Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
-
walk_M-A-N
#451 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Nekoliko godina poslije, sumnjam da je jeftinije.
„Oni„ čekaju svoju priliku i znaju da će dočekati, bar jednom u životu.
„Oni„ čekaju svoju priliku i znaju da će dočekati, bar jednom u životu.
- Laertes
#452 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Mene nešto u vezi ovog zanima:
Koja je procedura da doniraš tijelo za izučavanje (medicinskom fakultetu i sl.)? Izbjegne troškove porodici, a i studenti iz prve ruke vide prava pušačka pluća
Koja je procedura da doniraš tijelo za izučavanje (medicinskom fakultetu i sl.)? Izbjegne troškove porodici, a i studenti iz prve ruke vide prava pušačka pluća
- Dope_Man
#453 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Ja se kanim vec par godina raspitati gore na medicinskom za isto, sve mi mrsko otici. Jest da ce se mlade studentice smijati mojoj mrtvoj cuni, al sve za progres naukeLaertes wrote:Mene nešto u vezi ovog zanima:
- Nisrin
#454 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
U slucaju da se potpise donorska kartica, ima li onda kakvih popusta kad umremo???
Valjda bi u tom slucaju trebala drzava da sufinansira...Ja uvijek mojima kazem ako prije vas umrem, ne opterecavajte se---neka me sahrane gdje i kako hoce, nikakve mi dzenaze ne trebaju...ne trosite pare...muslimanka jesam ali to sam za sebe i u svojoj dusi...a ne da bi sutra neko dao 4-5 prosjecnih plata IZ...
Takodjer, tevhidi, mevludi su obicne novotarije i samim tim i to je bacanje para!!! Naravno. ne bih voljela ni ateisticki da me ukopaju...jer nisam ateista..steta da se ne smijemo kremirati!
Valjda bi u tom slucaju trebala drzava da sufinansira...Ja uvijek mojima kazem ako prije vas umrem, ne opterecavajte se---neka me sahrane gdje i kako hoce, nikakve mi dzenaze ne trebaju...ne trosite pare...muslimanka jesam ali to sam za sebe i u svojoj dusi...a ne da bi sutra neko dao 4-5 prosjecnih plata IZ...
Takodjer, tevhidi, mevludi su obicne novotarije i samim tim i to je bacanje para!!! Naravno. ne bih voljela ni ateisticki da me ukopaju...jer nisam ateista..steta da se ne smijemo kremirati!
- SmokingMan
#455 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Nisam upoznat sa time,ali na zpadu te kao "donora" dobro unovče,prodaju ne samo tvoje organe,već i dijelove tijela,kao što je stopalo,šaka,etc.Kada sam saznao za ovo odustao sam od namjere da bilo kome budem donor nakon moje smrti,doslovno te raskomadaju kao životinju u klaonici,i onda postaješ samo beživotna roba.Jednostavno ze želim da moje tijelo bude poniženo nakon što mi duša nakon smrti napusti moju "životnu lađu".Nisrin wrote:U slucaju da se potpise donorska kartica, ima li onda kakvih popusta kad umremo???
-
elk
#456 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Au,samo kakvi postovi na prethodnoj stranici iz 2013,izlizao sam palac skrolajuci preko.
ja sam potpisao donorsku karticu,ako cu nekoga spasiti,sto da ne.razumijem naravno i duga misljenja.i slazem se da bi takve porodice trebale imati popusta,ali ovo je bosna,tako da vjerovatno nemaju....a umiranje je skupo,preskupo....
P.s. zna li neko u koje je doba uspostava pravog krematorija u sa?
ja sam potpisao donorsku karticu,ako cu nekoga spasiti,sto da ne.razumijem naravno i duga misljenja.i slazem se da bi takve porodice trebale imati popusta,ali ovo je bosna,tako da vjerovatno nemaju....a umiranje je skupo,preskupo....
P.s. zna li neko u koje je doba uspostava pravog krematorija u sa?
- Dope_Man
#457 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Nedavno je bilo na vise portala da sljedece godine Vlakovo planira da nabavi i ugradi pec, a onda tokom 2019 da idu i prateci objekti. Ako bi nekim cudom sve po planu islo, pretpostavljam da to znaci da bi mogli konacno birati kremiranje ovdje vec krajem 2018, ili pocetkom 2019.elk wrote: P.s. zna li neko u koje je doba uspostava pravog krematorija u sa?
