IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post Reply

ZA KOGA ĆETE GLASATI 12. OKTOBRA 2014. ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH IZ FBiH?

Poll ended at 12/10/2014 23:08

BUDIMIR ŽIVKO - SPP
3
1%
CERIĆ MUSTAFA - Nezavisni kandidat
31
7%
ČOVIĆ DRAGAN - HDZ BiH
28
6%
HADŽIOMEROVIĆ BAKIR - SDP BiH
64
14%
HALILOVIĆ SEFER - BPS-Sefer Halilović
19
4%
IZETBEGOVIĆ BAKIR - SDA BiH
69
15%
RADONČIĆ FAHRUDIN - SBB BiH-Fahrudin Radončić
19
4%
RAGUŽ MARTIN - HDZ 1990
68
15%
SULJAGIĆ EMIR - DF-Željko Komšić
125
28%
Ostali kandidati
21
5%

Total votes: 447

webby-x

#451 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by webby-x »

Corto Maltese wrote:Zar i ti Klixe, Brute!?
Ako Bakir vodi na Klixu onda će u stvarnosti pomesti.
Živko recimo ima 20% glasova, što u stvarnosti znači 2%.
webby-x

#453 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by webby-x »

Raguž čestitao obljetnicu Herceg-Bosne pa za par sati skinuo.
Valjda da se njegovi glasači ne naljute.
Srećom Google pamti.

http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=hr

:D
Rizvan

#454 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by Rizvan »

webby-x wrote:Raguž čestitao obljetnicu Herceg-Bosne pa za par sati skinuo.
Valjda da se njegovi glasači ne naljute.
Srećom Google pamti.

http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=hr

:D
Trebao je to postaviti i na svoju face stranicu. Baš sam danas bio tamo, i vidim ima dosta Bošnjaka među fanovima, a komentari dotičnih su tipa: Vi ste pravi borac za BiH i slično. :lol:
Da nije žalosno, bilo bi smiješno. :-)
Vitezanin

#455 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by Vitezanin »

Dajte nam smiješnu stranu izbora, to jedino vrijedi komentirati i gledati.

8)
faer

#456 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by faer »

webby-x wrote:
Corto Maltese wrote:Zar i ti Klixe, Brute!?
Ako Bakir vodi na Klixu onda će u stvarnosti pomesti.
Živko recimo ima 20% glasova, što u stvarnosti znači 2%.
interesantno da vam nije palo na pamet da izetbegovic od svih anketa ozbiljno vodi samo u ovoj u kojoj glasaju braca iz akp. i to anonimno.
Nogatrans

#457 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by Nogatrans »

Da mi je neko rekao prije cetiri godine da cu glasati za SDA rekao bi mu nisi ti dobar. A razlog je nazalost kandidati koji su predstavljeni. Iako sam svjestan da SDA nije najbolje rijesenje i da ima svojih mahana kroz duze staze trenutno su jedini sa kojim se JA mogu indentifikovati.

Bakir Hadz. kandidat SDP za njega stvarno ne znam koji Bosnjak moze glasati. Ovaj tip nema samnom nista zajednicko niti mene moze predstavljati, Obicni alkoholicar i roker trenutno.

Fahrudin Rad. Na pocetku sam imao pozitivno misljenje al kako je vrijeme odmicalo kroz ove cetiri godine uvidio sam da on ne radi nista za BOSNJAKE nego samo za sebe. Ne bira ni mjesto ni vrijeme pa ni silu kako do vlasti da dodje,da ne pricam o bljuvatinama u Avazu.

Emir Suljagic. On mi je prelivoda koja do jucer nije bio Bosnjak i javno se suprostavljao popisu. Naravno ne osporavam njegov licni izbor nek bude sta hoce al on Bosnjake ne moze predstavljati.

Mustafa Ceric jedan od razloga sto nema stranku kao nezavisni kandidat on nista ne moze uraditi,osim sebe da uhljebi.

