjavanje? jesu li se trebali dokazivati u odredjenom smislu ili konkurisati za pravo da se zovu kako zele? i nakon svega toga, velikodusno im se ponudi da se pisu kao 'Muslimani' umjesto 'muslimani'?
e, golemo, brate, golemo...
I pogresno je tumaciti stvari na nacin da su komsije nesto davale i uzimale, jer govorimo o zajednickoj drzavi u cijem sastavu je BiH bila ravnopravna republika i u cijim su tijelima vlasti participirali i pripadnici muslimanskog/bosnjackog naroda.
Nakon istaknutih zahtjeva za ustavnim priznanjem, to se konacno desava 1971.
Da je trebalo ranije, trebalo je, ali je ipak uradjeno.
Sto se tice toga Muslimani, a ne Bosnjaci, u tome ne vidim nista lose, jer je to ipak temeljna odrednica sa kojom su se idetifikovali muslimani iz BiH. Najbolji primjer je Mehmed Spaho i njegova Jugoslovenska Muslimanska Organizacija, koja je obezbijedila "turski paragraf". Dakle muslimanska, a ne bosnjacka. Cudi me da se toj cinjenici ne pridaje znacaj.
Kolko god to zvucalo neljudski od mene ali pocetak drugog svjetkog rata a zatim pojava NOP je spasila Bosnjake.Nacin na koji je spaho djelovao je bio jedini moguci da se spasi nas narod u kraljevini.Jednostavno smo bili previse izmjesani sa ostalim narodima nije postojala sigurna baza preko koje se mogla vrsiti propagandna djelatnost kao u Hrvata sa Zagrebom,Sarajevo je bio mijesan grad kao i vecina tadasnje Bosne.Jednostavno su Srbi tada imali potpunu dominaciju i dobro smo se provukli tada s obzirom da nam nista nije islo u prilog.
- Ali Kemal
#462 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ne bih se slozio, pogotovi sa tim da su to Srbi u KPJ nesto posebno sprecavali. Mislim koji su dokazi za to? Vise mi to ide onako odoka optuzivanje, tj generalizacija na naconalnom nivou koja ne da nije dobra za BiH, nego je vrlo blisko fasistickoj mislim bez ikakve uvrede.It_is_a_Leclerc wrote:Pa zato smo ga i izbacili i vratili naziv čiji je semantički korijen riječ Bosna. Inače, Hamdija Pozderac je u jednom razgovoru rekao : "Nude Muslimanstvo, ne daju Bosanstvo", potkazujući srbijansku struju u KPJ, koja je inzistirala da se, u cilju "neutralnosti", Bošnjaci/Bosanci ne nazivaju imenom koje ime veze s Bosnom.Grover wrote:Taj naziv, neadekvatan za etničku pripadnost(zapravo je njeno odsustvo), je izmišljen da se Srbi ne uzbihuzure previše.It_is_a_Leclerc wrote:
Musliman s velikim M, narod koji je bio ustavna kategorija u Ustavu SFRJ
Naime, situacija u tadasnjoj SFRJ nije bila ista kao sada u BiH. Muslimani su zivjeli i u drugim republikama, vecinom u Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji te je naziv trebao da bude odgovarajuci za sve, jer su i oni bili zainteresovani da se vise ne izjasnjavaju kao Srbi, Crnogorci ili Makedonci.
Potpuno je nelogicno da neko sa makedonskim korjenima i ko i dalje zivi u Makedoniji i Bosne nije nikad vidio, po nacionalnosti bude Bosnjak, po kojoj to logici?
Naziv Musliman je sve ravnopravno pokrivao.
- NIN
#463 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Dobro, u sustini, necemo se sloziti. Mozda je problem u meni jer nisam vican prenijeti ono na sto mislim, ko zna, mada, shvatam sta zelis reci, ali...kopijas34 wrote:Totalno netacno.
- Tesla10
#464 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Svaka nacija je izmišljena.
- dustaban
#465 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Bravo Moke !Ali Kemal wrote:...
