Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hajvan

#451 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajvan »

u čemu pretjerujem?
u činjenicama?

nisam ja nikakav zagovornik:
a) zlatnih kašika sadašnjosti
b) zlatnin vtremena prošlosti kad je bog pa zemlji hod'o

samo ne volim laž i izvrtanje činjenica…

i da izgrađeno je - no mnoge od tih građevina, a naročito INFRASTRUKURA nisu dobro isplanirane ili (ako jesu) - nisu nikad realizirane…. u drugim gradovima, koji su siromašniji bili od Sarajeva- puno se više uradilo… dakle, imam pravo da upoređujem …

ovo danas je haman uporedivos onim prije --- onda si imao jednu partiju koja je vedrila i oblačila, namirivala i krala za svoje podobnike i poslušnike… danas imaš nekoliko velikih koji su isto organizovani i isto se ponašaju ko i ta stara jedna i jjedina stranka - ista matrica, isti obrazac… samo multipicirano- i shodno tome , PUNO GORE stanje projiciraju!
OldMayor

#452 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by OldMayor »

Pa koliko znam upravo ova mreza puteva koju postavljamo je tada isplanirana. Kako nije bilo plana, pa Dobrinja, Nedzarici, Alipasino...sve planska naselja, parkovi, parkinzi, garaze, 4-5 prilaza naselju, setalista. Da imaju mana, imaju, ali evo i tad kad su izgradjena opet su ispred svog vremena i danasnjeg urbanizma.

Druga je stvar sto smo poslije rata pustili bagru da rade sta hoce, pa onda legalizacija, pa ovo, pa ono... I na kraju evo ne mozemo ni jednu jedinu trasu od ovih zacrtanih zavrsit. Zaobilaznicu samo pravimo evo 10 godina i to je poprilicno najjednostavniji zahvat, jer je u pitanju cistina gdje prakticno uopste nema kuca, niti imas sta rusit.

Jesu se pare izvlacile, to ne sporim. Jesu se Bg i Zg vise izgradili, ali moras priznati da je Sarajevo bilo na redu sljedece.

Ali tad nisi mogao raditi sta si htio. Jednostavno nisi... postojao je neki plan i program. Ako je 4 sprata, 4 sprata se prave. Nema ofo ono pa naguras na 13. Toga nije bilo.

Ne kazem ja da je tada nesto bilo idealno, ali ako cemo vec porediti Sarajevo je izgradjeno tada. Tad smo dobili univerzitete, tad smo dobili modernu zeljeznicu, infrastrukturu itd. Sve sto danas ne mozemo ni da obnovimo, a kamo li sta novo da napravimo.
Hajvan

#453 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajvan »

upravu si.
neki

#454 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

Hajvan wrote: Od ČVilee do Ilidže lijeva taka je urađena tek 1988. i totako da nikad nije završni/habajući sloj postavljen… to se tek desilo prilikom posljednje totalne rekonstrukcije ceste, jel' ono 2005. bješe(?!?).
Dakle 17 godina se vozalo na jednom sloju asfalta
jbg...ne znam za ostalo ali ovo jednostavno nije tacno. Znam da je traka prema Ilidzi kasnije izgradjena jer se vozilo kroz Dzemala Bijedica...Mozda je bila '78 ali '88 nije definitivno, imali smo je za olimpijadu..
Takodje, licno sam svojim ocima gledao kako skidaju stari habajuci sloj ispred remize i rtv doma 2006. I stavljaju novi preko starog bns-a koji nisu ni dirali..
Hajvan

#455 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajvan »

neki wrote:
Hajvan wrote: Od ČVilee do Ilidže lijeva taka je urađena tek 1988. i totako da nikad nije završni/habajući sloj postavljen… to se tek desilo prilikom posljednje totalne rekonstrukcije ceste, jel' ono 2005. bješe(?!?).
Dakle 17 godina se vozalo na jednom sloju asfalta
jbg...ne znam za ostalo ali ovo jednostavno nije tacno. Znam da je traka prema Ilidzi kasnije izgradjena jer se vozilo kroz Dzemala Bijedica...Mozda je bila '78 ali '88 nije definitivno, imali smo je za olimpijadu..
Takodje, licno sam svojim ocima gledao kako skidaju stari habajuci sloj ispred remize i rtv doma 2006. I stavljaju novi preko starog bns-a koji nisu ni dirali..
upravu si, al' hajd nađi sliku iz 1978. te ceste. ili 1984, '85...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#456 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by bitanga_sa_otesa »

ovo je mozda 1979 ili 1980.

