Pa ovi njemački nisu baš bili milo gledani od strane nacista, posebno katolički. I inače je katolička crkva u Njemačkoj ipak bila uvijek na drugom mjestu i po broju vjernika i po uticaju. NDH je drugo. Pored crkve koju je uloga vijekovima igrala u svim segmentima života hrvatskog čovjeka, vjerovatno je bila važna i njihova samosvijest da na tom graničnom području predstavljaju "predziđe kršćanstva", koje stoljećima čuva Evropu od najezde najprije islama, pa pravoslavlja, pa komunizma...Woody wrote:Ma, pustite vi @selna, on je moj stari pacijentJa njegov karton ni ne vracam u kartoteku, da se sestra ne muci i hoda dzaba. On se lijepi na mene, sve se nada da cu mu povecati terapiju... A mozda i hocu, teska je to bolest. Preteska - tako daleko od domovine, a treba nekada djeci objasniti kada pitaju: "Gdje si bio ti kad' je bilo najteze?"
Nego, ne dobih ja od tebe @radosni, odgovor u cemu je razlika izmedju njemackih katolickih svecenika i njihovih kolega iz NDH. Mozda je do vode, ili ishrane?
Dakle?
"Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
julisiz es grant
#451 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
- Tomi110
#452 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Radosni daj mi reci da li ti znaš odn da li si upoznat sa situacijom oko Ivana Steve Krajačića i zašto je on "navodno" izjavio pred delegacijom komunista ili boraca iz Srbije :"Malo smo vas pobili ovdje" prilikom komemoracije u Jasenovcu.Kako to da jedan od najbližih Titovih suradnika tako govori ispred delegacije komunista Srbije,Je li i on bio prikriveni Ustaša ili je ovo možda nekakva velikosrpska floskula da su eto i hrvatski partizani/komunisti ustvari prikriveni Ustaše i mrzitelji svega što je srpsko.
- Čitalac
#453 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Na temu odnosa katoličke crkve s jedne i fašizma i nacizma s druge strane, zanimljiva je knjiga "God and the Fascists" (Mit Gott und den Faschisten) - Karlheinz Deschner.
Poslednja dva poglavlja knjige odnose se na zbivanja u Jugoslaviji.
Poslednja dva poglavlja knjige odnose se na zbivanja u Jugoslaviji.
-
radostan dan
#454 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Pa ovi njemački nisu baš bili milo gledani od strane nacista, posebno katolički. I inače je katolička crkva u Njemačkoj ipak bila uvijek na drugom mjestu i po broju vjernika i po uticaju. NDH je drugo. Pored crkve koju je uloga vijekovima igrala u svim segmentima života hrvatskog čovjeka, vjerovatno je bila važna i njihova samosvijest da na tom graničnom području predstavljaju "predziđe kršćanstva", koje stoljećima čuva Evropu od najezde najprije islama, pa pravoslavlja, pa komunizma...
kada crkva preuzme kapitensku traku, ili u nekom istorijskom periodu bude jedini član stručnog štaba nekog naroda, proces kačenja kopački o klin se odlaže do iznemoglosti...
primjenjivo za obje najveće crkve na balkanu.
-
radostan dan
#455 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
znam za to, ali se ne sjećam gdje sam to pročitao...Tomi110 wrote:Radosni daj mi reci da li ti znaš odn da li si upoznat sa situacijom oko Ivana Steve Krajačića i zašto je on "navodno" izjavio pred delegacijom komunista ili boraca iz Srbije :"Malo smo vas pobili ovdje" prilikom komemoracije u Jasenovcu..
znam i da mu tito nje smio ili htio ništa.
znam da je praktično ubio mustafuu golubića, itd...
a da li je izjava autentična i ako jeste zašto je rekao, ne mogu na prvu loptu da objasnim...
- Tomi110
#456 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Pitam te jer ako je ovo točno što je izjavio(negdje sam našao da je izjavio:Puno vas je ostalo) pred delegacijom komunista Srbije,možemo vidjeti da se i između komunista Jugoslavije 60-tih godina i to komunista na vrhu lagano dižu međunacionalne tenzije što će rezultirati Hrvatskim prolječem 71-e, pa raspadom komunista 90-te i na kraju ratom 91-95 na prostoru bivše Jugoslavije.radostan dan wrote:znam za to, ali se ne sjećam gdje sam to pročitao...Tomi110 wrote:Radosni daj mi reci da li ti znaš odn da li si upoznat sa situacijom oko Ivana Steve Krajačića i zašto je on "navodno" izjavio pred delegacijom komunista ili boraca iz Srbije :"Malo smo vas pobili ovdje" prilikom komemoracije u Jasenovcu..
znam i da mu tito nje smio ili htio ništa.
znam da je praktično ubio mustafuu golubića, itd...
a da li je izjava autentična i ako jeste zašto je rekao, ne mogu na prvu loptu da objasnim...
