Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Hajvan wrote:Eki?
znaci i ti si troll (kao i ja)?
OK., misterija riješena - troll i flamer
e, čuj ga molim te
"...Ruku zdravog razuma pružam..."!
Drug, ja se i ti razlikujemo ko nebo i zemlja (i nemislim da sam vise vrijedan od tebe a ti bezvrijedan nego kazem razlikujemo). Ako ces da pricamo o luksuzu evo ti jedan obicni primjer iz mog djetinstva. Dok je na tim prostorima bio u pojedinim kucama pojam uopste imati TV, u nekim da je u koloru, ja sam se kao klinac mogao diciti (ali nisam) da imam tv u koloru u svojoj sobi sa te jos video-recorder, i tako svi mi. Jeo sam ja taj luksuzni hjeb dvanih dana dok danasnji "bogatasi" nisu znali gdje su suplji.
znaci, zivio si priligovano za vrijeme jugoslavije ??
super.
to isto znaci da ti je stari bio veci lopovcina u to vrijeme,,, jer vecina ljudi nisu imali taj tvoj luksuz.
Ako tvrdis da moj otac a i moja mati, da su bili lopovi, onda molim ljepo to isto dokazi. Jer za razliku od danasnjih bogatasa, (cast izuzetcima ali njih mozes nabrojati na prste) moji roditelje se nisu koristili kradjom tudih stvari, svercom, utajom poreza, klientizmom i sl. stvarima te sorte. Nego su imali u ono vrijeme dobro placene poslove - i nepricam o nikakvim sefovskim pozicijama i sl.! Obe kuce su bile izgradjene za pare od zaradjenog novca radom i trudom, jedino sto su od drzave dobili je po stan ali zarada korz izdavanje stanova je bila sica u odnosu na plate na racun kvalifikacija! Nije to i neki poseban luksuz bio - jer u dvoristu nismo imali bazen ili tenisko igraliste - kao primjer. Ali zato islo se na skijanje u Genroble, nije se uvijek samo islo na Jadransko more itd.
korisnik101 wrote:ti si mozda bio djete za vrijeme komunizma, ali u tom sistemu nisi mogao prdnuti a da ne podmitis nekoga.
takodje su se pozicije kupovale.
stele pravile za sve i svasta.
tvoj stari nije mogao biti uspjesan u komunizmu ako nije bio namazan.
a po tvojoj prici, on je itekako bio, kad je sve to tebi mogao priustiti.
a to se danas ne podmicuje,.,
ko je dans negdje dobio posao regularno,.
probaj upisat djete u neku skolu da nemas stelu
danas nemozes bit uspjesan ako nisi stranacki aktivan
a dizanje povoljnih stambrenih kredita koji su djeljeni iz zajedničke kase stambenoog fonda, dakle iz onog istog fonda iz koeg su vam dodjeljeni stanovi.
a izdavanje tih stanova, bez prijavljivanja poreza (nmoj reći da ste prijaavljivali)
korisnik101 wrote:ti si mozda bio djete za vrijeme komunizma, ali u tom sistemu nisi mogao prdnuti a da ne podmitis nekoga.
a to se danas ne podmicuje,.,
ko je dans negdje dobio posao regularno,.
probaj upisat djete u neku skolu da nemas stelu
danas nemozes bit uspjesan ako nisi stranacki aktivan
naravno, taj prijeratni sistem je usavrešen do najsitnijih detalja.
pa ovaj temin klijentizam je referenca na komunističke aparatčike i njihovo konvertiranje u "postkomunisičkoj" eri samo da bi i dalje "visili o sisi" (budžetskoj, naravno).
Suvise malo poznas kvalifikacije mog oca i koji je posao radio. A da je rijec bila o nekoj viokoj poziciji nije, nego je rijec bila o terenskom poslu uz abnomralnu odgovornost! I za tu odgovornost je bio placen od strane same drzave a dobio je posao iskljucivo na podlozi kvalifikacija sto skolskih sto u to vrijeme "abnomlanih" a evo ti jos nesto moj otac je polu francuz (njegova mama je iz FR) pa mozda mu je to bila najjaca privilegija prirodnih izvora. A ako mislis da je mene Tito drzao u naramku i gurao mi dinare pod jastuk duboko se varas!
Hajvan wrote:Eki?
znaci i ti si troll (kao i ja)?
