"Bosnjak prije svega"
-
theTruePath
#451 Re: "Bosnjak prije svega"
zna se kako su Muhamedanke izgledale
a to je crtez za razliku od slika i video filmova koji prikazuju da 90% zena na ulici nosi feredzu
- Cherry-Cherry
#452 Re: "Bosnjak prije svega"
Muhamedanke...theTruePath wrote:zna se kako su Muhamedanke izgledalea to je crtez za razliku od slika i video filmova koji prikazuju da 90% zena na ulici nosi feredzu
-
theTruePath
#453 Re: "Bosnjak prije svega"
Pa tako ih zvali u to vrijeme,zar nisi znalaCherry-Cherry wrote:Muhamedanke...theTruePath wrote:zna se kako su Muhamedanke izgledalea to je crtez za razliku od slika i video filmova koji prikazuju da 90% zena na ulici nosi feredzu
![]()
-
miki.ba
#454 Re: "Bosnjak prije svega"
Stipu ganje dišvi da zeve mane. 
-
theTruePath
#455 Re: "Bosnjak prije svega"
ali malo morgenmiki.ba wrote:Stipu ganje dišvi da zeve mane.
- Cherry-Cherry
#456 Re: "Bosnjak prije svega"
srbin vere Muhamedove, a ?theTruePath wrote:Pa tako ih zvali u to vrijeme,zar nisi znalaCherry-Cherry wrote:Muhamedanke...theTruePath wrote:zna se kako su Muhamedanke izgledalea to je crtez za razliku od slika i video filmova koji prikazuju da 90% zena na ulici nosi feredzu
![]()
- dustaban
#457 Re: "Bosnjak prije svega"
Bosnjaci imaju neko dominantno misljenje da im je neko uzeo jedan komad njihovog puta. To je recimo moguce (mada ja pitanje da li se oduzimanje necega sto svojom nesposobnoscu nisi bio u stanju stvoriti, moze tako nazvati!) ali recimo da jeste tako, Bosnjacima je nekad neko nasilu prekinuo kontinuitet i oni se sad pate da pohvataju konce.
Ne ide to bas lako jer Bosnjaci zapravo nisu uspjeli sacuvati ni samu DEFINICIJU sebe.
A to je nesto sto imaju svi narodi, cak i oni koji su u mnogo gorim situacijama.
Dakle, pitanje je za sto se sad uhvatititi. Izbor je veoma prost, da li treba:
A) vratiti se tamo gdje su nas prekinuli ?
B) pokusati uhvatiti voz za buducnost, preskacuci propusteno ?
I sad veoma konkretno pitanje: ako su muslimanke nekad nasilu morale skinuti nikab (Hm, pitanje je, mozda su ga nasilu stavljale) da li ga sad trebaju vratiti, sto bi mozda bila neka vrst satisfakcije, ali bi bilo i ocigledno NAZADOVANJE... ili ne gubiti korak sa okruzenjem sa kojim su se, prije ovih renesansnih pokusaja, sasvim uspjesno nosile i nastaviti pratiti stil i zahtjeve modernog okruzenja?
Imam ja neku teoriju i oko famoznog slova "h" (lahko, mehko...). Ubjedjen sam da bi vremenom taj izgovor sam od sebe nestao jer je naprosto bosanska morfologija takva. To je nesto sasvim drugacije od slovenackog jezika gdje je to slovo "h" ostalo i gdje se stopilo, upravo zbog mekse morfologije (li sta vec, nisam ovome strucan) slovenackog jezika.
Dakle, pustimo to sta nam je nekad u proslosti oduzeto. Sad kad smo u prilici da sve sto nam je oduzeto mozemo vratiti, pravo pitanje je...
TREBA LI NAM TO DANAS ???
Ne ide to bas lako jer Bosnjaci zapravo nisu uspjeli sacuvati ni samu DEFINICIJU sebe.
A to je nesto sto imaju svi narodi, cak i oni koji su u mnogo gorim situacijama.
Dakle, pitanje je za sto se sad uhvatititi. Izbor je veoma prost, da li treba:
A) vratiti se tamo gdje su nas prekinuli ?
B) pokusati uhvatiti voz za buducnost, preskacuci propusteno ?
I sad veoma konkretno pitanje: ako su muslimanke nekad nasilu morale skinuti nikab (Hm, pitanje je, mozda su ga nasilu stavljale) da li ga sad trebaju vratiti, sto bi mozda bila neka vrst satisfakcije, ali bi bilo i ocigledno NAZADOVANJE... ili ne gubiti korak sa okruzenjem sa kojim su se, prije ovih renesansnih pokusaja, sasvim uspjesno nosile i nastaviti pratiti stil i zahtjeve modernog okruzenja?
