Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
zmajadaH

#451 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by zmajadaH »

Gle cuda prvi post pa na ovoj temi....

Generalno izbjegavam ucestvovati u raspravama sirih razmjera jer mi nikad nece bit bas jasna necija gledista na odredjene stvari.Obicno u takvim situacijama na ovim prostorima (generalno balkan) i nastaju sranja, razna, zbog toga :P
Pa naravno , obrnutim redoslijedom, vjerovatno nekome nece biti bas najjasnije ni moje glediste.
Manje, više...Rekoh da ne budem pasivni, ne registrovani citac ove teme.
Vi ovdje vise raspravljate o tome da li je casa puna do pola ili je prazna do pola.
Mogu vam reci da ste me par puta dobro nasmijali i dijasporci i domicili. Eto ljudi u BiH se smiju :mrgreen:
A da li je zaista bolji zivot u inozemstvu nego u BiH, ne mogu reci ni tacno odgovoriti.
Nemam dovoljno argumenata a ni iskustva u zivotu u dijaspori da bih o tome pricao iz prve ruke globalno pa cu se drzati samo onog sto sam vidio i sto znam provjereno.
Jesam boravio u tri zapadnoevropske zemlje, nazalost poslom i u jednoj jugoistocnoj zemlji turisticki.U Albaniji :mrgreen: Definitivno je treba posjetiti, ako nista bar priobalni dio.
To bi bile cetiri zemlje, i mogu vam reci osjecao sam se kao u pionirskoj dolini tamo daleke '80-e.
Trebam li reci da me PD prestala impresionirati.
U tim posjetama, dosta me je stvari iznenadilo, pozitivno i negativno (hajde da iskljucimo Albaniju iz price).
Ima metar toga, glupo bi bilo nabrajati a vrlo velike sanse postoje da ce me svaki dijasporac na noz docekati zbog toga a boga mi i domicil.
Jedan lagan primjer.Bec, mari hilfe strase (garant ne napisah ispravno), face ko u miskinovoj, sadsnjoj fehadiji, fensi, markirani i slicno.Nikakve razlike.Podzemna zeljeznica prema ''kagranu'', face umorne, sive, ispijene od jebenog zahtjeva materijalnog dijela zivota, kao u troli ili tramvaju u Sarajevu.Nikave razlike.
Pa vi meni recite gdje je bolje ?
Ako neces raditi, ako si lijen, ako si gurbet glupi, nema hajra za tebe nigdje.
Ako hoces raditi, ako nisi lijen, ako nisi glup u dijaspori ima hajra za tebe, lakse je zaradit pare i imati osrednji zivot po standardima EU. U BiH je to teze za osrednji zivot po standardima BiH.
Sad ko mi kaze da zivi ko lord u dijaspori, vala ga laze samo tako.Vjerovatno ima ljudi koji dobro zaradjuj i dobro zive ali ih je malo.Velika vecina dijaspore zive osrednjim zivotom.
To je opet bogatstvo kad taj standard poredimo sa BiH, ali oni ne zive u BiH nego u dijaspori, pa je izuzetno glupo i oholo ta dva pojma porediti.
Imam familije u vecini EU zemalja, vecinom su iskreni sa svojim izjavama o zivotu koji zive, a to je ima se za rate kredita kuce, ima se za mjesecnih racuna, za posjete BiH- i kapak.Nikakvih preseravanja, egzoticnih putovanja, ekstremnih limuzina, markiranih krpica.
Slozit ce te se da bi sad bar 60 % stanovnistva BiH potpisalo za to isto u BiH.
Ja licno nisam otisao iz BiH, da se nelazemo nije to iz patriotskih razloga.Razlog je skroz drugaciji i dublji, nije materijalan.Ovdje u Sa, gdje i jesam, ne vazim za bogatog, ne vazim ni za utjecajnog.Obican sam covjek iz radnicke porodice,demobilisan, ozenjen, dvoje djece, vozim auto od 500 KM, malo skuplje od godisnje registracije :mrgreen: plata mi je cca 1200 KM imam kredu ko svaki zivi insan, odvedem porodicu svake godine na more, budu na planini, bordam, kci skija, vozimo bicikla...uopsteno jedan obicni osrednji zivot.Samo je razlika u svoj toj prici sto sam zadovoljniji nego ostali sa ovim sto imam.
Zivot nije dobro auto i fensi par cipela, ali jeste ugodnije sa tim, priznat cu.
Poznajem ljude koji imaju vise od mene pa opet nezadovoljni.Mozda je to sve do psihe ili razlicitog pogleda na svijet.Ne znam.
Prije neki dan citam onaj clanak o onom stjuardu sto je dobio posao u Dubajiju, pa spominje kavalija, D&G razne fensi brendove itd...
Pa ako mu je to sav cilj u zivotu onda :-) nabit ga na neku stvar a 30 i neka mu, gdje je porodica, djeca ....