OK., misterija riješena - troll i flamer
e, čuj ga molim te
"...Ruku zdravog razuma pružam..."!
Drug, ja se i ti razlikujemo ko nebo i zemlja (i nemislim da sam vise vrijedan od tebe a ti bezvrijedan nego kazem razlikujemo). Ako ces da pricamo o luksuzu evo ti jedan obicni primjer iz mog djetinstva. Dok je na tim prostorima bio u pojedinim kucama pojam uopste imati TV, u nekim da je u koloru, ja sam se kao klinac mogao diciti (ali nisam) da imam tv u koloru u svojoj sobi sa te jos video-recorder, i tako svi mi. Jeo sam ja taj luksuzni hjeb dvanih dana dok danasnji "bogatasi" nisu znali gdje su suplji.
znaci, zivio si priligovano za vrijeme jugoslavije ??
super.
to isto znaci da ti je stari bio veci lopovcina u to vrijeme,,, jer vecina ljudi nisu imali taj tvoj luksuz.
Ako tvrdis da moj otac a i moja mati, da su bili lopovi, onda molim ljepo to isto dokazi. Jer za razliku od danasnjih bogatasa, (cast izuzetcima ali njih mozes nabrojati na prste) moji roditelje se nisu koristili kradjom tudih stvari, svercom, utajom poreza, klientizmom i sl. stvarima te sorte. Nego su imali u ono vrijeme dobro placene poslove - i nepricam o nikakvim sefovskim pozicijama i sl.! Obe kuce su bile izgradjene za pare od zaradjenog novca radom i trudom, jedino sto su od drzave dobili je po stan ali zarada korz izdavanje stanova je bila sica u odnosu na plate na racun kvalifikacija! Nije to i neki poseban luksuz bio - jer u dvoristu nismo imali bazen ili tenisko igraliste - kao primjer. Ali zato islo se na skijanje u Genroble, nije se uvijek samo islo na Jadransko more itd.[/quote]
Tad su stanove mogli da dobiju samo seljaci koji su prelazili iz sela u grad a ti pricas ovdje kako su svi za tebe seljaci , ne samo iz Bosne nego iz citavog Balkana. Pored njih jedini ko je mogao da dobije stan su bili korumpirani i oni koji se laktaju i ulizuju sefovima.
Suvise malo poznas kvalifikacije mog oca i koji je posao radio. A da je rijec bila o nekoj viokoj poziciji nije, nego je rijec bila o terenskom poslu uz abnomralnu odgovornost! I za tu odgovornost je bio placen od strane same drzave a dobio je posao iskljucivo na podlozi kvalifikacija sto skolskih sto u to vrijeme "abnomlanih" a evo ti jos nesto moj otac je polu francuz (njegova mama je iz FR) pa mozda mu je to bila najjaca privilegija prirodnih izvora. A ako mislis da je mene Tito drzao u naramku i gurao mi dinare pod jastuk duboko se varas!
Kontradiktoran si i sam sebi skaces u stomak iz teme u teme. Podsjecas na onoga hrle1976.
Prije se je manje kralo nego sad. Ali ako si imo dvije kuce i stan to se nije moglo ustedit od socijalistickih plata.
a dizanje povoljnih stambrenih kredita koji su djeljeni iz zajedničke kase stambenoog fonda, dakle iz onog istog fonda iz koeg su vam dodjeljeni stanovi.
a izdavanje tih stanova, bez prijavljivanja poreza (nmoj reći da ste prijaavljivali)
privilegovani komunistički kadar
Oba stana nisu imala niti 100m2 netto povrsine! Moje otac i mati su kategoricno odbili bilo koji veci stan iz humanosti prema drugim porodicama sa djecom i sl. Prihvatili su ono sto je manje vise ostalo na kraju! Stanove su izdavali studentima - pa ti izracunaj koji su profit imali - i dan danas se cudim kako nije moglo biti za jahte od £1 mil. Sve je moj otac prijavljivo i placao. Pa cak je i papire prije gradnje kuca izganjao! I dan danas ima dokumentaciju i polozenu evidenciju od a do z inkl. o nabavci materijala za gardnju kuca te na koji nacin je sve placeno itd. Ni tacke na crno nema. Tacno sve pise sta je kupljeno i u kojim kolicinama za gardnju jedne i druge kuce. Tacno se zna koliko je cigli potroseno na jednu kucu a koliko na drugu, ko je sve radio na kucama, koliko su placeni, koliko sati su radili sve u minutu se zna. Moj otac je bio perfekcionista - u najmanji detalj je gledao. Disciplina i odgovornost dvije osobine sto danas u BiH a ne samo u njoj nego i u mnogim drugim drzavama nema ni za ljeka.
