Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
moonca wrote:Ja zivim vani i naravno nakon dugo godina kupim kucu na kredit.Mada u Americi vecina stanovnista posjeduje kucu , bilo kakvu. Znam par Amerikanaca , kada su zbog poslova mjenjali grad-opet u novom mjesti kupe , ne iznajmljuju. To je nekako normalno za njih.
Nas narod , takodje -- kolikoih znam oko sebe svi su u kucama naravno sa kreditom. Ne poznajem nikoga da je kupio kucu /stan u BIH.
U Sarajevu imam stan , koji cu vjerovatno prodati kada zaversim sa papirima -- a misljenja sam ako bih se zeljela penzionisati i docu zivjeti u Bosnu , puno mi je isplatnije iznajmljivati , jer su kirije jako male u odnosu na cijene nekretnina.
Dobra stvar je, sto se jos uvijek u Bosni ne placa porez godisnji porez na kucu.Kod mene je 1.8 % na vrijednost kuce.
Koliko kosta prosjecna kuca u USA u nekom gradu od 30.000 do 50.000 stanovnika? Eto tu gdje ti zivis, mislim na State. Neka je 100m2 sa 1.000m2 zemlje.
To je velicina mog grada , i cijena je negdje oko $ 140 000
Nedavno je nas napravio kucu --zemlju je platio oko $50 000 da je naparvi - ugradio je bolje materijale ikostala ga je oko $ 150 000 ,sto Ameri bas ne rade.
Moj grad je skup ,turisticko je mjesto.
Moja je bila oko 200 000-- prije 11 god ,pa je tresnula sa cijenom ali se sada vratila-- i velicina oko 150 m2 i garaza za dva auta
DearJohn wrote:I jos samo da nadodam da znam par, zivi u Skandinaviji, frajer je iz Sarajeva, nisu baustelci imaju fine poslove mislim da on ima i vise od 3 000 EUR neto platu gore sto je i za tamosnje uslove veoma dobra plata, i nemaju stan u Sarajevu. Jednostavno nisu mogli da ustede da ga kupe. Zasto? Zato jer i gore zive zivot uglavnom ko i ovdje (to pouzdano znam) a izlazak u restorane, na kafe, oblacenje i slicno kosta pa sigurno i duplo vise nego ovdje. A vjerujem i da svake godine (ovdje budu po mjesec dana) skrse 10.000 - 15.000 kad su ovdje na godisnjem, stvarno trose desno i lijevo ne skrtare i uzivaju u izlascima, restoranima, kafama itd. Trose pare koje OSTAJU u Bosni. Ali eto oni toga nisu mogli da se odreknu sve ove godine a naravno da bi vjerovatno mogli da su se odlucili da rigidno stede, savijaju pite sto ja mislim dosta nasih dijasporaca (doduse ne svi) radi sto kupuje nekretnine ovdje. Mogli su vjerovatno podici kredit i kupit nesto ali mislim da su rezonovali (bar dosada) da nece da kupe stan od 200 000 da bi u njemu proveli deset dana godisnje. Ono sto hocu da kazem je da u pogledu stambenog kredita svako ima svoje rezone i prioritete.
Ja cu samo dodati, jer zivim u Danskoj, da nije moguce jahati na dva konja. Moguce je pokusati ali nasi koji su pokusali mogu to fino opisati kako je kad propadnes kao zeton. Nasima je teze priznati stambeni poraz u smisu profita nego da mu djete roknes. Tako se neki ponasaju. Nasi ljudi pate od stambenog pitanja. To nije nigdje u svijetu zapazeno nego samo kod nasih. Bar ovi sto vani zive koji hoce da se dokazuju. Ziviti u Skandinaviji ili recimo u Danskoj, znaci, kucu na kredit, placati cijene zivotne koje kostaju a pritome u Bosni izvoditi heroja i dizati kredite, da otac, majka i dvoje djece poguraju zajedno tesko ce uspjeti. Znaci da imaju super poslove. Da ne pricam o ovim sto zive od penzije.
Plata od 3.000 Eura u Danskoj je sasvim ok plata za brojne dijelove u drzavi izuzev par mjesta gdje nije cemu zbog stambene skupoce.
To mozda ne pripada temi ali frajer zivi u Svedskoj, ima platu kako kontam preko 4 000 bruto i oko 3000 neto i to je po mojim saznanjima veoma, veoma dobra plata u Svedskoj i dosta Svedjana samih nema tu platu a vjerovatno kao i vazda ima onih koji zaradjuju vise od onih sto zaradjuju najvise. Moja poenta je bila kako ljudi razmisljanu u vezi stambenih kredita.