Potpuno je nelogicno da neko sa makedonskim korjenima i ko i dalje zivi u Makedoniji i Bosne nije nikad vidio, po nacionalnosti bude Bosnjak, po kojoj to logici?
- Sezam
#466 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Bio je nekad i naziv Vlah, pa ga sad vise nema.
-
-H-E-L-L-
#467 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Otkud Hrvat na Kosovu a Hrvatske nikad nije vidio,jos mu korijeni tu.Stvarno su ti Hrvati budale pa ih stavljaju u svoj nacionalni korpus.Otkud Srbi u makedoniji a Srbije nisu vidjeli.Umjesto da se bude ponosan sto se Bosnjaci nisu u Albaniji,Makedoniji itd. istopili ono ovakve gluposti pise.
- BHCluster
#468 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
_BataZiv_0809 wrote:
Pa dosli smo do zakljucka da je zateceno stanje (1945) bilo da je muslimanskom narodu najvaznija bila njihova vjerska odrednica, a narodna i ne toliko.
I pogresno je tumaciti stvari na nacin da su komsije nesto davale i uzimale, jer govorimo o zajednickoj drzavi u cijem sastavu je BiH bila ravnopravna republika i u cijim su tijelima vlasti participirali i pripadnici muslimanskog/bosnjackog naroda.
Nakon istaknutih zahtjeva za ustavnim priznanjem, to se konacno desava 1971.
Da je trebalo ranije, trebalo je, ali je ipak uradjeno.
Sto se tice toga Muslimani, a ne Bosnjaci, u tome ne vidim nista lose, jer je to ipak temeljna odrednica sa kojom su se idetifikovali muslimani iz BiH. Najbolji primjer je Mehmed Spaho i njegova Jugoslovenska Muslimanska Organizacija, koja je obezbijedila "turski paragraf". Dakle muslimanska, a ne bosnjacka. Cudi me da se toj cinjenici ne pridaje znacaj.

-
kopijas34
#469 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
NIN wrote:Dobro, u sustini, necemo se sloziti. Mozda je problem u meni jer nisam vican prenijeti ono na sto mislim, ko zna, mada, shvatam sta zelis reci, ali...kopijas34 wrote:Totalno netacno.
-
kopijas34
#470 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Tacno tako. Imate film o zivotu Maka Dizdara na you tube iz politickog ugla. Kada intervjuisu njegovog sina i pitaju ga o pritiscima na Dizdara; tek tada vidimo koliki je bio pritisak na ljude koji su probali da pisu ili d abude Bosansku naciju kroz poeziju ili knjizevnost.-H-E-L-L- wrote: Nije to samo odabrano tek tako.Ima to veze i sa potencijalno vecom glasackom bazom.Takodjer ima veze i sa tim sto je to bio neutralan termin koji nije znacio alarm za vladajuce krugove u Beogradu tada.Malo pregledaj situaciju u kraljevini jugoslaviji pa ces vidjeti koliki je utjecaj rezima tada bio,i bosnjacka prosvjetna i kulturna drustva su zavisila od njihove milosti,neka je kralj finansirao,dobro se pregledalo sta ko pise i na nacin izrazavanja.Juga se morala stavljati u prvi plan,jedino sto se moglo isticati jeste muslimanstvo i nista vise.Spaho je vjesto balansirao izmedju centralistickih krugova predvodjenih srbima i federalistickih predvodjenih hrvatima.Upravo ta pozicija je omogucila da mozemo kolko-tolko disati u kraljevini jugoslaviji.Imao sam prilike citati i neke naredbe i dopise iz tog perioda.Zapravo je na neki nacin jugoslovenstvo u prvoj jugoslaviji znacilo spas.Jedini nacin da ne budes u nemilosti rezima je bilo stati na srpsku nacionalisticku struju ili jugoslovensko unitaristicku,jer ipak je lakse bilo zaklinjati se u jugoslovenstvo nego u srpstvo.Korosec i Spaho su neke mrvice izvlacili upravo pristajuci uz Jugoslovensku radikalnu zajednicu(evo primjer kakve je izjave morao tu podrzavati -"poštovanje triju imena našega naroda - Srbin, Hrvat i Slovenac i njihove ravnopravnosti, poštovanje tradicije, jer će se na taj način razvijati međusobno poverenje."ali je zato dobio vecu moc u banovinama koje su nacinjene od teritorija BiH),ili Spaho prije toga kada je izvuko turki paragraf.Naravno sve je to palo kada su Srbi i Hrvati sjeli za stol i krenuli crtat karte.Upravo malo prije crtanja karata je Spaho umro.Kontroverzno je jos da li je umro ili je ubijen.Postoji dosta dokaza da je ubijen kako bi se olaksalo sprovodjenje S-H dogovora.
