Sarajevo, Jugoslavija

Locked

Sarajevo, Jugoslavija

Vrlo dobra ideja
23
21%
Dobra ideja
2
2%
Onako
7
6%
Losa ideja
5
4%
Vrlo losa ideja
65
58%
Sta me briga
10
9%

Total votes: 112

Cherry-Cherry

#451 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Cherry-Cherry »

EminaSA wrote:
Cherry-Cherry wrote:a kako to da bošnjaci govore jezikom, koji je jedan od slavenskih jezika, ako nisu većinom slaveni ? kako manjina može nametnuti jezik većini ? većina (neslavenska) je bila maloumna ? :-)
Pa to je sasvim moguce.

Pitam se samo zasto je to toliko bitno jesmo li vecinom Slaveni ili nesto drugo? Kao sto ne razumijem ove ljude sto kao hoce da dokaze da nemamo nista zajednicko sa Slavenima, isto ne razumijem ove kojima je taaaako bitno u zivotu da smo Slaveni. Mislim, toga jos ima samo u jadnim istocnoevropskim drzavama. Niko u Njemackoj, Norveskoj, Austriji itd ne forsira "germanstvo" toliko koliko Rusi, Srbi, Ukrajinci itd forsiraju slavenstvo. Jer su evoluirali.
kako je moguće ?

otkud ti to da njemcima nije bitno germanstvo ? :mrgreen:
miki.ba

#452 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by miki.ba »

Truetotrue wrote:Od pomena na Jugoslaviju covijeku normalnom se povraca. Fuj... Gadluk... Asocira na cetnike, bradonje, jna, bombardovanje, avione, glad, koncentracione logore....itd...fuj
@truepath da li si to ti? :lol:
Cherry-Cherry

#453 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Cherry-Cherry »

Truetotrue wrote:Od pomena na Jugoslaviju covijeku normalnom se povraca. Fuj... Gadluk... Asocira na cetnike, bradonje, jna, bombardovanje, avione, glad, koncentracione logore....itd...fuj
:-) :-) :-) :-) mene likovi poput tebe asociraju na krezube tipove, koji ispred granapa filozofiraju, govore "aljaha mi" dok piju pivu, al slaninu naravno ne jedu :mrgreen:
BatoS

#454 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by BatoS »

славянин wrote:Historicari navode da su postojala plemena sa imenima iz koji poticu naziv Srbin ili Hrvat, e sad postojalo je jos par hiljada plemena - Dje su sad njihove drzave.... ? nema ih jer su se plemena izmijesala nakon naseljavanja i mal po malo ta 2 plemena su imala srece pa su svi prihvatili da se tako identifikuju.
Eto i ti nesto pogodi...

Samo jos dodaj Ilire, Vlahe, Avare, ostatke germanskih plemena, Rome, Helene, Bulgare (turski narod prije slavenizacije) Madjare, kasnije Turke itd... i dobio si manje vise genetsku sliku historije Balkana.
Last edited by BatoS on 02/06/2013 21:11, edited 1 time in total.
Opetja033

#455 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Opetja033 »

славянин wrote: Izbeci te oci malo vise :mrgreen: Sad ti rece da nije postojalo Bosnjacko pleme pa onda govoris da je postojalo Srpsko i Hrvatsko - Morat cu te prijavit administraciji zbog negiranja Bosnjaka :mrgreen: Historicari navode da su postojala plemena sa imenima iz koji poticu naziv Srbin ili Hrvat, e sad postojalo je jos par hiljada plemena - Dje su sad njihove drzave.... ? nema ih jer su se plemena izmijesala nakon naseljavanja i mal po malo ta 2 plemena su imala srece pa su svi prihvatili da se tako identifikuju.

Historicare ne navodim jer sam ocito nepismen :D
Koje je onda historijsko ime Poljaka? Dobili su naziv po tome sto su se naselili u poljima. Slovaka? Slovenaca? Ukrajinaca? Dakle nijedan od tih slavenskih naroda nema svoje plemensko ime. Pa cak ni Rusi.