Neko spomenu na prethodnoj strani Visoko, ali koliko znam nikada tamo nije izgradjen krematorij, samo je planirano i na tom se stalo. A ovoliko kosta u nama najblizim krematorijima, prema clanku sa radiosarajevo:
Cijena usluga koje nudi KJKP Pokop kada je riječ o kremiranju umrle osobe u susjednim državama, odnosno odvoz umrle osobe, sanduk i vraćanje urne u BiH u Zagreb iznosi oko 1.950 KM, plus troškovi kremiranja koji su oko 1.600 kuna. Ovaj iznos je nešto manji u Novom Sadu i on je oko 1.650 KM, plus troškovi kremiranja oko 25.550 dinara.
- all_might
#458 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
ovo možda u slučaju da će neko od bliže porodice imat nekog dobra (tipa mati,otac,dijete) i to neke organe /srce,pluća, bubrezi i tako to, taman posla da me neko komada ko pile poslije smrtiSmokingMan wrote:Nisam upoznat sa time,ali na zpadu te kao "donora" dobro unovče,prodaju ne samo tvoje organe,već i dijelove tijela,kao što je stopalo,šaka,etc.Kada sam saznao za ovo odustao sam od namjere da bilo kome budem donor nakon moje smrti,doslovno te raskomadaju kao životinju u klaonici,i onda postaješ samo beživotna roba.Jednostavno ze želim da moje tijelo bude poniženo nakon što mi duša nakon smrti napusti moju "životnu lađu".Nisrin wrote:U slucaju da se potpise donorska kartica, ima li onda kakvih popusta kad umremo???
- Russki
#459 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Što se tiče tog cirkusanja, ja sam također svjedočio tome. Sjećam se jedne sahrane na kojoj sam bio i uglavnom, sjećam se vrlo dobro stola sa pićem i mezom i jednog čovjeka koji je prišao tom stolu, dobro osmotrio sve i zatim upitao:''Zašto nema vina i rakije''? Ja gledam onako, isto da je došao u kafić pa ga čudi što nečega nema. Bilo je još mnogo primjera tog cirkusanja koji su me doveli do zaključka da ustvari stvarno ima mnogo ljudi koji tu dolaze reda radi i zbog takvih stvari, a ne da odaju posljednju počast preminulome.Vitezanin wrote:Evo čitam temu pa sam upitao mamu.
Prije par godina umro joj je tata tj moj djed i kaže ovako: svećeniku se da , ne znam , nekoliko KM (10, 20, 50) jer je to valjda, kako sam skontao, za pokojnika da se misa vodi. U biti, nikakav fiksni iznos nego ono, da se onako. Tako je u Srednjoj Bosni, ili barem u nekim seoskim sredinama.
Iskreno, uvijek mi je bilo degutantno slušati o iznosima koje ljudi moraju dati kad netko umre. Pogotovo me nervira cirkus koji prave sami ljudi - neki i dalje prave doslovno šatorsku atmosferu gdje dođu milijun ljudi koji jedu i piju tu kad netko umre. Ne znam je li svugdje tako, ali ja sam osobno bio na sahrani kad su neki ljudi koji su, halo, došli na sahranu, a prije toga se napili tu.![]()
![]()
![]()
![]()
Je li se to fakat plaća članarina kod muslimana?? Koliko ljudi plaća to i snosi li kakve posljedice ako se ne plaća ili beneficije? Kod katolika se plaća neki iznos za održavanje groblja, ali nije obvezno.
Koliko sam skontao, najskuplje prolaze muslimani.
Realno, bilo katolički, pravoslavno ili muslimanski, krajnje je bezobrazno uzimati tolike novce za pokapanje u zemlju od obitelji koja je u tom trenutku emocionalno shrvana (bez obzira jel imućna ili ne). Nimalo empatije. Samo bezdušnost. Doduše ništa drugo i ne možeš očekivati od religije i tih vodećih ljudi kad znamo da je sve to sredstvo za manipuliranje ljudi na svim mogućim nivoima. Religija je zlo i kao takva bi trebala biti iskorijenjena.