Kolko god to zvucalo neljudski od mene ali pocetak drugog svjetkog rata a zatim pojava NOP je spasila Bosnjake.Nacin na koji je spaho djelovao je bio jedini moguci da se spasi nas narod u kraljevini.Jednostavno smo bili previse izmjesani sa ostalim narodima nije postojala sigurna baza preko koje se mogla vrsiti propagandna djelatnost kao u Hrvata sa Zagrebom,Sarajevo je bio mijesan grad kao i vecina tadasnje Bosne.Jednostavno su Srbi tada imali potpunu dominaciju i dobro smo se provukli tada s obzirom da nam nista nije islo u prilog.
Dakle Mak Dizdar je velicao srednovijekovnu Bosnu, stecke i glorificirao je srednovijekovnu Bosnu. Odmah kada je poceo da pise takve stvari dobio je upozorenje iz Beograda. Posle kada je nastavio proglasili su ga Muslimanskim Fundamentalistom i dali mu otkaz. A onda kada su mu dali otkaz su mu nudili da pise za Srpsku Akademiju Nauka i Umjetnosti.
Znaci nisi ni u ludilu mogao pisati o Bosnjastvu 1970. godini. Takvi tekstvoi nisu mogli dolaziti do sire mase nikako. A ako bi neko i uspio u tome, kao sto je Mak Dizdar, onda bi se ta osoba jednostavno unistila.
- Ali Kemal
#471 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Meni je to potpuno nepoznato te bih volio da saznam ko mu je, kada i kakvo upozorenje dao?kopijas34 wrote:Dakle Mak Dizdar je velicao srednovijekovnu Bosnu, stecke i glorificirao je srednovijekovnu Bosnu. Odmah kada je poceo da pise takve stvari dobio je upozorenje iz Beograda.
Ko mu je dao otkaz i ko mu je nudio da pise za SANU?kopijas34 wrote:Posle kada je nastavio proglasili su ga Muslimanskim Fundamentalistom i dali mu otkaz. A onda kada su mu dali otkaz su mu nudili da pise za Srpsku Akademiju Nauka i Umjetnosti.
Jebote ovo nikako nema smisla da jebe rak raka
-
kopijas34
#472 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
https://www.youtube.com/watch?v=m8Ji0ziW-zQAli Kemal wrote:Meni je to potpuno nepoznato te bih volio da saznam ko mu je, kada i kakvo upozorenje dao?kopijas34 wrote:Dakle Mak Dizdar je velicao srednovijekovnu Bosnu, stecke i glorificirao je srednovijekovnu Bosnu. Odmah kada je poceo da pise takve stvari dobio je upozorenje iz Beograda.
Ko mu je dao otkaz i ko mu je nudio da pise za SANU?kopijas34 wrote:Posle kada je nastavio proglasili su ga Muslimanskim Fundamentalistom i dali mu otkaz. A onda kada su mu dali otkaz su mu nudili da pise za Srpsku Akademiju Nauka i Umjetnosti.
Evo ti te emisije. Imas intervju sa njegovim sinom koji to izravno i otvoreno govori, imas sve dokumente koji o tome svjedoce i imas izjave Maka Dizdara poput one: "Oni zele da me uniste a ni moj narod me neshvata".