Kontradiktoran si i sam sebi skaces u stomak iz teme u teme. Podsjecas na onoga hrle1976.
Prije se je manje kralo nego sad. Ali ako si imo dvije kuce i stan to se nije moglo ustedit od socijalistickih plata.
A koja kontradikcija? I ti meni licis na onog sto mu je zena dala ime koji tvrdi da je bolji zivot u BiH poslje raspada YU i da je danas bolje u BiH nego na zapadu. Zvaisi koji si posao imao u toj Jugi. Moji roditelji su visoko kvalifikovani bili i za to podneblje su imali dobre plate. A moj otac nije proveno najvise vremena sa rodom u YU nego izvanj ne u ime nje! Plate su bile u americkim dolarima i kuvajtskim dinarima a ne jugoslovenskim. Jesam ti ja krvi ili moji roditelji sto mozda tvoji nisu bili na pozicijama mojih roditelja? Daj budi malo normalan. Da li su mozda moji roditelji krivi sto je BiH danas u takvom stanju kakvom je? Da li sam ja mozda kriv? Sta zelis da kazes? Da nisi malo previse bezobrazan. Gdje si ti bio 1982 godine da mi je znati!
Last edited by Zviz on 30/07/2013 11:55, edited 1 time in total.
Ok, terenski poslovi sa Energoinvestom. Jedino je tako moglo na posten nacin. Ali u tom slucaju nije trebo stanove dobijat. Nebitno. Ne smeta meni sto je imo. Da je jos pet kuca napravio... Pogotovo sto po tvojim rjecima nije bio kadrovik nego strucnjak spreman da zavrne rukave. Problem je sto ti nabijas mak na konac i onda je normalno da okolina zauzme odbrambeni stav te da sljede protupitanja...
Ispusi malo
Micaha wrote:Ok, terenski poslovi sa Energoinvestom. Jedino je tako moglo na posten nacin. Ali u tom slucaju nije trebo stanove dobijat. Nebitno. Ne smeta meni sto je imo. Da je jos pet kuca napravio... Pogotovo sto po tvojim rjecima nije bio kadrovik nego strucnjak spreman da zavrne rukave. Problem je sto ti nabijas mak na konac i onda je normalno da okolina zauzme odbrambeni stav te da sljede protupitanja...
Ispusi malo
Drug, izvuko si mi bio zivac, nemoj se ljuti ali, branim svog oca iz jednog jedinog razloga jer je se upiro bilo kojem nacinu kradje, oko stanova, moj otac i ai mati su ih uzeli tek pred sami rat. 1987 i 1988 god. I to jedan na Malti a drugi na Cengic Vili. Ja cu ti prstom i imenom navesti sve odobe koje su preko te firme se toliko obogatile a danas su jos vece guzonje. A gdje danas posteni zive iz te firme zive - vecina 3m ispod zemlje!
Micaha wrote:Ok, terenski poslovi sa Energoinvestom. Jedino je tako moglo na posten nacin. Ali u tom slucaju nije trebo stanove dobijat. Nebitno. Ne smeta meni sto je imo. Da je jos pet kuca napravio... Pogotovo sto po tvojim rjecima nije bio kadrovik nego strucnjak spreman da zavrne rukave. Problem je sto ti nabijas mak na konac i onda je normalno da okolina zauzme odbrambeni stav te da sljede protupitanja...
Ispusi malo
Drug, izvuko si mi bio zivac, nemoj se ljuti ali, branim svog oca iz jednog jedinog razloga jer je se upiro bilo kojem nacinu kradje, oko stanova, moj otac i ai mati su ih uzeli tek pred sami rat. 1987 i 1988 god. I to jedan na Malti a drugi na Cengic Vili. Ja cu ti prstom i imenom navesti sve odobe koje su preko te firme se toliko obogatile a danas su jos vece guzonje. A gdje danas posteni zive iz te firme zive - vecina 3m ispod zemlje!
