Citroen All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#451 Re: Citroen C5 All About

Post by ado-šampion »

condy wrote:
Tako je, upotrijebio si pravu rječ, stabilnost pri većim brzinama i generalno stabilnost na cesti, što je jako bitno. :)

Inače, ne znam kako je kod 308-ce, nemam iskustva, samo jednom kratko sjedio kao suvozač, ali 307-ca je imala visoko vješanje odnosno dosta je bila podignuta. Kada sjediš u tom vozilu, na prvu ti je jasno da sjediš u višem položaju u odnosu na VW vozila. Njegova amortizacija kod 307 je bila dobra, izuzev pretvrdog zadnjeg ovjesa, koji je kuckao poprilično na svakoj rupi. Da je bio niži, sigurno da bi bio izuzetno stabilan na cesti. Ta viša pozicija je napravljena radi veće udobnosti, ali je trpila bog toga stabilnost. Nije to sad tolika ubitačna razlika u stabilnosti, ali je bila primjetna pri većim brzinama.
To kuckanje je isto i na 308. Generalno, 308 je za nijansu ili cak i dvije tvrdji od 307, koji isto tako ruku na srce nije bas bio "francuski mekan". Tvrdoca njegovog ovjesa se ni malo ne razlikuje od tvrdoce na Audiju A3 tog godista recimo, samo sto je 308 pozadi nesto meksi. Meni je to ok, vise mi se svidja tako, jer je auto fakat stabilno. Elem, dakle ne pljujem 308, ne pljujem njegov ovjes, daleko od toga, stavise meni se njegov za Francuze neobicno tvrd ovjes svidja jer auto lezi fantasticno za jedno auto s prednjim pogonom i poprecno postavljenim motorom. Spomenuo sam ga u kontekstu toga da su i francuska auta te klase danas mahom tvrdog ovjesa, za razliku od prije 15 godina.

Problem na ovoj temi je sto se svaka kritika dozivljava ko pljuvanje. Tako da kad tamo lik koji inace jos zivi u devedesetim godinama izvali da je bi danas na pragu 2015. godine mnogi dali guze za Citroenov ovjes iz '91. to je ok, a kad neko kaze da to nije tako - to je odmah pljuvanje. Ono po principu moje je pa je nabolje.

Da sumiram o C5, po mom misljenju C5 je odlican auto u toj klasi, za cijenu ispod 40 hiljada s hidraulikom i svim (KOD NAS), sigurno najbolja kupovina u toj klasi. Ali da je njegov ovjes najbolji u klasi, daleko od toga. To sam cuo samo od onih koji imaju C5.
ado-šampion

#452 Re: Citroen C5 All About

Post by ado-šampion »

em11r wrote:Na adu, zaboravio sam quote,

Tema je C5, sa price o ovjesu udobnosti C5, ste uvukli C4 i P308 u pricu koji nemaju nikakve veze sa temom, a sve iz razloga da se u pricu uvuce kako G6-7 ima ovjes nista manje udoban nego C4 i P308.
Kakve veze ima s temom ovjes na C6 i XM, kad smo vec kod toga?

Jebe se meni jarane i za Golf VI i za C4 i za 308. Ja ciljam na nesto vise od sva tri, ako vec hoces. Poenta tog "uvlacenja" kako ti nazivas je da se pokaze to kako francuska auta kompaktne klase danas mahom imaju tvrde ovjese, da bi se razni hejteri zapitali zasto je to tako. Ili je ono, kad Svabo ima tvrd ovjes onda je kanta, traktor sta vec, a kad "moj" Francuz ima tvrd ovjes onda "to nije tako, to si ti zamislio". :-)
em11r wrote: C5 iz 2008 je 1000000 svjetlosnih godina ispred najnovije 7ce i golfa i passata.
Ti si sve ovim rekao. Vidi se onaj sindrom moje je najbolje. :-)
em11r

#453 Re: Citroen C5 All About

Post by em11r »

ado-šampion wrote:
em11r wrote:Na adu, zaboravio sam quote,

Tema je C5, sa price o ovjesu udobnosti C5, ste uvukli C4 i P308 u pricu koji nemaju nikakve veze sa temom, a sve iz razloga da se u pricu uvuce kako G6-7 ima ovjes nista manje udoban nego C4 i P308.
Kakve veze ima s temom ovjes na C6 i XM, kad smo vec kod toga?

