Sirija

Locked
mmaar

#451 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by mmaar »

Kako ocekivano i vec toliko puta vidjeno padanje u euforiju, samo euforija tesko da moze sakriti stvari :lol: :lol: :lol:
House

#452 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by House »

što zatvorena :D
mmaar

#453 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by mmaar »

Dr_dre wrote:
"Tema je Sirija a ne forumaši"

Čmoljo
Post ti je prijavljen,ko da si sa cmoljom cuvo ovce pa mu naredjujes da reaguje.
Ako ti se nesto ne svidja prijavis post i zdravo.
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
TheMule

#454 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by TheMule »

tesanj wrote:
seksan wrote:
tesanj wrote: Allo, Bosnjak sam, dzematlija, sunit, praktikujem vjeru kako su me roditelji naucili, a ti mene svrsta u sije. Nikad u zivotu ni vidio ni pricao sa sitima.
Hvala Allahu pa sam postedjena te propasti. :D s obzirom d aopravdavate sto su iznijeli laz na Aisu a d ane govorim sto su rekli da je Allah pogrijesio, i ono sta je najbolje to nisam ja rekla to je decenijama preneseno!
Jel treba da ponovim, nikad u zivotu ni pricao, ni vidio tkz sita. Trpas mi u usta lazi, to ne dolikuje pravom muslimanu vijerniku.
Znao sam nekoliko momaka iz Irana, to su super momci za 10. Ne kontam u cemu je stos sto se tice ovih suni-sija gluposti. Jedna mala sekta ili covjek kaze neku glupost, onda se to pripaja cijelom narodu.
udrch

#455 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by udrch »

Korisničkoime wrote:Braniti Assadov režim je je po meni ako ne zločin onda u najmanju ruku grijeh, braniti Saudijsku kraljevsku porodicu također, Izrael također kao i SAD i njihovu ulogu u svemu.
Mislim, barem koliko sam mogao da pročitam do sada, da postoji neka zabluda kako se u cijeloj priči može naći dobra i loša strana.
Na žalost dešava se najgore nije potreban ni Izrael ni cionisti ni SAD kako bi muslimani ubijali jedni druge, ne znam odakle zamisao kako bi muslimani živjeli u vječnom miru da nije navedenih.
:thumbup:
teško je braniti bilo koga upetljanog u ovaj rat..
ali rješenje mora ići istim pravcem kao i što je i počelo..
znači da bi se krenulo ka rješenju, prvo mora otići diktator sin diktatora..
onda sjesti i tražiti najbolje za sve..
kad smo mi izabrali da sjedemo sa onim koji su počinili genocid, mogu i oni..
Challenger__

#456 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Challenger__ »

Kad god se ponadam da u Ježu čuči karakter, odmah se potrudi da me demantuje.
jeza u ledja

#457 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by jeza u ledja »

Challenger__ wrote:Pa šta se kreveljiš, Ježu? Ljudi ti postavljaju pitanja (Izrael) iz ugla međunarodnog prava (subjekti - države) a ti tupiš o građanskim pravima... A sada se kreveljiš...

Koji si ti čovječuljić :-D
Ja sam covjeculjcic, ali ti si veliki covjek! Ovo govorim bez imalo sarkazma! Jer samo veliki ljudi imaju smjelosti da priznaju svoje slabosti! :D

Dragi Chalengeru, vjeruj mi da nisi u pravu.
Evo izazivam te da mi das neki dokaz da je tako kako kazes, sto se tice medjunarodnog prava. :oops:

:D

:pliska: :meza1:
Korisničkoime

#458 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Korisničkoime »

udrch wrote:
Korisničkoime wrote:Braniti Assadov režim je je po meni ako ne zločin onda u najmanju ruku grijeh, braniti Saudijsku kraljevsku porodicu također, Izrael također kao i SAD i njihovu ulogu u svemu.
Mislim, barem koliko sam mogao da pročitam do sada, da postoji neka zabluda kako se u cijeloj priči može naći dobra i loša strana.
Na žalost dešava se najgore nije potreban ni Izrael ni cionisti ni SAD kako bi muslimani ubijali jedni druge, ne znam odakle zamisao kako bi muslimani živjeli u vječnom miru da nije navedenih.
:thumbup:
teško je braniti bilo koga upetljanog u ovaj rat..
ali rješenje mora ići istim pravcem kao i što je i počelo..
znači da bi se krenulo ka rješenju, prvo mora otići diktator sin diktatora..
onda sjesti i tražiti najbolje za sve..
kad smo mi izabrali da sjedemo sa onim koji su počinili genocid, mogu i oni..
Dijelim to mišljenje da neke konstruktive budućnosti sa diktatorom bez obzira gdje i ko bio nema. Na žalost u tom dijelu svijeta ih ima prilično puno čini mi se da samo centralna Afrika ima više diktatora. U svakom slučaju ovako ne ide dalje i čim prije akteri toga postanu svjesni doće i do rješenja.
Challenger__

#459 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Challenger__ »

Čuj da vjerujem ili ne vjerujem... :-) Vjerovati mogu Bogu, a o ovoj materiji vidim da nemaš POJMA. Nemaš blage veze. Ti uopšte nemaš ni predstavu (ili se trudiš da se tako predstaviš) šta je MP, a od mene očekuješ da te "demantujem". Plus, pokazao si neke mizerne karakterne osobine,

tako da, f*** off, dok me huja ne prođe.
Korisničkoime

#460 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Korisničkoime »

Mani te se međunarodnog i vjerujte mi na riječ samo izaziva glavobolju :-D .
tesanj

#461 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by tesanj »

Hvala Allahu pa sam postedjena te propasti. :D s obzirom d aopravdavate sto su iznijeli laz na Aisu a d ane govorim sto su rekli da je Allah pogrijesio, i ono sta je najbolje to nisam ja rekla to je decenijama preneseno![/quote]
Jel treba da ponovim, nikad u zivotu ni pricao, ni vidio tkz sita. Trpas mi u usta lazi, to ne dolikuje pravom muslimanu vijerniku.[/quote]

Znao sam nekoliko momaka iz Irana, to su super momci za 10. Ne kontam u cemu je stos sto se tice ovih suni-sija gluposti. Jedna mala sekta ili covjek kaze neku glupost, onda se to pripaja cijelom narodu.[/quote]
Stos je u tome, ako ne mislis kao oni odmah si sija. Ustvari nesmijes razmisljat niti pitat, a znanje treba crpit iz brosura sto nam dijele oko dzamije.
HM 2011

#462 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by HM 2011 »

Medjunarodno pravo - legalna fizička prisila u svrhu zaštite pravnog poredka na teritoriju suverene države od strane legalno izabrane vlasti prema važećim propisima te države..... U tom slučaju suspendovana (ne primjenjuju se) su skoro sva ljudska prava..

Povelje o ljudskim pravima su pisali predstavnici država, prihvatile i implemntiraju drzave putem organa vlasti.....

Toliko o medjunarodnom pravu u slučaju Sirije....

Termin oko kojeg we vodi polemika je provodjenje izbora i promjena vlasti - po svaku cijenu, milom ili silom....

O tome medjunarodno pravo šuti....

Vezano za diktatore - jel ono i gadafi rahmetli bio diktator..... A i kad se svrgnu diktatori - kome pripada njihova javna i tajna imovina... Narodu ili novim diktatorima......
Challenger__

#463 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Challenger__ »

U svakom slučaju. U međunarodnom pravu nema "od slučaja do slučaja", nema "ad hoc" arbitrarnosti, postoje univerzalna pravila koji trebaju da se drže svi subjekti međunarodnog prava. Ali osnovi međunarodnog prava su suspendovani, ignorisani, prekršeni (od strane SAD i Izraela, prije svega). Tako da se svijet u cjelini suočava sa jednom opštom pravnom nesigurnošću.

