Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Qler

#451 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Qler »

salik79 wrote:
karanana wrote:ne branim sarajevske toplane, ali ne moze se uporediti tuzlansko i sarajevsko grijanje. po meni je tuzlansko grijanje skupo jer tuzlanske toplane nemaju visoku ulaznu cijenu energenta (plina). tuzla je spojena na vodu iz termoelektrane tako da je ta vruca voda samo nusprodukt proizvodnje elektricne energije i siguran sam da je elektroprivreda prodaje toplanama po povoljnijoj cijeni nego sto sarajevske toplane placaju za plin da zagriju vodu.
A ko to brani "Toplanama" da se spoje na "TE Kakanj"?! Ah da, znam...Neko je uhljebio svoje u "BH-Gas", pa je i to bilo malo, te su skontali da bi bilo dobro jos jednog dilera ukljuciti i uhljebiti ostale clanove familije u "Sarajevo-Gas". Mogli bi jos kakvu filijalu otvoriti, koju bi nazvali po sarajevskim opcinama (npr "Novi Grad -Gas")?! Za lovu koja je sljustena za ruski gas mogao se toplovod do Tuzle napraviti, a kamoli do Kaknja.

Prije rat je napravljen projekt da se dovede topla voda iz te kakanj u sarajevo... ali ako sto rece, nema tu tala za glavonje...
drndalo

#452 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by drndalo »

Ma kako nema, pa i to valja izgraditi, pa ako su se mogli utaliti i u auto-put do Kaknja, utalili bi se i ovdje... mamicu im...

Samo sto niko od njih nema viziju, osim TELEvizije, gdje se sve pare mogu uzeti, osim u prodaji telekoma, ili zavtanju tendera za kupovinu/odrzavanje auta...
karanana

#454 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by karanana »

jebem im sve da im jebem.
onaj kepec premijer. imao sam postovanje prema njemu jer sam cuo da je bio borac i dobar borac specijalac. ali nek se jebe i nek jede govna i on i petrovic i sva ostala govna.
mliječni put

#455 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by mliječni put »

da nije žalosno bilo bi smiješno :zoka: I ode voda, ode grijanje ... a ode mi i plata. Daj Bože da za 2 godine budemo imali za hljeba
sith

#456 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by sith »

karanana wrote:jebem im sve da im jebem.
onaj kepec premijer. imao sam postovanje prema njemu jer sam cuo da je bio borac i dobar borac specijalac. ali nek se jebe i nek jede govna i on i petrovic i sva ostala govna.
Klasnicni primjer ratnog profitera kao i dokaz da ako je neko bio borac ne znaci da je sposoban za politiku. Taj isti premjer je bio i direktor toplana te je i napravio ovaj problem !
mayab

#457 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by mayab »

Iako Vlada KS nije donijela nikakvu odluku

Zeljković i Petrović objavili da je grijanje poskupjelo za 23 posto

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković (SDA) i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović (SDU) najavili su jučer da će od 1. novembra građanima KS koji se griju putem "Toplana" definitivno poskupjeti grijanje.

Prvi ljudi Vlade i resornog ministarstva to su ustvrdili nakon jučer održane sjednice s nadležnim u Vladi Federacije BiH o problemima isporuke plina Kantonu.

Zeljković je kazao da će korekcija cijene biti 23 posto i da će sačiniti programe zaštite za socijalne slučajeve, dok je Petrović ponovo istakao da "Toplane" neće moći plaćati plin "Sarajevogasu", odnosno "BH gasu", ako grijanje ne poskupi.

Međutim, kako je za "Dnevni avaz" kazao jedan od članova Vlade, Zeljković i Petrović ne mogu sami podići cijenu grijanja ako takvu odluku ne donese Vlada.

- Na jednoj od posljednjih sjednica bilo je prijedloga da se na dnevni red uvrsti tačka o poskupljenju ovoga energenta. Međutim, neki ministri nisu bili za to, pa je samo prihvaćena informacija o potrebi za poskupljenjem - rekao nam jedan od ministara.

