Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li je konzumiranje cigareta dozvoljeno na Vašem radnom mjestu?

Poll ended at 07/04/2015 10:03

1.DA
24
23%
2.NE
44
42%
3.IMA POSEBNA PROSTORIJA ZA KONZUMATORE CIGARETA
19
18%
4.NIJE DOZVOLJENO ALI SE ZABRANA NE POŠTUJE
19
18%

Total votes: 106

OldMayor

#451 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by OldMayor »

Romeo 80 wrote:
Keiko wrote:
makse seljanko makse wrote:Sto se tice kafica kod nas ce to tesko zavladat,pa po citavoj evropi gdje je na snazi ta zabrane ugostitelji samo krse taj zakon,ne znam kako tacno ide al placaju sigurno zato sto dozvoljavaju pusenje.
Kako kod nas otici u kafanu a ne zapalit,znaci cugas citavu noc i moras izaci vani da zapalis ma nema sanse, :D

:lol: :lol: :lol: na ovo boldirano. Ako zakon kaze NEMA pusenja, onda NEMA i gotovo. Kazna ti je oko €3000 pa ti pusi ako hoces. Oni koji bi da zapale, izadju vani.

Ovo za stanove - bez obzira da li si vlasnik stana, opet ti mogu zabraniti ako su takva pravila upravnog odbora zgrade. Nema pusenja u liftu, na stubistu, u podzemnoj garazi iako si suvlasnik tih prostorija. Dalje, ovdje je uobicajeno da je zabranjeno susenje vesa na balkonima, satelitske antene, ostavljanje recimo bicikla na stubistu, itd. Smece se strogo sortira u zajednicke kontejnere jer ce nastat' rat ako te komsija snimi da si bacio recimo staklo u kontejner za papir. Svako se kulturno parkira unutar vlastitog mjesta za parking, nema parkiranja na komsijino. I zamisli, malo se ko buni jer red je red i jdini nacin da se odrzi je da se svi pridrzavaju pravila.

Kod mene je pusenje zabranjeno u krugu bolnica / zdravstvenih ustanova, starackih domova, vrtica i skola, sto znaci da nema pusenja cak ni na parkingu.
Opisala si moju verziju raja! :shock:
Pa ovako je vani, barem u zemljama u kojima sam ja bio-putovao.

Jednom bio kod havera u Danskoj, kad god hoce da zapali, ode na balkon. Inace renta stan. Pa reko jbt nije tvoj stan, boli te q. Jest kaze, al ja ako ovdje u stanu zapalim, komsija slucajno osjeti dim, eto meni inspekcije i kazne. :shock:

Po restoranima, kaficima isto tako. Zna se gdje se smije, gdje ne smije pusiti. Imas odredjen prostor, i diminjaj dokle hoces. Niko tebi ne brani, mozes doci na stanicu i zapalit, ali ce te odmah neko prijaviti u roku od minutu. Mi cemo rec tuzibabe ovo ono, al jebiga imaju zakoni i za sve su isti, a i budzet se punit mora. Jednostavno kod njih su gradjani presavjesni.

Inace, meni nema nista mrze nego kad dodjem ne znam na tekmu, a lole ispred zapale. Ajd kad je na otvorenom, vjetar pa se moze izdrzat, ali u dvorani - uzas.
JohnnyS

#452 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by JohnnyS »

Keiko wrote:
makse seljanko makse wrote:Sto se tice kafica kod nas ce to tesko zavladat,pa po citavoj evropi gdje je na snazi ta zabrane ugostitelji samo krse taj zakon,ne znam kako tacno ide al placaju sigurno zato sto dozvoljavaju pusenje.
Kako kod nas otici u kafanu a ne zapalit,znaci cugas citavu noc i moras izaci vani da zapalis ma nema sanse, :D

:lol: :lol: :lol: na ovo boldirano. Ako zakon kaze NEMA pusenja, onda NEMA i gotovo. Kazna ti je oko €3000 pa ti pusi ako hoces. Oni koji bi da zapale, izadju vani.

