Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#451 Re: Avionske nesrece

Post by Bodkin »

sumnjam da su teroristi. mislim da ih je neki vojni avion ili nesto slicno oborio ili slucajno ili namjerno
baxul

#452 Re: Avionske nesrece

Post by baxul »

sve je okej samo što je na radaru primjećen na "pogrešnoj strani malezije"...
Edin H.

#453 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

Googlerica wrote:[http://www.klix.ba/forum/avionske-nesre ... 2#p9815512

na 7 stranicni imas sve detalje :-D

nisu imali vremena da se izvuku, na zalost :!: pad je bio brz , a to znaci,nema snase da prezivis takav pad :!:

sigurno je su bili svjesni,postaviti avion u poziciju sa nosom gore nema sanse da ne osjetis :|
Sta pricas ti, imali su itekako vremena da se izvuku iz stalla da nije onoga mladog kloca koji je konstantno dizao avion i drzao palicu i konsekventno gubio brzinu, a konta da idu prebrzo, jos levat htio da ukljuci zracne kocnice. Onaj dedo koji ih ne bi ni doveo u tu situaciju, pravi Francuz, bolje poginuti, nego se ne naspavati, vidi levat da je nevrijeme, ali boli me chuna, odoh na pauzu :oops: On bi sigurno skontao da kada se iskljucio auto-pilot da su samo trebali nastaviti letiti istom brzinom i nista ne barkati :oops: A on pustio za komande onog picopjevca koji je treci po iskustvu u svoje sjedalo i za komande.

I onda mi neko kaze, neka ih mladi su, pusti ih da rade.

Ma ne daj im nista jarane :izet:

Naravoucenije - americki i engleski piloti zakletva, ko onaj BA hadzo sto je spustio isti Boeing kao jedrilicu na Hethrow, a pogotovo Amer sto je spustio avion na rijeku Hudson.

http://www.dailymotion.com/video/x18vk1 ... shortfilms
bingov buraz

#454 Re: Avionske nesrece

Post by bingov buraz »

zar nije od 11.09. nemoguce ugasiti transponder?
Locker

#455 Re: Avionske nesrece

Post by Locker »

Da je u pitanju klasična otmica saznalo bi se maltene odmah. Ako bi mogli, piloti bi preko frekvencije obavjestili kontrolu letenja da imaju otmičare u avionu i objasnili bi situaciju i rekli svoje namjere. Ako ne mi smjeli pričati (npr. pištolj uperen u potiljak) "na hinjaka" bi na transponderu postavili squawk 7500. Ako je otmičar imalo pametan to im ne bi dozvolio. Treća stvar bi bila to da oteti avion ne bi pratio planiranu rutu leta ili ne bi letio prema tački na koju je poslat od strane kontrole letenja. Onda bi ga kontrola letenja zvala na frekvenciji, on se ne bi smio javiti - prvo bi se posumnjalo na otkaz radio-veze, a nakon određenog vremena i primjecenih manevara aviona (u slučaju otkaza veze avion se vraća na rutu iz plana leta) opet bi se posumnjalo da je otmica. Onda bi se alarmirale razne službe i zračne snage itd.

Čak i kada se ugasi transponder koji je vezan za sekundarni radar, i dalje postoje primarni radari koji vide odraz aviona. Znači, da je samo ugašen transponder, kontrola letenja bi to odmah znala jer bi to iste sekunde primjetili na radarskom pokazivaču i vidjeli bi primarni odraz aviona. Ne znam da li tamo gdje je avion viđen zadnji put postoji radarsko pokrivanje primarnim radarom. Možda da možda ne. Ali, i dalje stoji da bi se iste sekunde znalo da je transponder ugašen.

Ne želim biti kao oni naši eksperti koji su ovih dana davali svoja objašnjenja. Zato ću samo reći da trenutno prema svim podacima koje imam ne mogu zamisliti niti jedan scenario ovog misterioznog doagađaja. Kako god da počnem sebi slagati priču u glavi dođem do dijela gdje se zna da je avion u problemu, ili gdje piloti nešto javljaju kontroli letenja, ili gdje se dobija signal ELT-a, il gdje se nalazi olupina... ili, ili...