Vracamo se opet na Bakira Izetbegovica i SDA. Gledajuci do sada ovu kampanju vidim da su jedini profesionalni imaju jasne ciljeve (znamo da ih nece niko ispuniti ili mali broj) ali imaju jasan program dok ostale sve stranke se samo koncetrisu kako pljuvati po SDA. Jos jedna pozitivna stvar mi je onaj klip za izbore ima tu nesto sto probudi patriotizam u covjeku.
vee-jay

#458 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by vee-jay »

Nogatrans wrote: Iako sam svjestan da SDA nije najbolje rijesenje i da ima svojih mahana kroz duze staze trenutno su jedini sa kojim se JA mogu indentifikovati.
ovakvih postova milion na ovom forumu :wink:
crvenebrigade

#459 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by crvenebrigade »

Nogatrans wrote:Da mi je neko rekao prije cetiri godine da cu glasati za SDA rekao bi mu nisi ti dobar. A razlog je nazalost kandidati koji su predstavljeni. Iako sam svjestan da SDA nije najbolje rijesenje i da ima svojih mahana kroz duze staze trenutno su jedini sa kojim se JA mogu indentifikovati.

Bakir Hadz. kandidat SDP za njega stvarno ne znam koji Bosnjak moze glasati. Ovaj tip nema samnom nista zajednicko niti mene moze predstavljati, Obicni alkoholicar i roker trenutno.

Fahrudin Rad. Na pocetku sam imao pozitivno misljenje al kako je vrijeme odmicalo kroz ove cetiri godine uvidio sam da on ne radi nista za BOSNJAKE nego samo za sebe. Ne bira ni mjesto ni vrijeme pa ni silu kako do vlasti da dodje,da ne pricam o bljuvatinama u Avazu.

Emir Suljagic. On mi je prelivoda koja do jucer nije bio Bosnjak i javno se suprostavljao popisu. Naravno ne osporavam njegov licni izbor nek bude sta hoce al on Bosnjake ne moze predstavljati.

Mustafa Ceric jedan od razloga sto nema stranku kao nezavisni kandidat on nista ne moze uraditi,osim sebe da uhljebi.

Vracamo se opet na Bakira Izetbegovica i SDA. Gledajuci do sada ovu kampanju vidim da su jedini profesionalni imaju jasne ciljeve (znamo da ih nece niko ispuniti ili mali broj) ali imaju jasan program dok ostale sve stranke se samo koncetrisu kako pljuvati po SDA. Jos jedna pozitivna stvar mi je onaj klip za izbore ima tu nesto sto probudi patriotizam u covjeku.
Bas si objektivan i demokratican. Samo iznosis uvrede i neistine.

Takvim pristupom najvise stete nanosis onome za koga radis. Koliko sad iznosi dnevnica? Jesu li povecane naknade nakon sto je Erdogan poslao pare (izbornom gubitniku) Bakiru Izetbegovicu. :lol:
Dr. Kuca

#460 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by Dr. Kuca »

Najtuznije niko da se sjeti, dobio bi izbore na ovome. :lol: :lol:
omar little

#461 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by omar little »

idemo redom po svim anketama ovdje i glasam za fahru :D
banovan

#462 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by banovan »

Nogatrans wrote:Da mi je neko rekao prije cetiri godine da cu glasati za SDA rekao bi mu nisi ti dobar. A razlog je nazalost kandidati koji su predstavljeni. Iako sam svjestan da SDA nije najbolje rijesenje i da ima svojih mahana kroz duze staze trenutno su jedini sa kojim se JA mogu indentifikovati.