- Russki
#460 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Mnogo dobar komentar.ExNihilo wrote:Ljudi koji rade u IZ su najveći šljam koji gmiže ovom planetom. Ne samo da nisu reprezenti vjere i svega onoga što bi ona, po definiciji, trebala predstavljati: milosti i empatije, to su lihvari koji zbog neplaćene 4 KM članarine odbijaju klanjati dženazu. Pri tome je njima potpuno nebitno: 1. Da li osoba može izdvajati taj novac na mjesečnoj bazi, 2. Da li je osoba zaposlena u ovoj i ovakvoj zemlji, 3. Da li je osoba vjernik koji plaća vitre, zekat i sergiju - i to plaća baš njima, itd. Dakle, sve je irelevatno - osim novca. Apsurd je time veći što, po islamskom učenju, dženaza je stroga obaveza (farz) zajednice koja ostaje iza umrlog, a ne obaveza umrlog. S obzirom da se IZ sama deklarira kao reprezent muslimanske zajednice, ona vlastitu vjersku obavezu uslovljava novcem.
Zbog ovoga, kao i mnogo toga drugog, iza mene će ostati pismo koje se ima pročitati unutar medžlisa za vrijeme dogovaranja cijene moje dženaze, a u pismu će stajati da oporučujem IZ-i da mi se NAPUŠE KURCA. Ako je islam ovo što prezentira IZ, onda se meni povraća na taj islam. Srećom, znam da nije. Radije ću otići pod zemlju bez dženaze ili klanjane dženaze u "privatnoj režiji", nego dati toj gamadi novac.
Ekonomski gledano, ne postoji bolji biznis od njhovog: ne plaćaju poreze, nema ulaznih sirovina, manipuliraju apelom na emocije i moral, a pogotovo običaje i zarađuju čisti profit. Cijena je neelastična - koliko god da spucaju, tebi je platiti. To objašnjava abnormalne cifre, neko se gore čudio cijeni gasula. Ali, ovo mi je glavno: Koliko god ljudi uplatilo učenje dove, jasina, hatme, sedmine, itd - oni prouče samo jednom. Znači stoka će uzeti od svakog pojedinačno pare, ali će proučiti jednom i "raspodijeliti svima". Šta ćeš, dobra ova "božija sirovina", ne troši se raspodjelom.
Institucionaliziranje religije je zlo. U svakom pogledu, na svakom mjestu, u svakoj religiji. Institucionaliziranjem religije cilj je, uvijek i svuda, samo jedno : manipuliranje ljudima.
- insomnia78
#461 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Aa. Zavrsis ovakoSmokingMan wrote:Nisam upoznat sa time,ali na zpadu te kao "donora" dobro unovče,prodaju ne samo tvoje organe,već i dijelove tijela,kao što je stopalo,šaka,etc.Kada sam saznao za ovo odustao sam od namjere da bilo kome budem donor nakon moje smrti,doslovno te raskomadaju kao životinju u klaonici,i onda postaješ samo beživotna roba.Jednostavno ze želim da moje tijelo bude poniženo nakon što mi duša nakon smrti napusti moju "životnu lađu".Nisrin wrote:U slucaju da se potpise donorska kartica, ima li onda kakvih popusta kad umremo???

Cuj stopalo, saku
Ono kako sedmogodisnjak vidi transplataciju
- edo_79
#462 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
I ti si počela banalisati i pričati neke stvari koje nemaju veze s vezom. Kako ba jako rijetko čekaju, o čemu pričaš, a obdukcije, a prevoz iz druge države? Jel to možda hodža zaustavi vrijeme ili ima neki halal teleport za transport iz druge države?elma89_ wrote: E pa vidis islam naredjuje da se mejit sahrani u roku 24 sata (ako imaš keš) osim u uposebnim slucajevima (kada porodica nema para za harač koji se traži),i muslimani rijetko jako rijetko cekaju sedam dana da sahrane umrlog
- edo_79
#463 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Bolje i ateistička sahrana, kao čovjek, a ne plaćanje hodžarine cijeli život, i onda dobiješ simiboličan popust na dženazu, i još ti se natovare ove krvopije .... čuj sebičnoelma89_ wrote:Sve zajedno,dakle platis to,i ni na sto ne mislis...i to je dakle ako nisi bio clan IZ-e
ne znam ,po meni je sebicno ne placati clanarinu a onda ocekivati da iza tebe plate,,ili placaj,ili brate ostavi u amanet da zelis ateisticku sahranu,koja je daleko najjeftinija
- edo_79
#464 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
+ 1ExNihilo wrote:Ljudi koji rade u IZ su najveći šljam koji gmiže ovom planetom. Ne samo da nisu reprezenti vjere i svega onoga što bi ona, po definiciji, trebala predstavljati: milosti i empatije, to su lihvari koji zbog neplaćene 4 KM članarine odbijaju klanjati dženazu. Pri tome je njima potpuno nebitno: 1. Da li osoba može izdvajati taj novac na mjesečnoj bazi, 2. Da li je osoba zaposlena u ovoj i ovakvoj zemlji, 3. Da li je osoba vjernik koji plaća vitre, zekat i sergiju - i to plaća baš njima, itd. Dakle, sve je irelevatno - osim novca. Apsurd je time veći što, po islamskom učenju, dženaza je stroga obaveza (farz) zajednice koja ostaje iza umrlog, a ne obaveza umrlog. S obzirom da se IZ sama deklarira kao reprezent muslimanske zajednice, ona vlastitu vjersku obavezu uslovljava novcem.