- stakasa
#457 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
A da odvadis malo, 1400 je cifra. A i komisija 2000-e... Seselj na celuBratov brat wrote:Medjunarodna komisija strucnjaka za istinu o Jasenovcu osnovana je 2000. godine, na jednoj od sednica te komisije koja je odrzana u NYC utvrdjeno je da je 1400 svestenika katolicke crkve ucestvovalo u zlocinima na prostoru NDH kao direktne ubice.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#458 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
A priviđa ti se taj Šešelj, priviđa... i nije 2000-e, nego je prva konferencija održana 2009-e.stakasa wrote:A da odvadis malo, 1400 je cifra. A i komisija 2000-e... Seselj na celuBratov brat wrote:Medjunarodna komisija strucnjaka za istinu o Jasenovcu osnovana je 2000. godine, na jednoj od sednica te komisije koja je odrzana u NYC utvrdjeno je da je 1400 svestenika katolicke crkve ucestvovalo u zlocinima na prostoru NDH kao direktne ubice.
Imaš i njihove e-mail adrese, pa se možeš dopisivati... Pitaj i za Šešelja, ako te interesuje njegovo zdravlje i treba li mu štaThe International Commission for the Truth on Jasenovac, members
1. Srboljub Zivanovic, president
London, Great Britain
[email protected]
2. Ana Filimonova, vice president
Moskow, Russian Federation
[email protected]
3. George Bogdanich, member
New York, USA
[email protected]
4. Elena Guskova, member
[email protected]
5. Wanda Schindley, member
Dalas, USA
[email protected]
6. Ekaterina A.Samoylova, member
[email protected]
7.
Eugene V. Chernosvitov, member
[email protected]
8. Vladislav Jovanovic, member
Belgrade, Serbia
9. John Peter Maher, member
USA
[email protected]
10. William Dorich, member
USA
[email protected]
11. Jean Toschi Marazzani Visconti, member
Italy
[email protected]
12. Pavel Vjaceslavic Tihomirov, member
St.Peterburg, Russian Federation
[email protected]
13. Dragoljub Acković, member
Belgrade, Serbia
[email protected]
14. Vladimir Umeljić, member
Germany
[email protected]
15. Saša Aćić, coordinator
Banja Luka, Republika Srpska, BIH
[email protected]
a, što se tiče odvađanja cifre, evo kome reci da odvadi... pa... vidićeš, eto
Na jednom sastanku u Njujorku saopštio sam da smo došli do imena 371 katoličkog sveštenika koji su klali, ubijali, mučili, silovali žrtve i činili svakojaka druga zvjerstva. Tada mi je čuveni američki naučnik Michael Birnbaum, koji je bio i u komisiji za istraživanje genocida u Ruandi, rekao da se u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji ništa ne radi, pošto oni imaju imena 1.400 katoličkih sveštenika, nesumnjivih počinilaca zločina....
-
Trebam te
#459 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Ovaj ima najzescu adresu, ziku mu RS, dok adrese civilizovanijih ljudi na spisku imaju samo ime grada i Drzave
Bolesni su ovi nasi jadnici skroz,
- stakasa
#460 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Citiro sam 2000-tu, 2009-u si ti spomenuo
- Bratov brat
#461 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Nemam ja sta da odvadim, ako si vec neuk i polupismen onda nemoj da ucestvujes na ovakvim temama. Nikoga ja nisam uvredio niti snosim odgovornost sto je bratija iz redova svestenstva uzela noz u ruke i krenula u pohod. A oko Seselja , tebi na cast , ja ga nisam pomenuo nigde niti cu ga pominjati. A tesko je i pomisliti da navedeni haski optuzenik predsedava nekom komisijom u NYC.stakasa wrote:A da odvadis malo, 1400 je cifra. A i komisija 2000-e... Seselj na celuBratov brat wrote:Medjunarodna komisija strucnjaka za istinu o Jasenovcu osnovana je 2000. godine, na jednoj od sednica te komisije koja je odrzana u NYC utvrdjeno je da je 1400 svestenika katolicke crkve ucestvovalo u zlocinima na prostoru NDH kao direktne ubice.