Ne mogu da razumijem kako neko moze naci razlog da glasa za ove bandite iz SDA.Pa od kraja rata su konstantno na vlasti i pred svake izbore imaju istu retoriku i ista obecanja,a rezultati su (ne)vidljivi.Isto ovo vazi i za SDP.I sto bih ja vjerovao da su sada okrenuli plocu i da ce poceti raditi za Drzavu,a ne za vlastiti interes.Sigurno ne zbog promotivnog spota.Ne moze SDA probuditi patriotizam u meni,ta stranka moze u meni probuditi samo zelju da odem iz BiH,i ne vratim se dok su patriote iz SDA na vlasti.
Rizvan

#463 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by Rizvan »

Osuđujem nastup Edina Hozana na 19.GODIŠNJICI OSLOBOĐENJA GRADA JAJCE. Ljude kao što je Edin Hozan može postaviti jedino SDA, takvi mogu klimati glavom i smješkati se u isto vrijeme Dariju Kordiću i MAJCI ŠEHIDA, Draganu Čoviću i demobilisanom borcu ARBiH na prosjačkom štapu,Tomislavu Karamarku naslijedniku Tuđmana i ratnom vojnom invalidu ARBiH koji ne zna kako da opremi dijete u školu.
Na nekoliko upita od strane ljudi iz Jajca o svečanosti obilježavanja 19.GODIŠNJICE OSLOBOĐENJA GRADA JAJCE i prisusutva Darija Kordića i Edina Hozana (načelnika Jajca) na tom skupu ,imam potrebu da kažem slijedeće; Jajce nije samo Hrvatski grad, već grad svih poštenih ljudi i građana BiH, te je i bošnjački i srpski pa i hrvatski grad. Jajce nije grad zločinaca. Laže ko kaže da je to samo hrvatski grad. Nek je sram i stid načelnika Jajca - Edina Hozana SDA-ovca, koji je dobio glasove za to mjesto od majki šehida, od boraca ARBiH,od napaćenog naroda kojem je nudio moral i neku riječ.

Na ovom skupu samo svojim prisustvom je pogazio sve što je sveto kod normalnih ljudi i Bošnjaka. Svojim govorom je na indirektan način rekao da se slaže sa recenim. Trenutno nisam u situaciji da reagujem na drugi način osim riječi. Zato poručujem Edin Hozanu da ne pravi od sebe „hrvatsko cvijeće“ da ne gazi BOŠNJAČKE SVETINJE,da poštuje majke šehida, borce i RVI ARBiH. Za kusur si se prodao. Što se tiče prisustva Darija Kordića, haškog optuženika na ovim skupovima, mogu reći da je to samo pokazatelj kontinuiteta zločinačke politike prema Bošnjacima koja je provođena u ratu. Sjetimo se samo Ahmića, i drugih mjesta. Sjetimo se Stupnog Dola u Varešu. HNS koristi Darija Kordića za popularnost u hrvatskom narodu, sutra će koristiti za nešto drugo. To drugo smo već jednom gledali, a ko želi da opet gleda isto neka klima glavom kao Edin Hozan na 19. godišnjici obilježavanja oslobođenja Jajca. Da li taj isti Edin Hozan zna da ime Darija Koridća ispisuju na zidovima škola u Busovači u koje ide bošnjačka djeca, čije su dede i roditelje klali poslušnici Darija Kordića. Da li je iko siguran da je Darijo Kordić odgovarao za sve što je napravio u ratu, da li je oslobođen dijela za koja je direktno odgovoran u Busovači i drugim mjestima.Ljude kao što je Edin Hozan može postaviti jedino SDA, takvi mogu klimati glavom i smješkati se u isto vrijeme i Dariju Kordiću i MAJCI ŠEHIDA, Draganu Čoviću i demobilisanom borcu ARBiH na prosjačkom štapu.Zato jasno i nedvosmisleno osuđujem nastup Edina Hozana, načelnika Jajca na „19. Obljetnici oslobođenja Jajca“, i poručujem svim normalnim ljudima u Jajcu, da mi se pridruže u ovoj osudi. Klimati glavom i učestvovati u kojekakvim govorima da je „Jajce hrvatski grad“, govoriti i očekivati aplauz od strane Darija Kordića, mogu ljudi koji nemaju karaktera, koji su spremni prodati sve za lični interes, ljudi kojima nije ništa sveto i kojima je sve prokleto. Svima koji odobravaju nastup Edina Hozana na „obljetnici oslobođenja Jajca“ i „značajno šute“ poručujem neka budu opet spremni pisati historiju životima nevinih ljudi i građana BiH. Šutnjom postajete saučesnici svih zločina nad nevinim ljudima u BiH. Koristim priliku da osudim sve zločine nad svim građanima BiH, nije oupće bitna nacionalnost jer humanost nema granice, kao što ni zločin ne bira patnju nevinih ljudi.