Neko je spominjao da je u Becu vidio austrijanca u sandalama i vunenim carapama.Mogu potvrditi da je istina, ja sam ih vidio malo vise sa istim stajlingom i da potvrdim ne to nije bio definitivno Mulberry stajling, prije bih rekao da je bio Durmitor stajling...
Da i za kraj, da budem malo i zlica

Ne zamjerite, oduzih...y36o pjanu Sidrana :lol:
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#452 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Zviz »

Nepada mi napamet da se vratim u Bosnu. Iz jednog obicnog razloga. Zavrsio sam osnovnu skolu, srednju i fakultet u Danskoj. Dvije i kusur decenije izvim u Danskoj od tog perioda deceniju i po mi pise nacionalitet danac! Daljina i vrijeme cine svoje.
prusko

#453 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by prusko »

Sretan ti dan Državnosti Bosno moja !

:bih:
Op3r4t0r

#454 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Op3r4t0r »

Zbog 2-3 forumasa koji odlucise da zivot u bosni predstave kao da je holivud ova tema je otisla u onu stvar.

Vise puta je neko spomenuo da ako neko ima solidnu platu zivot u bosni je ljepsi nego bilo gdje, s druge strane neko i rece da i ako imas solidna ili dobra primanja opet tesko ti je biti sretan jer sa svojim primanjima mozes obezbjediti sebe ali svakodnevno gledas i lijevog i desnog komsiju kako zivotare od danas do sutra, iole karakteran i moralan covjek u takvoj situaciji ne moze biti sretan.

Kao sto sam vise puta naglasio, ja sam u austriji sretan jer mi je ta zemlja omogucila osnovne uslove da budem sretan, omogucila mi je (naravno uz moj trud) dobar i siguran posao i dobru platu kojom pored svojih potreba mogu u najmanju ruku pokriti i potrebe svojih roditelja koji cijeli svoj zivot zive u bosni, radje biram da zivimo 600 km jedni od drugih i da ne zivotinjarimo od danas do sutra i da se vidjamo mjesecno ili svako 2-3 mjeseca nego da smo tu zajedno svaki dan a da ne znamo sta i kako sutra.

Kompletno zdravstvo u bosni je grozno, znaci nesto sto bi trebalo da bude osnovno ljudsko pravo, pravo na zdravstvenu njegu je cista nula. Dobiti besplatan MR ili CT pregled i u nekom relativno kratkom vremenskom periodu u bosni je ravno naucnoj fantastici.

I mogao bih ja ovako jos dugo da nabrajam, bosna nema za vecinu gradjana osnovne uslove za jedan u danasnje vrijeme normalan i dostojanstven zivot, nazalost, i onda je smjesno voditi prepirku o tome gdje je bolje, dovoljno je biti sasvim malo realan i sve se kaze.

Ono sto bosna eto kao ima i na sto mnogi potenciraju je taj neki bosanski rahatluk, e upravo je taj bosanski rahatluk uveliko krivac za cinjenicu da je u bosni veliki broj neradnika, ovdje ne mislim na ljude koji nemaju posao a radili bi nego na ljude koji nece da rade, na novu generaciju lezihljebova kojima je bitno da imaju par maraka taj dan za kafu i oni su sretni i zadovoljni i boli ih ona stvar sta ce biti sutra.

Znate, kada covjek krene da pise i zeli da napise kakva je realna situacija onda to moze stati u dvije recenice ali kada u tekst ukljuci i osjecaje onda bi mogao pisati do sutra.