-
KENJAC
#462 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Ljudi , izlisno je pricati o umijesanosti crkve u ta dogadjanja. I , ne samo ta nego i ona sto ce slijediti nakon pedesetak godina. Mozda se moze pricati o procentima ucestvovanja. U stvari u procentima ne ucestvovanja.Mislim da od tadasnjeg klera se moze izdvojiti jednocifreni procenat onih koji nisu uzeli LICNO ucesca oko situacije koja ce prouzrokovat pokolje. Naime da vas podsjetim da u Krivicnom Zakoniku imamo krivicna djela cinjenja i necinjenja. Oni koji nisu licno ubijali, propagirali ubijanja i pokrstavanja, nisu sigurno ni guzicom mrdnuli da do toga ne dodje (naravno izuzimajuci gore navedeni procenat) ! Mene vise interesuje odkud tad a i sad nastojanja da se skine anatema sa vjerskih sluzbenika da su licno odgovorni za pokolje. Koja je svrha toga ? Da se lazemo ? Ma dajte molim vas. Ne vjerujem da se iko od nas sjeca 41' ali se svi sjecamo 90' ! Zasto da se lazemo i pricamo da u vjerskim ustanovama sjede neke dobre cike sto nebi ni mrava zgazile. Ko je bio u raznim mejtefima , crkvama i ostalim ustanovama od "vitalnog znacaja" po odrazavanje vitalnih nacionalnih interesa?
Daj nek nam neko kaze ko je cuo rijeci (ne one naglas recene nego u intimi druzenja pravovjernih) za mir za ljubav , protiv rata ? Vjera se odrzava na mrznji. Ne samo kod nas nego svugdje u Svijetu.
I sad bi vi komentarisali kako Katolicka Crkva u jeku Jasenovaca Prebilovaca raznih drugih stratista nije znala ili nije mogla nista ucinit. Tema je vezana za NDH pa Pravoslavnu ne spominjem mada se i o njoj moze stranica i stranica napisat. Ne treba mi nikakav istoricar da mi prica o zatvaranju ljudi u Pravoslavne crkve pa paljenju i miniranju tih crkava od strane drugih cija to crkva nije !!! Sva jada kod nas poticu od "vjernika" ! Sto Slovenija i Hrvatska nisu ratovali 90'-ih ? Sto nisu ratovali Srbija i CG ? Sto se lazemo i suplje price pricamo o nekim agresijama i kurcima palcima ? Skidamo sa sebe odgovornost sto smo postali malim tockicima u toj masineriji ? E jest, najlakse je tako !
Daj nek nam neko kaze ko je cuo rijeci (ne one naglas recene nego u intimi druzenja pravovjernih) za mir za ljubav , protiv rata ? Vjera se odrzava na mrznji. Ne samo kod nas nego svugdje u Svijetu.
I sad bi vi komentarisali kako Katolicka Crkva u jeku Jasenovaca Prebilovaca raznih drugih stratista nije znala ili nije mogla nista ucinit. Tema je vezana za NDH pa Pravoslavnu ne spominjem mada se i o njoj moze stranica i stranica napisat. Ne treba mi nikakav istoricar da mi prica o zatvaranju ljudi u Pravoslavne crkve pa paljenju i miniranju tih crkava od strane drugih cija to crkva nije !!! Sva jada kod nas poticu od "vjernika" ! Sto Slovenija i Hrvatska nisu ratovali 90'-ih ? Sto nisu ratovali Srbija i CG ? Sto se lazemo i suplje price pricamo o nekim agresijama i kurcima palcima ? Skidamo sa sebe odgovornost sto smo postali malim tockicima u toj masineriji ? E jest, najlakse je tako !
Last edited by KENJAC on 11/10/2014 00:26, edited 1 time in total.
