To kuckanje je isto i na 308. Generalno, 308 je za nijansu ili cak i dvije tvrdji od 307, koji isto tako ruku na srce nije bas bio "francuski mekan". Tvrdoca njegovog ovjesa se ni malo ne razlikuje od tvrdoce na Audiju A3 tog godista recimo, samo sto je 308 pozadi nesto meksi. Meni je to ok, vise mi se svidja tako, jer je auto fakat stabilno. Elem, dakle ne pljujem 308, ne pljujem njegov ovjes, daleko od toga, stavise meni se njegov za Francuze neobicno tvrd ovjes svidja jer auto lezi fantasticno za jedno auto s prednjim pogonom i poprecno postavljenim motorom. Spomenuo sam ga u kontekstu toga da su i francuska auta te klase danas mahom tvrdog ovjesa, za razliku od prije 15 godina.condy wrote:
Tako je, upotrijebio si pravu rječ, stabilnost pri većim brzinama i generalno stabilnost na cesti, što je jako bitno.
Inače, ne znam kako je kod 308-ce, nemam iskustva, samo jednom kratko sjedio kao suvozač, ali 307-ca je imala visoko vješanje odnosno dosta je bila podignuta. Kada sjediš u tom vozilu, na prvu ti je jasno da sjediš u višem položaju u odnosu na VW vozila. Njegova amortizacija kod 307 je bila dobra, izuzev pretvrdog zadnjeg ovjesa, koji je kuckao poprilično na svakoj rupi. Da je bio niži, sigurno da bi bio izuzetno stabilan na cesti. Ta viša pozicija je napravljena radi veće udobnosti, ali je trpila bog toga stabilnost. Nije to sad tolika ubitačna razlika u stabilnosti, ali je bila primjetna pri većim brzinama.
Problem na ovoj temi je sto se svaka kritika dozivljava ko pljuvanje. Tako da kad tamo lik koji inace jos zivi u devedesetim godinama izvali da je bi danas na pragu 2015. godine mnogi dali guze za Citroenov ovjes iz '91. to je ok, a kad neko kaze da to nije tako - to je odmah pljuvanje. Ono po principu moje je pa je nabolje.
Da sumiram o C5, po mom misljenju C5 je odlican auto u toj klasi, za cijenu ispod 40 hiljada s hidraulikom i svim (KOD NAS), sigurno najbolja kupovina u toj klasi. Ali da je njegov ovjes najbolji u klasi, daleko od toga. To sam cuo samo od onih koji imaju C5.