Svi mi volimo bosnu, bosnu kao zemlju, ja licno volim svaku bosansku planinu, rijeku, pa cak i one lose i raspadnute puteve, volim ja i bosanski humor kojeg je nazalost sve manje i manje, volim ja i bosanske pijace, i bosanske male carsije jer one pokazuju pravu sliku bosne, nije prava bosna u sarajevu, bosna je u tesnju, zavidovicima, gorazdu, jajcu, ali ne volim bosanski sistem, bosansku politiku, bosansku birokratiju, a sve su to stvari koje su svakodnevno ukljucene u zivot svakog pojedinca.

Ne treba meni neki lik koji je vecinu svog zivota proveo u americi pricati kako je u bosni a kojeg kad su na jednoj temi pitali sta to voli u bosni izmedju par stvari koje je nabrojao tipa da mu je i more i planine blizu rekao i da u bosni voli sto ako mu treba radnik moze ga naci na crno pa ne mora placati porez drzavi i sto se moze s policijom dogovoriti oko kazne ako ga zaustave, znaci isti taj lik koji utusi ovu temu u bosni voli sve ono sto u bosni ne valja, i onda jedan takav nekarakter koji se punih djepova vratio iz inostranstva ovdje prica o zivotu u bosni, smjesno.

Ja bih bio jako sretan kada bi u svakom cosku bosne zivot bio onakav kakvim ga pojedinci ovdje zele predstaviti, ali nazalost nije, realnost je malo ili bolje reci mnogo drugacija.
pestalozzi

#455 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by pestalozzi »

huh, al' se ovdje zakuhalo. ovaj forum se na pojedinim temama cita ko najbolji krimic. bas je interesantno. takodjer interesantno da se niko ni osvrnuo nije(od silnog prepucavanja i hranjenja ega) na prvi i drugi post sa 16. stranice, mada se, po meni, najvise dokucuju teme. u konkretnim primjerima ljudi ukazuju na probleme zbog kojih su "nagulili" iz nama nam drage domovine.
cinjenica je da masa mladih ljudi nema nikakve perspektive. bez "stele" nema nikakve sanse da dobijes posao. zavladao je kapitalizam u najokrutnijem obliku: guljelje do maksimuma radnika koji nema nikavu zastitu. i po principu nes' ti, hoce drugi. srednji stalez(koji je stub nosac svakog drustva) u bosni skoro da ne postoji. jedan mali dio vrlo bogatih, skroman dio srednjeg staleza, najveci dio onih koji satavljaju kraj s krajem i pozamasan dio gladnih i siromasnih su ogledalo nase nam domovine. zdravstvo koje je "u k....", "ganjanje papira", taksisti, gradski saobracaj, infrastruktura itd. itd. su samo neki od razloga koji covjeku mogu da ogade zivot u bosni. nije ovo nikakvo "pljuvanje", ovo su cinjenice.
ako vec pravimo paralelu o zivotu u bosni i zivotu u inozemstvu, onda je treba praviti iz ugla "obicnih" ljudi, a tkvih je u bosni nazalost malo. i dobro kaze covjek u postu sa 16. stranice, svi se bore da idu iz bosne, niko se ne bori da se vrati.
Micaha

#456 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Micaha »

KatarinaKosaca wrote:
Micaha wrote:Ovo su vec licna prepucavanja/uvrede i glupo bi bilo nastavljati. Steta interesantne teme. Po meni je dijaspora najperspektivniji dio bh populacije (sad ce napadi :D ) i jaz izmedu dijaspore i stanovnistva u maticnoj zemlji ce se rapidno povecavati. Ne mislim tu na neka neprijateljstva, udaljavanja nego da ce se dijaspora razvijati puno brze. Ne sto su tamo pametniji ljudi nego sto imaju bolje preduslove i sistem ce ih usmjeravati na pravi put.
Za lična prepucavanja i uvrede se slažem. Na papiru stoji ko, kad i gdje :D Nego, što je šteta interesantne teme? Što se javilo nekoliko ljudi koji ne odobravaju pljuvačinu? ILi koji ne cmizdre, joj blago vama dijasporcima, pa se ne napušete kao paunovi pri tom?
Za imanje sistema i samog napretka u okviru sistema se slažem, mada će recesija puno toga usporiti.. sa iznimkom skandinavskih zemalja donekle.. Ipak, mislim da je dijaspora doživjela već potpunu alijenaciju što autodisciplinom i forsiranom asimilacijom, što neimanjem dovoljno financijskih sredstava za čestim bivanjem u zemlji rođenja. Ipak se radi o mladoj dijaspori koja ni kuće nije kupila.. tako da se o velikom finacijskom usponu ne može govoriti. Prosječno gledano, naravno..
Moze se govoriti o stabilnom financijskom usponu... Sto je vise nego dovoljno. Ne moze nista odjednom. Ovo je kao kad sjedis u kaficu a trojica landohana pored tebe pricaju o sedamsto hiljada maraka, pa sljedeci kaze 950... A na kraju se posvadaju kad se treba rastalit za dvi kafe i kolu.
Dijaspora postaje bogatija i bogatija. Kuce su se itekako kupile. Dijaspora radi. Preduzeca ih salju na usavrsavanja. Djeca idu u bolje i bolje skole. Kompletna populacija postaje sve kompetentnija. A BiH u najboljem slucaju tapka u mjestu mada po svoj prilici ponovo ide unazad.
Steta teme jer je puna jala i negativnih naboja, "mi" i "oni" diskusija, ljecenja licnih frustracija. Odnos dijaspore i domicilnih je kao kod hormonima napunpanih tinejdera koji su upravo prekinuli, jos uvjek su zaljubljeni ali to nece da priznaju. Sto je bilo i za ocekivati. Mlada drzava, mlada nacija... Sretan joj Dan nezavisnosti!
mO k3