Ne postoji historijski dokument koji stanovnistvo BiH naziva Srbima/Hrvatima. Ako ima - reci o kojem dokumentu je rijec.

Opceprihvacena historijska cinjenica je da je najveci dio BiH naselila slavenska masa u prvom migracionom slavenskom valu. Srpsko i hrvatsko pleme je doslo kasnije, u drugom ili trecem slavenskom valu i cak su i u tom valu predstavljali manjinu. Dakle opceprihvacena je cinjenica da Srbi i Hrvati nisu naselili BiH (izuzev dijelova istocne i zapadne Hercegovine). Naveo sam ti historicare, ti to nisi u stanju.

Prema tome nemas ama bas nikakve podloge za svoje trabunjanje i nebuloze o tome kako su Bosnjaci vecinski potomci islamiziranih Srba.
Cybernetic

#456 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Cybernetic »

Cherry-Cherry wrote:
EminaSA wrote:
Cherry-Cherry wrote:a kako to da bošnjaci govore jezikom, koji je jedan od slavenskih jezika, ako nisu većinom slaveni ? kako manjina može nametnuti jezik većini ? većina (neslavenska) je bila maloumna ? :-)
Pa to je sasvim moguce.

Pitam se samo zasto je to toliko bitno jesmo li vecinom Slaveni ili nesto drugo? Kao sto ne razumijem ove ljude sto kao hoce da dokaze da nemamo nista zajednicko sa Slavenima, isto ne razumijem ove kojima je taaaako bitno u zivotu da smo Slaveni. Mislim, toga jos ima samo u jadnim istocnoevropskim drzavama. Niko u Njemackoj, Norveskoj, Austriji itd ne forsira "germanstvo" toliko koliko Rusi, Srbi, Ukrajinci itd forsiraju slavenstvo. Jer su evoluirali.
kako je moguće ?

Bilo je bitno..... u 19. stoljecu i od 1933 do 1945. :roll:
Mister Yes

#457 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Mister Yes »

Opetja033 wrote: Ko ovdje uopce govori o nacionalnostima? Ja spominjem plemena - srpsko i hrvatsko. Hoces li mi navesti ime jednog jebenog historicara koji tvrdi da su Bosnjaci najvecim dijelom potomci islamiziranih Srba?
Pa onda je u tome problem. Ti govoriš o plemenima a mi o narodima. Ne znam samo zašto govoriš o plemenima kada pričamo o današnjim Bošnjacima. Ne misliš valjda da smo mi danas pleme?
славянин

#458 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by славянин »

BatoS wrote:
славянин wrote:Historicari navode da su postojala plemena sa imenima iz koji poticu naziv Srbin ili Hrvat, e sad postojalo je jos par hiljada plemena - Dje su sad njihove drzave.... ? nema ih jer su se plemena izmijesala nakon naseljavanja i mal po malo ta 2 plemena su imala srece pa su svi prihvatili da se tako identifikuju.
Eto i ti nesto pogodi...

Samo jos dodaj Ilire, Vlahe, Avare, ostatke germanskih plemena, Rome, Helene, Bulgare (turski narod prije slavenizacije), Rome, Madjare, kasnije Turke itd... i dobio si manje vise genetsku sliku historije Balkana.
Morat cu staviti naglasak izgleda na dio SLAVENSKA plemena.Primjesa od ostalih plemena ima (maksimalno 25%) koji su kulturoloski,jezicki itd potpuno asimilirani Slavenima. Objasnjenje (jer ti ocito za sve treba) - zato se vjerovatno prezivas na ić i ne licis bas na Roma a jos manje na Turcina.
Opetja033

#459 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Opetja033 »

Mister Yes wrote:
Opetja033 wrote: Ko ovdje uopce govori o nacionalnostima? Ja spominjem plemena - srpsko i hrvatsko. Hoces li mi navesti ime jednog jebenog historicara koji tvrdi da su Bosnjaci najvecim dijelom potomci islamiziranih Srba?
Pa onda je u tome problem. Ti govoriš o plemenima a mi o narodima. Ne znam samo zašto govoriš o plemenima kada pričamo o današnjim Bošnjacima. Ne misliš valjda da smo mi danas pleme?
Govorim kao odgovor na tezu da su Bosnjaci vecinski potomci islamiziranih Srba. Nije ti to bilo jasno ili samo trolas?
EminaSA

#460 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by EminaSA »

Cherry-Cherry wrote: kako je moguće ?