Ustvrdio je da je činjenica da Vlada nije odlučivala o višim cijenama grijanja te da postoje ministri koji su protiv, tako da bi ovaj problem ponovo mogao podijeliti ionako nestabilnu Vladu KS.

Poskupljenje grijanja neki u Vladi, poput Zeljkovića i Petrovića, potenciraju iako još nije urađen bilo kakav program zaštite socijalnih kategorija, koji su obećali još i prije nego što je povećana cijena vode. Tada su govorili da će bilo kakva korekcija biti praćena adekvatnom zaštitom siromašnih, ali sve je završilo kao bacanje prašine građanima u oči.

Savez za bolju budućnost je protiv poskupljenja grijanja, ali i svega što udara na džepove građana, kazao je jučer šef Kluba zastupnika SBB u Skupštini KS Kenan Ademović.

- Nema ni jednog dokaza da je bilo kome plaća povećana u posljednjih desetak godina. Imamo samo poskupljenja, a sve niža i neredovnija primanja. Razlog povećanja cijena komunalija je prikrivanje kriminala vlasti u KS zadnjih 20 godina, koja je uništila komunalnu privredu i preduzeća, pa ih pokušava spasiti preko leđa građana. Ništa nisu poduzeli da reorganiziraju preduzeća, poprave infrastrukture... - kazao je Ademović.
mayab

#458 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by mayab »

Gledam sinoc na Hayatovim vijestima u 7 kako prijete gradjanima koji ne potpišu NJIHOV ugovor :izet:
Hajlac

#459 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Hajlac »

mayab wrote:Gledam sinoc na Hayatovim vijestima u 7 kako prijete gradjanima koji ne potpišu NJIHOV ugovor :izet:

Sve te mjere i promjene "okvirno" i neformalno IMF "sugeriše" :evil:

Malo poskupljenja, malo ukidanje prava korisnika usluga - sve kao preteča privatizaciji jer valja stvorit povoljne temelje za nove kapitalističke vlasnike da hem mogu ubirati profit hem da su dobro ograđeni/osigurani u smislu prava&obaveze.

Mi vas nemamo obavezu grijati ali vi imate obavezu da koristite NAŠE usluge i trpite&šutite na naša poskupljenja :wink:

A sve vrte priču lafo ove nove mjere su upravo tu kako ne bi morali privatizovati :lol: :zzzz:
StupskaBitanga

#460 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by StupskaBitanga »

Kako Vlada i Skupština može donositi odluke kada nema većine?
Hajlac

#461 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Hajlac »

StupskaBitanga wrote:Kako Vlada i Skupština može donositi odluke kada nema većine?
Postali su robovi svojih novih gospodara tokova novca - po svaku cijenu sprovode "strukturalne reforme"...

Ista je situacija i s drugim sličnim "tehnokratskim" vladama kao u Grckoj, Italiji...ne odgovaraju narodu ni parlamentima vec svojim gospodarima, niti ih narod više bira - "tehnokrate" su birane po liniji beskrupuloznih i korumpiranih bivših direktora, ministara finansija ili unutrašnjih poslova i slično. Ukratko, ljudi pogodni za provođenje ekonomsko-socijalnog zemljotresa zvanog "strukturalne reforme". Rađeno je to još 1980ih na nivou Yuge...

U Italiji gdje vlata takva jedna "tehnokratska" vlada u zadnje vrijeme bijesne protesti ljevičara, radnika, studenata...

Sve dok poltroni i korumpirani ne osjete vrućinu narodnog bijesa na svojoj koži, nastaviće ovako jednostrano(na štetu građana) provoditi svoje sulude reforme. Gluho bilo svoje korumpirane krugove da reformišu, recimo revizijom privatizacije, presudama za pokradene i uništene javne kompanije...
FrozenCastle

#462 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by FrozenCastle »

:izet: ih svak za ovo poskupljenje. :oops: FUJ FUJ FUJ FUJ FUJ FUJ FUJ FUJ FUJ Majku im njihovu. Smradovi. Fakini.
A za ugovor nek se :izet: , jer ugovor je sporazum dvije strane, a ja se ne slazem ni s čim što piše tamo, od cijene pa nadalje.
Naslovnica