MP-u se rugaju i SAD i Izrael i zato ih ovaj mali čovjek stavlja pod znakove navoda i pravi mizeriju ovde od sebe.
Korisničkoime

#464 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Korisničkoime »

HM 2011 wrote:Medjunarodno pravo - legalna fizička prisila u svrhu zaštite pravnog poredka na teritoriju suverene države od strane legalno izabrane vlasti prema važećim propisima te države..... U tom slučaju suspendovana (ne primjenjuju se) su skoro sva ljudska prava..

Povelje o ljudskim pravima su pisali predstavnici država, prihvatile i implemntiraju drzave putem organa vlasti.....

Termin oko kojeg we vodi polemika je provodjenje izbora i promjena vlasti - po svaku cijenu, milom ili silom....

O tome medjunarodno pravo šuti....

Vezano za diktatore - jel ono i gadafi rahmetli bio diktator..... A i kad se svrgnu diktatori - kome pripada njihova javna i tajna imovina... Narodu ili novim diktatorima......
Što se tiče međunarodnog prava - ne znam gdje bih počeo vjeruj mi tvoje tumačenje ne samo da je suviše jednostavno ono je i pogrešno.
Da rahmetli Gadafi je bio diktator isti nemaju javne imovine posjedovanje javne imovine od strane fizičke osobe je samo po sebi nemoguće jer čim je u vlasništvu fizičke ili pravne osobe prestaje da bude javna imovina. Međutim imovina navedenih kako će se raspodijeliti i kome trebale bi da uredi zakonodavstvo države u kojoj je diktator svrgnut.
Challenger__

#465 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Challenger__ »

Priča o MP je toliko ozbiljna, jer rušeći njegove osnove, ruši se osnov prava u načelu, te princip prava sile suspenduje neotuđivo pravo subjekata (kolektivnih ili pojedinačnih).

SAD i Izrael su temeljni izvor opšte pravne nesigurnosti i intenziviranja kolektivnog i pojedinačnog nasilja širom planete.
Korisničkoime

#466 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Korisničkoime »

Challenger__ wrote:
U svakom slučaju. U međunarodnom pravu nema "od slučaja do slučaja", nema "ad hoc" arbitrarnosti, postoje univerzalna pravila koji trebaju da se drže svi subjekti međunarodnog prava. Ali osnovi međunarodnog prava su suspendovani, ignorisani, prekršeni (od strane SAD i Izraela, prije svega). Tako da se svijet u cjelini suočava sa jednom opštom pravnom nesigurnošću.

MP-u se rugaju i SAD i Izrael i zato ih ovaj mali čovjek stavlja pod znakove navoda i pravi mizeriju ovde od sebe.
Pogrešno barem ako govorimo općenito o međunarodnom pravu a ne o nekom njegovom određenom dijelu.
Challenger__

#467 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Challenger__ »

O njegovom dijelu koji je bitan za ovu temu.

Da se vratimo Siriji: Kabun, 5 dio: LINK
poostar

#468 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by poostar »

nego, hoce li mi neko objasniti zasto su desavanja u Siriji toliko bitna za vas ?

mislim na ove sto su aktivni na ovoj temi..

kakav je vas interes u svemu tome ?

Nije provokacija, samo pitam..
Challenger__

#469 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Challenger__ »

Što se tiče mene:

- riječ je o spoznaji (uvjerenje, mišljenje, zovi kako hoćeš) da je Sirija centralna geopolitička tačka, osa, oko koje se "gomila dramatizam svjetske historije". Da je katalizator globalnog procesa od čijeg epiloga zavisi sudbina čitavog čovječanstva, pa samim tim svakog od nas.
poostar

#470 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by poostar »

Challenger__ wrote:Što se tiče mene:

- riječ je o spoznaji (uvjerenje, mišljenje, zovi kako hoćeš) da je Sirija centralna geopolitička tačka, osa, oko koje se "gomila dramatizam svjetske historije". Da je katalizator globalnog procesa od čijeg epiloga zavisi sudbina čitavog čovječanstva, pa samim tim svakog od nas.
U redu. Ali, zbog cega smatras da je Sirija centralna geopoliticka tacka ?
Zbog cega su desavanja u Siriji toliko vazna za nas obicne smrtnike ?
cyprus

#471 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by cyprus »

Sirija je daleko od glavne globalne geopolitičke tačke... Da je tako ne bi se u njoj vodio rat... Od Drugog svjetskog rata do danas, ratovi su se uglavnom vodili po perifernim tj. sporednim geopolitičkim zonama...

