krosnja wrote:Hafis wrote:krosnja wrote:ma ne radi se ni o kakvom inatu, ako bi bilo kakvih interesa od Turaka i Arapa za ulaganjem na to područje, tu bi nagrnulo hiljade turista iz arapskog svijeta. gradnjom hotela, restorana i bungalova otvorilo bi se hiljade radnih mjesta, a koliko bi tek u novosagrađenim hotelima, restoranima, prenoćištima trebalo kuhara, kuharica, kelnera, recepcionara, sobarica, svi Hrvati i Hrvatice bi mogli raditi kod tih Arapa kao uposlenici. vjerujem da bi to bila jedina općina sa 100%tnom zaposlenošću.
Nije loše Neumljanima ni ovako. Imaju svakako veći standard od 99% BiH.
moguće, no svakako zato jer rade po Splitu, Dubrovniku i Makarskoj. ovako bi se mogla vlastita općina razvijati uz vlastite radne potencijale.
Ne znam koliko poznaješ Neum, ozbiljno. Ali kažem ti da ljudi žive više nego pristojno za BiH prilike, i otuda ne dolaze nikada nikakvi vapaji za pomoć.
E sad, ako ti misliš da bi se oni zadovoljili da rade kao kuhari, kelneri, sobarice, recepcionari kod novih vlasnika Arapa, mislim da ih podcjenjuješ, i te ljude i tu sredinu. Ne iz razloga da su to neka nečasna zanimanja ili ne dao bog da se izrugujem tom poslu, nego zato što oni gotovo svi imaju nekakve obrte, koje iz godine u godinu šire (netko s manjim, netko s većim uspjehom) i ne vjerujem da bi bili zadovoljni s plaćom recepcionara za 700 KM - jer znaš i sam da strani ulagači se dobro raspitaju kolike su ovdje plaće i tako se i ponašaju. Radnica u Merkatoru u Mariboru ima okruglo 6 puta veću plaću od one u Merkatoru u Mostaru, a u nekim slučajevima, čak radi u manje prometnom objektu s manjim pazarom.
Jedino, možda, samo ogromna isplata za zemljište, višemilijunska...s tim da se ne umiješa politika.