- Tomi110
#463 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Sto Slovenija i Hrvatska nisu ratovali 90'-ih ? Sto nisu ratovali Srbija i CG ? Sto se lazemo i suplje price pricamo o nekim agresijama i kurcima palcima ? Skidamo sa sebe odgovornost sto smo potali malim tockicima u toj masineriji ? E jest, najlakse je tako ![/quote]
Hoces reci da iza svih ovih zala stoji vjera odn crkve na Balkanu "Pravoslavlje protiv Katolicizma i vica verse".Kod nas se nacionalnost podudara sa vjerom, odn vjera je nosilac nacionalnosti(Srbi su pravoslavci,Hrvati katolici i nema pravoslavnog Hrvata ili Srbina katolika odn ja neznam za takve) na ovim našim područjima,tako gdje god se počinje buditi nacionalizam, tu se rađa i vjersko "prosvjetljenje" i obrnuto , nastaju pizdarije i normalno je da to povlači pitanje učešča Crkava u nastalim pizdarijama.
Hoces reci da iza svih ovih zala stoji vjera odn crkve na Balkanu "Pravoslavlje protiv Katolicizma i vica verse".Kod nas se nacionalnost podudara sa vjerom, odn vjera je nosilac nacionalnosti(Srbi su pravoslavci,Hrvati katolici i nema pravoslavnog Hrvata ili Srbina katolika odn ja neznam za takve) na ovim našim područjima,tako gdje god se počinje buditi nacionalizam, tu se rađa i vjersko "prosvjetljenje" i obrnuto , nastaju pizdarije i normalno je da to povlači pitanje učešča Crkava u nastalim pizdarijama.
- Bratov brat
#464 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Ima Srba katolika a ima i Srba muslimana , i to ne tvrdim ja, vec oni sami za sebe. Imas i Bosnjake katolike, svojim ocima gledao ovde na forumu ,kad je bio onaj popis , lik uplodovao list onaj gde pise Veoispovest : Katolik. Nacionalnost : Bosnjak. Verovatno ima i pravoslavnih takvih. Hrvata imas pravoslavaca, koji sebe zovu hrvatski pravoslavci, nisu kanonski priznati, ali postoje i to u Zadru.
Ima i muslimana koji se izjasnjavaju kao Hrvati. Odosmo u off , ali ne puno, nadam se.
Uglavnom percpcija o ovome ti nije pogresna, ali za to nismo krivi ni ja ni ti ni neki Bosnjak , vec oni koji su nam to nametnuli.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#465 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
povuci ručnu, bliže si banu od njega.Woody wrote:Ma, pustite vi @selna, on je moj stari pacijentJa njegov karton ni ne vracam u kartoteku, da se sestra ne muci i hoda dzaba. On se lijepi na mene, sve se nada da cu mu povecati terapiju... A mozda i hocu, teska je to bolest. Preteska - tako daleko od domovine, a treba nekada djeci objasniti kada pitaju: "Gdje si bio ti kad' je bilo najteze?"
Nego, ne dobih ja od tebe @radosni, odgovor u cemu je razlika izmedju njemackih katolickih svecenika i njihovih kolega iz NDH. Mozda je do vode, ili ishrane?
Dakle?
-
KENJAC
#466 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Dakle, gazda se malo izgalamio i tema zatrnula. Dobro, bio bi red da se jedna ovakva tema zavrsi nekim rezimeom. Necim sto ce biti poruka ucesnika (na zadivljujucem nivou historijske naobrazbe) ove diskusije. Ne mislim da ce par stranica moci promijeniti misljenje raznih populacija o ovom i o drugim pokoljima. Neki ce se gnusat, u nekima ce krv prokljucat, a neki ce smoci snage da cak nadju rijeci opravdanja za pokolje djece i najstrasnija mucenja ljudi samo sto se drugacije zovu. Pokolji nisu stali sa Prebilovcima. Nazalost ni poslje Drugo Sv. rata nisu stali pokolji. Bilo bi suvise optimisticki ocekivati da Srebrenica bude zadni pokolj. Sta je to u ovoj zemlji ?Ne vole se medjusobni ni Italijani ni Francuzi a ovi opet ne mogu smislit Engleze.... Italijani sa sjevera ne mogu smislit iste te Italijane sa juga.... Al niko od njih zivoj djeci svojih komsija... nemam rijeci ni snage da opisujem stradanja i mucenja.
E , sad ja cu iznijet svoju tezu koja dovodi do stradanja Balkanskih plemena. Po meni , to je religija !!! Spreman sam slusati i protuargumente !
Sa nadom da vise nikad niko nece biti ubijen samo zato sto se drugacije zove !
E , sad ja cu iznijet svoju tezu koja dovodi do stradanja Balkanskih plemena. Po meni , to je religija !!! Spreman sam slusati i protuargumente !