#463 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Naslovnica »

Ma samo prestanak plaćanja, neka me za kitu povuku.
Kada bi im svi prestali plaćati, to bi bilo najbolje.
Pa neka ide sve u 100 lijepih.
addem

#464 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by addem »

Naslovnica wrote:Ma samo prestanak plaćanja, neka me za kitu povuku.
Prestanu svi placati onda ukinu grijanje, narod se mrzne dva tri dana onda ovi sto mogu placati pocnu placati jer im se ne mrzne. Mi koji smo na plinu deru nas 3 godine vec i niko nista. Prestanes placati iskljuce te niko te ne tjera.
Naslovnica

#465 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Naslovnica »

addem wrote:
Naslovnica wrote:Ma samo prestanak plaćanja, neka me za kitu povuku.
Prestanu svi placati onda ukinu grijanje, narod se mrzne dva tri dana onda ovi sto mogu placati pocnu placati jer im se ne mrzne. Mi koji smo na plinu deru nas 3 godine vec i niko nista. Prestanes placati iskljuce te niko te ne tjera.
Prestao sam plaćati, ništa mi ne mogu osim da me tuže. I da me povuku za šabana.
Neka plijene ako hoće, ući u stan neće.
Ionako sam "nezaposlen", ne mogu mi obustaviti primanja.
8-) :lol:
VjecitiStudent

#466 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by VjecitiStudent »

Sarajevo 2015. godine

Image
vjesticanametli

#467 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by vjesticanametli »

šefica wrote::izet: ih svak za ovo poskupljenje. :oops: FUJ FUJ FUJ FUJ FUJ FUJ FUJ FUJ FUJ Majku im njihovu. Smradovi. Fakini.
A za ugovor nek se :izet: , jer ugovor je sporazum dvije strane, a ja se ne slazem ni s čim što piše tamo, od cijene pa nadalje.

nemam uopste namjeru da idem bilo sta potpisati :D
salik79

#468 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by salik79 »

vjesticanametli wrote:
šefica wrote::izet: ih svak za ovo poskupljenje. :oops: FUJ FUJ FUJ FUJ FUJ FUJ FUJ FUJ FUJ Majku im njihovu. Smradovi. Fakini.

nemam uopste namjeru da idem bilo sta potpisati :D
Sto bi rekli (u ovim uvjetima) - nikad, a mozda ni tad :D
mali_balon

#469 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by mali_balon »

NE mogu da nadjem, ali nedavno je forumas/ica astrid stavo/la neki dopis sto je njena ili njegova kolegica poslala toplanama. Isti dopis sam ja copy/paste i danas ga predao na protokol pa bumo vidjeli sta ce biti.
astrid

#470 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by astrid »

mali_balon wrote:NE mogu da nadjem, ali nedavno je forumas/ica astrid stavo/la neki dopis sto je njena ili njegova kolegica poslala toplanama. Isti dopis sam ja copy/paste i danas ga predao na protokol pa bumo vidjeli sta ce biti.
Evo :)
astrid wrote:Jedno od pisama koje je moja prijateljica uputila toplanama i KS....
Naravno nije potpisala ugovor!

Poštovani,

Molim da preispitate UREDBU O OPŠTIM USLOVIMA ZA PROIZVODNJU, ISPORUKU I KORIŠTENJE TOPLOTNE ENERGIJE koju je Vlada Kantona Sarajevo donijela na Sedmoj sjednici održanoj 10.01.2013. godine, a kojom je gradjanima Sarajeva ( a i pravnim licima) zaprijećena novčana kazna ukoliko ne potpišu sa KJKP Toplane Sarajevo ugovor o korištenju toplotne energije, a nije zaprijećena kazna KJKP Toplane ukoliko ne pripreme ugovor u skladu sa važećim propisima. Dakle, trenutni korisnici usluga Toplana su prisiljeni na potpisivanje bilo kakvog akta kojem se da naziv "ugovor" ukoliko žele da izbjegnu kažnjivi prekršaj, što svakako predastavlja odredjenu iznudu/ucjenu..

