Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Fiat do JTD-a druge generacije nije znao sta je dobar dizel motor..... decenijama ga je obilazio VAG - sad je situacija potpuno drugacija - VAG ima pofino problema sa dizel motorom .... a Fiat ga tuši u americi ko da je dzabe...
Svi su povukli dizele iz SAD od evropskih proizvodjaca osim BMW-a.
Fiat je imao problem sa V6 dizelom na radilici. pa su to pokusali rjesiti sa uljima za kamione, ali onda su imali problem sa DPF-om. I na kraju su povukli ga. ostali su samo Cummins dizeli u ovim pick-up vozilima.
Za potrosnju na otvorenom jeferson sigurno je dobar.
Ali za gradske i urbane ne znam. Samo znam da 5.7 hemi nisu stedljivi. Mozda novije generacije imaju low friction klipove i rijedja ulja se koriste. Naravno uz dobre mjenjače, ali po licnom iskustvu 5.7 mopar hemi nije bas stedljiv bilo u kojem krajzleru/djipu/dodju bio.
B6Redhell wrote:Za potrosnju na otvorenom jeferson sigurno je dobar.
Ali za gradske i urbane ne znam. Samo znam da 5.7 hemi nisu stedljivi. Mozda novije generacije imaju low friction klipove i rijedja ulja se koriste. Naravno uz dobre mjenjače, ali po licnom iskustvu 5.7 mopar hemi nije bas stedljiv bilo u kojem krajzleru/djipu/dodju bio.
Ma naravno da nije stedljiv. Ovo sto govorim je relativno, poredeci sa ostalim autima te kategorije. Na otvorenom su spustili potrsnju zbog deaktivacije cilindara.
jefferson wrote:
Fiat je imao problem sa V6 dizelom na radilici. pa su to pokusali rjesiti sa uljima za kamione, ali onda su imali problem sa DPF-om. I na kraju su povukli ga. ostali su samo Cummins dizeli u ovim pick-up vozilima.
To je bio motor VMa, razvijen dok su bili pod kontrolom Daimlera. Kasnije je VM bio u nekoj kooperaciji sa GMom i na kraju ih je kupio FCA. Sada su ukljuceni u razvoj novog V6 dizela za potrebe FCA.
I ja bi volio preseliti malo u Kanadu ili USA , Aljaska da vozam RAM-a ili Silverada , ti pikapovi su meni boli glava . Zena mi je inace veliki ljubitelj RAM-a
Sodom1 wrote:I ja bi volio preseliti malo u Kanadu ili USA , Aljaska da vozam RAM-a ili Silverada , ti pikapovi su meni boli glava . Zena mi je inace veliki ljubitelj RAM-a
Od prijatelja brat uzeo GMC RAM-a. Išli na dernek par puta sa njim pa noćili u njemu. Jednom noćili vani jer je lordo uhvatio koku i taslačio do zore u njemu. Kad me tad nisu komarci izujedali, neće nikad...
Chevy Van sam vozio Diesel, gazdin sin imao. Joj meraka i mjenjača na volanu.
Sodom1 wrote:I ja bi volio preseliti malo u Kanadu ili USA , Aljaska da vozam RAM-a ili Silverada , ti pikapovi su meni boli glava . Zena mi je inace veliki ljubitelj RAM-a
Od prijatelja brat uzeo GMC RAM-a. Išli na dernek par puta sa njim pa noćili u njemu. Jednom noćili vani jer je lordo uhvatio koku i taslačio do zore u njemu. Kad me tad nisu komarci izujedali, neće nikad...
Teorija zavjere protiv autoindustrije, fakat. To sto imamo najzagadjenije gradove i sto se po gradovima ne moze disati a smog se bukvalno moze nozem sjeci - koga libo racku, bitno je da FAP/DPF filter ne zajebava vise Nema filtera, nema problema. Vozi hadzija sve dok disat´ mozes.
basicm wrote:Ma sta medjed zna sta je fap filter, njemu je sad druga briga u glavi, treba izvuci zivu glavu.
A led se topi od vrucine, nije od dima, ha ja.
Neka konta otkud on tu da se probudi. Garant noc prije zalomio. Cuj FAP i DPF filter... Filter ni na cigarama ne valja.
basicm wrote:Ma sta medjed zna sta je fap filter, njemu je sad druga briga u glavi, treba izvuci zivu glavu.
A led se topi od vrucine, nije od dima, ha ja.
Sto ne pjesacis malo, a ne auto ? Stitimo Zemlju....
hehe bajo moj
refffko wrote:Ima fap u autu, a ugalj i gume lozi
U gradski prevoz nije usao 10 godina. A sve veliki ekolozi
Zao mu mede, a djevojci kupi bundu od cincile.
imam jedno pitanje: kako će ova vozila proći tehnički 2020te kada bude eko test eliminatoran tj. kada moraju zadovoljiti Euro normu za koju su pravljena a bez EGR ventila, FAP/DPF filtera, katalizatora ili SCR-a (mada nisam čuo da je neko još čačkao po SCR-u ) to ne mogu?
ili i dalje računate da će se moći "izvarati" na neki način?
Cekaj, ti smatras da je sasvim u redu da uklonis nesto sto, kako si licno ubjedjen, je nametnuto auto industriji? Ti se ne pitas zasto su ljeti onolike vrucine i sto se po gradu ne moze disati?
Iz istog razloga kao ti, sto si skinuo FAP filter sa auta - ljudi loze gume, ugalj i sta vec ne. Ni ti ne ulazis u gradski prevoz jer se bolje pravit frajer u autu.
Razumijem problem da se filter napuni ali zasto ga ne ocistiti? Nego bolje skinut, ha ja...