Generalno izbjegavam ucestvovati u raspravama sirih razmjera jer mi nikad nece bit bas jasna necija gledista na odredjene stvari.Obicno u takvim situacijama na ovim prostorima (generalno balkan) i nastaju sranja, razna, zbog toga
Pa naravno , obrnutim redoslijedom, vjerovatno nekome nece biti bas najjasnije ni moje glediste.
Manje, više...Rekoh da ne budem pasivni, ne registrovani citac ove teme.
Vi ovdje vise raspravljate o tome da li je casa puna do pola ili je prazna do pola.
Mogu vam reci da ste me par puta dobro nasmijali i dijasporci i domicili. Eto ljudi u BiH se smiju
A da li je zaista bolji zivot u inozemstvu nego u BiH, ne mogu reci ni tacno odgovoriti.
Nemam dovoljno argumenata a ni iskustva u zivotu u dijaspori da bih o tome pricao iz prve ruke globalno pa cu se drzati samo onog sto sam vidio i sto znam provjereno.
Jesam boravio u tri zapadnoevropske zemlje, nazalost poslom i u jednoj jugoistocnoj zemlji turisticki.U Albaniji
To bi bile cetiri zemlje, i mogu vam reci osjecao sam se kao u pionirskoj dolini tamo daleke '80-e.
Trebam li reci da me PD prestala impresionirati.
U tim posjetama, dosta me je stvari iznenadilo, pozitivno i negativno (hajde da iskljucimo Albaniju iz price).
Ima metar toga, glupo bi bilo nabrajati a vrlo velike sanse postoje da ce me svaki dijasporac na noz docekati zbog toga a boga mi i domicil.
Jedan lagan primjer.Bec, mari hilfe strase (garant ne napisah ispravno), face ko u miskinovoj, sadsnjoj fehadiji, fensi, markirani i slicno.Nikakve razlike.Podzemna zeljeznica prema ''kagranu'', face umorne, sive, ispijene od jebenog zahtjeva materijalnog dijela zivota, kao u troli ili tramvaju u Sarajevu.Nikave razlike.
Pa vi meni recite gdje je bolje ?
Ako neces raditi, ako si lijen, ako si gurbet glupi, nema hajra za tebe nigdje.
Ako hoces raditi, ako nisi lijen, ako nisi glup u dijaspori ima hajra za tebe, lakse je zaradit pare i imati osrednji zivot po standardima EU. U BiH je to teze za osrednji zivot po standardima BiH.
Sad ko mi kaze da zivi ko lord u dijaspori, vala ga laze samo tako.Vjerovatno ima ljudi koji dobro zaradjuj i dobro zive ali ih je malo.Velika vecina dijaspore zive osrednjim zivotom.
To je opet bogatstvo kad taj standard poredimo sa BiH, ali oni ne zive u BiH nego u dijaspori, pa je izuzetno glupo i oholo ta dva pojma porediti.
Imam familije u vecini EU zemalja, vecinom su iskreni sa svojim izjavama o zivotu koji zive, a to je ima se za rate kredita kuce, ima se za mjesecnih racuna, za posjete BiH- i kapak.Nikakvih preseravanja, egzoticnih putovanja, ekstremnih limuzina, markiranih krpica.
Slozit ce te se da bi sad bar 60 % stanovnistva BiH potpisalo za to isto u BiH.
Ja licno nisam otisao iz BiH, da se nelazemo nije to iz patriotskih razloga.Razlog je skroz drugaciji i dublji, nije materijalan.Ovdje u Sa, gdje i jesam, ne vazim za bogatog, ne vazim ni za utjecajnog.Obican sam covjek iz radnicke porodice,demobilisan, ozenjen, dvoje djece, vozim auto od 500 KM, malo skuplje od godisnje registracije
Zivot nije dobro auto i fensi par cipela, ali jeste ugodnije sa tim, priznat cu.
Poznajem ljude koji imaju vise od mene pa opet nezadovoljni.Mozda je to sve do psihe ili razlicitog pogleda na svijet.Ne znam.
Prije neki dan citam onaj clanak o onom stjuardu sto je dobio posao u Dubajiju, pa spominje kavalija, D&G razne fensi brendove itd...
Pa ako mu je to sav cilj u zivotu onda
Neko je spominjao da je u Becu vidio austrijanca u sandalama i vunenim carapama.Mogu potvrditi da je istina, ja sam ih vidio malo vise sa istim stajlingom i da potvrdim ne to nije bio definitivno Mulberry stajling, prije bih rekao da je bio Durmitor stajling...
Da i za kraj, da budem malo i zlica
Ne zamjerite, oduzih...y36o pjanu Sidrana