Razvod braka

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Locked
Verocious

#451 Re: Razvod braka

Post by Verocious »

Nema na cemu :thumbup:
muminovic

#452 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

kakavdanakneiskustvu wrote:zar sud ne provjerava visinu primanja roditelja?
Alimentacije iznosi 30% prosjecne plate u FBiH za prethodnu godinu (pogledaj PZ FBiH), to je dakle iznos: 250,00 KM po djetetu, ali naravno moze biti veca.
kakavdanakneiskustvu

#453 Re: Razvod braka

Post by kakavdanakneiskustvu »

muminovic wrote:
Alimentacije iznosi 30% prosjecne plate u FBiH za prethodnu godinu (pogledaj PZ FBiH), to je dakle iznos: 250,00 KM po djetetu, ali naravno moze biti veca.

hvala,možeš li mi opet oko darovnog ugovora objasniti,kako ,šta,jednom sam te pitao ali nisam najsigurniji i neke detalje
Verocious

#454 Re: Razvod braka

Post by Verocious »

muminovic wrote:
To se primjenjivalo nekada danas vise ne. 100%, provjerite ako hocete, radim cesto s razvodima i znam kako to ide u praksi.
kakavdanakneiskustvu

#455 Re: Razvod braka

Verocious wrote:
muminovic wrote:
To se primjenjivalo nekada danas vise ne. 100%, provjerite ako hocete, radim cesto s razvodima i znam kako to ide u praksi.

primjera radi,otac ima platu 1000 maraka,i ratu kredita od 500 maraka koja mu se odbija preko platne liste,koliku alimentaciju u takvim slučajevima sud određuje?
Verocious

#456 Re: Razvod braka

Post by Verocious »

kakavdanakneiskustvu wrote:
primjera radi,otac ima platu 1000 maraka,i ratu kredita od 500 maraka koja mu se odbija preko platne liste,koliku alimentaciju u takvim slučajevima sud određuje?
Jesu li to jedina primanja oca? Kolika su primanja majke? Ima li stan ili zivi u iznajmljenom stanu s djetetom itd. pa na osnovu toga sud pravi procjenu. Nece ti sud sad odrediti da tih preostalih 500 KM dajes za alimentaciju a gospodja vamo prima platu 2500 maraka. Jok. Najniza alimentacija koju sud odredi je oko 150 KM, niza moze samo uz saglasnost obje strane.
kakavdanakneiskustvu

#457 Re: Razvod braka

Verocious wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
Jesu li to jedina primanja oca? Kolika su primanja majke? Ima li stan ili zivi u iznajmljenom stanu s djetetom itd. pa na osnovu toga sud pravi procjenu. Nece ti sud sad odrediti da tih preostalih 500 KM dajes za alimentaciju a gospodja vamo prima platu 2500 maraka. Jok. Najniza alimentacija koju sud odredi je oko 150 KM, niza moze samo uz saglasnost obje strane.

jedina primanja oca su to,majkina su nešto veća,hvala na infu
Verocious

#458 Re: Razvod braka

Post by Verocious »

kakavdanakneiskustvu wrote: jedina primanja oca su to,majkina su nešto veća,hvala na infu
Ako je majka prijavljena i ako sud moze imate uvid u njene platne liste onda se ne brini da ce ti zabiberiti alimentaciju, a vjerovatno ce ti zena traziti neku veliku ako niti zbog cega onda iz inata :roll:
kakavdanakneiskustvu

#459 Re: Razvod braka

Verocious wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: jedina primanja oca su to,majkina su nešto veća,hvala na infu
Ako je majka prijavljena i ako sud moze imate uvid u njene platne liste onda se ne brini da ce ti zabiberiti alimentaciju, a vjerovatno ce ti zena traziti neku veliku ako niti zbog cega onda iz inata :roll:

prijavljena,radi u organu uprave,trenutno na bolovanju,porodiljskom
Verocious

#460 Re: Razvod braka

Post by Verocious »

Pa onda nece biti problem izganjati platne liste, jer to sud moze traziti sluzbenim putem od organa u kojem ona radi. Kao sto moze traziti i tvoje.
muminovic

#461 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Verocious wrote:
muminovic wrote:
Dakle, hoces da kazes da su se sudije na svim nivoima u FBiH ujedinile i dogovorile da vise ne koriste Porodicni zakon Federacije BIH, clan:

Član 235.
(4) Federalni ministar rada i socijalne politike objavit će jednom godišnje, najkasnije do 1. marta tekuće godine, podatke o prosječnim potrebama osobe koja zahtijeva izdržavanje, s obzirom na troškove života, koje će sud uzeti u obzir u postupku za izdržavanje.
Verocious