Pa moguce je a Balkan je najbolji primjer toga. Budi iskrena pa priznaj da prosjecni Srbin vise lici na Albanca ili Rumuna nego Poljaka ili Rusa.

Njemci i Skandinavci svoje germanstvo tretiraju kao historijska i genetska cinjenica i nista vise, ne velicaju svoju genetiku kao sto to rade recimo Rusi. (Mislim, velicali su i Njemci nekad a vidjeli smo svi kako je to sve zavrsilo...zato i kazem da je pomalo morbidna ova jugoslovenska fascinacija genetikom)
BatoS

#461 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by BatoS »

славянин wrote:Morat cu staviti naglasak izgleda na dio SLAVENSKA plemena.Primjesa od ostalih plemena ima (maksimalno 25%) koji su kulturoloski,jezicki itd potpuno asimilirani Slavenima. Objasnjenje (jer ti ocito za sve treba) - zato se vjerovatno prezivas na ić i ne licis bas na Roma a jos manje na Turcina.
A ne ne druze... tih neslavenskih primesa kod vas Srba ima vise od 50%...

http://en.wikipedia.org/wiki/Serbs#Genetics

Na primjer petina Srba, oko 20% ima ilirsko porijeklo... da ne kazem albansko :)

Taj procenat je blizu 30% u centralnoj i juznoj Srbiji.
Mister Yes

#462 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Mister Yes »

Lajavikrelac wrote: Slovenskog porijekla asimilirali islamsku vjeru dolaskom Otomanske imperije na ove prostore, porijeklom su nekad bili hrišćani - pravoslavci, katolici i pripadnici crkve Bosanske.
:thumbup: To je to.
Cybernetic

#463 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Cybernetic »

Opetja033 wrote:
Mister Yes wrote:
Govorim kao odgovor na tezu da su Bosnjaci vecinski potomci islamiziranih Srba. Nije ti to bilo jasno ili samo trolas?
Nitko normalan ne tvrdi da su Bosnjaci u BiH Srbi. Ali sasvim je plauzibilno sandzacke Bosnjake smatrati islamiziranim stanovnistvom stare Raske. Mozes li sada mirno spavati?
славянин

#464 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by славянин »

Opetja033 wrote:
славянин wrote: Izbeci te oci malo vise :mrgreen: Sad ti rece da nije postojalo Bosnjacko pleme pa onda govoris da je postojalo Srpsko i Hrvatsko - Morat cu te prijavit administraciji zbog negiranja Bosnjaka :mrgreen: Historicari navode da su postojala plemena sa imenima iz koji poticu naziv Srbin ili Hrvat, e sad postojalo je jos par hiljada plemena - Dje su sad njihove drzave.... ? nema ih jer su se plemena izmijesala nakon naseljavanja i mal po malo ta 2 plemena su imala srece pa su svi prihvatili da se tako identifikuju.

Historicare ne navodim jer sam ocito nepismen :D
Koje je onda historijsko ime Poljaka? Dobili su naziv po tome sto su se naselili u poljima. Slovaka? Slovenaca? Ukrajinaca? Dakle nijedan od tih slavenskih naroda nema svoje plemensko ime. Pa cak ni Rusi.

Ne postoji historijski dokument koji stanovnistvo BiH naziva Srbima/Hrvatima. Ako ima - reci o kojem dokumentu je rijec.

