Nazivi tuzlanskih ulica
-
Haman2
#451 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Koliko mogu primijetiti nekima vaznija ideologija od istine. Nemam ja nista protiv ako neko pripada ovom ili onom politickom ubjedjenju. Njegova je stvar kome ce poklanjati svje povjerenje. Ipak treba pogledati istini u oci a to pokazuje lista ulica u Tuzli. Pogledajte jos jednom listu. Sve po krvnim zrcima ili kako bi Mladen Delic kazao " pa ljudi moji zar je to moguce".
Ja nisam kazao da muftija Kurt nema svoju ulicu u Tuzli, nego sam govorio o losem vrednjovanju necijeg ucinka i da Tuzla nije nastala poslije Drugog svjetskog rata. Ima zasluznih Tuzlaka od osnivanja Tuzle do danasnjih dana a posebno u ratu sa Austro-Ugarskom a i ovom poslednjem.
Koliko mogu primijetiti neki ne razumiju problem. Nemojte nikad zaboraviti da su u sledecem ratu prvi na udaru sledeci gradovi: Tuzla, Lukavac, Gracanica i Gradacac, Kalesija itd. Sa takvim ideoloskim razmisljanjima, vec sada kupite torbe sarenice da ponesete samo najnuzniju garederobu. Sve ostalo dobrovoljno ostavljate uz potpis oslobodiocima, jer svoje zasluzne ne vidite i ne cijenite a tudje volite, uvazavate i precjenjujete. Drugi guraju svoje po svaku cijenu, jer znaju sta to znaci za mladje generacije.
Ja nisam kazao da muftija Kurt nema svoju ulicu u Tuzli, nego sam govorio o losem vrednjovanju necijeg ucinka i da Tuzla nije nastala poslije Drugog svjetskog rata. Ima zasluznih Tuzlaka od osnivanja Tuzle do danasnjih dana a posebno u ratu sa Austro-Ugarskom a i ovom poslednjem.
Koliko mogu primijetiti neki ne razumiju problem. Nemojte nikad zaboraviti da su u sledecem ratu prvi na udaru sledeci gradovi: Tuzla, Lukavac, Gracanica i Gradacac, Kalesija itd. Sa takvim ideoloskim razmisljanjima, vec sada kupite torbe sarenice da ponesete samo najnuzniju garederobu. Sve ostalo dobrovoljno ostavljate uz potpis oslobodiocima, jer svoje zasluzne ne vidite i ne cijenite a tudje volite, uvazavate i precjenjujete. Drugi guraju svoje po svaku cijenu, jer znaju sta to znaci za mladje generacije.
-
Moenx
#452 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Ova tema ponekad odluta od politike recimo kada se prica o poznavanju ulica i njihovoj istoriji
- славянин
#453 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Jes dao je te poslove da mozes obezbijediti bolje uslove za zivot - danas naprimjer to Njemacka dajeMaraschino wrote:
Da nam nesto nije Tito dao ili su hiljade radnika na najtezim poslovima obezbijedili sebi bolje uslove za zivot.
- славянин
#454 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Haman2 wrote:Koliko mogu primijetiti nekima vaznija ideologija od istine. Nemam ja nista protiv ako neko pripada ovom ili onom politickom ubjedjenju. Njegova je stvar kome ce poklanjati svje povjerenje. Ipak treba pogledati istini u oci a to pokazuje lista ulica u Tuzli. Pogledajte jos jednom listu. Sve po krvnim zrcima ili kako bi Mladen Delic kazao " pa ljudi moji zar je to moguce".
Ne brini se ti bili su na udaru i u proslom i odbranjeni su tako i u buducem - ti treba da gledas da iz Sarajeva naprimjer - ako si iz Sarajeva radis na uklanjanju imena ulica Vojvode Putnika i Dzenerala Draze mihajlovica koje su ti pred nosom, nisi se do sada sekirao za Tuzlu i taj kraj nemoj sada da pocinjes a prepusti ljudima koji tu zive da biraju sebi imena ulica ako nije problem.