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#467 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Ne bih se slozio s tobom@KENJAC:
Optuzivati religiju (katolicanstvo) za zvjerstva u NDH bi bilo suvise generalizovano i povrsno.
U ranijim sam postovima davao primjere njemackih katolickih svecenika koji su svoje neslaganje sa nacistickim establishmentom i glavom platili. Ako idemo dalje, mozemo doci i do papa (Pije XI i XII) i njihove kritike holocausta i rasne politike. E, sad sto nisu ustrajali u tome i sto NAROCITO nisu osudili divljanje po NDH, mozemo pripisati "ziheraskoj" i oportunistickoj politici Vatikana, koji se borio i za svoju guzicu. Ali katolicanstvo NIJE non-plus-ultra razlog.
Ja bih se prije odlucio za mix balkanskom PRIMITIVIZMA, neprosvjecenosti klera, teske istorije sukoba, spleta okolnosti i on cega @radosni naziva mainstream-om, odnosno dovodjenja svjesti sirokih narodnih masa do toga da su takvi cinovi nesto sasvim "normalno" i obavezno, pa samim tim i pozeljno. Sljedeci faktor je opet balkanski kompleks malih, tek rodjenih, nacija prepunih ksenofobije i iracionalnog straha od zatiranja od strane "onog drugog (a bogami i treceg)".
Opet okrivljavanje kompletnog hrvatskog korpusa je "contradictio in adjecto" sto su pokazali svojim znatnim ucescem u partizanskom pokretu.
Drugim rjecima: Italijani (katolici) su itekako mrzili i prezirali Hrvate (katolike) i Slovence (katolike) do granice da su ih negirali kao etnose i tretirali ih kao divljake koje po svaku cijenu treba romanizirati. Srbi (pravoslavni) su RATOVALI, i to krvavo, sa Bugarima (pravoslavnim) do istrebljenja, zbog nerasciscenih racuna jos od Balkanskih ratova i svih narednih.
Eto!
Optuzivati religiju (katolicanstvo) za zvjerstva u NDH bi bilo suvise generalizovano i povrsno.
U ranijim sam postovima davao primjere njemackih katolickih svecenika koji su svoje neslaganje sa nacistickim establishmentom i glavom platili. Ako idemo dalje, mozemo doci i do papa (Pije XI i XII) i njihove kritike holocausta i rasne politike. E, sad sto nisu ustrajali u tome i sto NAROCITO nisu osudili divljanje po NDH, mozemo pripisati "ziheraskoj" i oportunistickoj politici Vatikana, koji se borio i za svoju guzicu. Ali katolicanstvo NIJE non-plus-ultra razlog.
Ja bih se prije odlucio za mix balkanskom PRIMITIVIZMA, neprosvjecenosti klera, teske istorije sukoba, spleta okolnosti i on cega @radosni naziva mainstream-om, odnosno dovodjenja svjesti sirokih narodnih masa do toga da su takvi cinovi nesto sasvim "normalno" i obavezno, pa samim tim i pozeljno. Sljedeci faktor je opet balkanski kompleks malih, tek rodjenih, nacija prepunih ksenofobije i iracionalnog straha od zatiranja od strane "onog drugog (a bogami i treceg)".
Opet okrivljavanje kompletnog hrvatskog korpusa je "contradictio in adjecto" sto su pokazali svojim znatnim ucescem u partizanskom pokretu.
Drugim rjecima: Italijani (katolici) su itekako mrzili i prezirali Hrvate (katolike) i Slovence (katolike) do granice da su ih negirali kao etnose i tretirali ih kao divljake koje po svaku cijenu treba romanizirati. Srbi (pravoslavni) su RATOVALI, i to krvavo, sa Bugarima (pravoslavnim) do istrebljenja, zbog nerasciscenih racuna jos od Balkanskih ratova i svih narednih.
Eto!