Takodje molim da preispitate usklađenost ugovora kojeg su pripremile Toplane sa Uredbom, naročito člana 3. Ugovora - viša sila i pitanje nedefinisanog mjernog mjesta, što je direktno suprotno članovima 3. i 13. Uredbe. Prema članu 13. Uredbe, ugovor mora da ima 16 obaveznih elemenata, a ugovor dat na potpisivanje sadrži svega jednu četvrtinu. Pismo direktoru Toplana, koje sadrži niz primjedbi na ugovor je u prilogu ove poruke.

Ujedno ovim putem podnosim pritužbu skupštinskoj Komisiji za pravdu, ljudska prava i građanske slobode, jer smatram da ih Vlada KS direktno krši prisiljavajući kupca na potpisivanje ugovora o kupoprodaji usluga grijanja koji su manjkavi i nisu u skladu sa njenom vlastitom Uredbom. A nastranu pitanje održivosti ovakvog ugovora sa aspekta osnovnih postulata obligacionih odnosa....

Zahvaljujem i lijepo vas pozdravljam.

Uskoro slijedi nastavak...
astrid

#471 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by astrid »

astrid wrote:..nastavak

KJKP TOPLANE SARAJEVO
- na ruke direktora –
Sarajevo, Semira Frašte 22

PREDMET: Primjedbe na Ugovor o korištenju toplotne energije

Poštovani,

Prema uputi službenika vašeg odjela u ul. Dž. Bijedića, upoznala sam se sa prijedlogom Ugovorao korištenju toplotne energije objavljenom na WEB stranici Toplana (u daljem tekstu: Ugovor), kao tekstom koji treba da potpišu korisnici. Dakle, za mene je to konačna verzija iako je na sajtu još uvijek označena kao prijedlog.

Obavještavam Vas da ne želim potpisati ovakav Ugovor jer nije u skladu sa Uredbom, a u odredjenom dijelu je i suprotan odredbama Uredbe o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije koju je donijela kantonalna Vlada 10.1.2013. a koja je takođe objavljena na vašem WEB sajtu (u daljem tekstu: Uredba).

Ključne primjedbe na Ugovor su:

U članu 3., nedostatak energenata je naveden kao slučaj više sile, na koji Toplane ne mogu uticati. To nije u skladu sa članom 30. Uredbe kojim su definisani slučajevi više sile. Takodje, to se protivi zdravom razumu jer je osnovni posao Toplana da obezbijede energente, osnovne i alternativne. Mi građani kupujemo vaše usluge, i ne zanimaju nas poteškoće koje imate u njihovom izvršavanju. Da li se Vi pitate kad na primjer dogovorite servis na automobilu koje probleme ima Vaš serviser da izvrši tu uslugu? Naravno da ne, Vaše je da platite a njegovo da se snađe u svom poslu.
Predviđeno je samo umanjenje računa u slučaju neadekvatnog kvaliteta vaše usluge (ispod 20 °C, ± 1°), a ne i srazmjerno umanjenje računa za vrijeme negrijanja u sezoni grijanja, bez obzira na odgovornost Toplana. Ne mogu da prihvatim ugovornu obavezu da plaćam toplotnu energiju i kad se ona ne isporučuje, kao što je to bio slučaj i do sada. Naravno, ovo se ne odnosi na one koji imaju odgovarajuće obračunsko mjerno mjesto i kojima se zaračunava stvarni utrošak.
To mjerno mjesto nije sadržano u Ugovoru iako je njegov obavezan sadržaj shodno članu 13. Uredbe, niti je precizirano kako se mjeri potrošnja. Ovdje se postavlja i pitanje – da li mjerno mjesto nije sadržano u Ugovoru zato što za ovu zgradu obračunsko mjerno mjesto nije ni uspostavljeno?
Sve što je vezano za finansijske relacije davaoca usluga-Toplana i korisnika usluge mora biti sadržano u Ugovoru, bez obzira što je definisano i Uredbom. Stoga objašnjenje toplana da odredbe o umanjenju računa nisu u Ugovoru, jer su u Uredbi, nije prihvatljivo. A i upitno je koliko je to u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.
Prema članu 2. Ugovora, korisnik treba da prihvati i Tarifni sistem, a koji na vašem sajtu nije dostupan, pa se korisnička ugovorna strana ne može ni upoznati sa onim što bi trebalo da prihvati kao ugovornu, i to finansijku, obavezu. Takođe, taj Tarifni sistem nije definisan (ko ga je donio, kada, kako je promjenjljiv itd), što je sve u svemu neprihvatljivo.