Zbog ovoga, kao i mnogo toga drugog, iza mene će ostati pismo koje se ima pročitati unutar medžlisa za vrijeme dogovaranja cijene moje dženaze, a u pismu će stajati da oporučujem IZ-i da mi se NAPUŠE KURCA. Ako je islam ovo što prezentira IZ, onda se meni povraća na taj islam. Srećom, znam da nije. Radije ću otići pod zemlju bez dženaze ili klanjane dženaze u "privatnoj režiji", nego dati toj gamadi novac.
Ekonomski gledano, ne postoji bolji biznis od njhovog: ne plaćaju poreze, nema ulaznih sirovina, manipuliraju apelom na emocije i moral, a pogotovo običaje i zarađuju čisti profit. Cijena je neelastična - koliko god da spucaju, tebi je platiti. To objašnjava abnormalne cifre, neko se gore čudio cijeni gasula. Ali, ovo mi je glavno: Koliko god ljudi uplatilo učenje dove, jasina, hatme, sedmine, itd - oni prouče samo jednom. Znači stoka će uzeti od svakog pojedinačno pare, ali će proučiti jednom i "raspodijeliti svima". Šta ćeš, dobra ova "božija sirovina", ne troši se raspodjelom.
Institucionaliziranje religije je zlo. U svakom pogledu, na svakom mjestu, u svakoj religiji. Institucionaliziranjem religije cilj je, uvijek i svuda, samo jedno : manipuliranje ljudima.
AFERIM JARANE MOJ .... TAČNO U SRIDU
- edo_79
#465 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
JA očekujem munje nebeske jarane .... boli te ćošak imaš ''front seat'' rezervaciju u džehenemu s rajomExNihilo wrote:Ok, dakle, ne znam odakle da počnem. Udahnuti duboko, izbrojati do 10, pa hajmo lagano...sarajlija_ba wrote:Ti, koji se tek trudiš da postaneš dobar musliman radiš to na ovaj način ?ExNihilo wrote: Ljudi koji trguju vjerom, manipuliraju vjerskim osjećanjima i izvršenje vjerskih obaveza uslovljavaju novcem ne gledam kao muslimane. To je stoka koja, kako Kur'an veli, "Allahove riječi zamjenuje za nešto što malo vrijedi".
Što se tiče moje psovke, mašio si poentu. Ja nisam tvrdio da sam uzoran musliman, ja sam rekao da se trudim i težim biti praktičan musliman - koliko u tome uspijevam, irelevatno je za poentu koju sam želio naglasiti, a to je: onaj ko teži islamu, po definiciji nije islamofob. Grešan musliman je i dalje musliman - ne islamofob.
Nisi zagazio ni u plićak islama a donosiš nekakav prijeki sud a nemaš niti znanja niti argumenata.
Ne možeš ti težiti islamu a istovremeno urinirati po ulemi koja predstavlja islam u BiH.
Da te podučim. Qudsi hadis kaže da je Allahu dž.š. lakše da se sruši Kaba nego da se uvrijedi musliman.
Dalje, drugi hadis kaže da je ulema predvodnik muslimana i da ulemu kroz Kada i Kader određuje sam Gospodar dž.š. pa ti vidi po kome uriniraš.
Daleko si zalutao.
Sjedi, stavi prst na čelo i preispitaj se momak.
Ovo što pričaš ne valja pet para.