#457 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by mO k3 »

prusko wrote:
ocito se ne kontamo :roll:
za mene je ovaj dio foruma praktican, konkretan nacin da se pomogne ljudima koji zele otici, koji su tek otisli, koji ne mogu doci do informacija.
citava ova prica je otisla u desetom smjeru, na prepucavanja, licna, patriotska ...
10-ak aktivnih ucesnika, stotine pasivinih citaca, iz zemlje i inostranstva.
vazniji je spisak skola koje se priznaju u peruu nego sva ova suplja o patriotizmu. :run:
Zbog kako ti kažeš "šuplje o patriotizmu" je stotine hiljada ljudi položilo živote i dijelove tijela. Ja njihovu žrtvu cijenim 100 x više nego bilo kojeg imigranta.

Ma niste vi dijaspora koja je otišla da zaradi pare i stekne znanje, nego ste vi većinom ekonomski emigranti koji se nikada ovdje nećete vratiti, a vaša djeca pogotovo. Kako vam nije jasno da nas ne interesujete, i nećete nas interesovati dok god se ne vratite ovamo i uložite svoj novac i znanje ovdje. Ili sa nama ili protiv nas. U Bosni nema neutralnih, niti ih je kada bilo ...
Nećete ? Ne morate - ali ne morate ovdje liječiti komplekse i istresati frustracije na nas ...

Svugdje ima sirotinje i primitivaca, pa i na Zapadu. Svugdje ima kriminala i korupcije ... Što to ne zapažate u zemljama u kojima živite ... Nego nas našli ovdje farbati ... Pa što se ne ugledate na taj Zapad i njihov patriotizam i ljubav prema domovini. Oni svoje vole, vi ne volite ... Oni se ne stide svoga, vi se stidite ...
Ma da mi smo goFna reci slobodno .... :x
O ulozi dijaspore necemo pricati
pearlica

#458 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by pearlica »

Kada sam se vec registrovala radi ove teme da i ja iznesem svoje iskustvo.

Ja sam sa 10 godina u ratu otisla vani sa svojim roditeljima. Nije nas niko pitao ni gdje ni sta cetnici nas ganjali i nama bilo drago sto smo spasili zivu glavu.

U BiH sam bila odlikas medutim kada sam dosla "u dijasporu" shvatila sam da je skola vani puno vise zanimljivija nego kod nas... nema ono da se ucitelji izzivljavaju na tebi vec se stvarno trude da stvari objasne pedagoski te vide sta kome bolje lezi pa ga guraju u tom smjeru. Tako sam zavrsila osnovnu, srednju jedan fakultet pa kasnije drugi.

Radila sm u nekoliko EU zemalja, stekla nesto malo radnog iskustva i sada sa 30 godina imam dobru platu a radim 8 h sedmicno.

Moj muz ima isto tako zavrsen fakultet "u dijaspori" i ima jos vecu platu ali radi malo vise nego ja.