Ovo za stanove - bez obzira da li si vlasnik stana, opet ti mogu zabraniti ako su takva pravila upravnog odbora zgrade. Nema pusenja u liftu, na stubistu, u podzemnoj garazi iako si suvlasnik tih prostorija. Dalje, ovdje je uobicajeno da je zabranjeno susenje vesa na balkonima, satelitske antene, ostavljanje recimo bicikla na stubistu, itd. Smece se strogo sortira u zajednicke kontejnere jer ce nastat' rat ako te komsija snimi da si bacio recimo staklo u kontejner za papir. Svako se kulturno parkira unutar vlastitog mjesta za parking, nema parkiranja na komsijino. I zamisli, malo se ko buni jer red je red i jdini nacin da se odrzi je da se svi pridrzavaju pravila.

Kod mene je pusenje zabranjeno u krugu bolnica / zdravstvenih ustanova, starackih domova, vrtica i skola, sto znaci da nema pusenja cak ni na parkingu.

I kad sam pušio bili su me nejasni ti degenerici kojima je tolika hića da zapale cigaretu pa da moraju u liftu ili na stubištu jer ih je toliko stislo da ne mou pričekati da izađu iz hebene zgrade...
Hajvan

#453 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Hajvan »

šatirana_ljubičica wrote:
Hajvan wrote:Radio sam u firmi koja je zapošljavala samo nepušaće…
primili su jednom jednog pušaća- trebalo im njegovo znanje i expertiza. no, za svaku pušpauzu morao je odraditi dodatnih 10 minuta…

u neka doba pusio jednu do nijednu (moguce samo na pauzi za rucak) - hehehe

:shock: Gdje je ta firma?U Švedskoj??Ili Švicarskoj??Znam, u Njemačkoj.Samo ne vjerujem da je u Bosni. :D

upravu si, nije :)
Seoskivaralica

#454 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Seoskivaralica »

Dobra tema....
Samo ima stvari koje nisu u redu , koje se konstantno provode.....recimo vidim ovdje dosta mobinguša koje maltretiraju kolege koje puše...mislim da nije ni to u redu.......kako je statut firme odredio tako će se svi i ponašati......hmmmmm
Kako vi imate prava , tako i pušači.....

Bio sam u zgradi socijalnog na- socijalnom nešta riješavao uvezivanje staža ,nebitno,,,,,
Kaaaad tamo teeeta fuma ko velika , reko pa kako to da pušite a ovo javno mjesto i to služba koja radi sa klijentima , kae ona meni šta : TO VAM SMEEETA.....JOK reko samo mi drago da demokratija funkcioniše....
Pa kontam sa ove strane neeema pepelnica.....?????

Mislim da je stvarno vidjeti nekog kako puši u šalter sali fuuuj....još žena....
Neise ne pušim već nekolke godine i nisam onaj ZLIIIIII :evil: :evil: :evil: antipušač ali bonton je stvarno u ovoj zemlji dno dna....pušenje u tudjoj kući ili kancelariji ili prostoru gdje su nepušači je za mene kao mnogi primitivizmi i bahatost .

Recimo isto kao jelo za kancelarijskim stolom na dokumentima , kao i prehranjivanje u gradskom prevozu, pljuvanje u kancelarijama ili holovima ,lična higijena( skraćivanje , turpijanje noktiju na radnom mjestu), diranje tudjih stvari , otpakivanje proizvoda u šopinzima ,ne kupljenje otpadaka za kućnim ljubimcima, da ne spominjem liftove , pa javljanje na mobitel u sred pečaćenja potvrde pa 3 min. pauze, pa slušanje muzike sa slušalicama nonstop u svakoj mogućoj prilici od svadbe do dzenaze....
Ima toga za paket kopir papira.....
šatirana_ljubičica

#455 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by šatirana_ljubičica »

Slažem se da je to samo jedan od mnogih odraza nekulture, nažalost.
Keiko

#456 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Keiko »

Seoskivaralica wrote:Dobra tema....
Samo ima stvari koje nisu u redu , koje se konstantno provode.....recimo vidim ovdje dosta mobinguša koje maltretiraju kolege koje puše...mislim da nije ni to u redu.......kako je statut firme odredio tako će se svi i ponašati......hmmmmm
Kako vi imate prava , tako i pušači.....
Mislim da ovaj citirani dio tvog posta nije u redu. Ne bih nepusace koji otvaraju prozore u zadimjenim kancelarijama zvala 'mobingusama'. Sa ostatkom se u potpunosti slazem.