Od ishoda rata ne zavisi gotovo ništa van granica Sirije... Sirijski rat pogađa samo sirijski narod i nikog više... Doduše, ako Asad izgubi, uticaj Irana u regiji će blago opast i to je to... Hajd da se ratuje u Saudijskoj Arabiji, pa bih reko da tu ima nešto krupno... Ovako ne vidim stvarno ništa veliko...

Znam da ovo izgleda plitko i neuporedivo sa dubokim Čelendžerovim promišljanjima, al' eto mislim da tako stoje stvari...
Challenger__

#472 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Challenger__ »

poostar wrote:U redu. Ali, zbog cega smatras da je Sirija centralna geopoliticka tacka ?
Odgovor na ovo pitanje je dat više puta na zatvorenoj temi, a umor, vrućina i malicioznost pojedinca mi ograničavaju snagu za odgovor... UKRATKO:

1. tu se sudaraju interesi svih bitnih regionalnih i globalnih političkih faktora;

2. pitanje Sirije je i religijsko pitanje; u njoj je kolijevka hrišćanstva (sjedište antiohijsko-sirijske Crkve se pominje u Djelima apostolskim, konverzija Savla u Pavla je bila nadomak Damska itd). Ona je srce islamskog Šama, Damask je centralno mjesto islamske eshatologije (povratak Isusa/Isa a.s.), u njoj se isprepliću i konfrontiraju različiti islamski pravci. Damask je centralno mjesto "osvete Jehove" (vidi Jeremija, glava 17) a radi mira "naroda Božijeg" ka kome prećutno hita religijska i politička elita Izraela (iako postoje tvrde interpretacija da je riječ o događaju koji se već zbio u prošlosti)...

3. pitanje Sirije je poprište konflikta pravnih koncepcija između a) ekskluzivnih prava pojedinih grupa (cionističkog ekskluziviznog "prava", vahabističkog ekskluzivnog "prava", imperijalnog (USA, GB) prava sile i b) univerzalnog prava za sve;

Sirija je ta tačka na kojoj se dodiruju i sudaraju materijalni i nematerijalni interesi, različite životne i pravne koncepcije, a sve to intenzivirano jakim i prejakim religijskim sentimentom koji, kao što vidimo, poprima oblike fanatizma.

Zbog cega su desavanja u Siriji toliko vazna za nas obicne smrtnike ?

Pa napisao sam ti, zato što "je katalizator globalnog procesa od čijeg epiloga zavisi sudbina čitavog čovječanstva, pa samim tim svakog od nas".
Challenger__

#473 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by Challenger__ »

Nadam se da sam uspio da ti približim sve oluje koje haraju glavama ljudi širom svijeta kada je u pitanju Sirija.
jeza u ledja

#474 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by jeza u ledja »

Jesi, bravo! :nargila: :ginisovac:
seksan

#475 Re: Ova tema je ZATVORENA

Post by seksan »

TheMule wrote: Znao sam nekoliko momaka iz Irana, to su super momci za 10. Ne kontam u cemu je stos sto se tice ovih suni-sija gluposti. Jedna mala sekta ili covjek kaze neku glupost, onda se to pripaja cijelom narodu.
Jesu li vam bili za 10 i za vrijeme kada su za vrijeme rata slali oruzje SRBIJI a ne VAMA? :thumbup:

Valjda je to uobicajeno kod vas. Ne zelim u off ali moram ovo reci silovali bosnjake,, tukli, ih etnicki cistili da bi danas jedan bosnjo doso i rekao preci mi je prijatelj Darko,Marko, Nikola, Ivan nego jedan sta ja znam ismail koji ima bradu. :thumbup: Da ne spominjem zene! :thumbup:
Locked