Opceprihvacena historijska cinjenica je da je najveci dio BiH naselila slavenska masa u prvom migracionom slavenskom valu. Srpsko i hrvatsko pleme je doslo kasnije, u drugom ili trecem slavenskom valu i cak su i u tom valu predstavljali manjinu. Dakle opceprihvacena je cinjenica da Srbi i Hrvati nisu naselili BiH (izuzev dijelova istocne i zapadne Hercegovine). Naveo sam ti historicare, ti to nisi u stanju.

Prema tome nemas ama bas nikakve podloge za svoje trabunjanje i nebuloze o tome kako su Bosnjaci vecinski potomci islamiziranih Srba.
Reci to svom drugu gore iznad :) (iako postoje spominjanja par plemena ciji su nazivi slicni danasnjim nacijama-gdje sam procitao ne pitaj :mrgreen: ) Hrvati posebno... za Srbe malo teze jer je Sluga sirok pojam :mrgreen:

Kao sto sam naveo par postova prije.... Nakon naseljenja Slavena 2 plemena (vecinska) su bili Srbi i Hrvati- oni su odlucili da se tako zovu nakon cca 100-200 godina :D , nakon odredjenog vremena dolazi do diverzifikacije (crnogorci,bosnjaci-tek u turskoj i tada su nazivani muslimanima).Sta je problem u tome ne vidim..... jer smo dosli zajedno pod istim imenom i posle odlucili da se drugacije zovemo pa smo se posvadjali :lol:
BatoS

#465 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by BatoS »

Cybernetic wrote:Nitko normalan ne tvrdi da su Bosnjaci u BiH Srbi. Ali sasvim je plauzibilno sandzacke Bosnjake smatrati islamiziranim stanovnistvom stare Raske. Mozes li sada mirno spavati?
Sandzacki Bosnjaci nisu Slaveni porijeklom vec Iliri, kao uglavnom i Crnogorci.

Vecina Srba takodje u Juznoj Srbiji ima ilirsko i vlasko porijeklo.
Eöl Mornedhel

#466 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Eöl Mornedhel »

Do kurtza, gde sam stao...
Opetja033 wrote:Govorim kao odgovor na tezu da su Bosnjaci vecinski potomci islamiziranih Srba. Nije ti to bilo jasno ili samo trolas?
Bošnjaci ne mogu biti potomci islamiziranih Srba jerbo Srbi nisu postojali tada kao nacija. Zapravo, zapadnobalkanske nacije su stare između 20 i 30 godina, odnosno od poslednje velike revizije nacionalističkih narativa.
pomalo morbidna ova jugoslovenska fascinacija genetikom
Naravno, narodi i narodnosti se na bave genetikom, samo jugosloveni.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#467 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Domaci izdajnik »

Ti ko da si kod Ljudevita Gaja na časove :lol: išao čuj Ilirsko porijeklo :-)
Ilire su Rimljani skoro istrijebili do dolaska Slovena, ostale samo male grupice naroda.
Opetja033

#468 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Opetja033 »

славянин wrote: Kao sto sam naveo par postova prije.... Nakon naseljenja Slavena 2 plemena (vecinska) su bili Srbi i Hrvati- oni su odlucili da se tako zovu nakon cca 100-200 godina :D , nakon odredjenog vremena dolazi do diverzifikacije (crnogorci,bosnjaci-tek u turskoj i tada su nazivani muslimanima).Sta je problem u tome ne vidim..... jer smo dosli zajedno pod istim imenom i posle odlucili da se drugacije zovemo pa smo se posvadjali :lol:

I opet, po hiljaditi put, mozes li mi navesti jedno historicara koji zastupa ove tvoje nebuloze?

Ne, nije istina. Nismo dosli pod zajednickim imenom, nismo dosli istovremeno, nismo dosli svi odjednom. Termin Bosnjaci se koristi jos od vremena kraljevine Bosne (googlaj pismo kralja Tvrko II Kotromanica kralju Poljske) a jos prije njega su se stanovnici Bosne nazivali Bosnjanima (nikada Srbima ili Hrvatima). Termin Bosnjak je slavenskog porijekla, ne turskog - da nisu mozda turskog porijekla termini SlovAK, PoljAK?

