Islam - pitanja i odgovori
-
prenosnik
#451 Re: Sumnja i vjernici
Bila jednom cetvorica po imenu Svatko, Netko, Bilotko i Nitko.
Trebalo je obaviti jedan vrlo vazan posao i Svatko je mislio da ce ga Netko obaviti.
Bilotko je to mogao uciniti, a Nitko nije htio.
Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilotko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne zeli obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije ucinio ono sto je mogao napraviti Bilotko.
Trebalo je obaviti jedan vrlo vazan posao i Svatko je mislio da ce ga Netko obaviti.
Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilotko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne zeli obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije ucinio ono sto je mogao napraviti Bilotko.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 12:23, edited 1 time in total.
- Lalena
#452 Re: Sumnja i vjernici
Bilo bi ispravnije prevesti "Onaj koji daje stetu", a odmah poslije toga imena je En - Nafi'; Onaj koji daje korist.prenosnik wrote:jedno od allahovih 99 lijepih imena je ed-darru, sto u prevodu znaci stetocina...a drugo es-selam...pa povezizambaklija wrote:kako je moguće biti vjernik i lopov,kriminalac?Kako je moguće da takvi kao opće poznati da su uvaženi članovi nekog džemata i prvi u safu koje npr.srdačno bivaju selamiti???
Jednostavno, mi vjerujemo da je Allah dz.s. stvorio sve, od ljudi, zive prirode, nezive, sve sto postoji... U tome ima onoga od cega covjek ima korist, kao i onoga od cega covjek ima stetu. A posto je Stvoritelj svega toga Bog, ta korist i ta steta dolazi od onoga sto je On stvorio, tj. od Njega. On je takodjer stvorio zakonitosti/relacije na osnovu kojih nam nesto skodi ili koristi, odredio je prirodu svih stvari/bica.
Isto tako, vjernici znaju da mozemo imati stetu i od necega sto bi nam u principu trebalo koristiti, i to je Bozija odredba kao i sve ostalo, naravno, i obratno.
Hmmmm, je li se iko ikada pitao kako to da medju ateistim npr. ima losih i dobrih ljudi? Pametnih i glupih, duhovitih, kulturnih i primitivnih? Isto i medju pripadnicima bilo koje druge skupine? A opet, samo se vjernicima zamjeri sto nisu savrseni
-
prenosnik
#453 Re: Sumnja i vjernici
Bila jednom cetvorica po imenu Svatko, Netko, Bilotko i Nitko.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 12:24, edited 1 time in total.
- zambaklija
#454 Re: Sumnja i vjernici
Lalena wrote:Bilo bi ispravnije prevesti "Onaj koji daje stetu", a odmah poslije toga imena je En - Nafi'; Onaj koji daje korist.prenosnik wrote:jedno od allahovih 99 lijepih imena je ed-darru, sto u prevodu znaci stetocina...a drugo es-selam...pa povezizambaklija wrote:kako je moguće biti vjernik i lopov,kriminalac?Kako je moguće da takvi kao opće poznati da su uvaženi članovi nekog džemata i prvi u safu koje npr.srdačno bivaju selamiti???
Jednostavno, mi vjerujemo da je Allah dz.s. stvorio sve, od ljudi, zive prirode, nezive, sve sto postoji... U tome ima onoga od cega covjek ima korist, kao i onoga od cega covjek ima stetu. A posto je Stvoritelj svega toga Bog, ta korist i ta steta dolazi od onoga sto je On stvorio, tj. od Njega. On je takodjer stvorio zakonitosti/relacije na osnovu kojih nam nesto skodi ili koristi, odredio je prirodu svih stvari/bica.
Isto tako, vjernici znaju da mozemo imati stetu i od necega sto bi nam u principu trebalo koristiti, i to je Bozija odredba kao i sve ostalo, naravno, i obratno.
Hmmmm, je li se iko ikada pitao kako to da medju ateistim npr. ima losih i dobrih ljudi? Pametnih i glupih, duhovitih, kulturnih i primitivnih? Isto i medju pripadnicima bilo koje druge skupine? A opet, samo se vjernicima zamjeri sto nisu savrseni
Pa jbga ti kako neko može biti vjernik i krimos? To nikako ne kontam a uz to još rado viđeni u društvu hadžija?