HAVANA wrote:Evo svjeza info.50000 neki dan uzeli u firmi.1513km rata na 36 mjeseci.Za obrtna sredstva i sta mogu raditi sa tim novcem,meni ok.BBI Banka.Imam jos dva u drugim bankama na firmi ali ovaj je najbolji.
Imam komadic zemlje sa vodom i strujom "na zemlji". Vlasnistvo 1/1. Kako mogu doci do kredita za kucu od 120- 140 m2 koja bi kostala ca. 150.000. Kolika bi bila rata i koliko treba da zaradjujem da mi odobre 100.000 na 15 godina, a da ja dam 50.000. Totalno sam izgubljen
MaliizDoboja wrote:Imam komadic zemlje sa vodom i strujom "na zemlji". Vlasnistvo 1/1. Kako mogu doci do kredita za kucu od 120- 140 m2 koja bi kostala ca. 150.000. Kolika bi bila rata i koliko treba da zaradjujem da mi odobre 100.000 na 15 godina, a da ja dam 50.000. Totalno sam izgubljen
MaliizDoboja wrote:Imam komadic zemlje sa vodom i strujom "na zemlji". Vlasnistvo 1/1. Kako mogu doci do kredita za kucu od 120- 140 m2 koja bi kostala ca. 150.000. Kolika bi bila rata i koliko treba da zaradjujem da mi odobre 100.000 na 15 godina, a da ja dam 50.000. Totalno sam izgubljen
rata 720 KM/mjesečno
Rata gotovo ista jednoj prosjecnoj plati. A za 100.000 konvertibilnih Maraka, sta mozes kupiti, mislim na stanove i kucue? Do neke mjere je upitno sta isto mozes ozidati za 100.000?
U Bosni ko god moze zaduziti recimo 200.000 ili vise hiljada konvertibilnih Maraka (na 20 godina) u banci taj ne zna gdje je supalj ako pokraj takve mogucnosti razmislja o iseljenju.
Ravenn wrote:onda odmah radi oba ugovora, i nađi dobrog notara koji će sve ono što sam pisala preuzeti na sebe (ja svoga mogu svima preporučiti)
platićeš oko 1150 - 1200 KM samo ta dva ugovora i prateće takse
svaki ugovor, svaka kupovina mora biti prijavljena poreskoj službi opštine u kojoj se nekretnina nalazi, to je zakon
a komisija mora izaći na teren bez obzira na cijene, to se njih ne tiče
bez njihove procjene ne možeš platiti porez a bez toga ne možeš biti upisana kao vlasnik
koja je opština?
Sve bilo ovako..sad sam u panici koliko love mi Moze banka uzet za troskove ? Koliko da ocekujem
rekla sam ti,u svakoj banci je otprilike isto, u par KM razlike
meni su uzeli gotovo 2.500, i to se odbije od tražene sume
ako to ne znaš unaprijed (kao što ja nisam znala) i tražiš knap novca da sve pokriješ, nadrljao si
Pitala sam prijateljicu koja je dizala u Intesl.. osiguranje kredita koje sam ovamo platila 1300 km (cjjepkali su na hipoteku i nenamjenski pa imaju 2 osiguranja ) ..ona placa na rate..svake godine 50 km i tako 20 godina
Fuj..jos sam ljuta
Ma ja sam uzela dodatnih 5 000 k koje su otišle ko sretne skoro
Pitala sam prijateljicu koja je dizala u Intesl.. osiguranje kredita koje sam ovamo platila 1300 km (cjjepkali su na hipoteku i nenamjenski pa imaju 2 osiguranja ) ..ona placa na rate..svake godine 50 km i tako 20 godina
Fuj..jos sam ljuta
Ja imam stambeni u Intesi.
Plaćam osiguranje godišnje cca 100 KM.
Fuj..jos sam ljuta
Ja imam stambeni u Intesi.
Plaćam osiguranje godišnje cca 100 KM.
merkato wrote:Bas to..ja sam ovdje procitala na srecu pa sam ocekivala,ali kad je sabrala Definitivno jos mi nije dobro..
Em smo kao uzeli "viska" love na ime toga.. notar 1000-,ajd ok..onda juce banka 2300 ,sad me ceka poreza ..
Znaci raja koja planira bez 5-6 000 ne krecite
To za porez vec sad mogu otic predat?
Za porez predaj kad bude gotovo sve sa notarom i budeš imala čist ugovor.
Inače on ti je 5% od procijenjene vrijednosti stana općinske/poreske komisije.... Često znaju procijeniti više nego što je plaćen stan, znači mogu procijeniti stan više i onda je porez veći ali ne mogu procijeniti manje od iznosa koji je definisan ugovorom.
Na kraju kad platiš porez čeka te taksa, čini mi se 60-70 KM za knjiženje stana