Jebe se meni jarane i za Golf VI i za C4 i za 308. Ja ciljam na nesto vise od sva tri, ako vec hoces. Poenta tog "uvlacenja" kako ti nazivas je da se pokaze to kako francuska auta kompaktne klase danas mahom imaju tvrde ovjese, da bi se razni hejteri zapitali zasto je to tako. Ili je ono, kad Svabo ima tvrd ovjes onda je kanta, traktor sta vec, a kad "moj" Francuz ima tvrd ovjes onda "to nije tako, to si ti zamislio". :-)
em11r wrote: C5 iz 2008 je 1000000 svjetlosnih godina ispred najnovije 7ce i golfa i passata.
Ti si sve ovim rekao. Vidi se onaj sindrom moje je najbolje. :-)
Sta cu ti ja kad nisi zadovoljan svojim pa si dosao pljuvati tudje. C6 i XM djele hidraulicni ovjes i relevantni su sa temom. I ovdje nisu tema globalna francuska auta nego C5 koji je sto se ovjesa tice banja.

A ne govorim to samo ja nego i za golfiste nebeski narod svabe

Image

4-cilindarski dizel bez greske
Za 100.000 km - amortizer gepeka i probijen (kamenom ili cime) hladnjak klime.
condy

#454 Re: Citroen C5 All About

Post by condy »

Ukoliko je taj hidro ovjes toliko moćan, zašto ga napušta Citroen ?
emko1234

#455 Re: Citroen C5 All About

Post by emko1234 »

Može li mi neko od vas zaljubljenika u proizvode francuske auto industrije reći kako se to manifestuju prednosti tog ovjesa?
Kaže gore ako hoćeš mehko imaš mehko, ako hoćeš tvrdo imaš tvdo?!
Dobro i? kad vozim po makadamu 70 na sat ( nikad ) namjestim taj ovjes u najmekšu postavku i imam osjećaj ko da se po autobahnu vozim u najnovijem genšeru? ili kad hoću prema srednjem da ga valjam po onim krivinama, stavim ga u najtvrđu postavku i dobijem osjećaj ko da vozim megan rs s cup šasijom?
Jel to ta mehko tvrda priča? O čemu vi pričate, stvarno mi nije jasno. Znači priča o čarima tog ovjesa je isto ko priča o progresivnom servo volanu na novom santa feu. Ti klikneš na neko dugmo koje ti umjetno učvrsti volan, i kontaš : vidi jebo majku, nije više santa fe, sad je X6M. I počneš ga valjat, a ono unutra ko na palubi.
Tako je i na citroenu, samo ne znam koje budale puše tu priču više. Za koji mi kurac treba hydroactive 3 ovjes, fakat pokušavam shvatit al mi ne ide. Citroen c5 i dinamičke sposobnosti su dva izraza koja se ne mogu staviti u istu rečenicu. Ja to nisam rekao, nego ljudi koji su ajmo reći neki stručnjaci. Auto s mekanim ovjesom u startu koji se navodno po potrebi može stvrdnuti pa da imaš osjećaj ko da vozis bmw-a tricu.

A.a, al u kurcu.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#456 Re: Citroen C5 All About

Post by mali_milojica »

Mozemo okrenuti pricu na drugu stranu. Citroen C5 sa hidroaktivnim ovjesom je vise sportski nego sto je njemacki auto mekan i udoban :D
Isto tako mozemo postaviti pitanje,koji ce ti qrac Quatrro pogon,je li to vozis rally od ledene Finske,asfaltne Catalunye i makadamske Argentine i to zacinis sa nastupom na Dakaru :D
Koji ce ti qrac 3.0 TDI sa 500 nm i 245 KS.
Ne,ne treba ti,jer vozis u zemlji gdje je max ogranicenje 130 km/h
Last edited by mali_milojica on 26/11/2014 14:03, edited 1 time in total.
johntra