- dale cooper
#455 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Jedino tebi je ideologija bitnija od istine. Da nije, naveo bi punu listu ulica u Tuzli, a ne onako podlo izdvajajući neke da bi se stvorilaHaman2 wrote:Koliko mogu primijetiti nekima vaznija ideologija od istine. Nemam ja nista protiv ako neko pripada ovom ili onom politickom ubjedjenju. Njegova je stvar kome ce poklanjati svje povjerenje. Ipak treba pogledati istini u oci a to pokazuje lista ulica u Tuzli. Pogledajte jos jednom listu. Sve po krvnim zrcima ili kako bi Mladen Delic kazao " pa ljudi moji zar je to moguce".
određena slika koja tebi i takvima kao ti odgovara. Spomenuo bi naprimjer ulice koje nose imena po ratnim herojima prošlog rata
kao što su Hajrudin Mešić, Nesib Malkić, Mirsad Fidahić ili Damir Hadžibeganović. Ili jednog Osmana Vilovića koji je bio gradonačelnik Tuzle
u periodu od 1908 do 1922 godine i koji je jedan od najzaslužnijih za izgradnju prvog vodovoda u Tuzli. Ili Dr. Mehmeda Šerbića koji
1873 dolazi sa studija medicine u Carigradu i pokreće akciju otvaranje prve bolnice u Tuzli. Kao i Dr. Mustafu Mujbegovića ljekara,
humaniste i člana NOP-a. Ili već spomenute Ismeta Mujezinovića, Izeta Sarajlića i Mehmedaliju Maka Dizdara koji su ostavili nemjerljiv pečat za umjetnost i književnost Bosne i Hercegovine. Ili velikog Mirzu Delibašića, jednog od najvećih sportaša koje je ova zemlja ikada imala i za kojeg sa ponosom možemo reći da je rođen i da je svoje prve košarkaške korake napravio u Tuzli. I još brojni drugi ugledni i veliki ljudi čija imena krase ulice Tuzle zajedno sa onim velikanima koje si ti izdvojio na prvom spisku. Jer vidiš, mi njih ne razdvajamo, u našim očima nije bitno njihovo nacionalno, religijsko ili bilo koje drugo opredjeljenje. Mi na njih gledamo kao na velikane, zaslužne ljude za ovaj grad, državu
i šire.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#456 Re: Nazivi tuzlanskih ulica

Srpska varoš 1914. godine...
U svom radu "O porijeklu stanovništva tuzlanske oblasti" Risto Jeremić , ističe...da su slom turske vlasti u Ugarskoj i Srbiji, gladne godine i prenaseljenost u Polimlju, Crnoj Gori, Hercegovini, Dalmaciji, srednjoj i zapadnoj Bosni...gonili ljude u opustjelu tuzlansku oblast... U XVIII stoljeću, nа područje sjeveroistočne Bosne i Tuzlanske kapetanije, doselio se, pored Muslimana i Hrvata i veći broj Srba. Tada su se u TuzIu naselile srpske porodice: Trifković, Đuranović, Jovanović, Ristić, Todić, Crnogorčević, Jakšić... Srpske porodice i Cincari unijeli su i oživjeli trgovinu u Tuzli.
U prvoj polovini XVIII stoljeća, počeli su Srbi (zanatlije i trgovci) kupovati zemljište od tuzlanskog paše i graditi kuće ispod Trnovca i Kolobare. Paša im je za 50-100 groša davao pismenu tapiju na zemljište, sa pravom da mogu podići kuću. lmućniji trgovci su роdizali zgrade bliže gradu (Kaljalovići, Mihajlovići, Crnogorčevići, Jovanovići i dr.). Odobrenje da gradi zgradu na sprat prvi je dobio trgovac Jovan Jovanović.
Pred Poljskom kapijom, van zidina, nalazilo se prostrano роlје, sa velikom barom ispod Trnovca. Ova bara zvala se Kolobara i zauzimala je veći dio prostora na kome je danas dio grada zvani Srpska varoš. Slivala se potokom zvani Marinac pored današnjeg hotela Beograd (Bristol) u Jalu. Kad bi Marinac poslije kiše nabujao i rаzlio se, put prema Poljskoj kapiji bi bio prekinut. Otvaranjem Poljske kapije Тuzla se počela sve više širiti u istočnom pravcu.
Iz arhiva Srpske pravoslavne crkve:
U našoj varoši nije bilo više od 30 kuća katoličkih i to su bile zanatlije, kaldrmdžije, ćurčije, terzije i kujundžije, dunđeri, okrom jedna trgovina Štitići i Cvijetići, koji se naselio poslije u Brčkom.
Varoš leži sjeveroistočno od tvrđave. Njena glavna ulica duga je 90 hvati i vodi u pravcu čaršije, vijugajući zatim niz dolinu. Paralelno sa glavnom ulicom idu još tri koje su ispresijecane kraćim poprečnim ulicama. Jedna od ovih zove se Kolobara, jer ide pored barе (močvare). Druga od nje, poprečna zove se Pavkuša, nazvana po роtoku koji kroz nju protiče. Ostale ulice su bez naziva.