Nemam zelju ovdje nabrajati sta sve imamo od "materijalnog blaga" ali da neka mi neko ovdje sada objasni ima li teoretske sanse da bi mi ovo ikada uspjeli u BiH. Da naglasim da nemam kontakte u politickim strankama niti ikoga da mi "sredi" ista? U slobodno vrijeme putujemo po svijetu, pa odemo i do BiH... ali da me neka nostalgija puca kao recimo moje roditelje ne daleko od toga. Kako mogu imati nostalgiju za necim sto nisam dozivjela.

Imamo nesto i nasih prijatelja velika vecina ih je kao mi dosli tu dok su bili djeca. I oni su vecinom pozavrsavali fakultete i sada dobro zive. Ima i onih koji nisu zavrsili fakultete ali su otvorili svoje firme i dobro im ide. Zato ja zaista ne razumijem ove koji kazu da se dijaspora ekonomski pati. Da pate se oni koji su generacija mojih roditelja koji nisu htjeli da rade pa su i dan danas na socijali a socijala svake godine manja i manja. Pate se i oni sto su lijeni pa nisu htjeli zavrsiti skolu pa sada moraju raditi neke nize poslove...

I sada ce se neko napraviti pametan i reci a zasto sam ja na ovom forumu... pa da vam odma odgovorim! Volim cuti tj procitati sta nas narod kaze i kako razmislja. Isto tako korisim ovaj forum malo pisem na nasem :bih:

Volim BiH i to ce uvijek biti dio mene ali silom prilika smo zavrsili tu gdje smo i sada se ispostavilo da nam je ovdje bolje nego sto bi nam bilo sada u BiH.

Isto tako moram napisati da je fino otici u BiH sa puno para i rasipati, isto kao i u Spaniji i Francuskoj, Italiji se ali nije to nimalo fino kada vidis da bivsi profesori hrljaju po kontejnerima. Financijski mi pomazemo kome mozemo ali koliko god dobra ovdje nama plata bila ne mogu sa njom pomoci svima.
mO k3

#459 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by mO k3 »

ma ti si dosla ovdje da se poFalis .... samo ste me cudi da su skoro svi zavrsili neke fakultete ,a mogu ti reci da znam puno nase raje od njih 10, dva su zavrsila fakultet
ploglamelka

#460 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by ploglamelka »

SRETAN DAN DRZAVNOSTI!

Iskreno sam se nadala da ce moji postovi probuditi nesto pozitivno u ljudima, ali totalno sam promasila. Vjerujem da su vecina ljudi koji mrze moje postove zapravo dobri ljudi, ali u ovakvim okolnostima i raspolozenju oni jednostavno ne mogu shvatiti pravo znacenje mojih rijeci.

A da se vratim na temu: na zalost bolje mi je vani biti dio velikog tima nego biti vlasnik uspjesne privatne firme u Bosni koja je prodavala software usluge u USA i AT. I placala hrpu poreza. I hranila druge ljude. Trosili smo resursa koliko i vi forumasi, nismo cak ni printali dokumentaciju da zagadjujemo okolis. Okolnosti izbijaju iz ljudi ono sto bi trebalo ostati skriveno. U Bosni na zalost te okolnosti cesto nadvladaju pozitivne stvari.

Op3r4t0r, svaka cast na pogledima. iamia i ne moze nigdje uspjeti kad mu je lifestyle potkupljivanje. On je jedan od aktivnih rusilaca drzave upravo sada i da je bogdo ostao u USA ili gdje vec. Ali to je demokratija - niko mu ne moze zabraniti da prosipa to sto prosipa po forumima i vjerovatno u stvarnom zivotu. Na zalost.
Micaha

#461 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Micaha »

Ženski Dr.Med wrote:ma ti si dosla ovdje da se poFalis .... samo ste me cudi da su skoro svi zavrsili neke fakultete ,a mogu ti reci da znam puno nase raje od njih 10, dva su zavrsila fakultet
:D
Ne moze fino i gotovo
celava_dlaka

#462 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by celava_dlaka »

Ma bolji jeste al i ovde moze biti odlican za onog ko ima dobra primanja itd
Op3r4t0r

#463 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Op3r4t0r »

ploglamelka wrote:Op3r4t0r, svaka cast na pogledima. iamia i ne moze nigdje uspjeti kad mu je lifestyle potkupljivanje. On je jedan od aktivnih rusilaca drzave upravo sada i da je bogdo ostao u USA ili gdje vec. Ali to je demokratija - niko mu ne moze zabraniti da prosipa to sto prosipa po forumima i vjerovatno u stvarnom zivotu. Na zalost.
Hvala :), ono sto mene i jest najvise pogodilo u zivac je to sto jedan od ukupno 2 forumasa koji hvale zivot u bosni u drugim postovima pise kako mu se svidja sto moze naci radnike da mu rade na crno i sto moze potplatiti policiju, onda u drugom postu pise kako je odveo dijete doktoru, tacnije doktorici i na sto joj izvalio pare a doktorica ga pred jos 20 ljudi izvalila iz cipela i rekla da ne uzima mito itd itd.