Srbi i Hrvati su samo dva plemena u moru slavenskih plemena i nikada nisu uspjela nametnuti svoje plemensko ime u BiH. Ako tvrdis suprotno - molim te dokazi.

Mozes nebuloze pisati do sutra ali nemas ama bas nijednog jedinog jebenog argumenta kojim ces ga potkrijepiti. Nijedan dokument, nijedno misljenje historicara. Ama bas nista osim tvojih proizvoljnih zakljucaka.
Mister Yes

#469 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Mister Yes »

BatoS wrote:
Kako manje bitno? Zar ti nisi Bosnjak?
Da Bošnjak. Jugosloveni su podjeljeni pa sad imamo više naroda ali svi su prije dolaska monoteističkih religija bili jedan narod. Nazovimo ga Jugosloveni makar tada taj izraz nije postojao.

Moja je nada da će se jednog dana o religijama učiti kao o "primitivnim vjerovanjima iz daleke prošlosti". Tada će ovo sve opet biti isti narod :kiss:
Eöl Mornedhel

#470 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Eöl Mornedhel »

славянин wrote:Nakon naseljenja Slavena 2 plemena (vecinska) su bili Srbi i Hrvati- oni su odlucili da se tako zovu nakon cca 100-200 godina :D , nakon odredjenog vremena dolazi do diverzifikacije (crnogorci,bosnjaci-tek u turskoj i tada su nazivani muslimanima).
Neće da bidne.
славянин

#471 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by славянин »

Lajavikrelac wrote:Ti ko da si kod Ljudevita Gaja na časove :lol: išao čuj Ilirsko porijeklo :-)
Ilire su Rimljani skoro istrijebili do dolaska Slovena, ostale samo male grupice naroda.
Sjecam se kako mi je to davno opisao nastavnik u OS. Iliri koji su zivli na ovim prostorima imali su razvijeno rudarstvo ,srednje razvijene gradove i dobre trgovacke rute.Nakon sto su dosli Slaveni oni su popalili sve Ilirske naseobine i nastanili su u sumama i na brdima :mrgreen:
Liga Rojalista

#472 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Liga Rojalista »

miki.ba wrote:
Liga Rojalista wrote: Šta si ti miki po nacionalnosti ako nije tajna?
Kako mi odgovara. :D
Covjek od principa...e takvi nam trebaju...
palermo

#473 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by palermo »

Devetnaest stranica na temi sa ovako debilnim naslovom. Svaka čast :thumbup:
Cybernetic

#474 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Cybernetic »

BatoS wrote:
Cybernetic wrote:Nitko normalan ne tvrdi da su Bosnjaci u BiH Srbi. Ali sasvim je plauzibilno sandzacke Bosnjake smatrati islamiziranim stanovnistvom stare Raske. Mozes li sada mirno spavati?
Sandzacki Bosnjaci nisu Slaveni porijeklom vec Iliri, kao uglavnom i Crnogorci.

Vecina Srba takodje u Juznoj Srbiji ima ilirsko i vlasko porijeklo.
Oni nisu nista vise "Iliri" i "Vlasi" od ostalih Srba, Bosnjaka, Hrvata itd. Svi stanovnici danasnjeg Balkana su potomci ljudi koji nisu nosili teret u 19. stoljecu izmisljenih identiteta. Srpstvo, hrvatstvo, bosnjastvo, slavenstvo, ilirstvo, germanstvo.... isto njesra.
Mister Yes

#475 Re: Sarajevo, Jugoslavija

Post by Mister Yes »

Opetja033 wrote:
Mister Yes wrote:
Ko je rekao da su većinom potomci islamiziranih Srba? Ja sam napisao da su dijelom i potomci islamiziranih Srba. U sandžaku vjerovatno večinom.
Locked