Kralj Tvrko i Kulin Ban bosnjaci?
Nice try al dzaba sve
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Pa bosnjaci nisu. Onda je tom logikom i Dodik bosnjak, rodiuo se covjek u Laktasima, u sred BiH. Nema razlike.Pripovjedac wrote:Ne znam jesi li primijetio da na spisku nema srpskog i hrvatskog jezika kao posebnih kategorija. Svi koji su se izjasnili da govore bosanski, srpski, hrvatski, crnogorski, makedonski, naški i ostala imena bili su svrstani pod kategoriju srpskohrvatski jezik.duh_sa_sjekirom wrote:Seawolf wrote:
Pa, recimo to ovako: Neko je u Agenciji za statistiku, koristeći se samo sebi znanom formulom, izvršio preračunavanje rezultata popisa 1921-e u vezi sa izjašnjavanjem o jeziku i vjeroispovjesti, u rezultate izjašnjavanja o etničkoj pripadnosti. Koju je formulu koristio i zašto je to radio, trebat ćeš njih pitati. Prvi popis na ovim prostorima u kojemu su se popisivani direktno izjašnjavali o svojoj etničkoj pripadnosti, održan je 1948-e, u FNR Jugoslaviji.
Što se tiče jezika, mislim da će se većina učesnika foruma složiti da su bosanski i srpsko-hrvatski, sinonimi za jedan te isti jezik. Dakle, možemo rezultate popisa iz 1921-e, u vezi sa izjašnjavanjem o jeziku, posmatrati i tako da se 74,35% popisanog stanovništva izjasnilo da govori bosanskim jezikom. Ono što upada u oči je nemogućnost izjašnjavanja o korištenju makedonskog jezika, koji definitivno nije niti bosanski, niti srpsko-hrvatski, niti hrvatski, niti srpski.![]()
![]()
Ja bih to, ipak, rekao ovako:
Neko je u popisivačkim organima Kraljevine SHS, provodeći velikosrpske planove i strateške zamisli, svjesno izostavio Bošnjake ili muslimane sa popisa, pripremajući im istu sudbinu asimilacije kao i sa bh pravoslavcima. Ti ljudi su se morali izjasniti kao Srbi ili Hrvati, tako da bi se dobila slika da u BiH ne žive nikakvi ni muslimani niti Bošnjaci, već isključivo Srbi i Hrvati, a što bi bilo opravdanje da se u pogodnom historijskom trenutku, ta nesretna zemlja Bosna podijeli između Srbije i Hrvatske (malo pročitati o sporazumima Cvetković-Maček, Milošević-Tuđman, Karadžić-Boban, kao i o agresiji 92-95. na BiH).
Kad je jezik u pitanju, tvoja tvrdnja kako je Bosanski jezik ustvari sinonim za SH-HS jezik notorna je glupost i nevjerovatna budalaština, koju ne želim ni komentarisati!!! Dakle, iako je riječnik Bosanskog jezika egzistirao već 300 godina, na tadašnjem popisu se nije našlo za shodno da se i taj jezik uvrsti na listu!? A objašnjenje za takav postupak su bljuvotine što nama sad neki "istoričar" ovdje prosipa, kako su to eto sinonimi pa nije bilo potrebe da se taj jezik uopće navodi...![]()
![]()
I na kraju, jarane, svoje fekalije ćeš morati prosipati na nekom drugom mjestu, tamo gdje u njima neko doista uživa. Mi smo siti "istoričara"-govnara koji nas ubjeđuju kako se u BIH u periodu 92-95.g desio "građanski rat, a povod za rat bilo je ubistvo srpskog svata na Baščaršiji"...
Nemoj odmah čovjeka prozivati srpskim špijunom.![]()
Nego šta su bili?jabidapitam wrote:![]()
![]()
Kralj Tvrko i Kulin Ban bosnjaci?![]()
![]()
Nice try al dzaba sve
theTruePath wrote:Po 100 put,nije na prvoj anketi imao glasovaDjuro11 wrote:Fali tu MEHMED SPAHO koji je vratio dostojanstvo Bosnjacima u najtezem periodu nase historije (Jugoslovenska okupacija). Zato su ga Srbi otrovali... On je za mene najveci heroj kod Bosnjaka.![]()
Glasao sam za Dzemaludina ef. Causevica, koji je za mene odma iza Mehmeda Spahe. I on je se borio za autonomiju Bosne u najtezem periodu.
ali u svoje vrijeme je bio cjenjen medju bosnjacima,to je sigurno
Razumijem da ti se ne svidja i da je protiv tvojih ubjedjenja, ali sto "fasisoidna praksa", homo sapiensa, majmuna i humanizma ti svih oblika?harač wrote:svoj glas ipak dajem Džemi Čauševiću koji je još 1928. govorio protiv ovih fašisoidnih praksi tipa zara i feredže
harač wrote:svoj glas ipak dajem Džemi Čauševiću koji je još 1928. govorio protiv ovih fašisoidnih praksi tipa zara i feredže

uglavnomja wrote:malo duzi tekst u oslobodjenju
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... -je-ubijen
Spaho je bio preteča svoga vremenasinuhe wrote:Spaho bi i danas bio najskolovaniji politicar. Eto kako smo slupali sto godina
sinuhe wrote:Spaho doktor prava iz Beca. Zlatko doktor Boga pitaj cega - sarajevski univerzitet
I onda od 180 glasova dobi samo 1 jediniMOSALJOZE wrote:Spaho je bio preteča svoga vremenasinuhe wrote:Spaho bi i danas bio najskolovaniji politicar. Eto kako smo slupali sto godina
Cuj nidje veze, pa sta je to Spaho uradio za Bosnjake?uglavnomja wrote:ma mi ko mi![]()
bosnjacki specijalitet, izbaciti Spahu s liste![]()
![]()
a ostaviti nuriju pozderca, adila z. itd... nidje veze.
vise je uradio, ni kriv ni duzan Spaho nego svi ovi ostali zajedno. oni su se samo nasli na nekom vaznom mjestu u turbulentna vremena, Spaho je jedini svojim obrazovanjem doveo do dugotrajnog (trajnog) prosperiteta muslimana.