On je nama jasno dao do znanja zasto nije uspio niti u jednoj evropskoj zemlji niti americi da normalno zivi, zato sto tamo nije mogao da potkupljuje ljude, nije mogao da ne placa poreze i onda se vratio u bosnu, RAJ zemlju za kriminalce poput njega, i niko ovdje nije ni rekao da u bosni kriminalcima nije dobro, pokrali su sta su mogli, krse zakon na svakom cosku i super im je, a zakon ih ili stiti ili u najmanju ruku ne dira.

Ali mi ovdje nepricamo o kriminalcima i nekarakterima poput ovog amerikanca aimia, i zato ne znam sto se on i mjesa u temu uopste, ovdje je prica da li je bolji zivot jednom normalnom, postenom covjeku u inostranstvu ili u bosni koji bi da od svog rada postujuci zakone zemlje htjeli dostojanstveno da zive.
iamia

#464 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

ploglamelka wrote:.
Op3r4t0r, svaka cast na pogledima. iamia i ne moze nigdje uspjeti kad mu je lifestyle potkupljivanje. On je jedan od aktivnih rusilaca drzave upravo sada i da je bogdo ostao u USA ili gdje vec. Ali to je demokratija - niko mu ne moze zabraniti da prosipa to sto prosipa po forumima i vjerovatno u stvarnom zivotu. Na zalost.
koji qurac mene spominjes ?
nemas pojma ko sam ja.
ovaj operator je puko lik. nece bosanci da se druze sa njim u austriji, pa mu proradio podanicki mentalitet.. digao austrijance u zrak kao da se radi o bogovima.
misli jadnik da ce ga primiti u svoju arijsku rasu,, ako pogladi jajca svojim masterima.
ja sam dosao u bosnu dobrovoljno. nisam dosao praznih dzepova,, i neko ko je sretan sto na zapadu ima posao od 8 h i uziva jednomjesecnom odmoru godisnje se ne moze porediti sa mnom. ja sam dosao u bosnu da radim. ne da odmaram.. zato prestani pricati o meni, nismo isti ljudi. ne razmisljamo na istom nivou.
preskocite mene.
Last edited by iamia on 01/03/2013 10:42, edited 1 time in total.
pearlica

#465 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by pearlica »

Ženski Dr.Med wrote:ma ti si dosla ovdje da se poFalis .... samo ste me cudi da su skoro svi zavrsili neke fakultete ,a mogu ti reci da znam puno nase raje od njih 10, dva su zavrsila fakultet
Da to mi je bio jedini cilj jos od pocetka ove teme :mrgreen: otkrio si me 8-)

Ne znam zasto te cudi cinjenica su mnogi nasi zavrsili fakultete vani, sta smo trebali prati WC ove da dokazemo tvoju teoriju... ili zelis da ti skeniramo diplome i postavimo ovdje?

Kao sto vec rekoh lako je bilo iz naseg sistema gdje su te nastavnici psihicki maltretirali doci u sredenu drzavu gdje ti sve serviraju i jos te guraju u ono sto ti bolje lezi tj ako nekome matematika lezi vise ga tamo guraju, ako neko dobro crta ili svira neki instrument itd :thumbup:
mO k3

#466 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by mO k3 »

iamia wrote:
nemas pojma ko sam ja.
ovaj operator je puko lik. nece bosanci da se druze sa njim u austriji, pa mu proradio podanicki mentalitet.. digao austrijance u zrak kao da se radi o bogovima.
misli jadnik da ce ga primiti u svoju arijsku rasu,, ako pogladi jajca svojim masterima.
ja sam dosao u bosnu dobrovoljno. nisam dosao praznih dzepova,, i neko ko je sretan sto na zapadu ima posao od 8 h i uziva jednomjesecnom odmoru godisnje se ne moze porediti sa mnom. ja sam dosao u bosnu da radim. ne da odmaram.. zato prestani pricati o meni, nismo isti ljudi. tvoja zapazanja su smjesna. ne razmisljamo na istom nivou.
preskocite mene.
hajde malo se opusti , forum je t u da se iznesu razlicita misljenja , a ako zelis da te neko preskoci onda ne iznesi svoje misljenje ,nego citaj i suti
Micaha