Potrazi ovu cijelu emisiju 60 minuta. Sve imas u toj emisiji.
- Ali Kemal
#473 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Pazi zasto muslimani iz Bosne da imaju tapiju nad svim muslimanima iz bivse Jugoslavije? Muslimani iz Makedonije cak nemaju ni isti jezik, njihov jezik je makedonski, prezimena na ski, ipak se osjecaju drugacije od Makedonaca pravoslavaca, te su mogli da prihvate Musliman kao nesto sto bi i njih zadovoljilo.dustaban wrote:Bravo Moke !Ali Kemal wrote:...
Po istoj logici zasto ne bi Muslimani iz Bosne prihvatili naziv Goranac?
Kada su Muslimani iz Bosne odlucili da promijene ime u Bosnjak, mada to nije nikada proslo nikakve ozbiljne demokratske i slobodno rasprave, eventualno referendum i slicno, nego je to odlucio jedan uski krug ljudi, koji su imali svemogucu vlast, onda su morali biti svjesni da ce vremenom sasvim sigurno izgubiti vezu sa ostalim Muslimanima iz regiona koji ce naci neki svoj put i prihvatiti neko ime koji im vise odgovara i u krajnjem slucaju koje je tacnije.
Last edited by Ali Kemal on 04/12/2014 21:39, edited 1 time in total.
- Ali Kemal
#474 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ja mislio ti nesto zapamtio od toga konkretno, a ne samo neki onikopijas34 wrote:https://www.youtube.com/watch?v=m8Ji0ziW-zQAli Kemal wrote:Meni je to potpuno nepoznato te bih volio da saznam ko mu je, kada i kakvo upozorenje dao?kopijas34 wrote:Dakle Mak Dizdar je velicao srednovijekovnu Bosnu, stecke i glorificirao je srednovijekovnu Bosnu. Odmah kada je poceo da pise takve stvari dobio je upozorenje iz Beograda.
Evo ti te emisije. Imas intervju sa njegovim sinom koji to izravno i otvoreno govori, imas sve dokumente koji o tome svjedoce i imas izjave Maka Dizdara poput one: "Oni zele da me uniste a ni moj narod me neshvata".
Potrazi ovu cijelu emisiju 60 minuta. Sve imas u toj emisiji.
ipak hvala ti, pa cu pogledati i prokomentarisati.
-
kopijas34
#475 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Jesili ti ono Bosanac koji se zalaze za treci entitet?Ali Kemal wrote:Pazi zasto muslimani iz Bosne imaju tapiju nad svim muslimanima iz bivse Jugoslavije? Muslimani iz Makedonije cak nemaju ni isti jezik, njihov jezik je makedonski, prezimena na ski, ipak se osjecaju drugacije od Makedonaca pravoslavaca, te su mogli da prihvate Musliman kao nesto sto bi i njih zadovoljilo.dustaban wrote:Bravo Moke !Ali Kemal wrote:...
Po istoj logici zasto ne bi Muslimani iz Bosne prihvatili naziv Goranac?
Kada su Muslimani iz Bosne odlucili da promijene ime u Bosnjak, mada to nije nikada proslo nikakve ozbiljne demokratske i slobodno rasprave, eventualno referendum i slicno, nego je to odlucio jedan uski krug ljudi, koji su imali svemogucu vlast, onda su morali biti svjesni da ce vremenom sasvim sigurno izgubiti vezu sa ostalim Muslimanima iz regiona koji ce naci neki svoj put i prihvatiti neko ime koji im vise odgovara i u krajnjem slucaju koje je tacnije.
Da da ti si taj. Bosanac a niposto Hrvat sa poskok portala...
Nego reci ti nama; kako su se katolici iz Bosne nazivali u recimo 12.,13.,14.,15.,16.,17.18.,19. vijeku? Zar nisu kao Bosnjaci?
Bosanac?