Imam ja neku teoriju i oko famoznog slova "h" (lahko, mehko...). Ubjedjen sam da bi vremenom taj izgovor sam od sebe nestao jer je naprosto bosanska morfologija takva. To je nesto sasvim drugacije od slovenackog jezika gdje je to slovo "h" ostalo i gdje se stopilo, upravo zbog mekse morfologije (li sta vec, nisam ovome strucan) slovenackog jezika.
Dakle, pustimo to sta nam je nekad u proslosti oduzeto. Sad kad smo u prilici da sve sto nam je oduzeto mozemo vratiti, pravo pitanje je...
TREBA LI NAM TO DANAS ???
-
theTruePath
#458 Re: "Bosnjak prije svega"
Meni je oduvijek prirodnije jeziku bilo lahko,kahva itd od lako ,kafaImam ja neku teoriju i oko famoznog slova "h" (lahko, mehko...). Ubjedjen sam da bi vremenom taj izgovor sam od sebe nestao jer je naprosto bosanska morfologija takva. To je nesto sasvim drugacije od slovenackog jezika gdje je to slovo "h" ostalo i gdje se stopilo, upravo zbog mekse morfologije (li sta vec, nisam ovome strucan) slovenackog jezika.
- dustaban
#459 Re: "Bosnjak prije svega"
Meni nije!theTruePath wrote:Meni je oduvijek prirodnije jeziku bilo lahko,kahva itd od lako ,kafaImam ja neku teoriju i oko famoznog slova "h" (lahko, mehko...). Ubjedjen sam da bi vremenom taj izgovor sam od sebe nestao jer je naprosto bosanska morfologija takva. To je nesto sasvim drugacije od slovenackog jezika gdje je to slovo "h" ostalo i gdje se stopilo, upravo zbog mekse morfologije (li sta vec, nisam ovome strucan) slovenackog jezika.
Kad sam onomad cuo Belmina Karamehmedovica kako izgovara "lahko", to mi sve bilo osim la(h)kog izgovora
Sve zavisi sta ko smatra normalnim dijalektom. Ovdje se, bas kod bosanskih muslimana, jos uvijek praktikuje slovo "ć" tamo gdje treba reci "č"...
Nije provokacija, samo konstatujem dobropoznate stvari.
-
ime_kojeg_nema
#460 Re: "Bosnjak prije svega"
Daj nemoj zafrkavat'theTruePath wrote:Meni je oduvijek prirodnije jeziku bilo lahko,kahva itd od lako ,kafa
-
ime_kojeg_nema
#461 Re: "Bosnjak prije svega"
Dzaba sad objasnjavat' da je Okeanija bila u ratu sa Evroazijom a u savezu sa Istazijom 
- Cherry-Cherry
#462 Re: "Bosnjak prije svega"
nema šanse da lahko, mehko i kahva mogu biti prirodniji od lako, meko i kafa.
-
theTruePath
#463 Re: "Bosnjak prije svega"
onda je do toga kako si navikao,ja lako kazem kad sluzbeno pricam,ili pisemCherry-Cherry wrote:nema šanse da lahko, mehko i kahva mogu biti prirodniji od lako, meko i kafa.
-
theTruePath
#464 Re: "Bosnjak prije svega"
Moja mama je daleko od politike, i govori lahko otkad zna za sebe,isto i otacime_kojeg_nema wrote:Daj nemoj zafrkavat'theTruePath wrote:Meni je oduvijek prirodnije jeziku bilo lahko,kahva itd od lako ,kafa. Niti je prirodnije niti smo tako ikada pricali. Dobro, sada i ja govorim za prijeratne i urbane sredine mada sumnjam da je i po selima bilo drugacije. Nije se tako pricalo isto kao sto ni Hrvati u BiH nisu govorili tisuca, cimbenik i sl. da ne spominjem kojekakve zrakomlate sad
. Isto kao kad na klixu procitam cetverica, peterica... Sve su to brate novotarije i tako se nije pricalo, ali eto sada se tako prica i ko sam ja da se opirem tim promjenama, svakako je sve otislo dodjavola. Jedino sto jos zelim je da se ispalim odavde, pa da se ni ja vise ne smaram sa Bosnjacima, Srbima i Hrvatima, a ni oni sa mnom
.