- Towelie
#455 Re: Sumnja i vjernici
Pa moze. Moze covek da bude musliman nominalno, a na cini dosta toga neislamskog usled nedostatka imana. Jedno je musliman, nesto drugo je mu'min, a za muhsina da i ne govorimo vec.Pa jbga ti kako neko može biti vjernik i krimos? To nikako ne kontam a uz to još rado viđeni u društvu hadžija?
-
zijancer
#456 Re: Sumnja i vjernici
cini mi se da pokusava reci da boga ne treba idealizirati svojim idealima savrsenstva, vec prihvatiti to sto jeste tako kako je, kako bi istinski mogli shvatiti njegovo savrsenstvo, ali ovaj put zaoprave
-
RNG_25
#457 Re: Sumnja i vjernici
I Muhammed a.s. je ubio nekoga. Pa nije grijeh učinio. Valjda je pitanje koga je ubio - nevinog? Kao i razlog toga. (Znam, mislim, na koje ajete misliš, heh, ali onda ih navedi). Ibrahim a.s. slagao? Gdje? Opet, znam na koje ajete misliš, ali navedi ih, da ih malo prodiskutujemo...Towelie wrote:Poslanici ipak grese. Musa je ubio coveka, Ibrahim je tri puta slagao...Naravno, njima su ti grijesi oprosteni. Takodje, u jednom hadisu, ashabi su upitali Poslanika zasto cini toliko ibadeta ako su mu oprosteni bivsi i buduci grijesi, sto implicira da ih moze ciniti.
A glede pitanja ashaba, ono se može posmatrati i ovako: rekli su, ovaj citirani dio, "kad su ti oprošteni bivši i budući grijesi", iz neznanja, u smislu da nisu znali da je Poslanik a.s. bezgriješan. A on a.s. ih nije u tome demantovao, možda zbog skromnosti.
Iako sam već ustvrdio da odbacujem svoj stav o "bezgriješnosti" poslanika, uključujući i Muhammeda a.s., ipak imam neku želju da diskutujem o tome sa pretpostavkom da oni jesu bezgriješni. Pa da vidimo gdje će nas (ili samo mene) to odvesti.
-
RNG_25
#458 Re: Sumnja i vjernici
Jesu bezgrešninasa wrote:Ne pisemo o gramatici vec o islamu, to sto ti pises ne postoji...Postoje manji i veci grijesi.
Eh dobro, vidim da si editovao, ok.Nisu bezgresni.
- zagortenej
#459 Re: Sumnja i vjernici
I Hidr ubi dijete, a bio je odabrani rob.
- Towelie
#460 Re: Sumnja i vjernici
Sto se Ibrahima a.s. tice, radi se o ovome:I Muhammed a.s. je ubio nekoga. Pa nije grijeh učinio. Valjda je pitanje koga je ubio - nevinog? Kao i razlog toga. (Znam, mislim, na koje ajete misliš, heh, ali onda ih navedi). Ibrahim a.s. slagao? Gdje? Opet, znam na koje ajete misliš, ali navedi ih, da ih malo prodiskutujemo..
jednog prazničnog dana kada je narod njegov izvan grada obavljao svoje obrede, a Ibrahim, alejhisselam, krišom ostao sam u hramu, među mnogobrojnim kumirima njihovim. Čisto i plemenito srce nije moglo da ostane ravnodušno na tu duhovnu grozotu i nečistoću te je sjekirica u njegovoj desnici sijevnula sijekući i razbijajući lažna božanstva u komade ne poštedivši niti jednog jedinog kumira, osim onog najvećeg među njima, na čije ruke je potom bila okačena. Kada je narod njegov ušao u hram doživjeli su istinski šok i nakon kuknjave i leleka za njihovim ''bogovima'' dosjetili su se da ga upitaju ima li on šta sa time:
''Jesi li ti uradio ovo s bogovima našim, o Ibrahime?''; upitaše. ''To je učinio ovaj najveći od njih, pitajte ih ako umiju da govore''; reče on (21:62,63).
Ili su ashabi rekli istinu, a on ih nije demantovao upravo zato jer je istina to sto su rekli?A glede pitanja ashaba, ono se može posmatrati i ovako: rekli su, ovaj citirani dio, "kad su ti oprošteni bivši i budući grijesi", iz neznanja, u smislu da nisu znali da je Poslanik a.s. bezgriješan. A on a.s. ih nije u tome demantovao, možda zbog skromnosti.