Džebrail Bajramović
Svaka čast! :thumbup:
lua

#464 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by lua »

Koji dio SDA-ove politike te najviše privlači? Sviđa li ti se ideja preustroja Bosne i Hercegovine u četiri federalne jedinice, od kojih bi svaka jedinica imala svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast? Ako na ovo pitanje odgovoriš sa: "Da.", onda bih ja imala još jedno, onako građansko, bratsko:

Jesu li ljudi u Bosni i Hercegovini toliko glupi da ne razumiju da bi podjela na četiri jedinice bilo aminovanje trećeg entiteta u BiH? I neka mi niko ne krene pričati laži koje je naučio napamet na predizbornim skupovima drkajući na Baketa Allmighty-a.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#465 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by KatarinaKosaca »

@Lua, volim citati tvoje postove :thumbup:
lua

#466 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by lua »

KatarinaKosaca wrote:@Lua, volim citati tvoje postove :thumbup:
Hvala, cijenim to. :thumbup:
Stoner

#467 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by Stoner »

lua wrote:
Koji dio SDA-ove politike te najviše privlači? Sviđa li ti se ideja preustroja Bosne i Hercegovine u četiri federalne jedinice, od kojih bi svaka jedinica imala svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast? Ako na ovo pitanje odgovoriš sa: "Da.", onda bih ja imala još jedno, onako građansko, bratsko:

Jesu li ljudi u Bosni i Hercegovini toliko glupi da ne razumiju da bi podjela na četiri jedinice bilo aminovanje trećeg entiteta u BiH? I neka mi niko ne krene pričati laži koje je naučio napamet na predizbornim skupovima drkajući na Baketa Allmighty-a.
Zašto se ne bi preustrojila na nekoliko federalnih jedinica? Pa takva je i Jugoslavija bila koju toliko idealizirate.

Zašto se ne bi Hrvatima dao treći entitet ako su već nekoliko godina za redom preglasani od strane većinskog naroda?

Pitam onako, građanski.
wolf07

#468 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by wolf07 »

Cetiri ili pet administrativnih jedinica nisu problem nikom normalnom. Jedino oko cega se moze voditi rasprava jeste kako ce te administrativne jedinice izgledati. Nije BiH tvorevina napravljena PROTIV Bosnjaka, Srba ili Hrvata vec ZA Bosnjake, Srbe i Hrvate i sve druge koji imaju njeno drzavljanstvo. Dakle, ako je nekome mjerilo uspjeha ove drzave to koliko je mrze Srbi ili Hrvati onda je on/ona u startu na pogresnom putu. To je isto toliko pogresno kao i izjava Cvijanovicke da ide u Sarajevo da brani RS?!?!?! Jadna ne bila, to niti joj stoji u opisu poslova clana Predsjedniostva BiH niti ce joj to iko normalan napadati! Naravno, prvo na sta se svi zaletimo kad se kaze "4 entiteta" to je taj baksuzni 3.entitet koji bi bio "hrvatski" ali to uopste ne mora biti tako.
lua

#469 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by lua »

Stoner wrote:
Zašto se ne bi preustrojila na nekoliko federalnih jedinica? Pa takva je i Jugoslavija bila koju toliko idealizirate.

Zašto se ne bi Hrvatima dao treći entitet ako su već nekoliko godina za redom preglasani od strane većinskog naroda?