#462 Re: Razvod braka

Post by Verocious »

muminovic wrote:[

Dakle, hoces da kazes da su se sudije na svim nivoima u FBiH ujedinile i dogovorile da vise ne koriste Porodicni zakon Federacije BIH, clan:

Član 235.
(4) Federalni ministar rada i socijalne politike objavit će jednom godišnje, najkasnije do 1. marta tekuće godine, podatke o prosječnim potrebama osobe koja zahtijeva izdržavanje, s obzirom na troškove života, koje će sud uzeti u obzir u postupku za izdržavanje.
I sta sam ja rekao kontra ovoga? Gdje ovdje pise 30% prosjecne plate koje ti tvrdis? Ne bih se javljao da nisam upucen
muminovic

#463 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Verocious wrote:
muminovic wrote:[

Član 235.
I sta sam ja rekao kontra ovoga? Gdje ovdje pise 30% prosjecne plate koje ti tvrdis? Ne bih se javljao da nisam upucen
Pa ako si upucen, onda znas da je Federalni ministar rada i socijalne politike 2006 godine ustanovio da potrebe prema ovom clanu iznose 30% prosjecne plate u FBiH za prethodnu godinu, i da je taj podataka objavljen u Službenim novinama Federacije BiH broj: 23/06.

"Prosječne potrebe osobe koja zahtjeva izdržavanje, s obzirom na troškove života, koje će sud u skladu sa odredbama Porodičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine uzimati u obzir u postupku izdržavanja iznose 30% od prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine iz prethodne godine[...]"

ti si kontra ovog rekao citiram:

"To se primjenjivalo nekada danas vise ne. 100%, provjerite ako hocete, radim cesto s razvodima i znam kako to ide u praksi."
Verocious

#464 Re: Razvod braka

Post by Verocious »

Ne primjenjuje se to vise druze, kako da ti objasnim, da ti nacrtam da te uputim na opstinski sud u Sarajevu kod sudija Boskovic, Helic, Pejic i Zorlak koji se bave porodicni pravom pa da ti oni kazu. Boli me na kraju neka stvar, gubim vrijeme i raspravljam se ovdje s tobom koji djaba dovodis u zabludu ljude koje interesuje ova tematika.
Sretno i prijatno :thumbup:
muminovic

#465 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Verocious wrote:Ne primjenjuje se to vise druze, kako da ti objasnim, da ti nacrtam da te uputim na opstinski sud u Sarajevu kod sudija Boskovic, Helic, Pejic i Zorlak koji se bave porodicni pravom pa da ti oni kazu. Boli me na kraju neka stvar, gubim vrijeme i raspravljam se ovdje s tobom koji djaba dovodis u zabludu ljude koje interesuje ova tematika.
Sretno i prijatno :thumbup:
Dakle, one vise ne primjenjuju porodicni zakon FBiH ?

Citirajuci zakon i vazece propise, dovodim ljude u zabludu ?

Daj mi citiraj neku odredbu koja navodi da se vise ne primjenjuje Porodicni zakon FBiH i da je Federalni ministar rada i socijalne ono sto je objavio i koja objava je objavljena u Službenim novinama Federacije BiH broj: 23/06, stavljeno van snage.

Dakle relevantna su misljenja sudija jednog suda, prvostepenog nivoa, a ne zakon. Samo mi navedi na osnovu kojeg zakona sudije pojedinci Opcinskog suda - kao prvostepenog suda, ne provode porodicni zakon FBiH ?

Da li je u pitanju zakon, uredba sa zakonskom snagom ili neko misljenje Vrhovnog suda FBiH (koje je neobavezujuce) ?

Da si mi naveo da tako odlucuju neki suci Vrhovnog suda FBiH imalo bi neku tezinu.

Ja se sa tobom uopste ne prepirem, samo ti iznosim argumentaciju, ti mi iznesi svoju.
JThomas

#466 Re: Razvod braka

Post by JThomas »

kaže "uzeti u obzir". ne kaže "prepisati".
muminovic

#467 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

JThomas wrote:kaže "uzeti u obzir". ne kaže "prepisati".
Slazem se.

Zato sud uvijek moze dosuditi i daleko vecu alimentaciju, ili manju, ali ta se uzima u obzir kao mjerilo, kako je i propisano zakonom.

Logicno da ako bracni partner, ima primanja od cca 5.000 KM, sud nece dosuditi iznos od 249,00 KM po djetetu, nego veci.

Član 235.
(1) U postupku za izdržavanje sud će utvrditi ukupan iznos sredstava potrebnih za izdržavanje.

(2) Prilikom utvrđivanja potreba osobe koja zahtijeva izdržavanje, sud će uzeti u obzir njeno imovno stanje, sposobnost za rad, mogućnost zaposlenja, zdravstveno stanje i druge okolnosti od kojih zavisi ocjena njenih potreba.