Razmisli o tome sljedeci put, ima jos oceva i imaju i drugi ljudi zivce...
Ne ljutim se uopste. Ali mislim da ti je forumsko pisanje kontradiktorno. Pozdravi starog. Je li uspio u Danskoj naci posao u struci?
Ispusi malo
Razmisli o tome sljedeci put, ima jos oceva i imaju i drugi ljudi zivce...
Ne ljutim se uopste. Ali mislim da ti je forumsko pisanje kontradiktorno. Pozdravi starog. Je li uspio u Danskoj naci posao u struci?
Biti vozac autobusa eto sta je uspio - kad si u godinama. Nista vise nista manje! I ponekad preko ljeta bi pomagao ambicioznim studentima ove zeznute matematicke predmete koje imas na tim matematickim studijma i to je to. Mada mi je zao sto nisam nikad njegove zapise dao u javnost vezano za tu firmu.Vjerovo ili ne da je u toj firmi se znalo za rat na dvije godine prije? Ja ti se kunem svim zivim i mrtvim da sam sluso price o ratu od ljudi koji su radili u toj frimi.
korisnik101 wrote:dva stana, dvije kuce, i odmori na maldivima?
i kaze, stari mu nije bio namazan. ?
nije mogao u jugi svako dobiti inostrane poslove u kuvajt ili irak preko energoinvesta, ako nisi imao stelu.!
jasno ?
Pricas gluposti. Na Maldive kao djete nisam nikada isao! A za Energoinsvest mogao je dobiti onaj ko je imao kvalifikacije. Za razliku od drugih moj stari mimo visokih kvalifikacija u to vrijeme je i govori malo vise jezika nego prosjecna osoba u SFRJ!
Ovakvu temu moze pokrenuti samo dijasporac i mogu je odrzavati samo dijasporci. Nista protiv te gospode nemam ali ocito nemaju ni najmanjega uvida u zivot u SA. Drugo,ako je tema luksuz na ulicama Sarajeva,sto je stavljen podatak o federalnom prosjeku plate,trebalo je staviti kantonalnu platu a ona je puno bolja od feeralne. Helem ,ko zivi u SA,kao ja naprimjer,jasno mu je da su statisticki podaci o platama i nezaposlenosti ili greska ili nerad ili jednostavno pogresno sabrani tacni podaci. U Sarajevu je nezaposlenost veoma mala,ja poznajem samo nekoliko osoba koji ne rade ali poznajem na stotine osoba,koje su sluzbeno na birou a rade i imaju plate od solidnih do extremno dobrih. Drugo neprijavljivanje zarade ili djela zarade,neprijavljivanje pune plate i realnih iznosa su nacin zivota. Od privatnika do institucija. Od kafanice do banke ili FK Sarajeva. Broj zaposlenih vani sa solidnim platama je ogroman,finansijska pomoc koja dolazi porodicama iz vana je enormna. Tako da nema nista cudno. Samo uobicajni nerad truhle drzave na djelu-ukljucujuci poreznu upravu,finansijsku policiju sve opcinske sluzbe i naravno statistiku.
Objektivni navijac wrote:Ovakvu temu moze pokrenuti samo dijasporac i mogu je odrzavati samo dijasporci. Nista protiv te gospode nemam ali ocito nemaju ni najmanjega uvida u zivot u SA. Drugo,ako je tema luksuz na ulicama Sarajeva,sto je stavljen podatak o federalnom prosjeku plate,trebalo je staviti kantonalnu platu a ona je puno bolja od feeralne. Helem ,ko zivi u SA,kao ja naprimjer,jasno mu je da su statisticki podaci o platama i nezaposlenosti ili greska ili nerad ili jednostavno pogresno sabrani tacni podaci. U Sarajevu je nezaposlenost veoma mala,ja poznajem samo nekoliko osoba koji ne rade ali poznajem na stotine osoba,koje su sluzbeno na birou a rade i imaju plate od solidnih do extremno dobrih. Drugo neprijavljivanje zarade ili djela zarade,neprijavljivanje pune plate i realnih iznosa su nacin zivota. Od privatnika do institucija. Od kafanice do banke ili FK Sarajeva. Broj zaposlenih vani sa solidnim platama je ogroman,finansijska pomoc koja dolazi porodicama iz vana je enormna. Tako da nema nista cudno. Samo uobicajni nerad truhle drzave na djelu-ukljucujuci poreznu upravu,finansijsku policiju sve opcinske sluzbe i naravno statistiku.