Ostao sam ti duzan i za Musaa a.s.
Naime, jedne prilike je Mūsā, alejhisselam, ušao u neki egipatski grad, inkognito, bez ikakve pratnje i ceremonija koje su bile uobičajene za članove kraljevske porodice. Bio je i obučen kao sasvim običan čovjek pa niko nije mogao znati o kome je riječ. Kretao se među ulicama i sokacima tog egipatskog mjesta i u jednom je trenutku primijetio kako se tuku dva čovjeka. Jedan od njih dvojice bijaše Israilćanin, a drugi bijaše Egipćanin. Primijetivši njegovo prisustvo Israilćanin ga je pozvao u pomoć. Mūsā, alejhisselam, se umiješao u tuču i šakom udario Egipćanina koji je odmah pao kao pokošen. U momentu je Mūsā, alejhisselam, shvatio da je Egipćanin mrtav i da on snosi teret njegovoga ubistva. Shvatio je da je učinio grijeh jer se umiješao u uličnu tuču, a da nije ni provjerio zašto su se oni tukli, i nije znao na čijoj su strani istina i pravda. Saznanje da je jedan čovjek ubijen njegovom rukom, i to u situaciji u kojoj nije bilo opravdano primijenjivati silu, duboko ga je zabolilo i on se iskreno pokajao dragome Allahu zbog tog svog brzopletog i nepromišljenog čina. Allah, Milostivi, Svemilosni, oprostio je miljeniku Svome tu pogrešku, ali je Mūsā, alejhisselam, ipak, narednu noć proveo u strahu i bojazni da se ne otkrije ubistvo. Sutradan je opet zatekao istog onog Israilćanina kako se ponovo tuče, ovaj put sa drugim čovjekom. Tako se još jednom uvjerio u svoju jučerašnju pogrešku, jer je bilo očevidno da je taj Israilćanin nasilnik i kavgadžija koji često upada u konfliktne situacije i okršaje. Ovoga puta Mūsā, alejhisselam, je htio ispraviti svoju pogrešku i sada postupiti, ne prema nepravednoj logici koja traži da se uvijek bude na strani svoga sunarodnika pa makar on bio i u krivu, već po principu istine i pravde. Zato je nasrnuo na Israilćanina. Nizak moral i pokvarena duša ovoga nasilnika i nevaljalca iz redova Israila se posebno pokazala i time što je on tom prilikom izdao svoga jučerašnjega spasioca vičući na sav glas da on hoće da ga ubije, baš kako je jučer ubio onoga Egipćanina.
I on uđe u grad neopažen od stanovnika njegovih i u njemu zateče dvojicu ljudi kako se tuku, jedan je pripadao njegovu, a drugi neprijateljskom narodu, pa ga zovnu u pomoć onaj iz njegova naroda protiv onog iz neprijateljskog naroda, i Mūsā ga udari šakom i usmrti. "Ovo je šejtanov posao!"; uzviknu, "on je, zaista, otvoreni neprijatelj koji u zabludu dovodi!'' Gospodaru moj," reče onda, "ja sam sam sebi zlo nanio, oprosti mi!" I On mu oprosti, On, uistinu, prašta i On je milostiv. "Gospodaru moj," reče, "tako mi blagodati koju si mi ukazao, više nikada nevjernicima neću biti od pomoći!" I Mūsā u gradu osvanu prestrašen, očekujući šta će biti, kad ga onaj isti od jučer pozva ponovo u pomoć. "Ti si, zbilja, u pravoj zabludi!"; reče mu Mūsā, i kad htjede ščepati zajedničkog im neprijatelja, reče mu onaj: "O Mūsā, zar ćeš ubiti i mene kao što si jučer ubio čovjeka? Ti hoćeš da na zemlji silu provodiš, a ne želiš da miriš." (28:15-19)
- Towelie
#461 Re: Sumnja i vjernici
I ovaj hadis govori u prilog tome:
Ebu Hurejre.r.a. kazuje:”Jedne smo prilike bili na gozbi sa Allahovim Poslanikom,a.s. Volio je plecku, i kada mu je dodadose on zagrize i rece:-Ja sam prvak ljudi na Sudnjem danu. A znate li zbog cega? Allah ce sakupiti prijasnje i potonje narode na jednom mjestu tako da ce ih jedan covjek moci pregledati i jedan covjek dozvati. Sunce ce se nisko spustiti pa ce zapasti u nesnosljivu muku i brigu. Ljudi ce povikati:-Zar ne vidite u sta ste zapali i sta vas je zadesilo? Zar necete potraziti nekoga da se za nas zauzme kod Gospodara? Tada ce reci jedni drugima:-Potrazite naseg oca Adema! Doci ce Ademu i reci:-Ti si otac svjedocanstva, Allah te Svojom rukom stvorio, u tebe je zivot udahnuo, naredio je melecima da ti ucine sedzdu i nastanio te u dzennetu, pa se zauzmi za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidis u sta smo zapali i sta nas je zadesilo? On ce reci:- Allah se danas rasrdio kao nikada prije ni poslije. Zabranio mi je da se priblizim drvetu a ja sam prekrsio zabranu. Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige! Idite nekom drugom, idite Nuhu! Kada dodju Nuhu, reci ce mu : -O Nuh! Ti si prvi poslanik na zemlji. Allah te je nazvao zahvalnim robom, pa se zauzmi za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidis u sta smo zapali i sta nas je zadesilo? Ali ce on reci:-Moj Gospodar se danas rasrdio kao sto nije nikada ni prije ni poslije.Dovu mi je primao pa sam prokleo svoj narod. Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Ibrahimu!