Image

1983.se sjecam jako dobro jer je cijela skola isla da docekamo stafetu mladosti i bile su obje jednosmjerne ceste sa po 3 trake .takodjer tramvajska okretaljka tad vise nije bila ispred stometarke vec je premjestena gdje je na slici stadion .
mislim da je i podvoznjak kod doma zdravlja omer maslic bio vec srusen i da je samo ostao jedan betonski zid i kao malo brdasce kod parkinga ispred doma zdravlja.tu je bio jako suzen trotoar za pjesake i bila je zeljezna ograda tik uz saobracajnicu.
Hajvan

#457 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajvan »

bitanga_sa_otesa wrote:ovo je mozda 1979 ili 1980.

Image

1983.se sjecam jako dobro jer je cijela skola isla da docekamo stafetu mladosti i bile su obje jednosmjerne ceste sa po 3 trake .takodjer tramvajska okretaljka tad vise nije bila ispred stometarke vec je premjestena gdje je na slici stadion .
mislim da je i podvoznjak kod doma zdravlja omer maslic bio vec srusen i da je samo ostao jedan betonski zid kod parkinga ispred doma zdravlja.

jebote, još će me u LAŽ natjerati.
Dakle,
- krenuo u srednju 1986.
- putovao tramvajem 2x dnevno na relaciji ilidža -centar
- ne sjecam se desne saobraćajne trake na relaciji Č. Vila - Oslobođenje (ulaz u Općinu Ilidža)
- ceste se razdvajale na Č. Vili, i spajale iza EP pumpe, a prije fabrike "Zora"; ta tadašnaj cesta od stupa imala 2 trake, a ne 3.

Dakle 2 puta dnevno gledao tu cestu, tj poljanu na kojoj ništa nije bilo :lol:
bitanga_sa_otesa

#458 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

imam negdje snimak kod starog i stare kad je bila ta stafeta ,cim odem do njih pregledacu,al zakleo bi se da su bile dvije ceste ...mozda sam se i zajebao ...ima na drugom snimku iz 1977 gdje sam se preko puta bristola zavlacio u betonske cijevi velike pored glavne ulice ,al toga se ne sjecam imao sam 2 god....e sad ne vjerujem da su tad radili kilometar ceste 5-6 godina...

Image
corvus_edin

#459 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by corvus_edin »

Kontam, ali nikako da skontam. :?
Moželi neko označiti ove dvije slike ne google-earth?
shandrprcSA

#460 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by shandrprcSA »

Hajvan wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:ovo je mozda 1979 ili 1980.

Image

mislim da je i podvoznjak kod doma zdravlja omer maslic bio vec srusen i da je samo ostao jedan betonski zid kod parkinga ispred doma zdravlja.

jebote, još će me u LAŽ natjerati.
Dakle,
- krenuo u srednju 1986.
- putovao tramvajem 2x dnevno na relaciji ilidža -centar
- ne sjecam se desne saobraćajne trake na relaciji Č. Vila - Oslobođenje (ulaz u Općinu Ilidža)
- ceste se razdvajale na Č. Vili, i spajale iza EP pumpe, a prije fabrike "Zora"; ta tadašnaj cesta od stupa imala 2 trake, a ne 3.

Dakle 2 puta dnevno gledao tu cestu, tj poljanu na kojoj ništa nije bilo :lol:
kod mene pise da je '69 (edit: ovo se odnosilo na tramvaj)
Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#461 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Truba »

bitanga_sa_otesa wrote:
Image
kad sam ja došao u ovo naselje bio je ringišpil mislim ljeto 1985.
tu se vidi dejina (bijela na 4 vode) i goranova ( na dvije vode) kuća koja je srušena zbog vile park
bitanga_sa_otesa

#462 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

shandrprcSA wrote:
kod mene pise da je '69 (edit: ovo se odnosilo na tramvaj)
vidim i ja da sam se zajebao ,nema na slici ni velana nebodera ,a ni doma zdravlja kumrovec,do mene je :-D
Last edited by bitanga_sa_otesa on 29/04/2014 09:18, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa

#463 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

corvus_edin wrote:Kontam, ali nikako da skontam. :?
Moželi neko označiti ove dvije slike ne google-earth?
prva slika je preko puta vranicinih nebodera ,a druga slika znas valjda gdje je dom zdravlja omer maslic?na tom blatu se sad nalazi villa park
The BEN10