#457 Re: Citroen C5 All About

Post by johntra »

emko1234 wrote:Može li mi neko od vas zaljubljenika u proizvode francuske auto industrije reći kako se to manifestuju prednosti tog ovjesa?
Dobro i? kad vozim po makadamu 70 na sat ( nikad ) namjestim taj ovjes u najmekšu postavku i imam osjećaj ko da se po autobahnu vozim u najnovijem genšeru? ili kad hoću prema srednjem da ga valjam po onim krivinama, stavim ga u najtvrđu postavku i dobijem osjećaj ko da vozim megan rs s cup šasijom?
Jel to ta mehko tvrda priča? O čemu vi pričate, stvarno mi nije jasno. Znači priča o čarima tog ovjesa je isto ko priča o progresivnom servo volanu na novom santa feu. Ti klikneš na neko dugmo koje ti umjetno učvrsti volan, i kontaš : vidi jebo majku, nije više santa fe, sad je X6M. I počneš ga valjat, a ono unutra ko na palubi.
Tako je i na citroenu, samo ne znam koje budale puše tu priču više. Za koji mi kurac treba hydroactive 3 ovjes, fakat pokušavam shvatit al mi ne ide. Citroen c5 i dinamičke sposobnosti su dva izraza koja se ne mogu staviti u istu rečenicu. Ja to nisam rekao, nego ljudi koji su ajmo reći neki stručnjaci. Auto s mekanim ovjesom u startu koji se navodno po potrebi može stvrdnuti pa da imaš osjećaj ko da vozis bmw-a tricu.

A.a, al u kurcu.

to ti je isto kao ona priča kad uzmeš novog A4, šestaka dizela, i umisliš da imaš Audi S4. isti racku, drugo pakovanje.
condy

#458 Re: Citroen C5 All About

Post by condy »

To sa servom je potpuno tačno. Naročito oni koji se ne vraćaju sami u početni položaj. Nije mi jasno šta je tu prednost tog serva....osim što je dosta lakši a povratnih informacije nema nikakvih sa podloge ko da lebdiš na cesti.
emko1234

#459 Re: Citroen C5 All About

Post by emko1234 »

johntra wrote:
emko1234 wrote:Može li mi neko od vas zaljubljenika u proizvode francuske auto industrije reći kako se to manifestuju prednosti tog ovjesa?

A.a, al u kurcu.

to ti je isto kao ona priča kad uzmeš novog A4, šestaka dizela, i umisliš da imaš Audi S4. isti racku, drugo pakovanje.
Al u kurcu je to isto.
Uzeo si porediti normalno auto s jacim dizelom s autom koje u startu prodavanao ko jedna od najextremnijih verzija tog modela.
Ja ti priča o upotrebljivosti tih vozila. Ja itekako osjetim i koristim i taj quattro i tu snagu.
A ti nadoplatiš hydroactive, i sta onda? da na kafi pričaš kako ti auto lebdi na autoputu na 150? i kako je pravo tvrd kad ga skroz spustis? A jedna malo ozbiljnija dvičina te ispiša kad se auto treba valjat po krivinama.
To je poenta priča, sto je to doplata od koje bukvalno ništa nemaš. Pišanje u vjetar, poderane pare.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#460 Re: Citroen C5 All About

Post by mali_milojica »

emko1234 wrote:
johntra wrote:

A.a, al u kurcu.

Al u kurcu je to isto.
Uzeo si porediti normalno auto s jacim dizelom s autom koje u startu prodavanao ko jedna od najextremnijih verzija tog modela.
Ja ti priča o upotrebljivosti tih vozila. Ja itekako osjetim i koristim i taj quattro i tu snagu.
A ti nadoplatiš hydroactive, i sta onda? da na kafi pričaš kako ti auto lebdi na autoputu na 150? i kako je pravo tvrd kad ga skroz spustis? A jedna malo ozbiljnija dvičina te ispiša kad se auto treba valjat po krivinama.
To je poenta priča, sto je to doplata od koje bukvalno ništa nemaš. Pišanje u vjetar, poderane pare.
A sta ti pricas na kafi? Kako si oderao ovog,kako si oderao onog i koja je razlika :D
_mufljuz_

#461 Re: Citroen C5 All About

Post by _mufljuz_ »

Last edited by _mufljuz_ on 26/11/2014 14:34, edited 3 times in total.
johntra

#462 Re: Citroen C5 All About

Post by johntra »

emko1234 wrote: Al u kurcu je to isto.
pa imaš i C5 bez hidroaktivnog ovjesa, znači da je karanana, ne bi uzimali ljude na tome da doplaćuju...što znači da može spadati u kategoriju nečeg ekstremnog, kao što si ti napisao...