Kada dodju Ibrahimu reci ce mu:-Ti si Allahov Poslanik i prijatelj na Zemlji. Zauzmi se za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidis u sta smo zapali i sta nas je zadesilo?- Moj Gospodar se danas rasrdio kao sto nije nikada ni prije ni poslije. JA sam za zivota tri puta slagao! Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Musau! Reci ce on. Kada dodju Musau reci ce mu:-Ti si Allahov Poslanik, odlikovao te je nad ostalim ljudima Svojim poslanstvom i govorom. Zauzmi se za nas kod svoga Gospodara! Zar ne vidis u sta smo zapali? –Moj Gospodar se danas rasrdio kao sto nije nikada prije ni poslije.. Ubio sam covjeka, a to mi nije bilo naredjeno! Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige!Idite nekome drugom, idite Isau! Reci ce on. Kada dodju Isau reci ce mu:-Isa, ti si Allahov Poslanik i Allahova rijec kojom je On zivot udahnuo u Mejremu. Iz besike si razgovarao sa ljudima. Zauzmi se za nas kod svoga Gospodara! Zar ne vidis u sta smo zapali? –Moj Gospodar se danas rasrdio kao sto nije nikada prije ni poslije. (Isa nije spomenuo nijedan svoj grijeh) Ah moje brige! Moje brige! Moje brige! Idite nekome drugome, idite Muhammedu a.s.!”Reci ce on. U drugoj predaji se dodaje:”Kada mi dodju reci ce mi:-Muhammede, ti si Allahov Poslanik i pecat vjerovjesnicima. Allah ti je oprostio sve ranije i kasnije grijehe. Zauzmi se za nas kod svoga Gospodara! Zar ne vidis u sta smo zapali? Tada cu doci ispod ‘Arsa i pasti nicice na sedzdu pred Gospodarom. Zatim ce me nadahnuti zahvalom i pohvalom kojom nikada nikoga prije nije nadahnuo i reci ce mi: Muhammede, podigni glavu. Zamoli, dace ti se! Zauzimaj se (trazi sefa’at) zauzimanje ce ti se primiti!Podignucu glavu i reci:-Moj ummet, Gospodaru! Moj ummet, Gospodaru! Muhammede-reci ce mi uvedi iz svog ummeta u dzennet, na desna dzennetska vrata, one koji nece polagati racun,a na druga dzennetska vrata preostali ce ulaziti zajedno sa drugim ummetima. Tako mi Allaha u cijoj moci je moja dusa! Dzennetska vrata su siroka koliko od Mekke do Hedzera (U Bahrejnu), ili koliko od Mekke do Busre (U Siriji)”
(Muttefekun alejhi)
Ebu Hurejre.r.a. kazuje:”Jedne smo prilike bili na gozbi sa Allahovim Poslanikom,a.s. Volio je plecku, i kada mu je dodadose on zagrize i rece:-Ja sam prvak ljudi na Sudnjem danu. A znate li zbog cega? Allah ce sakupiti prijasnje i potonje narode na jednom mjestu tako da ce ih jedan covjek moci pregledati i jedan covjek dozvati. Sunce ce se nisko spustiti pa ce zapasti u nesnosljivu muku i brigu. Ljudi ce povikati:-Zar ne vidite u sta ste zapali i sta vas je zadesilo? Zar necete potraziti nekoga da se za nas zauzme kod Gospodara? Tada ce reci jedni drugima:-Potrazite naseg oca Adema! Doci ce Ademu i reci:-Ti si otac svjedocanstva, Allah te Svojom rukom stvorio, u tebe je zivot udahnuo, naredio je melecima da ti ucine sedzdu i nastanio te u dzennetu, pa se zauzmi za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidis u sta smo zapali i sta nas je zadesilo? On ce reci:- Allah se danas rasrdio kao nikada prije ni poslije. Zabranio mi je da se priblizim drvetu a ja sam prekrsio zabranu. Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige! Idite nekom drugom, idite Nuhu! Kada dodju Nuhu, reci ce mu : -O Nuh! Ti si prvi poslanik na zemlji. Allah te je nazvao zahvalnim robom, pa se zauzmi za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidis u sta smo zapali i sta nas je zadesilo? Ali ce on reci:-Moj Gospodar se danas rasrdio kao sto nije nikada ni prije ni poslije.Dovu mi je primao pa sam prokleo svoj narod. Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Ibrahimu!
Kada dodju Ibrahimu reci ce mu:-Ti si Allahov Poslanik i prijatelj na Zemlji. Zauzmi se za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidis u sta smo zapali i sta nas je zadesilo?- Moj Gospodar se danas rasrdio kao sto nije nikada ni prije ni poslije. JA sam za zivota tri puta slagao! Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Musau! Reci ce on. Kada dodju Musau reci ce mu:-Ti si Allahov Poslanik, odlikovao te je nad ostalim ljudima Svojim poslanstvom i govorom. Zauzmi se za nas kod svoga Gospodara! Zar ne vidis u sta smo zapali? –Moj Gospodar se danas rasrdio kao sto nije nikada prije ni poslije.. Ubio sam covjeka, a to mi nije bilo naredjeno! Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige!Idite nekome drugom, idite Isau! Reci ce on. Kada dodju Isau reci ce mu:-Isa, ti si Allahov Poslanik i Allahova rijec kojom je On zivot udahnuo u Mejremu. Iz besike si razgovarao sa ljudima. Zauzmi se za nas kod svoga Gospodara! Zar ne vidis u sta smo zapali? –Moj Gospodar se danas rasrdio kao sto nije nikada prije ni poslije. (Isa nije spomenuo nijedan svoj grijeh) Ah moje brige! Moje brige! Moje brige! Idite nekome drugome, idite Muhammedu a.s.!”Reci ce on. U drugoj predaji se dodaje:”Kada mi dodju reci ce mi:-Muhammede, ti si Allahov Poslanik i pecat vjerovjesnicima. Allah ti je oprostio sve ranije i kasnije grijehe. Zauzmi se za nas kod svoga Gospodara! Zar ne vidis u sta smo zapali? Tada cu doci ispod ‘Arsa i pasti nicice na sedzdu pred Gospodarom. Zatim ce me nadahnuti zahvalom i pohvalom kojom nikada nikoga prije nije nadahnuo i reci ce mi: Muhammede, podigni glavu. Zamoli, dace ti se! Zauzimaj se (trazi sefa’at) zauzimanje ce ti se primiti!Podignucu glavu i reci:-Moj ummet, Gospodaru! Moj ummet, Gospodaru! Muhammede-reci ce mi uvedi iz svog ummeta u dzennet, na desna dzennetska vrata, one koji nece polagati racun,a na druga dzennetska vrata preostali ce ulaziti zajedno sa drugim ummetima. Tako mi Allaha u cijoj moci je moja dusa! Dzennetska vrata su siroka koliko od Mekke do Hedzera (U Bahrejnu), ili koliko od Mekke do Busre (U Siriji)”
(Muttefekun alejhi)
- S4mpion
#463 Re: Sumnja i vjernici
Je li moguće?zambaklija wrote:kako je moguće biti vjernik i lopov,kriminalac?Kako je moguće da takvi kao opće poznati da su uvaženi članovi nekog džemata i prvi u safu koje npr.srdačno bivaju selamiti???
Ko je taj što odlučuje ko je vjernik, a ko nije?