Prije svega, hadisi koje navodiš su apsolutno nevjerodostojni. Toliko o tvom "podučavanju" mene i tvojoj dubini islamske spoznaje. Da se ne bismo ubjeđivali jesu li ili nisu, vrlo lahko ćemo to riješiti: navedi mi hadiske zbirke u kojima su zabilježeni, broj hadisa i stepen vjerodostojnosti. Priznat ću da sam pogriješio oko vjerodostojnosti, ako to uradiš. Mislim, trebao si to odmah uraditi, od takvog vrsnog poznavaoca islama bilo je za očekivati da zna kako se hadisi nikada ne prenose "po značenju".
Ovaj drugi "hadis" je za oplakat. Dogmatika par excellence. Dakle, po tom imbecilnom razmišljanju, svaka vlast nad muslimanima je od Boga, božanski legitimna i, kao takvoj, ne smijemo joj tražiti mane niti joj se suprotstavljati jer to bi značilo direktno suprotstavljanje Njegovoj volji. Samo pokoravanje, ha? Znači, primjerice, kad je Jezid I zapalio Kabu, pretpostavljam da je i to bio božanskom mudrošću određen predvodnik muslimana? Prvi izbor Boga. Kroz historiju imaš hiljade primjera korumpirane uleme, je li joj se trebalo pokoravati? Ko garantuje da ova naša nije korumpirana? Kako da znamo je li ili nije? Pa vrlo jednostavno, stavi njene postupke na vagu Kur'ana i sunneta i vidi stepen kompatibilnosti. Ne trebaš biti doktor islamskih nauka da spoznaš kako uslovljavanje dženaze novcem i nije baš put Poslanika. Samo, jebeno je kad svoje poznavanje vjere temeljiš na rekla-kazala hadisima, kojima IZ drži ovce na broju, tada pomenuta metodologija baš i ne funkcionira. Našoj IZ bolje odgovara ova predaja - i to vjerodostojna:
Glupostima koje si napisao, odvukao si me sa inicijalne rasprave. Pa da se vratim. Dakle, ponovit ću, potpuno je nebitno koliki sam ja musliman u kontekstu rasprave da li u IZ radi šljam. Dakle, to koliko ja prakticiram vjeru niti povećava niti smanjuje količinu šljama u IZ. Valjda imaš dovoljne logičke kapacitete da ovo, napokon, shvatiš. Moje pominjanje prakticiranje islama bilo je u funkciji pobijanja tvoje tvrdnje da sam islamofob - s obzirom da javno prihvatam islam, tvoja tvrdnja ne stoji. Stoga opet pitam: jesam li ja islamofob ili se ti bojiš razmišljati glavom?Bilježi imam El-Munziri da je Alija, radijallahu anhu, jednom spomenuo nerede koji će se desiti u ahiri (zadnjem) zemanu, pa mu Omer, radijallahu anhu, reče: “A kada će biti to, o Alija?” “Kada se fikhsko znanje bude usavršavalo ali bez (namjere za postizanjem) vjerske koristi, kada se znanje bude stjecalo bez (namjere) da se po njemu postupa i kada se ahiretskim djelima bude stjecao dunjaluk.” (Imam El-Munziri ovo je zabilježio u svom djelu “El-Tergib ve el-terhib”, pod br. 186.)
Kako trebam interpretirati ajet? Onako kako mi IZ kaže?chudjenhe wrote:uzeo si iz konteksta jedan dio Kur'ana i za svoje potrebe interpretirao/prodao onako kako tebi odgovaraExNihilo wrote:To je stoka koja, kako Kur'an veli, "Allahove riječi zamjenuje za nešto što malo vrijedi".![]()
na koji nacin bi funkcionisala IZ ili bilo koja druga, kad ne bi imale clanarinu?
Čuj kako bi funkcionirala. IZ se, mimo članarine, finansira: 1. Multimilionskim donacijama, 2. Zekatom, 3. Svakodnevnim sergijama koje kulminiraju petkom, 4. Vitrima, 5. Dženazama i popratnim uslugama, 6. Tewhidima, hatmama i slično, 7. Budžetom.
Valjda stoki malo, pa treba i agresivno ucjenjivati vjernike za članarinu.