Čudno mi je za B777 da ima ovakav problem, čudno mi je da malaysia airlines ima ovakav problem, čudno mi je da ništa nije rečeno da frekvenciji, čudno mi je da nema traga od aviona...
Last edited by Locker on 11/03/2014 23:43, edited 1 time in total.
Locker

#456 Re: Avionske nesrece

Post by Locker »

PS: I meni se po glavi motaju teorije zavjere da ih je neko slučajno pogodio kakvim projektilom. Ne bi bio prvi put da vojska sruši civilni avion.
Ljakan

#457 Re: Avionske nesrece

Post by Ljakan »

cudno stvarno jos sto kazes nije neka amaterska avio kompanija...
cudi me da tog ludog pilota niko nije prijavio ranije..
Bosna_ponosna

#458 Re: Avionske nesrece

Post by Bosna_ponosna »

Koliko sam shvatio na CNN-u, avion je nakon gubitka veze sa zemljom letio još sat vremena u smjeru suprotnom od predviđenog (okrenuo se za mekih 150-tak stupnjeva kad su tu vezu izgubili). Potom se gubi i na radarima.
Neki tip je objasnio da se to savršeno uklapa u scenarij gubitka struje u cijelom avionu: ostaje im još sat leta koristeći struju iz akumulatora, uređaji za komunikaciju i navigaciju više ne mogu raditi, pilot se instiktivno odlučuje vratiti natrag, okreće avion u Kuala Lumpur (zbog nedostatka navigacijske opreme promašuje za 30-tak stepeni) i nakon što iscrpi i posljednje zalihe struje, pada u more zapadno od poluostrva, kako je prikazano na karti. Logično zvuči.
Edin H.

#459 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

Ljakan wrote:cudno stvarno jos sto kazes nije neka amaterska avio kompanija...
cudi me da tog ludog pilota niko nije prijavio ranije..
Je li sto voli mlade trebe? :D

Ma nije to nista posebno opasno, to je prije bilo normalno, dok ih Arapi nisu isprepadali da se zakljucavaju, uveo je mene pilot kad sam bio mali i pokazao kokpit.

U bivsem JAT-u, ostavio pilot otvorena vrata, fata stjuardesu :D
Ljakan

#460 Re: Avionske nesrece

Post by Ljakan »

:lol: :lol:
sretjko

#461 Re: Avionske nesrece

Post by sretjko »

1.mislim da su potonuli u kompletu i da su na dnu mora, to je razlog zasto ih nema. pilot je mozda pokusao da sleti na vodu ali mu nije uspjelo i to je to, komplet avion potonuo.
2. moguce je i da su ga roknuli greskom ili namjerno, nebitno, i sad cekaju da skontaju kako da kazu javnosti. mozda dijelove aviona razbacaju po moru pa kazu evo tek sad smo ih primijetili, avion se raspao kao AF447, bla bla...
3. vanzemaljci, crna rupa, druga dimenzija, trece oko... :-)
karanana

#462 Re: Avionske nesrece

Post by karanana »

mislim da bi se udarom u more raspao i da ne bi mogao u kompletu potonuti.
bingov buraz

#463 Re: Avionske nesrece

Post by bingov buraz »

i Setino je potopio Costa Concordiu pokusavajuci da impresionira cupi :D
sretjko

#464 Re: Avionske nesrece

Post by sretjko »

karanana wrote:mislim da bi se udarom u more raspao i da ne bi mogao u kompletu potonuti.
mozda ga je spustio ali nije uspio da ostane na povrsini nego je voda prodrla i potopila avion.
Locker

#465 Re: Avionske nesrece

Post by Locker »

sretjko wrote:
karanana wrote:mislim da bi se udarom u more raspao i da ne bi mogao u kompletu potonuti.
mozda ga je spustio ali nije uspio da ostane na povrsini nego je voda prodrla i potopila avion.
Nema šanse. :)
baxul

#466 Re: Avionske nesrece

Post by baxul »

a možda je sletio negdje na sumatri i sad pregovaraju za lovu a u javnosti odugovlače i kontaju kako da prikažu to.
Bosna_ponosna

#467 Re: Avionske nesrece

Post by Bosna_ponosna »

sretjko wrote:1.mislim da su potonuli u kompletu i da su na dnu mora, to je razlog zasto ih nema. pilot je mozda pokusao da sleti na vodu ali mu nije uspjelo i to je to, komplet avion potonuo.
2. moguce je i da su ga roknuli greskom ili namjerno, nebitno, i sad cekaju da skontaju kako da kazu javnosti. mozda dijelove aviona razbacaju po moru pa kazu evo tek sad smo ih primijetili, avion se raspao kao AF447, bla bla...
3. vanzemaljci, crna rupa, druga dimenzija, trece oko... :-)
Najnovija očitanja sa radara pokazuju da su cijelo vrijeme tražili bukvalno u pogrešnom moru.