- harač
#464 Re: Sumnja i vjernici
5 0 5 wrote:masta moze svasta.
- zambaklija
#465 Re: Sumnja i vjernici
o.k. bićemo lopovi sa bismilomS4mpion wrote:Je li moguće?zambaklija wrote:kako je moguće biti vjernik i lopov,kriminalac?Kako je moguće da takvi kao opće poznati da su uvaženi članovi nekog džemata i prvi u safu koje npr.srdačno bivaju selamiti???
- S4mpion
#466 Re: Sumnja i vjernici
Niko ti to ne može zabranit.zambaklija wrote:o.k. bićemo lopovi sa bismilomS4mpion wrote:
Je li moguće?
-
RNG_25
#467 Re: Sumnja i vjernici
Pa? Je li učinio grijeh?zagortenej wrote:I Hidr ubi dijete, a bio je odabrani rob.
- zagortenej
#468 Re: Sumnja i vjernici
Naprotiv, učinio je to po Božjem naredjenju.RNG_25 wrote:Pa? Je li učinio grijeh?zagortenej wrote:I Hidr ubi dijete, a bio je odabrani rob.
-
RNG_25
#469 Re: Sumnja i vjernici
Što se ovoga tiče, tri stvari:Towelie wrote:''Jesi li ti uradio ovo s bogovima našim, o Ibrahime?''; upitaše. ''To je učinio ovaj najveći od njih, pitajte ih ako umiju da govore''; reče on (21:62,63).
1) U istoj, suri ajet, citiram:
[quote]57. I tako mi Allaha, sigurno ću splanirati (nešto) protiv idola vaših, nakon što se okrenete vrativši se.[/quote]
... a koji dolazi prije ajeta koji si ti citirao, jasno ukazuje i govori na to da je Ibrahim a.s. navijestio sunarodnjacima da če učiniti "nešto" sa idolima. U tom smislu, njegova izjava/ajet koju si citirao ("To je učinio..."), po mom viđenju, slabo se može okarakterisati kao standardno laganje radi izbjegavanja nečega (npr. kazne), već vidim mogućnost da je to rečeno kao vid sarkazma, kao vid izazova nevjernicima ("... pitajte ih ako umiju da govore").
2) Laž je dozvoljena u vjeri. I znamo otprilike koje su to mogućnosti (svakakve
3) Nema ajeta koji kasnije upućuju, bar koliko se sad mogu sjetiti, da je Allah na neki način sankcionisao, ili bar ukorio Ibrahima a.s. za navedenu laž (ili "laž", v. stavku 1)), što može (iako, naravno, ne mora) značiti da nije ni učinio grijeh.
Mislim, to vezano za mogućnost tretiranja ovog konkretnog slučaja "grijehom" Ibrahima a.s., iako znam da nisi o njemu to tvrdio. Jesi nešto vezano za Musa a.s., vidjet ću da se tome nekad kasnije vratim.
Možda. Ali, nevin dok se ne dokaže suprotnoIli su ashabi rekli istinu, a on ih nije demantovao upravo zato jer je istina to sto su rekli?
Odlično!Ostao sam ti duzan i za Musaa a.s.