-
theTruePath
#465 Re: "Bosnjak prije svega"
Ako si ti odrastla s lako,tata,stric itd ne znaci da lahko,babo,amidza nisu dio bosanskog jezikaCherry-Cherry wrote:nema šanse da lahko, mehko i kahva mogu biti prirodniji od lako, meko i kafa.
-
ime_kojeg_nema
#466 Re: "Bosnjak prije svega"
A vidis trebalo bi bas suprotno da radistheTruePath wrote:onda je do toga kako si navikao,ja lako kazem kad sluzbeno pricam,ili pisemCherry-Cherry wrote:nema šanse da lahko, mehko i kahva mogu biti prirodniji od lako, meko i kafa.
-
ime_kojeg_nema
#467 Re: "Bosnjak prije svega"
Vjerovatno zavisi od sredine. U Mostaru se nije govorilo. Ni tisucu, ni lahko...theTruePath wrote:Moja mama je daleko od politike, i govori lahko otkad zna za sebe,isto i otac
-
theTruePath
#468 Re: "Bosnjak prije svega"
vjerovatno..moja rahmetli nena je znala govoriti cak i vjeroJatno,i govorila mi tako su nekad ljudi pricaliime_kojeg_nema wrote:Vjerovatno zavisi od sredine. U Mostaru se nije govorilo. Ni tisucu, ni lahko...theTruePath wrote:Moja mama je daleko od politike, i govori lahko otkad zna za sebe,isto i otac
- Liga Rojalista
#469 Re: "Bosnjak prije svega"
Sine ako si imalo pismen znao bi da je prije ne punih 50-100g sasvim normalo bilo govoriti hlopta,Hlivno,pendžer,feredža,šadrvan,basamak,ćenifa sad se od toga kod Bosanaca zadržalo se samo malo riječi tipa kahva i lahko.Vlastodržac i Elita jes moja nana je pravi vlastodržac i elita de ne valjaj nebuloze.ime_kojeg_nema wrote:A vidis trebalo bi bas suprotno da radistheTruePath wrote:onda je do toga kako si navikao,ja lako kazem kad sluzbeno pricam,ili pisemCherry-Cherry wrote:nema šanse da lahko, mehko i kahva mogu biti prirodniji od lako, meko i kafa.. Znaci sluzbeno ubacujes h jer je to novogovor koji elite i vlastodrsci cijene, pa imas bolje izgleda da hajrujes stogod, dok s rajom mozes da se opustis i pricas bez dlahke na jeziku
Vjerojatno,tanjur ni glazba se nikad nije govorilo to što vi Bosanci i Hercegovi hoćete da se furate na hrvate da pijete janu i dukat da budete cool to je vas problem ali pricati da se ovako nije nikad govorilo ravno je pucanjem sebi kroz čelo.
- Cherry-Cherry
#470 Re: "Bosnjak prije svega"
eno ispade da se bosanci furaju na hrvate, a mogu li se furati na srbe ? samo pitam, da znam 
-
ime_kojeg_nema
#471 Re: "Bosnjak prije svega"
Da imalo pazljivije citas (poremecaj paznje?) i da ti mrznja nije pomutila mozak vidio bi da ja spominjem kako bosnjacki tako i hrvatski novogovor. Znaci u nekom periodu prije rata se nije tako pricalo, barem ne u mojoj sredini. Vjerujem da ti odgovara nacin na koji se pricalo prije 100 godina buduci da nivo tvoje gramaticke pismenosti odgovara bas tom razdoblju.Liga Rojalista wrote:Sine ako si imalo pismen znao bi da je prije ne punih 50-100g sasvim normalo bilo govoriti hlopta,Hlivno,pendžer,feredža,šadrvan,basamak,ćenifa sad se od toga kod Bosanaca zadržalo se samo malo riječi tipa kahva i lahko.Vlastodržac i Elita jes moja nana je pravi vlastodržac i elita de ne valjaj nebuloze.
Vjerojatno,tanjur ni glazba se nikad nije govorilo to što vi Bosanci i Hercegovi hoćete da se furate na hrvate da pijete janu i dukat da budete cool to je vas problem ali pricati da se ovako nije nikad govorilo ravno je pucanjem sebi kroz čelo.
Povezanost jezika, nacionalizma i vlasti je za tebe visa matematika stoga ti savjetujem da se prvo opismenis, zatim udahnes i izdahnes par puta, malo se smiris, procitas neku knjigu, pa se onda vratis da razgovaramo o jezickom purizmu, naciji, identitetima, kulturi itd.