što se tiče potreba, otkud ti znaš da li nekome zaista treba C5 sa ovim ovjesom...možda neko ima vikendicu ili kuću gdje mu je put sa makadamom, možda neko putuje non stop autoputem, pa mu treba da ima tvrđi ovjes...po tvojoj logici, danas bi samo imali točkove, volan i svjetla na autima...

ako su oni levati, levat si i ti sa pogonom za koji, realno, nemaš nikakve potrebe...
_mufljuz_

#463 Re: Citroen C5 All About

Post by _mufljuz_ »

johntra wrote:
pa imaš i C5 bez hidroaktivnog ovjesa, znači da je karanana, ne bi uzimali ljude na tome da doplaćuju...što znači da može spadati u kategoriju nečeg ekstremnog, kao što si ti napisao...

što se tiče potreba, otkud ti znaš da li nekome zaista treba C5 sa ovim ovjesom...možda neko ima vikendicu ili kuću gdje mu je put sa makadamom, možda neko putuje non stop autoputem, pa mu treba da ima tvrđi ovjes...po tvojoj logici, danas bi samo imali točkove, volan i svjetla na autima...

ako su oni levati, levat si i ti sa pogonom za koji, realno, nemaš nikakve potrebe...
pa treba mu - od vjecne vatre do ilidze - treba necim kompenzovat komplekse :mrgreen:
emko1234

#464 Re: Citroen C5 All About

Post by emko1234 »

johntra wrote:

Jedini opravdan razlog za kupovinu c5 s tim ovjesom. Sve ostalo je u sferi naučne fantastike. Ljudi koji kupuju citroene, afintet prema sportu i dimaici u vožnji nisu imali ni kad su igrali igrice. To je prvo, drugo je što ona kljusina od auta te može natjerat samo da voziš sporije, brže nikako.
Ja nisam rekao da su levati, al evo sad kažem da su glupani. To je isto ko da na audiju R8 nadoplatiš za nosače za thulu, ili ko da na minivanu doplatiš za aerodinamički kit koji uključuje zadnji difuzor :lol: :lol: :lol:

A što se tiče mene, ja sam uzeo ovo što sam uzeo isključivo iz razloga da kad dođem kod trovača na hambaš, mogu s rajom pričat o trkanju po gradu s poentom priče da sam najbrži a naspem za cvaju :lol: :lol: :lol:
emko1234

#465 Re: Citroen C5 All About

Post by emko1234 »

_mufljuz_ wrote:
johntra wrote:

pa treba mu - od vjecne vatre do ilidze - treba necim kompenzovat komplekse :mrgreen:
Tebi kralju da nije bilo rata, i dalje bi ljetovao u Neumu i skijao na Malom Polju :lol: :lol: :lol:
_mufljuz_

#466 Re: Citroen C5 All About

Post by _mufljuz_ »

emko1234 wrote: Tebi kralju da nije bilo rata, i dalje bi ljetovao u Neumu i skijao na Malom Polju :lol: :lol: :lol:
tebi da nije bilo karadzica ne bi se naucio dobro najest a kamo li naucit sta je kvatro pogon, takve hamelje i barabe gledam svaki dan.... kurcevite preko tudjih ledja.... tebi za info ja sam prije rata imao novo auto sa najlonom na sjedistima a ne poslije rata....
emko1234

#467 Re: Citroen C5 All About

Post by emko1234 »