Svi mi imamo prava, pogotovu pravo na izbor. Niko ni tebi ni meni ne zabranjuje da u januaru izadjemo u kupacim i s' perajama umjesto cipela jer je to stvar izbora i steti ili je neugodan samo onom ciji je izbor, ali takav ne mozes otici na posao jer postoje nekakvi standardi i norme oblacenja na poslu. Pusenje ugrozava sve one koji se nadju u pusacevom okruzenju, i samim tim, pusac nema pravo ugrozavanja drugih. Pravo izbora da, ali se taj izbor prakticira gdje nikog ne ugrozava i firma po meni ima obavezu da svim zaposlenim osigura radno okruzenje i uslove koji nikome ne ugrozavaju zdravlje ili odredjeni nivo komfora da obavljanje radnih zadataka. Po meni su nepusaci u ljubicicinom okruzenju dvostruko ugrozeni - prvo od dima, a onda od hladnih kancelarija jer su primorani pretjerano ventilirati nezdravu prostoriju. Nesto nikako ne mogu zamislit' da je ugodno i produktivno prvo se gusit' u dimu a onda radit' za stolom u jakni, kapi, salu i rukavicama jer je u kancelariji ista temperatura kao i napolju. Cak i na zapadu gdje je pusenje zabranjeno imaju firme koje tolerisu izlazak napolje svakih sat-dva na pauzu za pusenje, kao sto imaju i firme koje nikako ne dozvoljavaju pusenje u toku radnog vremena i jos placaju zaposlenima raznorazne kurseve za odvikavanje.

Samo jos jednom da napomenem da sam pusac ali sam protiv pusenja u radnim i svim javnim prostorijama.
L u c i f e r

#457 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by L u c i f e r »

Seoskivaralica wrote:Dobra tema....
Kako vi imate prava , tako i pušači...
..

Bio sam u zgradi socijalnog na- socijalnom nešta riješavao uvezivanje staža ,nebitno,,,,,
Kaaaad tamo teeeta fuma ko velika , reko pa kako to da pušite a ovo javno mjesto i to služba koja radi sa klijentima , kae ona meni šta : TO VAM SMEEETA.....JOK reko samo mi drago da demokratija funkcioniše....
Pa kontam sa ove strane neeema pepelnica.....?????

Mislim da je stvarno vidjeti nekog kako puši u šalter sali fuuuj....još žena....
Neise ne pušim već nekolke godine i nisam onaj ZLIIIIII :evil: :evil: :evil: antipušač ali bonton je stvarno u ovoj zemlji dno dna....pušenje u tudjoj kući ili kancelariji ili prostoru gdje su nepušači je za mene kao mnogi primitivizmi i bahatost .

Recimo isto kao jelo za kancelarijskim stolom na dokumentima , kao i prehranjivanje u gradskom prevozu, pljuvanje u kancelarijama ili holovima ,lična higijena( skraćivanje , turpijanje noktiju na radnom mjestu), diranje tudjih stvari , otpakivanje proizvoda u šopinzima ,ne kupljenje otpadaka za kućnim ljubimcima, da ne spominjem liftove , pa javljanje na mobitel u sred pečaćenja potvrde pa 3 min. pauze, pa slušanje muzike sa slušalicama nonstop u svakoj mogućoj prilici od svadbe do dzenaze....
Ima toga za paket kopir papira.....
Zajebo si se malo za ovo boldirano.
Statuom se može odrediti samo u skladu sa zakonom, a zakonom je zabranjeno.
Ne može niko imati pravo da drugog truje svojom primitivnom navikom.
šatirana_ljubičica

#458 Re: Pušenje na radnom mjestu

Ne znam kako sami se sebi ne zgade kad drže cigaru u ustima a rade nešto i onaj pepeo spada, ona cigara mlatara u ustima, zbog dima škilje na jedno oko
:run:
stakasa