Na kraju, evo pregled koji jasno pokazuje koliko su se Toplane pridržavale Uredbe u pogledu pripreme Ugovora. Slijedi odgovarajući član Uredbe a na kraju svake tačke je oznaka DA (Ugovor je u skladu sa Uredbom ) ili NE (nije u skladu).

Član 13. o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije koju je donijela kantonalna Vlada 10.1.2013., glasi:

(Ugovor o korištenju toplotne energije)
(1) Ugovor o korištenju toplotne energije zaključuju davalac usluge i korisnik usluge.
(2) Ugovor iz stava 1. ovog člana sadrži:
a) podatke o ugovornim stranama, (DA)
b) predmet ugovora, (DA)
c) podatke o priključnoj snazi i ostalim energetskim veličinama, (NE)
d) podatke o obračunskom mjernom mjestu, (NE)
e) podatke o kategoriji potrošnje, (NE)
f) način prikupljanja, prijenosa i provjere mjernih podataka, (NE)
g) način izvještavanja i razmjene podataka, (NE)
h) adresu dostave računa, (DA)
i) način obračuna i naplate, (NE/DA)
j) nivo kvaliteta toplotne energije, (NE)
k) količinu i dinamiku isporuke toplotne energije, (NE/DA)
l) uslove pristupa obračunskom mjernom mjestu i očitanju, (NE)
m) način utvrđivanja i naknada štete u slučaju neizvršenja ili neurednog izvršenja
ugovora, (DJELIMIČNO)
n) uslove raskida ugovora i dužini otkaznog roka, (NE)
o) način rješavanja sporova, (DA)
p) ostale međusobne odnose. (NE)

Poštovani, ne mislim da mogu promijeniti svijet pa vjerovatno ni ovo što nazivate Ugovorom, ali vjerujem da mi ovo pismo-prigovor može biti oslobađajuća okolnost u slučaju podnošenja prekršajne prijave zbog nepotpisivanja.

Napominjem da ću kopiju dostaviti i nadležnim kantonalnim organima radi ocjene usklađenosti Ugovora sa Uredbom, ali tražiti i zaštitu povodom propisa kantonalne Vlade kojim je zaprijećena kazna za nepotpisivanje ugovora samo korisnicima usluge, a ne i davaocu usluge kako predviđa član 49. Zakona o komunalnoj djelatnosti, što predstavlja svojevrsnu ucjenu građana. Tekst Zakona je uzet sa sajta http://dp.ks.gov.ba/sites/dp.ks.gov.ba/ ... ostima.pdf i http://dp.ks.gov.ba/sites/dp.ks.gov.ba/ ... pravka.pdf.

Pozdrav,

Prije potpisivanja,pozeljno i procitati sta potpisujes!
mali_balon

#472 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by mali_balon »

@astrid
Hvala, e ja sam danas to predao na protokol da vidim sta ce biti, naravno nema nista od tog ali da malo i ja njih zejbajem kad vec oni mene zajebaju. Ako nista morat ce neko nekakav odgovor napisati.
oldtajmer

#473 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by oldtajmer »

jes toplanama dobar pocetak sezone,ko zna kada ce krenuti sa grijanjem zbog toplog vremena i jos sada povecanje cijene,ma sreci nigdje kraja :sretan: :sretan: :sretan: :sretan:
Hemera

#474 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Hemera »

http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/sam ... la-penzija
Vlada Kantona Sarajevo sa SDA na čelu trebala bi na današnjoj sjednici građanima KS koji se griju putem preduzeća "Toplane" poskupiti grijanje za čak 23 posto. Odluku o novom udaru na džepove građana i višim cijenama grijanja, a poslije nedavnog poskupljenja vode, već su objavili premijer Suad Zeljković (SDA) i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović (SDU).