-
visokijablan
#468 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Za normalne ljude svako nasilje nad nevinim pa bili oni civili ili vojnici jest zločin,dakle ovdje se možemo natjecati tko će više i češće to kazati,a sa druge strane argumenti drugih se ne žele čuti.Ni jedna vjera niti vjerska zajednica u svojoj biti ne propovjeda nasilje,pa tako ni katolička crkva u Hercegovini , sada a ni 1941g za vrjeme zločina u Pribilovcima.Kao odgovor na Magnum Crimen(koji se ovdje često citira) ili antikatolički neargumentirani i ničin dokazani pamflet od V.Novaka ljudi ,svjedoci događaja su napisali argumentiran odgovor koji u duhu slobode pisane riječi vrijedi pročitati!KENJAC wrote:Dakle, gazda se malo izgalamio i tema zatrnula. Dobro, bio bi red da se jedna ovakva tema zavrsi nekim rezimeom. Necim sto ce biti poruka ucesnika (na zadivljujucem nivou historijske naobrazbe) ove diskusije. Ne mislim da ce par stranica moci promijeniti misljenje raznih populacija o ovom i o drugim pokoljima. Neki ce se gnusat, u nekima ce krv prokljucat, a neki ce smoci snage da cak nadju rijeci opravdanja za pokolje djece i najstrasnija mucenja ljudi samo sto se drugacije zovu. Pokolji nisu stali sa Prebilovcima. Nazalost ni poslje Drugo Sv. rata nisu stali pokolji. Bilo bi suvise optimisticki ocekivati da Srebrenica bude zadni pokolj. Sta je to u ovoj zemlji ?Ne vole se medjusobni ni Italijani ni Francuzi a ovi opet ne mogu smislit Engleze.... Italijani sa sjevera ne mogu smislit iste te Italijane sa juga.... Al niko od njih zivoj djeci svojih komsija... nemam rijeci ni snage da opisujem stradanja i mucenja.
http://ivanlovrenovic.com/2013/07/%E2%8 ... ti-hrvati/
-
KENJAC
#469 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Jest , ovo boldirano ti je vise nego istinito. Al zasto u tim sukobima se ne rodi Jasenovac ? To su bili ratovi a ovdje govorimo o necem sto se blago moze okarakterisat kao zivotinjsko. E taj stepenik izmedju rata i zivotinjskog je nasa tema. Rat je nesto sto je svaka drzava morala da predje u svojoj istoriji. Pa ratovala je i Svajcarska. Jedno je rat, puska tebi puska meni pa kom opanci kom obojci. Doci u selo dok ljudi okopavaju zemlju i zaklat djecu,e to nije rat ! Poznato je da se najkrvavija desavanja vezu za vjerske praznike "krvave ce te baklave jesti za Bajram" Naser Oric pravi pokolj u Kravici za Bozic. Pa procitaj "Noz" i vidjet ces da se svaki pokolj veze il za Bozic il za Bajram.Woody wrote:Ne bih se slozio s tobom@KENJAC:
Eto!
jest tacno je da religija , sama po sebi ne moze napravit pokolj. Al kad imas kriticnu masu zatucanosti, siromastva plus trenutna situacija , e onda je religija upaljac na fitilju. U ostalom jel tebi slucajno sto Hrvati traze saveznika u Njemcima, Srbi u Rusima a Bosnjaci u Turkoj i Arapskim zemljama ? Pazi , ponavljam , nisu svi al malo ih je po strani !!!
- Tomi110
#470 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
U ostalom jel tebi slucajno sto Hrvati traze saveznika u Njemcima, Srbi u Rusima a Bosnjaci u Turkoj i Arapskim zemljama ? Pazi , ponavljam , nisu svi al malo ih je po strani !!![/b]
Ovo ti je kompleks malih Balkanskih naroda,"Nas i Rusa trista milijona" samo što to ti isti Rusi ili Talijani ili Nijemci obilato koriste za opet svoje geostrateške igre i igrice.Primjer: Hrvatska i Njemačka,kad je trebalo podržati samostalnost Hrvatske i razbiti Jugoslaviju jedino je Njemačka priznala i gurala neovisnost Hrvatske dok su sve druge zemlje EU-a bile za očuvanje bilo kakve Jugoslavije,mi smo tada ponosno pjevali "Danke Deuchland",kad smo ušli u EU najviše nas je jebala Njemačka.....izručite Perkoviča i ostale bivse tajne agente(bajdvej neznam ni za jednu ozbiljnu zemlju koja je izručila svoje bivše tajne agente drugoj zemlji), zatvorite brodogradilišta,optužite Sanadera za korupciju(a on budala najviše igrao za njemačke firme i kapital),morali smo se praktički naguziti toj istoj Njemačkoj kojoj smo pjevali "Danke Deuchland".To ti je care kompleks malih Balkanskih naroda.