#459 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by stakasa »

Gledam veceras, EU ima u pripremi zakon zabrane uzgoja duhana. Bugari se zale, ostetice ih ekonomski... Ali su i oni uveli zabranu pusenja u zatvorenom. A Svedska razmatra zabranu pusenja i na otvorenom, ono da ti vjetar ne nanese :D
Poslje toga reportaza iz Indonezije, pusi li se pusi. Dolaze genijalci pred kameru, pozivaju se na studije americkih strucnjaka da je zdravo zdimit par cigara dnevno...
Internetowska

#460 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Internetowska »

Meni je fakat glupo što nema svaka institucija prostoriju za pušače, a nema. Na primjer na fakultetu postoji kafeterija, koja je opet nečiji privatni biznis unutar institucije, gdje niti uvijek ima mjesta, a ako uđeš da zapališ cigaretu očekuje se i da nešto popiješ/pojedeš (kafa ok, ali uvijek sam se divila ljudima koji jedu sendvič u sred onog otrovnog oblaka). Taj isti fakultet ima na svakom spratu terase, koje su uvijek zaključane i onda pušači konzumiraju cigaretu u wc-u... Ne ide. Čemu ta diskriminacija pušača?
stakasa

#461 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by stakasa »

Internetowska wrote:Meni je fakat glupo što nema svaka institucija prostoriju za pušače, a nema. Na primjer na fakultetu postoji kafeterija, koja je opet nečiji privatni biznis unutar institucije, gdje niti uvijek ima mjesta, a ako uđeš da zapališ cigaretu očekuje se i da nešto popiješ/pojedeš (kafa ok, ali uvijek sam se divila ljudima koji jedu sendvič u sred onog otrovnog oblaka). Taj isti fakultet ima na svakom spratu terase, koje su uvijek zaključane i onda pušači konzumiraju cigaretu u wc-u... Ne ide. Čemu ta diskriminacija pušača?
Bezobrazluk, kazem ti. Naslo se par njih pa pametuju. Vazda se je pusilo. Ima jedna nena u mom sokaku, Alaginca, 93-a joj, pusi od dvaneste
Logovan

#462 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Logovan »

šatirana_ljubičica wrote:Ne znam kako sami se sebi ne zgade kad drže cigaru u ustima a rade nešto i onaj pepeo spada, ona cigara mlatara u ustima, zbog dima škilje na jedno oko
:roll: Fuj.
Još kad neki dijele cigaretu. :run: Fuj.
Internetowska

#463 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Internetowska »

stakasa wrote: Bezobrazluk, kazem ti. Naslo se par njih pa pametuju. Vazda se je pusilo. Ima jedna nena u mom sokaku, Alaginca, 93-a joj, pusi od dvaneste
Meni je zabrana ok, ali pod uslovom da se i za pušače obezbjedi prostorija ili neki komadić prostora (a da ne podrazumjeva silazak sa četvrtog sprata ispred zgrade) gdje se može zapaliti cigareta. Na zagrebačkom aerodromu jedne godine zamalo nisam prolupala. Em umorna, em nervozna, em nemaš gdje da zapališ. Ma mrš!
kakavdanakneiskustvu

#464 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by kakavdanakneiskustvu »

Logovan wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Ne znam kako sami se sebi ne zgade kad drže cigaru u ustima a rade nešto i onaj pepeo spada, ona cigara mlatara u ustima, zbog dima škilje na jedno oko

baš fuj
Jack Be Nimble

#465 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Jack Be Nimble »

Mom starom obecali povisnicu ako prestane pusiti. Trebalo mu je vremena ali uspio :izet:
šatirana_ljubičica

#466 Re: Pušenje na radnom mjestu

Logovan wrote:

Ili kad jedu a pepeljara tik uz tanjir, hljeb... BLJAKKKKKKKKKKKKKKKKK
dadoka84

#467 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by dadoka84 »