Pa dobro, Musa a.s. je možda samo izuzetak koji potvrđuje praviloNaime, jedne prilike je Mūsā, alejhisselam, ušao u neki egipatski grad, inkognito, bez ikakve pratnje i ceremonija koje su bile uobičajene za članove kraljevske porodice. Bio je i obučen kao sasvim običan čovjek pa niko nije mogao znati o kome je riječ. Kretao se među ulicama i sokacima tog egipatskog mjesta i u jednom je trenutku primijetio kako se tuku dva čovjeka. Jedan od njih dvojice bijaše Israilćanin, a drugi bijaše Egipćanin. Primijetivši njegovo prisustvo Israilćanin ga je pozvao u pomoć. Mūsā, alejhisselam, se umiješao u tuču i šakom udario Egipćanina koji je odmah pao kao pokošen. U momentu je Mūsā, alejhisselam, shvatio da je Egipćanin mrtav i da on snosi teret njegovoga ubistva. Shvatio je da je učinio grijeh jer se umiješao u uličnu tuču, a da nije ni provjerio zašto su se oni tukli, i nije znao na čijoj su strani istina i pravda. Saznanje da je jedan čovjek ubijen njegovom rukom, i to u situaciji u kojoj nije bilo opravdano primijenjivati silu, duboko ga je zabolilo i on se iskreno pokajao dragome Allahu zbog tog svog brzopletog i nepromišljenog čina. Allah, Milostivi, Svemilosni, oprostio je miljeniku Svome tu pogrešku, ali je Mūsā, alejhisselam, ipak, narednu noć proveo u strahu i bojazni da se ne otkrije ubistvo. Sutradan je opet zatekao istog onog Israilćanina kako se ponovo tuče, ovaj put sa drugim čovjekom. Tako se još jednom uvjerio u svoju jučerašnju pogrešku, jer je bilo očevidno da je taj Israilćanin nasilnik i kavgadžija koji često upada u konfliktne situacije i okršaje. Ovoga puta Mūsā, alejhisselam, je htio ispraviti svoju pogrešku i sada postupiti, ne prema nepravednoj logici koja traži da se uvijek bude na strani svoga sunarodnika pa makar on bio i u krivu, već po principu istine i pravde. Zato je nasrnuo na Israilćanina. Nizak moral i pokvarena duša ovoga nasilnika i nevaljalca iz redova Israila se posebno pokazala i time što je on tom prilikom izdao svoga jučerašnjega spasioca vičući na sav glas da on hoće da ga ubije, baš kako je jučer ubio onoga Egipćanina.
I on uđe u grad neopažen od stanovnika njegovih i u njemu zateče dvojicu ljudi kako se tuku, jedan je pripadao njegovu, a drugi neprijateljskom narodu, pa ga zovnu u pomoć onaj iz njegova naroda protiv onog iz neprijateljskog naroda, i Mūsā ga udari šakom i usmrti. "Ovo je šejtanov posao!"; uzviknu, "on je, zaista, otvoreni neprijatelj koji u zabludu dovodi!'' Gospodaru moj," reče onda, "ja sam sam sebi zlo nanio, oprosti mi!" I On mu oprosti, On, uistinu, prašta i On je milostiv. "Gospodaru moj," reče, "tako mi blagodati koju si mi ukazao, više nikada nevjernicima neću biti od pomoći!" I Mūsā u gradu osvanu prestrašen, očekujući šta će biti, kad ga onaj isti od jučer pozva ponovo u pomoć. "Ti si, zbilja, u pravoj zabludi!"; reče mu Mūsā, i kad htjede ščepati zajedničkog im neprijatelja, reče mu onaj: "O Mūsā, zar ćeš ubiti i mene kao što si jučer ubio čovjeka? Ti hoćeš da na zemlji silu provodiš, a ne želiš da miriš." (28:15-19)
Ili nije, ali mi treba malo više vremena.
-
RNG_25
#470 Re: Sumnja i vjernici
Tako je, valjda. A ako jeste, onda naravno ne može biti grijeh...zagortenej wrote:Naprotiv, učinio je to po Božjem naredjenju.RNG_25 wrote:Pa? Je li učinio grijeh?zagortenej wrote:I Hidr ubi dijete, a bio je odabrani rob.
- animals
#471 Re: Sumnja i vjernici
O cemu vi raspravljate.. 
- zagortenej
#472 Re: Sumnja i vjernici
U prvi mah, Musau je izgledalo kao grijeh. Poslije je dobio objašnjenje 
-
RNG_25
#473 Re: Sumnja i vjernici
Zanimljivo. Problem je što se skoro svaki sličaj može tretirati bez da se posegne za pojmom "grijeh". Adem a.s. je, po tom pitanju, "najproblematičniji".Towelie wrote:I ovaj hadis govori u prilog tome:
(Muttefekun alejhi)
A to što se poslanici a.s. snebivaju oko onog što su učinili je druga stvar...
-
RNG_25
#474 Re: Sumnja i vjernici
Ne raspravljamo! Diskutujemo.animals wrote:O cemu vi raspravljate..
- fatamorgana
#475 Re: Islam - pitanja i odgovori
vazi wrote:[quote="fatamorgana]
Moraću proširiti citat sa neprevaziđenom poezijom Šabana Šaulića:
.... "odelo ne čini čoveka a ni jesen jedan list uveli, spomenari kad požute tad i usne tužno ćute" ....
Bodler bi se postidio ....
Plitak je ovaj moj humor ali nesmijem dublje da se ne utopite,