Razlikuje se samo Donja i Gornja varoš. Gornja varoš smještena је u podnožju brda. Donja varoš je većim dijelom kompaktno izgrađena kuća do kuće i ograda do ograde. Ostala su samo dva šira prostora sa močvarom koja se nikada ne presušuje. Na kraju Donje varoši ispred močvare nalazi se pravoslavna crkva sa mitropolijom i školom.
- Maraschino
#457 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Bas nam je dao.славянин wrote:Jes dao je te poslove da mozes obezbijediti bolje uslove za zivot - danas naprimjer to Njemacka dajeMaraschino wrote:
Da nam nesto nije Tito dao ili su hiljade radnika na najtezim poslovima obezbijedili sebi bolje uslove za zivot.
Hoces rudnik uglja ili rudnik soli ili ces u HAK. Ostalo onako.
Mora da si haustorce pa to nisi ni osjetio na svojim ledjima.
Stotine autobusa(a prije toga kamioni) ujutro u kolonama se slivalo u Tuzlu da radnike prevezu. Malo bolje od robije.
- General War
#458 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Jest vala Alija se sjetio; UKC-a, Univerziteta, Poste, PTK, Umela, Tehnograda, Centralnog grijanja...do TermoelektraneMaraschino wrote:Bas nam je dao.славянин wrote:Jes dao je te poslove da mozes obezbijediti bolje uslove za zivot - danas naprimjer to Njemacka dajeMaraschino wrote:
Da nam nesto nije Tito dao ili su hiljade radnika na najtezim poslovima obezbijedili sebi bolje uslove za zivot.![]()
Hoces rudnik uglja ili rudnik soli ili ces u HAK. Ostalo onako.
Mora da si haustorce pa to nisi ni osjetio na svojim ledjima.
Stotine autobusa(a prije toga kamioni) ujutro u kolonama se slivalo u Tuzlu da radnike prevezu. Malo bolje od robije.
Jedino voda minus...
- insomnia78
#459 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Pa ti si mogo kod Radovana. Nije bilo pod moranje s Alijom
- insomnia78
#460 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Ne mislim licno na tebe nego inace
Bgm isto ko da je Alija licno doso, svrgno Tita i razjebo Jugoslaviju
-
Haman2
#461 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Postby dale cooper » 30/05/2019 00:01
Budi dobar pa navedi, gdje sam ja to naveo da treba razdvajati ljude po etnickom principu. Izgleda, kad neko nema argumente za ono sto tvrdi onda pocinje da ih izmislja.Jer vidiš, mi njih ne razdvajamo, u našim očima nije bitno njihovo nacionalno, religijsko ili bilo koje drugo opredjeljenje. Mi na njih gledamo kao na velikane, zaslužne ljude za ovaj grad, državu
- General War
#462 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Niti si ti niti me je Alija smjestio u Tuzlu, zato si se ti ispalio i propustio sve benefiteinsomnia78 wrote:Pa ti si mogo kod Radovana. Nije bilo pod moranje s Alijom
Last edited by General War on 30/05/2019 16:11, edited 1 time in total.
- General War
#463 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Ne izmisljaj, Niko nije to ni rekao, vec benefite navodimo u suverenoj, nezavisnoj gdje po prvi put bosnjaci suvereno vladaju...ali dijaspora najbolje zna i vidi...insomnia78 wrote:Ne mislim licno na tebe nego inace
- dale cooper
#464 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Pa jesi li ti ili ja citirao onaj krnji spisak ulica kojeHaman2 wrote:Postby dale cooper » 30/05/2019 00:01
Budi dobar pa navedi, gdje sam ja to naveo da treba razdvajati ljude po etnickom principu. Izgleda, kad neko nema argumente za ono sto tvrdi onda pocinje da ih izmislja.Jer vidiš, mi njih ne razdvajamo, u našim očima nije bitno njihovo nacionalno, religijsko ili bilo koje drugo opredjeljenje. Mi na njih gledamo kao na velikane, zaslužne ljude za ovaj grad, državu
bi valjda po tvom trebalo da dokažu da Tuzli nisu
bitni zaslužni gradjani Bošnjačke/Muslimanske nacionalnosti i vjeroispovijesti i da ulice sa njihovim imenima ne postoje u Tuzli? A ja ti samo na to kažem da lažeš i da si podlac.
-
Haman2
#465 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Jetsam. Nisi valjda ocekivao da na Forumu postavim imena svih ulica u Tuzli. Dovoljno ti je prezentirati 30 da vidis koliko ima zasluznih Bosnjaka a koliko onih drugih.

Dakle, brojanje krvinih zrnaca nije pocelo sa pojavom narodnih stranaka kako mnogi tvrde nego mnogo ranije u eri bratstva i jedinstva, u koje se jos uvijek zakljinju mnogi Tuzlaci, pa i dalje broje krvna zrnca po starom principu.