Do tada se igraj malo hloptom
- ZV Keli
#472 Re: "Bosnjak prije svega"
Bosanski je modernizovan oko 200 godina prije nego li srpski i hrvatski Vuk Stefanovic Karadzic reformirao.ime_kojeg_nema wrote:Da imalo pazljivije citas (poremecaj paznje?) i da ti mrznja nije pomutila mozak vidio bi da ja spominjem kako bosnjacki tako i hrvatski novogovor. Znaci u nekom periodu prije rata se nije tako pricalo, barem ne u mojoj sredini. Vjerujem da ti odgovara nacin na koji se pricalo prije 100 godina buduci da nivo tvoje gramaticke pismenosti odgovara bas tom razdoblju.Liga Rojalista wrote:Sine ako si imalo pismen znao bi da je prije ne punih 50-100g sasvim normalo bilo govoriti hlopta,Hlivno,pendžer,feredža,šadrvan,basamak,ćenifa sad se od toga kod Bosanaca zadržalo se samo malo riječi tipa kahva i lahko.Vlastodržac i Elita jes moja nana je pravi vlastodržac i elita de ne valjaj nebuloze.
Povezanost jezika, nacionalizma i vlasti je za tebe visa matematika stoga ti savjetujem da se prvo opismenis, zatim udahnes i izdahnes par puta, malo se smiris, procitas neku knjigu, pa se onda vratis da razgovaramo o jezickom purizmu, naciji, identitetima, kulturi itd.
Do tada se igraj malo hloptom.
Ja znam dosta ljudi koji nisu ni muslimani ni Bosnjaci pa dodaju to -h- koje je neka odlika bosanskog jezika,a i dosta turcizama Srbi pravilnije od nas govore jer mi govorimo sa tim famoznim H
-
ime_kojeg_nema
#473 Re: "Bosnjak prije svega"
Bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski su jedan jezik koji su različiti sociolingvistički faktori oblikovali u cetiri razlicita standarda.ZV Keli wrote:Bosanski je modernizovan oko 200 godina prije nego li srpski i hrvatski Vuk Stefanovic Karadzic reformirao.
Ja znam dosta ljudi koji nisu ni muslimani ni Bosnjaci pa dodaju to -h- koje je neka odlika bosanskog jezika,a i dosta turcizama Srbi pravilnije od nas govore jer mi govorimo sa tim famoznim H
- Liga Rojalista
#474 Re: "Bosnjak prije svega"
Da imalo pazljivije citas (poremecaj paznje?) i da ti mrznja nije pomutila mozak vidio bi da ja spominjem kako bosnjacki tako i hrvatski novogovor. Znaci u nekom periodu prije rata se nije tako pricalo, barem ne u mojoj sredini. Vjerujem da ti odgovara nacin na koji se pricalo prije 100 godina buduci da nivo tvoje gramaticke pismenosti odgovara bas tom razdoblju.ime_kojeg_nema wrote:Liga Rojalista wrote:Sine ako si imalo pismen znao bi da je prije ne punih 50-100g sasvim normalo bilo govoriti hlopta,Hlivno,pendžer,feredža,šadrvan,basamak,ćenifa sad se od toga kod Bosanaca zadržalo se samo malo riječi tipa kahva i lahko.Vlastodržac i Elita jes moja nana je pravi vlastodržac i elita de ne valjaj nebuloze.
Do tada se igraj malo hloptom
Sad ćemo se lovit po pravopisu kada argumenti ponestaju?Ovo je forum decko a ne sat Bosanskog sa druge strane savrseno razumijes sta sam napisao(a ni ti nisi nesto pismeniji kad bolje pogledam).Mislio sam da su ovdje forumaši koji se žele izjasniti kao ostali većina u ovim anti bošnjačkim diskusijama kada ono na moje ushićenje to su uglavnom hrvati i srbi poput tebe.Sad mi je lakše izgl.će ostalih baš biti 5%.Ti si jedan obični nepoznavaoc historije BIH i jezičnih prilika jer bi samo lobotomirani krembil mogao izjaviti da se lahko,hlopta,kahva nikad nije govorilo.Pa moža se u tvom kraju i nije tako govorilo pošto su muslimani ugl naseljevali gradove za razliku od bos katolika i pravoslavaca koji su radili na selima pa se prvi put susrećeš sa ovim riječima,ko će mu ga znati?
-
furlan
#475 Re: "Bosnjak prije svega"
Ma dosta suplje , dajte nam mehke sljive i lahkih droga i ima svima da nam bude tamam.