Kao zaposleni u Sarajevu mogu ti reci da grijesis. Moja plata je mnogo manja od federalnog prosjeka, a imam drugaricu koja sa zavrsenim fakultetom ne moze da nadje posao. Radila je, nije birala poslove, i konobarisala je i radila razne poslove, ali nadam se da neces reci da je neradnik neko ko za tezak i prljav posao ne dobije platu nekoliko mjeseci i na kraju ode da barem sacuva zdravlje ili da otkaz na poslu na kojem joj direktor trazi da mu se poda.
Objektivni navijac wrote:Ovakvu temu moze pokrenuti samo dijasporac i mogu je odrzavati samo dijasporci. Nista protiv te gospode nemam ali ocito nemaju ni najmanjega uvida u zivot u SA. Drugo,ako je tema luksuz na ulicama Sarajeva,sto je stavljen podatak o federalnom prosjeku plate,trebalo je staviti kantonalnu platu a ona je puno bolja od feeralne. Helem ,ko zivi u SA,kao ja naprimjer,jasno mu je da su statisticki podaci o platama i nezaposlenosti ili greska ili nerad ili jednostavno pogresno sabrani tacni podaci. U Sarajevu je nezaposlenost veoma mala,ja poznajem samo nekoliko osoba koji ne rade ali poznajem na stotine osoba,koje su sluzbeno na birou a rade i imaju plate od solidnih do extremno dobrih. Drugo neprijavljivanje zarade ili djela zarade,neprijavljivanje pune plate i realnih iznosa su nacin zivota. Od privatnika do institucija. Od kafanice do banke ili FK Sarajeva. Broj zaposlenih vani sa solidnim platama je ogroman,finansijska pomoc koja dolazi porodicama iz vana je enormna. Tako da nema nista cudno. Samo uobicajni nerad truhle drzave na djelu-ukljucujuci poreznu upravu,finansijsku policiju sve opcinske sluzbe i naravno statistiku.
Kao zaposleni u Sarajevu mogu ti reci da grijesis. Moja plata je mnogo manja od federalnog prosjeka, a imam drugaricu koja sa zavrsenim fakultetom ne moze da nadje posao. Radila je, nije birala poslove, i konobarisala je i radila razne poslove, ali nadam se da neces reci da je neradnik neko ko za tezak i prljav posao ne dobije platu nekoliko mjeseci i na kraju ode da barem sacuva zdravlje ili da otkaz na poslu na kojem joj direktor trazi da mu se poda.
Nista od ovoga ja nisam rekao Nisam govorio o tvojoj plati,usto stvarno ne bih ulazio. Prosjek plate KS je dobro veci od federalnog prosjeka,nisam odavno procitao neki podatak ali mislim da se radi o preko 1100 KM . Ono sto je poenta je da u KS skoro nema stvarno-realno nezaposlenih ,90 % ljudi koji su prijavljeni na birou ,rade negdje. Lose poslove za male plate ,u slucaju KS ,govorimo o platama od 500-800 KM ,mozes mjenjati na dnevnoj bazi,potraznja je velika. Ovi pogresni statisticki podaci,koju zbunjuju ljude su samo plod nerada drzavnih sluzbi -u ovom slucaju konkretno kantonalnih i opcinskih.
Nikako ne mogu da shvatim ljude koji žele da se istaknu s onime što imaju u ovoj zemlji gdje većina ljudi jedva sastavlja kraj s krajem. I kao šlag na tortu dođu Šveđani i Danci da nam objasne šta je to zapravo luksuz.
Hvala Bogu, imam dovoljno. I sve što imam sam stvorio svojim rukama i glavom, bez ičije pomoći ali nastojim da to što imam ne ističem baš nikada jer ne želim da mi sutra neko pozavidi na bilo čemu, to bi mi izgledalo isto kao da pred nekim ko posti ja uzmem i jedem i to na način da to baš ovaj primjeti. Kao, vidi ja jedem a ti si gladan.
Ponekad se i luksuziram ali nikad u svome gradu, odem negdje gdje me niko ne zna i luksuziram za svoj čejf.