#464 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by The BEN10 »

Hajvan wrote:ovo danas je haman uporedivos onim prije --- onda si imao jednu partiju koja je vedrila i oblačila, namirivala i krala za svoje podobnike i poslušnike… danas imaš nekoliko velikih koji su isto organizovani i isto se ponašaju ko i ta stara jedna i jjedina stranka - ista matrica, isti obrazac… samo multipicirano- i shodno tome , PUNO GORE stanje projiciraju!
:thumbup:
Sve je naslijeđeno iz prošlog sistema - adeti, ljudi, sistem. Apsolutno sve. Onaj ko kaže da je u zlatnim vremenima bilo bolje laže.
Evo uostalom, koliko se to ranije smjelo reći, i kroz filmsku umjetnost se ukazivalo na te probleme...
akcid

#465 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by akcid »

Zašto već skoro mjesec dana ne radi javna rasvjeta na Grbavici, na raskrsnici za Vraca? :? :(

Još u ove kišne dane, po izrovanim trotoarima i cesti bez kolovota, prepunim rupa i lokava, nemoguće je proći :-)

Postoji li u nas uopšte sistem odgovornosti... :( :( :(
vješalica

#466 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vješalica »

pogledaj okolo raskrsnice pa ce ti biti jasno zasto ne radi
pored toga
nisu cak na nove stubove koje su postavili prebacili gornji dio rasvjetnog stuba gdje stoji sijalica
mozda jesu na par i to tako jeftino zamazali srebrenom bojom onaj zeleni dio pola ostalo......
bar je tako bilo prije mozda sedmicu
akcid

#467 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by akcid »

vješalica wrote:pogledaj okolo raskrsnice pa ce ti biti jasno zasto ne radi
pored toga
nisu cak na nove stubove koje su postavili prebacili gornji dio rasvjetnog stuba gdje stoji sijalica
mozda jesu na par i to tako jeftino zamazali srebrenom bojom onaj zeleni dio pola ostalo......

Ti opravdavaš mrak ulicama Grbavice? :?
vješalica

#468 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vješalica »

akcid wrote:
pored toga

ne nego se ti precjenjujes...mrak je totalni na cijeloj dionici zbog radova koji su vidni i vidno se uzurpiraju instalacije koje obezbjedjuju rasvjetu
StupskaBitanga

#469 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by StupskaBitanga »

u mnogim dijelovima Sarajeva nema javne rasvjete. Razlog nemaju para da plaćaju
akcid

#470 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by akcid »

vješalica wrote:
akcid wrote:
pored toga
ne nego se ti precjenjujes...mrak je totalni na cijeloj dionici zbog radova koji su vidni i vidno se uzurpiraju instalacije koje obezbjedjuju rasvjetu

Da je ulična rasvjeta iskopčana dan-dva, tri, mogu shvatiti, ali da skoro mjesec dana nije u funkciji, to je izvan normalnog. :?
Naročito u ovim kišnim danima, sve je raskopano i blatnjavo, puno lokvi, a idioti u automobilima samo čekaju trenutak da nekog pješaka nabace na haubu :-) :(
DaffyDuck

#471 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by DaffyDuck »

Od kad na od Stupa do Rajlovca ne radi rasvjeta, ja mislim da ima godina dana... ulazis u grad a ono mrak :skoljka:
StupskaBitanga

#472 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by StupskaBitanga »

ne samo tu već i u mnogim naseljima
akcid

#473 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by akcid »

DaffyDuck wrote:Od kad na od Stupa do Rajlovca ne radi rasvjeta, ja mislim da ima godina dana... ulazis u grad a ono mrak :skoljka:
Cesta od Stupa prema Rajlovcu nije pješačka zona, kakva je raskrsnica za Vraca na Grbavici. Ova dva dijela grada su neuporediva :-)
Qler

#474 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Qler »

Pa sto onda napravise onoliki trotoar? Za ovce? Cuj nije pjesacka zona, a pola Brijesca i Rajlovca ide u konzum pjeske tim putem, onda sta omladine ide sa Stupa pjeske tim putem... ali jok, tebe samo brine gdje ti gazis...
DaffyDuck

#475 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by DaffyDuck »

Ko ih je poredio? Slazem se da je nedopustivo da ijedan dio grada bude tako dugo bez rasvjete, pogotovo onako raskopano sve... Isto tako mi je neprihvatljivo da jedan grad kao sto je Sarajevo nema osvijetljen ulaz u grad.
Post Reply