Pitam onako, građanski.
Evo da ti i ja, građanski, odgovorim. Bosna i Hercegovina ima Ustav, odnosno Aneks IV Daytonskog mirovnog sporazuma, koji kao takav nije građanski. On je oktroiran i njegov rok trajanja je istekao davno. Dakle, prije no što krenemo pričati o novom ustroju Bosne i Hercegovine, prvenstveno bismo narodu Bosne i Hercegovine trebali dati priliku da dobije građanski Ustav po kome svi imaju jednaka prava i slobode. Tek tada treba pitati isti taj narod u BiH da li se slaže sa daljom decentralizacijom BiH (koju inače zastupaju samo etnonacionalne i fašistoidne stranke i političari u BiH).

4 federativne jedinice podrazumijevaju mnogo više troškova, te umjesto suženja administrativnog aparata, mi bismo došli u situaciju da unutar BiH imamo 4 državolike strukture, koje bi imale svoja zakonodavna i izvršna tijela, čak i vlastito sudstvo, što na koncu vodi do apsolutnog oduzimanja državnosti Bosni i Hercegovini. Država Bosna i Hercegovina, kao jedina međunarodno priznata struktura od svih navedenih, bi lagano gubila na svojoj legitimnosti, dok se kroz nekoliko desetljeća dotične federativne jedinice jedna po jedna ne bi cijepale od Bosne i Hercegovine.

Dakle umjesto ozbiljnih promjena nacionalističke partije zagovaraju dobrotvorno taljenje, koje bi se savršeno uklopilo u tu ideju o trećem identitetu, sve to pod velom dobrobiti Hrvata u BiH, a suštinski samo da bi svako imao svoje sudije, svoje policajce, svoje zakonodavce, koji se jedni drugima ne bi smjeli petljati u posao, pa bi na koncu te 4 strukture zastranjene, i ojađene čupale dinar iz zajedničkog budžeta naše države. Oduzimanjem nadležnosti državi Bosni i Hercegovini, ćutke pristajemo na njenu eventualnu podjelu, koju nacionalističke partije, onako lijepo upakovanu u diplomatska rješenja svakako priželjkuju. I da, ovdje mislim i na bošnjačke i na srpske i na hrvatske stranke.

Prije nego što se uopće krene pričati o bilo kakvom ustroju, rastroju ili bilo čemu drugom vezanom za BiH, prvenstveno se konačno treba osigurati da do izražaja dođe volja naroda, a ne političkih elita. A zadržavanje Daytonskog ustava nije rješenje, jer ako i želiš da Bosnu i Hercegovinu neko cjepka, onda joj prvo iz Ustava oduzmi "teritorijalni integritet" i suverenitet, pa se onda time bavi. Inače, sve odluke takvog kalibra su međunarodnopravno neodržive, da ne kažem čisto protuustavne i apsolutno fašističko tandaranje.

Trebalo bi samo prestati lagati ljude i ne govoriti o četiri teritorijalne jedinice, o dragi rukovodioci, glasači, ljubitelji SDA partije, i lijepo reći da SDA zastupa ideju trećeg entiteta u BiH. Ako i dalje ljudi koji preferiraju floskulu "Glasaj za mog, bolje da me moj krade, nego njihov" odluče da glasaju za nacionalne stranke, neka budu svjesni da će živjeti u državi koja tek tada više nikako neće funkcionisati.

A imamo i Ostale, koji su apsolutno obespravljeni unutar ove države. Možda bismo trebali pokazati malo građanske solidarnosti i zapitati se da li je ovo ovako kako je zaista dobro, fer i pošteno.