Internetowska wrote:Meni je fakat glupo što nema svaka institucija prostoriju za pušače, a nema. Na primjer na fakultetu postoji kafeterija, koja je opet nečiji privatni biznis unutar institucije, gdje niti uvijek ima mjesta, a ako uđeš da zapališ cigaretu očekuje se i da nešto popiješ/pojedeš (kafa ok, ali uvijek sam se divila ljudima koji jedu sendvič u sred onog otrovnog oblaka). Taj isti fakultet ima na svakom spratu terase, koje su uvijek zaključane i onda pušači konzumiraju cigaretu u wc-u... Ne ide. Čemu ta diskriminacija pušača?
Preporucujem da profesori dozvole pušenje u sali za vrijeme trajanja predavanja. Što da se studenti bezveze pate. :D
To je vid represije koji ima za cilj smanjenje broja pušača a samim tim i bolesti vezanih za udisanje duhanskog dima, direktno i indirektno.
šatirana_ljubičica

#468 Re: Pušenje na radnom mjestu

dadoka84 wrote:
Preporucujem da profesori dozvole pušenje u sali za vrijeme trajanja predavanja. Što da se studenti bezveze pate. :D
To je vid represije koji ima za cilj smanjenje broja pušača a samim tim i bolesti vezanih za udisanje duhanskog dima, direktno i indirektno.
:thumbup: :lol:
tagomago

#469 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by tagomago »

ma nabolje da se predavanja održavaju po birtijama. a ispiti telefon i mirna bosna.
šatirana_ljubičica

#470 Re: Pušenje na radnom mjestu

tagomago wrote:ma nabolje da se predavanja održavaju po birtijama. a ispiti telefon i mirna bosna.

Ma ja, samo nek se može pušiti kad god se poželi, ostalo je sve u drugom planu :D

Joj jutros ih slušam, a svako jutro je tako ustvari, žale se, bole ih pluća, kašlju evo mjesec vele, jedva dišu, ovo, ono, a štiglaju sve jednu na drugu.
druzeljubiva

#471 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by druzeljubiva »

a jos pasivni pusaci se debljaju od dima :-D

http://www.trt.net.tr/hrvatski/zdravlje ... nje-107507
šatirana_ljubičica

#472 Re: Pušenje na radnom mjestu

Eurosa wrote:Ja kad sam usla u kancelariju nakon 6 sedmica zamalo da umrem od smrada :twisted: Zene se razrahatlenisale dok me nije bilo :|

Naravno, šta si očekivala, jedva su dočekale da ti vide leđa.Vjeruj da znam, iz iskustva.
A meni je najsmiješnije kad se ove moje počnu žaliti da im nešto smrdi.Dođu nam neki materijali i ono papir ko papir ...a one kao padaju u nesvijest od SMRADA.
šatirana_ljubičica

#473 Re: Pušenje na radnom mjestu

druzeljubiva wrote:a jos pasivni pusaci se debljaju od dima :-D

http://www.trt.net.tr/hrvatski/zdravlje ... nje-107507

to bi me najmanje zabrinjavalo da je samo TO posljedica pasivnog pušenja.
razonoda

#474 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by razonoda »

Eurosa wrote:Ja kad sam usla u kancelariju nakon 6 sedmica zamalo da umrem od smrada :twisted: Zene se razrahatlenisale dok me nije bilo :|
Zar se jos pusi u kancelarijama :shock:
U TEXASU ima institut samo za skupe klijente, gdje se lijece od svih vrsta rakova , pogotovo pluca. Taj int. su napravili arapi , jer imaju veliki procenat oboljenih od malig. bolesti, veliki uzivaoci duhana.

A sto se tice pusaca, ja sam izgubila sve prijatelje te vrste. Nepusim , i ono kad se pije kafa , nema boga da imaju respekta prema nepusacima. I sta sam jos primjetila . vrlo su agresivni, napadaju ..i sta jos ne.
Kad zaposljavam ljude, pusac ne dolazi u obzir, koliko god mi trebao radnik.
dadoka84

#475 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by dadoka84 »

A jos pojedinci koriste push pauze u toku radnog vremena, napravi ih 5 u toku radnog dana plus pauza za rucak. Znaci svaki dan oko 30 minuta radnog vremena se otkine na ćeif :D
Post Reply