Image

Tražili su s desne strane poluostrva, a zapravo je vjerovatno pao s lijeve, oko ove crvene tačke. Ta područja su samo ofrlje preletili, dok su se koncentrirali na drugu stranu. Radar pokazuje da je avion nestao tek oko crvene tačke.
sretjko

#468 Re: Avionske nesrece

Post by sretjko »

baxul wrote:a možda je sletio negdje na sumatri i sad pregovaraju za lovu a u javnosti odugovlače i kontaju kako da prikažu to.
najvjerovatnije je to. a i ovi sto zovu na mobilni zovu pogresan broj, ja sam jutros imao propusten poziv. :zoka:
Googlerica

#469 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

Edin H. wrote:
Googlerica wrote:[http://www.klix.ba/forum/avionske-nesre ... 2#p9815512

na 7 stranicni imas sve detalje :-D

nisu imali vremena da se izvuku, na zalost :!: pad je bio brz , a to znaci,nema snase da prezivis takav pad :!:

sigurno je su bili svjesni,postaviti avion u poziciju sa nosom gore nema sanse da ne osjetis :|
Sta pricas ti, imali su itekako vremena da se izvuku iz stalla da nije onoga mladog kloca koji je konstantno dizao avion i drzao palicu i konsekventno gubio brzinu, a konta da idu prebrzo, jos levat htio da ukljuci zracne kocnice. Onaj dedo koji ih ne bi ni doveo u tu situaciju, pravi Francuz, bolje poginuti, nego se ne naspavati, vidi levat da je nevrijeme, ali boli me chuna, odoh na pauzu :oops: On bi sigurno skontao da kada se iskljucio auto-pilot da su samo trebali nastaviti letiti istom brzinom i nista ne barkati :oops: A on pustio za komande onog picopjevca koji je treci po iskustvu u svoje sjedalo i za komande.

I onda mi neko kaze, neka ih mladi su, pusti ih da rade.

Ma ne daj im nista jarane :izet:

Naravoucenije - americki i engleski piloti zakletva, ko onaj BA hadzo sto je spustio isti Boeing kao jedrilicu na Hethrow, a pogotovo Amer sto je spustio avion na rijeku Hudson.

http://www.dailymotion.com/video/x18vk1 ... shortfilms

:lol: imas kafu od mene :lol: :kiss:

zar ne znas da se francuzi ne zure,kod njih he dorucak i pauza za rucak dnevno 3 sata :D francuzi su pravi bosanci :D

imas i dezert od mene za komentar o SAD i ENG pilotima :kiss:
Edin H.

#470 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

bingov buraz wrote:i Setino je potopio Costa Concordiu pokusavajuci da impresionira cupi :D
Ne bas, nego je preferirao mladu cupi, nego da naviga :D , dao omladini da se zajebavaju sa komandama i onda morao kada je izasao na kopno da sebi kupi suhe carape da se ne prehladi :oops: .
staradis

#471 Re: Avionske nesrece

Post by staradis »

Jebo ti 2014 razbacujemo se tehnologijom a nestao im avion.
Edin H.

#472 Re: Avionske nesrece

Post by Edin H. »

Googlerica wrote:
:lol: imas kafu od mene :lol: :kiss:

zar ne znas da se francuzi ne zure,kod njih he dorucak i pauza za rucak dnevno 3 sata :D francuzi su pravi bosanci :D

imas i dezert od mene za komentar o SAD i ENG pilotima :kiss:
Valja :D

Znam nesto, zato sam to i napisao. Pricala mi je koleginica sa posla, ona ima rodbinu u Parizu.
Vidis da se i Pape uklopio u milje, pa zakasni u Brazil :D
Googlerica

#473 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

Entropio wrote:
Locker wrote:23:25, 11.03. UPDATE: Akcija potrage i spašavanja za nestalim #MH370 trenutno se odvija u Malajskom moreuzu. S obzirom na broj uključenih plovila zapanjujuće je da zrakoplov još uvijek nije pronađen…
Nije još pronađen jer traže na pogrešnim mjestima. Jedna teorija koja je plasirana danas: teroristi su preuzeli avion, ugasili transponder i naredili pilotu da ide prema nekom velikom gradu (Hong Kong; Singapur; nešto kao novi 9/11). Pilot je u početku pratio uputstva terorista, ali je onda shvatio da je bolje da obori avion i da žrtvuje sebe i ostalih 238 ljudi nego da stradaju hiljade... i oborio je avion. Teroristička grupa koja je to radila nije preuzela odgovornost jer im plan nije uspio. Ovo je teorija Carlene Pettit.

Interesantno...
zena voli trilere :oops:
karanana

#474 Re: Avionske nesrece

Post by karanana »

opa. love is in the air.
kafa, dezert....sta ide sljedece?
Last edited by karanana on 12/03/2014 00:08, edited 1 time in total.
sretjko

#475 Re: Avionske nesrece

Post by sretjko »

ali ja ne kontam gdje ga je ovaj okrenuo, puni krug napravio i opet iznad vode neestao. pa zar nije mogao negdje da skrati i sleti na kopnu? ima valjda neki aerodrom na onolikom poluostrvu, kad su mogli žare i dalibor na livadu sa pogodjenim dvokrilcem mogao je i ovaj fićfirić od pilota. :roll:
Post Reply