Ovo ti je kompleks malih Balkanskih naroda,"Nas i Rusa trista milijona" samo što to ti isti Rusi ili Talijani ili Nijemci obilato koriste za opet svoje geostrateške igre i igrice.Primjer: Hrvatska i Njemačka,kad je trebalo podržati samostalnost Hrvatske i razbiti Jugoslaviju jedino je Njemačka priznala i gurala neovisnost Hrvatske dok su sve druge zemlje EU-a bile za očuvanje bilo kakve Jugoslavije,mi smo tada ponosno pjevali "Danke Deuchland",kad smo ušli u EU najviše nas je jebala Njemačka.....izručite Perkoviča i ostale bivse tajne agente(bajdvej neznam ni za jednu ozbiljnu zemlju koja je izručila svoje bivše tajne agente drugoj zemlji), zatvorite brodogradilišta,optužite Sanadera za korupciju(a on budala najviše igrao za njemačke firme i kapital),morali smo se praktički naguziti toj istoj Njemačkoj kojoj smo pjevali "Danke Deuchland".To ti je care kompleks malih Balkanskih naroda.
- Tomi110
#471 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
[quote="Woody"]Ne bih se slozio s tobom@KENJAC:
Eto![/quote]
Dobar post
Eto![/quote]
Dobar post
- Gojeni H
#472 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Nevjerovatno kako u skoro svakoj temi pokusate provuci lazi o dogadjajima iz bliske proslosti.KENJAC wrote: ... Naser Oric pravi pokolj u Kravici za Bozic.
...
Pa procitaj "Noz" i vidjet ces da se svaki pokolj veze il za Bozic il za Bajram.
1. Kakav je to pokolj Naser Oric napravio u Kravici i koliko civila je stradalo? Ima li kakva presuda? Da li presuda govori o nekaznjavanju ili ...? Zasto niko nije osudjen za Smolucu, gdje je mnogo vise bosnjackih civila stradalo, u skoro identicnoj situaciji (okruzenju, a kasnije proboju)?
2. Od kada je smece poput "Noza" bilo kakva referenca bilo cemu?
Ovo jeste off-topic ali ne pada mi na pamet da se izvinjavam. Obratite se KENJCU.
-
radostan dan
#473 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
otprilike je to taj fon...samo bi ga ja izvrnuo naopako - prvo balkanski kompleksi i strahovi, pa ideološka indoktrinacija, a onda nakon nje ili uporedo sa njom i religijska. u stvari, teško je tu utvrditi, kada je riječ o ovim prostorima, koja indoktrinacija prva počinje, a nakon metastaziranja - teško je više i prepoznati koja je koja, i koja je preovlađujuća.Woody wrote:
Eto!
posmatrati problem samo sa aspekta religije bilo bi pogrešno, jednako kao i abolirati je.
- Tomi110
#474 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Fašizam+religija+strah od dominacije drugog naroda+povijest=Prebilovci
-
KENJAC
#475 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.
Ma sve je jasno. Ne moze jedno bez drugoga. Napravit ce i Srbin Srbinu belaj, Hrvat Hrvatu , Musliman Muslimanu ... nije to problem. Ja samo pokusavam da skontam sta je to sto ucini da "belaj" predje u zivotinjski zlocin. Sta je to sto skupi "nas" da idemo klat "njih" . Zatucanost je svakako preduslov (benzin) tacno je i da bez krize nema vatre (sibica) ali mene interesuje ruka koja sibicu primakne benzinu. Mozda sam malo dosadan na ovom insistiranju ali ako mi ista ide na nerve (da ne kazem sta drugo) je klasicno povezivanje religije za nesto lijepo (snijeg, vecera, pokloni, Deda Mraz , baklave, somuni , Bajram Banka....) a nikad , zbog staha pred Bogom , se ne kaze glasno i jasno koliko je ljudi glavu izgubilo naj zivotinjskiji nacin samo zbog toga kome Bogu su se molili i to od onih koji se mole drugom Bogu. Ide se cak i dotle da se ista religija dijeli na dva dijela samo zato da bi se mogli ubijat (vidi Siiti i Suniti) u krajnjoj liniji (ja se barem ne mogu sjetiti) dali je bilo ratova izmedju sadasnjih kriscanskih plemena prije sizme crkve ? Islamska vojska - sta radi sada? Ubija Muslimane koji ne vjeruju "dovoljno" u Allaha ! Ide se cak i dotle da nije dovoljno bit pravovjeran ,nego moras bit ono praaaavoo pravovjeran jer inace ... noz i krv ! A sve to u ime Boga ..... i otadzbine !!!