IZ je privatizirala islam i zarađuje na istom. Dženaza niti ostali vjerski obredi nisu njihov patent. Oni nemaju od Boga koncesiju za klanjanje dženaze. Oni nisu most do Boga, oni nisu Njegovi posrednici. Ljudi će, prije ili kasnije, kroz informacionu eksploziju, shvatiti da su njihov namaz i njihova dženaza ispravni i bez pečata IZ. Ako Bog da.
- insomnia78
#466 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Od kad to vehabije govore
- edo_79
#467 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
OJ JEBEM TE ŽIVOTE!chudjenhe wrote:ma jasno je meni da nema argumenta koji bi potrao ili smanjio tu gorcinu i odvratnost koju osjecas prema njima, niti se trudim da to radim, nastavi ih psovati, vrijedjati, namjerno tendenciozno prezentirati neke stvari, zaboli me cose...ExNihilo wrote:Ti izgleda imaš viziju da "mijenjati vjeru" podrazumijeva uzeti svetu knjigu pred sebe, obrisati ajete i dopisivati nešto svoje.Naglašavanjem članarine kao najvažnije moguće obaveze koju jedan musliman ima, IZ iskrivljava islam. Jer, IZ će bez problema klanjati dženazu osobi koja: 1. Nikada nije kročila nogom u džamiju, 2. Nikada nije pala na sedždu, 3. Nije ispunjavala utemeljene vjerske dužnosti poput zekata, vitra, posta, itd. 4. Koja je počinila samoubistvo, AKO plati. Ali, neće klanjati dženazu osobi koja nije plaćala članarinu. Time oni "obavezu" članarine, koja nema apsolutno nikakvo utemeljenje u islamu, stavljaju ispred svih drugih vjerskih dužnosti, kao "sine qua non islama". To je klasično mijenjanje vjere, jer Poslanikova praksa nije nametala muslimanima mandatorne finansijske obaveze mimo zekata i vitra - pri čemo je obaveza zekata vrijedila samo za one koji su imućni. Ali, šta se ima IZ zamarati praksom Poslanika, tvoje je da platiš i tačka. Nije bitno jesi li imućan ili ne, jesi li penzioner, jesi li student, nezaposlen, imaš li šta jesti. Plati, jarane. Ako to nije iskrivljavanje ove vjere - onda ne znam šta jeste. I to iskrivljavanje ne zbog nekih doktrinarnih ubjeđenja, nego radi sitnićarskih materijalističkih interesa.
Nema mi ništa draže nego kad forumaši krenu izmišljati "argumente", tipa "samo mali dio procenta zekata ide IZ", pa ih onda suočiš sa faktima i gledaš kako se snebivaju "nismo se razumjeli".Mislim da smo se savršeno razumjeli.
nego mi eto malo zapelo za prste kad se guglom i wikipedijom tumaci Kur'an, nevazno
i ovo oko finansiranja, zaista se nismo razumili, da probam obrazloziti![]()
vidio sam ovaj izvjestaj nekad prije, mozda cak i ovdje na forumu i Kur'anom je odredjeno kojim kategorijama se dijeli prikupljeni zekat
vidis eto i sam da nema stavke plata hodzama, bulama, tehnickom osoblju, koje se ustvari placa od te clanarine
na to sam mislio kad sam pitao na koji nacin to da finansiraju
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#468 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
prejakoudrch wrote:ako ima nešto važno i jasno što želiš da demantuješ, a što sam ja napisao, onda to napiši malo kraće i jasnije, jer ovaj način komunikacije me ne zanima i nema svrhu..
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#469 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
ako je već usluga i mnogo puta čak viđao i cjenovnike, vidi je

u džep i lagano, račun za sve
krađa PDV-a je haram, i to je "hak" države i zakonski je obvezan i za muslimane
Veliku većinu stvari, koje islam propisuje, IZ je ekskluzivno prisvojila sebi. I to bi bilo uredu da se to čini iz LJUBAVI prema VJERI (ISLAMU) a ne prema novcu.
Od imama, vjeroučitelja, hatiba, mualima... zašto ne rade besplatno svoj posao i tako zarade Ahiret i Džennet koji propagiraju. Koliko bi njh radilo besplatno, iz uvjerenja? 5%...

Veliku većinu stvari, koje islam propisuje, IZ je ekskluzivno prisvojila sebi. I to bi bilo uredu da se to čini iz LJUBAVI prema VJERI (ISLAMU) a ne prema novcu.