_mufljuz_ wrote:
emko1234 wrote: Tebi kralju da nije bilo rata, i dalje bi ljetovao u Neumu i skijao na Malom Polju :lol: :lol: :lol:
tebi da nije bilo karadzica ne bi se naucio dobro najest a kamo li naucit sta je kvatro pogon, takve hamelje i barabe gledam svaki dan.... kurcevite preko tudjih ledja.... tebi za info ja sam prije rata imao novo auto sa najlonom na sjedistima a ne poslije rata....
samo u kradžića i stranku vjerujem :lol: :lol: :lol:
Čuj izbjeglice, došao kući na makarone pa i na forum da se tuspasi. S čim je danas tjestenina? Jel samo paradajz sos ili se i sir izribao preko? :kiss:
Ringhio

#468 Re: Citroen C5 All About

Post by Ringhio »

Kao i po obicaju emko se dojebo da prosipa svoja zrnca mudrosti.
citroen xm

#469 Re: Citroen C5 All About

Post by citroen xm »

Opa, došli smo i do politike i do papaka koji su ili nisu šljegli u grad.

@Ado

Vidim, kada nemaš šta reći onda prozivaš da živim u 90-im. E pa za tvoju informaciju, vozio sam se u svim modelima koje si nabrojao i opet ću reći: Pričaš gluposti po pitanju udobnosti, o buci zadnjeg vješanja nisam ni pričao.

Kada već voliš da tvrdiš, navedi koje auto u klasi ima bolje vješanje od C5. Čini mi se da si ti naveo da nije najbolje u klasi.

@Emko

Naravno da ne kontaš, kao što ne kontaš mnogo toga. Provozaj taj C5 sa H3+ o kome kenjaš, pa ćeš vidjeti neke stvari. I da, ne treba se za sve pritiskati dugme, ali ti o tome nemaš pojma. Samo kenjaš jer u tvoj Audiju od 100 milja nema tih tipkica niti načina da se nešto promjeni.
emko1234

#470 Re: Citroen C5 All About

Post by emko1234 »

Ringhio wrote:Kao i po obicaju emko se dojebo da prosipa svoja zrnca mudrosti.
More mi se.
ado-šampion

#471 Re: Citroen C5 All About

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:Opa, došli smo i do politike i do papaka koji su ili nisu šljegli u grad.

@Ado

Vidim, kada nemaš šta reći onda prozivaš da živim u 90-im. E pa za tvoju informaciju, vozio sam se u svim modelima koje si nabrojao i opet ću reći: Pričaš gluposti po pitanju udobnosti, o buci zadnjeg vješanja nisam ni pričao.

Kada već voliš da tvrdiš, navedi koje auto u klasi ima bolje vješanje od C5. Čini mi se da si ti naveo da nije najbolje u klasi.

@Emko

Naravno da ne kontaš, kao što ne kontaš mnogo toga. Provozaj taj C5 sa H3+ o kome kenjaš, pa ćeš vidjeti neke stvari. I da, ne treba se za sve pritiskati dugme, ali ti o tome nemaš pojma. Samo kenjaš jer u tvoj Audiju od 100 milja nema tih tipkica niti načina da se nešto promjeni.
Stani o cemu pricam gluposti, jel tvrdis da Pezo 308 2008 ima meksi i udobniji ovjes od Golfa VI (koji nema sportski ovjes), samo me to zanima? Znaci to mi konkretno reci. Evo ja tvrdim da nema. Ti kazes pricam gluposti. Haj ti ustvrdi da ima, pa da znam makar na cemu sam i isplati li se dalje raspravljati, posto mislim da i dalje udaras napamet s fazonom francusko govno je bolje od njemackog kolaca. Hvala ti.

Sto se tice C5, evo kaze ti gospon Mat Watson, "Ford Mondeo would run the rings aroung it (C5) on a twisty road". Trebam li reci bilo sta? Da ne idem dalje, BMW serije 3, C klasa...
citroen xm

#472 Re: Citroen C5 All About

Post by citroen xm »

Ford Mondeo! :lol: :lol: :lol: :lol:

Odgovor na prvo pitanje, naravno da nema. I šta sad, hoćemo li nastavljati sa raspravom. Ja hvalim francusko, a ti njemačko govno.
JA ne kažem, niti sam ikada rekao da trenutno Francuzi prave najbolja auta na svijetu. Ali itekako tvrdim sa hiljadu argumenata da Njemci ne prave bolja auta ako pričamo o konkurenciji, a ne premijum modelima. Mada sada i Francuzi imaju premijum brend.
ado-šampion

