Pa ovako je vani, barem u zemljama u kojima sam ja bio-putovao.Romeo 80 wrote:Opisala si moju verziju raja!Keiko wrote:makse seljanko makse wrote:Sto se tice kafica kod nas ce to tesko zavladat,pa po citavoj evropi gdje je na snazi ta zabrane ugostitelji samo krse taj zakon,ne znam kako tacno ide al placaju sigurno zato sto dozvoljavaju pusenje.
Kako kod nas otici u kafanu a ne zapalit,znaci cugas citavu noc i moras izaci vani da zapalis ma nema sanse,
![]()
![]()
na ovo boldirano. Ako zakon kaze NEMA pusenja, onda NEMA i gotovo. Kazna ti je oko €3000 pa ti pusi ako hoces. Oni koji bi da zapale, izadju vani.
Ovo za stanove - bez obzira da li si vlasnik stana, opet ti mogu zabraniti ako su takva pravila upravnog odbora zgrade. Nema pusenja u liftu, na stubistu, u podzemnoj garazi iako si suvlasnik tih prostorija. Dalje, ovdje je uobicajeno da je zabranjeno susenje vesa na balkonima, satelitske antene, ostavljanje recimo bicikla na stubistu, itd. Smece se strogo sortira u zajednicke kontejnere jer ce nastat' rat ako te komsija snimi da si bacio recimo staklo u kontejner za papir. Svako se kulturno parkira unutar vlastitog mjesta za parking, nema parkiranja na komsijino. I zamisli, malo se ko buni jer red je red i jdini nacin da se odrzi je da se svi pridrzavaju pravila.
Kod mene je pusenje zabranjeno u krugu bolnica / zdravstvenih ustanova, starackih domova, vrtica i skola, sto znaci da nema pusenja cak ni na parkingu.
Jednom bio kod havera u Danskoj, kad god hoce da zapali, ode na balkon. Inace renta stan. Pa reko jbt nije tvoj stan, boli te q. Jest kaze, al ja ako ovdje u stanu zapalim, komsija slucajno osjeti dim, eto meni inspekcije i kazne.
Po restoranima, kaficima isto tako. Zna se gdje se smije, gdje ne smije pusiti. Imas odredjen prostor, i diminjaj dokle hoces. Niko tebi ne brani, mozes doci na stanicu i zapalit, ali ce te odmah neko prijaviti u roku od minutu. Mi cemo rec tuzibabe ovo ono, al jebiga imaju zakoni i za sve su isti, a i budzet se punit mora. Jednostavno kod njih su gradjani presavjesni.
Inace, meni nema nista mrze nego kad dodjem ne znam na tekmu, a lole ispred zapale. Ajd kad je na otvorenom, vjetar pa se moze izdrzat, ali u dvorani - uzas.