Socijalni slučajevi

Petrović je jučer za "Dnevni avaz" ponovo potvrdio da će Vlada odlučivati o korekciji cijena grijanja za 23 posto. Međutim, rekao je da postoji mogućnost da sjednica bude odgođena za četvrtak zbog izrade programa subvencioniranja.

Ali, bilo danas ili u četvrtak, jasno je da će Vlada ponovo udariti na džepove građana, a najviše će biti pogođeni penzioneri, nezaposleni, socijalni slučajevi, porodice koje žive u većim stanovima...

Mehmedalija Rapa, potpredsjednik Saveza penzionera Federacije BiH, rekao nam je da Vlada KS ni u kom slučaju ne bi smjela povećavati cijene komunalija, između ostalog i zbog vrlo lošeg položaja i standarda penzionera.

- Slali smo Vladi upozorenja da ne bi trebali poskupljivati cijene vode i grijanja bez adekvatne zaštite penzionera i socijalnog programa. Obećali su da će to uraditi, ali od toga još nema ništa, jer je voda i nama, penzionerima, poskupjela za skoro 50 posto. Sada će i podizanje cijena grijanja samo još više otežati ionako težak položaj penzionera - kazao je Rapa.

Da će novi val poskupljenja katastrofalno utjecati na životni standard građana, utvrdili smo i prostom računicom, zbrajajući iznose mjesečnih računa za režije.

Dakle, za prosječan stan od 53 kvadrata septembarski račun za grijanje iznosio je 74 KM, za vodu 27 KM te 58 maraka za struju. Kako nam je kazao vlasnik stana te kvadrature, ovi troškovi nastali su uz najveće moguće uštede električne energije. Novim poskupljenjem koje je pripremila Vlada KS on će sada plaćati još 17 KM za grijanje, tako da će ukupni račun "Toplana" iznositi 91 KM.

Režijski troškovi

Osim ovih troškova, ovaj sugrađanin mjesečno plaća i oko 25 KM upravitelju za održavanje zgrade te nešto više od sedam maraka "Radu" za odvoz smeća. Tako ukupni režijski troškovi za stan ove kvadrature, uz štednju, u KS iznose oko 210 KM, dok pri normalnoj potrošnji ta cifra dostiže i 250 maraka.

Ako se u obzir uzme i potrošnja fiksnog telefona, koji ima većina stanova u KS, očito je da ovaj iznos nije konačan. A u stanovima veće kvadrature za mjesečne režije potrebno je izdvojiti oko 300 ili 400 KM, pa i znatno više.

Penzioneru ostane nešto više od tri marke dnevno

- Penzionerima koji imaju najniža primanja od 310 KM, a takvih je većina, skoro cijela penzija otići će na režije. Za hranu i lijekove tokom mjeseca dnevno će imati oko tri KM. Odakle im novac za kupovinu lijekova? Zato je povećana smrtnost penzionera, zbog neadekvatne ishrane, nedostatka lijekova... - rekao je Rapa.

SBB ne podržava poskupljenje grijanja

Kantonalni odbor Saveza za bolju budućnost je protiv bilo kakvih poskupljenja koje građani ne mogu pratiti. Iz SBB-a je saopćeno da se radi o konstantnom poskupljenju komunalija, što predstavlja opterećenje za građane koji su svakako u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji.

- Bilo kakvo poskupljenje koje ide preko leđa građana, kao i više cijene grijanja, nećemo podržati. Zbog poskupljenja grijanja postavljamo pitanje radi li se o nesposobnosti trenutne vladajuće strukture, koja jedino nalazi načine kako opteretiti odavno prazne džepove građana - rekao je predsjednik KO SBB-a Dževad Rađo.
Mene ce po ovoj računici doći
91 grijanje
cca 12 voda
20,00 odrzavanje
struje cca 40
smece 7 maraka
sve ukupno 170KM ne računajući kablovsku telefon i net
Hemera

#475 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Hemera »

VjecitiStudent wrote:Sarajevo 2015. godine

Image