Bosnu i Hercegovinu upoređivati s Jugoslavijom je notorna glupost.
wolf07

#470 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by wolf07 »

lua wrote:
Stoner wrote:

Pitam onako, građanski.
Evo da ti i ja, građanski, odgovorim. Bosna i Hercegovina ima Ustav, odnosno Aneks IV Daytonskog mirovnog sporazuma, koji kao takav nije građanski. On je oktroiran i njegov rok trajanja je istekao davno. Dakle, prije no što krenemo pričati o novom ustroju Bosne i Hercegovine, prvenstveno bismo narodu Bosne i Hercegovine trebali dati priliku da dobije građanski Ustav po kome svi imaju jednaka prava i slobode. Tek tada treba pitati isti taj narod u BiH da li se slaže sa daljom decentralizacijom BiH (koju inače zastupaju samo etnonacionalne i fašistoidne stranke i političari u BiH).

4 federativne jedinice podrazumijevaju mnogo više troškova, te umjesto suženja administrativnog aparata, mi bismo došli u situaciju da unutar BiH imamo 4 državolike strukture, koje bi imale svoja zakonodavna i izvršna tijela, čak i vlastito sudstvo, što na koncu vodi do apsolutnog oduzimanja državnosti Bosni i Hercegovini. Država Bosna i Hercegovina, kao jedina međunarodno priznata struktura od svih navedenih, bi lagano gubila na svojoj legitimnosti, dok se kroz nekoliko desetljeća dotične federativne jedinice jedna po jedna ne bi cijepale od Bosne i Hercegovine.

Dakle umjesto ozbiljnih promjena nacionalističke partije zagovaraju dobrotvorno taljenje, koje bi se savršeno uklopilo u tu ideju o trećem identitetu, sve to pod velom dobrobiti Hrvata u BiH, a suštinski samo da bi svako imao svoje sudije, svoje policajce, svoje zakonodavce, koji se jedni drugima ne bi smjeli petljati u posao, pa bi na koncu te 4 strukture zastranjene, i ojađene čupale dinar iz zajedničkog budžeta naše države. Oduzimanjem nadležnosti državi Bosni i Hercegovini, ćutke pristajemo na njenu eventualnu podjelu, koju nacionalističke partije, onako lijepo upakovanu u diplomatska rješenja svakako priželjkuju. I da, ovdje mislim i na bošnjačke i na srpske i na hrvatske stranke.

Prije nego što se uopće krene pričati o bilo kakvom ustroju, rastroju ili bilo čemu drugom vezanom za BiH, prvenstveno se konačno treba osigurati da do izražaja dođe volja naroda, a ne političkih elita. A zadržavanje Daytonskog ustava nije rješenje, jer ako i želiš da Bosnu i Hercegovinu neko cjepka, onda joj prvo iz Ustava oduzmi "teritorijalni integritet" i suverenitet, pa se onda time bavi. Inače, sve odluke takvog kalibra su međunarodnopravno neodržive, da ne kažem čisto protuustavne i apsolutno fašističko tandaranje.

Trebalo bi samo prestati lagati ljude i ne govoriti o četiri teritorijalne jedinice, o dragi rukovodioci, glasači, ljubitelji SDA partije, i lijepo reći da SDA zastupa ideju trećeg entiteta u BiH. Ako i dalje ljudi koji preferiraju floskulu "Glasaj za mog, bolje da me moj krade, nego njihov" odluče da glasaju za nacionalne stranke, neka budu svjesni da će živjeti u državi koja tek tada više nikako neće funkcionisati.

A imamo i Ostale, koji su apsolutno obespravljeni unutar ove države. Možda bismo trebali pokazati malo građanske solidarnosti i zapitati se da li je ovo ovako kako je zaista dobro, fer i pošteno.

Bosnu i Hercegovinu upoređivati s Jugoslavijom je notorna glupost.
Ne kazem da se Ustav BiH ne treba, ne moze ili ne mora promijeniti, samo mi kazi kad, kako i zasto je rok vazenja tog Ustava istekao? Ko to kaze i gdje?
lua