#473 Re: Citroen C5 All About

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:Ford Mondeo! :lol: :lol: :lol: :lol:

Odgovor na prvo pitanje, naravno da nema. I šta sad, hoćemo li nastavljati sa raspravom. Ja hvalim francusko, a ti njemačko govno.
JA ne kažem, niti sam ikada rekao da trenutno Francuzi prave najbolja auta na svijetu. Ali itekako tvrdim sa hiljadu argumenata da Njemci ne prave bolja auta ako pričamo o konkurenciji, a ne premijum modelima. Mada sada i Francuzi imaju premijum brend.
Nema potrebe, jasno mi je da nisi ni sjeo u 308 isto ko sto nisi ni sjeo u Golfa VI. To je ono sto sam spomenuo prije koju stranicu, da se citiram:
ado-šampion wrote:Ili je ono, kad Svabo ima tvrd ovjes onda je kanta, traktor sta vec, a kad "moj" Francuz ima tvrd ovjes onda "to nije tako, to si ti zamislio". :-)
Fazon je sto je s tobom svaka rasprava suvisna, jer ti covjece za preko 5 godina na forumu nisi nista pozitivno rekao o njemackim autima. Ja sam budala sto s tobom raspravljam uopste.

Ja za razliku od tebe, evo sam na zadnjoj stranici sam nahvalio 2 francuska auta iako nisam ljubitelj istih. Ja nesto tvrdim u prvom slucaju kad sam bar provozao neko auto malo duze, ili dva auta koja usporedjujem, a u drugom slucaju kad makar nekim testom mogu potvrditi nesto sto pricam, uglavnom drugo je puno rjedje nego prvo.

A ti lupis veliku recenicu kao "hidroaktivni ovjes najbolji na svijetu", a kladim se da nisi sjeo ni u jedno auto visoke klase, bilo ono A8, BMW 7, S klasa, Jaguar XJ, proizvedeno od '95. pa na ovamo, pa da mozes tvrditi tako nesto. A svaki od najbojanih od tad dosad je imao tri generacije modela. Da makar imas ijedan noviji relevantan test da pogura tu tvoju tvrdnju, nego nemas ni to, nego postavljas klipove testova iz '91. godine. :roll:

I onda se slicni tebi (ali nikako isti kao ti) javljaju i govore da sam ja zadrt i da ne vidim dalje od Svabe, a nema ni jedne autoindustrije o kojoj ja za ovih 10 godina na forumu makar nekad nisam rekao nesto lijepo, koliko god mi neka auta ne lezala, za razliku od tebe i tebi slicnih kojima su sva njemacka auta kante. Pa sto li jbt samo VW brend proda auta ko citava francuska i talijanska autoindustija zajedno pitam se. :lol:
emko1234

#474 Re: Citroen C5 All About

Post by emko1234 »

citroen xm wrote:Opa, došli smo i do politike i do papaka koji su ili nisu šljegli u grad.

@Ado

@Emko

Šta ga imam vozat više nego što sam ga vozio, vozio i bio vožen u onom dizelu sa 160ks i sa svim tim džidžama koje su fol zajebane. Ekskluziv oprema, masaže u sicevima, automatik, bixenoni, kurci palci.
Niđe veze. Auto se naginje u krivinama ko da nema amortizera opste, jest udoban. Ali to je neophodno u toj klasi. Ništa mu drugo ne mogu priznati, ide ko 20 konja slabiji švabo bilo koje marke. Nikakvo spektakularno auto. Na kraju krajeva i cijena polovnog dosta govori. Imaš 1.6hdi s ekkluziv opremom po 17-18k km iz 2010. Štaš, valjda ljudi ne znaju cijenit sve to što se krije ispod one bezoblične mase željeza.
romeomoraprezivjeti

#475 Re: Citroen C5 All About

Post by romeomoraprezivjeti »

To su razlicite filozofije pravljenja automobila, i treba ih tako posmatrati.
Post Reply