Od imama, vjeroučitelja, hatiba, mualima... zašto ne rade besplatno svoj posao i tako zarade Ahiret i Džennet koji propagiraju. Koliko bi njh radilo besplatno, iz uvjerenja? 5%...
- red evil
#470 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Hoćete imama pa i platite ga, jednostavno. Ako već hoćete besplatno osobu koja će to da radi, onda ne očekujte da ta osoba bude online 24h dnevno. I imam ima djecu, potrebe kao i ti i zašto bi on radio besplatno nešto cijeli dan. Hoćete besplatno pa onda će te dobiti osobu koja će biti tu ponekad jer ta osoba mora zaraditi pare da plati školovanje djece, prehraniti porodicu... ili jednostavno takva osoba to ne mora da radi?mk ultra wrote:ako je već usluga i mnogo puta čak viđao i cjenovnike, vidi je
A ovo za dženaze, treba sve platiti, niko od vas ne ode u prodavnicu i uzme što mu treba pa na vrata već ode na kasu i plati. IZ nije banka i ne plaća dovama sve potrebno za dženazu.
-
Fudo387
#471 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Necu da placam clanarinu!!!
Ok, nemoj.
Necete mi dzenazu klanjat’!!!
Ok, necemo.
Uaaaa picke lopovske, nece da mi klanjaju dzenazu!!!
Ok, nemoj.
Necete mi dzenazu klanjat’!!!
Ok, necemo.
Uaaaa picke lopovske, nece da mi klanjaju dzenazu!!!
- Bloo
- Globalna šefica
#472 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog
Znači prijavljena kao zaposlenik, svi porezi i doprinosi plaćeni?red evil wrote:Hoćete imama pa i platite ga, jednostavno. Ako već hoćete besplatno osobu koja će to da radi, onda ne očekujte da ta osoba bude online 24h dnevno. I imam ima djecu, potrebe kao i ti i zašto bi on radio besplatno nešto cijeli dan. Hoćete besplatno pa onda će te dobiti osobu koja će biti tu ponekad jer ta osoba mora zaraditi pare da plati školovanje djece, prehraniti porodicu... ili jednostavno takva osoba to ne mora da radi?mk ultra wrote:ako je već usluga i mnogo puta čak viđao i cjenovnike, vidi je
A ovo za dženaze, treba sve platiti, niko od vas ne ode u prodavnicu i uzme što mu treba pa na vrata već ode na kasu i plati. IZ nije banka i ne plaća dovama sve potrebno za dženazu.
Ako je pak freelancer, jer podnese poreskoj u martu prijavu ostvarenih prihoda?
- red evil
#473 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Taj dio koji si boldirala govorim o tome da imam radi đaba, što nema nikakve logike. Svi vi koji govorite da rade besplatno radite vi, jednostavno. 
- Bloo
- Globalna šefica
#474 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Ja radim u odnosu radnik-poslodavac. Na moja primanja se placaju razni porezi i doprinosi, odnosno sve ide na trošak poslodavca.red evil wrote:Taj dio koji si boldirala govorim o tome da imam radi đaba, što nema nikakve logike. Svi vi koji govorite da rade besplatno radite vi, jednostavno.
Sve što zaradim kao freelancer (novac koji primim od dopunskog rada na svoj račun), uredno prijavim poreznoj u martu.
Naravno nekad primim i novac na ruke of course.
Ja legalno radim, to sam i pitala za hodže. Na koji način su regulisali svoj RADNI ODNOS sa IZ, te ovom državom
- red evil
#475 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)
Plačaju se doprinosi za imame, sve što treba. I ovo drugo nije kao freelancering jer ti kao freelancer očekuješ i zahtjevaš pare a to imam ne zahtjeva već ide na principu dobrovoljnog davanja.Bloo wrote:Ja radim u odnosu radnik-poslodavac. Na moja primanja se placaju razni porezi i doprinosi, odnosno sve ide na trošak poslodavca.red evil wrote:Taj dio koji si boldirala govorim o tome da imam radi đaba, što nema nikakve logike. Svi vi koji govorite da rade besplatno radite vi, jednostavno.
Sve što zaradim kao freelancer (novac koji primim od dopunskog rada na svoj račun), uredno prijavim poreznoj u martu.
Naravno nekad primim i novac na ruke of course.
Ja legalno radim, to sam i pitala za hodže. Na koji način su regulisali svoj RADNI ODNOS sa IZ, te ovom državom, te prilive novca na račun.