Dakle, brojanje krvinih zrnaca nije pocelo sa pojavom narodnih stranaka kako mnogi tvrde nego mnogo ranije u eri bratstva i jedinstva, u koje se jos uvijek zakljinju mnogi Tuzlaci, pa i dalje broje krvna zrnca po starom principu.
-
Haman2
#466 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Jetsam. Nisi valjda ocekivao da na Forumu postavim imena svih ulica u Tuzli. Dovoljno ti je prezentirati 30 da vidis koliko ima zasluznih Bosnjaka a koliko onih drugih.

Dakle, brojanje krvinih zrnaca nije pocelo sa pojavom narodnih stranaka kako mnogi tvrde, nego mnogo ranije u eri bratstva i jedinstva, u koje se jos uvijek zakljinju mnogi Tuzlaci, pa i dalje broje krvna zrnca po starom principu.

Dakle, brojanje krvinih zrnaca nije pocelo sa pojavom narodnih stranaka kako mnogi tvrde, nego mnogo ranije u eri bratstva i jedinstva, u koje se jos uvijek zakljinju mnogi Tuzlaci, pa i dalje broje krvna zrnca po starom principu.
- General War
#467 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Jasta, jana majko svoja...eno ti Samra i Salko koliko vidim jos prate te trendove iz zaostavstine bratstva i jedinstva.Haman2 wrote:Jetsam. Nisi valjda ocekivao da na Forumu postavim imena svih ulica u Tuzli. Dovoljno ti je prezentirati 30 da vidis koliko ima zasluznih Bosnjaka a koliko onih drugih.
- King Theoden
#468 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Podržavam ovo što čovjek piše.
Pa jbt, imamo ulica nazvanih po ljudima koji nemaju veze sa bosnom, a kamoli tuzlom.
Pa jbt, imamo ulica nazvanih po ljudima koji nemaju veze sa bosnom, a kamoli tuzlom.
- salik79
#469 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Kada medju (najnovijim) bistama na Banji imamo i bistu lika koji se zalagao za podjelu BiH izmedju Hrvatske i Srbije, zasto ne bi imali i ulice likova koju Bosnu ocima nisu vidjeli?Dino34 wrote:Podržavam ovo što čovjek piše.
- General War
#470 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Hoj tito dragiDino34 wrote:Podržavam ovo što čovjek piše.
- General War
#471 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
...samo niko homeiniju nista ne pravi po tuzlisalik79 wrote:Kada medju (najnovijim) bistama na Banji imamo i bistu lika koji se zalagao za podjelu BiH izmedju Hrvatske i Srbije, zasto ne bi imali i ulice likova koju Bosnu ocima nisu vidjeli?Dino34 wrote:Podržavam ovo što čovjek piše.
- salik79
#472 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Niti bilo gdje drugo. Na zalost. Ali, to smo mi.General War wrote:...samo niko homeiniju nista ne pravi po tuzlisalik79 wrote:Kada medju (najnovijim) bistama na Banji imamo i bistu lika koji se zalagao za podjelu BiH izmedju Hrvatske i Srbije, zasto ne bi imali i ulice likova koju Bosnu ocima nisu vidjeli?Dino34 wrote:Podržavam ovo što čovjek piše.
- King Theoden
#473 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Zato što su tuzlaci pogane komunjare, logično je da ulice budu nazvane po poganim komunjarama.salik79 wrote:zasto ne bi imali i ulice likova koju Bosnu ocima nisu vidjeli?
Imam objašnjenje zašto je tako, al nije tema.
Uglavnom, čudni ljudi al ipak ih volim jer sam i sam od njih. To nam je ona dobra strana koja kaže da ćemo pomoći tuzlaku koliko god možemo.
Mogu nabrojati pet generacija tj ja sam peta, i svi iz tuzle. Zato znam o čemu govorim.
- Maraschino
#474 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
I sta sada, trebamo opet sve ovo da imamo.General War wrote: Jest vala Alija se sjetio; UKC-a, Univerziteta, Poste, PTK, Umela, Tehnograda, Centralnog grijanja...do Termoelektrane![]()
Jedino voda minus...
Tako su razmisljali mnogi i dok je doslo do male promjene na trzistu(trzisna konkurencija) sve se pocelo urusavati samo od sebe.
Umel, TTU, termoelektrana, tehnograd...sve je to funkcionisalo u zatvorenom sistemu(trebamo, moramo).
- insomnia78
#475 Re: Nazivi tuzlanskih ulica
Jbg realno nam je homd valjo vise nego pola onih s banje al eto