#471 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by lua »

wolf07 wrote: Ne kazem da se Ustav BiH ne treba, ne moze ili ne mora promijeniti, samo mi kazi kad, kako i zasto je rok vazenja tog Ustava istekao? Ko to kaze i gdje?
Daytonski mirovni sporazum, kao što samo ime kaže, prekinuo je rat u Bosni i Hercegovini. Glavna ideja potpisivanja tog sporazuma bilo je, dakle, zaustavljanje krvoprolića u našoj domovini. Da je bilo političke volje i manje želje za silnim bogaćenjem političke oligarhije iz sva tri tora, do sad bismo već imali građanski Ustav u BiH. Moje mišljenje jeste da je rok trajanja ovog Ustava istekao još 1997.godine, kad smo već trebali stvoriti poličku klimu za kvalitetne pregovore i za donošenje novog Ustava, kojim ne bi bio odobren aparthejd i privilegiranje samo tri konstitutivna naroda.
wolf07

#472 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by wolf07 »

lua wrote:
wolf07 wrote: Ne kazem da se Ustav BiH ne treba, ne moze ili ne mora promijeniti, samo mi kazi kad, kako i zasto je rok vazenja tog Ustava istekao? Ko to kaze i gdje?
Daytonski mirovni sporazum, kao što samo ime kaže, prekinuo je rat u Bosni i Hercegovini. Glavna ideja potpisivanja tog sporazuma bilo je, dakle, zaustavljanje krvoprolića u našoj domovini. Da je bilo političke volje i manje želje za silnim bogaćenjem političke oligarhije iz sva tri tora, do sad bismo već imali građanski Ustav u BiH. Moje mišljenje jeste da je rok trajanja ovog Ustava istekao još 1997.godine, kad smo već trebali stvoriti poličku klimu za kvalitetne pregovore i za donošenje novog Ustava, kojim ne bi bio odobren aparthejd i privilegiranje samo tri konstitutivna naroda.
Da je bilo politcke volje kazes... da je babi..! Niko i nigdje nije naznacio nikakav rok vazenja za Aneks 4 tj. Ustav BiH, prema tome sve o cemu pricas je jedna obicna spekulacija, zelja, pretpostavka, zamisao... samo ne cinjenica! Ovdje se ni neke stvari koje su napisane "crno na bijelo" nisu ispostovale a ti pricas o stvarima koje temelj imaju "da je bilo politicke volje"!
lua

#473 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by lua »

wolf07 wrote:
Da je bilo politcke volje kazes... da je babi..! Niko i nigdje nije naznacio nikakav rok vazenja za Aneks 4 tj. Ustav BiH, prema tome sve o cemu pricas je jedna obicna spekulacija, zelja, pretpostavka, zamisao... samo ne cinjenica! Ovdje se ni neke stvari koje su napisane "crno na bijelo" nisu ispostovale a ti pricas o stvarima koje temelj imaju "da je bilo politicke volje"!
Jesi li svjestan da nijedna druga građanska država na svijetu nema oktroirani ustav? I jesi li svjestan da naš narod nije ovako latentno letargičan ni mi ne bismo morali živjeti u ovom nepravednom ruglu od društva? Znaš li šta znači "mirovni sporazum", a šta znači "građanski ustav"? Znaš li da nije istina da se Ustav BiH ne može i ne treba mijenjati?
Henry Chinaski

#474 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by Henry Chinaski »

wolf07 wrote:
Ne kazem da se Ustav BiH ne treba, ne moze ili ne mora promijeniti, samo mi kazi kad, kako i zasto je rok vazenja tog Ustava istekao? Ko to kaze i gdje?
Možda zato što ovakav ustav , po definiciji, ne dozvoljava nikakav napredak ni u ekonomskom, ni u eurointegracijskom niti u bilo kojem smislu, bez obzira kakav bio rezultat izbora. Mogućnosti opstrukcija i blokada bilo kakve korumpirane manjine su neograničene, čak i kad bi i u većini vlasti postojala volja da se nešto promijeni.
Jednostavnim riječnikom, ustav se treba mijenjati jer kurcu ne valja...
lua

#475 Re: IZBORI 2014. - Predsjedništvo (FBiH) - ANKETA

Post by lua »

Image
Post Reply