#467 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Micaha »

iamia wrote:
nemas pojma ko sam ja.
ja sam dosao u bosnu dobrovoljno. nisam dosao praznih dzepova,, i neko ko je sretan sto na zapadu ima posao od 8 h i uziva jednomjesecnom odmoru godisnje se ne moze porediti sa mnom. ja sam dosao u bosnu da radim. ne da odmaram.. zato prestani pricati o meni, nismo isti ljudi. tvoja zapazanja su smjesna. ne razmisljamo na istom nivou.
preskocite mene.
Iz kojeg razloga ne odgovaras na pitanje jesi li Sarajlija ili nisi? Podanicki mentalitet? Kako ne vidis da sam sebi skaces u usta
Op3r4t0r

#468 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Op3r4t0r »

Micaha wrote:Iz kojeg razloga ne odgovaras na pitanje jesi li Sarajlija ili nisi? Podanicki mentalitet? Kako ne vidis da sam sebi skaces u usta
Evo odgovoricu ti ja jer sam i to nasao u jednom od njegovih postova, nije sarajlija, dolazi iz nekog sela kod banjaluke
iamia

#469 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

milion puta sam rekao da sam iz banjaluke./ ali ne mogu svakom liku iz nedodzije odgovoriti na svaki bullshit upit.
razumit ces.

jos uvijek smatram da je dobro sto radnici hoce da rade na crno u BiH. podvlacim ovo "hoce!".
znaci, niko ih ne tjera, nego to dobrovoljno prihvate ako ce na ruke dobijati vise $$.
vi da imate svoje firme razumjeli bi o cemu pricam.
sad,, neko ko radi u nekoj bolnici, sta on zna o vodjenju firmi ?
zato sam rekao da nismo isti,. ne razmisljamo na istom nivou.
mO k3

#470 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by mO k3 »

Op3r4t0r wrote:
Micaha wrote:Iz kojeg razloga ne odgovaras na pitanje jesi li Sarajlija ili nisi? Podanicki mentalitet? Kako ne vidis da sam sebi skaces u usta
Evo odgovoricu ti ja jer sam i to nasao u jednom od njegovih postova, nije sarajlija, dolazi iz nekog sela kod banjaluke
hallo! ne diraj bl i njena sela :D
Op3r4t0r

#471 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Op3r4t0r »

Ženski Dr.Med wrote:
Op3r4t0r wrote:
hallo! ne diraj bl i njena sela :D
Ma ne diram :D, samo napisah odakle je on jer sam negdje vec procitao :D
iamia

#472 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

lako je na zapadu zavrsiti fakultet. to kod njih i ispodprosjecni klinci zavrsavaju.
sanaman

#473 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by sanaman »

iamia wrote:lako je na zapadu zavrsiti fakultet. to kod njih i ispodprosjecni klinci zavrsavaju.
:-) sportski receno, diskvalifikacija
Micaha

#474 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Micaha »

iamia wrote:
lako je na zapadu zavrsiti fakultet. to kod njih i ispodprosjecni klinci zavrsavaju.
:D
Legendo!
Jebo fakultet kad se ne napatis, a? Pa o tome ti prica ova gore sto je optuzuju da se fali svojim skolama... Nije cilj patit se, nego je cilj nauciti nesto. Najrade nesto sto ti lezi i sa sto vise zadovoljstva-tako se najbolje nauci. Pusti cvrstu ruku. Ovde se prica gdje je bolje, prica se o kvalitetu zivota, rahatluku... Zaboravljate da i tih osam sati na poslu moze biti stimulativno i interesantno. I to je kvalitet
Micaha

#475 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Micaha »

sanaman wrote:
iamia wrote:lako je na zapadu zavrsiti fakultet. to kod njih i ispodprosjecni klinci zavrsavaju.
:-) sportski receno, diskvalifikacija
hahahahahhahahah
Ko da i nisi
Locked