(3) Prilikom utvrđivanja mogućnosti osobe koja je dužna davati izdržavanje, sud će uzeti u obzir sva njena primanja i stvarne mogućnosti da stiče povećanu zaradu, kao i njene vlastite potrebe i zakonske obaveze izdržavanja.
Verocious

#468 Re: Razvod braka

Post by Verocious »

Donesen je novi zakon kojim se stavlja van snage to 30% od prosjecne plate i tako se vise ne primjenjuje. Ako te interesuje izguglaj sebi, ja ne bi da mi za pravosudnog treba :)
muminovic

#469 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Verocious wrote:Donesen je novi zakon kojim se stavlja van snage to 30% od prosjecne plate i tako se vise ne primjenjuje. Ako te interesuje izguglaj sebi, ja ne bi da mi za pravosudnog treba :)
Posto je to tvoja teza, dostavi mi naziv, ja tvrdim da to nije istina. Relevantne zakone sam ti vec naveo, koji su aktuelni za datu oblast u ovom trenutku.

Ako tvrdis suprotno, dokazi.
woodman

#470 Re: Razvod braka

Post by woodman »

ima li neki vremenski rok do kad se isplacuje alimentacija zeni ili djetetu :?
Verocious

#471 Re: Razvod braka

Post by Verocious »

muminovic wrote:
Verocious wrote:Donesen je novi zakon kojim se stavlja van snage to 30% od prosjecne plate i tako se vise ne primjenjuje. Ako te interesuje izguglaj sebi, ja ne bi da mi za pravosudnog treba :)
Posto je to tvoja teza, dostavi mi naziv, ja tvrdim da to nije istina. Relevantne zakone sam ti vec naveo, koji su aktuelni za datu oblast u ovom trenutku.

Ako tvrdis suprotno, dokazi.
Kao sto rekoh da mi za pravosudnog treba ne bi trazio a kamoli da tebi dokazem za nesto za sta sam 100% siguran i ne treba mi to da tebi dokazem da bih bio jos sigurniji ;-)
muminovic

#472 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Dakle, da zakljucimo jednostavno, ne znas.

Siguran si u svoje neznanje, koje je temeljeno na tvom misljenju, koje nije ispravno, niti na temelju zakona.

Meni ne moras dokazivati, dokazi sebi ako mozes, sjedi potrazi radi sebe, nemoj radi mene - onda ces uociti da grijesis.

Scientia potestas est.
Last edited by muminovic on 24/11/2014 20:31, edited 1 time in total.
muminovic

#473 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

.
kakavdanakneiskustvu

#474 Re: Razvod braka

woodman wrote:ima li neki vremenski rok do kad se isplacuje alimentacija zeni ili djetetu :?

pa valjda je do punoljetstva djeteta
muminovic

#475 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

woodman wrote:ima li neki vremenski rok do kad se isplacuje alimentacija zeni ili djetetu :?
Sve je odredeno zakonom, hvala Bogu ko hoce moze besplatno doci do njega, trenutno je aktuelan Porodicni zakon Federacije BiH «Službene novine Federacije BiH» broj 35/05 i 31/14 od 23.04.2014.

Član 215.
Roditelji su dužni izdržavati maloljetno dijete i u izvršavanju te obaveze moraju iskoristiti sve svoje mogućnosti i sposobnosti.

Član 216.
(1) ) Ako se dijete nalazi na redovnom školovanju roditelji su dužni, prema svojim mogućnostima, osigurati mu izdržavanje i nakon punoljetnosti a najdulje do navršene 26. godine života.

(2) Ako je punoljetno dijete zbog bolesti, fizičkih ili psihičkih nedostataka nesposobno za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, roditelji su dužni izdržavati ga dok ta nesposobnost traje.

Član 217.
Maloljetno dijete koje ostvaruje prihode radom ili od svoje imovine dužno je doprinositi za svoje izdržavanje, kao i za izdržavanje članova porodice u kojoj živi, pod uvjetima iz stava 1. član 219. ovog Zakona.

Član 218.
Roditelj koji ne ostvaruje roditeljsko staranje, ili kojem je ograničeno ili oduzeto roditeljsko staranje, ne oslobađa se dužnosti izdržavanja djeteta.

Član 219.
(1) Punoljetno dijete dužno je izdržavati svog roditelja koji je nesposoban za rad i ne može se zaposliti, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine.

(2) Dijete se može osloboditi dužnosti izdržavanja roditelja koji ga iz neopravdanih razloga nije izdržavao u vrijeme kada je bio obavezan, u skladu sa odredbama ovog Zakona.
Locked